6 Юни, 2020 16:03 3 750 19

Жан-Ерик Брана: Америка се върна 50 години назад!

  • сащ-
  • безредици-
  • жан-ерик брана

Тръмп каза в началото “Когато започне плячкосването, започва стрелбата”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тръмп каза в началото “Когато започне плячкосването, започва стрелбата”. Всъщност това е исторически цитат. Тази реплика бе изречена от шефа на полицията в Маями Уолтър Хедли в отговор на расовите бунтове. По онова време тя беше расистка, защото силите на реда все още се бореха сурово срещу даването на граждански права на чернокожите американци. Наистина именно тази реплика създаде проблем. Той не се върна към нея, което може да се разглежда като провокация. Ако има хора, които рушат и той изпрати армията, това няма да шокира никого. В един момент ще трябва да се възстанови редът. Проблемът не е в разполагането на армията, а в това, че каза, че ще стреля по тълпата. Защото тълпата е неговият народ, който той би трябвало да защитава.

Жан-Ерик Брана е доцент в Университета Париж II Пантеон-Асас и изследовател в центъра “Тукидид и Института за международни и стратегически изследвания (IRIS). Миналата година издаде книгата “Джо Байдън: Третият мандат на Барак Обама”

- В четвъртък вечер Илон Мъск си партнира с НАСА, за да позволи на Америка да си върне независимостта в пилотираните полети в Космоса, а в същото време улицата се надигна, за да раздаде “правосъдие” заради Джордж Флойд, чернокожият американец, убит по време на арест. Върнахме ли се в Америка през 60-те години?

- Ако погледнем какво се случва днес, приликата е изключителна. Това космическо завладяване е американската мечта да отидеш по-високо, по-силно, по-далеч. През 1968 г., както и тази седмица, станахме свидетели на технологичния триумф на САЩ. А редом с това съществува едно общество, което не се възползва от тази американска мечта и именно би искало да бъде част от нея. Мисля, че, да, върнахме се 50 години назад.

- Чернокожото население изглежда бе засегнато по-тежко от коронавируса, докато то представлява едва 13 процента от населението на САЩ, което подчертава някои социални различия…

- Очевидно карантината оказа влияние. Афроамериканската общност е по-крехка от останалата част от обществото. Тя е по-бедна, винаги е имала проблеми с достъпа до заетост, култура, образование, здравеопазване… Има много повече престъпност. Но чернокожите американци смятат, че правосъдието е по-строго към тях, отколкото към белите. Всичко това се изостри по време на здравната криза. Смъртта на Джордж Флойд се преживява като още една несправедливост. И преди всичко, тя се случи в момент, в който им обещават “следващ свят”.

- Може ли да се говори за конкретизация на “културната война”, ако използваме думите на журналиста Род Дреер? Според него от 60-те г. на ХХ век университетската и медийна левица проповядва идеята, че чернокожите са потиснати и гневът им е основателен…

- Споделям го, без да се присъединявам към него. Това не е напълно невярно. Ще поясня: 60-те г. на ХХ век бяха белязани от раждането на “прогресизма”, т.е. искаха да променят обществото. Неминуемо промяната на обществото включва подобряване за някои, което неизбежно се извършва за сметка на други. Искането на подобрение беше много силно при всички малцинства като цяло: хомосексуалистите, чернокожите американци, испаноезичните и т.н. Чрез ефекта на скачените съдове този, който патеше най-много, беше белият мъж, който от години непрекъснато губи власт. Той не казва нищо, защото в градските среди това се случи съвсем естествено. Но в провинцията той е притиснат. Всъщност това почти не се е променило. Когато отидете в центъра на Съединените щати или в селска среда, можете да видите, че старата Америка все още е там, което прави контраста с градовете още по-значителен. Когато Доналд Тръмп се появи, имаше нещо като реванш, защото хората от провинцията гласуваха за него, за да им върне правата, които бяха загубили.

В Съединените щати например, за да влезеш в университет, човекът, който пресява кандидатите, има избор между две сходни досиета, но той изпраща цветнокожия. Това се нарича “положителна дискриминация” и е обратен расизъм.  В действителност дебатът е предубеден, защото е много трудно да дадеш оценка. Трябва обществото да напредне и именно това е трудното в този дебат. През 2016 г. Доналд Тръмп в някакъв смисъл беше отдушник на населението в селските райони. Той ги чу и им обеща да възстанови Америка, която познаваха. Донякъде това е смисълът на Make America great again; “Ще ви върна обратно”.

- С провокативните си туитове и решението си да смята ултралевите групировки за терористични организации Доналд Тръмп предизвиква по-голямо разцепление от всякога. Играе ли за преизбирането си през ноември?

- Тръмп се опитва да играе опасна игра. И тук пак се връщаме към 60-те години. 60-те години бяха на първо място борба срещу войната във Виетнам, младите срещу старите, либерализмът срещу консерватизмът. Избраниците по онова време, Уолъс и Никсън, също разцепваха. Но това беше тяхната стратегия: целта им беше консерваторите, онези, които могат да се нарекат “добри хора”, да се нахвърлят на другите. Тръмп иска да използва същата рецепта, затова разцепва. Казва си, че ако на улицата е толкова зле, онези, които не са там, ще гласуват за него. Проблемът обаче е, че тези, които са на улицата, не са дългокосите от 68-а, а младото общество. Те искат повече щедрост, споделяне, включване. Част от тези демонстранти имат вкус към 1968 г., но Революцията по-малко. Няма я идеята да чупят, за да строят отново. Университетите няма да се разбунтуват и да се пресъздават. Неминуемо ще има последствия върху президентските избори. 8 процента от афроамериканската общност гласува за Тръмп през 2016 г., но сега се сплотява срещу него.

- Министерството на отбраната нареди в събота на армията да се готви за разполагането на части на военната полиция, което не е правено от бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г. заради Родни Кинг. Има ли опасност от ескалация?

- Той каза в началото “Когато започне плячкосването, започва стрелбата”. Всъщност това е исторически цитат. Тази реплика бе изречена от шефа на полицията в Маями Уолтър Хедли в отговор на расовите бунтове. По онова време тя беше расистка, защото силите на реда все още се бореха сурово срещу даването на граждански права на чернокожите американци.

Наистина именно тази реплика създаде проблем. Той не се върна към нея, което може да се разглежда като провокация. Ако има хора, които рушат и той изпрати армията, това няма да шокира никого. В един момент ще трябва да се възстанови редът. Проблемът не е в разполагането на армията, а в това, че каза, че ще стреля по тълпата. Защото тълпата е неговият народ, който той би трябвало да защитава.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    11 38 Отговор
    Ноо за сметка на това Русия се върна в комунизма много здраво.

    Коментиран от #2, #3, #7, #16

  • 2 Behemoth

    43 10 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Русия е толкова далеч от комунизма колкото ти от здравия разум...
  • 3 Ко речи

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Върна се в опорната ти точка в десятката отзад.
  • 4 Буда

    39 3 Отговор
    Френският професор сякаш живее на Марс ? Ами ако протестиращите влезнат в неговия дом и му задигнат което притежава ? Нима собствениците на магазини са нещо друго , освен същият този собствен народ на Тръмп ?
  • 5 гоггог

    34 2 Отговор
    Да бе да. Понеже в Париж няма квартали с църни, в които и денем е опасно да се ходи. Щото са много цивилизовани и културни...Ай холан па и ти книжно доцентче.
  • 6 ABCD

    33 1 Отговор
    Значи хем се хвалим, че имало и бели сред протестиращите, хем ако има стрелба значи е расизъм, защото някой иска да убива черни? А плячкосването сигурно е сред човешките права и няма нищо нередно - като искаш, чупиш и вземаш. Крайно нагло двуличие и после Тръмп не бил наред.
  • 7 C3PO

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Ако перифразираме едно изказване: „Кой те кара да пишеш тия глупости?“
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Стойчо

    29 0 Отговор
    Поредните кухи разсъждения, с които имаме удоволствието да се запознаем. Никой в никакви години не се е върнал. В петдесетте черните, тогава все още niggers, не blacks или afro americans, си налягаха парцалите.
    Тоа 'унмик' дали знае какво се е случило в Лос Анжелос през 1992 година? Тогава армията и морската пехота стрелят по тълпата и убиват над триста души. След което черните, които дотогава са подпалили и оплячкосали половината град, стават много тихи и кротки. Писнало ми е от лицемерни либерали!
  • 10 0808

    13 4 Отговор
    ..... то представлява едва 13 процента от населението на САЩ..... Не съм съгласен...Още преди 2 години небелите задминаха 50% и сега белите полека-лека изпадат в меншенство.. Неясна и нечетлива статия... бля-бля..

    Коментиран от #12

  • 11 антиЛибера

    28 0 Отговор
    Тоя доцент как си представя,че латиносите и афроамериканците ще нарастват като численост,белите ще намаляват,а САЩ да просперират като общество и държава? Нали вече 50 години толерират пъстрокожите,повишават им образователното равнище,разширяват им правата....,а икономиката на САЩ се спихва,срадната класа се е свила с 50 %. Това белите да опъват каиша и да работат до откат,а пъстрокожите да консумират права и блага без да произвеждат адекватен продукт на изконсумираното от тях не може да продължава до безкрай. То е същото като оглозгването на труп на бивол в африканската савана от мравки.
  • 12 Дедовия

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "0808":

    13 % са чернокожите а с латиносите са около 46%
  • 13 той

    3 3 Отговор
    Демек са равни вече с раша
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БПФ

    19 0 Отговор
    Има народ и народ. Народът на Тръмп са работещите, спазващи законите данъкоплатци, честните работници, предприемачите. Тая сгaн, която мародерства и плячкосва - е "народът" на неговите опоненти - полуживата клинтън, шебекоидът обонго, разкапаният от корупция и деменция байдън.
    Ат.нар. "афроамериканци" не искат равни права, защото ги имат, имат дори привилегии. Те вече искат равни резултати. Нигърът с IQ 75 иска не само да влезе в университета (често това се случва заради цвета на кожата му), но и да излезе от него със същата диплома със същия успех - както белият или азиатецът с IQ 105. Иска после да го турят на висок пост, въпреки ограничените му способности. И т.н.

    И позитивната дискриминация, също е дискриминация. Затова нормалните хора гласуват за Тръмп, включително нормалните негъри, които са станали уважавани хора в обществото не заради привилегии, а със здраво учене и бачкане - и не искат мързеливци и тъпаци да обезличават усилията им.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нормално

    2 0 Отговор
    Като усетиш, че си завил по погрешния път и си се нахендрил в блатото, е нормално да се върнеш назад.
  • 18 Професор

    9 0 Отговор
    Този Жак-Ерик Брана да си гледа африканизираната Франция и да си трае. Всеки път като в Америка станат такива бунтове, редът се завръща много по-стриктен и здрав отпреди, защото всички виждат, че се бунтуват мародери, крадци, анархисти и криминални престъпници, поощрявани от неомарксисти. Нормалните хора желаят не само възстановяване на реда, а и той да стане по-здрав и по-безкомпромисен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.