29 Юни, 2020 16:00 3 597 5

"Сънди таймс": Разрушиха и последната инициатива на Тръмп за исторически мир

  • косово-
  • хашим тачи

Обвиненият във военни престъпления президент на Косово Хашим Тачи и сръбският държавен глава Александър Вучич трябваше да сключат исторически договор в Белия дом

"Сънди таймс": Разрушиха и последната инициатива на Тръмп за исторически мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на Косово Хашим Тачи – бивш бунтовнически лидер и предполгаем дилър на наркотици и човешки органи – беше над Атлантическия океан в сряда по пътя към Вашингтон, когато научи, че е обвинен във военни престъпления. Той и сръбският президент Александър Вучич бяха поканени в Белия дом за преговори, за които Доналд Тръмп се надяваше да приключат с исторически Договор на Розовата градина – и така да подобри позициите си преди президентските избори през ноември, пише авторитетното британско издание The Sunday Times в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Как този опит да се направи история с американско посредничество се провали толкова зрелищно, като Тачи и Вучич се завърнаха в своите страни, а срещата бе отменена? Това е история на балкански интриги с участието на най-противоречивия политически адепт на американския президент – цапнатото в устата „ужасно дете“ на Тръмпизма – Ричард Гренел.

Бяха му необходими месеци, за да организира срещата на върха, което само по себе си бе забележителен подвиг предвид другите му отговорности: между февруари и май Гренел изпълняваше длъжността директор на Тръмп в националното разузнаване, докато все още беше посланик в Берлин.

Гренел беше заел поста си в германската столица през 2018 г. с партньора си Мат Лашли, бизнесмен и кучето им Блу Лейси, радващо малцинствата с причудливи рокли, но отчуждавайки политическия естаблишмънт с антагонистичен подход и груб тон, зададени от Белия дом на Тръмп.

След като се отказа от посолството в Берлин през май, изглеждаше, че Гренел се насочва към важна роля в кампанията за преизбиране на Тръмп - но не и преди да предизвика трусове в европейските столици, оглавявайки усилията за изтегляне на 9 500 войници от Германия като наказание за нежеланието ѝ да плаща повече за отбрана.

Това не бе достатъчно за Гренел и той се насочи към балканското минно поле.

Преди никога не е проявявал интерес към региона и макар да продължава да действа в другите си позиции, той бе назначен по свое желание и за учудване на дипломатите от кариерата, като специален президентски пратеник за сръбско-косовските мирни преговори.

Той каза на сътрудниците, че е искал да запълни вакуума, оставен от некомпетентните посреднически усилия на ЕС.

Нямаше значение, че един месец преди това на същата длъжност беше назначен опитен американски специалист по Балканите.

Припокриването беше подобно на стратегията в Украйна, където Тръмп беше използвал лични пратеници в предполагаемите усилия, за да изкопае мръсотията на своя съперник на президентските избори от Демократичесата партия Джо Байдън, което доведе до импийчмънта му. Той бе оправдан от Сената.

Белград никога не е признавал независимостта на Косово, което се откъсна от Сърбия през 1999 г. с помощта на ръководена от НАТО кампания за бомбардировки и усилията на Гренел да ги помири не започнаха добре.

Напротив, той беше обвинен, че сваля правителството на Косово.

За да принуди Косово да свали митата върху сръбските стоки, които Сърбия счита за пречка за диалога, Гренел заплаши, че ще оттегли американската подкрепа за Косово: през март САЩ замразиха 50 милиона долара помощ, а видни републиканци предложиха да изтеглят американските войски от страната.

Тогава Гренел се изказа срещу Албин Курти, министър-председателя, който имаше спор с Тачи – дългогодишния силен лидер в политиката на Косово. Това доведе до изхвърляне на Курти от неговите коалиционни партньори и срив на правителството. Беше инсталиран нов премиер.

Курти обвини Гренел в организиране на преврат срещу него, тъй като е скептично настроен към предложената сделка. Той заяви, че Гренел се интересува само от „подпис в долната част на листа“ и триумф на Тръмп.

Още преди да бъдат повдигнати обвиненята срещу Тачи, поканата за него и Вучич в Белия Дом предизвикваше учудване: Тръмп можеше да бъде обвинен, че награждава авторитарните лидери на Балканите и че подкопава демокрацията в региона.

Партията на Вучич спечели разгромна победа на изборите в неделя – но вотът беше бойкотиран от опозицията в протест срещу медийния монопол и нарастващия авторитаризъм.

„Не искахме да участваме в цирк“, заяви Борко Стефанович, виден опозиционен деец. „Сега той има парламент, който прилича на Туркменистан или Пхенян. Няма опозиция“.

Според Драган Джилас, друга водеща опозиционна фигура, поканата в Белия дом означаваше, че Вучич „имплицитно ще получи подкрепа за своите автократични методи“.

Докато Тачи тръгваше за Вашингтон в сряда, Вучич беше в Москва, един от малкото държавни глави, който прие поканата на руския президент Владимир Путин да присъства на гигантски военен парад в памет на победата във Втората световна война.

Сръбският лидер играе от всички страни и жонглира с подкрепата от ЕС, Русия и Америка. Съвсем наскоро пандемията затегна прегръдката на Пекин върху Сърбия, той изпрати доктори и медицинско оборудване в Белград.

Възхвалявайки Китай, който свърза няколко сръбски града с технологията 5G и разпознаване на лица на Huawei, Вучич отхвърли европейското сътрудничество като „празни приказки“ и беше заснет, целувайки китайското знаме. Гигантски билборд, издигнат в Белград, показа изображение на президента на Китай Си Дзинпин, заедно с лозунга „Благодаря, брате Си“.

Тази стратегия обаче предизвиква остри критики в Сърбия. „Не вярвам, че една малка страна в периферията на Европа има капацитета да провежда такава политика за изиграване на една сила срещу другата“, заяви Марко Савкович от Белградския форум за сигурност. „Това е като музикални столове. Рано или късно се оказваш без стол“.

Според някои сведения отказаната среща на върха за вчера щеше да бъде посветена само на начините за засилване на търговията и бизнеса между Косово и Сърбия, което ще доведе до по-официални мирни преговори по-късно през годината.

Друга версия гласи, че двамата лидери са били на път да подпишат споразумение за размяна на територии, според което Белград ще признае държавността на Косово.

Това би дало на Тръмп външнополитическия успех, за който той жадува, след като не успя да направи никакъв пробив в Северна Корея и други части на света.

От предполагаем масов убиец Тачи можеше да се превърне в уважаван миротворец - което вероятно е ускорило обвинението на Специализираната прокуратура за неговата роля в убийствата през войната в Косово през 1998-1999 г.

Докато Тачи - който отрича всички обвинения срещу себе си - изглежда е пропуснал момента си, Вучич може би е бил облекчен от отмяната на срещата на върха. Тя можеше да го принуди да спре с жонглирането с патроните и да направи категоричен избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jiko

    33 3 Отговор
    Този защо още не е в затвора, къде е ЕС съд!
  • 2 Гост

    43 5 Отговор
    Хашим Тачи - олицетворение на атлантическите ценности! Търговия с наркотици и човешки органи! Това е лицето атлантистите. И като си помисли човек, кои са в България, лошо му става ..... Цв. Цв., Соломон Паси ...
  • 3 Троен стандарт

    20 2 Отговор
    Тачи ТРЯБВА да има съдбата на Р. Младич. Косово - Сърбия; Русия - Крим. После нека някой да каже, че политиката не е к урврнско занимание???#!!
  • 4 Албан Буши

    5 11 Отговор
    Хашим Тачи се казвам,мюсюлманин съм правоверец,много православни ще пратя при техния Господ,защото съм обучен в ДЖИХАД.Сърбите доста разплаках,и колко органи извадих.......вай АЛЛАХ.
    СЕГА СЕРИОЗНО,НИМА СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ ВЛАСТА ДАДЕНА ОТ АМЕРИКА ДРУГ ЩЕ ДРЪЗНЕ ДА ОСПОРИ????НАЙВНИЦИ!!!

    Коментиран от #5

  • 5 тнт

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Албан Буши":

    9 грама стигат за решаване на спора.