3 Юли, 2020 15:32 5 457 81

Опитите на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • военни-
  • граница-
  • опити

Привеждането в пълна бойна готовност на войските на т.нар. ЛДНР доказва провала на легитимация на марионетките на Кремъл

Опитите на Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва се върна към любимата си тактика към нагнетяване в точния момент на ситуацията по линията на съприкосновение на бойните действия в Донбас, когато спецслужбите на Руската федерация провалиха операция по смъкване на санкциите в периода на пандемията от коронавируса. Веднага след като Д. Козак се върна от Германия, самопровъзгласилата се ЛДНР обвини Украйна в обстрел и по заповед на Кремъл обяви привеждането на своите войски в пълна бойна готовност.

Кремъл се опитва да използва подобни маневри, преди всичко в преговорите си със Запада за шантаж и опит да се свалят санкциите, а също така към преминаване в нов статус-кво, който ще включва основно „руските реалности” съществуването на самопровъзгласението на „републиката” и Крим под контрола на Руската федерация, пишат украински медии. Към тази си тактика Кремъл се върна след като след опити да бъдат свалени санкциите срещу Русия заради окупацията на Крим и Донбас, и на фона на повишаващото се разпространение на пандемията от коронавируса в световен мащаб. Но стратегията не се увенча с успех.

Руските спецслужби посредством контролирани ресурси активно разпространяват лъжлива информация за съсредоточаването на 90-хиляден контингент на въоръжените сили непосредствено до линията, където са разположени зенитни комплекси и танкове. Кремъл използва данните на „разузнаването на ДНР”. Посочената бройка обаче не съответства на истината, тъй като представлява почти половината от действащата украинска армия.

Руската федерация, използвайки т.нар. „хуманитарен конвой”, постоянно снабдява „ЛДНР” с оръжия. Генералният щаб на воръжените сили на Русия формира и държи в Донбас оперативна група с руски окупационни войски в състава на Първи (Донецски) и Втори (Лугански) армейски корпус с общ състав над 35 000 души, 98 формирования на въоръжените сили на Руската федерация на държавната граница с Украйна в състав от 87 000-90 000 военнослужещи, 1100 танка, 2500 бойни бронирани машини, 30 самолета и 20 бойни хеликоптера.

Руската федерация явно се драни от факта, че украинската страна продължава да отстоява териториалната си цялост и независимост. Министърът на външните работи на Русия беше бесен от позицията на Украйна за това, че изборите в Донбас могат да се проведат само при спазване на Конституцията и законодателството на Украйна на базата на копенхагенските критерии и след получаване на контрол над границата с Руската федерация.

Уската спецоперация по легитимация на „ЛДНР” се провали. Международната общност не планира да признае самопровъзгласилата се държава като страна в конфликта. Последните изявление на руските власти за „особена субективност на „ЛДНР” към Русия, както и възможността на нейните граждани с руски паспорти да участват в т.нар. гласуване на поправките в Конституцията на Руската федерация, говорят само за разяреността на Кремъл във връзка с неговия неясен сценарии за прокарване на „квазирепублика” в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йико

    79 10 Отговор
    Украйна е част от Русия

    Коментиран от #4, #14, #39

  • 2 Последния Софиянец

    32 2 Отговор
    Този ветроход на снимката е от флота на Петър Първи.
  • 3 явно

    49 5 Отговор
    любимата тактика е грешна, време е да се върнете към правилната тактика - тъй или иначе, каквото и да направите все санкции, затова най добре си вземете западните Украйнини, поне да има защо да ви налагат санкции.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен Язовец

    56 7 Отговор
    Ти колко си умна и знаеш кога руснаците лъжат и кога не лъжат и за Усрайна всичко знаеш сигурно беше там и пишеш като свидетелка! Не струва и 2 шекела теорията на конспурацията, дори и по стандартите които са ниски в НПОто не струва!

    Коментиран от #16

  • 6 дааааа

    52 5 Отговор
    аФторката ... дааа .... аФторката с толкова правописни грешки. Дааа ... на хранилка така се става джърналист. Но само на тапия.
  • 7 Симеонова

    20 3 Отговор
    Обичам шишето особено ми е сладко ако е на гювеч!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 big

    60 8 Отговор
    Аз не знам дали ДНР и ЛНР са марионетки на Москва, но със сигурност знам, че България е марионетка на САЩ и ЕС.
  • 10 Бългaрин

    45 8 Отговор
    " пишат украински медии.".. Какво друго да пишат от киевската хунта??? Да признаят, че не направиха дори и опит да спазват минското споразумение за прекатяване на боевете? Но едва ли и някой го е очаквал от вашингтонските марионетки в Киев.
  • 11 357

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Грешиш. До Босфора е България. Нататъка са Сирия,Кюрдистан,Ирак
  • 12 Симеонова

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "хаха":

    Първо го пресушавам, после не помня какво се е случвало!
  • 13 Йосарян

    20 4 Отговор
    Абе офцъ, от къде те изкопаха. Имам флейта, ела да видим!
  • 14 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "йико":

    И скоро пак ще бъде, колкото и краварските подлоги да вият от ужас...
  • 15 ужас

    45 7 Отговор
    Колкото и да ревете, файда йок. Путин ви го начука през 2014 и точка. Плюйте колкото си искате, това ме забавлява. А Крим и Донбас повече няма да бъдат укрофашистки.
  • 16 Не бееее

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    всички знаем, че само ТИ знаеш кога кой лъже и кога казва истината. Ха ха

    Коментиран от #26

  • 17 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    11 16 Отговор
    При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски… След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра… Така и сърбите 345 години след българите приели православната вяра… Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език…”. Този цитат е от История славянобългарска от Паисий Хилендарски. Той е знаел, че Москалите са Московците, Московията която сега е Руската федерация. Сегашната Руска федерация е наследник на СССР. СССР е наследник на Руската империя. Руската империя е наследник на Московията(москалите-московчаните).Московията е създадена от татаромонголите в Москва. Москва е основан като град през 1272г. от татаромонгола хан Менгу Тимур. Русите(Киевска Рус)

    Коментиран от #23

  • 18 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    7 6 Отговор
    „Секретната Дипломация На XVIII Век“ – „Арестуваният“ Труд На Карл Маркс За Истинската История На Русия (Рус) това е книга която не е издавана в Русия и България.Може да я свалите свободно в интернет на български език е.

    Коментиран от #25

  • 19 Vov

    18 4 Отговор
    По-големи глупости, едва ли може да се напишат. Този, явно е стоял дълго на слънце.
  • 20 Софиянец

    30 4 Отговор
    Антонио,оди у плейбоя да се фоткаш,а не тука да пишеш глупости.И запомни,че Украйна е част от Русия,така както видинска област,е част от България.
  • 21 Страничен наблюдател

    32 3 Отговор
    Пред 2019 година САЩ са доставили на Украйна различни оръжия за над $430 милиона. Е, защо тогава Русия да не доставя оръжие на сънародниците си в Донбас? Трябва ли да ги остави бандеровците да ги изтрепят, та малоумните западняци да се укротят?

    Коментиран от #24

  • 22 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    6 7 Отговор
    Кой Паисий Хилендарски ли е стоял на слънце. Той за разлика от теб е знаел кои са истинските руси на които сме дали писмеността.
  • 23 Тимур създал москва

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    малееееееее льжеш та пушек са дига.....Тимур се е бил с тях и за известно време ги е подчинил.Тимур е спуквал от бой най вече османците чак до Босфора и явно не знаеш че Тимур е заповядал Сичко джамии да станат на КОНЮШНИ.Баязид светкавицата е бил пленен от него и му е бил столче за качване на коня......
  • 24 СПЕЦПИДARAZ

    6 19 Отговор

    До коментар #21 от "Страничен наблюдател":

    Например защото Русия доставя оръжие в Донбас , като доставя и така наречените "сънародници" и това е причината САЩ да доставя оръжие на Украйна . И втората причина е че Донбас е в Украйна , исторически първата и истинска Русия
  • 25 Да си чувал за Ютии Дулготукии

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    и Ал Невски Те са са Направили Москва най малко един век преди твойте измислени цифри...

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Бесен Язовец

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "Не бееее":

    Не бе ТИ и е тая всичко знаете за Донбас и Усрайна! Ще ви вземат в Лангли за аннализатори.
  • 27 еба си и роботите...

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да си чувал за Ютии Дулготукии":

    Юрий долгорукий.
  • 28 Свинярчето

    3 13 Отговор
    САШ ше оправят полужението в Донбас!
  • 29 СПЕЦПИДARAZ

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "Да си чувал за Ютии Дулготукии":

    То ти май само си им чувал имената на тия двамата. Това че били направили Москва е голям виц. Невски е бил васал на Златната Орда

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    12 4 Отговор
    И всьо будет ХУБАВЬО !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    9 15 Отговор
    руснаците искат да потдържат топъл конфликта в украина и да го ползват като аргумен в дипломацията си.заложници в ситуацията са шесте милиона руснаци живеещи в украина и отцепените територии!
  • 34 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    7 6 Отговор
    Първо през 1240г. монголите превземат и унищожават РУС(Киевска Рус). През 1272г. монголите основават гр. Москва които по късно става Московско княжество(Московия).През годините Московското княжество(Московията) чрез постоянни войни превзема останалите части на Златната орда. Московията през 1721г. се обявява за Российская империя.

    Коментиран от #36

  • 35 Абе що за глупости пишете тука

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "СПЕЦПИДARAZ":

    София кьт е била превзета от турците значи че са я създали.......Зле много зле е материала от който сте пръснати..

    Коментиран от #44

  • 36 Земи намери най накрая

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    около 1100 та година юриийс още един княз и то с българско потекло как са направили столица на княжеството си селцето обградено тогава с блата..
  • 37 666

    11 4 Отговор
    Поръчкова статия, съшита с бели конци. Дано поне са платили добре на автора.
  • 38 Сандо

    13 2 Отговор
    Явно е,че Антония нищо не разбира,а и знанията и за този кофликт са близки към нулата.Важното за нея и за плащащите е политкоректността.Та така:материала даден,гранта приет!Ура!
  • 39 Мао Бао

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "йико":

    Българските бесепари са част от КПСС . Да заминават немедленно за Сибир и да слагат траверси на БАМ

    Коментиран от #43

  • 40 Загрижен

    13 3 Отговор
    О краинските нацисти да си махат 12-те биолаборатории, спонсорирани от САЩ.
    Кой знае каква гадост ще изтече от тях. На една ръка разстояние са от нас ненормалните орки.

    Какво стана с правата на българите в О краина, братя, ала бала бяха нацистките убийци на зеца.

    Коментиран от #45

  • 41 Patriot

    10 1 Отговор
    Някой историк може ли логично да обясни, как Руско-турските войни за Крим, изведнъж, са станали Украино-турски и защо Крим беше на Русия, после на Украйна, а сега пак е на Русия?
  • 42 За мразещите Русия

    12 1 Отговор
    Наистина много глупости прочетох! Украйна ВИНАГИ е била и трябва да бъде Руска! За създаването на руска
    та държава четете историческите
    извори. Естествено България е една
    от най древните държави които още
    съществуват.Новоизлюпените демо
    кратки я обезличават и могат да я
    заличат.
  • 43 За мао бао

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мао Бао":

    Ти си поскедното Нещо, което може
    да каже, кой къде да заминава. На
    дали знаеш какво е комунизъм, ка
    питализъм, но да лаеш можеш.
  • 44 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Абе що за глупости пишете тука":

    Когато монголите нападат руските територии през 1240г. те воюват и унищожават РУС(Киеска рус). Паисий Хиляндарски пише, че на тази Рус ние сме дали писменост. Монголите воюват и с Волжска България и от тях им е единствената загубена битка.После когато монголите от превземат всички руски територии, те основават гр. Москва и монголския хан е управлявал от там. Московските руски князе са получавали ярлик-разрешително от монголския хан който е назначавал руските князе за да събират данъци от народа и да го предават на монголския хан.На това руснаците казват монголско робство.
    Руската империя съществува от 1721г.Руската империя завладява Крим през 1783г.

    Коментиран от #47

  • 45 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Загрижен":

    То има съмнвения , че коронавируса е създаден там и е пуснат в Китай
  • 46 антисоросоид

    9 2 Отговор
    Тая фалшива статия от кое сороско НПО е пусната ?
  • 47 Д'мин

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    Руското царство е от 1547 година, през 1721 година цар Петър приема титлата император и Русия е обявена за империя! А това, че монголците са основали Москва..., виж сега накратко-Москва съществува още през 11в.,малко угрофинско селище. През 12в. е споменато покрай князете Юрий Дългорукий и Светослав Олгович. Монголите го превземат през 1237г. Не знам каква история четеш, но ти препоръчвам първо да започнеш с приказките на братя Грим.

    Коментиран от #50

  • 48 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 6 Отговор
    До 1700 г. Московията (бъдещата Русия) плаща данък на Кримския хан, неин Суверен и Господар, правоприемник на Златната орда. Самите руснаци разказват как царят на московитите, когато е посрещал посланика на Крим, му е предоставял коня си, а сам е вървял пеша.
    През 1610 г. в Московията приключва владеенето на династията на Ченгизидите и трона заема Алексей Кошку от финския род Кобили. Смутена от фамилията му Църквата му дава фамилия Романов, за да изглежда, че някой от Рим е дошъл да управлява Московията.
    След окупацията на Великото Литовско Княжество през 1795 г. Екатерина II издава указ, с който нарежда угро-финското племе обитаващо Московията да се нарича - великоруси, а украинците – истинските руси, да бъдат наричани малоруси.
    Никой и никога не е виждал в оригинал договорът за съединяване между Московията и Украина, за който се твърди, че е подписан от Богдан Хмелницки и цар Алексей Романов. На всички карти издадени преди 1721г. си пише Московия. Няма карта на Русия с име Руско царство.

    Коментиран от #49, #80

  • 49 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    През 1547 година при Иван Грозни се обединяват руските княжества. И как се нарича страната-Русия!
  • 50 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 6 Отговор

    До коментар #47 от "Д'мин":

    Това са цитати от История славянобългарска на Паисий Хиляндарски която е написана през 1762г.Руската империя е създадена през 1721г.Но в История славянобългарска Паисий Хилендарски пише за москали, московци-тоест за Московията. Също пише и кои са Русите(Киевска Рус) на руските(Киевски) князе и княгини, и на която ние сме дали православието няколко века преди да е основан гр. Москва през 1272г. от който започва да има Московски князе които са назначавани от монголския хан за да събират данък за монголите. Когато Петър I Велики се обявява за Руски император започва кражбата на историята на истинската Рус(Киевска Рус). При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така.
    Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имали гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски. След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. Излиза че Паисий Хилендарски е знаел кои са истинските Руси(Киевска Рус) и кои са москалите. Това е писано прз 1762г.За какво Руско царсто или Руска империя говорим.

    Коментиран от #51

  • 51 Д'мин

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    Хайде по-сериозно с източниците! Изкарваш Паисий най-големия историк а "История славянобългарска" основата на науката история? Предложих ти братя Грим! Тази история има значение за изграждане на нашето самосъзнание, като народ и етнос, но ако искаш да спориш бъди по-сериозен! Ето ти цитат: История славянобългарска“ е сборна творба, която преплита елементи на история, автобиография и публицистика. Произведението съчетава средновековни и ренесансови характеристики. Към средновековните може да се отнесе това, че Паисий разглежда българската история от Адам и Ева, преписва от други текстове, както и това, че прави аналогии с Библията.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 6 Отговор

    До коментар #51 от "Д'мин":

    Обясни ми кои са тези МОСКАЛИ за които пише Паисий и те не са Русите.

    Коментиран от #55

  • 53 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 5 Отговор

    До коментар #51 от "Д'мин":

    Ни во время первой (предположительно 1245 год) ни во время второй (1257 год) переписей поселений и населения Суздальской земли, которую проводили чисельники из ставки Хана, Москва, как поселение не зафиксирована и соответственно и князя на "московском столе" не было. А ведь речь шла о величайших по тем временам доходах. Именно Хан Золотой Орды, внук Батыя, Менгу-Тимур повелел основать поселение Москва во время третьей переписи Суздальского населения, произведенной в 1272 году. А в 1277 году по достижению Даниилом (сыном Александра Невского) совершеннолетия (по законам Золотой Орды в 16 лет) посадил сего князя на "московский стол".

    "После смерти Александра (Невского)... получили: Дмитрий - Переяславль, Андрей - Городец. Младший, Даниил, стал через некоторое время первым московским князем, и от него пошла династия московских... князей и царей".
    /Журнал "Родина" №11. Москва, 1993 год, стр.30/
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    Хайде стига с тези московци! Дядо Вазов ги слага в устата на своите герои в "Под игото", означава ли това, че през 1888 година още е нямало Русия! Виж ако си някакъв неориентиран хохъл кажи си, да не се занимавам с теб!

    Коментиран от #57, #67

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    2 5 Отговор

    До коментар #55 от "Д'мин":

    прочети книгата, която никога не е издавана в СССР и България.
    „Секретната Дипломация На XVIII Век“ – „Арестуваният“ Труд На Карл Маркс За Истинската История На Русия (Рус). напиши името и в интернет, тя не е голяма свободна е за сваляне и е на български език.
  • 58 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    2 3 Отговор
    Книгата, която никога не е издавана в СССР и България – Московия възниква от Златната орда
    Защо една единствена книга на Карл Маркс никога не е издавана в Съветския съюз и комунистическия лагер? Една малка книжка, но знакова. Тази, в която Маркс анализира историята на Русия.За нея никога не е споменавано. Какво толкова ужасно пише в нея, че тя да бъде скрита толкова десетилетия?

    Русия – това е Московия, която възниква след разпадането на Златната орда. Люлката на Московия е „кървавото блато на монголското робство, а не суровата слава от епохата на норманите. Политиката на Русия продължава политиката на Ордата, на не на Рус.

    Тази книга се нарича „Секретната дипломация на XVIII век“ и е издадена в Лондон през 1899 година.
    Ето превода на инкриминирания труд на Маркс, скрит години наред от съветските и българските комунисти. Изследването на „бащата“ на социализма публикуваме в три части.

    ПЪРВА ЧАСТ: Появата на Рус

    Рус като държава с център Киев е създадена от племената на поляните, които живеели на десния бряг по следното течение на Днепър. И Киевската земя, (земята на поляните) дълго време преди създаването на държава била наричана Рус. Полянски градове били Киев, Чернигов, Переяславл. В теченеие на вермето поляните се обединяват с другите славянски племена: древляни, северяни, дреговичи, радимичи, вятичи, кривичи, илменски славяни. Обединявайки се, асимилирайки се помежду си, тези осем племенни съюза стават основата на Руси. Именно тази общност
  • 59 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    Именно тази общност по късно започват да наричат русини. Русите или русините стават основата на Рус, с център в Киев. Както бихме се изразили днес, това била титулната, началната народност на Рус.

    Имперска Рус

    Рус с център в Киев била своего рода имперска държава. Имало център (Киев и Киевщина) и имало колонии, които плащали на русите данък. Сред тях били литовските и финско-угорските племена.

    В летописът на Нестор е записано: „А всички тези други езици, дават дан на Рус: чуди, мери, веси, муроми, черемиси, мордви, пери, печера, ям, литва, зимигола, корси, норома, либ: всичките имащи свой език, от коляното на Афет, живеещи в полунощните страни“.

    Всички завоювани стнани също се смятали за Рус. Но населението на тези колонии не били етнически руси. И самите те не смятали себе си за руси. Те били „руски хора“ само в смисъла на това, че плащали данъци на Рус. Вярата също станала една(с обща църква) след като Рус завладяла тези племена. Безспорно имало културно влияние.
  • 60 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    За Рус, в тесния смисъл дълго време се смятала само Киевската. След това и Черниговщина и Переяславщина етнически стават Рус. И много по-късно (в края на XII век) руси стават жителите на Галичина и Солина. След това Рус започнали да наричат Галицко-Волинското княжество. Не е имало повече никаква друга Рус.

    Чуд (фино-угорски племена)

    Фино-угрите, които плащали дан на Рус, живеели между Волга и Ока и в Приуралието. В Рус тези територии наричали Залесие. Това е централната част на съвременна Русия, която се присъединява към Рус някъде през X-XI веке. По това време Рус съществува приблизително два века и русите са сформирани като етнос.

    Не съществуват точни данни за завоюването на Залесие, известно е само, че Точных данных о завотова не е станало веднага, а когато Рус укрепва.

    В края на XI век в Залесие се създава ново княжество: Ростово-Суздалското. То имало два центъра: Ростов и Суздал. През XII век се появява още един център: Владимир. Именно тези територии в литературата на XIX века се наричат Ростово-Суздалска или Владимиро-Суздалска Рус.

    Но в летописите няма множество Руси: Киевска, Северна или каквато и да било друга. Още по-малко Ростово-Суздалска или Владимиро-Суздалскя. Всичко това е измислено през XIX век от имперските историци. „Киевска Рус“ е също толкова изкуствено название както и „Русия“. Рус е била само една и тка се е и наричала.
  • 61 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    Формиране на московитския (руския) етнос

    През X век Ростово-Суздалската земя било заселена основно с фински племена. На тази територия започва да се формира и етносът на съвременния руски народ.

    Като всяка друга метрополия, Киев влияел на завоюваните народи. Славянските преселници в Залесие, разбира се, се смесили с финските племена. И, разбира се, фино-угрите и другите племена с времето също се „порусначват“.

    Те приемат и езика, и православната вяра. Но и до ден днешен руската провинция пази историята на фино-угрите, а не на славяните.

    Руският народен костюм няма нищо общо с дрехите на славяните. Московитският фолклор също не е типичен за славяните. Измислиците за „най-славянския“, пръв и главен руски народ са просто смешни.

    Понякога градовете на фино-угорските земи били наричани по руски маниер, но въпреки това, рекичките и мнозинството населения и досега са запазили финските си названия. Например, голям брой реки и притоци имат финското окончание -ва, което означава „вода“.

    Залесите се намирало, може да се каже в „задния двор на Рус. Народностите, които го населявали живеели крайно бедно, заради трудните условия на живот. Търговски пътица почти не съществували, Наоколо имало само гори и блата.

    Затова киевските князи не смятали тези земи за „лакомо парче“ и дълго време никой не им обръщал внимание. Русите от своите богати и топли райони нямали желание да се заселват в Залесие. Преселници-русини имало малко.

    Като цяло Рус никога не
  • 62 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    ВТОРА ЧАСТ: Московия наследява Златната орда

    Самите угро-фински племена (наричани чуд) не назовавали себе си Рус. В летописите си те противопоставят себе си на Рус. Коя колония не би противопоставила себе си на чуждата и метрополия?

    В Лаврентиевския летопис и в Ипатиевския това противопоставяне се вижда добре. А в тях са описани събития от XII-XIII века. Тоест даже през XII век и в началото на XIII век Новгород-Суздалските територии не са се смятали за Рус, нито Ростово-Суздал, нито Рязан, нито Смоленск, нито Владимирск.

    Рус е била само земята на поляните, тоест метрополия на Киевските земи. А Киев е майката на руските градове и другите градове на разширяващата се Рус никога не са принадлежали на бъдещата Московия.

    Руснаците смятат, че първата им държава (Рус) се е появила около 400 години по-рано от самите тях и, че това е било именно тяхна държава.

    Завладяването на Рус от татарите

    В началото на XIII век заради междуособни войни Рус отслабва и пада под натиска на татарите. Те завладяват и Полша, и Унгария, и северните Балкани. Завръщайки се от победоносния си поход, татарите създават своя държава.

    Така в долното течение на Волга се появява държавата Златна орда. Руските земи не влизат в Златната орда като част от държавата, а стават васали. Сега самата Рус била принудена да плаща дан.

    Распадът на Рус още повече отделя земите на Рус и Залесието една от друга. И културно, и етнически, и политически.
  • 63 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 5 Отговор
    Московия или московската държава

    Откъде се появява Московия? Угро-фините отначало са покорени от Рус, след това от татарската Орда. Но руските историци умишлено преувеличават влиянието на рус върху тези племена и умишлено обезценяват влиянието на Ордата и дори практически отричат влиянието на Ордата върху Московия.

    И това при положение, че московитеските земи са поробени от татарите почти 300 години.

    Едва след разпада на Златната орда се образуват:

    Московското княжество

    Казанското ханство

    Касимовското ханство

    Кримското ханство

    Астраханското ханство

    Сибирското ханство

    Москва (финско название) се споменава в запазените документи едва след средата на XII века като неголямо селище. През XVI век това название се разпростира върху цялото Московско княжество.

    Самото княжество се появява в началото на XVI век, което е началото на руската държавност.

    Мнозинството от европейските народи, както пише Евгений Наконечни, започват своята история с появат на собствена независима държава през IX-X век.

    Руснаците вероятно са единствените, които смятат, че първата им държава (Рус) се е появила приблизително 400 години по-рано отколкото те самите.

    Но фактите говорят друго: отначало московитският етнос се появява през втората половина на XII век. След това, през XV век се появява Московската държава, а през XVI установява отношения със съседите си.

    Европа, която в началото на царстването на Иван III едва забелязвала съществуването н

    Коментиран от #68

  • 64 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    Европа, която в началото на царстването на Иван III едва забелязвала съществуването на Московия, притисната между Литва и татарите, била зашеметена от внезапната проява на огромна държава край източните и граници.

    И така, Москва, Московия, Московска държава са управлявани от княз, а първият московски цар се появява през XVII век.

    Центърът на държавата бил пренесен в Москва, но знатните придворни на московския княз били почти изцяло татари. И политиката на Московия била продължение на политиката на Ордата.

    По-късно Екатерина II просто преписва историята, а историците, които пишели истината имали много печална съдба.

    Трубецкой пише: Московската държава възниква благодарение на татарското иго. Московските царе много преди да приключи „събирането на руските земи“, започват да обединяват земите от западната част на Великата монголска монархия. Москва става мощна държава едва след завоюването на Казан, Астрахан и Сибир. Руският цар се явява наследник на монголския хан. „Освобождаването от татарско иго“ се свежда до замяната на татарския хан с православен цар и пренасяне на двора в Москва.
  • 65 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 5 Отговор
    ТРЕТА ЧАСТ: Как се е появила Русия?

    До 1721 година официално се употребява само названието „Москва“ или „Московска държава“. До това време официално русия не съществува, още по-малко като наследница на Рус. След това името бива съзнателно променено. През 1721 година Московското царство завладява земите, името и историята на Рус и ги превръщат в „Русиь“. Това название не е народно, а изкуствено.

    Именно с това започва митотворчеството за великата Русия или Великорусия. И само след сто години Московия вече е наричана Русия, а московитите стават руснаци или великоруси.

    Московия престава да признава завладяването на Рус, твърдейки, че става дума за една земя и за един народ. Русините-украинци изведнъж ставата „малоруси“.

    Когато Московия сменя наименованието си, русините променят името на своята земя, за да не ги отъждествяват Рус и Московия, Рус все по-често е наричана Украина.

    Три (не)братски народи

    Предкците на украинския народ са племената, живели на територията на съвременна Украйна –волиняни, деревляни, поляни, бели хървати, уличи, тиверци и сиверяни, които през X векрмирани като отделен етнос.

    Племената, заемащи територията на Беларус (дреговичи, кривичи, радимичи) са предците на беларуския народ.

    Илменските славяни сформироват отделен псковско-новгородски этнос, който през XV-XVI век е частично унищожен, а частично асимилиран от Москва.

    В земите на Залесието славянските преселници се смесват с финските племена и сформират най-м

    Коментиран от #69

  • 66 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    В земите на Залесието славянските преселници се смесват с финските племена и сформират най-младия източно-славянски етнос-московити, или бъдещите руснаци. Това се случва във втората половина на XII век.

    Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.

    Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Москонският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на троа, а самият той коленичел пред него.

    Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак през 18 век, през 1721 година.

    В средните векове всички картографи на Европа определят Московия като принадлежаща на Ордата, следователно на Азия.
  • 67 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Д'мин":

    Аз съм българофил, гордея се, че съм българин и не мога да разбера защо много българи са чуждофили.Думата Хохъл която написа е обидна дума за украинец. Да ти напомня, че 60 процента от войниците на Руската империя които са воювали срещу тур ците в Освободителната война от турско робство са украинци.
    В сраженията на Шипка се бият рамо до рамо български опълченци и украински войници от украинските полкове служещи в Руската армия.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    Виж сега Василий трети управлявал от 1462-1505г. се нарича "Гасударь всея Руси", на него ще му обясниш как се казва царството му! По негово време двуглавия орел става герб, построен е Кремъл-с червените тухли, запазени до днес, в него в Грановита палата се приемат папски, немски и полски пратеници и всички те говорят за Руско царство! Това, че казваш, че си българин българофил ми звучи, като пилешко пиле. Спирам с полемиката, че не си на интелектуалното ми ниво и имаш проблеми със собственото си Аз!

    Коментиран от #70

  • 70 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 6 Отговор

    До коментар #69 от "Д'мин":

    Това, че руските царе са се наричали на всея руси е точно така. Проблемът на руските царе е, че руското царство е създадено от Московията,а Московията е започнала съществуването си от създаването на гр. Москва през 1972г.Истинската РУС съществува няколко века преди създаването на гр. Москва. И за това по късно когато Московията превзема РУС Руските царе се самообевяват за царе на всея Рус и обявяват че имало няколко Рус и те ги били обединили. То руския цар Иван Грозни се самонарича цар на руси и българи и от там тръгва мита за добрия дядо Иван които щял да ни освободи от турците. Истината е, че Иван Грозни напада, превзема и унищожава наследника на Волжска България-Казанското ханство. Едни съветски историци обясняват, че той воювал с татарите от Казанското царство, но не могат да обяснят защо като победил татарите от Казанското ханство той не се е нарекъл Цар на руснаци и татари а се е нарекъл Цар на руснаци и българи. Та Иван Грозни е станал Цар на българите след като ги е избил и поробил.Кремъл е построен от български майстори от Казан. След построяване му тези български майстори са избити. След като идват комунистите на власт в Русия българите в Русия са прекръстени на татари а републиката им е наречена Татарстан.Затова в руските, сръбските и македонските учебници пише, че българите са татари. А на мен са ми интересни българите русофили и всякакви други чуждофили-звучи ми като дървено желязо.Искам да намериш руснак българофил-желая ти успех в търсенет
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    1 4 Отговор
    Качвам цитати от руски източници за историята на Русия за да покажа, че не е такава каквато сме я учили в училище. Всеки който иска може да провери в интернет, вече има много достъпна информация за това. Също в YouTube има много видеоклипове с историята на единствената РУС(Киевска Рус) и как и от кого е създадена Московията превърнала се в Руска империя (на руски: Российская империя) e официално название на Русия от 1721 до 1917 г[1]. Названието е въведено от Петър I, който приема титлата император. Ние в България и казваме Руска империя и оттам идва объркването и с Рус. На руски език е Российская империя. Ние и на сегашната Руска федерация казваме Русия обаче името и на руски език е Росси́я, другое официальное название — Росси́йская Федера́ция (РФ), — государство в Восточной Европе и Северной Азии.

    Коментиран от #79

  • 79 веселяк

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    Мъжки, объркал си си хапчетата, вместо от розовите си глътнал от сините!
  • 80 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "„Секретната Дипломация На XVIII Век“":

    много се смях на тъпотиите ти...давай нататък, осветли ни ...:)))
  • 81 „Секретната Дипломация На XVIII Век“

    0 0 Отговор
    Първата държава с име РУС(Киевска Рус) е създадена през 882г. За гр. Москва най-ранното му споменаване е през 1147г. Държава с име Руска империя съществува от 1721г. (на руски: Российская империя) e официално название на Русия от 1721 до 1917 г. Названието е въведено от Петър I, който приема титлата император. Моля обясни ми коя е истинската Рус тази първата от 882г или тази от 1721г.Само да допълня, че териториите на Киевска Рус са завладяни от Руската империя чак през 17век.Същото е и с Крим. До 1700г.Московията е плащала данък на хана на Кримското ханство. Сега ни се обяснява как Крим винаги бил руски