Last news in Fakti

25 Юни, 2020 16:00 2 697 24

Щатски адмирал: Изтеглянето на САЩ от Германия е победа за Путин

  • владимир путин-
  • нато-
  • сащ-
  • германия-
  • джеймс ставридис

Има много добри причини да задържим въоръжените си сили в Германия. Но не мога да си представя нито една причина, поради която би било необходимо да ги изведем оттам, твърди бившият командващ на Съвместните сили на НАТО в Европа

Щатски адмирал: Изтеглянето на САЩ от Германия е победа за Путин - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди намерението си да изтегли от Германия почти 10 хил. американски войници и така контингентът на САЩ там да намалее до по-малко от 25 хил. Очевидно това е много лошо решение. Намаляването на военното присъствие в Германия е истински подарък за руския президент Владимир Путин, което излишно ще напрегне трансатлантическия Алианс, ще намали глобалната готовност на САЩ за краткосрочни и дългосрочни военни операции и също така ще попречи на Вашингтон да пести пари, коментира Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал от Военноморските сили на САЩ в материал, публикуван в американската медия Bloomberg. Материалът е представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Тръмп обяснява решението си, като казва, че Германия "не изпълнява задълженията си" за финансиране на НАТО. Но това не е така: бюджетът на НАТО е пропорционално разпределен между 30-те страни членки, а понастоящем ангажиментите на Германия съответстват на установените правила. Да, Германия все още не е изпълнила целта на НАТО да харчи 2% от БВП за отбрана, но Берлин се движи в тази посока.

Добре познавам тези аргументи. Когато бях върховен главнокомандващ на Съвместните сили на НАТО в Европа, паралелно работех и като ръководител на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Аз бях един от шестимата командири, разпределени на географски принцип - всички 4-звездни адмирали или генерали, всеки от които отговаряше за провеждането на военни операции в определен регион на света.

Що се отнася до европейското командване на въоръжените сили на САЩ, аз разполагах с голям и способен персонал в град Щутгарт, както и цяла мрежа от военни бази, простираща се в цяла Западна Европа. На континента имаше около 64 хил. войници от всички военни клонове и те бяха разположени в 21 ключови бази. Всички те бяха под моето командване, включително 40 хил. души в Германия. Трябва да се каже, между другото, че след края на Студената война съставът на силите на САЩ в Европа бе намален с почти 90%.

Когато си спомням за това време, изникват три епизода в паметта ми.

Първото е посещение на болницата за сухопътни войски в германския град Ландстул, най-големият медицински център на въоръжените сили на САЩ извън територията на страната. В допълнение към предоставянето на медицински услуги на десетки хиляди военнослужещи на САЩ и техните семейства, тази болница беше и център за евакуация на нашите тежко ранени войници, участващи във войните в Ирак и Афганистан.

В онези дни имахме хиляди тежко ранени войници и всеки месец те бяха откарвани със самолет до тази болница, след което бяха транспортирани до САЩ. Когато обикалях отделенията, опитвайки се по някакъв начин да подкрепя ранените, бях поразен от географската необходимост да има място, където нашите войски да могат да бъдат евакуирани сравнително бързо и където да им бъде осигурена най-висококачествена медицинска помощ.

Спомням си също многобройните си пътувания из Германия и посещението на войници точно преди да бъдат изпратени в Близкия изток или Афганистан. Самите войници постоянно ми казваха, че членовете на семейството им се чувстват в безопасност и са много доволни от престоя си в германските градове, където има кой да се грижи за тях по всякакъв начин. Германия плаща значителна част от разходите за поддържането на 40-те хил. войници на своя територия и им осигурява отлични условия за живот. Не става дума за стари бази от Студената война, а за съвременна инфраструктура от XXI век.

И накрая, спомням си многобройните ми пътувания през този период до Афганистан, където 150 хил. войници бяха поставени под моето стратегическо командване. Това решение беше взето, след като Международните сили за подпомагане на сигурността, ръководени от НАТО, поеха отговорността за войната в тази страна. Тогава Германия беше един от основните участници във войната в Афганистан и тя даде много жертви. Германците контролираха ситуацията в северната част на Афганистан, главно в базите, разположени около Мазари Шариф и те перфектно изпълниха своята работа под командването на няколко свои генерали. Посетих и 15 хил. войници от НАТО на Балканите, които поддържаха крехкия мир в Косово и бяха командвани от няколко отлични германски генерали с две звезди.

Един добър и много прост въпрос може да бъде зададен относно взетите решения: Кой има полза от тях? В този случай това определено не са САЩ, защото те ще загубят стратегически бази, разположени в близост до територията на противниците си. Това няма да им спести никакви пари - всъщност Пентагонът ще загуби германските субсидии. Когато военнослужещите се върнат в САЩ, ще е необходимо да има подходящи бази за разполагането им и ако трябва да бъдат преместени, цената на това ще бъде значителна.

НАТО също ще загуби - мога да кажа с увереност, че всеки американски войник, присъстващ на този континент, спомага за укрепването на Алианса и това обяснява защо съюзниците на САЩ бяха готови да се бият в Ирак и Афганистан.

Министерството на отбраната няма да получи никакви обезщетения. То ще загуби ценни възможности за съвместна подготовка с добре подготвените въоръжени сили на Германия. Съюзниците на САЩ ще загубят и ще поставят под въпрос ангажиментите за съвместно ограничаването на Русия.

Това ни довежда до въпроса за единствения печеливш - Владимир Путин. Руският лидер използва неочакваното изтегляне на войските за целите в своята страна, вътре в Европа, както и в международен план в Близкия изток и другаде.

Всичко това всъщност важи не само за Германия. Говорим за задълженията на САЩ по отношение на нейните съюзнически структури като цяло и в Европа. Защо Европа е толкова важна за САЩ?

Първо, общите ценности - в Европа са най-прогресивните демокрации в света, държави, с които американците имат общи ценности.

Второ, трудно е да се надцени значението на Европа, която има БВП от 20 трлн. долара и е основният търговски партньор на САЩ.

Трето, Европейският театър (на военните операции) продължава да бъде критична стратегическа територия - той осигурява на САЩ глобален достъп, който е необходим за операции по целия свят.

Четвърто, Европа играе важна роля в НАТО, най-успешният и най-способният съюз в историята.

Пето, Европа днес е „износител на сигурност“, има най-обучените и най-добре оборудваните в технологично отношение въоръжени сили в света.

Има много добри причини да задържим въоръжените си сили в Германия. Но не мога да си представя нито една причина, поради която би било необходимо да ги изведем оттам.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим

    43 7 Отговор
    Скоро ще се оттеглите зад Гибралтар и накрая в наблъскани Британско-нюйоркската република. САЩ ще се разпадне на няколко образувания.
  • 2 сссссссс

    43 4 Отговор
    Не е победа за Путин, а за Германия.
    И 25хил. са много и достатъчно да поддържат окупацията.
    Трябва да бъдат сведени до 2-3 хил. най-много.
  • 3 Гошо

    19 0 Отговор
    Е нали ще отидете в Пола тъкмо ще сте по близо до врага за да го громите по лесно
  • 4 Я па тоа

    34 1 Отговор
    Що бе, да е победа за Путин? Колко военщина имат руснаците в Германия?
  • 5 Да уточним

    29 7 Отговор
    Победата е за Европа, а не за Путин.
  • 6 Дедо Грую

    24 2 Отговор
    С разширението на нато в бившия източен блок, няма смисъл от подържането на голям контингент в Германия. Това не е никаква победа за Путин или за немците. Просто Германия не е вече на границата с "врага". Само у нас имат 4 бази. Връх Перелик е също окупиран и е забранен за посещаване от туристи. Така че Тръмпито проявява голяма практичност и спестява много парички на американския данъкоплатец.
  • 7 човек от народа

    14 4 Отговор
    янкийз, гоу хоум ! вечен и неосъществим призив за свобода.
  • 8 ТттттТ

    13 5 Отговор
    Еми то Путин на гео-политическата арена пердаши америте като шкембе у довар...защо тоя генерал е учуден
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Охо Бохо

    24 1 Отговор
    Стига рева бе! Нали верният ви съюзник Полша ще ги приюти, че ще ви и плати! Овце в Европа колкото щеш
  • 11 Коко

    17 2 Отговор
    Страхливите поляци ще ви приютът,да им тъпчите земята и други работи.
  • 12 оня с коня

    3 18 Отговор
    Това е Новина за заблуда на Русофилските плебеи които ПРИНЦИПНО в Демократична Европа ПЪРДЯТ ОТ ГЛАД поради неспособността си да се нагодят към Капитализма.А Социализма дето ХРАНЕШЕ НАРЕД куцо и сляпо,Мързеливо и Некадърно вече го няма,так че ...Всъщност РЕАЛНОСТТА Е че Американския Контингент Частично СЕ ДИСЛОЦИРА от Германия в Полша,което от Стратегическа гледна точка е идеално решение.И съвсем не е важна БРОЙКАТА амер. военни в определена Държава,а ОРЪЖИЯТА КОИТО ОБСЛУЖВАТ!И да е ясно:НИКОГА НАТО няма да остави Запада/вкл. БЪЛГАРИЯ/ без Защита от Милитаристична Русия,а тия дето се изцепват че "ПАК сме на грешната страна",просто да си ....мадъра.
  • 13 В.В.П.

    17 2 Отговор
    Вмирисан дърт пор...Никой не ви понася.. Никой няма намерение да напада нито Германия нито България...Янки Гоооо хоом....Гоо фак..
  • 14 Ама Хич

    15 0 Отговор
    Тоа адмирал не види ли,че немците хич неги е еня и страх от руската заплаха. То и затова немците не си дават зор да постигнат 2% разходи. Танковете им развалени,самолетите също ,нооо... хич не се притесняват дойчовците.
  • 15 В.В.П.

    13 0 Отговор
    От всички процеси дето стават в света,само Путин бил имал полза..и ...и победа било също...и т.н. Това е толкоз инфантилно обяснение ,че буди само присмех на тез ,,големи генерали и лидери,,,.
  • 16 В.В.П.

    8 2 Отговор
    РАЗКАРАЙТЕ И ,,РЕЙНДЖЪРИТЕ,, ОТ БЪЛГАРИЯ....ДА ЗАМИНАВАТ ЗА ПОЛША..ДА СЕ МАХАТ...НИЙ ,БЪЛГАРИТЕ НЕ ТОЛЕРИРАМЕ ОКУПАЦИЯ....САМО НЕКОЙ ДРУГ СЕДЕСАР И АТЛАНТИК.,,АМА ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ,ЧЕ СА ПРОСТИ..ГООО ФАК..В България има място само за Бг войничета....КАЗАХ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 другарят

    7 2 Отговор
    Господи слез и си събери вересите от малоумници! Преди време другарят Путин им каза, във връзка с безумното хвърляне на пари от фашистка Америка да подържа бази в Европа, от които практически няма никаква полза, защото при война първи ще се превърнат в пепел..."Вие допускате същите грешки, каквито правеше СССР. Хвърляте безсмислено огромни средства в подържане на тази военна структура. Вие си мислите, че имате съюзници, но всъщност това са васали и само да обърнете гръб, вкупом всички ще се разбягат"..Този генерал-идиот да сложи тези думи казани от другарят Путин в рамка и да ги закачи на стената за да ги чете всеки ден! Ами за Русия е добре да откриите от 100 бази в Европа за да можете да се набутвате за тях и наистина да се сгромолясате като СССР бре краварино прост!
  • 19 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ПОБЕДАТА ЗА РУСИЯ Е ИЗТЕГЛЯНЕТО И ОТ ГЕРМАНИЯ С ЦЕЛ-ОБЕДИНЕНИЕТО ТАМ !!!!!!!! ОТ КОГО ПАЗЯТ САЩ ГЕРМАНИЯ - ОТ БРАТСКАТА ИМ РУСИЯ ИЛИ ОТ СВОБОДАТА И / НО ИЗПОЛЗВАЙКИ ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ - СЛЕД 75 ГОДИНИ / ! НАВСЯКЪДЕ САЩ СА ОКУПАТОРИ -И В ЯПОНИЯ И В КОРЕА- ЗА ДНЕС ДА НЕ ГОВОРИМЕ !!!

    Коментиран от #20

  • 20 другарят

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    СССР постъпи правилно, като се изтегли от ГДР и позволи обединението. Ако това не се беше случило Западна Германия щеше да остане завинаги под влиянието на САЩ и Англия. Сега в германия протичат процеси, които ще доведат до изплъзване на Германия от тази зависимост. За това спомага обединението. Само хитрата Тачър навремето се усети за това и беше против обединението. Сега на Русия не се налага да прави нищо, а просто да изчака, защото времето работи за нея.
  • 21 Миро

    2 2 Отговор
    Армии блокове страни...
    Много малко армии я света са силно мотивирани и боеспособни. Останалото е демо версия.
    Никой не иска да воюва . На повечето хора им е през оная работа войната.

    Коментиран от #22

  • 22 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Миро":

    Само да знаеше колко не си прав.
  • 23 ДядоСтою

    1 0 Отговор
    Време е САЩ да се махат от ЕС Свобода за Ес
  • 24 глупости

    0 0 Отговор
    Победата е за Тръмп, защото ще премести войските на изток в Полша, т.е на границата с Русия