Last news in Fakti

9 Юли, 2020 21:00 6 990 46

Кървава нощ в Белград: "Сърбите вече не искат да ги правят на идиоти."

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • протести-
  • белград-
  • полиция-
  • александър вучич

Белград се тресе. Втора поредна нощ хората протестират срещу мерките, свързани с Ковид-19. Всъщност обаче на тях им е писнало да ги правят на идиоти, твърди социолог.

Кървава нощ в Белград: "Сърбите вече не искат да ги правят на идиоти." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вълна от протести заради мерките на правителството срещу пандемията от Ковид-19 залива сръбската столица Белград вече за втора поредна нощ. Демонстранти хвърляха камъни и пиратки по силите на реда, полицията отвърна със сълзотворен газ. Центърът на сръбската столица беше отцепен. Към полунощ протестите отслабнаха, а демонстрантите постепенно са разотидоха.

Ранени са били 10 полицаи, обяви вътрешният министър Небойша Стефанович. При размириците от предишната нощ пострадаха 43 полицаи и 17 демонстранти, а двайсетина души бяха задържани. Една групичка дори успя да проникне за малко в сградата на парламента.

Протести имаше и в други сръбски градове. В Нови Сад и Ниш демонстранти са атакували екипи на телевизията. Гражданското недоволство се надигна заради подготвяното от правителството поредно затягане на мерките срещу разпространението на пандемията, която избухна в Сърбия с нова сила.

Болниците изнемогват, ще има нови мерки

Междувременно президентът Александър Вучи обяви, че няма да се възстановява забраната за излизане: „В Белград със сигурност ще има нови ограничения, но не и полицейски час“, обеща той. Конкретните мерки ще бъдат огласени днес от кризисния щаб на правителството. Първоначално се предвиждаше да бъде върната забраната за излизане навън от петък вечерта до сутринта в понеделник идната седмица.

От около две седмици насам страната отбелязва рекорден борй новозаразени с коронавирус – по повече от 300 души на денонощие. Особено в столицата Белград положението е много сериозно – болниците в града са препълнени. Тежко е положението и в Нови пазар, където болниците са изчерпали не само капацитета си, но и всички медицински материали. От избухването на пандемията в началото на март с Ковид-19 се заразиха повече от 17 хиляди души, а жертвите дотук са 341, по данни на университета „Джонс Хопкинс“. Критиците обаче се съмняват в официално съобщаваните данни и обвиняват властите, че крият истинските мащаби на бедствието.

Провокация на чужди тайни служби?

Вучич нарече демонстрантите „фашисти". Имало съмнения за „намеса на чужди тайни служби“, каза президентът, без обаче да навлиза в подробности. Опозицията обвинява държавния глава в авторитарен стил на управление, в прибързана отмяна на мерките срещу пандемията (заради изборите) и настоява за неговата оставка.

„Възпламеняването на колективния гняв показва, че и в сръбското общество е достигната точката на кипене“, коментира за ДВ сръбският социолог Дарио Хайрич. Според него, хората в Белград протестират не толкова заради обявената нова забрана за напускане на домовете, колкото защото от месеци насам вече нямат контрол над собствения си живот.

Краят на Рамазана и джамиите - една от причините

Междувременно президентът Вучич призна, че в Нови Пазар, където живеят много босненски мюсюлмани, са преценили неправилно ситуацията. Там в края на май празнуваха приключването на Рамазана и най-вероятно така се е подпалило новото огнище на заразата. В тази връзка Вучич си призна допусната грешка: че джамиите са останали отворени.

Дарио Хайрич смята, че демонстраните няма да се задоволят с някоя и друга оставка. „Те не искат повече да мълчат или да търпят да ги правят на идиоти“, казва социологът.

Автор Неманя Руйевич


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Terenski

    42 6 Отговор
    Явно ние вече сме станали европейци и такива събития тук трудно могат да се случат......или пък не!?

    Коментиран от #17, #33

  • 2 Белград, Букурещ, Атина се тресат

    76 11 Отговор
    винаги а София спи ли спи , но дойде време спящите да се събудят
  • 3 Б.Х.

    69 8 Отговор
    И ние не искаме да ни правят на идиоти, протестираме, но не ни отразяват. Пишат за Сърбия, за кунчевци, маймунчувци, но не и за нашия протест

    Коментиран от #6

  • 4 Антимилиционер

    12 35 Отговор
    и там малък, но изключително прост народ. хахаа... Балканско ви е сръбски милиционери нискочели.

    Коментиран от #31

  • 5 вие шумците

    41 5 Отговор
    На комунистите пак им се привидяха фашисти. Скоро и Боко така ще вика, като наврем Доган в някоя канавка, подобно на Кадафи.
  • 6 Мдаа

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Б.Х.":

    Дават го директно в Афера.
  • 7 Прочетохте ли милиционери

    13 27 Отговор
    Особено в столицата Белград положението е много сериозно – болниците в града са препълнени.
  • 8 Грейс

    17 12 Отговор
    Зеле я престани с тъпите си коментари! Никой не ти вярва, вече доста години сърбаме по парата на така наречената ви демокрация! Протестите са инспириран отвън, както нашите 2013г.Сближавснето на Сърбия с Русия бърка плановете на тези с евроатлантическите ценности и заради това след като ги бомбандираха сега ще спретнат сваляне на Вучич.

    Коментиран от #15, #16

  • 9 на протеста

    9 33 Отговор
    Сръбски мангъри, наркомани, прос титутки и клошари.
  • 10 Дали някой не задейства

    22 8 Отговор
    Разцъфването на балканските пролети?

    Коментиран от #19

  • 11 Антимилиционер

    9 29 Отговор
    Сръбски сороси и мангъри платени от ФАЩ и Израел.

    Коментиран от #18, #28

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор
    а при нас ни управлява хунта

    Коментиран от #35

  • 13 Сръбски сорос

    14 4 Отговор
    Хайде на майдана.
  • 14 от друг ъгъл

    16 10 Отговор
    Айде и пропаганднaта машина на DW се включи, само че питайте сърбите, ще ви кажат, че не е заради ковида, а заради очакваното признаване на Косово ? Е там ги клати техния вожд, а мерките са да ги спрат !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Патриот

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "Terenski":

    Мда, станали сме евро-джендъри! Жалко, завистливо, бедно и злобно племе! Правят ни на маймуни очевидно, а ние се репчим в нета....А, иначе, браво на сърбите! Това е начина и пътя!
  • 18 Я кажи на доктора

    11 6 Отговор

    До коментар #11 от "Антимилиционер":

    Много ли ти го слагаха милиционерите, че разви такава фикция другарю ?
  • 19 разпъване на петолъчки

    8 14 Отговор

    До коментар #10 от "Дали някой не задейства":

    Ха дано се освободим от СССР най-накрая, че тоя фалшив 30 години "преход" ми дойде до гуша! Хитър номер на комунягите да излъжат, че са сдали властта, но ножа е опрял до кокъла и скоро ще се крият в канавките като Кадафи! Ако бяха малко по-хитри болшевиките щяха доброволно да си бутнат комунистическите паметници, та да ни замажат очите за още 20 години, но скоро ще ги притинсме!

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "измет болшевишка":

    Да ве да ви "оставят", вие джендърите си мислите, че всичко ви се полага е така даром !? Ми завоювайте си ги ве принцески да видим, как ще стане ??? Еййй аман от меки китки с претенции !

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 шумчо

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Какви джендъри те гонят бе, само пееераси ти се привждат. Защо не си направите селяндурска република в Източна България, от където идвате повечето комунисти? Защо се бутате в София при нас??? 75 години ни тровите живота, защото СССР бил влезнал в партия с Америка. Ами ако Хитлер беше победил какво щеше да стане с вас, юдеоболшевишката сган? Вие сте паразите ,бе, все нашите къщи искате, нашата земя. Скоро ще се самоизядете, комунист срещу комунист ще вдигне ръка. Паразити долни.
  • 25 qwerty

    7 2 Отговор
    Трябва да изметат "власта" само да им покажат, че могат. Ще бият онези копои а? За 20 сребърника а? Да смажат поне още 500 милицЮнера, че и на тях да им стане ясно какво се случва с гавазите на власта...
  • 26 Ами какво ще стане сега с

    6 6 Отговор
    Рускосръбската зависимост? Утре ще признаят и Косово...
  • 27 Вова с пищова

    7 2 Отговор
    Лекичко напомням на Вучич какво го очаква ако признае Косово и по този начин пак ме направи за смях...
  • 28 селянин 1

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Антимилиционер":

    Оди да се нодеш,белким ти олекне..
  • 29 Мацедонец

    12 5 Отговор
    С риск отново да получа безброй минуси от българофобите в сайта, ще кажа, никой не прави сърбите идиоти, те са си такива, винаги богопомазани, то не бе османска империя, австроунгария, ссср и сега руссия и въпреки това останаха една педя, и всеки път когато са просперирали е било за сметка на България, следва Войводина и Западните покрайнини, една изконно Българска територия населена с Българи и предадена на една несъществуваща вече държава

    Коментиран от #32

  • 30 Добре

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "разпъване на петолъчки":

    копираш вожда си,но нито неговите нито твойте тъпотии вървят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като гледам

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Terenski":

    протестиращите им кои са и как се държат не е трудно да се стигне до заключението, че 2/3 от тях са ултраси от футболни агитки. Почти нямаше жени и хора над 30 години сред протестиращите. Анархисти пълни, знаещи само да рушат.
  • 34 Ама

    2 2 Отговор
    къде сте бе, мили мои протестърчета???Защо ви няма??? Грантове ли няма???На мн а ли да има #danswhitme?!?!?!?
  • 35 Шамара

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много си тъп.
  • 36 крадци чекмеджарски

    2 0 Отговор
    бойковците и те си купиха бронемашини да се пазят от народната любов
  • 37 бау бау

    1 0 Отговор
    На комундетата в гз

    Коментиран от #39, #42, #43, #44

  • 38 Сърбия трябва да овладее

    0 0 Отговор
    Соросоидите !
  • 39 Що при Царя - " Светяна вода " ли бяха?

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "бау бау":

    Носеха глави набити на колове по селата и къщите горяха !
  • 40 Бау, Бау ?

    0 0 Отговор
    1918 на Владая, царя изби нашите войници върналисе от Руският фронт ! А през 1923 година " Марица потече в кръв!" от цени, данъци, такси, бирници, репарации , загуби на територии ! БАУ , БАУ ! А освободените 1914 г териториите в Южна Македония - дето днес ходим на море а Одрин, Люлебургас, Чаталджа - кой отне и върна на Гърци и Турци ? Царя Фердинанд Сакскобурготски ! А песента "Велик е нашият войник!" е писана именно за победите от 1914 г. - а Царя всичко ЗАЛИЧИ ! Бау , Бау твойта мммм дева ! Как ще ми бавкаш , да те зашепя за шията !
  • 41 Гео Милев жив в пеща та локомотива !

    0 0 Отговор
    Бау , Бау ! Как ще бавкаш мамамама ти дева !
  • 42 Нашата държава винаги е като медала

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "бау бау":

    С две страни ! Едни дето теглят Товара а други дето се Возят на каруцата ! Бау, Бау ще ми джавкаш. Комунизма в Китай е номер ЕДНО в света - нашият Червей в какъвто и строй да го поставиш си е все ЕРВЕЙ ! Чистка е нужна и Китайски КОМУНИЗЪМ ! И движение в крак ! Много тарикат се пръкна !
  • 43 Жандармите на Царя

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "бау бау":

    Комундета ли бяха ?
  • 44 Паметника на Васил Левски в София

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "бау бау":

    Кой пое инициативата за построяването му ? Сщият тоз Чурвеяй от Русе който го съди ! За което той стана ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯТ СЪД в Княжеството . Чети Бау, Бау ! Щото като Бау, Бау ще свършиш и без история по теб !
  • 45 Матей

    0 0 Отговор
    Сърбите явно са много по-будни от нас,щом излизат на протести специално против неадекватните мерки на властите заради К-19. Маже би знаят и че вируса е почти безобиден,а заразените без симптоми не заразяват.Прочетете статията "Пандемии нет" в сайта на Кр. Иванджийски "Строго секретно" ,в която се твърди,че СЗО е обявило тези неща и ,че няма нужда от ваксина и никакви мерки.Трябва само да се изолират болните и толкоз.Как ви се вижда ,не е ли сензационно и възниква въпроса за отговорността на властите за нанесени щети,това обръща играта на 180 градуса.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.