1 Юли, 2020 17:00 3 669 44

Безгранична власт за Путин, СССР и бог: какво е новото в руската конституция

  • конституция-
  • русия-
  • референдум-
  • бог-
  • мандат-
  • владимир путин-
  • путин-
  • правителство

Ограниченият брой на президентските мандати няма да важи за Владимир Путин

Безгранична власт за Путин, СССР и бог: какво е новото в руската конституция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гласуването на поправките в Конституцията на Руската федерация започна на 25-и юни и продължава до 1-и юли. Предложени са промени в 22 члена, като руснаците могат да гласуват само за или против всички едновременно. Промените вече бяха одобрени от Думата, от Съвета на федерацията, от регионалните парламенти и от Конституционния съд.

Досегашните мандати на Путин се нулират

Най-дискутираното нововъведение е нулирането на президентските мандати на Владимир Путин. Инициативата за това бе на депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова. А самият Путин се съгласи да нулира мандатите си, ако получи подкрепа от Конституционния съд и от руските граждани.

Според сегашната правна уредба, държавният глава има право на два последователни управленски мандата - но не еднократно. Путин веднъж вече използва тази вратичка, когато през 2008 година - след изкарани два президентски мандата - за кратко си размени мястото с тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев. Следващият руски държавен глава ще има право само на два мандата. За Путин обаче това не важи, тъй като с позволените два нови мандата той ще има цели шест и ще може да управлява страната чак до 2036 година. 

Новите президентски пълномощия – контрол над съдии и министри

Същевременно руският президент в бъдеще ще има повече власт, а премиерът и правителството – по-малко. В Конституцията ще се появи уточнението, че президентът не просто ще има право да председателства заседанията на правителството, но ще ръководи неговата работа. Министър-председателят на свой ред вече няма да определя основните насоки в работата на кабинета, а само ще „организира“ работата – в съответствие с поръките на президента.

Освен това държавният глава ще може да назначава и да освобождава редица министри, и най-вече силовите – т.е. на отбраната, на вътрешните и на външните работи, на извънредните ситуации и на правосъдието. Останалите ще бъдат предлагани от премиера за утвърждаване от депутатите.

И съдиите ще зависят от президента. Той например ще може да инициира уволнението на съдии от Конституционния и от Върховния съд, включително на председателите и техните заместници. Досега държавният глава имаше само правото на назначения.

Русия и международното право

По инициатива на Путин в Конституцията ще бъде включен регламент, който ще позволява на Русия да не изпълнява решенията на международните органи. За целта Конституционният съд, който в бъдеще много повече ще зависи от президента, ще трябва да ги обяви за противоречащи на руския основен закон. За момента такава норма съществува по отношение на решенията на Европейския съд за правата на човека.

Все пак формално приоритетът на международното право се запазва и руснаците ще могат да се обръщат към международните органи за защитата на своите права. Т.е., ако не получа справедливост в руските съдилища, те ще могат да се жалват пред Европейския съд по правата на човека.

Новият конституционен орган – Държавният съвет

В Русия ще се появи нов конституционен орган – Държавен съвет. Той ще се формира от президента, а членовете му ще определят вътрешната и външната политика. Това не е съвсем нова инстанция, но за момента тя изпълнява само съвещателни функции и няма реална власт.

Подробности за работата на Държавния съвет засега няма (преди приемането на съответния закон), но се предполага, че Путин ще го оглави след като напусне президентския пост. 

По решение на Путин, в Конституцията ще бъде записано, че Русия е правоприемничка на Съветския съюз. Отделно е отбелязано, че държавата „почита защитниците на Отечеството“ и „гарантира защитата на историческата истина“.

Путин настоява също така в основния закон да се впише не само защитата на суверенитета и целостта на Русия, но и поддръжката на сънародниците зад граница. Държавата заявява готовността си да отстоява техните права и да защитава интересите им.

За вярата в Бога и в семейните ценности

Същевременно документът съдържа нееднозначна и пространна формулировка за страната, „обединена от хилядолетна история“, пазеща „паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога“. И още: Конституцията ще бъде допълнена с текста, че децата ще бъдат възпитавани в патриотизъм и уважение към по-възрастните, че бракът е съюз между мъж и жена, както и с израза „традиционни семейни ценности“, за които ще отговаря правителството.

Нови забрани за държавните служители

С поправките се увеличават ограниченията за държавните служители. На чиновниците, депутатите и съдиите ще бъде забранено да имат чуждо гражданство. Освен това в бъдеще президент ще може да стане само този, който към момента на встъпването си в длъжност не само няма правото да живее постоянно зад граница, но и никога не е имал такъв документ.

Държавните служители няма да имат и правото да разполагат със сметки в чужбина и да съхраняват ценности извън Русия.

Автор: Иля Ковал


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лол

    12 36 Отговор
    Новото е ботокса

    Коментиран от #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грейс

    45 11 Отговор
    Че защо да важи? Тук да не би да важи? Ама те са президентска република, а ние уж парламентарна пък с фалшификации, ББ вече десетилетие е на власт.
  • 4 Вова Император на Третия Рим

    38 6 Отговор
    Вова е институция.
  • 5 Гей Билтс

    3 34 Отговор
    Новото е, че ще има задължителни принудителни ваксини.
  • 6 333

    47 5 Отговор
    Суверенният лидер сам си кове съдбата, а на васалния-други му я коват.

    Коментиран от #22

  • 7 гост

    19 49 Отговор
    Евало си е века положението в русия ... На път са да задминат северна корея дето на тях им се смеехме ... Но не е луд тоя дето яде баницата а тоя дето го избира - прост мужик - слаба русия ...

    Коментиран от #8

  • 8 Наблюдател

    3 21 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    То и там други варианти има, но изглежда не са препоръчителни.
  • 9 Хан Кахан

    6 43 Отговор
    Няма да е дълго на власт и ще го отвеят с нова революция когато бройката на починалите от чумата достигне точно един милион!Тe тaм тeпървa зaпoчвaт дa ce зaрaзявaт c чумaтa нa вeкa??Щoм oфициaлнo oбявихa 10 000 cмъртни cлучaя тo тoвa нa руcки oзнaчaвa 100 000, a дo нoвa гoдинa пo Кoлeдa щe ca 1 000 000 cмъртнитe cлучaи в Руcия! Путин има безграничната власт, но е безсилен пред чумата и няма с какво да я спре!

    Коментиран от #17

  • 10 другарят

    41 14 Отговор
    Гьобелсовата нацистка медия дойче веле не спира с повръщането на омраза срещу Русия! Как да не важи ограничението от два мандата за Путин бре джендъри евани? Просто мандатите му се нулират, защото старат конституция вече не важи. Освен това аз мисля че не трябва да има ограничения за мандатите за когото и да било, а народа да решава кой -колко мандата ще управлява!
  • 11 Факти.. Ли?

    29 2 Отговор
    Фейк, пишете глупости без даже да сте чели промените...!!!
  • 12 Обикновен човек

    37 7 Отговор
    Дойче зеле ...евтина и тъпа пропаганда ...какво се месите в живота в Русия народът там сам си избира кои и колко време ще е президент !!! Ами по хубаво ли е както е в България : Борисов чрез манипулации и платени избори е вече десет години незаконно на власт в България ,незаконно щото всичките избори на които са го избрали него и партия ГЕРБ са манипулирани и платени !
  • 13 цфт

    9 35 Отговор
    Азиатските сатрапии са во веки веков. Руският мужик си иска Царя. Скоро и у нас.
  • 14 стоян георгиев

    11 30 Отговор
    доиче веле била гьобелсова!!!!смях!и било нормално да му се нулират досегашните мандати на путин ,щото правил нова конституция!!!!хохохохохоххо,хохохох!!!!ще ни убиеш от смях бе другар!и само да добавя избора на руския народ няма нищо общо с това кои ще бъде президент там.тва нали го прочете?нищо общо!докато путин и кгб броят гласовете няма да има изменение на ситуацията и смяна на властта в русия,а народа може да си гласува за които ще.

    Коментиран от #18

  • 15 пламен

    11 33 Отговор
    Видния руски интелектуалец Андрей Кончаловски определи Русия, като ядрена държава със средновековен манталитет!
  • 16 И две най- важни

    38 4 Отговор
    Не допълнихте( защо ли?).Всеки депутат,кмет и кметска управа,губернатор,сенатор,вкл.Президент ,министри и заместници,висши военни и ръководство на спец служби,не могат да бъдат избирани ( назначавани) ако имат двойно гражданство.Ако притежават недвижима собственост зад граница,независимо къде.Да нямат задгранични сметки,ддпозити и офшорни такива.Да живеят без прекъсване в РФ минимум 20 г,а за Президент- 25 г! Второ: Директор на Центробанк( Руската банка- аналог на БНБ) се назначава пряко от Президента,и се уволнява от него.Преминава на пряко подчинение и контрол от Президент и МС.Към момента, фактически ЦБ реално беше зависима от МВФ и ФРС на щатите.Това е важното,а не- че Путин щял да бъде пожизнен.С тези поправки( едни от най кардиналните) Той и Руския народ затварят завинаги " промъкването" на някой удобен олигарх,или " двоен руснак- маша" на неолибералите в Кремъл,или висшата власт.А хиените от либералната глутница вият,защото им отряза краката до кръста.Сега паралелно денонсира договорите с Кипър,Малта,Люксембург.Цялата ояла се сган,източила над 1 трилион зелено,ще бъде принудена да плаща 15% данък+ местния данък и такси в офшорката.Или връща парите и ги инвестрира в Русия, или ще търпи такива загуби ,че е безпредметно да има офшорна сметка.

    Коментиран от #20, #25

  • 17 Грейс

    25 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хан Кахан":

    Е не е Тръмп
    да я спре с белина.
  • 18 Обикновен човек

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Ти сигурно си бивш агент на ДС щом ги знаеш тези неща : докато Борисов и ГЕРБ броят гласовете на бившите агенти на ДС(като твоя милост ) няма да има изменение и смяна на ситуацията ,а народът да си гласува за когото ще !!!!

    Коментиран от #27, #35

  • 19 А стига бе

    28 4 Отговор
    Аууууу как яко вият соросоидите-евалата на Путин.Само заради този вой си струваше този референдум....
  • 20 На дедо ви дедо му

    33 2 Отговор

    До коментар #16 от "И две най- важни":

    Ако тези забрани ги поставят в нашата конституция 95% отнашите управляващи тутакси ще изчезнат общественото полезрение - по-съобразителните - в чужбина, по-туткавите - в затвора!
  • 21 Крис

    16 3 Отговор
    Бог се пише с главна буква винаги бе цървули,ма за вас е важно друго
  • 22 Сделано в СССР

    4 22 Отговор

    До коментар #6 от "333":

    За сметка на народа си ...
  • 23 357

    25 6 Отговор
    Ей сороси,защо е тази злоба? Разбирам ви,не ви устройва силна Русия,пък и един мъдрец е казал: ПО-ДОБРЕ ДА СЪМ В УСТАТА НА ХОРАТА,ОТКОЛКОТО В КРАКАТА! Та,дерзайте,злобейте!
  • 24 BGBG

    31 7 Отговор
    Не съм чел статията,защото е от Дойче зеле,но мога да кажа само едно,каквото и да е направил Путин е за доброто на Русия.Ние само може да мечтаем,да имаме такъв политик.Нашия и цялата му шайка, откраднаха стотици милиарди от еврофондовете и станаха милиардери и милионери за сметка на народа си,Икономиката ни отчита ръст,колкото едно голямо предприятие и неговите филиали от 80-те години в България.Пълна разруха на всичко.Едрия бизнес се отнема със измама и скалъпени обвинения а дребния е обречен на фалит.Демокрацията при нас, дори не е и на хартия.Всичко е превзето от мутрите с изключение на съдебната система,където все още има 30%,които се стремят да спазват законите.На Путин мога само да му сваля шапка,защото успя,след като измамиха наивника Горбачов,СССР и целия соц лагер беше на колене.,но с Путин на колене са САЩ.И се надявам,ако САЩ`не бъде изравнен от вулкана Йелоустон,да бъде изравнен от руските ракети.Мутрите в България ни продадоха на САЩ,въпреки че народа не ги иска и като приятели а камо ли партньори.За Путин, само добро.Велик политик и възстановител на моща на Русия.
  • 25 Чукча писател

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "И две най- важни":

    Така чекистите си осигуряват вечна власт. Няма как да се пръкне алтернатива на сегашните сатрапите от вътре. За 20-25 г. все ще го забележат , "превъзпитат", корумпират , вкарат в лудница или убият .
  • 26 Лол

    6 15 Отговор
    Путин с главна буква,сесесере с главни букви и БОГ с малки...и това ако не е чист сатанизъм.Този вестник пропада
  • 27 BGDS

    29 3 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновен човек":

    Не обиждай държавна сигурност и не я сравнявай с този герберски трол.До 90 години, България имаше държавна сигурност и тя защитаваше интересите на България.Когато имахме затруднения извън страната, сме искали помощ´от КГБ,но само толкова.Сега българската държавна сигурност не работи за България а за САЩ`и мутрите в България.Тя не защитава българските интереси а на тези,които ограбват страната.Наистина имаше предложение,да станем 16 република,но това само като идея беше отхвърлено категорично.Всичко,което можеше да наруши суверенитета на държавата беше отхвърляно без дори да има дискусии.Такъв премиер като Борисов,който е пробит от всякъде и от една страна продаде суверенитета на държавата а от друга я ограбва и унищожава,щеше да бъде осъден и разстрелян публично.В Българиия,никога не е имало руски войски,а сега има 5 американски бази.Руснаците ни въоръжаваха до зъби на бартер, срещо селскостопанска продукция,а американците ни продават на 4-творна цена хартиени самолети и им построихме хъбове и газопроводи(15 милиарда ) за наша сметка,за да може да им купуваме 3-но по скъпата втечнена газ.......Такива като този антибългарин Стоян Георгиев,щяха да чукат камъни в Белене,заради антибългарска пропаганда,защото Гербаджиите са антибългари.

    Коментиран от #36

  • 28 ха ха ха

    20 4 Отговор
    A дойчовото желе реве с кървави сълзи... хак им е!

    Честито на ЦАР ПУТИН!
  • 29 ГОСТ

    6 9 Отговор
    КАКВО Е НОВОТО....????? МИ ТО Е ЯСНО....

    ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ.......

    Коментиран от #32

  • 30 Цец Цвъц

    19 4 Отговор
    СОРОСНЯТА ПОООЧНИ!
    Владимир Велики ви разпра!
  • 31 Анализаторр

    5 19 Отговор
    Ако при нас нещо се е променило, при руснаците всичко е по старому. На ниски хора комплексари власт не трябва да се дава. Действа им като виагра.
  • 32 Правилно

    18 2 Отговор

    До коментар #29 от "ГОСТ":

    Вече вся власт няма да е на еврейската мафия в Русия и зад граница. Това ли те тревожи?
  • 33 ееее

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лол":

    Дойче Зеле няма нужда от четене.
  • 34 ХероСоро

    2 16 Отговор
    2047-ма година. Светът се съвзема от поредния Апокалипсис. Над руините на Червения площад се вее синьо знаме. Чуждестранни гости скандират "Black Lives Matter", а в парка на своята резиденция Путин подтичква заедно с гавазите, поддържайки спортна форма.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 стоян георгиев

    2 18 Отговор

    До коментар #27 от "BGDS":

    другарю не те ли е срам да лъжеш така безсрамно бе?нямало в българия руски воиски викаш!!!ами българските воиски кви офицери ги управляваха бе другар?или българските служби ?другаря живков го свалиха за два следобеда въпреки нежеланието му само след като горбачов нареди.тва сигурно си го забравил?и като толкова не се крадеше щото такива като мен ги пращахте в белене що все нямаше ток,телевизори,дрехи,обувки,храна...що все бяхме на купони без право на предвижване,без право на собствено мнение и дори без право да се подстрижем както решим.и накрая що ти другарю и подобните ти нещете да видите повече комунизъм и на снимка,а децата ви заминават за германия или сащ?я ги обясни тия работи на обикновенния човек.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 BGDS

    18 2 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Точно заради такива лъжци като теб,трябва да има Белене.Роден съм 1953 година и никога не съм виждал купони,за кавито говориш, освен купони за стол в училищата или някое предприятие за да ползват намаление като служители.Живота за хората беше приказка и никога не е имало нито бедни нито безработни.Свободното придвижване не е било забранено от нас а от запада.За виза за Германия или Франция се чакаше по месец,след проучване къде и какво.Можеш да лъжеш родените след измислената демокрация,но не и хората от онова време.И не съм ти никакъв другар.Такова мекотело,наречено трол не може да ми бъде и събеседник.Гнус ме е от такива мър ши като теб.
  • 38 Трол

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Десо пак ли си се развихрила рожбе? Или хормоните в теб бушуват. За домакиня въртяща се между печката и пералнята си много компетентна бе мило! Ма много знаеш за службите и руските войски, да не си ги посрещала и обслужвала?

    Коментиран от #41

  • 39 Jon Tърнар

    0 8 Отговор
    Путин отдавна е умрял ! играят го дубльори.ВПК ДИКТУВА ПОЛОЖЕНИЕТО.
  • 40 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    другарю,много се притеснявам за здравето ти.явно те е налегнала деменцията.не си виждал купони викаш.ами да ти обясня как изглеждаха дано се сетиш.квадратчета с дати и печат върху тях.и било приказка а?приказка е било за селяците дето доидохте от село и налапахте кокала на успелите и предприемчивите.и нямало бедни викаш.ти с кенефа на двора и панталона шит при местния шивач си бил небеден?с 30 те долара заплата си бил богат.евалата бе другар,сега що ривеш тогава ,сега значи си милионер спрямо тогава.поне може да си купиш хладилник и цветен телевизор без проблеми.едни утрепани македонци идваха и като те видеха теб богаташа те купуваха комплект с жена ти за едни гащи и кутия дъфки.толква си бил богат. въпреки белене и реда за които много милееш ама нещеш да ти идва на главата.щото кажи бе красавец колко от децата ти избягаха в русия или северна корея след като тук падна комунизма?и запада ти пречел да пътуваш???ти да не пишеш на някое лапе бе лъжко?ти си нямал международен паспорт нито пък си имал опция да ти се издаде ако не си бил на някоя длъжност.първата нормална процедура по издаване на паспорти бе 1989 година и за няколко месеца избяга целия 70 ти и 69 ти набор бе каскет.или си забравил че имаше жителство,демек нямаше опция да идеш да живееш в друг град по своя воля,а забрави ли граничните градове до които се стигаше с открит лист.и тва ли го бе направил запада бе ?или си забравил за граничарите и убииствата на тия дето искаха да напуснат рая на земята
  • 41 стоян георгиев

    0 12 Отговор

    До коментар #38 от "Трол":

    пиши си с тоя с деменцията.двамата можете да водите много интересен и логичен за положението ви разговор.
  • 42 Яверт

    7 0 Отговор
    Много ми харесаха последните две точки. Мисля че в България най - много страдаме от липсата им в нашата конституция. Мисля че е време за Велико народно събрание в което да не участват герб, бсп и дпс.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Това ми прилича на истерията около излизането на операционната система "Прозорец 10" - на всички им е ясно как стоят нещата в страната, промените в Конституцията само ги "легализира"?! Нищо ново, нищо различно... Дори някои от поправките трябва да се приемат и у нас, като например невъзможността да имаш сметки и активи зад граница, ако заемаш държавен пост! Това със правоприемствеността на СССР също е хитро - така могат да претендират за цялото интелектуално наследство - патенти, производства, а защо не и фабрики, построени с пари на Москва на територията на Беларус, Украйна, Казахстан и др.... Но на мен най-ми харесва поправката за семейството!!! Това задължително трябва да се приеме и в България! Нямам нищо против хомосексуалистите, ако изключим "прайдовете" и парадирането, но между хомосексуалист и педер@ст има разлика. Семейството е институция, тя е съюз между мъж и жена и трябва да бъде съхранена като такава! Еднополовите бракове не могат да дадат плодове, т.е. да имат потомство. Кой с кого спи и кой от кого какво иска да наследи може да се уреди и по други начини - съвместно съжителство, например! Сега какво става - хетеросексуалните не се женят, а хомосексуалните - да?!?