Last news in Fakti

30 Юни, 2020 06:30 4 502 61

Тежко подозрение: Гърция напада лодки с бежанци

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море-
  • лесбос

Ситуацията е невероятно тежка: гръцката брегова охрана в Егейско море изглежда напада лодки с бежанци край островите Лесбос и Самос, отблъсквайки ги обратно към Турция

Тежко подозрение: Гърция напада лодки с бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подозрението е невероятно тежко: гръцката брегова охрана в Егейско море изглежда напада лодки с бежанци край островите Лесбос и Самос, отблъсквайки ги обратно към Турция. Може би дори със знанието на ЕС. 

 

"Мамо, мамо, умираме", плаче едно дете, докато маскирани мъже атакуват малка надуваема лодка с бежанци във водите на Егейско море между Гърция и Турция. Според „Фронтекс" това е най-активният за момента бежански маршрут.

Напоследък зачестяват информациите за подобни нападения в открито море. Такъв е например случаят от 4 юни т.г., когато маскирани мъже умишлено повредили двигателя на една моторна лодка с мигранти. Според данните за координатите, инцидентът се е случил в гръцки териториални води, уточнява дежурният на „горещата телефонна линия", която приема обаждания на хора, изпаднали в беда в открито море. 

Подобен случай описа за ДВ 16-годишен афганистанец, който загубил майка си и сестра си по време на бягството им към Турция. На 5 юни, когато той и още 18 други мигранти се опитвали с надуваема лодка да се прехвърлят в Гърция, до не в открито море се доближила друга с петима маскирани мъже. Те се нахвърлили срещу мигрантите, после надупчили с нож лодката им и повредили мотора. Афганистанският младеж не се осмелил да заснеме с телефона си самото нападение, но след това документирал щетите от него. 

"Нападателите са гърци"

На кадрите се вижда огромна дупка в надуваемата лодка, повреден мотор и отчаяни хора, които скачат във водата, за да бутат лодката към гръцкия остров Лесбос, плувайки до нея.

Различава се ясно и лодка на гръцката брегова охрана, а до нея – спусната по-малка надуваема лодка. 16-годишният афганистанец е убеден, че маскираните са хора от гръцките сили за сигурност, които през цялото време са поддържали връзка с лодката на бреговата охрана.

Трудно е обаче това да се докаже, тъй като няма запис на самото нападение, маскираните не носят униформи, а техните лодки нямат никакви опознавателни знаци.

Журналистически екип от разследващите платформи Bellingcat и Lighhouse Reports е успял да установи, че надуваемата лодка, използвана за нападението срещу мигранти в открито море на 4 юни, е собственост на кораб ΛΣ 080, спадащ към гръцката брегова охрана, който на този ден е патрулирал край бреговете на Лесбос.

Гърция отрича да е използвала нелегални методи срещу бежанците в свои териториални води. На официално запитване от ДВ от гръцката брегова охрана бе отговорено, че охранява морската граница на страната, спазвайки всички разпоредби на националното и международното право. Всякакви други твърдения почивали на „непотвърдени" информации от „ненадеждни източници", се казва още в становището.

Също толкова общ е и отговорът на Европейската агенция за брегова охрана „Фронтекс", която в Егейско море тясно си сътрудничи с гръцката брегова охрана. От централата на „Фронтекс" във Варшава пишат на ДВ, че Агенцията се е „ангажирала да спазва най-високите стандарти за граничен контрол в рамките на операциите си, а всяко връщане на бежанци обратно би било нарушение на международното право".

Нападенията са нелегални

Видеоматериалите и свидетелствата на очевидци, с които разполага ДВ, обаче говорят за това, че въпросните нападения и обратното изтласкване на мигранти не са единични случаи, а постепенно се превръщат в брутален модел за възпиране на мигранти, който нарушава както националното, така и международното право.

Загриженост изразяват също и от Върховния комисариат на ООН за бежанците UNHCR, който от март насам е документирал няколко десетки такива случая, заяви за ДВ говорителят на организацията Борис Чеширков. Затова от UNHCR са призовали гръцкото правителство да разследва тези инциденти.

Всички наблюдатели в региона са категорични, че не само гърците играят против правилата. В много случаи служители от турската брегова охрана просто наблюдават безучастно и документират на видео действията на гръцките си колеги, вместо да се притекат на помощ на бедстващите хора. По този повод основателят на платформата AegeanBoatReport Томи Олсен казва: „Няма добри и лоши в случая. И двете страни играят игрички на гърба на беззащитни хора. А Гърция изглежда е получила картбланш за това от ЕС". От 2017 година Олсен документира усърдно бежанските потоци през Егейско море.

Между два стола…

Понякога мигрантите попадат между два фронта. Такъв е случаят от 22 юни, когато лодка с 35 души – мъже, жени и деца – е изтласкана обратно в турски териториални води. На видео, заснето от един от бежанците, се вижда надуваема лодка с облечени в черно мъже, а зад тях се различава ясно корабче на гръцката брегова охрана. Когато турски патрулен кораб се доближава до гръцкия, проехтяват изстрели и сред бежанците избухва паника.

На кадрите се вижда и познато лице – това на 16-годишния афганистанец, който след проваления опит от 4 юни отново се е качил на лодка за Гърция. На видеото ясно се чува как той се обажда по телефона на спешния номер 112, откъдето женски глас му казва на английски с гръцки акцент да чакат пристигането на гръцката брегова орана. „Но те са тук и просто наблюдават сцената. Кога ще ни помогнат?", пита младежът. На което жената му отговаря: „Колкото се може по-бързо, ОК?", след което затваря телефона.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    94 1 Отговор
    Кадафи им го беше казал :"-Добре, че съм аз да ви пазя от нашествие. ".
  • 2 Гърците

    126 5 Отговор
    , а и не само те, а всяка държава е в суверенното си право да си пази границите. Ако искаш да отидеш някъде си има ред - с паспорта в посолството!

    Коментиран от #4

  • 3 Йети

    30 58 Отговор
    Типично по сирташки. Иначе за рев са първи, преди години ревнаха, чак бедна България им даде пари, а за милиардите от ЕС да не говорим,после пак ние гласувахме, а те по таваните. Нашите пенсионери гладуват, а техните пенсионери наемат българки да им слугуват
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Townboy

    98 7 Отговор
    Тези са напаст божия по-страшна и от чума за християнска Европа!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Киро

    33 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихо":

    Колко мислиш за бягали?За 2 години и 3 месеца задръжка на застава до Ивайловград в близост до кльона хванахме всичко на всичко един "нарушител".Един 70(и кусур)годишен старец от близко село,който си загубил овцата и тръгнал да я търси,но и ной се загубило.Тези хванати без открити листове по пунктовете на втора гранична зона не ги броя.Както и тези за които селяните наоколо ни информираха.Но и с тях не са повече от 30 човека.

    Коментиран от #13

  • 8 чочо

    55 4 Отговор
    Само така БРАВО,......
  • 9 Всички знаем

    10 42 Отговор
    Как гърците "тълкуват" международното право....
  • 10 Прави са

    88 5 Отговор
    гърците-пазят си държавата.Не разбраха ли мигрантите,че не са желани в Европа?
  • 11 ООН

    45 1 Отговор
    Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
  • 12 Българин

    61 5 Отговор
    Тези като толкова ги обичат да им организират директни полети от сомалия конго абе цяла Африка и другите мераклии за живот на търтей П.П Защо от всики тия няма един ХРИСТИЯНИН?????
  • 13 Да, да

    20 36 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Киро":

    Да бяха отворени границите по време на диктатурата в България, колко българи щяха да останат в страната? От демократична България избягаха над два милиона, а тогава сигурно само бай Тошо щеше да остане

    Коментиран от #21

  • 14 Мим33

    65 5 Отговор
    Не виждам,защо трябва да се винят гърците,ами те си пазят границата,дали ще е по земя,въздух или море,няма значение,след като някой нелегално я нарушава Ние нали също со охранявахме,дори с оградни мрежи границата и ,ако някой се опита да преминава го отблъскваме или арест и обратно..
  • 15 Българин

    48 3 Отговор
    Защо пишете глупости??Познавам много гърци.Може да са всякакви НО НЕ са прости.16 годишният "герой" ги бил "разпознал"???Те всички обикновено ходят с едни големи табели с надписи......
  • 16 Дойче Веле

    43 2 Отговор
    и се спира да се чете. DW работи срещу съществуването на национални държави.
  • 17 Дойче зеле

    47 1 Отговор
    "Мамо, мамо, умираме", плаче едно дете, докато маскирани мъже атакуват малка надуваема лодка с бежанци" Разтроих се...ще взема да пусна една сълза...пуснах. Всички неправителствени организации от Дойчланд доволни ли да или още една да пусна
  • 18 Единия маскиран

    22 5 Отговор
    Начи, тва бях аз, Динко съм от Ямбол. Бях на муре в Гръцко и глиедам, хоп лодки с бижанци. И тръгвам по навик да ги жобя, после некви командоси и те да ги жобят, па дойдоха и турчолята и те да ги жобят. Ужас
  • 19 Само така

    43 0 Отговор
    Мамо мамо, ако си бяхме стояли в колибата и да работим нямаше да ни ядат акулите.....

    Коментиран от #55

  • 20 Обективен

    48 3 Отговор
    Много тежки подозрения..Аз пък имам още по тежки подозрения че това са скалъпени "новини" и свободни съчинения на тема: Отворете границите и не пречете на нещастните хора да си правят каквото си искат..
  • 21 Гост

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да, да":

    Брачет и е така и не е мога да ти дам за пример СФРЮ или днешна Сърбия те бяха също като нас с единствената разлика че пътуваха на всякъде работеха на запад но си харчеха парите в Сърбия и за какво му е да емигрира като е свободен не че не са останали по Европа много но работата е на кантар ако тогава наще граници бяха отворени както тяхните сега нямаше да има такова тичане по държавите

    Коментиран от #27

  • 22 ггггг

    7 0 Отговор
    а добър ден!
  • 23 Йордан

    31 0 Отговор
    Като върнат няколко лодки-нарушители на гръцките териториални води в 12-милната зона,другите икономически имигранти няма да се пробват.
  • 24 БПФ

    41 1 Отговор
    Какво "ужасно подозрение", бе !!! ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ЗАЩИТАВА ДЪРЖАВНАТА СИ ГРАНИЦА !!!
    НЯМА ГРАНИЦА - НЯМА ДЪРЖАВА !!! Кой е казал, че белите държави са длъжни да приемат безропотно всякаква дивашка измeт ???
  • 25 Пламен С

    46 0 Отговор
    Тия що не бягат в Дубай, Катар, Бруней, хем стандарта на живот по-висок, хем като религия ще се интегрират веднага??? Питам само...

    Коментиран от #30, #47

  • 26 толерастията е вредна

    36 1 Отговор
    DW- постоянно манипулира, пропагандира и призовава за неспазване на законите ! Има си ред за пренинаване на граници всичко останало е агресив, нападение и пр. към суверенна държава !!! Европейските граждани също имат права ! Стига с тези репресии от "либерално-толерастки" медии, като DW !
  • 27 Йордан

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Разликата е,че в СФРЮ даваха 10% лихва на югославски граждани със валутни сметки в СФРЮ. В СФРЮ югославските граждани не подлежаха на съдебно преследване в страната си за извършени провинения в чужбина. Гражданин на СФРЮ не подлежи на депортация по искане на чужди власти/още е валидно,съгл.Конституцията на Сърбия/. Смята се,че чуждия съд ще бъде страна в делото. Повечето югославяни бяха само временно пребиваващи в чужбина гастербайтери със силна посолска защита в чужбина,безброй клубове,радиопредавания и обществен живот. Българина е вълк-единак в чужбина,а държавата мащерка,работеща задължително против населението,при всички обществени формации.

    Коментиран от #46

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Грейс

    26 0 Отговор
    Хайде пак сърераздирателни описания! Че къде е бил този джурналист та е чул"мамо, мамо умираме". Ами майката да му отговори, че са тръгнали за места, където не се работи ама има всичко за папа е на корем. Напълно ги разбирам гърците, че те паразити си имат достатъчно за какво са им още.? Брей, много мързелив племе са от някой и друг континент. Заради такива социалните системи съвсем ще дадат фира и пак данъкоплатец ще го отнесе.

    Коментиран от #31, #36

  • 30 Бежанец

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Пламен С":

    Щото Баба Меркел дава 800 евро на човек на месец. Вие Българите тези пари само с труд изкарвате. А кажете как да не искаме там

    Коментиран от #35

  • 31 Манаф

    7 13 Отговор

    До коментар #29 от "Грейс":

    Ами те самите гърчоля са си паразити

    Коментиран от #34

  • 32 яко ни лъжат управляващите

    19 1 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД НАПАСТ. ЕС НЕ Е ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЯ. КОЙТО ТОЛКОВА МИЛЕЕ ДА СИ ГИ ПРИБЕРЕ АМА НЕ ГИ ПРИБИРА. МИНИРАНЕ НА НАШИТЕ СУХОПЪТНИ И МОРСКИ ГРАНИЦИ. ВОЙНИТЕ СПРЯХА ДА СЕ ВРЪЩАТ ПО РОДНИТЕ МЕСТА И ДА ПРАЩАТ ПОМОЩИ ТЕЗИ КОИТО РАЗПАЛИХА ВОЙНИТЕ.

    Коментиран от #40

  • 33 Дедо Грую

    26 2 Отговор
    Браво на гърците. Би трябвало ЕС да им окаже помощ в благородната им борба с паразитите. Да ходят при техните гаджалски събратя и да не замърсяват земите ни.
  • 34 5ко

    20 3 Отговор

    До коментар #31 от "Манаф":

    Точно за това още по - малко ни трябват орките. Пък и гъците може да са паразити, но са "наши паразити".
  • 35 Пламен С

    30 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бежанец":

    Живея в Италия, тук им дават 35€на ден. Гледат нагло и всички имат айфони?!! После ние сме били расисти???

    Коментиран от #39, #41

  • 36 Грейс

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "Грейс":

    Те са си у дома. Каквото искат това ще правят.
  • 37 кой създаде кови19

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Българина е станал фашист":

    КАКВО ОЗНАЧАВА ПАРАЗИТ? ЧЕТЕТЕ КОГА ЧОВЕК СЕ ПРЕВРЪЩА В ПАРАЗИТ? ИМА ЛИ ПАРАЗИТИ В БЪЛГАРИЯ? ИМА , И ЩОМ АЗ КАЖА КОИ СА ПАРАЗИТИТЕ И КОИ ПАРАЗИТИРАТ ТОВА ПРЕВРЪЩА ЛИ МЕ ВЪВ ФАШИСТ? ДАЖЕ МАНГЪРОВ ГИ ОПРЕДЕЛИ КАТО МУХЪЛ И ПЛЕСЕН И КАКВО КЗА ТОЙ ЗА МУХАЛА И ПЛЕСЕНТА? МАНГЪРОВ ФАШИСТ ЛИ Е? Т МЕДИЦИНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИ ПОСТОЯНА ВОЙНА С ПАРАЗИТИТЕ, МУХЪЛА И ПЛЕСЕНТА. ТАЯ СЪВКУПНОСТ ВОДИ ДО СМЪРТ НА ОРГАНИЗМА. ДЪРЖАВАТА Е СЪЩО ЕДИН ОРГАНИЗЪМ. ПАРАЗИТИТЕ СА МНОГО ВРЕДНИ ЗА ВАШИ ОРГАНИЗЪМ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пламен С

    16 0 Отговор

    До коментар #32 от "яко ни лъжат управляващите":

    Да си ги прибира Саудитска Арабия, място в Европа нямат. Не са 'добре дошли' тук.
  • 41 ДРУГАТА СТРАНА НА ФИЛИЯТА

    18 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пламен С":

    ДА СИ ГО КАЖЕМ В ОЧИТЕ НАПРАВО В ИТАЛИЯ НА ПАРАЗИТИТЕ ИМ ДАВАТ ПО 35 ЕВРА ЗА ДА ПАРАЗИТИРАТ. ТАКА Е И В ГЕРМАНИЯ ЗА СВЕДЕНИЕ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ. НОЩА НА ДЪЛГИТЕ НОЖЬОВЕ ПАК ЩЕ СЕ ПОВТОРИ ТО ПЪТ СРЕЩУ НЕМЦИТЕ ОТ ПАРАЗИТИТЕ.
  • 42 ЛЪЖАТА

    21 0 Отговор
    СЪГЛАСНО МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ А СА ЕМИГРАНТИ.СТИГА ПИСАХТЕ ГЛУПОСТИ.НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ
  • 43 О. Ч. З

    14 0 Отговор
    Така се прави един емигрант ще викне още 100. А една потопена лодка ще спре поне десет като нея да се пробват.
  • 44 Престъпления срещу човечеството

    18 0 Отговор
    Турската брегова охрана придружава лодките с черни имигранти, пристигащи в Турция със самолети, чак до Гърция. И тя го прави c кораби, закупени от Европейския съюз за обратната цел, за да се предотврати трафикът... Когато гръцко-европейската брегова охрана реагира и се опитва да предотврати тази търговия с роби, турската брегова охрана с агресивни и опасни маневри се опитва да тласне лодката в европейските води. Това има неприятни последици.
  • 45 габровец от варна

    12 1 Отговор
    Отлично! Така трябва за да се спре това нашествие.Ако продължи така то тогава ще настанат локални бунтове.Паразитите там откъдето са дошли,тук в Европа място нямат.
  • 46 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Йордан":

    Е България преди десети законите бяха подобни.Справка:Виж колко престъпления на българи в Коми или в Либия бяха покрити след връщането им у нас .Осъдени за изнасилвания,нелегален трафик и т.н.Имахме държава
  • 47 Ники

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пламен С":

    В тези държави стават нещо като роби ... не се вписват даже в статистиката ... живеят зад 10 м стени ... с едни скапани автобуси по строежи и тн ... и обратно ... Те не искат това .. искат на хубавичко ..
  • 48 Матей

    12 0 Отговор
    Афтанци,а? И що дирят в Средиземно море,турците май са ги натирили натам за да ги използват като мигрантски терор.Гърците пък не са будали ,те също могат да пуснат в ход някои техни войводи или пирати.На тях им трябват туристи с кесии натъпкани с кинти,не талибани.
  • 49 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Кой им е казал на тия от DW че Гърция е длъжна да приеме всички емигранти от Африка и Азия?! Кой им е казал на същите тия кретени че Гърция заради емигрантите трябва да бъде затрита?! Кой им е казал че те гърците нямат право да си защитават държавата заради кефа на неолибералните кретени управлващи Германия?!
  • 50 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Отдавна трябваше да се прави. Който не разбира от дума и провежда фактически инвазия по закон-стрелба, бой, пукане на лодки, изхвърляне с шутовеи всичко по пълна програма. Така се действа с всеки навлязъл без позволение в чужда собственост. И най-важното да се арестуват и съдят НПО-тата провеждащи и ръководещи инвазията.

    Коментиран от #52

  • 51 ИСТИНА

    6 0 Отговор
    БРАВО ТРЯБВА ДА ИМ ДАДАТ МЕДАЛ И ТУРЦИЯ И ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧИ И ТЕЗИ БЕЖАНЦИ ДА РИ РЕМОНТИРАТ ОЩЕ В МОРЕТО ЕДНА СТРЕЛА И ОП НА ДЪНОТО , НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА
  • 52 Брегови патрул

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Gen Gurko":

    Точно така, прав си .Да дойдат гърците да почерпят опит от нашта брегова охрана...На времето турските рибари бяха много нагли, мислеха че тук им е бащиния. Като опукаха двама-трима и си седнаха на задните части...Я глей сега колко са кротки.Не смеят да припарят на повече от 5 км от наште териториални води..
  • 53 Дойче веле -

    2 0 Отговор
    манипулирани и фалшиви новини!
  • 54 ГЪРЦИТЕ НЕ СА ПРЕДАТЕЛИ ДА ПРИЕМАТ

    5 1 Отговор
    МИГРАНТИТЕ КАТО ГЕРБ
  • 55 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Само така":

    Много правилно си го написал, обаче в Средиземно море няма акули за радост на тая паплач
  • 56 НЕКА НЯКОЙ ЕВРОПЕЕЦ СЕ ОПИТА ДА КАЦНЕ В

    1 0 Отговор
    АФГАНИСТАН ИЛИ КЪДЕТО И ДА Е ПО СЪЩИЯ НАЧИН --- ПРОСТО НЯМА ДА ГО ВИДИМ ПОВЕЧЕ --------------- ТАКА ЧЕ НЕ СМЕ ВЪЗМУТЕНИ ОТ ГЪРЦИТЕ И ТУРЦИТЕ --- ВЪЗМУТЕНИ СМЕ ОТ ПРЕДАТЕЛИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ В БЪЛГАРИЯ , ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПАРТИИТЕ НЕУПРАВЛЯВАЩИ И СЪЩО ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ
  • 57 НЕ СЕ БЪРКАЙТЕ В РАБОТАТА НА

    2 0 Отговор
    ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ БЕЗ ДА СТЕ ПИТАЛИ НАРОДА КАКВО МИСЛИ ПО КОНКРЕТНИЯ ВЪПРОС - ПРЕДАТЕЛИИИИИИИ ..................
  • 58 все не разбрал

    4 0 Отговор
    До къде я докарахме, да те обвиняват, че не приемаш неканени гости
  • 59 Ттттт5тттт

    4 0 Отговор
    Този 16годишния е тръгнал да изнасилва в Германия от друго не разбира
  • 60 777

    3 0 Отговор
    Истината е друга. Гърци защитават Европа от тълпи орки и престъпници докато други я продават. Ще исчезнем от толерантност.
  • 61 0808

    0 0 Отговор
    ... който нарушава както националното, така и международното право.. това е цитат на Дойче зеле..Либерастки, разбира се...какво търси афганистанец в Гърция?.. търси лежачка и социални помощи.. но европата макар и бавно взе да се усеща.. разбира се, ДЗеле по стар навик слага на първа линия деца с едничката цел да посочва-как може та децата са свети..тези деца след 10 години ще ни колят..Но, тенкс..