Last news in Fakti

5 Юни, 2020 11:06 2 939 16

"Това е кражба": Плановете на Израел за анексия на палестински земи

  • палестина-
  • израел-
  • окупация-
  • анексия-
  • палестински земи-
  • близък изток-
  • сащ

От над 50 години Израел контролира всичко в региона - водните ресурси, земята и богатствата

"Това е кражба": Плановете на Израел за анексия на палестински земи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Термометърът показва над 30 градуса на сянка. Ибрахим Даиг е палестинец. Има малка плантация извън град Ерихон в окупираните от Израел територии на Западния бряг, в която отглежда фурми. Мъжът обаче не знае дали изобщо ще може да си прибере реколтата през септември, тъй като още през юли новото израелско правителство смята да осъществи оспорваните си планове за анексия на земи в окупираните територии на Западния бряг.

Ерихон заема централно положение в долината, която се простира по течението на река Йордан. По време на шестдневната война през 1967 година тази територия, дотогава част от Йордания, беше окупирана и превзета от Израел. Голяма част от долината – близо 60 процента от териториите на Западния бряг - се контролират изцяло от Израел, по силата на мирните споразумения от Осло.

Долината има стратегическо значение

Със своя земеделски и икономически потенциал районът е важен за препитанието и на палестинците, и на израелските заселници.

Но палестинските автономни власти контролират само Ерихон и още няколко селца в околността. Те нямат достъп до останалите земи и техните ресурси.

„Сделката между Тръмп и Нетаняху променя всичко. Те искат да анулират всички споразумения, всички политически препоръки, международното право, резолюциите на ООН и да наложат свое решение“, казва за ДВ дългогодишният главен преговарящ от палестинска страна Саеб Ерекат.

Идеята за анексиране на долината на река Йордан не е нова в израелската политика. Министър-председателят Бенямин Нетаняху я превърна в основно предизборно обещание, а сега тя вече е и част от програмата за управление на новото израелско коалиционно правителство. Още от 1 юли Нетаняху може да пристъпи към нейното изпълнение, приемайки съответен закон – след съгласуване със САЩ.

За основа може да бъде използван оспорваният близкоизточен план на американския президент Доналд Тръмп, оповестен от него през януари. Той предвижда преговори между Израел и палестинците за бъдеща палестинска държава, която обаче няма да представлява единна територия, а сбор от отделни откъснати палестински анклави.

Правозащитни организации отдавна предупреждават за извършващата се от десетилетия „пълзяща анексия" на Западния бряг. „Още отсега Западният бряг е разрязан на стотици отделни парчета, в които живеят два народа с различни правни и политически системи“, казва израелският наблюдател Дрор Еткес, който от над 20 години наблюдава последиците от израелската окупация.

Нови граници

Миналата седмица Бенямин Нетаняху заяви в едно интервю, че палестинците в окупираните територии няма да получат израелско гражданство. Селата и градовете като Ерихон и занапред ще се управляват от палестинската автономна власт, но ще бъдат и под контрола на израелските сили за сигурност. Първо обаче трябва да се изработят новите карти, които да фиксират границите на земите, които ще бъдат анексирани. Смесен израелско-американски екип в момента е зает с тази дейност.

Междувременно обаче срещу тези планове се надигна критика от неочаквано място: срещу тях се обяви част от ръководството на израелските заселници, поради това, че в плановете все пак е предвидено и създаването на палестинска държава.

Палестинското ръководство, което през 2017 г. прекъсна дипломатическите си отношения с администрацията на Тръмп, почти веднага отхвърли американския близкоизточен план. А Саеб Ерекат предупреди, че една анексия ще разруши палестинската автономна власт. Той припомня, че навремето тя е възникнала с идеята чрез преговори да се извърви пътят от окупация до независимост. „Сега Нетаняху и Тръмп казват: Не, окупацията си остава, само че ще я наричаме по друг начин“, посочва бившият преговарящ.

Израел контролира всичко в региона

С годините създаването на независима палестинска държава става все по-нереалистично. От над 50 години Израел контролира всичко в региона – водните ресурси, земята, природните богатства. „Чувстваме се като чужденци в собствената си страна. Сега искат да си присвоят и последните териториии, в която можем да се движим свободно. Това е кражба на земя“, казва млад жител на Ерихон.

Част от страните в ЕС, ООН и някои арабски държави, като например съседна Йордания, определиха плановете като нарушение на международното право и край на идеята за решение на близкоизточния въпрос на принципа на двете държави. Наблюдатели виждат и опасност за мирното споразумение с Йордания.

Както и при предишното анексиране – на Голанските възвишения и на Източен Ерусалим – повечето държави по света няма да признаят анексията. Но палестинците са скептични: те смятат, че само международната критика няма да спре Израел.

Автор Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 де са ви водите бре

    10 5 Отговор
    Тая статия, есе едно е писана като някакво документално четиво за Кочинката.

    Коментиран от #6

  • 2 Едмон Дантес

    29 12 Отговор
    Съществуването на Израел е сериозен проблем за цялото човечество,а не само за палестинците.Изкуствено създадена държава,великите и нормалните нации имат държави от хилядолетия.Чифутите като са толкова велики защо не са имали,то не е като да фалшифицираш брутално историята.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 като си казал А кажи и Б

    5 27 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    Хахах, а ти откъде си толкова сигурен, че и нашата държава не е изкуствено създадена и историята хилядолетна написана за месец два?
  • 4 в БГ е същото

    9 12 Отговор
    Палестинските камилари са си виновни сами. Така става като си разпродадеш земята за жълти стотинки и се набуташ сам у гетото.

    Коментиран от #8

  • 5 Рошко

    15 5 Отговор
    Нвма евреи, няма проблем, не сам там а навсякъде
  • 6 Емил

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "де са ви водите бре":

    Знаем, че в Русия е така! Не разбирам защо ни занимаваш с проблемите на руската ти кочина! Валяй се в калта и моли за водка!
  • 7 Next

    16 6 Отговор
    Израел ако няма подкрепата на саШ, всички щяха да ги бомбят.
  • 8 Един там

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "в БГ е същото":

    Я кажи кога са продавали земя! Не са продавали нищо, а туморът израел с военна сила им е отнел земите. Все едно да кажеш, че тракийските българи са продали земте си на турците и сами са си спретнали геноцида и кланетата. Израел е изкуствено създадена държава на чужди територии, като краде и анексира все нови и нови територии. Разширява се и пуща разсейки точно, като тумор, който трябва да бъде изрязан и изхвърлен, преди да е унищожил човечеството. Туморът е създаден след разпалването на ВСВ от чифутските фамилии (както и предишните войни) и една от най-големите лъжи и манипулации за избиването на миилиони евреи. Целият този театър е бил, за да им създадат държава и успяват.
  • 9 ККК

    12 5 Отговор
    Светът никога не е видял добро от евреите, защото са хитър,лукав и подъл народ.
  • 10 Мошето

    15 3 Отговор
    Ай стига бе, та това е антисемитска статия!
    Тия не знаят ли, че когато обвиняваш или не хвалиш евреите е антисемитизъм. Богоизбраните трябва само да се хвалят. Ся ше ви нашокат канчето...
  • 11 велик цион

    2 12 Отговор
    тва е само началото! на фона гнилите и разкапващи се държави в близкия исток, израел трябва да се разпростира и разширява за благоденствието и благополучието на евреите и целият свят. има предостатъчно място!
  • 12 Димо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    Има едно нещо, нарича се история. Вземи да се образоваш малко, преди да плещиш тъпотии.
  • 13 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА ,ЧЕ ДНЕС УНИЩОЖАВАТ САЩ ОТВЪТРЕ!!!КОГАТО ИЗГЪРМИ СЪВСЕМ- НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ПАЗИ ИЗРАЕЛ И ...! А ЗА САЩ СЪМ СПОКОЕН...ТИХИЯТ ОКЕАН ЩЕ СЕ РАЗТВОРИ И МЪСК ЩЕ ПРЕВЕДЕ ЦИОНИСТИТЕ КЪМ ОБЕТОВАНИЯ ЮГОИЗТИЧЕН АЗИАТСКИ БРЯГ !!!!????
  • 14 Име

    4 1 Отговор
    Израел е възстанови съгласно библейските пророчества след два дни(2000 г.) на своето си място Ония 6:1-2.На следващия ден всички съседи му обявиха война, но я загубиха безсловно.67 година историята се повтори и Израел все получаваше части от Обетованата им земя. Сега чакат Месията но първо ще срещнат Антихриста, който ще издигне Третия Храм в Ерусалим и след три години и половина ще преустанови жертвата и приноса-Даниил 9:27.В крайта светка ше приемат Истинския Месия Исус Христос, който ще погуби вкички, които идват против Ерусалим. - Захария 12:7
  • 15 Факт

    3 2 Отговор
    Първи признават Израел Сталин и СССР.Понеже Давид бен Гурион и партията та създателите са социалисти, той иска да натрие носа на Чърчил, тъй като Палестина е била Английски протекторат.
  • 16 Коментар

    7 1 Отговор
    Палестинците не са били никога един народ и не са имали държава.Те са сбор от араби, потомци на кръстоносци, и дори евреи, приели исляма преди векове.Преди години Бил Клинтън и Ехуд Барак се съгласиха на 95% с исканията на Ясер Арафат и Палестинците не приеха сделка, защото да бъдат жертви ги устройва повече.И пари получават повече.