10 909 36

Меркел каза истината за Русия, Китай и САЩ

Голямо интеревю на германския канцлер

Меркел каза истината за Русия, Китай и САЩ
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поради факта, че на 1 юли председателството на Съвета на Европейския съюз преминава в Германия, германският канцлер Ангела Меркел даде интервю за The Guardian и още пет европейски вестника - германския Süddeutsche Zeitung, френския Le Monde, испанския La Vanguardia, италианския La Stampa и полския вестник Polityka.

По време на това интервю тя говори за икономическата реакция на Европа на пандемията от коронавируса, позицията си по отношение на преговорите за Брекзит и глобалните предизвикателства от страна на САЩ, Русия и Китай, уточнява Фокус. Ето интервюто на Меркел пред The Guardian: G: Председателството на Съвета на Европейския съюз преминава в Германия по време на безпрецедентна криза. Напрежението е огромно.

Очаква се Германия да постави всичко на мястото си. Изнервена ли сте? A.M.: След като заех поста канцлер, Германия за първи път стана председател на Съвета на Европейския съюз през 2007 г. Непосредствено преди това Франция и Холандия отхвърлиха Конституционния договор на Европейския съюз и ние си поставихме задача да разработим нов договор.

И ние успяхме в това начинание. Тогава започна международната финансова криза, колебанията на еврото и бежанският проблем - тоест трудните времена не са нещо ново за нас. Отново и отново се убеждаваме, че Европа все още не е станала достатъчно устойчива на въздействието на кризите. По време на кризата в Еврозоната не разполагахме с необходимите инструменти, за да излезем с адекватен отговор. Притокът на бежанци през 2015 г. показа недостатъците на европейската система за убежище.

Сега пандемията от коронавируса ни изправи пред предизвикателство с безпрецедентни размери. Тя засегна всички нас, без да прави разлика. От една страна, тя прекъсна периода на положителна динамика на икономическото развитие във всички страни-членки на ЕС. От друга странай съвпадна във времето с два мощни разрушителни феномена на нашето време - климатичните промени и дигиталната революция, които бързо променят живота и икономиката ни, независимо от вируса. Фокусирах се точно върху тези проблеми.
G: Имайки предвид големия брой различни кризи, можем ли да кажем, че оцеляването на Европейския съюз е застрашено?

А.М.:Вместо да задаваме прекалено често този въпрос за оцеляването на Европейския съюз, трябва да продължим да вършим основната си работа. Поддържането на силен вътрешен европейски пазар и поддържането на единство на световната арена е в интерес на всички страни членки на блока. В такъв надхвърлящ обичайната ситуация момент, надявам се, че всички членове на блока искрено се вълнуват от онези неща, които ни обединяват.

G.: Тази криза засегна не само Европа. Целият свят сега се бори с пандемия и различни политически демони.

А.М.:Точно така. Освен това в момента тонът на международните дискусии е доста груб. След финансовата криза от 2008 г. възникна мания за многостранност. Тогава страните от Г-20 започнаха да провеждат срещи на ниво държавни ръководители и се стремяха да излязат с еднозначен отговор. Но днес е различно. Днес трябва да направим всичко по силите си, за да не се плъзнем към протекционизма. Ако Европа иска да бъде изслушана, тя трябва да даде добър пример. Разчитам на това, въпреки че нямам никакви илюзии колко трудни ще са преговорите.

G.:Предложението ви за създаване на фонд за възстановяване представляваше значителна отстъпка за южните страни. Какви реформи очаквате да видите в замяна на това?

A.M.:Не мисля, че трябва да говорим за „северните“ страни, за „южните“ страни или за „източните“ европейци. Това е сходно с опита да се разглежда ситуацията в черно и бяло. Бих искал всеки от нас да се опита да се постави на мястото на другiq и да разгледа проблемите от различни гледни точки.

G: Група държави, наречена „пестеливата четворка“, зае защитни позиции. Защо Германия напусна пруденциалния лагер?

А.М.: В Италия и Испания например пандемията от коронавируса се превърна в тежко бреме за техните икономики и здравните им системи, както и в тежък тест в емоционалния смисъл - поради огромния брой смъртни случаи. При такива обстоятелства единственият правилен начин за Германия е да мисли не само за себе си и да сме подготвени за изключителен акт на солидарност. Водени от тази идея, ние предлагаме нашето предложение с френския президент Еманюел Макрон.

G.: Увеличаването на нивото на дълга е радикална промяна за Германия. Какво се случи с канцлера, който преди това строго контролираше финансовите ресурси?

А.М.: В криза с такъв мащаб всеки от нас трябва да направи това, което трябва да се направи. В настоящата ситуация трябва да направим нещо изключително. Германия има ниско съотношение на дълга и в настоящата извънредна ситуация тя може да си позволи леко да увеличи дълга си. За нас е също много важно тази програма да бъде в рамките на европейските споразумения. Намерихме начин да направим това. Разбира се, всичко това отговаря и на нашите собствени интереси. Германия се интересува от силния вътрешен пазар и от сближаването на страните от ЕС, вместо тяхното отдалечаване. Както и преди, това, което е добро за Европа, е добро за нас.

G.: Фондът за възстановяване породи доста странна хармония. Наистина ли тези пари могат да заглушат такива реални проблеми като набиращия сила национализъм и латентен популизъм?

A.M.: Фондът за възстановяване не може да реши всички проблеми на Европа. Но отсъствието му може да изостри нашите проблеми. Икономическото здраве на Европа може да окаже влияние върху много аспекти. Прекомерно високата безработица в дадена страна може да доведе до политическа дестабилизация и съответно да увеличи нивото на заплаха за демокрацията. За да оцелее Европа, нейната икономика трябва да оцелее.

G.: Може ли фондът за възстановяване да генерира движение към създаването на Съединените европейски щати?

А.М.: Смятам този фонд за уникален отговор на уникална ситуация. Ако бихме искали да променим основните аспекти на управлението на бюджета на Европейския съюз или например да му дадем правото да събира данъци, тогава ще трябва да изменяме споразуменията. Това от своя страна би променило статичното равновесие между сферата на властта и контрола. Сигурен съм, че тази тема ще бъде обсъждана в бъдеще, но това трябва да се прави с повишено внимание. В настоящата ситуация нямаме възможност да чакаме, докато бъдат направени някои изменения в споразуменията. Трябва да реагираме бързо на пандемият.

. G.: Мислите ли, че министърът на икономическите въпроси на Испания Надя Калвиньо ще стане добър председател на Еврогрупата?

А.М.: В момента министрите на финансите обсъждат този въпрос. Не е тайна, че германското правителство подкрепя кандидатурата на Надя Калвиньо. Но окончателното решение ще бъде взето от Еврогрупата. Винаги се радвам, когато жените получават водещи политически роли, а жена никога не е била начело на Еврогрупата. Но това не е мое решение. Еврогрупата ще вземе решението.

G.: Заслужава ли си Италия да използва това, което може да предложи европейският механизъм за стабилизиране?

А.М.: Това трябва да бъде решено от Италия. Ние създадохме тези инструменти чрез Европейската инвестиционна банка - европейския стабилизационен механизъм със своите кредитни линии и схема за временна заетост. Всеки може да ги използва. Не сме ги създали, така че никой да не ги използва.

G.: Вие сте последният ръководител на правителството от поколението от 1989 г. Добре си спомняте източния блок и обединението на Европа. Възможно ли е европейските държави да се отдалечават една от друга, въпреки всички усилия, положени във връзка с пандемията? Могат ли по-младите държавни ръководители да намерят общ език?

A.M.:Унгарският премиер Виктор Орбан също активно се занимава с политика през 1989 г. Тогава либералният демократичен ред триумфира над диктатурата на социализма и комунизма. Но това беше само част от реалността. Конфликти избухнаха в Западните Балкани, а по-късно и в ислямския свят. Китай постепенно се превърна в голяма икономика.

Всъщност, примерът с Китай показва, че дори недемократична държава може да постигне икономически успех и това е сериозно предизвикателство за нашите либерални демокрации. Тогава възникна заплахата от ислямисткия тероризъм - на първо място терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. Към това добавете и разочарованието, в което се превърна Арабската пролет. Накратко, досега не успяхме да предоставим сто процента доказателство, че либералната система в крайна сметка ще надделее. Това ме тревожи.

G.: Европа постигна ли някаква полза от революцията, която се случи в нея?

 

A.M.: И да и не. От една страна, след 1989 г. преминахме изключително успешен път, но в еуфорията, която ни обхвана, не разпознахме напълно дълбоките и дълготрайни язви, които наследихме от диктаторските режими, съществували в Европа 40 години след края на Втората световна война. След националсоциализма и войната много страни от Източна Европа попаднаха директно във втория период на диктатурата. Държавите от Източния блок имаха само няколко години за независимо развитие. И едва много по-късно те влязоха в онези процеси, които бяха нормални за западните страни. Много нови членове на ЕС споделят нашия ентусиазъм за съществуването на Европейския съюз в резултат на мирното развитие на континента. Те обаче са скептично настроени към съдбата на Европа. Трябва да развием разбиране за тези процеси. Виждам моята мисия в работата в полза на една самоопределяща се либерална Европа, в която основните коренни свободи са вкоренени,

. G.: С цялото необходимо зачитане на различията в националния опит на страните от Европа, къде очертавате границата, отвъд която e на лице нарушение на закона?

А.М.: Разбира се, ще обсъдим подробно онези въпроси, които имат отношение към върховенството на закона. Основната отличителна черта на всяка демокрация е, че всяка опозиция трябва да има съответните права за участие в управлението на държавата.Трябва да има определен набор от други права - като се започне с достатъчно време за изказване в парламента и най-малкото излъчване по държавни информационни канали наравно с другите и завършва с независим съд и спазване на демократичните процедури.

G.: Националните съдебни системи в Европа в момента в конфликт ли са с общоевропейската съдебна система? Или обратното? Трябва ли по принцип европейската съдебна система да има предимство пред националните съдилища?

A.M.: Не може да се каже, че тази тема никога не е била обсъждана дори преди Германският федерален конституционен съд да вземе решение относно Европейската централна банка. Няма съмнение, че европейските закони имат предимство пред националните. Но това не ни дава възможност да посочим точно къде започва компетентността на европейските закони и къде приключва компетентността на националните. Идеята на Европейския съюз е, че държавите-членки делегират своите правомощия върху него. В кръстопътя на сферите на юрисдикция на националното и европейското законодателство триене може да възникне в случаите, когато европейското законодателство тълкува правомощията си по-широко от, да речем, германският парламент. Точно това виждаме в случая с Европейската централна банка. Ако националният конституционен съд установи, че тази граница между европейското и националното законодателство е нарушена, той се обръща към Европейския съд (най-висшият съд на Европейския съюз - бел. ред.) да разгледа случая. До този момент Европейският съд успява да разреши всички спорни дела. Сега имаме сериозен конфликт. И това по принцип е в реда на нещата, до колкото една отделна държава бъде в състояние да се „вкопчи“ в собствените си правомощия, докато всички те не бъдат прехвърлени на европейските институции, което, разбира се, никога няма да се случи.

G.: Под председателството на Германия ЕС се готви да разработи единна стратегия за Китай. Това вярно ли е?

A.M.:Заради пандемията от коронавируса не можем да проведем срещата, планирана за септември с Китай. Но ние възнамеряваме да направим това по-късно. Целта на подобна среща на върха е да насърчи отношенията между ЕС и Китай. Пекин и ние имаме общи интереси. Например в областта на борбата с изменението на климата. От доста време обсъждаме инвестиционно споразумение с Китай, но засега не сме постигнали значителен напредък тук. Трябва да обсъдим политиките за подпомагане на развитието на Африка с Китай, където Пекин следва своята независима линия. Планираната среща на върха ни принуждава да разработим общи европейски подходи към отношенията с Китай. Това не е лесна задача. Трябва да формулираме политики, отразяващи нашите общи интереси и ценности. В крайна сметка ние сме разделени от Китай по въпросите на правата на човека, върховенството на закона и страховете ни за бъдещето на Хонконг. И тези въпроси трябва да бъдат обсъдени открито.

G.:Китай поставя ли под съмнение западното, демократично строителство на Европа?

A.M.: Трябва да направим всичко, за да станем по-гъвкави. Трябва да стоим заедно като европейци, в противен случай само ще отслабим позициите си. Китай се превърна в глобален играч. Това ни прави партньори в икономическото сътрудничество и борбата срещу изменението на климата. Но в същото време ние сме конкуренти с много различни политически системи. Ето защо би било погрешно, ако не разговаряхме помежду си.

G.: В края на тази година Брекзит става факт - излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. Това лично поражение ли е за вас?

A.M.: Не. Разбира се, би било в интерес на самата Великобритания, както и на всички страни-членки на ЕС, Великобритания да има спокоен и подреден изход с някакво споразумение. Но това може да се случи само ако и двете страни го искат. Тук определящата роля се играе не от нашите желания, а от доминиращата реалност, с други думи това, което Великобритания иска. Британското правителство, начело с Борис Джонсън, трябва да вземе решение за контурите на отношенията, които ще възникнат между нас след излизането на страната от ЕС. И тогава Обединеното кралство ще бъде принудено да съществува в контекста на последиците от това решение и най-вече в контекста на по-малко тесни икономически връзки с Европа. Ако Великобритания не иска да спазва тези стандарти за опазване на околната среда, пазара на труда или социалната сигурност на населението, които са сравними с европейските, нашите отношения естествено ще станат по-малко близки. Това ще означава, че Обединеното кралство не иска нашите стандарти в тези области ще съществува и ще се развива паралелно. Трябва да забравим това, че трябва да определим какво иска Великобритания. Самата тя трябва да го реши. И ние, тоест съюзът на ЕС-27 ще отговорим съответно.

G.: Съединените щати също бързат да отслабят връзките си с Европа. Президентът Тръмп критикува Германия и иска да изтегли част от американските войски от Европа. Тази заплаха притеснява ли Ви?

А.М.: Ние сме уверени, че нашият съюз със САЩ е много важен за всяка от двете страни. Тук, в Германия, ние разбираме, че трябва да харчим повече за нашата защита. През последните години нашите военни разходи значително се увеличиха и ние ще продължим да вървим по пътя на изграждането на военната си сила. Американските войски в Германия помагат за защитата не само на страната ни и централната част на НАТО, но и на интересите на Съединените американски щати.

G.: Дойде ли време Европейският съюз да получи стратегическа автономия и истински суверенитет?

А.М.: Погледнете света. Погледнете Китай и Индия. Днес има убедителни причини да останем ангажирани с трансатлантическата отбранителна общност и нашия споделен „ядрен чадър“. Разбира се, Европа трябва да понесе по-голяма тежест в този контекст, отколкото през Студената война. Израснахме с увереност, че САЩ искат да бъдат първата световна сила. Ако сега Америка желае да се раздели с тази роля по собствено желание, ще трябва да обмислим задълбочено подобна ситуация.

G.: Особено в Източна Европа много силно се усеща заплахата от Русия. Германия подценява ли я?

А.М.: Знаем за кампаниите за дезинформация. Оръжието на хибридната война, както се нарича, е част от руския арсенал ...

G.:... дори става въпрос за убийствата ...

А.М.... убийството в парк Тиргартен е сериозен инцидент. Сега съдът определя степента на вина на обвиняемия. Както и да е, хибридната война и опитите за дестабилизация стават част от поведението на Русия. От друга страна, има много причини за продължаване на усилията за развитие на конструктивен диалог с Русия. В страни като Сирия и Либия, разположени в непосредствена близост до Европа, Русия има голямо стратегическо влияние. Затова ще продължа да се стремя да развивам сътрудничество с нея.

Източник: Блиц.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Още по темата

 • Германия разформирова елитните си спецчасти

  Германия разформирова елитните си спецчасти

  Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нареди частично разформироване на елитната спецчаст КСК, която е подложена на все ...
  1.07.2020
  2 275
  18
 • Европейците се чувстват изоставени от САЩ

  Европейците се чувстват изоставени от САЩ

  Доверието на европейските граждани към ЕС е започнало значително да спада. Това показва проучване на Гардиън. Анкетираните са в Германия, Франция, ...
  29.06.2020
  1 427
  14
 • ЕС удължи санкции срещу Русия

  ЕС удължи санкции срещу Русия

  Съветът на ЕС разшири санкциите срещу някои сектори на Русия, съобщи France 24. Решението е основано на изпълнението на споразумението от Минск. ...
  29.06.2020
  1 238
  43
 • Европа няма да е пионка на САЩ или Русия

  Европа няма да е пионка на САЩ или Русия

  Европа трябва да бъде позиционирана като единна в борбата между големите държави. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Дойче ...
  29.06.2020
  1 359
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Тиберий

  42 5 Отговор
  Парите на Мартин Борман свършиха Ами сега какво следва
 • 2 Майна

  60 11 Отговор
  Меркел каза това, което са и КАЗАЛИ..
 • 3 Хан Кахан

  15 128 Отговор
  Меркел прави грешка като загърбва САЩ защото е подлъгана от Путин, че скоро Русия ще иска да влезе в НАТО, а тези негови думи са предизборна агитация заради референдума! Путин явнo иcкa дa вкaрa Руcия в НAТO, зaщoтo уceщa ''eдър рoгaт'' дoбитък oткъм гърбa cи, нo къcнo ce ceти... Тoзи чoвeк нe мoжe дa ocъзнae, чe CAЩ e гocпoдaрят, дирeктoрът, шeфът нa плaнeтaтa Зeмя, a CAЩ нe жeлae Руcия никъдe вeчe!САЩ са нашият най-важен стратегически партньор защото България е в НАТО, А ТОВА СТАНА по волята на българският народ по времето на управление на БСП с президент Георги Първанов и пълно мнозинство при гласуване в парламента без нито един против и със само 4 въздържали се, след което Георги Първанов /БСП/ веднага пусна законопроекта за влизането ни в НАТО!!! Коронавируса ще свърши работа в Русия защото тепърва навлиза там! Те щом официално обявяват 9000 смъртни случая то това означава 90 000 смъртни случая на руски, а пък това от своя страна означава, че до края на годината ще бъдат може би близо един милион починали от коронавируса, което ще свали Путин от власт!A Руcия бeз Путин нa влacт oзнaчaвa, чe щe бъдaт нaшитe рoби руcнaцитe и крacивитe руcкини тoжe... тoжe...:):)

  Коментиран от #5, #9, #13, #21, #23, #24, #34, #35

 • 4 Тодор

  75 7 Отговор
  С други думи,нищо не е казала,освен общи приказки !
 • 5 неутрален

  67 5 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  Най-малкото,си луд !
 • 6 Пацо

  15 64 Отговор
  Русия или ще бъде усвоена демографски и икономически от Китай или ще потърси съюз с християнския свят и цивилизация. Третия им вариант е разпад,една европейска част и една китайска част.

 • 7 Миро

  57 7 Отговор
  Не прочетох всичко. Четох до там където Меркел казва че коронавируса прекъснал бил положителните процеси в ЕС за икономиката.. Уникални глупости и лъжи. Нас ни няма в списъка за новата Европа. ЕС може да е някакъв фактор но след 10 години. След като една Турция не и пука от ЕС какво остава за сащ русия и Китай. Нас обаче ще ни сготвят със сигурност.

  Коментиран от #14

 • 8 Тито

  50 8 Отговор
  Свободни приказки направо глупости.а до номер3. НАТО се разпада до 3-5 години.това е умряла организация.

  Коментиран от #19

 • 9 Георги Първанов

  39 6 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  Като чета какви небивалици си написал се убеждавам, че имаш спешна нужда от психиатрична помощ, жал ми е за теб..
 • 10 агент08

  36 4 Отговор
  Голямо словоблудство! Много говорене, нищо казване!
 • 11 Сандо

  21 2 Отговор
  Много приказки,но един израз ми направи впечатление - "нашите либерални демокрации".Оттук нататък всичко се изяснява,всичко различаващо се от либералната демокрация,било то социализъм,комунизъм,било то някаква друга демокрация,абе каквото и да е,различно от нашето,се обявява за враг и започва битка с него.Естествено,мястото на боса е определено,дори и той да се дърпа.Но бившата комсомолка е тарикатка,вряла и кипяла,тя с майчинска усмивка и сдуми сладки,така ще извърти нещата,че накрая Гелмания да излезе на кяр.
 • 12 Йосарян

  27 6 Отговор
  Меркелица Закопа Европа с едно изречение. Истина? Хаххахах Никой не може да проумее Русия, камо ли Китай. Поредните глупости за напреднали в Промивката.
 • 13 Хане

  23 3 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  Коронавирус ти е изпил мозъка.
 • 14 Майна

  26 3 Отговор

  До коментар #7 от "Миро":

  Да, българския народ ако не се събуди и не се възпротиви, няма да я има България ....Нашата земя е харесана от тези ,които взеха земите на палестинците , тези ,които ни управляваха последните години , са продажниците, които зачеркват България....Може би, все още може да се направи нещо, но този народ вече се е предал,....
 • 15 ела

  19 3 Отговор
  Опитва се да каже нещо,че уж измененията които стават последните 2-3 месеца промениха многo неща.. Говори за някакво Европейско единство,солидарност либерални ценности общи не съществени приказки без нещо определено.Колко наивно и глупаво споменава когато от Африка до Афганистан приеха хиляди емигранти като искаше Източна Европа да приеме повече колко глупаво се изразява като казва" Вcъщнocт, примeрът c Китaй пoкaзвa, чe дoри нeдeмoкрaтичнa държaвa мoжe дa пocтигнe икoнoмичecки уcпeх и тoвa e ceриoзнo прeдизвикaтeлcтвo зa нaшитe либeрaлни дeмoкрaции. "(Техните либерални цености ги знаем - Гей парадите -в момена в Москва Американско посолство се развява знамето на им наред с американското).Истината е една Русия располага с огромен военнеп потенциал а Китай е икономическа сила която демонстрира своята мощ -Германия ни едното нито другото го има " робството" може и да свърши после ?....без отговор.
 • 16 Юнген пролетарят

  4 6 Отговор
  Oma Merkel се пенсионира! Много не преодолими за германската дуктрина противостоят. Там са всички изброени от нея за които, тя няма цяр или сигурен ход. Очаквам появата на власт на германските патриоти. Има мното " мръсна " кръв която трябва да изтече в канала.... за жалост, не подкрепям но такива като Тръмп, Хумейни, Ердоган, Ким и аще няколко лумпена бушуват Света!
 • 17 Българин

  20 5 Отговор
  ТРИ КИЛОМЕТРА ИНТЕРВЮ НА ЛЪЖЛИВАТА БАБА ШМЕРКЕЛ, КОЯТО ПОКАНИ ЕМИГРАНТИТЕ А СЕГА СЕ ЖАЛВА, РЕВЕ И ОТ ТРЪМП, ЗАЩОТО ГЕРМАНИЯ НЕ ОБИЧА ДА ПЛАЩА ЗА СИГУРНОСТ И ОРЪЖИЯ АКО НЯМА ПЕЧАЛБА! ТОЗИ ГДР БОКЛУК ТРЯ БВА ЧАС ПО-СКОРО ГЕРМАНЦИТЕ ДА ГО ПРАТЯТ В ПЕНСИЯ, ЗАЩОТО СЪСИПА ГЕРМАНИЯ, ЕС И ЕВРИАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ!!!
 • 18 Колкото повече чета

  16 2 Отговор
  ...разбирам, че нищо не казва и съвсем нищо не и е ясно. Алабалистика. Дрънканици за европейски либерализъм, от който и баба ми разбра, че нищо не става. ОСНОВНАТА МОРАЛНА ГРЕШКА НА ЛИБЕРАЛИЗМА Е, ЧЕ БЪРКА СВОБОДАТА СЪС СВОБОДИЯ. УМЕРЕНОСТ. УМЕРЕНОСТ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ.
 • 19 Тузувац

  11 3 Отговор

  До коментар #8 от "Тито":

  Друже Тито за какво нато ми причаш Това е организация от врагове Гърция и Турция ще се избият за глупости защото обедняват Франция рано или късно ще се хване за гушата с Англия а Испания няма да остане настрана Италия ще неще ще се върти около Франция Германия е на дъното Белгия и Холандия ще се здърпат и те Дания се е джендрализирала Норвегия е изкуфяла Щатите си имат вътрешни проблеми Пари няма ТОВА Е
 • 20 Считам

  15 6 Отговор
  ЧЕ ОРБАН Е НОВИЯТ МОРАЛЕН ЛИДЕР НА ЕВРОПА.
 • 21 Гого

  7 2 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  Ти си за лечение ... и то тежко 4 върти километар нема да ти помогне... а за жалост такива като теб има много ... и направо се кръста с двете ръце !!!
 • 22 Човек

  10 1 Отговор
  Само който има истински морал, без да изпада в крайности като диктатура или либерализъм, само той / личност или партия/ може да спаси Света. Иначе сме обречени. Рано или късно.Но това е като да ходиш по острието на бръснач и ще е нужен много Благороден и Скромен Човек. / мъж или жена/. Но не виждам такъв в световен план.
 • 23 СЛОНА

  12 3 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  ТОВА СА ТВОИ ГЛУПОСТИ И НЕЯСНОТИ ЗА МИНАЛОТО НИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И СЕГА НЕ ИСКА ДА СМЕ ЧЛЕН НА НАТО И ЕС ТОВА НЕ Е БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕС И ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО ПРОТИВ ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС И НАРОД БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ПОД МАСАТА НА КОКОСТОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАТОВА НЕ СПЕЧЕЛИ И ВТОРИ МАНДАТ И БЕШЕ ИЗРИТАН ЗАТОВА ТРБВА ДАСЕ НАПРАВИ РЕФЕРНДУМ ЗА ЕС И НАТО И КОЙТО ГО НАПРАВИ ТОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ЗА В БЪДЕЩЕ
 • 24 Наблюдател

  14 3 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  А бе кви писани и си драскал.... От къде си паднал..... САЩ е като всички останали държави.... Въпросът е че до сега единствен Кенеди и Тръмп се опълчиха на тези гущери които владеят светът.... Евреите драги.... И точно те погубва светът.... САЩ, Русия, и Китай ще играят вече.... Ще пренаредят държавите и България ще е отново към Русия.... Не бъркайте само ссср със Русия.... Идва евразийският съюз.... Русия е федерация кво нато сънувал... Нато скоро ще бъде история.... Тръмп започна война със рептилите и соросоидите...... До като Бойко изпълнява задачите на сзо и ония идиот на Израел ние българите ако не се вдигнем да защитим конституцията си, ще се унищожи като народ..... Тия рептили нахлуват с бърза скорост... Робот пиколо. На рецепция роботи.... Скоро и полицията ще е от роботи....... Има ли още невежи дето не вярват в конспирации и приемат филмите и междузвезден войни като фантастика...... Влязат ли корпорациите , няма закони, няма конституция.... Те вече са влезли не само тук... Целта е цял свят, за това и ковид е измислен за всички хора... Подчинение, страх и унищожение на всичко...... Посегнаха и на децата ни.... Ти си седнал да пишеш дрън дрън...... Меркел ква е.... И тя е същата ..... С една дума страх ги тресе от САЩ Русия и Китай които тези 3 държави ще владеят всичко... А гущерите дявола да си ги прибира.... Сега са 13 кралски фамилии които решават всичко и унищожават светът. Но са към своят край...... Кралство Вели
 • 25 Наблюдател

  7 2 Отговор
  А бе кви писани и си драскал.... От къде си паднал..... САЩ е като всички останали държави.... Въпросът е че до сега единствен Кенеди и Тръмп се опълчиха на тези гущери които владеят светът.... Евреите драги.... И точно те погубва светът.... САЩ, Русия, и Китай ще играят вече.... Ще пренаредят държавите и България ще е отново към Русия.... Не бъркайте само ссср със Русия.... Идва евразийският съюз.... Русия е федерация кво нато сънувал... Нато скоро ще бъде история.... Тръмп започна война със рептилите и соросоидите...... До като Бойко изпълнява задачите на сзо и ония идиот на Израел ние българите ако не се вдигнем да защитим конституцията си, ще се унищожи като народ..... Тия рептили нахлуват с бърза скорост... Робот пиколо. На рецепция роботи.... Скоро и полицията ще е от роботи....... Има ли още невежи дето не вярват в конспирации и приемат филмите и междузвезден войни като фантастика...... Влязат ли корпорациите , няма закони, няма конституция.... Те вече са влезли не само тук... Целта е цял свят, за това и ковид е измислен за всички хора... Подчинение, страх и унищожение на всичко...... Посегнаха и на децата ни.... Ти си седнал да пишеш дрън дрън...... Меркел ква е.... И тя е същата ..... С една дума страх ги тресе от САЩ Русия и Китай които тези 3 държави ще владеят всичко... А гущерите дявола да си ги прибира.... Сега са 13 кралски фамилии които решават всичко и унищожават светът. Но са към своят край...... Кралство Вели
 • 26 az #Победа75

  10 2 Отговор
  За последните 30г. Германия бе превърната в крепост на либерализма в Европа. Меркел като представител на либералния елит декларира, че Германия ще продължи да се придържа към тази политика, следователно подписва смъртната присъда на Германия, в границите, в които ни е позната днес...
 • 27 Така така

  4 10 Отговор
  Меркел си казва нещата каквито са , разбира се достатъчно дипломатично , което тук коментиращите явно не успяват да асимилират! Светът от памтивека се е водел от едни и същи , най-умни , хитри , смели и интелигентни същества - неслучайно богоизбрани! И е така най-вече заради това , че този път на развитие е най-щадящ за хората и гарантиращ бъдещето им технологично и духовно развитие! Всеки друг предвождащ човечеството , ще го вкара или в унищожителна война пагубна за всички , или към съществуване гарантиращо липсата на технологично и духовно развитие/тъпчене на едно място-консерватизъм/ ! Та така - богоизбраните ще пребъдат , а ние да се научим да мислим , мислим сами - за да ги разберем правилно!!!
 • 28 Само Локо

  0 1 Отговор
  Аз пък разбрах че меркел тринайсе години страдала от кокалчета

 • 29 Таралеж в гащите

  4 15 Отговор
  Не може да тръгваш срещу САЩ заради някаква лична изгода и то само за Германия и да допускаш (Вълците) Русия и Китай в кошарата защото козината си мени нрава не и ще те изяде
 • 30 Сеянин

  9 3 Отговор
  Източник: Блиц.! И до тук свършва приказката! Когато абсолютно всички страни са икономически потърпевши от Корона-19! Покажете ми, коя страна има финансовият ресурс, да отпуска кредити, на ЕС? Това много ме озадачава! ЕЦБ ли, ФЕД ли! Моля да ми обясните?!!!

  Коментиран от #31

 • 31 Обяснение

  3 4 Отговор

  До коментар #30 от "Сеянин":

  Как го искаш В писмен вид или да те извикаме по подробно да ти обясним
 • 32 Меркел пенсия

  6 12 Отговор
  По голям гарант за мира в света и защита на съюзниците от НАТО няма освен САЩ Меркел и Макрон водят ЕС към гибел със задълбочаване на бизнесинтересите си с Москва и Пекин
 • 33 Tulup

  1 0 Отговор
  Източник: Блиц???? Ами тогава да четем Блиц?
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Цецоу

  2 1 Отговор

  До коментар #3 от "Хан Кахан":

  Това най-вероятно е коментар драснат точно от руски трол. Толкова е нелеп, че единственият му ефект е пораждането на омраза към Евро-Атлантическите ценности,
 • 36 ангелов

  5 1 Отговор
  ето основните неща,които трябва да направи Европа,за да се стабилизират нещата.ПОКАЖЕТЕ ЕДИН ГОЛЯМ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ПСИХОПАТИТЕ ГЛОБАЛИСТИ,КОИТО УПРАВЛЯВАТ СВЕТА,СОРОС,ГЕЙТС,РОТШИЛД,БЪФЕТ И НЯКОИ ДРУГИ.спрете да им изпълнявате нарежданията.изгонването на всички незаконни паразити,които нямат никаква работа в Европа и спрете Веднага прииждането им.загърбете изцяло Китай и изтеглете от Азия,обратно в европа всички европейски компаний.променете си лихварската политика спрямо останалите европейски държави,като вдигнете и значително жизнения стандарт на изостаналите държави и накрая работете заедно с Русия в икономическо и политическо сътрудничество.там са ни общите интереси.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.