Last news in Fakti

4 Юни, 2020 20:30 9 045 30

Договорът от Трианон: "най-черният ден в унгарската история"

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • трианон

Трианонският договор е за унгарците онова, което е Ньойският договор за България – тема с експлозивен заряд

Договорът от Трианон: "най-черният ден в унгарската история" - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 100 години Унгария губи обширни територии. Два милиона души остават извън границите на страната. Трианонският договор е за унгарците онова, което е Ньойският договор за България – тема с експлозивен заряд.

 

В началото на май Виктор Орбан предизвика международен скандал със свой пост във Фейсбук – във връзка с матурите по история национално-консервативният унгарски премиер разпространи карта на Велика Унгария. Съседните държави реагираха с възмущение. Румъния отвърна на удара и обяви четвърти юни за национален празник – деня, в който преди 100 години Унгария губи две трети от територията си.

С Трианонския договор държавите-победителки в Първата световна война определят по новому границите в региона. Унгария, която е сред губещите, е била принудена да отстъпи голяма част от земите си на съседни страни, включително и на Румъния. Така милиони унгарци внезапно се оказват в чужбина.

„Договорът бе огромен шок за населението“, казва унгарският историк Кристиан Унгвари. Тази травма дава отражения и до днес. Тъй като и до днес унгарското малцинство в съседните държави е дискриминирано, твърди той.

Спорът за паметника

Това, че темата остава деликатна за Унгария и сто години по-късно, личи по спора за новия „Паметник на националното единство“ в Будапеща. Той е разположен на площада пред парламента, а по стените му са изобразени всички градове, принадлежали към унгарското кралство през 1913 година.

Паметникът на стойност 16 милиона евро бе построен точно по повод годишнината от сключването на Трианонския договор на 4 юни 1920 година. Официално откриване обаче днес няма да има заради пандемията от коронавирус. Идеята на паметника е да изтъкне унгарската национална принадлежност на населени места, останали извън днешните граници на държавата.

Критиците на паметника виждат в него провокация срещу съседните държави и пресилена националистическа символика от страна на правителството на Орбан. Кристиан Унгвари смята, че паметникът-възпоменание за Трианон принципно е „легитимен“.

Проблематичното за него е това, че всички изобразени градове са с унгарските си имена. Така умишлено се игнорира фактът, че Велика Унгария само наполовина е била населена с унгарци. „В градове като Загреб унгарци почти не е имало“, посочва Унгвари. Това би трябвало да се обозначи по някакъв начин, за да не бъдат подвеждани посетителите към грешни заключения.

Спорът за новия паметник е показателен за двойнствения подход към историята. В периода между двете войни в Унгария цари единодушното разбиране, че наложеният мир трябва да бъде ревизиран. Чрез съюза с хитлеристка Германия страната успява да възвърне част от отнетите ѝ земи, но само временно, защото и по времето на Втората световна война Унгария е от страната на победените.

Тема-табу, която отново излезе на дневен ред

По време на комунизма темата за Трианон е табу – териториални претенции към братските социалистически държави не са били допускани. Но след падането на Желязната завеса темата отново придоби значимост: националистите и дяснорадикалните сили превърнаха солидарността с унгарците зад граница в един от стожерите на политиката си. И макар никой политик да не преследва на сериозно възстановяването на Велика Унгария, Виктор Орбан и неговата националистическа партия „Фидес" ловко използват синдрома „Трианон“ за политическите си цели.

А това е възможно, тъй като и до днес два милиона унгарци живеят в съседните държави като малцинства. Виктор Орбан отдавна е наясно с политическия потенциал, който се съдържа в този факт. Още в началото на втория си мандат той им даде гражданство, респективно – право на глас. За което получи съответната благодарност: над 90 процента от унгарците зад граница гласуваха за партията на Орбан. Политически мотивирано бе и обявяването на четвърти юни за „Ден на националното единство“ - ден в памет на това, което Орбан нарича „брутално наложен мир“ и „най-черният ден“ в унгарската история.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    75 18 Отговор
    Винаги който е бил на страната на германия е губил включително и територии. Ние два пъти в 2 световни войни. Нали дойче веле :) или за вас историята е нещо чуждо.

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Справедлив

    68 13 Отговор
    Да, Германия губи 2-те световни войни, но това не значи че победителите са прави..Историята е обективна наука и рано или късно, идва Видовден..

    Коментиран от #3

  • 3 Историка

    100 8 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Историята е възможно най-НЕобективната наука, защото се пише от победителите и от по-силните. А докато дойде този Видовден, малцинствата ще са се претопили и няма да има помен от унгарците. Би ли казал кога ще дойде Видовден за избитите и изселени тракийски българи? КОГА? Дори парите за земите никога няма да ги видим от турция, въпреки, че има подписан договор. Дори нещо повече, те си точат зъбите за още български земи и рано или късно ще си ги получат, защото не сме народ, а м*рша и ни управляват предатели и безродници. Нещо за Западните покрайнини, за помакедончването на българските земи в Македония, за Северна Добруджа нещо да кажеш. За румънските зверства в Добруджа чувал ли си?

    Коментиран от #29

  • 4 Справедлив

    23 8 Отговор
    Съгласен съм с всичко написано с едно изключение - историята все пак трябва да е обективна... Явно е необходимо да мине още време... А за реванш, преначертаване на граници - дума да не става!!
  • 5 Работническо дело

    20 5 Отговор
    Братята от Дойче веле....
  • 6 Циганин

    11 21 Отговор
    А Унгарците защо мълчат за причината за ПСВ или това са само малки подробности.

    Коментиран от #18, #24, #25

  • 7 Ми хайде тогава

    45 1 Отговор
    Да не си задавем въпроси защо и Унгария, българия застанаха на страната на Тройната коалиция - заради алчността на "победителите" от първата СВ. Те предизвикаха Втората СВ с несправедливите и унизителни условия на "мирните си договори".

    Коментиран от #9, #27

  • 8 Голем смях

    22 32 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Нещо за студената война да кажеш.И какво значи да загубиш?България не е загубила територии,които преди войната е имала.Дори Германия и дава северна Добруджа преди ВСВ след Крайовската спогодба и тази територия и остава и след войната.Губили сме територии придобити по време на войните .И дали Германия е загубила ВСВ ,след като е най-мощната икономика в Европа и четвърта в света.И къде е победителката Россия .След Корея и Италия.

    Коментиран от #11, #19

  • 9 Голем смях

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ми хайде тогава":

    Френският министър на войната след подписването на мирния договор за ПСВ казва-това не е мирен договор.Това е примирие за 20 години.И е прав.През септември 1939 г. избухва ВСВ.
  • 10 🤠🤠🤠

    26 2 Отговор
    По-принцип може да имаме претенции най-много към Сърбия. Всичко до Белград е старо и построено от българи. Ниш,Вране,Пирот,Босилеград са си български и за разлика от унгарците с претенции за Загреб, че народа си е не 100% ,ами сигурно 10 Хил % български! Античките Вардарчета са ясни, от гърците Сяр(Серес), Ксанти и Кавала също.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 234

    14 5 Отговор
    Ква загуба бре, те до тогава е била под Австрийска власт или тия там дето са управлявали 8 века - Хабсбургската династия

    Коментиран от #26

  • 13 ОБЕКТИВЕН

    2 1 Отговор
    ПОУКИТЕ, ПОУКИТЕ
  • 14 Шекспир

    15 1 Отговор
    Каква Унгария.Не беше ли Австро-унгария
  • 15 Ъхъ

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Румъния също е губеща, беше на страната на Германия,даже войски на източния фронт имаше,но защо остана с чужди земи в своите граници?

    Коментиран от #17

  • 16 Емо

    29 2 Отговор
    Всички договори подписани след края на Първата световна война са несправедливи!!От всички страни най доволни остават мамалигарите.Заради участието си в руско-турската война от 1877год ,тия кретени получават Северна Добруджа.Българският град Кюстенджа,сега Констанца ,е имал 90%население българско.За 10 години българите стават малцинство,подложено на невиждан геноцид.След Първата световна война,мамалигарите увеличават територията си с над една трета за сметка на Унгария.Трансилвания и е дадена цялата.Прави са унгарците.,макар власите да ядат пердах от всички,те винаги са получавали територии които ,никога,ама никога,даже и в сънищата им не са били техни!!
  • 17 Ъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ъхъ":

    За ВСВ се изказах.
  • 18 Питаи

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    Сърбите за приичината
  • 19 Абе ей

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Голем смях":

    Чети, бе. А ако можеш и мисли. Тъпотиите които си надраскал говорят за ниво 6ти клас.
  • 20 Шофьор на такси

    10 0 Отговор
    За тея не ми пука, точно Австро - Унгария, спира България да си върне земите (цялата Сърбия).
  • 21 Шаран БГ

    10 2 Отговор
    Какво е това "справедливост" човешка ? Предизвикал си война. Страдания, разруха и гибел на милиони хора и унищожение на техния многогодишен къртовски труд. И когато трябва да плащаш за всичкото това зло, което си сторил.....търсиш справедливост ??! Т.е. убиецът да търси " справедливост ", за дето е удушил детето Ви ......!? Какво плати Фердинанд Сакскобургготски за хилядите избити по фронтовете на няколко войни българи ? От какъв зор В.Орбан търси "някаква" справедливост СЕГА ? Какво знаем ние за зверствата на българи и на гърци над местното население в Беломорска Тракия ? Под сурдинка споменаваме за гръцките и мълчим като насрани за нашите. И някой,някъде, някога ще потърси някаква справедливост и ще я получи .....? Хайде де !?Каква "справедливост" получава Русия / Велика империя !?/ след Кримската война 1857 година ?.Ако САЩ не се е намесила за съдбата на разорена Германия след Първата война / естествено с далечен прицел за още по стращна война само след двадесет години/ Англия и Франция, че и останалите по-малки съседи, щяли са да я разкъсат , като бесни кучета ?? И след ВСВ е била разкъсана. Нима до падането на Берлинската стена Германия е била единна ?? Дядо ми казваше, че "човешката справедливост е на дъното на Черно море !" Тези, които строиха и градиха България 45 години, робите на труда, получават 250-300 лева за награда ! Тези, които ограбиха труда им, разориха България и прогониха / сега казват "избягали" / около 2 милиона млади българи ,
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Язе

    14 0 Отговор
    1св. Война я предизвиква сръбския национал-шовинизъм и напъните им да създадат Велика сърбославия от Триест до Ч. море и от Карпатите до Солун. Те убиват престолонаследника на Австро-Унгария и така предизвикват войната. Това е истинския виновник за тази война, сръбската алчност за чужди земи и грандоманщината на управниците им. Още не са се отказали и се готвят за нов конфликт. Въоръжават се като побеснели. Скоро ще пуснат Руснаците да си направят военна база до Ниш. БГ политиците обаче им се мазнят и усуква за щяло и не щяло. А това дето става в Македония те го режисират и подпалват.
  • 24 Тамаш Секереш

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    В рамките на дуалистическата Австро-Унгария самата Унгария с начело министър-председателя Ищван Тиса сее обявила против обявяването на война срещу Кралство Сърбия.

    Тоест, Унгария относно това не е длъжна да отговаря на никакви въпроси дори и след 100 години! Унгария НЕ е била независима държава тогава!

    Да не си мълчат Хабсбургите (все още ги има, макар че не са на власт), Хохенцолерите (и те са още живи) и самия Гаврило Принцип в мъртвите си...

    В същност убития хабсбургския Франц Фердинанд дори е мразил унгарците.
  • 25 Тамаш Секереш

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    В рамките на дуалистическата Австро-Унгария самата Унгария с начело министър-председателя Ищван Тиса се е обявила против обявяването на война срещу Кралство Сърбия. Тоест, Унгария относно това не е длъжна да отговаря на никакви въпроси дори и след 100 години! Унгария НЕ е била независима държава тогава! Да не си мълчат Хабсбургите (все още ги има, макар че не са на власт), Хохенцолерите (и те са още живи) и самия Гаврило Принцип в мъртвите си... В същност убития хабсбургския Франц Фердинанд дори е мразил унгарците.
  • 26 Тамаш Секереш

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "234":

    Хабсбургската династия в Унгария е управявала само за 400 години а не 8 века...
  • 27 Тамаш Секереш

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ми хайде тогава":

    Унгария не е заставала никъде, защото от 1626 г. до 1918 г. не е била независима държава. Хабсбургите обявявали война и готово!

    Унгария е била против, но какъо знаем, нямало значение...
  • 28 Беженец

    0 0 Отговор
    Чакай е Унгарците какво са виновни
  • 29 Унгарофил

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Историка":

    Невъзможно е да ги асимилират Унгарците в Трансилвания католици са .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.