30 Юни, 2020 09:59 10 847 42

След удара по ГДБОП: съмненията остават

  • гдбоп-
  • ивайло спиридонов-
  • цветан панков-
  • кирил ванков

Дали висшите полицаи са натопени или съвсем съзнателно са бръкнали в кацата с мед?

След удара по ГДБОП: съмненията остават - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имиджът на ГДБОП бе силно попарен, след като най-неочаквано бяха задържани двама от водещите борци срещу международния трафик на дрога у нас - Цветан Панков и Кирил Ванков. Разкритието на дирекция “Вътрешна сигурност” доведе и до обсъжданата от месеци под сурдинка готвена рокада на шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов, считан за едно от най-доверените лица на премиера Бойко Борисов.

Никой обаче не разбра защо точно Спиридонов, който се ползва с отлична професионална репутация във вътрешното ведомство, трябваше да плати с поста си за скандалните разкрития на държавното обвинение.

Нормално е да се питаме дали защото е знаел нещо около заигравката на негови подчинени с наркотърговци, които уж били следени около година. Ако е така, то не би ли следвало и той да понесе отговорност?

Знаел ли е шефът на антимафиотите за това, че служителите от върховете на службата, са си разигравали коня съвсем под носа му без грам вътрешна съпротива?

Ако пък това е ставало без негово знание, но под “контрола” на “Вътрешна сигурност”, както се твърди, защо меверейците са оставили толкова дълго време змията да се увива в пазвата му?

Ако това е така, умишлено ли е било и кой е имал интерес от това директорът на ГДБОП да бъде дискредитиран по този класически ченгеджийски начин?

За жалост, разкритията на прокуратурата и МВР поставят повече въпроси, отколкото отговори в няколко посоки, сред които и чисто политически. Най-важното е, че за пореден път бе вдигната завесата за порочното функциониране на службите ни за сигурност и тяхната безпощадна употреба от силните на деня. От съдебното заседание, свързано с гледане на мерките за неотклонение на задържаните ченгета се разбра, че те активно са работили срещу наркобандата на Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка. Оказа се, че Панков и Ванков имат най-голяма заслуга за това Ланеца и Паяка да се сдобият с обвинение. Месеци наред наркоирачите са били издирвани под дърво и камък и странно как се появяват точно в деня на задържането на ченгетата, за да свидетелстват срещу тях?! Именно на техните показания се крепи делото срещу бопаджиите. На фона на това твърде подозрителен изглежда фактът, че преди около месец прокурорът, който до този момент е водил делото срещу Ланеца и Паяка, е бил изненадващо командирован от София та чак в Дулово. Никой не си мисли, че е за награда!

Поне до този момент така изглеждат нещата, след като все още не са приложени никакви СРС-та или други доказателства. По време на съдебното заседание става ясно още нещо - човекът, бутнал петте бона, увити на пура в джоба на Панков - Росен Кръстев-Стъкларя, сочен за самостоятелен играч на наркопазара, е предал флашки със записи на разговори с полицаите, които лично направил. Какво обаче има в тях и дали могат да послужат като годно доказателство, тепърва ще се разбере.

Стъкларя в момента е под домашен арест заради делото срещу него. Промяна на мярката вече са поискали и другите двама свидетели- Ланеца и Паяка, които от няколко дни търкат наровете в ареста. Говори се, че те също ще си идат у дома.

В цялата сага най-малко се коментират две скандални тефтерчета на Ланеца, открити по време на акцията срещу него от двамата арестувани полицаи. Източници на Фрог от ГДБОП твърдят, че от тях станало ясно как ежемесечно се отчислявала шест цифрена сума за хора от МВР, ГДНП, СДВР, прокуратурата и неколцина адвокати. Коментира се, че Панков и Ванков отлично знаели имената на корумпираните, ангажирани с това да разпъват чадър върху бандата на Ланеца. Преди близо 10 години около задържането на черногореца Будимир Куйович се разбра, че в отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП е имало хора, които срещу солидно заплащане са работили в подкрепа на негови опоненти в наркобизнеса. Куйович дори ги посочи поименно. Заведена бе оперативна разработка, събраха се и куп доказателства. Един антимафиот бе уволнен, дори отиде на съд. Сагата не свърши до тук, защото съдът го оправда, а той се върна на бял кон в системата на МВР.

Безспорен факт е, че многобройните структурни промени в ГДБОП, извършени по прищявка на политиците, я направиха слаба и уязвима. Атаките срещу нея се обясняват основно с чувствителната информация, която се събира от оперативните работници както за хора от ъндърграунда, а така също за бизнесмени и политици. След поредната структурна реформа и очевидното обезкървяване, бившият директор на ГДБОП ген. Румен Миланов каза, че службата се е превърнала в „10-то РПУ на столицата“.  Говори се упорито, че конкретно в наркоотдела повечето служители отдавна не си “мърдат” и пръста, ако нямат “лични мотиви” да го направят, както и, че всички взаимно се подозирали дали не играят за различни лагери. По тази причина никой не смее да прави резки движения, за да не му пресъхне „хранилката“.

Ако прокуратурата, с арестите на Панков и Ванков, са изчистили тази прогнила плът, дали обаче не са разчистили място за друг цирей?

Неслучайно с половин уста експертът Тихомир Безлов рече: “Дано едно покровителство да не бъде заменено с друго”. Днес усилено се обсъжда, че с махането на Спиридонов, се отстранява и най-доверения човек на Борисов в системата. За вакантния пост пък се боричкали две лобита - това около главния прокурор Иван Гешев и т. нар. “Библиотекари”.

Дали висшите полицаи са натопени или съвсем съзнателно са бръкнали в кацата с мед? Дали подземният свят си слага свои хора на възлови места в МВР или политиците инсталират доверените си лица, тепърва предстои да разберем.

Източник: "Фрог нюз"


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГрУЮ

    55 2 Отговор
    ГДБОП имиджа му падна, миналия месец НСО организирали убийства, МВР постоянно издънки. И кой ще вземе мерки? Затова нямаме вяра в тия институции, малко репресивни ми изглеждат

    Коментиран от #10

  • 2 ооо дааа

    33 0 Отговор
    ще разберете нанай :)
  • 3 Maf1ata BG

    60 1 Отговор
    Нали, Ви казах, че без полицаи на висока длъжност няма как да стане!
    Разбиват предимно дребни оранжерии за марихуана а трафика на дрога през Студентски град за европа си тече с протекция от полицията! Проституцията в София също има "чадър" !

    Коментиран от #21, #32

  • 4 gdbop

    26 1 Отговор
    И сега на кого да вярвяме? На Бойко или на Боп

    Коментиран от #8

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 2 Отговор
    защото у нас мафията си има държава мутри реке тьори проституция сводничество наркоразпространения рекет силово застраховане тнемане на честни бизнеси престъпноста има чадър на най висше ниво

    Коментиран от #7

  • 6 987654321

    21 1 Отговор
    В затвора да станат отново хора

    Коментиран от #12

  • 7 Националист

    23 11 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мафията изгуби държавата ,сега е в ръцете на ГЕРБ. Мафията мина в опозиция

    Коментиран от #9

  • 8 Володя

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "gdbop":

    На Бойко разбирасе
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Националист":

    господине ГЕРБ също е мафия БОЙКО БОРИСОВ бе в структурите на СИК
  • 10 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГрУЮ":

    Публикувано във факти.бг: "...малко репресивни ми изглеждат."
    МАЛКО???!!!!
  • 11 Лили

    5 17 Отговор
    СИК е охранителна фирма , разбери какво означава мафия

    Коментиран от #13, #16, #23

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "987654321":

    в затвора хора не стават не бъдете наивни там влизаш шперц излизаш ключ тоест по лош по жесток по брутален докато не те удари природата БОГ

    Коментиран от #14

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 2 Отговор

    До коментар #11 от "Лили":

    ЛИЛИ СИК са мутри създаде ги МИЛЧО БОНЕВ МАРГИНИТЕ кашони пашата

    Коментиран от #15

  • 14 Националист

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Обратно влизаш ключ излизаш шперц, всяка врата е отворена.мисли преди да пишеш не бързай . Времето е наше.
  • 15 Лили

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Обиждани цяла гилдия не си прав

    Коментиран от #17

  • 16 гжгж

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лили":

    Стига бе диди, пак даваш съмнителни изказвания.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Лили":

    ЛИЛИ а убийствата рекета изнасилванията силово застраховане изнудванията режене пръст ухо та вие от С СИК убихте малкото ЖУЛЕ ВЕНЦИ СТЕФАНОВ бе част ат СИК и сега си е а малкото ЖУЛЕ ГОУБИ БОГЬОВЕЦА или ЙОСКО КОСТИНБРОДСКИЯ

    Коментиран от #18

  • 18 Лили

    6 14 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това с отвличанията и реженето на пръсти не се ли прекрати точно при Борисов

    Коментиран от #19, #22

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лили":

    ГЛУПОСТИ просто приспано но мафията не спи ЛИЛИ не сезаяжда ното вашия мутренско мафиотскиначин не е човешки и не забравяй щото винаги при големи престъпления стоят ченгета имащи чадър защото истинскоточенге за да оцелее трябва да играе с тях или да е преклонена главица БОЙКО защо бе в кафеза в ПАНКРЕАЦ ЧЕХИЯ
  • 20 Фактъ

    10 2 Отговор
    Опгерб стават все , по - вредни за държавата ни !!!

    Коментиран от #37

  • 21 Баш Батка

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Maf1ata BG":

    Има Ивайло Иванов, който на заден план им слага белезници без много шум. Много кадърен, сигурен съм че ако не го натискат щеше да ги изпозаключи барабар с тиквата.
  • 22 Пунчо

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лили":

    Това с рязането на пръсти и смъртни заплахи важи за тези, които искат да се наложат на "пазара". Тези, които са се наложили карат по системата - кучетата си лаят, керванът си върви. Лаят, обаче с мярка, защото много добре знаят кой ги храни и кой ги пои.
  • 23 Фактъ

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лили":

    Сик не е охранителна фирма , грешиш ! Сик са бандитска , рекетьорски групировка създадена от ДС с цел овладяване на капитала и контрабандните канали , пълно подчинение и контрол на частната инициатива на хората , всяване на страх чрез грабежи и побой !!!
  • 24 Чух в метрото

    15 4 Отговор
    Още от времето на соца е така - бизнес на ДС(БКП)! Като хванат наркотик и го препродават, а за нас тъпите изгарят демонстративно брашно в пещите на Кремиковци! Фармация Дупница е създадена за производство на каптагон - Западът беше пропищял!След 1989 г. каналите се запазиха и бяха поверени на "наши" хора! И така 30 г. !!! Скандалът сега е малко по- силен бушон, за да оцелеят баш майсторите!!!
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    ГЕШЕВ иска да закрива прокуратури демек развързване на ръцете на по голяма корупция и престъпност
  • 26 Йордан

    10 1 Отговор
    Това че наркотрафикантите ще си имат нови покровители е без съмнение,в “държавата” на мафията,където престъпността е държавна политика. Много е трудно човек да разграничи престъпниците от “пазителите” на закона. Също не се знае,дали това не е рекламна ПР-акция на МВР и прокуратурата или са останали там само лумпени олигофрени,продаващи се за една заплата от 5000 лв. и губещи 20 такива заплати при пенсиониране,плюс затвор,и това при бизнес генериращ милиони лв.!
  • 27 Диверсант

    13 1 Отговор
    От 20 години съм изгледал почти всички филми за мафията в Италия. Абсолютно във всички има полиция, военни от мисиите в Афганистан и Ирак........Трафик на наркотици, органи, радиоактивни материали .. КАКВО ИСКАТ ДА НИ ПОКАЖАТ РЕЖИСЬОРИТЕ....
  • 28 НЯМА ЛОГИКА

    11 2 Отговор
    Няма логика подкупът да е вземан ЛИЧНО от най- Големия Чадър. Такива пари би било редно да са вдемане не месечно, а най- малкото седмично и ВСЕКИ път, Ако е имало Лична среща Тя би трябвало ПОНЕ ДА Е ДОКУМЕНТИРАНА СЪС СНИМКИ, АКО ИЗОБЩО Е ИМАЛО ЕДНОГОДИШНО РАЗСЛЕДВАНЕ. НЯМА ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ОСВЕН ДАДЕНИЯ "ПОДКУП. СЪМНИТЕЛНО И ДОРИ МНООООГО СЪМНИТЕЛНО Е СВИДЕТЕЛСТВОТО НА ОТДАВНА ИЗДИРВАНИ, НО НЕНАМЕРЕНИ " СВИДЕТЕЛИ"..
  • 29 Тито

    16 1 Отговор
    Този цирк се играе вече 30-години. Но вече10-години циркът е пълен .

    Коментиран от #31

  • 30 НЯМА ЛОГИКА

    15 1 Отговор
    Освен всичко - ако толкова време / поне от 2017г. , а може и по- рано/ е бил ЧАДЪР - КЪДЕ СА МУ ПАРИТЕ??????????? БАНКИ? ИМОТИ? ЛЕКИ КОЛИ? ШКАФЧЕТА????? ДАЙТЕ ИНФО.
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тито":

    до като не уморят народа господин ТИТО
  • 32 Николай

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Maf1ata BG":

    Да им проверят имотното състояние и ще разберат много бързо. Тъща с къща вила коли любовници. Да разпитат съседите какви коли карат и всичко ще се види как с една милиционерска заплата поддържа 3 коли на които само каското е 5-6 хиляди лева на година.

    Коментиран от #33

  • 33 Не виждам

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Николай":

    ...някой да е писал точно по този въпрос. Реално къде има информация ???
  • 34 Мвр кат дай са най голямата организирана

    6 1 Отговор
    Престъпна шаика всички там са отишли да работят че да грабят под защитата на пагона
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дългият

    11 0 Отговор
    5000лева...това са ...джобни...за полицаи от такъв ранг....По скоро с нещо са неудобни...и сготвени по рецепта...

    Коментиран от #41

  • 37 дедо Ташунко

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Фактъ":

    Бойко грабна мафиотите на комунягите.Сега са в паника и започнаха нескопосаните им компромати с чекмеджета,пари,кюлчета.Утре и диаманти могат да му сложат в чекмеджето на министерският съвет.Стар милиционерски номер,като едно време,когато искат да оклеветят някого,който е неудобен,му пускаха някаква дребна стока в джоба на сакото или в чантата на дамите,след което режисират кражба с потърпевш.Последва уволнение,порицание и без работа с досие за крадец.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пако

    7 0 Отговор
    Цирк за деца до 12г.,с главни артисти ГешОв и
    БорисоФффффф
  • 40 San Diablo

    8 0 Отговор
    Нищо в България не може да се случи без знанието или участието на другаря премиер.
  • 41 Бай

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дългият":

    5 000 лв струва 15 годишната ми кола !Тук става въпрос за трафик за много милиони..нещо не ми се връзва!:)
  • 42 Наблюдател

    5 0 Отговор
    С операцията в ГДБОП просто се отклонява вниманието на обществото - от върхушката във властта "гущера си отрязва опашката" да се отърве /пак/! Със сигурност много добре са знаели! Това са канали от много години но сега са били натиснати от съответни западни служби на които им е писнало от "незнанието" на Б.Борисов и компания!