4 Юни, 2020 06:30 4 454 63

Протестите в САЩ: Безсилието на една велика сила

  • сащ-
  • минеаполис-
  • расизъм-
  • доналд тръмп-
  • джордж флойд

Предразсъдъците спрямо тъмнокожите са разпространени не само сред полицаи, прокурори и съдии, но и сред учители и работодатели

Протестите в САЩ: Безсилието на една велика сила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъмнокожите в САЩ протестирали, защото се чувствали като граждани "втора класа". Не, те не само се чувстват така, те наистина са! САЩ си остават безсилни и безпомощни пред ежедневния расизъм.

Бунтът е езикът на онези, които остават нечути. Преди повече от половин век Мартин Лутър Кинг обясняваше какво кара чернокожите в САЩ да излизат на протест. Стряскащо е да се види колко малко се е променило до наши дни. И днес хиляди отново протестират срещу расизма и полицейския произвол. И днес те нямат почти никаква надежда, че нещо в ежедневието им ще се промени.

Те и занапред ще са откъснати от благоденствието в американското общество, ще продължат да изкарват по-малко пари от белите, ще изпращат децата си в по-лоши училища, ще живеят по-кратко и ще се озовават по-бързо и за по-дълго време зад решетките - само защото са тъмнокожи. Един коментатор написа, че тъмнокожите в редица американски градове протестирали, защото се чувствали като граждани “втора класа”. Не, те не само се чувстват така, те наистина са!

Липсва контрол над местната власт

Пред закона всички са равни. Може и да е така, но само на хартия. В действителност американските полицаи спират за проверка граждани, които не са извършили нищо престъпно - само въз основа на външния им вид.

И макар че органите на реда нерядко допускат фатални грешки, както в случая с убийството на Джордж Флойд, те често отричат и се опитват да ги потулят, най-вече в съучастие с местните прокуратури, което влошава нещата още повече.

В Съединените щати липсва независим функциониращ контрол над местната власт. В твърде много полицейски коли се возят правонарушители, които се представят за пазители на закона. Техните правонарушения обаче се толерират от твърде много бели американци. Мартин Лутър Кинг беше казал навремето по адрес на бялото мнозинство в САЩ:

"Който приема злото, без да му се противопостави, се превръща в негов съучастник"

Да се противопоставиш на злото обаче не е достатъчно, то трябва да бъде спряно. Първият цветнокож президент на САЩ - Барак Обама - направи опит, но той се оказа в крайна сметка неуспешен. По време на неговото управление един полицай във Фъргюсън застреля с осем патрона невъоръжения Майкъл Браун, което предизвика безредици в цялата страна. Пак по времето на Обама, от полицейски служител бе удушен чернокожият нюйоркчанин Ерик Гарнър, който стенел: "Не мога да дишам, не мога да дишам" – точно същите думи, които казвал и Джордж Флойд преди да издъхне, докато полицаят затискал врата му в продължение на девет дълги минути.

Безсилие пред ежедневния расизъм

Американските президенти може и да командват най-мощната армия в света, но са безсилни срещу ежедневния расизъм. Те, разбира се, са длъжни да осъждат неправдата и да демонстрират съчувствие към жертвите на полицейски произвол - дори и само за да не разпалват допълнително гнева и емоциите. Но президентът Тръмп, както можеше и да се очаква, се провали дори и в това. Колко съчувствие показа? Колкото на метеорит, паднал върху някоя цветна ливада. Единственото, което го интересува сега, е да бъде преизбран. Затова и се опитва с войнствена реторика да набере точки сред белите избиратели.

Случаят на Джордж Флойд, за съжаление, не е изключение. Има хиляди подобни инциденти. Предразсъдъците спрямо тъмнокожите са разпространени не само сред полицаи, прокурори и съдии, но и сред учители и работодатели. Именно срещу този ежедневен расизъм са насочени сегашните протести. От години правозащитниците искат да се въведе по-добро обучение за американските полицаи. От десетилетия те апелират за независим контрол над работата на полицията и прокуратурата, както и за по-рестриктивни оръжейни закони. Но напредъкът е нищожен.

И все пак. Колкото и разбиране да проявяваме към сегашните протести, трябва да е ясно, че насилието винаги води до задънена улица. Никой няма право да го защитава или дори адмирира. Защото това насилие само втвърдява предразсъдъците срещу чернокожите. Какво тогава? Марин Лутър Кинг се е уповавал в "безграничната надежда", която, според него, не бива да се губи никога. За семейството на Джордж Флойд обаче тя е твърде слаба утеха.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политика

    54 17 Отговор
    Великата "демокрация" - армията срещу народа си.....

    Коментиран от #43

  • 2 среднощен

    71 8 Отговор
    Джордж Сорос "включи тежката артилерия"...? ФАКТ! Никак няма да му е лесно на Тръмп за изборите..? Дано само не "запалят" света с техните боричкания и мания за величие..?

    Коментиран от #41

  • 3 Жоро

    61 10 Отговор
    Най лошото семе е в САЩ

    Коментиран от #47

  • 4 Активист на БКП

    49 22 Отговор
    И ние така на 9.9.1944 се разбунтувахме срещу монархофашизма и наложихме по-справедливия обществен строй -СОЦИАЛИЗЪМ!!!

    Коментиран от #40

  • 5 Диверсант

    105 12 Отговор
    Черните са расисти. Окупират държавите на белите. Искат белите да работят, а те да спят ядат и изнасилват жените и децата им. Да получават още 20 годишни помощи по големи от пенсията на някой който е работил 40 години.

    Коментиран от #6

  • 6 Шопо

    69 1 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    Такива са и какавидите в България !
  • 7 1945

    46 1 Отговор
    "В действителност американските полицаи спират за проверка граждани, които не са извършили нищо престъпно - само въз основа на външния им вид." - наистина германско зеле. ДА БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ И ВИДЕЛИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ БАВАРСКИЯ ЗАКОН ЗА ПОЛИЦИЯТА - ПРОВЕРКИТЕ СА ТОЧНО ПО СЪЩИЯ НАЧИН!!!
  • 8 Ти да видиш

    59 2 Отговор
    А уж ни убеждаваха, че САЩ са конгломерат от много нации и там няма място за разсизъм.
  • 9 Мето

    44 1 Отговор
    Винаги ще има разделение между бели и черни. А в САЩ и Канада винаги е имало скрита ненавист между двата вида хора. Това, че насаждат с филми как черен опъва бяла жена щото много го иска е друга тема.

    Коментиран от #62

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чичо Сам

    45 6 Отговор
    Ами така е в Америка и всяка жаба да си знае гьола... Ако на цветнокожите не им харесва, защо не се върнат в Африка и Лат. Америка!?... Защото няма да има соц. помощи и ще изпускат от глад...

    Коментиран от #16, #54, #63

  • 12 Кожухаров

    47 0 Отговор
    Равенство между черни и бели няма , ама виж между тридесет и двата пола има.
  • 13 Калиостро

    22 3 Отговор
    Сега трябва другите държави да направят една нова коалиция от 67 държави и да занесат демокрацията там.
  • 14 Калиостро

    16 2 Отговор
    Сега трябва другите държави да направят една нова коалиция от 67 държави и да занесат демокрацията там.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Том и Джери

    32 15 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    А белите защо не се завърнат там от където са дошли и да оставят държавата на индианците?

    Коментиран от #26

  • 17 краварски работи

    45 3 Отговор
    Ще се наложи по някое време бялото население да се преселва. Да гледат какво става в ЮАР. Ще се наложи Путин да ги настанява в Сибир.
  • 18 ами

    35 1 Отговор
    Те така и в България и навсякъде по света. Няма как да има равенство между.... и други. Хората са различни по света

    Хората са различни по света и у нас също. Няма равенство, не е имало няма и да има.
  • 19 Ххх

    60 1 Отговор
    Сигурно в Щатите има расизъм. Сигурно афроамериканците и останалите цветнокожи дават не - малко поводи с поведението си, за да го има този расизъм. Но за мен лично са дразнещи наглостта и двойните стандарти в отношението. Защото Съединените Щати много обичат да поучават другите на етническа толерантност. Много пъти и България е споменавана в годишни доклади на Държавния департамент за насилие над ромите. Но, след като такива проблеми съществуват в достатъчно тежка степен в собствената им страна, с какви очи са тръгнали да държат сметка на други за наличие на подобни проблеми ? Да не говорим, че нашата полиция почти никога не си позволява използването на огнестрелно оръжие за разлика от тяхната.
  • 20 Сандо

    48 5 Отговор
    Статията е едностранчива и иска да внуши на читателите ,че в основата на бунта е расизма.Но да се задълбаят в проблемите - никога и особено ДВ!Защото тогава ще излязат на светло всички тия негативи на капитализма,водещи до неравенство и несправедливост,а задачата е друга-да ни внушат,че при капитализма е рай,а при комунизма е ад.И стадото,мълчаливо хрупайки,трябва да върви накъдето го водят.
  • 21 негрите

    38 4 Отговор
    са като нашите негри-мъзеливи,неграмотни и винаги работещите съвестни са им дшъжни. Бий,Тръмпе!
  • 22 Васо

    6 48 Отговор
    Робски народи като България и Русия няма да разберат САЩ

    Коментиран от #44

  • 23 Статията важи и за България

    32 1 Отговор
    Само трябва да се замени думичката негрите с българите. Само че българите не протестират в собствената си държава. Ако протестираш, полицаиската машина създадена от борисов, те смачква
  • 24 Уса

    5 6 Отговор
    Истината е някъде по средата.Мои познати са видели,как полицай набързо направили купчина от камъни на пътя по който се очакват протестиращите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сандо

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Том и Джери":

    Ами индианците са в резервати,а бизоните ги изтрепаха.
  • 27 Ердоган

    19 6 Отговор
    Искам да предупредя моят приятел Тръмп да се отнася хуманно с протестиращите и да спазва човешките им права.
  • 28 Мечтииии

    34 4 Отговор
    Черните в САЩ не работят и са на държавна издръжка. Като нашите цигани са. Само кражби и наркотици.

    Коментиран от #31

  • 29 Верно ли

    14 2 Отговор
    Няма да мирясат тея либерасти, докато не го разкарат Дончо.
  • 30 Панов

    3 28 Отговор
    Напротив,това е силата на една велика сила.
    Свободолюбиво гражданско общество,което след всяка криза става по силно и държавата по велика.
    Безсилието ще го видите в безволевите и безропотни народи свикнали да бъдат тъпкани,например на 01 юли с пожизнения путин
  • 31 Behemoth

    7 12 Отговор

    До коментар #28 от "Мечтииии":

    Ми те и българите са расисти съдейки по коментарите а и не само...и това е личен опит...аз съм малко по тъмен на цвят хахахххххх особенно лятото и съм чувал зад гърба си определения като циганин от хора с вид на липсващото звено между човека и маймуната...разбира се отдавам го на страха им аз съм 96 килограма мускули и толупите с анцузите им е неприятно че някой ги превъзхожда...
  • 32 357

    11 3 Отговор
    Ей,да внимавате с цветнокожите,че след това кой ще ви донася медалите от всички световни и олимпийски игри,кой ще ви свири и пее песни?
  • 33 Гочива истина

    3 13 Отговор
    Нашите Романи и Турци също се
    дискриминират не по-малко от американските негри .
  • 34 негар

    8 3 Отговор
    ако вземат реципрочни мерки циганора иран/ирак (дет ги тормозат сащ от годиниии). трябва да пофърлят малко б0нби в сащ че да им помогнат с демокрацията
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Адвокат на Дявола

    11 5 Отговор
    И ние тука си имаме минговци и те същите тумори = разяждат и после като марокански скакалци опоскват всичко свежо у ново
  • 37 БПФ

    22 4 Отговор
    Изкарват по-малко пари, защото са по-нискообразовани, а са такива защото са по-нискоинтелигентни и по-мързеливи !!! ТОВА е истината !!! Никой работодател, който си гледа интереса, няма да откаже да вземе кадърен служител на работа, само заради цвета на кожата му. Влизали по-често в затвора, защото по-често вършат престъпления !!! В етно-кварталите в САЩ престъпността е много висока между самите нигъри !!!
    Същевременно има милиони чeрни хора, които са работили и учили здраво - и са се реализирали в обществото, защото са го заслужили.

    Има дискриминация, но има и много обратна дискриминация. Какво да кажем за опитите да се забраняват книги, например на великия Марк Твен - защото били "расистки" - нищо че Марк Твен е бил един от най-големите защитници на чeрните хора? Или това, че миналата година на връчването на наградите Оскар, организаторите не искаха да допуснат на сцената нашия актьор Димитър Маринов - защото бил БЯЛ? Това не е ли расизъм? Добре е, че неговите чeрни колеги го защитиха и казаха, че и те няма да излязат да си вземат наградите, ако нашия не бъде допуснат?
  • 38 БПФ

    23 4 Отговор
    Пример за обратна дискриминация бе и самото президентство на обонгото - което беше избрано само заради цвета на кожата си - въпреки меко казано съмнителните си качества - и се превърна в един от най-слабите президенти в американската история - но пак бе безобразно толериран, дотам, че да му дадат нобелова награда за МИР, въпреки че причини смъртта и страданията на милиони хора в Сирия, Либия и Украйна !!! На Тръмп кога ще дадат Нобелова награда? Той я заслужава много повече - най-малкото защото е първия президент на САЩ от десетилетия който не разпали нито една война някъде по света !!!

    Коментиран от #61

  • 39 БПФ

    18 2 Отговор
    Иначе всеки има право на мирен протест, ако смята, че правата му са нарушени. Но никой няма право да граби и пали и да безчинства !!! Това е, което наблюдаваме - и хората се разделиха не по цвят, но на бандити и почтени. Виждаме мародери от всякакъв цвят, които палят и рушат и разграбват магазини - виждаме и почтени хора - рамо до рамо бели и чeрни, които с оръжие в ръце охраняват домовете и магазините си !!!
  • 40 Груйо

    8 14 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Кой се е разбунтувал бе байно, чакахте червената армия да окупира страната и тогава изпълзяхте от землянките си да грабите хората и да избивате умните, кадърните и интелигентни хора. От Москва ни назначиха марионетки, които пряко следваха волята на Кремъл, често в ущърб на нашите национали интереси. Справка: Македония и македонския език.
  • 41 куку руку ку

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Че и сценарият един и същ... протестиращи момичета се гънчат с полицаи; и роял им изкараха... само дето роялът бил бял и го прекатуриха, защото бил расистки.
    Но пък "протестиращите" си показаха рогцата с палежите и плячкосването... а бе, мнозинството са същите са като нашите мургавелковци, чакат друг да работи, а те само да смучат.
  • 42 Genetika

    25 5 Отговор
    Протестите в САЩ доказаха,че мултикултурното съжителство е утопия,която няма връзка с реалноста.Същото е и в Европа с християни и мюсулмани.Същото е и в България и с Роми и българи.В САЩ 75% от затворниците са черни и това го доказва и генетиката като наука,че кръвта вода не става.Когато черните в САЩ станат повече от белите,САЩ няма да съществува,освен ако някой умник преди това ,не е предизвикал военен конфликт, и направил територията и , на радиоактивно поле, лишено от живот. Европа и европейците,трябва да си вземат поука от САЩ,там тепърва започва същата история,която се насади и в България(етносите имат повече права от останалите).
  • 43 Da ama ne

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "политика":

    Ти черните за народ ли ги смявташ.80% от тях не работят а крадът убиват,изнасилват и разпространяват дрога.И в САЩ няма социални помощи нито пенсии,освен ако не си внасяш сам за пенсия или здравни осигуровки.Само държавните служители имат осигурена пенсия.Това е държавата на абсурдите.

    Коментиран от #49

  • 44 goni

    19 2 Отговор

    До коментар #22 от "Васо":

    Между другото робство е имало в САЩ. В Русия и България не!

    Коментиран от #48

  • 45 Баи

    13 2 Отговор
    Да ударят по една стограмка белина и ще им мине
  • 46 емо

    12 1 Отговор
    Когато ставаше въпрос за Америка казвах ; " Това Световно зло " и давах примери , последние те 30 години навсякъде "сеят" само хаос, разрушения,смърт кръв и сълзи и ненаказано продължаваха и тово Зло ни убеждаваше, че " не сме либерални демократични не спазваме и не уважаваме правата на отделните личности когато техните цености ( гей парадите) са за тях либерални цености, когато семействата са отживелици когато децата имат право да си сменят пола - трансгени- техен избор и имат право (в някои щтати до 9 а в други до 12 години ) на закона основа родителите са лишени и нямат право но отказ когото над 70 % от чернокожите нямат сключани бракове и децата са без родители когата цари пълен расизъм когато 1% от населението притежава повечеот 60 % от богатството когато образованието,здравоопазването са платни ( даже едно пограбение е около 6.000 хил. долара) когато само парите имат смисъл когато смисъла на живота се заключава в парите и милиони хора особено африко-американците,чернокожите са лишени от всичко и тоя гняв, ненавист омраз която се трупала с години и в това няма чудно което виждаме .
  • 47 Земеделец

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Сичкото ГМО, баце!
  • 48 коки

    0 9 Отговор

    До коментар #44 от "goni":

    България е прескочила този строй заради 500 г турско робство. А в РуСиЯ е имало крепостни селяни. Крепостните селяни са най-ниската класа във феодалната държава и техният статут е подобен на този на робите, различавайки се от тях само по това, че не могат да бъдат продавани отделно от земята, която обработват.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 михо

    5 2 Отговор
    Автора да престане с лозунгите защото и там черните са с особен статут като и черните тук. Те не искат равни права и равни възможности. Те ги имат. Те искат равни резултати с белите без да бачкат, ей така, защото някой им е длъжен. И сега вече стана ясно кой пусна и вируса. Пак същите които палят войни, но вече и е страната си. Сорос, Килари, МангоОбамаяг и т.н.
  • 51 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    НИЩО НЕ СЕ ЧУВА ЗА ОНЕПРАВДАНИТЕ КОРЕННИ ЖИТЕЛИ---НАСЛЕДНИЦИ НА 120 МИЛИОНА ИЗБИТИ ИНДИАНЦИ ОТ ДНЕШНИТЕ ГОСПОДАРИ В САЩ-НАСЛЕДНИЦИ НА " ГЕН.КАСТЪР" И СИЕ !!!???
  • 52 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    НИЩО НЕ РАЗБИРАМ !!!--БЕЛИТЕ СЕ МАЖАТ С МАСЛА ПО ПЛАЖОВЕТЕ В САЩ ЗА ДА СТАНАТ ПО - ЧЕРНИ !!!???
  • 53 Наблюдател

    6 0 Отговор
    "Дим без огън няма"! Едва ли черните там са "Света Вода ненапита"...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 виц

    9 1 Отговор
    Като малък Обанана решил да стане бял. Намерил бяла боя полял се с нея и седнал на верандата да съхне. Минала кака му и като го видяла му врътнала два шамара с думите, че ще го отнесе, като се приберат старите. Прибрала се майка му, напляскала го, прибрал се баща му, развъртял колана. Седнал Обанана на стълбите и си помислил-от два часа съм бял и вече мразя н*грите!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "БПФ":

    да е говорим ,че бяха натресли вече КЛИНТЪНОВИЦА за следващо достижение на МУЛТИЛИБЕРАЛИЗМА!!!!!!!СЛЕД НЕГЪР/ЖЕНА!!!президент!!!!!И направо полудяха от ЗАГУБАТА от Тръмп!!!!!ТИЯ ЩЕ ПОДПАЛЯТ ПЛАНЕТАТА заради идиотизма си!!!!!
  • 62 1661

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мето":

    Филмите с черен мъж и бяла жена в с**с сцена са, защото някой е инвестирал в расов лобизъм.
    Вероятността бял мъж да е женен за черна жена в реалността е по-голяма.
  • 63 Гаден

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    Ми защото не са се звлякли там сами!