Last news in Fakti

5 Юни, 2020 13:01 4 553 17

Кой е мъжът, застанал пред танковете на площад Тянанмън?

  • танкове-
  • китай-
  • площад-
  • тянанмън

През пролетта на 1989 година стотици хиляди китайци протестират в продължение на седмици за повече обществени и политически свободи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През пролетта на 1989 година стотици хиляди китайци протестират в продължение на седмици за повече обществени и политически свободи. Но на 4 юни военните обграждат демонстрантите на пекинския площад Тянанмън и потушават кърваво протестите. Някои източници говорят за хиляди убити.

Една снимка обикаля света

Най-известната снимка от тези събития е запечатала момента, в който мъж в бяла риза и с две торбички в ръце застава на пътя на танковете. Много се е изписало за нея, а най-актуалната книга по темата е на китайския писател в изгнание Ляо Иву. Заглавието ѝ: "Господин Уан - мъжът, който застана пред танковете". За него авторът пише: "Един никой, мъж като теб и мен, застана пред колона от над 18 танка. Първият от тях се опита да го заобиколи, но мъжът всеки път препречваше пътя му".

Заради обявеното военно положение в тази юнска утрин на чуждестранните журналисти им е забранено да напускат хотела си в Пекин. Сред тях е и американският фотожурналист от агенция Асошиейтед прес Джеф Уайднър. От балкона на хотелската си стая той снима колоната от танкове, когато изведнъж пред тях застава мъжът с бялата риза.

"Всеки момент очаквах да го застрелят. Просто невероятно - как е възможно да постъпи така, след като знае, че не се колебаят да стрелят? Човекът изобщо не мислеше за собствената си сигурност", заяви неотдавна фотографът пред германската обществена телевизия АРД.

Още на следващата сутрин снимката се появява на заглавните страници на издания по цял свят. Мъжът с бялата риза става известен като "Човекът пред танка", а авторът на фотографията се радва на световна популярност. "Знаех, че е добро попадение, но не съм предполагал, че ще се превърне в такава сензация", признава по-късно Уайднър.

Но за главния герой от снимката и до днес не знаем нищо. Известно е само, че не е бил сред предводителите на тогавашните студентски протести. Предполага се, че името му е Уан Уейлин или Уан Хуаняо. Но дали се е покрил още през 1989, дали е напуснал страната или е бил екзекутиран - никой не знае.

"Разпоредих да открият този мъж"

В Китай и до днес се цензурират всички информации, свързани с "Човека пред танка". А партията всячески се опитва да изтрие спомена както за кървавото потушаване на протестите от 1989, така и за човека, превърнал се в символ на съпротивата.

Единственият високопоставен политик в страната, говорил по темата, е бившият партиен ръководител Дзян Дзъмин. В интервю за американска телевизия през 2000 година той заяви: "Разпоредих на хора от силите за сигурност да използват целия си потенциал, за да открият този мъж. След няколкомесечно разследване мога да кажа със сигурност, че не е бил задържан".

Съдбата на "Човека пред танка" си остава загадка и до днес, което само подхранва спекулациите. Според една от версиите, мъжът е бил екзекутиран на тайно място. А друга разказва за бягството му в Тайван, където днес работел като археолог.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    26 26 Отговор
    Китайците показаха на цял свят как се разгромява цветен сценарий!
  • 2 Гошо

    9 28 Отговор
    Е как кой ,най най китаиския демократ дисидент Въобще по ценния от най ценните
  • 3 В.В.

    17 21 Отговор
    Затуй Китай е супер сила...Знае формулата на успеха...
  • 4 ИВАН

    44 2 Отговор
    В никой учебник по История, вече не пише, че хората са си давали живота за определена кауза, за по-добър живот за всички, не само за собствения си задник, но днешните келеши, загледани в дисплея на телефона си едва ли се замислят за такива неща, не знаят глад, не знаят саможертва, лишения
  • 5 той е

    9 24 Отговор
    Джордж Сорос
  • 6 Село

    10 5 Отговор
    Наш Бойко кой само той има физически сили да спре танк,влак и дори ракета.
  • 7 Бай Стойчо

    32 19 Отговор
    Там номера с цветната революция не мина.Китайците изкараха танковете и при един милиард население избиват 700 зомбирни протестъри. Ние не изкарахме танковете и при 9 милиона население изгубихме 2 милиона плюс цялата икономика, природните ресурси, суверенитет и армията барабар с танковете. Никога до сега из многовековната ни история, страната ни не е губила толкова много във всяко едно отношение.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Генерал 🇧🇬

    21 3 Отговор
    В Китай знаят много добре за "Човека пред танка", знаят добре и за Чжао Цзъян.
    На 4 юни 1989 г. Дън Сяопин смаза безжалосно опита за преврат на китайския Горбачов Чжао Цзъян. Между другото, самия Горбачов по нареждане на своите англо-американски куратори беше на посещения в Пекин май 1989 г.за да активира Чжао, по това време генерален секретар на ККП(Китайска комунистическа партия), бързо да ликвидира Китай по подобие на СССР . Което показва абсолютната неграмотност на Горби и неговите англо-американски собственици относно Китай. Дън като председател на Висшия военен съвет на ККП и с подкрепата на т.н. "Съвет на ветераните на ККП" свали от власт предателя Чжао, който беше арестуван и поставен под домашен арест до смъртта си, и въведе сборни военни части от 27 армия и 28 армия в Пекин да разгони наетите "протестиращи". Първи избягаха в Хонконг съветниците и заместниците на Чжао, а участието на ЦРУ и МИ 5 в събитията на Тянанмън бе документирано. Любопитно е, че единствено МОСАД от западните разузнавателни служби, категорично е отказал да участва в тази антикитайска авантюра...
  • 10 Кочо

    8 7 Отговор
    Майданче - Тянънмънче в Китай.
  • 11 ПЕНКО

    9 14 Отговор
    ИЗВЕДНАЖ АКЦИЯТА НА ЦРУ Е СМАЧКАНА !!! ЖАЛКО ,ЧЕ РУСИЯ ПРЕДПОЧЕТЕ ДАСИ ВЪРНЕ КРИМ/ТАКА/ , А НЕ ДА СМАЖЕ ЛВОВСКИТЕ ШЛЯХТИЧИ НА "МАЙДАНА" И ДА ИЗБИЕ АГЕНТИТЕ НА ЦРУ И ПОСОЛСТВОТО ИМ И "ДЕСЕН СЕКТОР"!!!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Бай хой

    3 1 Отговор
    Джордж Флойд.
  • 13 Сандо

    10 7 Отговор
    Щеше ли Китай да просъществува хиляди години,ако се огъваше пред някаква тълпа?Китай тачи историята си,грижливо пази историческата си памет и използва хилядолетния си опит.Е затова са сега на върха!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ABCD

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Стойчо":

    Прав си - през 1944 се сринахме много зле. Трябвало е повече да се стреля тогава преди преврата.
  • 16 ABC

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕНКО":

    Наивник. Майданът беше точно за да имат повод да вземат Крим. Но умниците като теб не могат да разберат кое е първо от кокошката и яйцето.
  • 17 xxyyzz

    12 1 Отговор
    Ако П.Младенов беше изкарал танковете срещу платените от сащ протестиращи,щяхме да си останем 30- тата икономика в света с 4 по сила армия в Европа.Сега сме без армия, на 189 място по икономика и от последната Бутан ни дели само още едно управление на престъпната структура от ГЕРБ,до като не ни опоскат до нула.Китай е много по стара цивилитзация от България и такива платени от САЩ демонстрации не минават.В момента ЦРУ плаща в Хон Конг за да има демонстрации срещу Китай.Най мръсната дьржава в света е САЩ.Всеки допир или контакт с тях сее разруха и бедност.