Last news in Fakti

4 Юни, 2020 14:00 2 756 31

"The Talk" - как в САЩ подготвят чернокожите деца за сблъсъка с расизма

  • расизъм-
  • сащ-
  • минеаполис-
  • доналд тръмп

Когато децата им станат шестгодишни, чернокожите родители зад Океана провеждат с тях един важен разговор

"The Talk" - как в САЩ подготвят чернокожите деца за сблъсъка с расизма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато децата им станат шестгодишни, чернокожите родители в САЩ провеждат с тях един важен разговор - "The Talk". В него ги подготвят за неизбежния им сблъсък с расизма в обществото.

 

„Не бива да влизате в конфликт с полицаите. А ако нещо се случи и ви наредят да стоите с вдигнати ръце, дръжте се спокойно и любезно. Иначе ви грозят насилие и дори смърт." Такива родителски съвети съпътстват израстването на чернокожите деца в САЩ.

"Уроци по поведение"

Там започват да ги подготвят за сблъсъка с расизма в обществото от най-ранно детство. За тези „уроци" по поведение в САЩ си имат и специално понятие – „The Talk" – т.е. разговорът.

"На чернокожите хора в тази страна им се обяснява, че трябва да са поне два или три пъти по-добри от останалите, ако искат да постигнат нещо в живота си. Нас винаги ни държат под око“, споделя Арик Луис, 30-годишен телевизионен и видео-монтажист, който живее в Лонг Бийч, Калифорния. 

Той добре си спомня как родителите му отрано започнали да му говорят за расизма. Те му обяснили, че чернокожите хора в Америка нямат същите шансове като белите. „Винаги живеем със съзнанието, че гледат на нас като на „по-различни". Това е бреме, което се научаваме да носим цял живот", казва Арик.

Официалните статистики сочат, че чернокожите са мнозинство сред хората, починали в резултат на полицейско насилие. Затова и “разговорът” се е превърнал във всекидневие за тях.

По съвсем различен начин стоят нещата сред бялото население. “Обикновено белите не говорят с децата си за расизъм”, казва Джелани Мемори от Портланд, “докато за черните родители това е от съществено значение, тъй като децата им неизбежно ще се сблъскат с него в някакъв момент. Затова чернокожите деца твърде бързо осъзнават своя статус в обществото."

Подготовка за живота в едно общество с расизъм

Мемори, който е баща на пет деца, дори е написал книга по темата: “Детска книга за расизма”. Изданието е подходящо за деца над 5-годишна възраст. Авторът съветва и родителите: „Бъдете честни и наричайте нещата с истинските им имена, създайте контекст за децата. Те бързо ще зададат правилните въпроси".

Арик Луис също има дете – тригодишна дъщеря. Той вече разговаря с нея за несправедливостта и казва, че навярно скоро ще отвори дума за расизма и полицията. “За съжаление тези разговори ще ѝ откраднат част от детството. Но съм длъжен да я подготвя за света и за онова, което очаква хора като нас”, казва той с горчивина.

 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манго от маалата

    39 4 Отговор
    При нас разговор им водиме като ше съм ги пращал да крадат и просат
  • 2 Бай шиле

    98 6 Отговор
    Пълни соросоидни измишльотини. 8 год. живях в сащ и най-големите расисти са точно неграта. Така ги учат да се дъжът арогантно и да оревават орталъка и при най-малкото споменаване на цвят на кожата. Та така, а дойче зеле е отдавна известна с лъжливите и подвеждащи статии- соросоидни сбърканяци

    Коментиран от #15

  • 3 DW знаят ли, че Факти

    37 3 Отговор
    пишат измишльотини от тяхно име ?

    Коментиран от #9

  • 4 доктора

    33 6 Отговор
    Мисля, че правилно постъпват чернокожите с детските съвети, защото е важно да си знаят мястото, поради много причини, каквито касаят и нашите "египтяни"
  • 5 Дедо Йоцо

    46 5 Отговор
    При нас - обратното!Цветнокожите замерят милиционерите с камъни и ги гонят с колове!
  • 6 Така така..

    35 4 Отговор
    От кьде таз загриженост на бантустанците кьм американските негри??

    Коментиран от #16

  • 7 демокрация и толерантност

    47 5 Отговор
    Тоест, от малки ги учат да мразят белите "расисти"...
  • 8 жжжжжжж

    51 4 Отговор
    "чернокожите са мнозинство сред хората, починали в резултат на полицейско насилие"

    Не е ли просто защото чернокожите извършват повече престъпления?

    Коментиран от #21

  • 9 dwлето

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "DW знаят ли, че Факти":

    Ако не преписват по нещо-няма кинта!
  • 10 България

    36 3 Отговор
    И тука има такъв обичай дъртия циганин пуска мангалчето да краде като навърши пет години и го насърчава само,че за разлика от Щатите тука циганите бият полицаите.
  • 11 DW-пропаганден машинен

    23 6 Отговор
    Поредните лъжи и манипулации от Дойче Зеле ! Стига вече !
  • 12 Родител

    22 2 Отговор
    Това явно е единствения разговор, който водят с децата си. The talk. Разговорът. Използваният член точно това означава. Напълно неудачна статия, но която показва причината за по-голямата престъпност сред цветнокожите. Липсата на много и положителни поучителни разговори между родители и деца с цел отглеждане на достоен и възпитан гражданин.
  • 13 1234578

    9 6 Отговор
    „Не бива да влизате в конфликт с полицаите. А ако нещо се случи и ви наредят да стоите с вдигнати ръце, дръжте се спокойно и любезно. Иначе ви грозят насилие и дори смърт."


    Според мен това важи за всички граждани и раси и всички полицаи в света.

    Както и навякъде по света има престъпници и мафиоти в полицейски униформи.

    Обаче има и един друг въпрос на какво учат полицаите навякъде по света? Как да се държат? Първо любезно и вежливо или пък. Или пък първо полицаите да срелят. На това ли учат полицаите да слагат белезници "заподореният" и после да го пребиват и задушават до смърт.

    И защо сме се вторачили в Америка. Ами нашите милиционери? Да помните да имаше наказани полицаи в България, които при правителството на Орешарски пребиха студенти.
  • 14 А уе

    18 4 Отговор
    Те па кво търсят из между расистите, нали са свободни, не са роби отдавна, от не си се върнат у Африка, аз така бих направил.....
  • 15 Минчо

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай шиле":

    Познато звучи. И тук е така само заменяш афроамериканци с нашите патладжани и е готова картинката. Уточнявам че измежду тях има чудесни хора но са незначително малко
  • 16 1234578

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Така така..":

    От кьдето и загриженост на американските към бантустанците по целия свят. Откъде-накъде амеканците ще се разпореждат на останалия свят, какво да правят в собствената си страна. Откъде накъде американците ще определят, кое е демокрация и кое не е. Коя държава има право и коя няма право да има атомни бомби. Откъде накъде американците ще налагат забрани на хората от останалата част на света да не търгуват помежду си. Откъде накъде американците ще определят кой чужд политик или бизнесмен е корумпиран и кой не. Откъде накъде американците ще съдят чужди граждани, за неща извършени на чужда територия. Откъде накъде амерканците ще отвличат наркопласьори от Латинска Америка и ще ги затварят в свои затвори.

    Само за едно ги оправдавам американците, не може да се фалшифицират пари/долари, евра, франкове .../ Фалшифицирането и печатането на чужда валута е фактически обявяване на икономическа война и ограбване на държавната хазна. Те затова утрепаха Садам Хусеин, защото беше пуснал печатница за фалшиви долари с много високо качество.

    Да вземат пъво да си "оправят" тяхната държава, тяхната демокрация и техните корумпирани политици.

    Коментиран от #24, #28

  • 17 1234

    14 4 Отговор
    Личи си че разговорите нямат ефект. Не знам бяло гето, но черни има.... И шом не са емигрирали в ЕС или Африка, значи ги устройва. Защо там няма НПО та на сорос ? Ще опитомят белите като нас само за 30 г .... После ще безчинстват на воля
  • 18 1234

    13 2 Отговор
    Само ясно изразения расизъм не води до война, така йерархията в обществото съществува и има мир
  • 19 1234578

    15 0 Отговор
    Навсякъде по света има опасни места за хора и за деца. Опасностите не са само за чернокожите в САЩ. Ами белите в черните американски гета да не би да са в безопаснот?
  • 20 радев

    22 1 Отговор
    Ако бял човек се обърка и влезе в черен квартал какво мислите че ще му се случи?Най малкото е да те оберат и набият.
    Може да те изнасилят или да те убият и заровят някъде.Във всяко населено място полицията информира за опасни места където не се препоръчва да ходите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Запознат

    24 4 Отговор
    МОЛЯ ХОРА КОИТО НЕ СА ХОДИЛИ В САЩ да не защитават неграта.А статията е ПЪЛНА ГЛУПОСТ.Повечето престъпления са дело на чернокожи,белите са по психарските изпълнения.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само да кажа

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "1234578":

    не знам дали си чувал за ,,севернокорейските долари,, които се оказват уникално копие, и най-вероятно из щатите е пълно с тях. и още нещо , муслимски страни е крайно желателно да нямат ядрено оръжие, че току виж решили, че е настъпил денят за тотален джихад
  • 25 Гого

    14 2 Отговор
    Америка си отглежда змия в пазвата, така както го правим ние с циганите.
  • 26 Решението

    11 0 Отговор
    Да ги отделят в един два щата да им дават автономия и да се оправят.
    Ако зависи от мен така бих оправил нещата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 михо

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "1234578":

    Само това за което ги подкрепящ ме срази. Садам печатал долари. Федералния резерв печата трилиони долари на месец без никакво покритие и затова ще умре долара ,а не заради Садам. Такава хиперинфлация ще докарат в целия свят,че ....
  • 29 БПФ

    15 0 Отговор
    Тоест то малки ги учат да реват за "расизъм" и "дискриминация" дори там, където ги няма - и винаги да искат привилегии. Това не ви ли напомня на едни тукашни еквиваленти на нигърите, дето реват, че са "дискриминирани", дори когато някой поиска от тях да си дупчат билетче в трамвая както всички?

    Ами чудно ли е, че билите хора гледат с подозрение на тъмните - след като самите те се държат като НЕравни и или искат привилегии или непрестанно се представят за жертви, дори когато те са насилниците?
  • 30 ГРОБ

    7 0 Отговор
    При нас е точно обратното - на чавето му казват, че е важен гласоподавател и полицията трябва да му козирува!
  • 31 Аз не знам що толкоз ги мразят черните

    0 0 Отговор
    Като за мен надарена черна жена е наи готината и секси жена от всички