Last news in Fakti

27 Юни, 2020 15:58 6 174 69

Milliyet: Новите интереси на Турция предизвикват търкания в НАТО

  • турция-
  • нато-
  • либия-
  • франция-
  • северна африка

Членовете на НАТО трябва да съгласуват интересите чрез „диалог между конкуриращи се съюзници и разработване на реалистични политики на тази основа“

Milliyet: Новите интереси на Турция предизвикват търкания в НАТО - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време между Турция и Франция често възникват спорове, констатира турското издание Milliyet, цитирано от "Фокус". По-специално Париж се противопоставя на военните операции на Анкара в Сирия, а също така активно подкрепя гръцката администрация на Кипър и Гърция в противовес на турските амбициии. Ако си припомним добре познатата позиция на Франция по отношение на „арменския геноцид“ и членството на Турция в ЕС през близкото минало, източниците на двустранно напрежение стават очевидни, отбелязва авторът.

Но миналата седмица се случи по-сериозен инцидент край бреговете на Либия в Източното Средиземноморие и в разследването му се включи и НАТО. Версиите на страните са противоположни: Франция заяви, че турската фрегата „е преследвала“ френски военен кораб, участващ в мисия на НАТО, когато се е опитал да провери товарен кораб, на който се е предполагало, че носи оръжие до Либия. Турция обаче категорично отрече всички тези твърдения, пише „Милиет“.

След това Париж се опита да окаже натиск върху Турция вече на платформата НАТО, се съобщава в статията. Какви резултати ще даде разследването на НАТО за този инцидент и до колко ще облекчи напрежението, все още не се знае. Но фактът, че два члена на Алианса бяха почти на ръба на въоръжен конфликт, е тревожен, подчертава авторът: „Това не е първият и не единственият случай, който ни подтиква да си зададем въпроса за НАТО: Какъв е този съюз? “

Разбира се, членовете на тази организация могат да имат различни гледни точки по определени въпроси, като се има предвид демократичната структура на НАТО - и въпреки различните интереси и мнения, като цяло те най-често успяват да стигнат до консенсус, се казва в статията. Но в последно време принципните различия и спорове на Турция с някои съюзници в НАТО фактически прерастват в кавги и дори създават риск от конфликти, подчертава изданието.

По-конкретно, в отношенията с Гърция също се разпали „словесен дуел“ и се увеличава напрежението, пише авторът, като отбелязва, че „езикът и стилът, които се използват, създават впечатление, че става въпрос не за два съюзника, а за две враждебни страни“. На този фон „въздушните схватки“ над Егейско море станаха често срещано явление - като проява на взаимна демонстрация на сила във въздуха и в морето между Турция и Гърция, посочва авторът. Това също увеличава риска от локален конфликт.

Произходът на тези спорове се крие във факта, че Турция, в резултат на скорошни дипломатически и военни ходове, принуди останалите страни да усетят нейното присъствие и роля в обширния регион от Близкия Изток до Източното Средиземноморие и Северна Африка, се подчертава в статията. И това предизвиква известно недоволство.

Например, Франция е страна, с която Анкара исторически има дългогодишни приятелски отношения, пише „Милиет“. В основата на настоящото напрежение обаче е конфронтацията, възникнала поради различия в интересите. Французите също активно се опитват да се „утвърдят“ и да поддържат своето влияние и роля в Източното Средиземноморие и Близкия изток, особено в Ливан и Сирия, се обяснява в статията: „От гледна точка на Париж, това е геостратегическо поле на дейност на Франция, което обхваща и Африка“. И в този контекст турската политика, разбира се, се разглежда като конкуренция, отбелязва авторът.

Въпросът е как Турция трябва да избягва спорове и конфликти в отношенията с онези съюзници от НАТО, с които се конкурира в геополитическите интереси. Според автора поведението на Франция и Гърция ясно показва, че тези страни не искат да се съобразяват със съществуването на „нова Турция“ и не се стремят да осигурят хармония и баланс между своите интереси и интересите на Анкара, като същевременно се опитват дори да „диктуват“ на Турция, за да си знае тя мястото.

В същото време Анкара, която се стреми активно да защитава новите си интереси и зони на влияние, с действията си рискува да предизвика конфронтация. Това предизвиква ново триене, в резултат на което компромисът е сложен, се подчертава в статията. За да разрешат тези различия и да премахнат напрежението, членовете на НАТО трябва да съгласуват интересите чрез „диалог между конкуриращи се съюзници и разработване на реалистични политики на тази основа“, заключава „Милиет“.

Източник: агенция "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    22 13 Отговор
    Сайкс и Пикот са история за това ли кръв пикае Франсето:)
  • 3 Суперкорона

    9 3 Отговор
    Давай корона!
  • 4 Реалист

    6 9 Отговор
    И как фрегата гони кораб:))
  • 5 Турците си печелят все повече

    30 9 Отговор
    “приятели” в лицето на великите сили.

    Коментиран от #11

  • 6 Behemoth

    36 38 Отговор
    Турция е несъвместима с европейската цивилизация на генетично ниво...азиатска варварщина е това...

    Коментиран от #7, #21, #66

  • 7 Така така

    30 15 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    И къде ти бръкна по точно Турция?
  • 8 Тоа па

    36 27 Отговор

    До коментар #1 от "Другари":

    Другари??? Хахаха,мина оно време с другари и другарките, Гоола Вооода са всички блкански страни.На аскера са му нужни само 5 дена,за да гледате после как му правят свирчока на челна стойка всички балкански племена
  • 9 Булгур

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Другари":

    Ха дано така поне ще ускорите някои процеси
  • 10 Никой

    16 17 Отговор
    Не не може да каже копче на Турция . Съществува Севернокипарсеа република сега щепревземат и морето . Бледоликите братя си мълчат
  • 11 ?????????

    22 19 Отговор

    До коментар #5 от "Турците си печелят все повече":

    Тя Турция е била и е велика силаа.
  • 12 Към тъпите калпаци. Шеф на ООН е Турчин

    12 3 Отговор
    "НАТО смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за „Катимерини”, цитирано от БГНЕС.
    „Гърция и Турция са ценни съюзници и двете държави допринасят за нашата обща сигурност”, казва той.Според Столтенберг, съществуват известни разногласия, но положителното е, че има двустранни контакти, при които тези разногласия да бъдат разрешени. НАТО не е част от процеса на решаването им, подчерта генералният секретар, с което даде да се разбере, че Алиансът ще остане в ролята на неутрален наблюдател.
  • 13 "Milliyet"

    8 3 Отговор
    Е турски вестник, все едно "Капитал" да пише срещу Иво Прокофиев. Ей тези наши журналисти за да бъдат четени и война могат да предизвикат.
  • 14 Йети

    30 10 Отговор
    Турция не е послушната Турция, която ви се иска. Западняците са свикнали да гонят собствения си интерес, а другите държави само да им се кланят. Е, сори, Ердоган гони интереса на Турция, колкото и да не ви харесва

    Коментиран от #16

  • 15 Подстекателство

    12 12 Отговор
    Във "Факти" има крайни националисти щом толова много статии поместват със съдържание умишлено предизвикващи негативни коментари за Република Турция. И се замислям дали да не уведомя ДАНС и Република Турция.

    Коментиран от #17

  • 16 колъо зета

    11 17 Отговор

    До коментар #14 от "Йети":

    Олигофр*нчо, явно и ти си от нацията, за която предводителя им- Ататюрк е доказал, че са умствено обременени, ниско интелигентни. Явно, защото си мислиш, че ердоган гони интереса на турция, ама просто гледа да създава работа на армията, за да не му спретнат преврат! Вярвай ти на диктатор..

    Коментиран от #19, #20, #23, #24, #25

  • 17 колъо зета

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "Подстекателство":

    Мдам, ама първо се оплачи на мама!

    Коментиран от #18

  • 18 Тъпчо

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "колъо зета":

    Шефа на ООН е Турчин, защо ли не избраха калпак? Бягай при тати си да цивриш.

    Коментиран от #35

  • 19 Реалист

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "колъо зета":

    Не бой се за нацията на Ататюрк:) Бойко прилежно отива при господаря си и внимава да му е драго на АГАта:)
  • 20 Леле какъв скапан зет

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "колъо зета":

    Като Винето посмешище не само на бг а на човечеството.
  • 21 Гешев

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Точно така вие сте стадо, мършите ше ги търся. Стадно мислене е равно на бг мислене.
  • 22 Чета и се мая

    6 2 Отговор
    Те фесовете водят на калпаците по знания.
  • 23 Йети

    26 11 Отговор

    До коментар #16 от "колъо зета":

    Живял съм в диктатура до 1989 година, знам какво е диктатура. Има една партия, затворен си в държавата, нямаш право да пътуваш по света. Има лагери на смъртта......... Такива неща не виждам в Турция

    Коментиран от #36, #68

  • 24 Ха ха ха

    19 6 Отговор

    До коментар #16 от "колъо зета":

    А бе рая смачкан, именно на тях пет века се кланяше. Те ако са били умствено обременени, ниско интелигентни, ти още колко по надолу си бил, че пет века си им мил краката

    Коментиран от #40

  • 25 Добре де Коле

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "колъо зета":

    И теб да те попитам,защото ни един калпак не ми отговаря на въпроса ми.Какво значи думата Диктатор???
  • 26 ема

    7 0 Отговор
    "Рaзбирa ce, члeнoвeтe нa тaзи oргaнизaция мoгaт дa имaт рaзлични глeдни тoчки пo oпрeдeлeни въпрocи, кaтo ce имa прeдвид дeмoкрaтичнaтa cтруктурa нa НAТO - и въпрeки рaзличнитe интeрecи и мнeния, кaтo цялo тe нaй-чecтo уcпявaт дa cтигнaт дo кoнceнcуc, ce кaзвa в cтaтиятa". Колко наивен и глупав трябва да човек за да повярва.Всеки много добре знае,че коувбоите решават а останалите се съгласяват .
  • 27 Хасан

    22 6 Отговор
    Не мога да разбера какво му е лошото Турция да си гони националния интерес ..и защо българина е задължен да подкрепя френски и гръцки тези

    Коментиран от #28, #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хахаха

    15 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ами":

    Както Египет,подписват договори,от които нямат никва полза,само и само на Турция да му е зле 😂
  • 30 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Другари":

    Ама да не стане обратното, че нещо ти това армията ни я имаш със спомени от соца
  • 31 1234

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Другари":

    Я разкажи при последния балкански съюз срещу Турция в крайна сметка кой беше кексуван?
  • 32 оня с коня

    21 3 Отговор
    НЕ Турция, а Франция НИ ВЪРТЯ НА ШИШ Години наред преди да кандиса да ни пусне в ЕС.НЕ Турция,а ТОЧНО ФРАНЦИЯ е Страната удряща Икономиката ни с Пакета "Мобилност".НЕ Турция,а Гърция блокираше Границата с протестиращи Фермери ЗА ПАРИ,нанасяйки Щети на Бизнеса ни за Стотици Милиони.Не съм нито Туркофил,нито ще нарека Турското Иго "Турско присъствие"но НЯМА И ДА КАЖА на Черното Бяло!И нека НЕ СМЕСВАМЕ Вътрешнополитическите Борби в БГ в които ДПС участва Активно с ОТЛИЧНИТЕ Съседски отношения България- Турция!
  • 33 Съюз ли

    18 3 Отговор
    Какъв съюз бе, не се канете балкански мечки да направите някъкъв съюз без Турция
    Хич да не ви минава през ума това защото, на Балканската война се видя че после стана Междусъюзническа
    А сега помислете и направете съюз ама с Турция против Колониялните държави. те са:
    Англия, Франция, Холандия, Италия Испания дори и най слабата Португалия е колониална държава и ние Балканските народи трябва да сме против тях ,за да имаме силни Балкани ама без Гърция да е защото те не са силни ама не са честни и ако са в съюза ще объркат нещата та пак
    ОТКРОВННО ВИ КАВАМ АЗ СЪМ ТУРЧИН АМА НЕ МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ А ЧЕСТНО КАЗВАМ ВАС ПО ВЕЧЕ ВИ МРАЗЯТ ГЪЦИТЕ ОТКОЛКОТО ТУРЦИТЕ
    Седнете и помислете по въпроса от мен толкова ТОЧКА.

    Коментиран от #45

  • 34 1453

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Другари":

    Скоро братята ще ти го покажат не бързай всичко с времето си, а твоето отдавна отмина.
  • 35 Фес

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тъпчо":

    Е и, кво от тва, като е турчин да не пика олио?! Преди шеф на Юнеско бе българка, сега щеф на МВФ е българка...ся, аз кво, да се радвам като теб на близалки ли??
  • 36 Süleyman

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "Йети":

    Аз пък съм видял, за това избягах от там. Никога вече в турция.

    Коментиран от #37, #38, #39, #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ха ха хо хо

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха":

    ха-ха, България с хилядолетна история преживя робството, а османският султанат е отдавна в небетието. туркия е на 100 години. ше преживеем и нея..ха-ха
  • 41 Архив

    7 7 Отговор

    До коментар #36 от "Süleyman":

    Всичко е записано и документирано,ще дойде ден,когато ще се изправите пред Турция и ще си платите за стореното
  • 42 объркан анадолец

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    ами може би просто защото, нашите тези съвпадат с гръцките и френските, какво лошо има в това, нали и ние гоним национален интерес

    Коментиран от #43

  • 43 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "объркан анадолец":

    Ти пък какъв интерес имаш?объркан балканец,първо излез от робството,цял живот си робувал все на някой и още продължава,тръгнал да говори за интерес хахаха

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 помислих

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "Съюз ли":

    абе седнах да мисля, но нещо не ми аресват тия джамии, предпочитам звън на православни камбани. оджата като завие се сещам за кланетата през турско. не, мерси.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 объркан анадолец

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    значи турция може да има национален интерес, а България не!!
    а това показва какво мислене имате, и само то е достатъчно...

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Объркан балканец

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "объркан анадолец":

    Моето мислене е без значение,реално трябва да се погледнат на нещата,как така реши че съм против националния интерес на БГ?писах че първо от робството трябва да се излезне,че после да се мисли за интерес
  • 50 Да бе да

    9 7 Отговор

    До коментар #48 от "Боязидов":

    Византиеца те е ласкаво те е галил,напротив при Османците сте взели въздух и цъфнали,и какво да чета твоята пренаписана българска история?ти чети турската история малко,че да се ограмотиш,там всичко е документирано и архивирано

    Коментиран от #53, #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хасан

    11 3 Отговор
    На 50 км от турския бряг ще има газ и Франция ще предявавя претенции от 1500км
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бай Манаф

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Да бе да":

    Какво да и се чете на турската история? Тя се изразява в едно изречение - Дошли едни варвари от някъде. И точно като скакалци унижожили след себе си онази част от процъфтяваща Европа, до която успели да достигнат. Единственото, което се родило в празните им варварски глави, било да копират една християнска църква. И понеже и за това нямали мозък, използвали вероотстъпници християни да го направят. В крайна сметка само това и останало от тяхната "некултура" - джамии копия на християнския храм "Света София".

    Коментиран от #65, #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Manav

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Бай Манаф":

    Manaf siksin seni!
  • 66 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Ако не си знаеш корените по добре замълчи,може да те помислят за умен,нали и ние от там сме дошли цървул такъв
  • 67 Големия резак

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Бай Манаф":

    Терминът е често срещан в историята. Много народи са отхвърляли чужди култури или дори съпернически цивилизации като „варварски“. Гърците са се възхищавали на скитите и източните гали като геройски народи, но са смятали културата им за варварска. Римляните са считали номадските германски племена, заселилите се гали и нахлуващите хуни за варвари, без да правят особена разлика. И българите след освобождението са носели фесове и се гърчеели за да не им викат варвари Покръстването на България е процес на приемане и утвърждаване на християнството като официална държавна религия в България, който започва през 864 г. От тогава сте започнали да не се считате за варвари.
  • 68 Снежен човек

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Йети":

    Малко си видял в тая държава..!! Гледаш избирателно..!! Най-добър изглед има от Шипка..!!
  • 69 Значи

    1 0 Отговор
    Няма как един средно-азиатци примитивен народ, да се счита за носител на нещо цивилизовано. Да не говорим за европейската цивилизация и нейните християнски ценности. Неможе един народ дошъл от Средна Азия през средните векове по европейските земи и унищожил най-голямото европейско културно средище Константинопол, да бъде нещо друго освен варварски.