Last news in Fakti

5 Юни, 2020 10:29 3 966 24

Американски стриптийз

  • джордж флойд-
  • размирици

Нелепата смърт на Джордж Флойд се превърна в искрата, която подпали сламата на Холивуд, Лас Вегас, Колорадо Спринкс и Силикон валей

Американски стриптийз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато Божков ковлади Борисов и Горанов, докато Бенатова се заяжда с Мутафчийски, а Вежди, Банов и Мутафчиев правят тройка, Америка се съблече чисто гола.

Няма по-голяма изненада от стриптийз по принуда. Единствената страна, способна да праща днес хора в космоса, остана без гащи. Размирници нахлуха в столицата Вашингтон и принудиха президента на най-мощната страна в света да се крие в бункера на Белия дом! Доналд Тръмп, който до сега ползваше полицията и националната гвардия, призова армията на помощ.

Министърът на отбраната Марк Естер обаче отказа да изпълни желанието му. Войниците по принцип са платени да защитават страната от чужд агресор, не от американски граждани – каза шефа на Пентагона. Тръмп, който не носи пряка отговорност за смъртта на четиридесет и шест годишния Джордж Флойд, изглежда все по-самотен, подкрепян само хубавата Мелани.

Нелепата смърт на Джордж Флойд се превърна в искрата, която подпали сламата на Холивуд, Лас Вегас, Колорадо Спринкс и Силикон валей. Демонстрантите показаха на света, че Америка не е това което изглежда. Че зад фасадата има 40 милиона безработни, повечето от които без здравна осигуровка. Че в гетата се раждат стотици шампиони, които трупат медали за САЩ, но техните братя и сестри живеят само благодарение на търговия с наркотици. Социалните различия, резултат на безжалостния качествен подбор, рано или късно трябваше да гръмнат в очите на управляващия елит. Да, Америка има десетки носители на Нобелови награди, но всички носители са емигранти или деца на емигранти от Европа. Тръмп и Мелани са представители на европейската цивилизация. Фактически, няма нищо оригинално или създадено от американци, защото истинските американци са само индианците. В същото време се забравя, че чернокожите са доведени на синджири и са в основата на началния капитал на „най-богатата в света страна“.

Много са реформите, необходими да променят ситуацията в САЩ. Между „болните“ места на системата са „Квотите“. Това е една унизителна постановка, която в европейските републикански системи не съществува. Квотите са една лицемерна мярка, служеща за оправдание на расовото неравенство и последствията му. Това „улеснение“ на расова основа позволява на цветнокожи американски граждани да постъпват в университетите със стипендии, предназначени конкретно за тях. Това са „Запазени за малцинствата“ места. Малко са тези, които издържат повече от две години. Барак Обама е едно забележително изключение. Има и други, но са рядкост.

Повечето представители на малцинствата нямат капацитета и нивото, което висшето образование изисква. Във всички американски сериали, има квоти за чернокожи актьори. Те са красиви, спретнати и обезателно положителни герои! Най-вече когато действието се развива в семейна обстановка. Майката, бащата и децата са подредени като аптекарски шишета, в уютен дом, в който нищо не липсва. Реалността на живота на чернокожите в гетата е коренно различна, но тази реалност отсъства от сериалите. В Сената и Конгреса на САЩ, поне на вид, също има квоти на расова основа. Реално това са фигуранти, без истинска политическа тежест. В очите на колегите им, те не са в законодателната власт според способностите си, а благодарение на цвета на кожата. Нещо като претекст или „лозов лист“. Ето защо системата на „квотите“, която Франция категорично отказва, служи по-скоро за оправдание в Америка, вместо за интеграция.

Възможна ли е щафета от бегачи 4 Х 100 метра да бъде съставена от квоти и да бъде печеливша? Много ясно, че не! Това е един от жизненоважните проблеми на съвременна Америка. Тя трябва да го реши сама.
Американската система ражда Бил Гейтс, Илон Мъск, Джозеф Безос, Марк Цукерберг, но и милиони Джордж Флойд. И едните и другите са обречени да живеят заедно. Точката или ръба, на който е в момента американското общество се намира - показва, че не е проблема печеленето на пари, а тяхното разпределение. В противен случай, тези които са лишени от талант, които нямат европейска култура, но въпреки това имат граждански права, излизат на улицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    57 3 Отговор
    "Единствената страна, способна да праща днес хора в космоса".... четох дотук!

    Коментиран от #4

  • 2 Ivan

    35 4 Отговор
    Докато светът не осъзнае че няма лоша кръв а има лошо образование нещата ще стават още по зле!

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 националист

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    И аз
  • 5 асо

    30 2 Отговор
    Него ли разбрахте до сега ИНТЕГРАЦИЯТА е УТОПИЯ химера напълно невъзможно нещо. Усилия в тази посока се сблъскват с всички познати физични,химични и природни закони.Все едно някой ни гледа от горе и крещи.''Луди ли сте хора аз ги оставих в джунглата Вие ги домъкнахте с вериги А СЕГА и ДА СТАНЕЛИ И КАТО ВАС''. Ами няма да стане.
  • 6 Kjl

    22 3 Отговор
    Има някои верни неща в статията, даже много верни и някои много неверни. Нито мога да я подкрепя, нито напълно да я отхвърля. Имам чувството, че автора не я е прочел след като я е написал. Просто си е легнал да спи. Същото е направил и редактора му.
  • 7 Оня

    20 3 Отговор
    Нещата на територията Кравардистан стават от зле , по-зле ! В Европа никак не са розови , а в Рассия отдавна са безнадеждни ! Извода е , че трябва да си оправим нашата си кочина ....тук си е най-добре
  • 8 асо

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ivan":

    Кой съм аз да казвам има или не ''лоша кръв''. Но все пак от магаре кон няма как да стане.Между другото и двете добичета имат своето място под слънцето.ПРОСТО не ги смесвайте.
  • 9 Без сантименти

    25 2 Отговор
    Каквито и анализи да ни се предлагат-извода е един.САЩ преминаха пика на величието си.И следва само падане надолу.Това падане го задържаха две десетилетия защото Източният Блок се разруши и им даде глъдка въздух за двайсетина години.Отук нататък САЩ няма какво да предложи на човечеството като алтернатива-тяхната политическа система се изживя и не е привлекателана в днешно време.И или САЩ променят коренно политическата си и социалната си стратегия-или се сриват в пропаста-за което с удоволствие ще им помогне по-голямата част от света....
  • 10 Всичко се обяснява

    24 1 Отговор
    с факта че Америка е фирма а не държава. Елитът прави пари и не го интересуват обикновените хора, били те бели и ли черни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Vic

    14 0 Отговор
    Кaтo мaлък Oбaнaнa рeшил дa cтaнe бял. Нaмeрил бялa бoя пoлял ce c нeя и ceднaл нa вeрaндaтa дa cъхнe. Минaлa кaкa му и кaтo гo видялa му врътнaлa двa шaмaрa c думитe, чe щe гo oтнece, кaтo ce прибeрaт cтaритe. Прибрaлa ce мaйкa му, нaпляcкaлa гo, прибрaл ce бaщa му, рaзвъртял кoлaнa. Ceднaл Oбaнaнa нa cтълбитe и cи пoмиcлил-oт двa чaca cъм бял и вeчe мрaзя н*гритe!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаджиментов

    4 8 Отговор
    Статия от някой, който едва ли е живял някога в Америка.
    Нека напомня, че Обама беше черен и изкара 2 мандата.
    Отделно, в държавните и щатските администрации е пълно с черни. Както и в училищата, детските градини, ни, университетите, болниците.
    И всичко това е според способностите. Има скрит расизъм, но това е по-скоро изключение.
    Стига евтини и фалшиви писания.

    Коментиран от #18

  • 18 божидар чеков

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаджиментов":

    Аз авторът на статията съм живял, за кратко но достатъчно в Америка за да се върна навреме в Европа. За какво "способности" говорите, когато става дума да "държавната администрация и болниците"? Именно там са квотите и ниско платена и не интересна работа. Защо мислите, че пиша "фалшиво"? Аз сравнявам Европа и САЩ. За сведение никога не пиша за пари, а за да информирам и разбия натрапени с пари представи за Америка и нейните неограничени възможности. Много българи хукнаха към САЩ и увиснаха с мечтите си за добър и уреден живот.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Хаджиментов

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "божидар чеков":

    За да се разбере в цялото и многообразие една държава като САЩ, е нужно много повече от това "малко да се живее" там. Квоти тук и там показва, че закона против дискриминацията работи, а не, че се дават по милост места на хора, само заради цвета на кожата им, без значение на тяхното образование и опит. Има достатъчно образовани и квалифицирани хора от всякакъв произход, което само по себе си говори против тезата за масова дискриминация. Само за протокола, законът против дискриминацияте е много по-общ и обхваща такава не само по раса, но и по възраст, религия, здравословно състояние, произход и т.н. В допълнение, на много места има квоти и за мигранти, бежанци и т.н. Това им помага да се интегрират. Така, че тук важните неща са две - има закон и той се спазва, защото САЩ са Конституционна република и всеки може да съди всеки, дори държавата, ако правата му по закон са нарушени. Ако някой сгафи - жална му майка. Бих искал да има подобен закон и у нас, който да пази бременните, хората пред пенсия, малцинствата и т.н., на които се отказва работа при равни други условия и дори по-добри качества и образование, именно защото са бременни, стари и т.н. И той да се спазва.
    По отношение на българите в САЩ - има много разочаровани, но има и много успели. Тези, които не са разбрали, че Америка дава не пари и благополучие наготово, а възможности и не са били готови да се възползват от тези възможности, е нормално да се разочароват. Който е искал и учил и работил здрав
  • 20 Хаджиментов

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "божидар чеков":

    По отношение на българите в САЩ - има много разочаровани, но има и много успели. Тези, които не са разбрали, че Америка дава не пари и благополучие наготово, а възможности и не са били готови да се възползват от тези възможности, е нормално да се разочароват. Който е искал и учил и работил здраво, е успял да си осигури добър стандарт. Колко са доволните и колко недоволните е видно от броя на хората които са заминали и тези, които са се върнали.
    С Европа има много разлики и главната, която аз виждам и чувствам е, че в Европа емигрантът си остава винаги емигрант, дори и неговите деца и внуци, докато в САЩ не е така.
    Накратко, кой какво взима от Америка, Европа, България и живота като цяло, зависи от личните му качества, както и от амбициите му в живота, изборите които прави и жертвите и компромисите, които е готов да приеме.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хаджиментов":

    Удоволствие за мен смяната на вашия тон. Без категоричност и нападателност относно познанията и опита ми. По този начин можем да спорим спокойно, което не означава съвпадение на мненията ни. Много ясно, че личните качества, амбиции и вкус на българските емигранти е в основата на успеха или на провала им. Не само в САЩ, а навсякъде и не съм аз човекът, който би препоръчал в коя страна да емигрират. Пред избора всеки е сам. В това отношение, в името на диалога, ще ви поздравя с една весела подробност, за която никой не говори. В Америка няма жени (американки) за българските емигранти. Не се спирам на изключения. Сигурно има.

    Коментиран от #24

  • 22 ха че

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хаджиментов":

    Че как в Европа няма да остава емигрант,като в Европа са нации,докато САЩ не са нация,а всички са емигранти. С изключение на коренното население-индианците.Но те са малък процент.
    Познавам гърци на които предците им преди един век са емигрирали в САЩ,след което всичките поколения родени там и те самите родени в САЩ,но казват-ние сме гърци.Никога не казват,че са американци. Освен,че са граждани на САЩ!

    Коментиран от #23

  • 23 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ха че":

    Съгласно нашата енциклопедия нацията е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава. Доколкото историческата принадлежност не е фиксирана на 100, 200 500 или 1000 години, то тя не може да е определяща в понятието нация. Чисти нации няма и дори индианците, за които говориш, са били (и са) най-различни народи, с техни си езици, обичаи, култура и т.н. Не можеш да слагаш под обща знаменател индианците от Канада с апахите, сиуксите, семинолите, навахо, чероки, инките или ацтеките.
    По отношение на гърците - така е, но и в България има много хора, които казват "ние сме турци, арменци, цигани" и т.н. В много държави малцинствата се претопяват, предимно насилствено, и така се формират "чистите" нации, но това са вече други теми.
  • 24 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "божидар чеков":

    Винаги съм готов за аргументирана дискусия, с интелигентни събеседници, по всякакви теми.
    Не съм обръщал внимание на смесените бракове в САЩ, но като се замисля, май наистина е така. По принцип американките са прекалено еманципирани за разбиранията на българските мъже, а и не могат да предложат това, което те търсят в брака - уют, вкусна кухня, а в много случаи и лисващата майка ;) Докато американците, женени за българки се наслаждават на отношение, което никога не могат да получат от американки. Може би азиатките се доближават малко до балканските жени.
    Определено българките са много по-високо от американките по отношение на семейството, но ми се струва, че много млади момичета се отдалечават много от типичния образ на българката, каквато я знаем.