11 Юни, 2020 16:00 4 490 19

"Взгляд“: Черните свалиха белите от паметниците

  • европа-
  • сащ-
  • паметници

Дълги години демонтирането на паметници беше „визитната картичка” на Източна Европа

"Взгляд“: Черните свалиха белите от паметниците - 1
Oбезглавената статуя на Колумб в Бостън Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа и Америка се сбогуват с паметници, някои от които стоят от векове - черните протести принуждават Западния свят да преоцени миналото си. Вестник „Взгляд“ подбра пет паметника - жертви на „черния бунт“ и показва, че в някои случаи тази „борба срещу расизма“ има двойно дъно. Освен това настоящите събития могат да нанесат сериозен удар на единството на Съединените щати и Европейския съюз, коментира изданието в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Дълги години демонтирането на паметници с усилията на тълпата беше „визитната картичка” на Източна Европа: когато комунистите дойдоха на власт, „идолите на стария режим” излетяха на земята, а в края на 80-те години същото се случи и със съветските лидери.

След като преживя Възраждането в Украйна, „падането на паметници“ се премести в САЩ и Западна Европа - яростна тълпа разрушава статуите на крале, генерали и меценати. Белите хора са принудени да изоставят почитанието на големи фигури от миналото заради политически коректно настояще. И трябва да признаем, че понякога твърденията, изказани от чернокожите, са основателни и справедливи.

Паметникът на Леополд II в Антверпен, Белгия

Статус: беше осквернен и залят с боя по време на протестите, след което градските власти решиха да го демонтират.

Вторият крал на Белгия създаде, въведе, изгради и постигна много неща, тъй като управлява страната в продължение на 44 години на равна основа с парламента (изначално местната монархия е конституционна). По същата причина той е носител на огромен брой чуждестранни ордени, включително най-високото отличие на Руската империя и Руската федерация - Орденът на св. Андрей Първозвани. Въпреки това Леополд придобива слава като чудовище през живота си, като превръща басейна на река Конго, превзет от белгийците, в свои лични владения, след което той извършва жесток тормоз срещу местното население.

Цялата световна интелигенция от Марк Твен и Артър Конан Дойл до Владимир Илич Ленин и пионерът на киното Жорж Мелиес участваха в представянето на монарха като бизнесмен, авантюрист и канибал. Има версия, че до голяма степен отрицателният образ на Леополд II предопределя факта, че неговите колеги във Франция и Великобритания не харесват монопола върху конгоанския каучук, установен от белгийския монарх. Както и да е, Конго се счита за пример за най-бруталната европейска колонизация: никой не оспорва бруталността на белгийците срещу местното население, те спорят само за броя на жертвите - от 2 до 15 милиона души.

Сега в белгийското кралство има много имигранти от Конго, враждебността им към Леополд II е разбираема и обяснима, обаче, разрушаването на паметника в Антверпен е много по-сложен заговор от обикновената борба срещу един бивш расист. Това, което изглежда като отстъпка на мигрантите и левицата, всъщност е поредният пирон в ковчега на обединена Белгия, който умишлено се задвижва от привърженици на холандската част на Белгия - Фландрия.

Паметник на генерал Робърт Лий в Ричмънд, Вирджиния

Статус: осквернен от протестиращите, предвиден на демонтаж от губернатора на щата, но съдът въведе десетдневен мораториум върху демонтажа.

Статуите на Лий, бившият главнокомандващ на армията на Конфедерацията, са свалени от пиедесталите си още пртеди години, но паметникът в Ричмънд е специален случай. Този град е бил столица на Конфедерацията, а самият шат Вирджиния е била главното бойно поле на Гражданската война и мястото за подписване на капитулацията на робовладелците, в допълнение, това е малката родина на генерала. Доскоро той беше буквално идолизиран там, а през 1889 г. е издигнат великолепен паметник, година след това рожденият ден на Лий става официален щатски празник.

Старецът, както го наричаха още, е ключов герой в историята не само на САЩ и американския юг, но и на САЩ като цяло. Той служи на Вашингтон повече от 30 години, придобива национална слава и превзема наред с други неща, Мексико Сити по време на мексиканско-американската война. Действията му в Гражданския живот също са сравнително успешни, но северняците победиха със своята численост, което не пречи на Лий да бъде известен като брилянтен командир. Той възпят от потомците за чест и благородство, става своеобразен символ на непреклонния дух на Диксиленд. През 1965 г. властите дори решават да възстановят историческата справедливост - те официално са върнали на генерала американското му гражданство, отнето след победата на Севера.

Между другото, Лий започна да командва войските на робовладелците почти случайно, а преди това категорично отхвърля самата идея за война: Северът се опитва безуспешно да го включи в подкрепата си в кампанията срещу Юга, но генералът подаде оставка и отива да служи в армията на родната си Вирджиния, която скоро напука САЩ и се присъединява към Конфедерацията. Но нито този факт, нито статутът на „най-уважавания човек на юг“, нито всички предишни заслуги, спасяват Лий от преразглеждане на историческата му роля в посока на „проклетия расист, който се бори за правото да се запази робството“.

Паметникът на Едуард Колстън в Бристол, Великобритания

Състояние: отстранен от пиедестала и хвърлен от тълпата в пристанището.

Колстън за Бристол е като Бахрушин за Зарайск и Москва: богат търговец, инвестирал огромни средства в родния си град. След като натрупва капитал от продажба на плодове и тъкани, той строи училища, болници и църкви, създава благотворителни фондове и предоставя стипендии.

Проблемът е, че следващият бизнес интерес на Колстън след плодовете и тъканите стават черните роби - той ги продава в Америка, използвайки висши длъжности в английския монопол на този черен бизнес – Кралската африканската компания.

Няколко училища и организации, кръстени на търговеца на роби, вече са променили името си. Паметникът, издигнат на благодарни граждани през 1895 г., най-вероятно няма да бъде възстановен, но ще отнеме много време, за да бъде заличено напълно това име от картата на града - материалният принос на Колстън за Бристол е огромен.

Както и да е, британските консерватори в момента са по-загрижени за Лондон, отколкото за Бристол. Кметът на британската столица Садик Хан подкрепя протестиращите и вече нареди да се създаде комисия, която да оцени „етиката“ на лондонските паметници и топоними. Реакцията на това предложение беше, меко казано, нееднозначна: не всички са убедени, че съдбата на лондонските паметници трябва да бъде решена от пакистанците.

Паметник на Сесил Роудс, Оксфорд, Великобритания

Статус: беше нападнат, но оцеля, разглежда се официално предложение за неговото демонтиране.

Роудс беше един от най-богатите и влиятелни хора на своето време - генерал на британския империализъм. В своята картина на бъдещето Лондон управлява почти целия свят, включително САЩ, а Африка трябва да се превърне в източник на неизчерпаемо богатство за британската монархия. В крайна сметка той наистина изиграва решаваща роля в колонизацията на Черния континент и Родезия (сега Зимбабве) получи името си в негова чест.

Претенциите към Роудс са ясни - експлоатацията на туземците, расизмът, апартейда. Паметникът в университета в Кейптаун (за Южна Африка той е дори по-значима фигура, отколкото за Великобритания) е съборен по-рано, но сега, очевидно, е ред на Оксфорд - университета, който Роудс завършва и на когото дарява много пари, включително за създаване на собствена стипендия.

Един от неговите лауреати е бъдещият президент на САЩ Бил Клинтън. Извинение за това от кабинета му все още не е получено.

Паметник на Луи XVI в Луисвил, Кентъки

Статус: осквернен и повреден от протестиращите, които откъснаха дясната ръка на статуята

Луи XVI е един от страдащите изобщо за нищо: той е точно този, в чиято чест най-големият град Кентъки e получил името си. По едно време французите и Франция активно sa подкрепяли младата американска държава в противовес на Лондон, оттук и жестът към краля от основателите на Луисвил.

Що се отнася до паметника, той е издигнат два века по-късно - през 1967 г. и действа като подарък за Луисвил от френския Монпелие, след като тези градове са „свързани“, тоест са станали побратимени градове.

Иронията на ситуацията е, че Луи XVI е същият крал, който губи главата си след Френската революция .


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    24 14 Отговор
    Няма израел няма сащ няма скапан ЕС и всичконе мирно и тихо

    Коментиран от #8

  • 2 Criminal

    61 6 Отговор
    Той един велик човек и диктатор щеше да оправи всичко, ама що му трябваше да ходи на източния фронт...........
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Чакал

    50 1 Отговор
    Имаше един филм"Планетата на маймуните".Изгледайте го

    Коментиран от #10, #11

  • 5 ГруЮ

    36 3 Отговор

    До коментар #3 от "Циганорите":

    Рано или късно, както сме тръгнали именно това ще се случи. Когато станат малцинство, белите ще бъдат потискани и сегрегирани, жените им ще служат за удоволствие на всякакви жълти, кафяви и черни. В един момент обаче, когато се окаже, че никой не знае как се поддържат мостове, самолети и елекроцентрали, ще почнат да им се кланят отново като на богове.
  • 6 А стига бе

    48 2 Отговор
    Леле колко са прави тези от"Взгляд"... Едва ли ще има медия от"западният свят" която толкова точно и адекватно да представи случващото се в САЩ.Без либералните глупости,без политкорекност и "право куме в очи"... Май наистина трябва в днешно време да търсим истините в руските медии.Как се обърнаха нещата само за две три десетилетия-....
  • 7 другарят

    23 6 Отговор
    Паметниците в Източна Европа се демонтираха и заливаха с боя от същите Соросови помияри, в България известни като "десни" или "десни" талибани, както ги наричам аз. Сега виждаме че същите соросоиди извършват погром над фашистка Америка и Западаща Европа. Пожелавам им същите успехи, които постигнаха в България и другите страни по света до които се докопаха. "Десните" талибани в България трябва да бъдат обявени за терористи и забранени, така както направи Тръмп с "АНТИФА". Разликата е че в САЩ тези изроди се представят като "леви", а у нас като "десни". Всички тези изроди са Троцкисти и това което направиха с България много прилича на погромите на Троцки по време на революцията. Вечна слава за великият Сталин, който пречупи гръбнака на тези глобални фашизоиди!

    Коментиран от #16

  • 8 И по лошо ще става

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Има разминаване между другото
  • 9 НИЩО СЛУЧАЙНО НЯМА

    14 2 Отговор
    Крушката винаги си има опашка. ГОРДОСТТА Е ЕДИН ОТ СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА. ГОРДОСТТА УБИВА ЧОВЕШКОТО В ЧОВЕКА. Но хайде сега да не се минява от едната крайност в другата - от бяла гордост към черна гордост!!!
  • 10 един от многото

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Чакал":

    В момента върви по света и най много в Америка.

    Коментиран от #13

  • 11 Да и аз

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Чакал":

    ..за него се сетих днес.Мислено събрах основни моменти от филмите 2001-2017 и се получи ужасяващ сценарий за филм 2020г., който няма да се снима, защото се излъчва в риалити формат в момента.М.Уолбърг(2001) отива да си търси шимпанзето в магнитната аномалия,..накрая застива втрещен пред статуята на А.Линкълн.2020-един ракето-моделист изпраща 2 биологични единици в космоса(дали бяха пчелари...и камерата за част от секундата показа кичур козина прищипан от люка на капсулата), ще се върнат ли, или вече са го направили преди десетки години.2011-био-тех- компания създава ALZ-112-113- резулат-Цезар! 2019-2020- ...( ами предположете нещо...да, същото:) ). Можете да продължите с "пъзела", сценария или както ви харесва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шайба

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "един от многото":

    Успоредно с него тръгна и другия сериал "Прасета в Космоса" с режисъор Илон Мъск.
  • 14 Остава да видим

    8 0 Отговор
    Събарянето на статуи е патент на всяка революционна промяна. Сега става ли ви ясно защо много римски и древногръцки статуи са баз...глави? Във Френската революция бидоха гилотинирвани свещеници,блогородници и военни. Нотър Дам беше превърната в конюшня,а после в масонско капище. В Русия разрушиха най-големия храм на Москва,разстреляха си царя и превърнаха църквите в хамбари и конюшни. Ставащото в САЩ повтаря и френската и руските революции. Остава да видим отгде ще се пръкнат американските болшевики.

    Коментиран от #19

  • 15 Европеец

    6 5 Отговор
    Къде са сега руските подлог и да обясняват колко лошо било на се унищожават паметници, щото били история.
  • 16 Европеец

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "другарят":

    Другарю, ти какво правиш в България? Защо не си при Путин. Ааа сещам се. Такива безполезни индивиди и Путин не ще. Но щеше поне да те прати при Ким. Там ще можеш на воля да плюеш по запада, докато разделяш купичката ориз на три .
  • 17 йокин

    0 0 Отговор
    Филма,бе друг,с Кристофър Ламбер.
  • 18 Всяка революция

    1 0 Отговор
    Да бута паметници и църкви е присъщо на всяка Революция - английската,френската,руските революции... и сега жендърската революция. В Рим поне са били прагматични - само са сменявали главите на статуите.
  • 19 И сега

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Остава да видим":

    Нотр Дам и сега си е масонско капище и касичка за пари.