8 Юни, 2020 16:00 7 868 66

Какво недоразбира българската публика от ставащото в САЩ

  • сащ-
  • афроамериканци-
  • протести-
  • чернокожи

Защо тази година расовите безредици бяха по-разюздани от последните години?

Какво недоразбира българската публика от ставащото в САЩ - 1
Валентин Хаджийски, Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предишният ми коментар за американските безредици се питаше защо Америка – черна и бяла еднакво – въстава всеки път срещу полицейската бруталност спрямо черните, а България не само не въстава, ами продължава да нехае за грандиозната корупция на ГЕРБ и за опашатите лъжи и клетви на премиера. Вторична задача бе да се поохладят емоциите на българската публика, възмутена от „варварството на черните“, грабещи магазини и палещи полицейски коли, и (лявата ѝ половина) предвкусваща за пореден път безславния край на „империята на злото“. Най-важните въпроси за безредиците обаче само набързо маркирах и явно трябва да ги доразясня. От мненията на читателите личи също, че много основни неща от американския живот са им въобще непознати и неразбираеми. Няма как да е другояче. И аз самият вече четвърт век изучавам втората си родина на място и не мога да кажа, че твърде съм напреднал. Грешни тълкувания за Америка намира българският читател в изобилие и в любимите си руски медии.

Американските черни не са имигранти 

като африканците в Европа и не се възприемат от мнозинството като пришълци, макар и отдавнашни, като циганите в България, а са старо местно население. Често – в съвременните етнически пъстри американски общности – те са и най-старото или единственото коренно американско население на фона на останалата маса имигранти от Латинска Америка, Азия, Близкия Изток, Източна Европа. И на Север обикновено запазват старинния провлечен южен говор и с древните си фамилни имена – на някогашните плантатори-господари на дедите им – възкресяват келтското колониално минало на Юга. Армстронг и Гилеспи са англизирани имена шотландски кланове, Флойд е уелско, от Llwyd, „сив“. 

Черните американци нямат друг език освен своя вариант на американски английски и друг бит освен американския консумеристки, в който надлежно копират модите на белите – с известна фазова разлика. Приносът им в американската култура е безспорен – без него тя би била съвсем друга, неузнаваема. Без черното американската забавна музика щеше да е като английската – мислете за оперетите на Гилбърт и Съливан. Наистина някои от черните след 1960-те години и особено след 1980, загубили надежда за истинско равенство, започнаха да проповядват идеята за черна националност, Black nationhood, но тя си остава екзотика. Хипхопът е естетическо отроче на мечтата за черната нация – чисто африканска младежка субкултура, внесена от Карибите, очистена от белите наслоения в блуса, джаза и другите хибридни стилове дотогава. Но пък веднага приета възторжено и от бялата младеж. 

От друга страна, робството и колониалното минало определят и до днес почти всяка особеност на американското общество в отличие от Европа. Който се пита защо САЩ все още нямат единна здравна система като Франция, Британия и Канада, или защо Вашингтон се инати да ратифицира универсални договори като Конвенцията за правата на детето, или защо още има смъртно наказание в много щати и най-голямото затворническо население в света, или защо полицията често стреля и бие, преди да пита – няма защо да ходи много далече. 

Полицейското насилие срещу черните е тривиален факт

В България се цитират разни статистики, че най-много престъпления, абсолютно и относително, се вършат от черни и че най-много жертви на престъпления са също черни. Но именно мястото на черните жертви на бели полицаи от много десетилетия е в центъра на общественото внимание. Убийствата на черни от полицията според някои всъщност ставали на всеки осем часа, а по най-консервативни оценки – по-често от веднъж на два дни. Половината жертви са невинни или поне непредизвикали тази участ. Спомням си за черен младеж, невъоръжен, без наркотици, застрелян от упор без причина от бял полицай на покрива на социална жилищна сграда в Бруклин през нощта. Просто се сблъскали край ъгъла в тъмното и... 

Само десетина дни преди бруталното удушаване в Минеаполис на Джордж Флойд (да, наркоман и осъждан престъпник), в Луивил (Кентъки) била застреляна в дома си с осем куршума 26-годишната Бриона Тейлър, неосъждана, медичка в Бърза помощ, която се оказало, че няма наркотици и не се занимава с продажбата им. Бриона стреляла по полицаите, които, цивилни, разбили вратата ѝ, без да се представят и да покажат заповед за обиск (no-knock warrant). Два месеца преди това бял мъж на 64 г. и синът му на 34 г. в Брънзуик (Джорджия) подгонили и застреляли черния Ахмод Арбъри, когото подозирали в обири на домове. Преди това пък бяха разстрелите на Трейвън Мартин и Майкъл Браун, удушаването на Ерик Гарнър в Статен Айлънд (община на град Ню Йорк), счупването на врата на Фреди Грей. Това са само някои от получилите широка медийна разгласа случаи от последно време, предизвикали масови протести и безредици. 

Факт е също, че голямата част от тези убийства са свързани с войната на полицията срещу наркотиците, вкл. леките, която е друго име на войната срещу черните. Декриминализацията на леката дрога, която е по-безвредна и от тютюна, ще намали драстично и загиналите в тези безсмислени схватки, и затворническото население, а и преквалифицирането на нарушители с по-леки присъди в закоравели бандити. 

А продаването на „уийд“ (бурен, т.е. марихуана) нерядко е единственият начин да се снабдиш с пари за храна и лекарства. Разговорих се веднъж със симпатично черно момче, всъщност светложълтокафяво, 18-19 годишно, което живеело с баба си и брат си в „проект“ (социално жилище) и работеше като помагач-бояджия. Брат му страдал от черен дроб, харчели много пари за лекарства и операции. Момчето искало да работи всеки ден, но го викали само 2-3 пъти в седмицата, като имат нужда. „При това положение, каза той с отчаяние, как да преживея, без да продавам уийд? Не искам да ида в панделата, но как?“ 

Огромното мнозинство протести в 2020 г. бяха мирни

В предишния коментар показах видео от мирно шествие по Йорк авеню в Манхатън на 3 юни, сам бях свидетел на друго на Кълъмбъс съркъл на 30 май и на Медисън авеню на 2 юни. Казах, че протестиращите са същите, които скандираха във Вашингтон срещу инаугурацията на Тръмп и по митингите на Бърни Сандърс. Повечето бели, но също от всички останали цветове, наглед образовани и прилични – и в грамадното си мнозинство млади. От два дни вече в цялата страна протестите продължават почти без насилие. Самите протестиращи осъдиха вандалщината. Черните лидери единодушно я осъдиха. 

Расова хармония в Америка съществува на много места – и едно от тях са протестите. Но също и на работното място, в училищата и университетите. В последните можеш най-често да видиш смесени брачни двойки от бели и черни млади хора. Щом се разхождаме покрай Хъдзън и почнем да срещаме смесени двойки с деца, значи сме прекрачили границата на Колумбийския университет. Расови свади обаче също често възникват, особено в градския транспорт, на опашки в магазини и при инциденти на улицата. 

Защо тази година расовите безредици бяха по-разюздани от последните години? 

Сп. „Тайм“ прецени, че те били най-мащабните след убийството на Мартин Лутър Кинг в 1968 г. Изгорен полицейски участък в Минеаполис, дето бе удушен Флойд, запалени полицейски коли в много градове, включително Ню Йорк, разбити и ограбени магазини в десетки градове, включително Ню Йорк – нещо незапомнено тук от 1977 г. насам. Националната гвардия (вътрешни войски) се намеси в 28 щата, в столицата Вашингтон бе извикана и военна полиция (армията не се намеси поради възраженията на Пентагона, а бяха извикали и прочутата 82-ра въздушна дивизия), а десетки градове, включително Ню Йорк, въведоха полицейски час, който още продължава от 20 до 5 часа.  

Какво е по-различното сега в обстановката от предишните масови безредици в 2014, 2015, пък и 2017 г.? Карантината ковид-19 засегна непропорционално тежко черното население, което е 13% от всички американци, а заболелите са 22% и умрелите – 23%. 44% от черните са загубили работа или доходи по време на карантината, а 73% нямат никакви спестявания за черни дни. Всички карантинирани и особено майките на ученици са под огромно напрежение, заети с домашното учене и бавене на децата, но особено тежки са проблемите в дисфункционалните черни семейства често с липсващи бащи или само с баби, грижещи се за по няколко внуци от различни бащи, често с различен цвят на кожата.

За възникването на идеята за разграбване на магазините определен принос имат и пустите улици без полиция в продължение на месеци, и празните като аквариуми магазини с грамадни витрини, създаващи илюзия за лесна достъпност и безнаказаност. След първите погроми витрините в центъра на Манхатън бързо се облякоха в дебел шперплат, но трябва да кажа, че още в средата на април някои бутици по „Медисън авеню“ бяха вече барикадирани. Патилите им собственици са си направили рано сметката. 

Мародерството – част от американската култура?

Да, в Америка имаме достатъчно отблъскващи примери на looting, мародерство. Дали това е следствие от американския ексцесивен консумеризъм? Или знак за незачитане на обществения договор отдолу в отговор на незачитането му от полицията отгоре? Или може би експроприация на експроприаторите, начало на комунизацията на Америка? 

Мисля, че нито едно от тях. В него по-скоро има нещо първично, колониално, от времето на робството, на черните бунтове в плантациите, които приличали на руския селски бунт, описан от Пушкин. Но мародерството сега се вършеше от малки групи младежи с девиантно поведение, нямащи нищо общо с протестите, както ясно се вижда на видеокадрите на Ютюб. 

В много редки случаи става инцидентно и от наглед прилични хора, озовали се пред съблазънта на счупена витрина и суматоха. На същите кадри се вижда ясно и расовото профилиране, което вършат полицаите, особено на Юг и в Лос Анджелис – насочват се веднага към черните хора на местопроизшествието, независимо дали са виновни, или пък са собствениците на магазина, които се опитват да го защитят. Изправят ги до стената, сочат им пушки в главите, оковават ги с белезници, не чуват воплите на свидетелите (бяла репортерка от Фокс нюз), които се опитват да им разяснят какво става. 

Днес на фейсбук си спомнихме с Биляна Господарска гадните кадри от разграбването на супермаркети в Девети участък на Ню Орлийнс по време на урагана Катрина в 2005 г. от подивели от загубата на домовете си, залети до покривите с отровната тиня на езерото Поншартрейн, бедни хора. Но в Ню Йорк не е имало нищо подобно от голямото спиране на тока (blackout) в 1977 г. в районите на Бруклин – Бушуик и Риджууд. Последният след това си смени пощенския код и стана част от община Куийнс, за не се асоциира с кошмарните спомени от палежите и грабежите по Никърбокър авеню. 

Но след 11 септември в Ню Йорк нямаше почти никакви грабежи, а по голямото спиране на тока в 2003 г. нюйоркчани се държаха просто великолепно. По улиците спонтанно се появиха стотици регулировчици-доброволци с фенерчета, опитващи се да организират хаоса от коли без улични лампи и светофари. Пред много луксозни магазини и домове застанаха доброволци-пазачи, но никой не ги разбиваше. Търговци предлагаха на минувачите безплатно бързоразвалящи се храни от бездействащите хладилници. До късна нощ хората от всички цветове се разхождаха на тумби по тъмните улици, бърбореха, пееха и изобщо – взимаха си отпуск от живота. Америка въобще се опитоми осезаемо през последните 25 години, откак я наблюдавам отвътре. В град Ню Йорк има растящо усещане за споделена сигурност и градска общинност, urban communality. 

Но сега, както писах в предишния коментар, сега вместо Обама имаме в телевизора Тръмп, който с някаква детинска радост антагонизира протестиращите, сипе обиди и прозрачни намеци от расисткото минало: „щом почне грабенето, почва стрелянето“. Читателите знаят, че не симпатизирам на преврата срещу него, продължаващ и до ден днешен, организиран от върхушката на Демократическата партия, свързаните с тях медии и служби на „дълбоката държава“, но не мога да отрека, че с инфантилния си, невъздържан характер той умее да разделя американците по небивал през моя живот начин. Предизвиква черните радикали да му отговарят със същото. На погребението на Флойд видният черен общественик, преподобният Ал Шарптън държа пламенна реч как „От 401 години те ни натискат шията с коляно и е време да им извикаме: махнете си коляното от шията ни!“. Така говореше и Малкълм Екс, и Луис Фарахан. 

Кой печели от расовите безредици?

Много хора в България си мислят, че те работят за демократите и Тръмп губи позиции пред Байдън. Всъщност безредиците винаги работят за консерваторите. Така беше и в края на 60-те години, в края на десетилетието на хипитата, борците за граждански права и антивоенните протести, когато големият победител беше... Никсън, а и Рейгън, безцеремонният губернатор на Калифорния, пратил армията срещу Народния парк и момичетата-цветя в Бъркли, получи зелен семафор за Белия дом в недалечно бъдеще. 

Един от факторите за победата на Тръмп в 2016 г. беше съпротивата на бедните бели от вътрешността срещу размаха на черното движение Black Lives Matter. В същото време много черни работници гласуваха за Тръмп по същите очевидни причини, по които гласуваха и белите работници. „Да направим Америка отново велика“ е демагогски лозунг, който обаче намира радушен прием у работническата класа – и бяла, и небяла. От 2016 до 2018 г. Демократическата партия загуби 3% от черните си гласоподаватели. 

Освен това отникъде не следва, че и протестиращите черни младежи, които се вбесяват само от вида на Тръмп, ще гласуват за „заспалия Джо“, както противниците му наричат Байдън. Ни най-малко. Тези младежи изобщо няма да участват в изборите, както впрочем и много разочаровани привърженици на Бърни. Омразата към Тръмп не е достатъчна да донесе гласовете им на Байдън. 

Какво пише на картонените плакати – какво искат протестиращите?

На първо място справедливост! Полицейските управления като в Минеаполис, както преди време във Фъргюсън, дето явно има устойчива традиция на расизъм и насилие срещу черните, сигурно ще бъдат разформировани. Полицията трябва да се научи да носи службата изправно и да спазва точно протоколите си, a те са подробни и добре написани – с тях се занимават професионалисти с докторски степени по психология и политически науки. Има и градове, дето полицията е намалила значително броя на лошите инциденти. 

На второ място протестиращите издигат лозунга за намаляване финансирането (defunding)  на полицията. Става дума не само за разглобяване на полицейската държава, създадена след 11 септември, а и за това, че в много части на страната полицията е милитаризирана, разполага с бойни машини, танкове, тежки оръжия, което сигурно доставя радост на военнопромишления комплекс и създава неприсъщи за полицията милитаристични нагласи у личния състав. В роман на Джон Гришам полицията се хвърля в ужасяваща смъртоносна атака с танк срещу дома на напълно невинни стари хора, за да хване опасен интернет измамник – хлапе от съседна къща, закачено на техния уай-фай. А също, че често в полицията работят твърде много случайни хора, които си търсят и създават работа и където я няма. И това не само създава изкуствени проблеми, но и струва скъпо. В Минеаполис полицията има бюджет от 193 млн. долара или 36% от разходите на общината. 

Срещат се сред протестиращите и хора, либертарианци или други, които мислят, че от полицията въобще има повече вреда, отколкото полза, и мечтаят за бъдеще без полиция, със саморегулиращи се малки общности. Разбира се, поне в Америка това не е реалистичен план за обозримото бъдеще. Но пък запознати казват, че стрелбите в училищата биха могли да се предотвратяват по-често, ако вместо полицай в училището има цивилен служител-педагог, който да служи и за контакт с приятелите на потенциалните невръстни стрелци-убийци, които винаги знаят отнапред за плановете им, но не искат да ги топят на полицията. Намаляването на полицейското присъствие, казват привържениците му, трябва да върви за ръка и с декриминализирането на обществено безопасни неща като пиене алкохол на открито, вкл. в собствения си двор (open container) и продаването на цигари без бандерол.  

Независимо колко бързо мине сегашната криза и какво се получи на изборите през ноември, масовото, упорито протестно движение за прогресивни каузи никога не остава без резултат. То рано или късно намира отражение по върховете на политиката. Големите положителни промени в Америка винаги са настъпвали, когато се изгради съюз отдолу и отгоре, както между аболиционистите, президента А. Линкълн и републиканците в 1860-те, между профсъюзите, черните от Юга и демократите-нюдийлъри на Ф. Рузвелт в 1930-те и 40-те, между черните активисти, бялата младежка контракултура и демократите-либерали на Дж. Кенеди и Л. Джонсън от „Великото общество“ в 1960-те години. Америка никога не е била превземана с щурм само отдолу, но и никога не е била реформирана само отгоре. Наследниците на Бърни – Александрия Окасио-Кортес и другите – ще имат нужда от масово народно движение, което да ги принуди да извършат смелите реформи, които времето неотклонно налага.

Автор: Валентин Хаджийски

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12345

    53 9 Отговор
    Нищо не разбрах. С тия писаници - ептен. Сори, мен, нищо лично.

    Коментиран от #5, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    27 17 Отговор
    доста добре и иэчерпателно написано но расим е имало и ще има
  • 5 Чук и Гек

    47 12 Отговор

    До коментар #2 от "12345":

    Какво не разбра?! Човекът ти обяснява, че в най културната и примерна демокрация нищо не е като при хората - ни пополацията от етноси, ни здравеопазване, ни полиция, нито институции, нито президентите - нищо! И въпреки всичко това, никой не иска да отива в Сибир, или да се връща в Чад и джунглата.

    Коментиран от #47, #51

  • 6 гост

    16 21 Отговор
    комуняга. тия не ги чета
  • 7 не е ясно

    42 11 Отговор
    Така направения коментар за мен е неясен и неубедителен. Има неща в него които просто не са верни и това поражда съмнението.
  • 8 criminal

    32 4 Отговор
    Някой прочете ли го до край ???

    Коментиран от #9, #13, #15, #21

  • 9 уморен

    15 18 Отговор

    До коментар #8 от "criminal":

    Да, доста добър анализ.

    Коментиран от #16

  • 10 Дедовия

    40 8 Отговор
    Бля,бля...истината е че демократите знаят че нямат шансове с Байдън и използват положението срещу Тръмп! Ако икономиката се възстанови преди изборите (за което вече има положителни данни) Тръмп е преизбран!
  • 11 6685

    35 7 Отговор
    " И аз самият вече четвърт век изучавам втората си родина на място и не мога да кажа, че твърде съм напреднал." Другарю Хаджийски, живей си във втората родина, изучавай си я, анализирай и прави каквото си искаш! Публикувай писанията си в американската преса и сайтове! НЕ РАЗБИРАМ ПО КАКВА ПРИЧИНА ИМАШЕ МАКАР, Е НЕ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ В СОФИЯ / ОСНОВНО ОТ ЦИГАНИ/. НЯКОЙ ТАКИВА КАТО ТЕБ, ХАДЖИЙСКИ, ЩЕ РАЗТЯГАТ ЛОКУМИ СИГУРНО И ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ?!?!? ТЕЗИ /ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ, НЕ ВСИЧКИ/, КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, ВОДА, ТОК, ПОЛЗВАТ ПОМОЩИ, ЧЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ. НЕ ИСКАТ ДА УЧАТ, ДА РАБОТЯТ, А САМО ДА ВЗИМАТ?!?!
  • 12 Гост

    36 10 Отговор
    Мистър Хаджийски, айде поживей още четвърт век във втората си родина и тогава пак пиши такъв безкраен коментар. Явно наистина още тъпчеш на едно място и не си изучил ама грам добре втората си родина!

    Коментиран от #23

  • 13 goni

    30 6 Отговор

    До коментар #8 от "criminal":

    Аз, го прочетох внимателно и то два пъти, защото мръсника го извърта, като Макиавели! Не можел да разбере втората си родина! Думите са слаби за такива като тоя! Ох! Всички ще ме разберат, ако се изразя на чист български език! Ама...!:) Хмм! Не вярвам да оставят написаното от мен и то не заради псувните, които се канех да напиша, а заради истината, която която най-добре звучи на народен български!:)

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пако

    28 8 Отговор

    До коментар #8 от "criminal":

    Аз опитах но,не ми стигна търпението...
    всячески се опитват да ни убедят,как протестите
    били заради “смъртта” на някакъв НЕубит черен.
    На този са му платили доста,за тази дълга статия,целяща да отмие истинската причина за
    протестите....
  • 16 goni

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "уморен":

    Би ли уточнил. Кое по-точно му е доброто? Предварително благодаря!:)
  • 17 нашия

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    Както казах по повод миналата статия-факти, полуистини-спестени и премълчани коментари-на основни базисни причини за случващото се.Следват изводи които са също толкова оспорими -и на края пропаганда-каква Окасио -какви пет лева Хаджийскииииии -тая не може на две магарета сеното да раздели-и те така те ЧОВЕЧЕЦА си тегли одеялото към себе си но по финничко-поне така си мисли-и НАЙ- ЛОШОТО Е ЧЕ ИМА ХОРА КОИТО ЩЕ МУ СЕ ВЪРЖАТ-не са запознати с проблемите и обстоятелствата ,а звучи като че ли е написано от 'разбирач' и те така те.ПЛЩА му се за загубеното време да манипулира -а ние които знаем истината и можем да му опонираме -съвсем реално-трябва да ходим на работа и нямаме време да се занимаваме с такива като него-и после що били промити мозъците на повечето хора-ето защо-има си хора за това...и т.н. и т.н.-много дълъг разговор
  • 18 нашия

    19 3 Отговор
    в цялото мнение не се обелва нито дума за ПРИЧИНАТА-а само за следствието,представено като причина.

    Коментиран от #38

  • 19 А бе

    19 3 Отговор
    Толкова обстоятелствени обяснения...И за какво?
    Авторът май се е заблудил! Българинът хич не го е еня за това,което там си причиняват! А гледайки безредиците, те изобщо.. КОГА ЩЕ НИ СТИГНАТ?
  • 20 нашия

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "12345":

    как да разбереш-то задачата е не да разбереш,а да ЛАПНЕШ ОПОРКИТЕ в края на изказването
  • 21 нашия

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "criminal":

    да и пак същите ОПОРКИ сервира -претоплени-като миналия път
  • 22 Бай Горан

    58 4 Отговор
    Вярно е,че полицията се отнася много по-сурово спрямо негрите,но затова си има обективни причини.Както нашите цигани приемат правилата и законите като нещо досадно,пречещо им да се "себеизявяват",същото се отнася и за негрите в САЩ.Културата на гетото,или по-точно псевдокултурата и анархията са средата в която тези малцинства виреят най-добре.Вроденият мързел,наглоста,склоноста към насилие с повод и без повод и увереноста,че обществото и по-специално белите хора са им длъжни,са водещ мотив за всяко тяхно действие.Да се говори,че в Америка има дискриминация на институционално ниво е смешно.В страна която има запазена квота за черни във всяка обществена структура-общини,университети,полиция,армия и т.н.Нещо повече-тази квота дава възможост на абсолютно некомпетентни хора да заемат позиции,за които нямат необходимият ценз или резултати постигнати на изпити,а са пробутвани за сметка на други,които имат необходимите качества.Това не е ли расизъм спрямо останалите,независимо дали са бели,азиатци или ескимоси.Кой избра Барак Обама за президент,при положение,че негрите са едва
    около 13% от населението на САЩ.Това което се случва в САЩ и подобните бунтове във Франция преди 15 години,показват единствено провала на мултиетническите общества,които предоставят прекалено много привилегии на малцинствата,без да изискват нищо от тях.Затварят си очите за очевидни престъпления вършени от тези малцинства.Това е следствие от порочната корупционна схема в която са включени

    Коментиран от #25, #27, #32

  • 23 нашия

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    знае ,знае кво прави -не е толкова зле тоя-това че ти си го разкрил не значи че и други ще го разкрият
  • 24 Бай Горан

    44 4 Отговор
    Получи си малко дълго....разни НПО-та,които "усвояват" огромни средства,взети от данъкоплатците-основно бели, за да "разрешават" проблемите на тези малцинства.А резултатите са никакви.Тези бели,които подкрепят тези криминални бунтове,повечето от тях са маргинали,утайката на обществото.Хора които могат да се изявят единствено по този начин.Разните "звезди",които се солидаризират с "каузата",го правят по навик,от лицемерно желание да извлечат дивиденти.

    Коментиран от #40

  • 25 нашия

    29 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Горан":

    БАЙ ГОРАНЕ -малко са ми плюсовете за това което каза ще ти ги дам тук++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 6897

    27 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Горан":

    Супер точно, ясно и конкретно! Поздравления!
  • 28 ели

    25 5 Отговор
    Браво! Великолепна статия стил който вече от 30 години за съжеление липсва.Когато с тая " идиотска демокрация " унищожихме всичко когато от " кол и въже" хора се " докопаха" във всички сфери когато " бандитите" станаха бизнесмени " простутутките" елити (забележете много пъти коя и как се е расъблякала ) цяло събитие когато образованието ,културата, възпитанието ,интелигентноста нямат никакво значение когато само и само парите са смисъла на живота свят в който алчноста,идиотизма, свободата на отделната личност е над обществото са "човешки цености" когато разрушавайки семейството като не нужно когато " гей парадите" едва ли не висша форма на " демокрация " .
  • 29 Професор

    29 5 Отговор
    Хаджийски, има и още нещо, което недоразбираме ние, булгаристанските аборигени. ЧИЙ ГО ДИРИШ В АМЕРИКА, като е толкова лошо там и след като бият негрите? Ако обичаш, отговори на този въпрос, обаче по-накратко, че от словоблудствата ти ни писна.
  • 30 Уса

    33 4 Отговор
    Българите в България няма да разберат написаното,защото не живеят в САЩ.Казах на един черен,че ние българите сме били истински роби 500 години на турците,с вериги и пранги с революции и много жертви и той ахна и млъкна.Казва, мен сори, но това е странно,ние нищо не знаем за другите народи,какво по дяволите ни учат в училище?

    Коментиран от #49

  • 31 Грух

    14 2 Отговор
    Афторе, провери си психоздравето. Не ти се разбира.
  • 32 Професор

    32 6 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Горан":

    Бай Горане, бих развил тезата ти. Всичко това става напълно целенасочено, малцинствата в националните държави се използват за да се унищожат тези държави в името на "нов глобалистки ред". За това работят мощни структури, невинно представяни тук и там като "НПО-та". Всъщност, става въпрос за ре-инкарнация на троцкизма, който по същество беше интернационален болшевизъм. Сега говорим ца неомарксистки глобализъм. Доскоро Америка беше негов главен пропонент и глашатай, с подгласници Германия, Англия и Франция. Добре, ама през 2016 Америка намери сили да ОТХВЪРЛИ тази разрушителна за всяка национална държава доктрина и да избере анти-глобалиста, анти-неомарксиста, американския националист и консервативен демократ, капиталиста Доналд Джей Тръмп! Това и до днес неомарксистите в САЩ и по света НЕ МОГАТ ДА ПРИЕМАТ и НИКОГА няма да се примирят с него. Опитаха да го свалят с парламентарни хватки, не успяха. След това, в перверзен съюз с китайските комунисти му пуснаха биологично оръжие. Напоследък решиха да разиграят и любимата си етно-малцинствена карта, използвайки криминалните действия на полицай, доказан член на неомарксистки движения. Та, това е, което КДС отрочето Хаджийски умишлено пропуска да ви каже. Ориентирайте се!
  • 33 Шайба

    4 5 Отговор
    Тука сме същата работа,само че по страхливи.Пример,бях свидетел как автобус от градския излезе от пътя на спирка и помете павилионче.Всичко живо наоколо се втурна да граби пръснатите семки и шоколади,кой какво набара,дори пътниците от автобуса се включиха,никой не гледаше за евентуални жертви от инцидента,накрая изскочи отнякъде и собственика на павилиона крещейки като ненормален и се втурна да спасява стоката си.Гледах,гледах па се почерпах и аз накрая с една кола за негово здраве,която се беше търкулнала сама в краката ми.
  • 34 У бре

    6 20 Отговор
    Прав ще излезе Борисов!
    "Ще плачете за мен,когато си замина, такава демокрация и свобода втора няма да има."
    И май е прав..

    Коментиран от #54

  • 35 Професор

    24 7 Отговор
    Неомарксизмът е втори опит за глобализация след болшевизма. За разлика от последния, който проповядваше директна антикапиталистическа революция и насилствено завземане на властта, неомарксизмът е идеология целяща разграждането на капитализма отвътре, чрез политическо овладяване на неговата система за управление. В този смисъл, неомарксизмът е много сходен с нацизма, който овладя властта в Германия също с политически маневри отвътре. Основните идеологически компоненти на неомарксизма са 10: 1. Феминизъм; 2. Мултикултурализъм; 3. Джендеризъм; 5. Разбиване на семейството; 6. Антихристиянска пропаганда и атеизъм; 4. Реформа в съдебната система толерираща престъпността и пороците; 5. Представяне на пороците и перверзиите като "права на личността"; 6. Умишлено дегенериране на образователната система и поощряване на псевдонауки, предимно в социалната и хуманитарната области; 7. Анти-индустриална агитация, представяна като "защита на природната среда" и развиване на псевдонауки целящи за всяко явление да се обвини капитализмa с цел да бъде задушен и ликвидиран (пример: глобално затопляне, коронавирус); 8. Глобализация като средство за ликвидиране на националните капиталистически държави; 9. Непрекъснато развитие на командно-административната система с цел създаване на огромни умишлени пречки на бизнеса; 10. Неконтролирана миграция и иcлямизaция с цел ликвидиране на националните кaпитaлиcтичecки държави
  • 36 ТОЧКАТА

    27 6 Отговор
    не знам защо толкова се абиш,Хаджийски да ни обясняваш КАКВО НЕ СМЕ РАЗБРАЛИ???!!!за Америка....НИЕ виждаме КАКВО е в България!!!И всичко това е под прякото влияние и контрол НА Америка!!!!!ТЕ ни сътвориха ,,,демокрацията,, по техен образ и подобие с колониална придатка!!!!ОБРАЗОВАНИЕ/техен модел,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ/техен модел,АРМИЯ/по техни указания,ИКОНОМИКА ?ПО ТЕХНИ препоръки,указания и контрол,АДМИНИСТРАЦИЯ/по техен модел и с НАЙ МНОГО ВЪЗПИТАНИЦИ!!!!!!!,КОРУПЦИЯ/по техен модел и контрол.....СЪДЕБНА СИСТЕМА/по техен модел...Даже по едно време се похвалиха колко долара са похарчили ЗА ПОДПОМАГАНЕ на демокрацията у нас.А България е уж в ЕВРОПА!!!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Професор

    19 14 Отговор

    До коментар #36 от "ТОЧКАТА":

    Не е точно така. Америка БЕШЕ велика държава по времето на Роналд Рейгън. После попадна в плен на новата идеология на неомарксизма. България имаше нещастието да се опитва да се учи от Америка ТОЧНО в този период. Русия също, междувпрочем (по времето на Елцин). Разбирам, че си разочарован, но представи си колко повече са разочаровани самите американци, които станаха свидетели на дегенерацията на великата си капиталистическа страна попаднала в плен на тази идеология. НО -- американците все пак намериха сили да ОПИТАТ да се оттърсят от неомарксизма, като избраха за президент Доналд Тръмп. Трябва малко да се съсредоточите и да започнете да РАЗБИРАТЕ какво става в Америка. Ако желаете България отново да бъде обхваната от една перверзна идеология, продължавайте да си затваряте очите. Така ще си загубим холядолетната национална държава. Вижте КОЙ плюе срещу Доналд Тръмп и ЗАЩО. Това са остатъчните неомарксистки държави в ЕС, начело с Германия и Франция. Те ВЕЧЕ разрушиха националните си държави. Това ли искате да стане и у нас?

    Коментиран от #41, #42

  • 38 Пако

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "нашия":

    Точно това и целят,да не се разбере причината!!
  • 39 4567890

    12 2 Отговор
    у нас да бастисат 3000 рома е добре. по геометричната прогресия слет 20 год. те ше са милиьони. кат плъховете. напаст. ква файда от ромеи? ний им плащаме сичко.докога?манжо живей на гърба на ората дет нямат 2 лв.за ляб. да доде сидеров и сичкото манджо на сапунка.
  • 40 Hess

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Горан":

    Белите са организирани и платени,също така към тях има огромен брой от "Антифа"
  • 41 Hess

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "Професор":

    Тотално си прав,адмирации!
  • 42 ТОЧКАТА

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Професор":

    посочи ни трудът си в който си защитил тезата си за ....мммм..,,,неомарксизма,,!!!!!А бе ,идиото,, МАРКС означава липса на КАПИТАЛИЗЪМ!!!!!!ОЛИГАРХИЯ,ДИВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ........Означава ЛИПСА НА АКТИВЕН КАПИТАЛ,/Поставен е под КОНТРОЛ/////Къде в света има подобно нещо!!!!!!!????КОИ МИСЛИТЕЛИ са доразвили МАРКС И в КОИ ТРУДОВЕ?????Тома Пикети Е ОПИТ в подобна насока!!!!!Но виж,НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ / ИМА,НЕОГЛОБАЛИЗЪМ ИМА ,КАПИТАЛИЗЪМ /ИМА,ГЛОБАЛНА ИМПЕРИЯ//ИМА!!!!!!!НПОта/бол....

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Професор

    6 9 Отговор

    До коментар #42 от "ТОЧКАТА":

    Учи английски и като го научиш, гледай по ЮТюб един от най-големите специалисти и експерти по тези въпроси, професор Джордан Питърсън. Относно марксизма и неомарксизма -- обясних ти вече, и двете идеологии искат едно и също нещо -- разграждането на капитализма, само дето първата го иска с революция, втората -- с еволюция отвътре. Относно неолиберализма -- ами имаше еволюция на либералната демокрация в тази посока, но после тази еволюция продължи и неолиберализмът еволюира в днешния неомарксизъм. Днес неолиберализмът не съществува. Та, образовай се. То сляпото окато прави...
  • 45 Си Дзинпин

    12 8 Отговор
    САЩ ще се оправят, когато китайската народна армия марширува във Вашингтон!
  • 46 стоян георгиев

    9 4 Отговор
    прокомунистическите тролове нямат концепция.те до вчер плюха по либерална амеика и днес оо чудо станаха защитници на негрите!!!!отявлените расисти антиджендъри и антиквото се сетиш станаха фенове на толерантноста.тоя другар дето пише сега обясняваики с прическата ала вальо златев кво било в америка ,но забрави бързо предната си статия и заплака за негрите в сащ!тук трябва да се изтрепат циганите ,но негрите в сащ трябва да се галят с перце щото били местно население.голем смях!местни дето ги е срам че са негри и се имат за афроамериканци .интересно арабите в сащ дето са от северна африка как се възприемат?те афроамериканци ли са или не?сега за расизма.да в сащ има фенове на расизма ,но ситуацията с убииството и бунтовете няма връзка с него.цялата ситуация е предвид модерния в последните години толерантен модел към несправящите се групи,които в много от случаите усетиха че може да не бачкат ,а да правят деца и да се друсат обясняваики на работещите щуротии.демек негрите в сащ може да крадат ,да не учат,да мързелуват и всичко тва масовката трябва да го трае щото въпросните били роби преди 200 години!не харесвам тръмп ,но в случая тои няма вина в конкретиката.виновен е обаче че умишлено поляризира обществото и се стигна до тук.другото са спекулации на тия дето мързелуват,крадат и се правят в същия момент на жертви!

    Коментиран от #48

  • 47 А какво според теб

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гек":

    е Сибир, тамошното коренно население би ли искало да живее в условията, при които живеят американците от гетата? За Чад нямам представа . Но вероятно и там - както навсякъде - местните традиции са стойностни за местните - и непонятни и опасни - за чуждите. Грешка или част от пропагандата е лайтмотивът " Животът в Америка е върхът на цивилизацията и справедливостта". Виждаме, че това не е истина -иззад рекламата наднича реалността и е неморално да отричама тази истина, обругавайки всички останали.
  • 48 Ще посочиш ли

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    кога и кой е плюл вчера по либерална Америка, каквото и да разбираш под тази формулировка? И защо всяко споменаване на негативни за САЩ факти те карат да реагираш първосигнално и по позната писта ? Един цитат -"Аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори..." Впрочем знаеш ли коя е Хариет Бичер Стоу и кой е най- популярната й книга в България по времето на комунизма?
  • 49 Дедо

    2 8 Отговор

    До коментар #30 от "Уса":

    Ние пич никога не сме били роби,а част от османската империя,рая може би,но роби не. Имало е чорбаджии,занаятчии,църкви,училища,семейства с по 8-9-10деца,народа ни е процъфтявал.Роби сме сега,бедни,онеправдани и търсещи свобода и средства по света.

    Коментиран от #52

  • 50 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    я вземи попрочети от въпросния саит ,гласове статии .тоя има и други статии в темата само че те бяха в съвсем друга насока.та що се възмущавам питаш.щото проруските тролове нямат никакъв мерак да се види кво се случва.за тях е важно да сипят помия.веднъж сме били много либерални ,а после много консервативни,досътщ като критиките на конгрес на кпсс.тогава се обясдняваше как противника е много ляв или много десен или прекалено в центъра в зависимост от интереса на поредния съветски манипулатор.тоя с прическата на съветски вожд явно играе точно в тази посока.
  • 51 Нин

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гек":

    Защо трябва да ходят където и да е, щом това е техният дом
  • 52 Баба

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Дедо":

    Па така си, само дето сме плащали със собствената си кръв за бъдещите еничари. Добре си научил "новата" версия на историята...

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Едуард Петров-Едо

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "У бре":

    Дали тази Борисова свобода е СВОБОДА или СЛОБОДИЯ? Ще се опитам да обясня моята позиция: Писано е: ,,Ще познаете Истината (СВИШЕ) и Истината ще ви направи свободни!" Това е ключов стих в Библията! Истината е в Господ Иисус Христос и Неговото Слово - Библията! ,,Страх от Господа е Начало на Мъдростта; И познаването на Святия, е Разум!"! Притчи 9:10. Затова, всяко събитие, което се случва на Земята, непременно трябва да се разглежда в Контекста на Божието Слово и Неговите Пророчества! Ако не правим тази Връзка, ние просто си казваме едно наше човешко мнение, което е атакуемо! И това се вижда за сетен път в конкретния случай! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!

    Коментиран от #58

  • 55 Дедо

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Баба":

    Не бабо не е нова версията ,а е логична. Имало е насилие,кланета и др.но нима някъде е нямало? В сравнение с гръцките и руските издевателства турските са нищо,а и ние не отстъпваме,хайдути,айдуци и др."борци за свобода", но щом реагираш тъка значи си от мойто поколение-тогава когато през комунизма ни зомбираха мозъците и ни казваха кое е правилно,не че сега е по добре. Много от турските велможи са били българи,дори и султани има!

    Коментиран от #56

  • 56 Баба

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Дедо":

    Не знам дедо, ти явно си от тези, дето бързо обръщат палачинката. Требва да питаме дедо Вазов, той дали е бил "промит" от комунизма или е фантазирал... Иначе ако можеш помисли си как се живее, ако някой "случайно мине" и ти "прибере" детето -момче, което никога няма да видиш. Сигурно съжителство, дедо...

    Коментиран от #57

  • 57 Дедо

    1 6 Отговор

    До коментар #56 от "Баба":

    Всяко зло за добро,еничарите са елитна войска,а после са ставали аги,демек големци,нещо като школа-елитна при това. И ся мисля има нещо подобно,но за наемници-френския легион. Еничарите са били сила с която се е съобразявал самия султан,а дали децата са взимани насила или са давани доброволно,незнам-Време разделно е худ.измислица обаче. Помаците са продали вярата си ,а не са насилвани!! Колкото до дедо Вазов на него дължим велики творби,но и най -големите лъжи изопачили тотално историята ,на практика той е пишел историята-романтична,героична,патриотична ,но невярна,да повдига духа на народа.Прочитам чат пат мнения на историци(без лъжеца фантазьор Божо),гледам предавания на тема история,без патос и колко сме велики ние българите,и създавам безпристрастно мнение. Иначе и аз съм скачал като някой каже истината ,а тя не съвпада с това което са ни учили,но истината винаги е грозна и гадна,а лъжата една такава хубава,любезна,красива и мила,как да не и повярваш!

    Коментиран от #59, #60

  • 58 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Едуард Петров-Едо":

    Ще добавя само " гдето е Господният Дух, там е свобода"
    (2 -ро Коринтяни 3:!7). Преди всичко СВОБОДА от ГРЕХА ! Само човек, свободен от греха, е в състояние да живее в ИСТИНСКАТА СВОБОДА, за която всички говорят...
  • 59 SSssss

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Дедо":

    Това го кажи на улицата соросистки трол и бих искал да гледам как ще те обезкостят
  • 60 Баба

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Дедо":

    - Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    - Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра! -
    Отсякоха му и двете ръце,
    та пак го питат и го разпитват:
    - Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    - Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра! -
    Отсякоха му и двете нозе,
    та пак го питат, разпитват:
    - Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
    хубава Яна на турска вяра?
    - Море, войводо, глава си давам,
    Яна не давам на турска вяра! -
    Избодоха му и двете очи,
    и го не питат, нито разпитват,
    току си взеха хубава Яна,
    та я качиха на бърза коня
    да я откарат долу в полето,
    долу полето, татарско село.
    Яна Йовану тихом говори:
    - Остани сбогом, брате Йоване!
    - Хайде със здраве, хубава Яно!
    Очи си нямам аз да те видя,
    ръце си нямам да те прегърна,
    нозе си нямам да те изпратя!

    П.С И това е "художествена измислица", но не е от дедо Вазов , а от
    народното творчество. Е, има и такива, които бързо "прогледват и бързо забравят...

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Дедо

    0 2 Отговор

    До коментар #60 от "Баба":

    Ай ся! Нищо лошо не съм казал! Гледни точки,истината е в спора! Народно творчество,легенди,змейове,самодиви,Крали Марко,но историята ни убягва,не е знаем,вярваме на това което ни казват и това което ни харесва. Но има и друга истина,а тя е на нашите съседи,гърци,турци,сърби т.е всеки си има своя истина,затова са учените людици-историци да кажат кое какво било и да го подкрепят с доказателства,документи,артефакти...

    Коментиран от #63

  • 63 Баба

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Дедо":

    Най- вече артефакти...дрън, дрън

    Коментиран от #65

  • 64 Иван Славков Батето

    3 0 Отговор
    "Това не е държава. Това е един хотел."
  • 65 Алф

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Баба":

    Един ятаган ,пушка или знаме от онуй време не е ли артефакт

    Коментиран от #66

  • 66 Баба

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Алф":

    Артефакт и какво доказва той - че е ползван за украса на стената или, че с него е отрязаната главата ( на Балканджи Йово напр.)?