1 Юли, 2020 20:30 4 965 36

Гешев - жертва на "анархолиберална хибридна атака"

  • иван гешев-
  • главен прокурор

От няколко дни главният прокурор има профил в Twitter с всички предпоставки да стане хит

Гешев - жертва на "анархолиберална хибридна атака" - 1
Снимка: Twitter
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който не е с мен, е против мен. Иван Гешев не допуска неудобни въпроси в Туитър и твърди, че го атакуват "анархолиберали". Това показва как се отнася той към свободата на словото и как разбира демокрацията. 

 

От няколко дни главният прокурор има профил в Twitter с всички предпоставки да стане хит. Но преди това да се случи, се появи проблем -  г-н Гешев вече се оплаква от тормоз от потребители, които извършвали "анархолиберални хибридни атаки" спрямо него. Човек би решил, че "анархолибералите" са някаква зловеща порода интернет тролове, щом дори такъв корав мъж като главния прокурор се е впечатлил от тях. Всъщност "анархолибералите" явно са тези, които се осмеляват да задават на г-н Гешев неудобни, но резонни въпроси чрез социалната мрежа.

Например: какво ще предприеме прокуратурата по аферата за "Осемте джуджета"; как ще коментира слабите, тенденциозни аргументи на обвинението в делото срещу Прокопиев, Трайков и Дянков; как братът на Пепи Еврото се оказа прокурор по въпросното дело; как върви разследването на снимките и записите, за които се твърди, че са на министър-председателя Борисов и др. Тези и други подобни питания остават табу дори за журналисти във водещи медии. Затова не е никак странно, че потребители в Twitter се възползват от свободата на социалната мрежа, за да ги зададат.

Бихме разбрали, ако обвинител номер едно "докладва" за цинични, вулгарни подмятания по свой адрес. Но на посочените, нелишени от основание въпроси г-н Гешев и прокуратурата категорично са длъжни да отговорят час по-скоро. Дори ако питанията са горчив хап, който накърнява егото на държавното обвинение, дори ако са зададени с ироничен, подигравателен тон. Вместо това обаче г-н Гешев прибягва до квалификации -  каквито впрочем използва и спрямо критиците си извън мрежата - и, изглежда, не успява да блокира многобройните питащи.

Ще оставя на читателя сам да прецени редно ли е това поведение на главния прокурор, какво ни казва този "стил" за отношението на Иван Гешев към свободата на словото, за това как разбира той демокрацията? Или всички - журналисти, последователи в социалните мрежи, изобщо гражданите на тази държава - сме длъжни само да хвалим успехите, да се покланяме и да правим комплименти?

Ще припомня, че през март 2020 Федералният съд в Ню Йорк излезе с решение,  че дори американският президент Доналд Тръмп няма право да блокира критиците си в Twitter. "Смятаме, че изключването на хора от иначе публичен форум като този чрез блокиране на онези, които изразяват възгледи, критични към държавен служител, е неконституционно", написа съдия Паркър в мотивите си.

Но да се върнем на понятието "анархолиберали". Какво означава то? За анархистите, казано най-общо, държавата е зло; за либералите основната ценност е свободата. Класически либерали като Джон Лок смятат, че държава е нужна, макар и да не е "по природа" - тя трябва да се грижи за живота, свободата и имуществото на хората, т.е. за тяхната собственост… Ще направя признанието, че е мъчна задача да се преведе на езика на конвенционалната политическата теория използваният от г-н Гешев термин. Ще се осмеля също да предположа, че въпросният термин е употребен по-скоро на базата на емоционална реакция, отколкото е продукт на предварителни задълбочени разсъждения.

И все пак - ако вземем под внимание факта, че според редица изследвания България има огромен проблем с корупцията в публичната сфера, че свободата на словото е потъпквана все по-често, че доверието в парламента, съда и прокуратурата е на критично ниско равнище - тогава, в този контекст, квалификацията "анархолиберали" изненадващо придобива смисъл, макар логиката да е точно обратната на вложената от г-н Гешев. Дали спрямо уродливи, неработещи и задушаващи институции човек не е длъжен да бъде поне малко анархист и либерал?

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 най добрият коментар е

    34 4 Отговор
    Без коментар
  • 4 Dancho

    79 6 Отговор
    Гешев обслужва Методиев Борисов и го пази! Какво има да е недоволен? Нима не е истина? Или не е вярно, че няма нито едно спечелено дело и всичко са сключени споразумения с гангстерите за условни или нищожни присъди от по половин или една година.

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защо защо защо

    42 3 Отговор
    Защо лежат хора за мнение срещу цветните на запад????
  • 7 00000014

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Не мога да повярвам - сложих ти плюс .... оооо вирусе ковидски!
  • 8 истина е

    62 3 Отговор
    Гешев е пионка на боко , и получава от него нареждане кой да удари ,а за толкова време и толкова много греберужкимушингери ,никой не е прибран на топло !
  • 9 654

    53 2 Отговор
    Аз не разбрах аналнолиберално ли го тормозят
  • 10 Йосарян

    68 3 Отговор
    Нищо де каскет, пази чекджето! Добро куче!
  • 11 Майна

    61 2 Отговор
    Не ни занимавайте с този човек, той не заслужава вниманието ни
  • 12 автобиографията

    65 2 Отговор
    Защо не му разкриете автобиографията на този лакей Гешев.Като разследваш прокурор за аферата КТБ унищожава договорите за кредитиране на стойност няколко милиарда на Лица,като Пеевски,Доган,Гр.Ганчев и т.н.Срещу Гешев и Цацаров(по това време главен прокурорт)има докладна записка за корупция от ДАНС.Потърсете я.Тя съществува.Дясната ръка на Гешев е прокурора-Петър Петров(Пепи Еврото),който изнуидва със заплаха от физическо унищожаване видни бизнесмени ,като им взима бизнеса със поставени лица,които са прикритие за хора като Пеевски,Борисов.Г.Ганчев и т.н.Този и да му покажат на лайв,как Борисов взима подкупи и рекетира бизнеса в България,ще каже че няма основание за разследване.

    Коментиран от #24

  • 13 Тоя е

    36 2 Отговор
    голем фашага.

    Коментиран от #17

  • 14 Бачо Киро

    36 0 Отговор
    Абе от известно време ДВ плюе по управляващите... Дано е добър знак.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кака Сийка

    31 1 Отговор
    Само да не започнат да го атакуват разни призрачни снимащи дронове и него.

    Коментиран от #26

  • 17 Майна

    40 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тоя е":

    Определено, щом има наглостта да нарече всички нас НАЦИСТИ...
  • 18 Кьовеши

    51 2 Отговор

    До коментар #4 от "Dancho":

    Защо Каскета не разследва Боко Кюлчев Чекмеджиев?? Ако продължава да се прави на умряла лисица,да се арестува незабавно за бездействие и "чадър" на властниците!!
  • 19 ЦАЦИ

    35 1 Отговор
    ГЕШУВ И ПРАВО - ДВЕ УСПОРЕДНИ ПРАВИ
  • 20 Шайба

    35 0 Отговор
    Анархолиберали срещу мутрофашисти,а отстрани народа само гледа сеир и плаща сметката.Панаир на суетата и цирк за простолюдието,е това се предлага открай време на световната сцена,а при нас каквато ни държавата такъв ни е и цирка,че и лъвът балкански вече е стар,болен и проскубан,та разиграват предимно номера с полски мишки,мисирки и фокуси с тиква.
  • 21 Апатист

    31 1 Отговор
    Няма идеи, няма идеали. Само интереси и измекяри.
  • 22 ФИНЦИ

    28 1 Отговор
    КАСКЕТА ТУИТЪР БОЖЕ МАЛЕ СМЯХ В ЗАЛАТА
  • 23 Ганьос Барбасельонос

    22 0 Отговор
    Спомняте ли си един хит от времето на Буров: Сийке, комшийке моя, ух, ах.
    Сийке седни на... прибоя, ух, ах! Тутър шъ ву напраят, амъ правоту, му ие пълъ Индия. До скоро имаще изявени чантаджии, вече имаме изявени каишкаджии!
  • 24 ФИНЦИ

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "автобиографията":

    ДЕНЯ ЗА РАЗПЛАТА ИДВА
  • 25 Делян

    20 1 Отговор
    Жертва на ан...и вандали.
  • 26 Бачо Киро

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "кака Сийка":

    Спокойно, няма страшно, Радев не може да управлява два дрона едновременно. Но ако и Деса се научи, тогава край.... Ще тормозят двата касета непрестанно...
  • 27 Марио Кроненберг

    23 0 Отговор
    https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p280x280/100792210_634993463752957_5963737518435205120_n.png?_nc_cat=106&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=A4fACBo1BCkAX_BCSWY&_nc_ad=z-m&_nc_cid=0&_nc_ht=scontent.xx&oh=85386cd5fa85c21edb97142c1e4e165a&oe=5F213293

    На този адрес има писмо от Финансово разузнаване на ДАНС до Върховна касационна прокуратура от 3.11.2015 относно лицето Иван Стоименов Гешев, където пише че по това време, той има сметки в Швейцария и Монако на стойност 4 748 000 CHF!!! Без коментар...
  • 28 ТОЧКАТА

    25 0 Отговор
    ТЕ го нападали,пък на нас тропнаха сметката да плащаме...засега тока!!!!!
  • 29 При гешефтарите

    18 0 Отговор
    Те работят на принципа на мафията. ..които не е с мене е против мене. .също крадеца вика дръжте крадеца. .
  • 30 Обер каскет капел мейстер

    20 2 Отговор
    Гешев е долнопробна чалга звезда, от най-евтините жертви на ветеринарни експерименти със силикон.

    Лошото при него е, че просташката му вулгарност е и негова същност.
  • 31 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Гешев и Демокрация ?! Някой да е виждал дървено желязо?
    Не се заблуждавайте просто има 1-а Мафия в ЕС, която си има и Главен прокурор! Това очевидно се вписва в неолиберализма защото от таз посока възражения няма!!
  • 32 Българан Европейски

    1 8 Отговор
    Не е лошо, когато се копират статии на DW, да се посочва и автора. В случая - Петър Чолаков, което прави статията безсмислена и глупаво да се чете. Авторът е типичен афроевропейски анархолиберастващ неомарксист. DW се превърна в уютно блато на крякащи мародери.

    Коментиран от #34

  • 33 СТРАНДЖАТА

    7 0 Отговор
    МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ ГЛАВНИЯТ КАСКЕТ Е ЕДИН МНОГО НАГЪЛ И ДОЛЕН ИНДИВИД И НЕ СТАВА ЗА СЕЛСКИ СТРАЖАР.
  • 34 КОНСТАНТИНОВ

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българан Европейски":

    МНОГО СИ ЗЛЕ С ГЛАВАТА ГЕРБЕРСКИ ОТПАДЪК.
  • 35 Плоско

    5 0 Отговор
    Гестапуров явно е чул недочул,чел недочел,че либерализмът отива към изуй гащи и превантивно се прави на репресиран от тези чиито интереси усърдно обслужва. Плоско. Да се смееш ли да плачеш ли.
  • 36 Станислав

    0 0 Отговор
    Гешев трябва веднага да отговори КЪДЕ Е ПРОКУРОРСКОТО ЗЛАТО - това дето прокурор Франтишек е иззел от Златанов ?