30 Юни, 2020 19:03 2 884 18

Какво показва провалът на прокуратурата в делото за приватизация на EVN

  • искра баева-
  • прокуратура-
  • иван гешев-
  • приватизация-
  • evn

Сегашният провал на прокуратурата да потърси възмездие за ограбването на българската държава, сиреч на българския народ, не е малка загубена битка, а първата от многото загубени битки, които предстоят

Какво показва провалът на прокуратурата в делото за приватизация на EVN - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отново ще припомня, че не съм юристка и нямам намерение да коментирам юридическите страни както на това дело, така и на многобройните изказвания на прокурори по други дела, в които те раздават присъди.

Най-любопитно ми се видя твърдението на наблюдаващия прокурор по делото за контактите между един президентски съветник (Пламен Узунов) и един едър бизнесмен (Пламен Бобоков). Той убедено заяви, че те били били ОПГ (Организирана престъпна група), защото лобирали за назначаване на посланици. А тъй като го направи веднага, след като обяви, че са разпитали външната министърка Екатерина Захариева, която предлага на президента кандидатурите за тези постове, аз веднага направих извода, че въпросната ОПГ включва и министърката.

За говоренето, още по-точно за словоблудството, към което привикнахме през последните години, може да се говори и пише много, но не за това ми е думата. По-миналата неделя ни сюрпризираха със сензацията, че вицепремиер и министър от първото правителството на Бойко Борисов (Симеон Дянков и Трайчо Трайков) и известен бизнесмен и издател (Иво Прокопиев) могат да се окажат зад решетките за цели 6 години. Тази неделя онази новина се оказа не съвсем вярна – това било желанието на прокуратурата, но съдът не се съобразил с него и постанови, че обвиняемите не са виновни за нищо.

В първия случай се възмути демократичната общественост, защото съдийката не поискала да изслуша всички свидетели и това предпоставяло осъдителната присъда, докато във втория случай се възмути въздесъщият главен прокурор Иван Гешев, който омаловажи поражението с думите: „Загубихме малка битка, но ще спечелим войната срещу корумпираните политици и олигарсите”. Тези противоположни реакции само показват състоянието на обществото ни.

Много по-важни ми се виждат обаче мотивите на съда, които имат по-широко значение от този конкретен случай.

Оправдателната присъда е издадена, защото при приватизацията на държавната част от EVN (33%) е извършена по решение на правителството на Бойко Борисов и при спазване на правилата за приватизация. Логичният извод е, че ако има някаква вина за това, че държавата е получила с 20 млн. по-малко от сделката, то тя трябва да се търси или в правителството, или в правилата за приватизация.

Това решение демонстрира ясно, че единственият начин главният прокурор да постигне победа във „войната срещу корумпираните политици и олигарсите”, е да привлече под отговорност тези, които вземат решения за подобна приватизация и които създават и утвърждават правилата за нея.

Как мислите, това може ли да стане? Въпросът всъщност е риторичен.

Сегашният провал на прокуратурата да потърси възмездие за ограбването на българската държава, сиреч на българския народ, не е малка загубена битка, а първата от многото загубени битки, които предстоят. Защото причините за политическата корупция и за скоростното създаване на олигарси са много по-дълбоки от обвиненията в подобни съдебни процеси. Те се коренят в начина, по който беше „изграден” новият български капитализъм.

Автор: Искра Баева

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сигурно

    34 2 Отговор
    Шайката вкара в тинята държавата ни ,и сега смуче народа като вендуза ! Скоро ще има кървава революция ,защото роба повече не може да търпи !
  • 3 измет

    12 32 Отговор
    Комунистка. Съсипахте държавата. Взехте една прекрасна страна от Цар Борис, с невиждън приръст на населениет и върнахте един кенеф, с отрицателен прираст.

    Коментиран от #9

  • 4 йокин

    5 3 Отговор
    За гарван,и окото,знаете,повеченяма нужда,от коментар.
  • 5 Борислав

    15 1 Отговор
    Оневеняват се един други. Хвърлят прах в очите на хората. Всичко е един филм .. За народа ужас..
  • 6 4567890

    9 0 Отговор
    АМИ ПЪРВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА 67 -ТЕ % ОТ КОЙ И КОГАЙ НАПРАВЕНА?ПЪПЕША ПРИВ. ОСТАТЪКА НАЧИ ПРИ ПЪРВАТА ПРИВ. Е ДАЛАВЕРАТА. ТЯХ ТЪРСЕТЕ .ОСТАНАЛИ ЕНИ МИЖАВИ % И ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ВЕЧЕ.
  • 7 А бе

    7 16 Отговор
    Типичен партиен подход! Уж започва коментар за прокуратурата, после го обръща на адвокат на онзи бушон - президентския съветник,и накрая,както всички правят напоследък, все Борисов опира пешкира..

    Коментиран от #10

  • 8 бургазлия

    11 1 Отговор
    Ако някой ми каже в какво няма провал на шайката ,ще му пратя каса - бургаска мускатова !

    Коментиран от #17

  • 9 Веспасианус от Герб

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "измет":

    Не разбрах ,кой стопанисва кенефа днес?
    Цар Борис го пребиха Германците на Хитлер.
    Комунистите съсипаха ,кралство България.
    Кой, съсипа Свободната Република България?
    -Тов,а е актуалния въпрос днес!
    Герб, Или ДПС стопанисва кенефа , РБ...?
  • 10 Пешкира го обираме ние

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Така беше и по времето на Комунистическата диктатура в България.
    Ако някой критикуваше, явни нередности в хора и правителството, го обявяваха за ненормален или шпионин на западни тайни служби. пешкира го обираха ,тези които
    протестираха, не Тодор Живков.
    Как и по какъв начин, Бойко Борисов обира пешкира, като ти критикуваш, тези които коментират истината?
  • 11 Мордекай

    1 5 Отговор
    Бля,бля,бля. Искам си копейките
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Възмутен

    6 0 Отговор
    Разходите по тези дела пак ние ги плащаме. Докога така? Няма ли кой да държи сметка на прокурорите, като загубят 2-3 дела и да ги освобождават, така само трупат милиони загуби за бюджета.
  • 14 Права е

    8 0 Отговор
    Ако искат да покажат че се борят с криминалната приватизация да вкарат в затвора всички които са учавствали в съставянето на закона за приватизация. Всички които са имали контролни функции за спазването на приватизационните договори и т.н. Жената е абсолютно права.
  • 15 панчо виля

    6 0 Отговор
    Естествен финал в предвидима сапунка. Осъден може да бъде някой честен човек позволил си да извади факти за престъпление на ГЕРБ, но не и функционер на образуванието. Справедливост, право, възмездие? Засега забравете. По-късно - може би.
  • 16 ггггг

    2 0 Отговор
    ... аз не съм историк , но русия е лоша държава , окупатор...... и всичко е точно.
  • 17 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "бургазлия":

    Еййййййййййй. Дай/искай нещо по-реално/постижимо за конкурса!
  • 18 гуньо

    0 0 Отговор
    Ами така е като гледат само да си вземат заплатите и някои лев странично прокурорите.Какво ги интерисува че щели да загубят дело.