Last news in Fakti

6 Юни, 2020 19:03 6 671 96

Акад. Георги Марков: Превратът от 9 юни не е фашистки

  • преврат-
  • 9 юни-
  • георги марков

Поуката е, че не бива един вожд да се прави на народен трибун и да се самозабравя, смята историкът

Акад. Георги Марков: Превратът от 9 юни не е фашистки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Деветоюнският преврат не е фашистки, той е в отговор на теорията и практиката на Александър Стамболийски за съсловната власт. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът академик Георги Марков.

Премиерът Стамболийски противопоставя селото на града, обясни акад. Марков.

"Той казва, че селяните са мнозинство, 85% в страната, те трябва да управляват, а другите съсловия трябва да се подчиняват. Така че Стамболийски противопоставя на селячеството интелигенцията, офицерството, търговците, индустриалците и гражданите. Противопоставя селото на града. Според мен това за него е фатално. И освен това той е вярвал, че ще управлява най-малко още 20 г., като променя изборния закон през февруари 1923 г., взима пълно мнозинство в Народното събрание и казва: „Аз сега ще управлявам още 20 г.“ и отива във вилата в Славовица да прави преглед на нова Конституция. Толкова се е самозабравил, че сутринта, когато идва ротмистър го събужда и му казва, че той вече не е на власт, той не вярва. Стамболийски казва: „Махай се оттук, ще ти се види тясна Българийката“. Едно главозамайване, едно самозабравяне. Иначе той е самобитен български политик", обяснява историкът.

"Така че превратът наистина е държавен. Той е извършен от Военния съюз начело с полк. Иван Вълков, силният човек във Военния съвет, който след това става министър на войната и, разбира се, под политическата фасада на Народния сговор начело с проф. Александър Цанков. По-скоро той е една подставена политическа фигура. Военният съюз има Конвент, така се нарича, където 10 души решават най-важните въпроси на държавата, включително и това кой да живее и кой да загине”, разказва акад. Марков.

Според академик Георги Марков, Александър Стамболийски има своя принос с аграрната реформа, като създава трудовата повинност, опитва се да се бори с ограничението на Ньойския договор, включително за намаляване на огромните репарации. Той има своя принос, но само в първата половина на своето управление, обясни историкът, като уточни, че след това много бързо се самозабравя като народен трибун. Деветоюнският преврат е държавен и цели да събори съсловната власт на Стамболийски в името на демокрацията, обобщи акад. Марков.

Поуката от Деветоюнския преврат е, че не бива един вожд да се прави на народен трибун и да се самозабравя, смята историкът.

„Това означава, че той не се доверява на чувството за справедливост на своите сънародници. Не може той да заявява от трибуната, че ще управлява най-малко още 20 години и само след 3 месеца му отрязаха главата. Така че политиците нека да не се самозабравят. Разбира се, сега нещата са много по-различни, ние нямаме онази армия. Макар че тогава армията е била професионална. По силата на Ньойския диктат България е нямала наборна армия, а професионална“, обясни той.

Академик Георги Марков уточни, че сега България и член на ЕС, но все пак политиците трябва да се отнасят с необходимото уважение към офицерството, защото това е едно съсловие, държавни служители, но с особена мисия изпълняват дълга си към Отечеството.

Цар Борис III се страхува и дори не иска да знае за Деветоюнския преврат, обясни още акад. Марков.

„Царят се страхува, тъй като Стамболийски има авторитет сред селското население в България, което е преобладаващо, има масово съпротива срещу преврата в някои региони. Царят се страхува. Той казва: „Не ми говорете за преврата, не искам да слушам“. Цар Борис III също няма пръст в убийството на Стамболийски, както го обвиняваха. Има една карикатура от Александър Божинов как Цанков поднася отрязаната глава на царя. Това не е така. Той тогава е един млад монарх и типично за него е много да обмисля, много да разсъждава, да се стреми към някакво равновесие. Той не клони към крайните средства, но се възползва, разбира се, от преврата, защото Стамболийски много му е тежал. Той го нарича „змийче“ и то на конгрес на БЗНС. Тогава казва: „Царят е змийче под яйцата в нашата кошница“. Унижавал го е“, обясни историкът.

Академик Георги Марков уточни, че цар Борис III е бил безпомощен в началото на управлението си, но няма пръст в убийството на Александър Стамболийски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БСП

    61 35 Отговор
    А какъв е ???!!! Щото не е комунистически !!! А Александър Цанков си е фашист от висша проба !!!

    Коментиран от #5, #15, #37

  • 2 лаборант

    69 27 Отговор
    Изобщо не е фашистки. Само малко "клаха народа си, както и турчин не го е клал..."

    Коментиран от #6

  • 3 Браво бе

    57 20 Отговор
    Досега не бях чувал тълкувание , че един преврат, съпроводен с убийства , може да бъде в името на запазване на демокрацията.Но от нашите анлоблизци вече нищо не може да ме изненада.
  • 4 шумци сте

    28 50 Отговор
    Стамболийски си е чист комунист. Обаче според вас всичко, което е антикомунистическо е фашистко.

    Коментиран от #13

  • 5 Цоко

    44 14 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БСП":

    Цанков "е една подставена политическа фигура". Зад фашагата са се спотайвали истински демократи. Случайни хора няма да убият премиера на страната и да изколят, издавят и изгорят политическите си опоненти.

    Коментиран от #93

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАП

    23 53 Отговор
    Ей комунисти, скоро няма да остане нито един паметник с петолъчка на него. Ще ви забраним със закон.

    Коментиран от #12

  • 8 име

    25 39 Отговор
    а 9 септември и той ли е фашистки? има кла нета и....тия комун изи срам нямат.
  • 9 чичо Пей

    39 15 Отговор
    Ако нещата в тази държава продължава по този начин,по добре да се върнат комунистите.

    Коментиран от #19

  • 10 другарят

    43 10 Отговор
    "Историците " са ни като мисирките и всичко останало..Обясняват всичко просто и в зависимост от това, как им изнася. Стамболииски е пуснат да управлява, защото другата политическа паплач и боржуазията тогава, не знаят как да се оправят с батака в държавата след първата световна война. След това същите се отървават от него с типично фашистки методи. Стамболииски се оправя не само с последствията на Ньойския договор, но извършва така нужната поземлена реформа за да не стигне до страшна кръвопролитна война по селата, защото огромна част от хората просто нямат и парче земя за да оцелеят по някакъв начин.Такава страшна гражданска война ни е чакало и след 1944г, ако не бяха дошли комунистите на власт и не бяха колективизирали земята и започнали индустриализацията. Представете си 1944г България където 80% от населението е селско и живее в страшна мизерия. Представети си че в всяка селска къща има средно по 6 деца и земята, която не е достигала за всички след това е трябвало да бъде разпарчетосана още по-малки парченца за тези наследници и те като нови млади семейства е трябвало да преживеят някак си в още по-голяма мизерия от нази на своите родители даже. В градовете по това време "индустриализацията", тече както сега... с много бавни темпове и основно алъш-вериш и малки фабрички и занаяти. Следователно не могат да поеман това огромно социално напрежение което ще дойде от селата. По време на разгрома на българската индустрия и селско стопанство след 1989г също
  • 11 Глас Народен

    41 7 Отговор
    Народът вечно ще пони кръволокът Александър Цанков,както и сегашният диктатор Борисов.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тато из Правец

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "шумци сте":

    Стамболийски е земеделец!!! Ама не що ,,земе, ,да ,,дели,, ,човек който има партия от хора,които обработват земята!Тия къде ,,земат, , и делят помежду си ,са ГЕРБЕРИ...

    Коментиран от #92

  • 14 Гост

    33 11 Отговор
    Аман от пишманисторици.... Какъв е преврата, когато законно избраният премиер е убит, като куче без съд и присъда? Както и няколко хиляди покрай него, за които царя "няма нищо общо"?! Висша форма на цинизъм и опит за създаване на фейк история!

    Коментиран от #28, #51

  • 15 Димитър

    21 38 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БСП":

    Как разбра, че в България е имало фашизъм.. Като такъв никога не е имало. Фашизъм в България е имало само в болните мозъци на комунистите социалисти и в мозъка на агента от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба академик Г. Марков. Едно си баба знае и едно си бае. С тези думи борците против фашизма и капитализма си оправдава ха големите заплати, пенсии и други държавни привилегии. Така ги учеха от Кремъл. Истината е много банана като съюзници на Германия получихме Южна Добруджа, а от Русия получихме само дългове към тях, както и изнасянето на всичко ценно от България посока Русия.

    Коментиран от #20

  • 16 Шаран БГ

    27 10 Отговор
    Какво безсрамие от страна на акад.Г.Марков ? И може би е прав !? Като сме тръгнали да фалшифицираме историята , да караме наред !? И колко деликатно се изразява сега, след почти век време ? Няколко човека решават " кой да живее и кой да загине " !?? Загива се за права вяра и право дело - геройски ! Тогава никой никого не е убивал, не е колил,. не е душил, не е изгарял жив в пещите на парните мелници. Карикатурата на А.Божинов е алегорична - нима академика е толкова изкукуригал, че не го разбира. А един писател бе написал : " Клаха народа тъй , както турчин не го е клал ! " Не само защото са убили брат му. И Вълков, и Цанков - не са фашисти - само рафинирани злодеи,"отпуснали юздите"на мъчители и убийци ! Браво Академико !! Я уточни дали тези двамата не са били ангели небесни с бяла перушина на плешките !? И после - защо има 25-та, църквата "Св.Неделя " и прочие, и прочие.........

    Коментиран от #33, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дядото

    11 16 Отговор

    До коментар #9 от "чичо Пей":

    Чичо Пей комунистите винаги са били във властта включително и сега. Президента Радев е техен човек, вицето му Иотова и целия президентски антураж са от Бсп. Защо във всички партии в настоящия парламент има агенти от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба. Те от кой ги броиш. От квотите на патриотите от Атака, Вмро, Нф и Герб влезнаха много кадри от Бсп, Дс в държавното управление, а в държавната администрация има назначени на работа над 17 хиляди бивши агенти от тоталитарната и репресивна Дс служба. Така, че не пиши глупости като не си информиран. Проклятието на България е руската Бсп, Дс и А. Доган.
  • 20 другарят

    24 6 Отговор

    До коментар #15 от "Димитър":

    Истината е "банана" в празната ти тиква, защото мислиш само за банани. В България действително не е имало идеен фашизъм, както в Италия,а нещо по-страшно... небивала злоба,диващина , селска простотия и пиене кръвчицата на народа просто от злоба. Ако не е фашизъм, как предлагаш да го наричаме?

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Госта

    12 12 Отговор
    Марков има право да се изказва. Черно-бялото мислене е "привилегия" на глупаците и на "комунистите ". Какъв фашизъм 1923 ви гони, бе хора? Българските офицери и ВМРО-това ли са фашистите? Фашизъм е да забраняваш различното мислене.
  • 22 Дядото

    6 16 Отговор

    До коментар #20 от "другарят":

    Чичо Пей комунистите винаги са били във властта включително и сега. Президента Радев е техен човек, вицето му Иотова и целия президентски антураж са от Бсп. Защо във всички партии в настоящия парламент има агенти от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба. Те от кой ги броиш. От квотите на патриотите от Атака, Вмро, Нф и Герб влезнаха много кадри от Бсп, Дс в държавното управление, а в държавната администрация има назначени на работа над 17 хиляди бивши агенти от тоталитарната и репресивна Дс служба. Така, че не пиши глупости като не си информиран. Проклятието на България е руската Бсп, Дс и А. Доган.
  • 23 Бесен Язовец

    21 4 Отговор
    Фашиски е и още как. На 9 Юни подлеците които вкараха Княжество България в две нац. катастрофи под ред взеха власта от БЗНС с преврат и убиха Ал. Стамболийски и брат му!
  • 24 Хисторик

    16 4 Отговор
    Лъжец Александър Стамболийски никога не имал оретенции да управлява на сила, а точно Цанков- Кръволока цяла Европа го признава за убиец!
  • 25 Димитър

    11 17 Отговор

    До коментар #20 от "другарят":

    Другарю не се хващай като удавник за сламка за допуснатия ми пропуск банална, а не банана. А думата се казва комунизъм. Най жестокия, садистичен и примитивен строй съществувал някога и дал най много жертви над 180 милиона души избити от комунистическите режими по света. Кой изби интелегенцията на България след 1944г. Кой взриви църквата света Неделя и уби 200 достойни българи, а други 300 осакати и рани. Всичките тези гадории и жестокости са извършили комунистите срещу заплащане от Русия в долари и швейцарски франкове. Кой хранеше прасетата в концлагера Белене с човешки трупове. Явно по история винаги си бил слаб. А залпа на Аврора още кънти в главатата ти.
  • 26 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    Много демократично военен преврат където 10 души решават кой да живее и кой да умре! Този изобщо не в час! Страшна демокрация от 1923-1927 са изтезавани и убити 70 000 души.
  • 27 Историк

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "измет болшевишка":

    Или понятие си нямаш от история на България,или си спрял хапчетата.
  • 28 Стефан

    12 12 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    А какъв е преврата на 09.09.1944г. след който са убити хиляди без съд и присъда, със скалъпени процеси, когато едни хора са избрани на демократични избори, но стават диктатори и ПРОТИВОПОСТАВЯТ една класа хора, срещу друга, правят оранжевата гвардия и бият хора със сопи и криваци, то какво ОЧАКВАШ от тези дето ги бият, и стига с тоя фашизъм, и кръволокци, какъв е Сталин, дето убива СОБСТВЕНИЯ си народ, Пол Пот който уби над 2 милиона от собствената си държава, примери много, но пък щом историка Георги Марков който е и комунист го казва, значи е така.

    Коментиран от #53, #61

  • 29 Комуниста

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "измет болшевишка":

    Е затова че клаха народ честен, отруден и беден 1944 г си получиха заслуженото!

    Коментиран от #42

  • 30 Трапанация за монголоида Путин

    3 8 Отговор
    В главата ти е пълен бардак. Това фашизъм, комунизъм национал социализъм, народен социализъм са се смесили и ефектът е поразителен. За това пишеш такива невероятни глупости, или си взел и преписваш от учебника по история за 5-ти клас от живково време. Но за теб и той е сложен и неразбираем, нали ?
  • 31 Комуниста

    11 1 Отговор
    Придворен лакей академик бил, а гледай какви ги брещулеви!
  • 32 Порно

    9 2 Отговор
    Уж историк , пък практикува най древната професия. Щото е доходно да е подлога. Все пак трудно е да оправдаеш режим за който поета е написал - "клаха народа , както турчин не го е клал".

    Коментиран от #45

  • 33 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    И сега. ? Няколко човека в държавата решават кой да загине и кой да живее( добре). И това? . Фашизъм ли е. политизирате всеги исторически момент. И видите ли. Не се получава. Ако Бойко и Бандата около него делят и разделят България, може ли да го определим , фашизъ. Това казва Марков. Авторитарното управление , което демонстрира ГЕРБ не води до добри резултати. Очевидно е че се взима само едната страна . На едрия бизнес. А народа , средната класа и бедните ..... да го духат ... с извинение
  • 34 селянина

    11 3 Отговор
    акад.Георги Марков е фашист и лакей на фашистите. лъже и изкривява истината. 1923 г са избити стотици хиляди селяни които нямат нищо общо с политиката а са били борци за справедливост и по-добър живот а не живот на роб и скот.

    Коментиран от #36

  • 35 Да уточним терминологията!

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Фашизъм - в научното понятие на думата - е идеология, която има свои точни характеристики. От тази гледна точка акад. Марков е перфектен. В по-широкото , битовото тълкуване под " фашизъм" се разбира всяка мракобесническа проява или идеология - и именно тази семантика приемат обругаващите тезата на учения. Не бива да се смесва научната терминология и придобитото по- широко значение на някои термини , които са се превърнали в думи с по- широко значение.
  • 36 Прочети

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "селянина":

    "Иван Кондарев" от Емилиян Станев.
  • 37 ееее

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Активист на БСП":

    Модна мантра фашагите на паметници и като канон. А тоя Акад. Георги Марков десетилетия е работил за Германия като ментално и кариерно не е бълггарин камо ли български историк.
  • 38 Колко души

    6 1 Отговор
    уби военния съюз през 23 та година в защита на демокрацията? Нема ли историци, архивари и демократи да кажат? По други поводи дават много статистика, ама тук си мълчат демократично.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Професор

    10 4 Отговор
    Дайте да уточним терминологията. На 9-и юни НЯМА никакъв преврат. Стамболийски е в отпуска, в София има ВрИД министър-председател. Когато военните и Цанков отиват при него през нощта той напълва гащите ит подписва доклад за ОСТАВКА на правителството. Цанков и военните занасят тази оставка на Царя. След доста умуване Царят издава два НАПЪЛНО КОНСТИТУЦИОННИ указа: Указ Номер 1, за приемане на оставката на правителството ПО ДОКЛАД на ВрИД-то, и Указ Номер 2, за назначаване на ново правителство. Всичко това е извършено НАПЪЛНО КОНСТИТУЦИОННО, понеже Царят има КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО да поиска оставка на което и да е негово правителство и ДА НАЗНАЧИ друго правителство. Взички демократични Велики Сили, включително Англия, Франция и Америка ПРИЗНАВАТ, че ПРЕВРАТ НЯМА. Телеграмите от и до посланиците им в София от това време днес са публични. Указ Номер 1 е УНИЩОЖЕН от архивите от комунистите, но Указ Номер 2 е запазен, в него се ЦИТИРА Указ Номер 1. Дайте накъсо ДС професорчето Марков.

    Коментиран от #63

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 болшевишки селяни

    3 7 Отговор
    Само мързеливите селяни са се вдигнали на бунт през 1923. Бунт срещу какво, срещу работещите селяни, срещу юченолюбивите граждани. Защо селяните около София не са се вдигали на бунт, а с удоволствие са споделяли трапезата си с Цар Борис III, когато е минавал през нивите им? Защото са били доволни от живота си, защото са били земеделци, работи ли са всички на нивата, имали са в излишък, продавали са, печелили са, купували са нови и нови ниви, разширявали са се. А вие, мързеливите селяни, болшевизираните селяни, които нямате българска жилка, дошли по-късно на тези земи, руснаци с еврейска жилка най-вече, вие не сте земеделци, вие най-много нещо на двора да си работите. И какво сте искали, отгоре да ви се изсипе. Наивни комунисти, глупави, а отгоре на всичко са ви използвали хитрите болшевики.
  • 45 Стефан

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Порно":

    Някой по нагоре го каза , и поета е бил придворен лакей, щото пред кланетата в СССР никой не върви
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Генерал 🇧🇬

    11 5 Отговор
    Е да, абсолютно не е имало фашизъм в България. Акад. Г. Марков казва само половината истина, а половината истина си е чиста лъжа. Като идеология фашизъм в България може да се каже, че не е имало, но практически фашизъм имаше в изобилие.
    Фактът, че заколват като прасе избрания на избори премиер, като покрай него бесят и разстрелват всеки, който се опълчи на превратаджиите, е само част от "демократичните"процеси в България между двете войни.
    Хайките в България, репресиращи комунисти, земеделци, а често и мирното население, използват държавната база за дейността си и са покровителствани от полицията,и са спонсорирани от държавата, ама изобщо не приличат на хайките на фашистите в Италия.
    Избори в България от 23г до 34г е имало, макар и опозицията да е била клана и отстрелвана, и това е доказателство, че не е имало фашизъм и фашисти в България.

    Поощряването на наемните убийци с пари за главорезите, забраната на партиите в България през 1934г е част от "демократичното" ни развитие, и също не може да се нарече монархо-фашизъм. Това е само установяване на еднолична власт от страна на монарха с помощта на армията и полицията, съпътствано с репресии над несъгласните, Законът за Защита на Нацията ( "борбата срещу евреите трябва да се води с твърда ръка и безпощадно" ), слагане на жълти звезди на дрехите на евреите и подготовката за депортирането им към германските пещи, контролирана преса, военен и политически съюз с Хитлер и Мусолини, побоища, горене на къщи

    Коментиран от #48

  • 48 Генерал 🇧🇬

    10 5 Отговор

    До коментар #47 от "Генерал 🇧🇬":

    ..., военен и политически съюз с Хитлер и Мусолини, побоища, горене на къщи, разстрелване на нелегални, концентрационни лагери, заточения, партизанска война, както и жандармеристи декориращи селските мегдани с отрязаните глави на тия дето не си знаят мястото.
    Да кажеш, че това е фашизъм, си е чиста фалшификация!
    Колко удобно - нямало антифашистко възстание, щото нямало монархо-фашизъм. И оттам комунягите са виновни!? Ами и ний сме дали нещо мракобесно на света. Пък как ще го наречем, не променя същността му.
    Ех, мои родни селски тарикати - вместо да гледате съдържанието пак се съсредоточихте върху определенията...
    Как може да няма фашизъм, а да има Активни Борци Против Фашизма и Капитализма АБПФК? Те, от къдя съ се взели?????

    Коментиран от #52

  • 49 Фотограф

    7 2 Отговор
    демократите от 1923 г. имат много интересни снимки, с които са документирали делата си. Що архивите не организират с тях една изложба за демократично възпитание на народа. На времето в музеите имаше много "интересни" снимки на обесени, разстреляни, обезглавени и пр. Нека се видят и коментират.
  • 50 фактите

    5 1 Отговор
    Самият Стамболийски е бил много по -близо до фашизма , впрочем зверското му убийство е извършено от чета на ВМРО , тъй като е бил обвиняван за загубата на Македония подписвайки Ньойския договор . Всъщност в момента в България нещата много повече приличат на определението , което се дава за фашизма - узурпиране на политическата , икономическа и съдебната власт от определен кръг хора / ФАШИО- сноп / . Помислете дали към "хунта" / по Божков/да не се прибави и "фашистка" ?
  • 51 ABCD

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Е какъв е - фашистки ли? Значи и на 9.09.1944 има фашистки преврат, щом убиват министри, регенти и други подобни. Фашисти са, нали? А от написаното става ясно, че Стамболийски изобщо не е бил цвете. Хем се самозабравил, хем няма представа от положението.

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Професор

    7 6 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал 🇧🇬":

    Виж сега, бъркаш понятията. Едно е фашизъм, друго е гражданска война. Понятията ти са откакто си бил генерал в политическия отдел на БНА. ПЪРВО, както вече обясних, преврат на 9.06.23 г. НЯМА. ВТОРО, привържениците на корпоративната държава у нас са ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА. Кимон Георгиев, Дамян Велчев, Димо Казасов и още няколко военни. Те идват на власт на 9.06.23 г. НО И на 19.05.1934, както и на 09.09.44 г. Последните две идвания вече са си чисти преврати. ТРЕТО. През 1934 твоите приятелчета Кимон, Дамян и Димо ЗАБРАНЯВАТ партиите с преврат и разпускат парламента. През 1935 г. ЦАРЯТ прави контрапреврат и ги СВАЛЯ от власт, възстановявайки парламента. През 1938 г. даже има и парламентарни избори, с които се дава право и на жените да гласуват. ЧЕТВЪРТО. За да имаш фашизъм и комунизъм, ТРЯБВА да имаш една единствена тоталитарна партия, която да обсеби ЦЯЛАТА ВЛАСТ в България. Такава НЯМА нито 1923 г., нито 1934 г. Има само през 1944 г. Та, да ти отговоря на въпроса за АБПФК. ИМА такива и то с пълно основание. Само дето им е сбъркано малко името. Трябва да са АБПК -- активни борци против капитализма са били. Борили са се ПРОТИВ единствения строй, създаващ заможна средна класа. Лош ли е бил, и лош ли е този строй? МНОГО Е ЛОШ. Само дето всички други са МНОГО ПО-ЛОШИ. Останалото, тавариш генерал-майор е УТОПИЯ.

    Коментиран от #58

  • 53 Генерал 🇧🇬

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "Стефан":

    Стига сте пляскали глупости.
    Народният съд не беше нелегитимен. Напротив – образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали.
    Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.
    Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
    Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.
    Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия.
    Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война – САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решен

    Коментиран от #54

  • 54 Генерал 🇧🇬

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "Генерал 🇧🇬":

    ., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945г."

    В България, по официалните данни народните съдилища в цялата страна са подвели под отговорност 11 000 подсъдими. От тях 2730 са осъдени на смърт, 1516 са оправдани, а останалите са с различни срокове затвор.
    По същото онова време такъв "народният съд" има във Франция - осъдените за профашистка дейност са 90 000, в Белгия - 53 000, в Холандия - 45 000, в Чехословакия - 38 000, в Унгария - 26 000, в Дания - 15 000.
    Само във Франция избитите са близо 9 000 бр.
    Там, кого трябва да обвинят за избитите?!!
    - Народният съд бе логичен резултат от задълженията на България към великите сили -победителки във Втората световна война. Добре платената с грантове пропаганда да се обвинят комунистите дойде след 90-те.

    Коментиран от #57

  • 55 Професор

    6 4 Отговор

    До коментар #51 от "ABCD":

    Привържениците на корпоративната държава през първата половина на ХХ век у нас са ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА. Физически са едни и същи хора. Успяват да наложат истински тоталитарен режим от третия си опит, през 1944 г. Виж кариерите на Кимон Георгиев или на Димо Казасов, например. Корпоративната държава не е фашистка, докато не се появи политическа партия, която да поеме ЦЯЛАТА ВЛАСТ и да забрани всички други партии. Това става чак през 1944 г. Иначе, онова за което говорите от 1923 г. до 1944 г. си е латентна гражданска война с чуждестранни участия. Да, по време на граждански войни има жертви, отрязани глави, атентати, убийства и всякакви издевателства. Сори за тях, ужасни са, ама това все още не е фашизъм. Отвратително нещо е гражданската война, верно е. Ама все пак, не е фашизъм. Имате истински фашизъм, наречен за по-поетично комунизъм, след 1944 г., защото тогава имате обсебване на властта от една единствена партия. Когато за заблуда на противника комунистите у нас въвеждат термина "монархо-фашизъм", те практически казват, че само монархът изпълнява ролята на една цяла тоталитарна партия -- нещо доста абсурдно и невиждано никъде в света. Тогава за тях всеки едноличен диктатор е фашист, а това, разбира се, не е така. Нещата са много прости и ясни, не ги усложнявайте излишно. Ако имате опити за установяване на корпоративна държава, но без да имате тоталитарна партия, която да обсеби ЦЯЛАТА власт в страната, нямате фашизъм. Ако имате такава партия, ИМАТЕ. Точка.
  • 56 Професор

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "ABCD":

    Привържениците на корпоративната държава през първата половина на ХХ век у нас са ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА. Физически са едни и същи хора. Успяват да наложат истински тоталитарен режим от третия си опит, през 1944 г. Виж кариерите на Кимон Георгиев или на Димо Казасов, например. Корпоративната държава не е фашистка, докато не се появи политическа партия, която да поеме ЦЯЛАТА ВЛАСТ и да забрани всички други партии. Това става чак през 1944 г. Иначе, онова за което говорите от 1923 г. до 1944 г. си е латентна гражданска война с чуждестранни участия. Да, по време на граждански войни има жертви, отрязани глави, атентати, убийства и всякакви издевателства. Сори за тях, ужасни са, ама това все още не е фашизъм. Отвратително нещо е гражданската война, верно е. Ама все пак, не е фашизъм. Имате истински фашизъм, наречен за по-поетично комунизъм, след 1944 г., защото тогава имате обсебване на властта от една единствена партия. Когато за заблуда на противника комунистите у нас въвеждат термина "монархо-фашизъм", те практически казват, че само монархът изпълнява ролята на една цяла тоталитарна партия -- нещо доста абсурдно и невиждано никъде в света. Тогава за тях всеки едноличен диктатор е фашист, а това, разбира се, не е така. Нещата са много прости и ясни, не ги усложнявайте излишно. Ако имате опити за установяване на корпоративна държава, но без да имате тоталитарна партия, която да обсеби ЦЯЛАТА власт в страната, нямате фашизъм. Ако имате такава партия, ИМАТЕ. Точка.
  • 57 Професор

    7 5 Отговор

    До коментар #54 от "Генерал 🇧🇬":

    Има една малка, но съществена разлика между "Народния Съд" в България, тавариш генерал-майор от БНА, и останалите, които цитирате. Малка, но достатъчна, за да го направи НЕЗАКОНЕН И ПРЕСТЪПЕН сам по себе си. Присъдите се ОПРЕДЕЛЯТ от една тоталитарна партия, не от самия съд и от съдебния процес. Ето това вече е фашизъм. Иначе -- ако съдът беше оставен да си свърши независимо работата, бих се съгласил с Вас. Да, ама не е бил оставен. Ето затова комунизъм с нацизъм, или с фашизъм, или с даже с обикновена диктатура, не може да се бори по правно-легитимен начин -- може, но само с война. Допре ли до съд, комунизмът правораздаване не прави. Прави тоталитарно кривораздаване, понеже съдът при него не е независим, а е подчинен на тоталитарната компартия.

    Коментиран от #59

  • 58 Генерал 🇧🇬

    8 5 Отговор

    До коментар #52 от "Професор":

    Напиши в търсачката -Анри Барбюс, „Палачите“ (1926)

    Французите и белгийците са документирали фашизма в България още тогава, но да, ние тук пак си преиначаваме историята, щото така каза оня големия от посолството...

    Коментиран от #65

  • 59 Генерал 🇧🇬

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "Професор":

    Май има неща, които четеш и не харесваш, и се правиш, че не ги разбираш. Колко удобно, а?!

    Коментиран от #67

  • 60 Абе тва пруфесорите

    0 0 Отговор
    много ги разбирали тия работи - могат да определят кой съд бил престъпен и незаконен и в кой съд присъдите се определяли от една партия. Да заминава за Страсбург и да обяснява тия работи на САЩ, Англия, Франция и Русия, че историята е друга, че не е това фашизма и т.н.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Типично

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Абе тва пруфесорите":

    -опит за манипулация чрез откровени неистини. Би ли посочил състава на съдилищата в другите страни, в които има подобен съд след войната - и по какво разбра, че той е по-различен от българския?

    Коментиран от #66

  • 63 Преврат няма

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Професор":

    само дето министър-председателят е убит.Знаеш ли къде е Славовица?

    Коментиран от #64

  • 64 Професор

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Преврат няма":

    Ами убит е, като не се подчинява на властите и организира въстание е така. И ти внимавай -- ако не се подчиняваш на властите и организираш въстания може и тебе да те гръмнат.
  • 65 Професор

    5 7 Отговор

    До коментар #58 от "Генерал 🇧🇬":

    Според теб Анри Барбюс комунист ли е бил, или да? На един комунист му е присъщо да нарича всички останали "фашисти". Пак казвам, тук става въпрос за гражданска война в страната. НЯМА фашистка партия в България до 9.09.44 г., а това е едно НЕОБХОДИМО условие един режим да бъде фашистки. Всичко останало е ала-бала и пропагандно жонглиране с етикети и термини. Но, ти нали си бил ЗКПЧ в Н-ското поделение, простено да ти е!

    Коментиран от #69, #70

  • 66 Професор

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Типично":

    Мога да ти казжа следното със сигурност. В нито една страна от тия, които ЗКПЧ-то изброи НЯМА документирано съдът и прокуратурата към него ДА ИЗПЪЛНЯВА УКАЗАНИЯ на ЕДНА ЕДИНСТВЕНА партия. Такава документация има само в България. И не са просто УКАЗАНИЯ, ами става въпрос за ДИРКЕТНИ ЗАПОВЕДИ на ТАЗИ ПАРТИЯ към състава на съда И ТО ИМЕННО при определянето на присъдите. С това ОТКРИТО се погазва независимостта на съда, което АВТОМАТИЧНО прави процесите НЕВАЛИДНИ, точка. Да не бяхте се месили, да не бяхте заповядвали, да бяхте оставили съдът да си свърши работата, никой нямаше да оспорва присъдите. Така че, с вмешателството си, вие, комунистите, ИНВАЛИДИРАХТЕ ПРИСЪДИТЕ И ОНЕВИНИХТЕ виновниците за вкарването на България във ВСВ. Иначе -- и аз смятам, че е имало виновни и за обявяването на война на Англия и Америка, и за ЗЗН, и за непризнаване на партизаните за противникови войници та да се третират по Женевската конвенция, и т.н. НО ПАК КАЗВАМ, вие, комунистите ОПОРОЧИХТЕ съда и, умишлено или не, ИНВАЛИДИРАХТЕ присъдите му.
  • 67 Професор

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "Генерал 🇧🇬":

    Тавариш генерал-майор, кои неща? Кажи ЕДНО неверно нещо, което да съм казал? Да не би Стамболийски да не е бил отпуска в село Славовица на 9.06.23 г? Да не би да не е оставил ВрИД министър-председател в София докато е бил в отпуска? Да не би тоя ВрИД да не е подписал доклад за оставката на правителството? Да не би Царят да не е приел този доклад и да не е подписал Указ Номер 1 за приемането му? Да не би Търновската Конституция да не дава на Царя право да назначава ново правителство по всяко време? Да не би западните правителства да са обявили смяната на правителството на 9.06.23 г. за преврат? И по-нататък, да не би да няма телеграми от Георги Димитров от Москва да НАРЕЖДА на съдиите от Народния Съд какви ИМЕННО присъди да издават? Да не би да няма ДОКЛАД на главния прокурор ит Народния Съд до ЦК На БРП(к) как ЗАПОВЕДИТЕ на Георги Димитров са изпълнени? Да си виждал такива ТЕЛЕГРАМИ и такива ДОКЛАДИ в работата на съдилищата в някои други страни в Европа дето са съдили фашистки и нацистки военнопрестъпници? Ако СИ ВИЖДАЛ такива документи, цитирай ги. АМА НЕ СИ. Ето затова ТЕХНИТЕ НАРОДИ приемат решенията на ТЕХНИТЕ съдилища, а ние и до днес НЕ ПРИЕМАМЕ решенията на НАШИТЕ съдилища оттогава, та по инерция и до ден днешен, и то не само по този въпрос, а и по всички въпроси.

    Коментиран от #71

  • 68 Дарина

    8 2 Отговор
    Омръзнаха ми псевдоисториците на прехода. Всички историци с титли последните 30 години, са некомпетентни и некадърни, обслужват интересите на мафията и на тези превратаджии от ноември 1989 година . Този е същият . Никакъв историк, а още по малко с титила. Да си гледа пенсията и толкова. ПРЕВРАТЪТ НА 9 ЮНИ 1923 Г Е ФАШИСТКИ .ПРЕМАХВА СЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,ВЪВЕЖДА СЕ ОТ 1924 Г ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА И СЕ ЗАПОЧВАТ УБИЙСТВА И ЗАКОЛЕНИЯ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. Стамболийски е най- добрия държавник, който подписва капитулацията на българските офицери и държава и се опитва да спаси част от българщината . Въобще не е противопоставял селото и града. Измислиците на тази палачинка Марков. Колко пъти се обръща на 180 градуса

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Генерал 🇧🇬

    7 4 Отговор

    До коментар #65 от "Професор":

    Заповед на министъра на войната ген. Иван Вълков ( 1923 – 1929) , който е участвал в Деветоюнския преврат, и е в двете правителства на Александър Цанков :

    “Навсякъде, където избухват смутове, безмилостно да се унищожат всички затворници, техните съучастници и ония, които ги укриват. По същия начин трябва да се третират техните семейства и да се изгарят техните къщи. Ако в останалите или нелегалните се крият в сграда, тя да бъде запалена, а не да се превзема с пристъп- за да бъдат спестени загубите за властите.
    Военните части да се снабдят с помпи, за да заливат тези сгради с газ.
    Всички заловени да бъдат съдени и екзекутирани в срок от 24 часа. Въстаналите да бъдат екзекутирани пред очите на техните привърженици. Неподчинението към офицерите да бъде наказвано с незабавна екзекуция. На смърт да бъдат осъждани всички, които не изпълняват каквото и да е от тези разпореждания.”
    Това не е ли фашизъм?
    Цитатът е от документалистиката на французина Анри Барбюс, но ние не трябва да му вярваме защото, видиш ли, той бил комунист?!!
    Заповедта черно на бяло трябва да си стои в българския архив, и ако някой я изведе на яве е мръсен комунист, ако не е комунист, то е мръсен предател, или неадекватен.Точка.

    Коментиран от #73

  • 71 Генерал 🇧🇬

    7 4 Отговор

    До коментар #67 от "Професор":

    Ти прочете ли внимателно коментар 53 и 54, какви глупости ми пишеш и размиваш темата за "Народния съд" с общи неща.
    През ВСВ сме от страната на губещите. На победителите изобщо не им пука дали правителството или съдиите са законни, или не, дали са комунисти-демократи, или не, дали са гейове, или не. Те, по тяхна воля ни налагат Съюзната контролна комисия, в която влизат представители на четирите Велики сили – СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Ако е имало нареждане от Москва, е имало и съгласие от другите три- били са там и са потвърждавали присъдите. Та СССР са главният победител, ти какво очакваш?!

    Във Франция и в други западни държави, осъдиха и избиха хиляди за профашистка дейност. И там ли Москва и комунистите са виновни?
    Но видиш ли, на някои дървени професори им било криво, че победена България която бе в пакт с Хитлеристка Германия, получавала нареждания от победителите в Москва.
    Абе, вие на кой свят живеете??

    Коментиран от #72

  • 72 Професор

    4 5 Отговор

    До коментар #71 от "Генерал 🇧🇬":

    Абе тавариш генерал-майор, защо избягваш ДА ОТГОВОРИШ на моя въпрос? В ДРУГИТЕ СТРАНИ където е имало подобни процеси, ТИ ЛИЧНО чувал ли си някоя компартия да НАРЕДИ на съдиите какви присъди да издадат, а след това главният прокурор да напише РАПОРТ до компартията и да ДОЛОЖИ, че НАРЕЖДАНЕТО е изпълнено? ТОВА ПИТАМ, съсредоточи се. ЧУВАЛ ЛИ СИ, и ако да, дай малко линкове и ние да се ограмотим. Не ИЗМЕСТВАЙ въпроса. Вече ти казах, и аз съм ЗА да има такива процеси, но да са НЕЗАВИСИМИ и да са СПРАВЕДЛИВИ, за да тежат присъдите произнесени на тях с векове. А не да са получени след НЕЗАКОННО ВМЕШАТЕЛСТВО на компартията в съдебния процес и в произнесените присъди. С това съвсем ЯСНО ДОКУМЕНТИРАНО вмешателство, съдебният процес СТАВА АВТОМАТИЧНО НЕВАЛИДЕН. Затова и сегашната ни съдебна система ОТМЕНИ присъдите на "Народния Съд" една по една. Ако не си съгласен, съветвам те да отидеш и да се самовзривиш пред Съдебната Палата в знак на протест. Дотогава, АМИ ТРАЙ СИ. Подвий си КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОПАШКА и си ТРАЙ!

    Коментиран от #76

  • 73 Професор

    5 5 Отговор

    До коментар #70 от "Генерал 🇧🇬":

    Тавариш генерал-майор, ПЪРВО, това е художествена измислица -- НЯМА такава заповед. Посочи регистрационен номер на такава заповед и дата на издаване. Ето част от истинския текст: "Всички гарнизони и военни единици да влязат във връзка с местните комитети на правителствената партия, за да съгласуват средствата за борба срещу синдикатите на селяните и срещу комунистите. Преди всичко трябва да се ликвидират най-способните и най-смелите носители на тези идеи – интелигенцията...“ И тази тайна заповед е достатъчно зла и криминална, НО НЕ Е ФАШИЗЪМ. В България тече гражданска война. Има комунистически атентат в църквата Св. Неделя. За да има фашизъм, вече 1000 пъти ти обясних, трябва да има тоталитарна фашистка партия с едноличен водач, която да е обсебила ВСИЧКИ аспекти на държавния живот. Виждаш, че заповедта създава ПРЕДПОСТАВКИ правителствената партия да СТАНЕ фашистка партия, тоест, да обсеби целия държавен живот. Само че, именно ТОВА не става. Партията на Цанков прави свободни избори, които евентуално и ГУБИ. С това се слага КРАЙ на първия опит да се създаде фашистка държава у нас. Иначе, ти говориш като истински комунист -- всичкото ЗЛО насочено срещу комунистите е фашизъм, всичкото ЗЛО правено от комунистите е борба за светлия утрешен ден. Само дето този "светъл ден" всъщност се оказа убийствен МРАК за хората, които избихте незаконно. Но ги ИЗБИХТЕ именно под ръководството на тоталитарната ви партия. ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е ФАШИЗЪМ.

    Коментиран от #77

  • 74 Професор

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Дарина":

    Даринче, защо, ти да не би да си историчка? Или си просто превъзбудена застаряла комунистка? Колко пъти да ти обясня, че фашизъм и нацизъм беза да има тоталитарна фашистка или нацистка партия, която тоталитарно да обсеби целия държавен живот НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА. Хиляди учени-историци обясняват това, включително и другарят Жельо Митев Желев в книгата си "Фашизмът". Ако не е бил прав, ЗАЩО му иззехте книгата от книжарниците през 1988 г.? И после, за да се покаете, защо го избрахте за президент? Да виждаш такава тоталитарна партия след преврата на 9.06.1923 г.? Напротив, Демократическият Сговор евентуално прави свободни избори, Народно Събрание функционира, а евентуално, Сговорът губи следващите избори. Така че, вземи се съсредоточи малко. То бива комунистическа пропаганда, ама спрете се малко!
  • 75 Поредния историк

    5 3 Отговор
    професор ни открехва какво било фашизъм - поредна версия. Вместо да коментира само твърдението на Марков за характера на преврата 1923 г. той ни предлага исторически тюрлюгювеч в който включва 1925 г., Народния съд 1945 г., социализма и пр. Нелепо и неуместно е по този начин да афишира своя антикомунизъм и политически оценки.

    Коментиран от #80

  • 76 Генерал 🇧🇬

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Професор":

    Ами чувал съм, и съм писал, ама се почуди как да си кълчиш езика и правиш на разсеян.
    Необходимостта от Народен съд е наложена от съюзниците, включена е в Парижкия мирен договор (‌член 5); подобни процеси и съблюдаващи комисии има в цяла Европа. Т.е. това е неизбежно правосъдие и е военновременно, вкл. за военни престъпления и не само срещу български граждани, а и срещу такива на Великобритания, САЩ, СССР. Никой от победителите не го интересува дали този съд е законен, или справедлив и къде се отчита. Може да се види позицията на Чърчил, която е още-по крайна ( настоявал е за ликвидиране без съд, по военновременнните закони).
    И Народният съд не е плод на комунистическия режим. Колкото и някому да се иска да го изкара такъв. Един от главните му (и може би най-яростен) поддръжници е Никола Петков. Трябва да има някаква историческа достоверност. Това, което е плод на комунистическия режим е с по-късна дата.
    Първоначално Народния съд се провежда в Царство България и е протекъл преди установяване на комунистически режим в царстването на НЦВ СИМЕОН II, а присъдите са утвърждавани от Съюзническата комисия - страната е победена, окупирана, с ограничен или никакъв суверенитет. Незаконни и други прочие действия, заради които може да се обяви режима на НРБ за престъпен- по процесите срещу опозицията и срещу опонентите на режима и после - датирай след 1948 г .

    Коментиран от #78

  • 77 Генерал 🇧🇬

    4 2 Отговор

    До коментар #73 от "Професор":

    Публикувано във факти.бг:Eтo чacт oт иcтинcкия тeкcт: "Вcички гaрнизoни и вoeнни eдиници дa влязaт във връзкa c мecтнитe кoмитeти нa прaвитeлcтвeнaтa пaртия, зa дa cъглacувaт cрeдcтвaтa зa бoрбa cрeщу cиндикaтитe нa ceлянитe и cрeщу кoмуниcтитe. Прeди вcичкo трябвa дa ce ликвидирaт нaй-cпocoбнитe и нaй-cмeлитe нocитeли нa тeзи идeи – интeлигeнциятa...“
    ****
    Ми това е съкратената част на същата заповед която съм цитирал от документалистиката "Палачите" на Анри Барбюс, бе преначетени Професоре!
    Същата без съкращения я има и в Български хроники: 1878-1943. Том 3, стр. 444
    И да, естествено според вас фашистка диктатура в България никогаш не е имало. Друг е въпросът,че грантаджийските професори не могат да правят разлика между италиански фашизъм и германски национал-социализъм.

    Коментиран от #79

  • 78 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Генерал 🇧🇬":

    Тавариш генерал-майор, ПАК те питам, съсредоточи се! ЧУВАЛ ЛИ СИ, при някои от другите подобни съдилища в други страни в Европа след войната, компартията в дадената страна ДА НАРЕЖДА на съдиите какви присъди да издадат, и после, след като се издадат тези присъди, прокурори да отидат ДА СЕ ОТЧИТАТ на компартията, че са свършили работа? Не говорим за съюзнически контролни комисии, за Ялта, Малта, Потсдам, Амстердам, или Каспичан. Говорим за София, януари-1-и февруари 1945 г. Това е ПРЕДИ Ялта. ВМЕШАТЕЛСТВОТО на компартията ти в работата на съда е НЕЗАКОННО, как пък не го разбра това просто нещо? Това вмешателство е ясно доказано, и то е, което прави ВСЯКА присъда на този съд НЕВАЛИДНА. Затова сте виновни вие, комунистите-тоталитаристи, които от разделение на властите НЕ РАЗБИРАТЕ НИЩО. Ти си поредното доказателство за това -- и досега не разбираш, че основна норма в правораздаването е НЕЗАВИСИМОСТТА на съда. Наруши ли се тази норма, справедлив процес НЯМА.

    Коментиран от #81

  • 79 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "Генерал 🇧🇬":

    Колко пъти да ти обясня, че гражданската война НЕ Е САМА ПО СЕБЕ СИ ФАШИЗЪМ? Между фашизма и нацизма ИМА ОБЩО, и то е съществуването на тоталитарна партия, обсебила цялата власт в страната. В България такава партия НЯМА, следователно и фашизъм няма, и нацизъм НЯМА. Има латентна гражданска война. Комунистическият режим у нас е много по-фашистки от този преди 09.09.44 г., защото при него такава тоталитарна партия ИМА. И, генерал Вълков, като е бил такъв голям фашист, защо вие, комунистите, го оставихте да си живее до дълбоки старини?

    Коментиран от #82

  • 80 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Поредния историк":

    Нелепо е човек да не разбира какво му се говори. Много животни разбират какво им се говори, не и ТИ. Много пъти казах, за да имате фашизъм, или нацизъм в дадена страна, ТРЯБВА да има тоталитарна фашистка или нацистка партия, която да обсеби цялата власт в тази страна. Такава партия в България до 9.09.44 г. просто НЯМА. НЯМА през 1923-а година, няма и през 1934 г., няма и през 1943 г. НО по време на т.нар, "Народен Съд" - 1945 г. - ВЕЧЕ ИМА. Помисли си ТИ защо.

    Коментиран от #83, #84

  • 81 Генерал 🇧🇬

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Професор":

    Да, чувал съм, в края на 1945 г. съюзниците дават разпореждания за създаване на специални съдилища за съдене на германски граждани, извършили престъпления срещу други националности, живеещи в Германия.
    Практиката на Народния съд в България не се различава съществено от тази на другите фашистки или окупирани от фашистите страни. Във всички тези страни е потърсена съдебна отговорност от главните виновници.
    Подобни на нашите съдилища, нормативни актове са приети и в други европейски страни. Под надзора и НАРЕЖДАНЕТО на Съюзната контролна комисия и ОТЧЕТИТЕ пред нея.
    Извън Нюрнбергския процес има и много други процеси за съдене и осъдени на смърт на виновните германски нацисти. Такива е имало и в окупационните зони в Германия. В Нюрнберг (в американската окупационна зона) например, освен главния Нюрнбергски процес, американският съд ( не Съюзната контролна комисия) провеждат и други „малки“ Нюрнбергски процеса срещу нацистки деятели от по-нисък ранг. Сред тях са процесите на нацистките лекари, нацистките съдии, ИГ Фарбен, расовите престъпления, срещу Круп...., за престъпленията в концлагерите Дахау, Бухенвалд, Маутхаузен, Флосенбург, Миттелбау-Дора и др.

    Коментиран от #85

  • 82 Генерал 🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Професор":

    Да, добре, гражданска война с фашистки заповеди и действия от страна на правителството.
    "Александър Цанков („кръволока“, „кървавият професор“, „фашистът“) е създател на фашистката партия „Народно социално движение“; ген. Н. Жеков почетен председател на българската фашистка организация „Съюз на българските национални легиони“; проф. Л. Владикин – най-значимият пропагандатор и идеолог на националсоциализма в България, радетел на хитлеристкият „Нов ред в Европа“; П. Габровски един от основателите и ръководител на фашистката партия „Ратничество за напредък на българщината“; Хр. Калфов – член на фашисткото „Народно социално движение“; Ал. Сталийски – член на фашистките „Съюз българска родна защита“ и фашистката „Национална задруга за политическо единство и възраждане“; Крум Митаков – създател на фашистки организации „Съюз на бойците“ (1923 г.) и „Съюз на българските фашисти“ (1926-1932 г.); Иван Дочев („българският фюрер“) е един от основателите на фашисткото движение „Съюз на българските национални легиони“ (СБНЛ); ген. Иван Русев членувал в Народното социално движение и множество други."

    Коментиран от #88

  • 83 Генерал 🇧🇬

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Професор":

    За "референдума на комунистите". Цитат от нашето си Уики

    "Референдумът се провежда в обстановка на остра конфронтация между доминираното от комунистите правителство на Отечествения фронт и опозицията, противопоставяща се на постепенното налагане на тоталитарен режим в страната. Въпреки това и двете страни подкрепят обявяването на България за република, включително и центристки партии като Демократическата. Лидерът на опозицията Никола Петков заявява: „Референдумът за Република се проведе при пълна свобода, защото целият народ бе единодушен за премахването на монархическия режим, който докара на България само нещастия и катастрофи“.

    Първоначално Народния съд се провежда в Царство България и е протекъл преди установяване на комунистически режим в царстването на НЦВ СИМЕОН II. Незаконни и други прочие действия, заради които може да се обяви режима на НРБ за престъпен- по процесите срещу опозицията и срещу опонентите на режима и после - датирай след 1948 г .

    Коментиран от #87

  • 84 Много животни

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Професор":

    не разбират за какво им се говори и Вие също . Нито Марков , нито в последните коментари се поставя въпроса кога има фашизъм в България, което натрапчиво се обяснява в 10 поста.
    И още нещо. Не е нелепо някой да не разбира нещо. Нелепо е някой упорито да пише за нещо, което е неотносимо към темата.
    Що се отнася до лансираната основна идея за фашисткия характер на социализма - ялова е. Но това е друга тема извън настоящата и нея няма да я коментираме тук.

    Коментиран от #86

  • 85 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Генерал 🇧🇬":

    Абе тавариш генерал-майор, всичко това е така и е ясно. НО САМО И ЕДИНСТВЕНО В България има ДОКУМЕНТИРАНО директно ВМЕШАТЕЛСТВО на БРП(к) в работата на съда. Не става въпрос за Съюзническата Контролна Комисия, не става въпрос даже и за СССР и Сталин, сава въпрос за БРП(к) и нейните ръководители Трайчо Костов и Георги Димитров. Та, Трайчо Костов се свързва със съда и научава, че щяло да има 500-600 смъртни присъди и докладва на Георги Димитров. Той скача като ужилен и иска МНОГО ПОВЕЧЕ смъртни присъди и тежки затвори. Трайчо послушно СПУСКА тази директива на Вожда и Учителя на съдиите, и те СЕ ПОДЧИНЯВАТ. Резултатите ги знаеш -- виновни и невинни се омешаха и съдът беше компроментиран ЗАВИНАГИ. Ето за това вмешателство става въпрос.
  • 86 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Много животни":

    Напълно съотносимо е към посингите на тавариш генерал-майора от БНА. За вас не се отнася. Вие и хабер си нямате какво разискваме. Не може да има фашизъм, нацизъм и комунизъм без да има тоталитарна партия, обсебила целия държавен живот, вземете и вденете най-накрая. Разликите между трите тоталитарни режима засега изобщо не ги дискутираме. В Царство България е имало много опити да се създаде фашистка или нацистка партия, НО НИКОГА такава партия не се е задържала на власт, нито е успяла да обсеби целят държавен живот. Тавариш генерал-майорът цитира примери за много такива партии, а след 1934 г -- организации (защото партиите са забранени). НО НИКОЯ, повтарям, НИКОЯ от тях не е УСПЯЛА да стане тоталитарна партия обсебила ЦЯЛАТА ВЛАСТ в страната. Причината, отчасти, е ролята на цар Борис, който не е позволявал това да стане, и при най-малката опасност за това е маргинализирал съответната организация и нейния "фюрер" или "дучето" й. Затова комунистите у нас измислиха термина "монархофашизъм", приписвайки лично на цар Борис ролята на фашистка партия -- нещо доста абсурдно и абсолютно невъзможно. Пак казвам -- има гражданска война, жертви и издевателства и от двете й страни. Но това НЕ ЗНАЧИ, че е имало нито фашизъм, нито нацизъм. Вие използвате термина фашизъм емоционално -- всяко лошо нещо е фашизъм, всяко добро и възвишено нещо е светъл комунистически идеал. Не става така. Нито е вярно, нито е научно, смешно е.
  • 87 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "Генерал 🇧🇬":

    Да де, тавариш генерал-майор, САМО ДЕТО тогава действащата Търновска Конституция НЕ ПРЕДВИЖДА никакви референдуми. Държавният строй, съгласно нея, може да се смени от Велико Народно Събрание. Така че, този т.нар. "референдум" е просто незаконен. Като целият народ е бил за република, защо просто не се е спазила Конституцията, не са направили избори за ВНС и не са обявили република по надлежния конституционен ред? Нямаше да има нужда от референдум, след това същото ВНС щеше да изработи новата републиканска конституция, и щеше да продължи да действа като Първо ОНС на новата република до следващите избори. Да ти кажа ли защо? Защото вас, комунистите, ви е грижа само да УБИВАТЕ, не ви е грижа да спазвате законите. Затова.
  • 88 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Генерал 🇧🇬":

    Тавариш генерал-майор, ако няма фашистки режим в България, една заповед не може да е фашистка и едни десйтвия на когото и да било от властта не може да са фашистки. Може да са античовешки, криминални, гнусни, братоубийствени, ужасяващи, и пр., но НЕ СА фашистки. Биха били фашистки, ако правителствената партия СЕ СРАСТНЕ с държавата и започне да КОНТРОЛИРА целия държавен живот. Това НЕ става по време на режима на Цанков. Не става и по-късно. Има ОПИТИ за срастване с армията, но не са успешни -- цар Борис ги ликвидира. Всички тия партии, партийки и организации, които цитираш може да са си МЕЧТАЛИ да постигнат това, НО НЕ СА ГО ПОСТИГНАЛИ. Не и в Царство България. Веднага ти давам пример. Превратът от 1934 г. Извършен е от същите хора, които взеха властта на 9.06.23 г. Пак те взеха властта за трети път и на 9.09.44 г. Това са хора, вярващи в корпоративната държава. Нито са фашисти, нито са нацисти, нито са комунисти. НО -- при третия им опит от тях се възползва една тоталитарна партия, БРП(к) и създаде ТОТАЛИТАРНА държава. Успешно от трети опит. При първите два опита на тази група, НЯМАШЕ такава партия да се възползва и да създаде тоталитарен фашистки или нацистки режим у нас. Сега разбираш ли ме?
  • 89 Генерал 🇧🇬

    2 0 Отговор
    Професоре, твоите лични интерпретации за събитията не ме интересуват. Някои неща които сме минали ги повтаряш отново, и отново. За други се почуди как да увърташ и носиш вода от девет дерета.
    Един добронамерен съвет - смени си името от "Професор" на "Ученик", по ще подхожда на "знанията" които носиш.
    Приятен ден!

    Коментиран от #91, #94

  • 90 Браво И така и вака

    2 0 Отговор
    В днешна слугинска България академик се става с много слугуване. Не е толкова важно господин слугуващият на политическата конюнктура академик по история да знае историческите факти.

    Важно е господин слугуващият на политическата конюнктура академик така да свърже историческите факти, че да е актуален "академик" и да му издават книгите, а рибите да се хваюат на въдиците му.

    Преди 10.11.1989 г. какво ли е писал и говорил за 9-то юнския фашистки преврат сегашният г-н слугуващ на политическата конюнктура академик по история???
  • 91 Браво

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "Генерал 🇧🇬":

    Не наричай един профан "професор". Ще вземе да си въобрази, че е такъв.
  • 92 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тато из Правец":

    Сега на земледелците им викат "земеделци".
    Съсипването на българския език е доло на книжниците, фарисеите и журналистите.

    Този, изцъкленият на снимката, е въплащение и на едните, и на вторите, и на третите.
  • 93 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Цоко":

    Днес фашистите се самонаричат за "демократи".
  • 94 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Генерал 🇧🇬":

    Да де, тавариш генерал-майор, понеже НЯМА какво да отговориш, започна с лични квалификации и нападки. Това, което говоря не са "лични интерпретации". Има ЕДНА ЕДИНСТВЕНА меродавна книга по история на България. Написана е от Ричард Крамптън, професор в Оксфордския Университет. Не е преведена на български. Намери си я и я прочети. Аз ползвам нея. На булгаристански историци НЕ ВЯРВАМ -- нямат научен подход в дисциплината си. Ау, сори, забравих -- ама ти не знаеш английски... Кофти. Тогава чети внимателно какво ти казвам аз, защото е БЕЗСПОРНО. Има един комунистически филм, "Допълнение към Закона за Защита на Държавата". Има го в ЮТюб. Гледай го внимателно. Виж, че СЛЕД септемврийските бунтове компартията изобщо не е забранена. Виж че има действащ парламент с опозиция. Виж, че няма фашистка символика. Виждал ли си фашистка страна с парламент, в който има опозиция? Виждал ли си фашистка страна без съответната символика? В България по това време има гражданска война. Това е.

    Коментиран от #96

  • 95 Ясно е защо

    1 0 Отговор
    никой не вярва на т.н. професори историци. Всички слугуват някому... Като се смени мластта не можеш да ги познаеш.
  • 96 Генерал 🇧🇬

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Професор":

    Нищо чудно, че е такава мешавица в главата ти.
    Та англичанина Ричард Крамптън е стъкмил набързо един кратък 50% грешен тюрлюгювеч, за да даде най-общо познание за българската история на англоезичните читатели.
    Най-малката му глупост е, че определя прабългарите от тюркски произход.
    Извинявай, ама е непростимо за един професор по източноевропейска история да не знае, че е невъзможно да имаме тюрски произход, по простата причина, че етническа група "тюрки" не съществува. Защото"тюрки" не е етнос, а езикова категория - народи, които говорят на сходни езици, но са съвсем различни по произход и кръв. И Старобългарският език не е част от тази езикова група.
    Казах ти - смени си името от "Професор" на "Ученик", по ще подхожда на "знанията" които носиш.
    Успех!