Last news in Fakti

3 Юни, 2020 22:00 2 316 5

Коронавирус: Полша се справя по-добре от други държави?

  • полша-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • лекари-
  • ес-
  • швеция

Полша е единствената държава в ЕС, освен Швеция, в която броят на новите инфекции не намалява

Коронавирус: Полша се справя по-добре от други държави? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Медиите и управляващите постоянно обясняват на полските граждани, че положението е под контрол. Страната даже се справяла с пандемията много по-добре от други държави.

„Ако попитате Доналд Тръмп, той също ще ви каже, че всичко е под контрол, макар че положението в САЩ е трагично“, казва за ДВ Анджей Сосниерц, бивш директор на държавната здравноосигурителна каса и депутат от управляващата партия „Право и справедливост".

Критичните гласове са рядкост

Критични гласове като неговия – от средите на управляващите – са голяма рядкост в Полша. Сосниерц се съмнява, че Полша се справя добре с пандемията.

Въпреки строгите мерки в страната, резултатите се близки до тези на Швеция, която има много по-либерален подход за справяне с кризата.

От седмици насам броят на новите инфекции в Полша остава почти непроменен – между 300 и 400 на ден. Неясно е дали в страната вече е достигната връхната точка на епидемията, защото се правят прекалено малко тестове – около 70 000 на седмица. В Германия например, правят по 350 000 на седмица.

Появиха се дори слухове, според които в Полша умишлено не се тества достатъчно, за да няма излишна паника, която да провали преизбирането на Анджей Дуда за президент.

Кшищоф Симон, главен лекар на болница във Вроцлав, обаче не изключва именно това. Той казва, че в момента в страната официално има около 20 000 пациенти, които разпространяват вируса. А действителният им брой вероятно е около 100 000 и допълва: „Цяло безумство е да провеждаш избори в условия на пандемия".

Ограничения, наложени на лекарите

Едно дружество на специализирани лекари в Полша разкри, че правителството официално е забранило на лекарското съсловие да изразява личното си мнение за коронавируса. Здравното министерство обаче твърди, че разпореждането не е било разбрано правилно – ставало дума за това да не се дават препоръки за лечение без знание на ръководството.

Роберт Флизияк от полския Съюз на епидемиолозите се надява страната да преосмисли здравната си политика след сегашната криза и да увеличи броя на леглата за интензивно лечение. Макар че е малко вероятно полското правителство да се вслуша в съветите на епидемиолозите. „Досега управляващите така и не потърсиха нашия съвет“, добавя Флизияк.

Автор: Магдалена Гводж-Палокат


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    10 1 Отговор
    Абсурд,нашият ЩАБ е по ЩАБ от полският ЩАБ.
  • 2 Ха ха

    10 5 Отговор
    Белорусия им разката фамилията на поляците.Лукашенко не спря да им казва истината в очите,но те слушат Големият брат.Зад океана.Украйна е на същото дередже.
  • 3 Оня

    6 0 Отговор
    Бойко е виновен !
  • 4 Сороскапот

    7 2 Отговор
    Благодарение на тоя вирус разбрахте,кои са соросоидите във властта.Време е да бъдат премахнати

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сороскапот":

    Ами не!Благодарение на този вирус разбрахме колко са идиотите в България.