Last news in Fakti

13 Юли, 2020 15:59 5 036 31

"България не е Догансарай. България - това сме ние"

  • ахмед доган-
  • росенец-
  • дпс-
  • сараи-
  • христо иванов-
  • демократична българия

Нажежената обстановка около бариерата на пътя, водещ до плажа на "Росенец", създаваше всички предпоставки за избухването на тежък конфликт. Вместо това прозвучаха възгласи "България!". Репортаж на Емилия Милчева.

"България не е Догансарай. България - това сме ние" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"България не е Догансарай. България - това сме ние". Подобна табела от днес може да бъде видяна на плажа край парк "Росенец" в непосредствена близост до "летните сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. След няколко часа сблъсъци между протестиращи и полиция, гражданите успяха да стигнат до плажа. По-късно той беше огласен и от българския химн. Събитията, предшестващи успешния завършек на акцията, не минаха без сблъсъци. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе повален на земята, а за кратко беше задържан активистът на партията Иво Мирчев.

"Искаха да провокират етнически сблъсък, не се получи. Най-важното за мен беше, че всички - и докараните от ДПС, и дошлите на плажа, викахме "България" и бяхме заедно". Така Христо Иванов обобщи пред ДВ случилото се днес.

ДПС първи завардиха мястото

От ранни зори "пазители" на плажа бяха докарани с автобуси и коли с кърджалийски, пазарджишки и благоевградски регистрационни номера, за да завардят пътя пред желязната ограда, запречваща влизането в "Доганленд". Христо Иванов каза, че са пуснали жалба срещу оградата, която е издигната наскоро, и е незаконна. На нея има табела "Охраняем обект" и друга - "Строителен обект", макар резиденцията да е построена преди четири години. Фактът, че кметът на община Бургас Димитър Николов я вижда като строителен обект обаче спестява на собственика данък сгради и такса смет за луксозния палат. Кеят пък беше охраняван от членове на младежкото ДПС, предвождани от евродепутата Илхан Кючук и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, с аргумента, че пристанището е частна собственост.

Отрано пристигнаха и полицаи и жандармеристи от Бургас, Ямбол, София, Кърджали, Стара Загора и Варна, които също влязоха в роля на "пазители на плажа".

Гражданите, отзовали се на призива за "масовото ходене на охраняем плаж", вървяха 5-6 километра в 30-градусовата жега, за да стигнат до желязната ограда. Причината е, че автобусите и колите, с които пристигнаха избирателите на ДПС, бяха изпреварили всички. Или поне такива бяха мотивите на полицаите, за да бъдат принудени протестиращите срещу завладения държавен плаж да оставят автомобилите си на километри от него.

Както на протестите в центъра на София, така и тук кордон жандармерия разделяше двете групи български граждани. Пред желязната врата обаче те се смесиха. След лозунгите жегата налегна всички - както униформените и протестиращите, така и хората с бели шапки с логото на ДПС, на които чак преди обед се сетиха да раздадат минерална вода отвътре. Едните викаха "ДПС", другите пяха химна, но се чуваха и възгласи "България!". После на групи от по петима-шестима се заеха да обсъдят вътрешнополитическата обстановка. "ДПС ви мачка, този плаж е държавен", обясняваха протестиращите. "Съдът да каже", отговаряха другите. Но на заключението "всички сме в един кюп с тия ниски заплати" и едните, и другите кимаха одобрително и не се чу ни една обида на верска или етническа основа. "Не срещу етноса, а срещу мафията", гласеше надпис на един от плакатите.

Какво се случи, докато "плажът" вървеше

Преди обяд кметът на Бургас бе притеснен от виковете "Мафия" и насъбралите се пред сградата на общината. Сред тях бяха Христо Иванов и активисти на "Демократична България". Те поискаха съдействие от кмета, за да не се стигне до сблъсъци и за да бъдат допуснати до плажа. Димитър Николов, четвърти мандат кмет на Бургас от квотата на ГЕРБ, се появи при протестиращите, за да им обясни, че недопускането на хора до плажа е… грешка на полицията.

Грешката бе поправена с последвалата оставка на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров (подадена, но неприета от вътрешния министър). Причината - "създалото се напрежение в Росенец". Новината дойде след заседание в МС, на което премиерът настоял да бъде свикана парламентарната комисия за контрол на службите, за да бъде обсъдено свалянето на охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Двамата обаче обявиха в аванс, че се отказват от нея.

А след края на събитието районът в парк "Росенец" бе осеян с хиляди празни бутилки от минерална вода, захвърлени бели шапки, опаковки от мокри кърпички. Някои от докараните с автобусите на ДПС пък решиха да се изкъпят в морето - все пак са ги докарали на плаж.

Автор: Емилия Милчева

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде,айде

    11 5 Отговор
    Преекспонирате
  • 2 Последния Софиянец

    63 5 Отговор
    Българи и помаци се побратимиха а Доган гледаше от прозореца на сарая и не вярваше на очите си.ха ха ха
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Човекът с каскет

    32 4 Отговор
    България не е СИК-аджийска и на Мафията,но я управлява СИК-аджията и Мафията, която си е присвоила държавата.
  • 5 ВАРНА

    24 0 Отговор
    КОГАТО РЕША ДА ЛОВЯ РИБА В ЧАСТНИЯ КОМПЛЕКС "СЛЪНЧЕВ ДЕН" АК КАЗВАМ НА ПОРТАЛА - ДОБЪР ДЕН ОТИВАМ ДА ЛОВЯ РИБА НА КЕЯ - И ВРАТАТА СЕ ОТВАРЯ ,ТОЕСТ АЗ ИМАМ ДОСТЪП ДО БРЕГОВАТА ИВИЦА В СЛУЧАЯ МОРЕТО ,ЗАЩО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ НА РОСЕНЕЦ
  • 6 злобар

    30 2 Отговор
    Пазете косъм да не падне от главата но Доганя , а той от благодарност може безплатно да обреже всички .
  • 7 Хммм

    24 5 Отговор
    Не измествайте фокуса от протестите срещу уродливото управление на хунтата . Опитвате се да разиграете етническата карта,когато стане напечено за хунтата.Но този път номера няма да ви мине. Какъвто и да е Доган...Герб са на власт и премиер е Борисов,съответно каквото и да е ставало в държавата в полза на някой ..дали Доган,дали Пеевски и пр. е ставало с подписа на Борисов .

    Коментиран от #18

  • 8 НххххххМ

    36 1 Отговор
    Бях там. Не му се получи на Доган - целта му беше двете групи да се сбием и после да използва това, но уви...Когато си тръгвахме оттам, край мен мина група от симпатизанти на ДПС, казах им: " Момчета, голяма глупост направихте днес, да се водите по акъла на някой, който иска да ви използва..." Един от мъжете ми отговори:" Така е, права сте, госпожо."
  • 9 5999

    4 10 Отговор
    Много шум за нищо.След дългата изолация безделниците имат нужда от социални контакти
    .Жалко че младите хора така се забавляват

    Коментиран от #13

  • 10 5999

    3 13 Отговор
    А ти по чий акъл се водиш Днес защо не си на тзи плаж.
  • 11 5999

    0 15 Отговор
    А ти по чий акъл се водиш Днес защо не си на тзи плаж.
  • 12 5999

    0 15 Отговор
    А ти по чий акъл се водиш Днес защо не си на тзи плаж.
  • 13 вярно е

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "5999":

    Прав си.Защото безделниците имат нужда от малко развлечение ,и Герб ги натовари в Бургас на автобусите и ги докара в София;))) като не пропусна да ги почерпи и в крайпътно заведение с някое кебапче.

    Коментиран от #14

  • 14 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "вярно е":

    Ние им организирахме такова развлечение в София че ще ни помнят за цял живот.ха ха хаЖалко че повече няма да дойдат.Много се забавлявай като ги гледах циганите с по сто висящи дела как бягат като зайци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    18 2 Отговор
    Българи.... Аспарух тази България ли основа и ни завеща.... До къде стигнахме един циганин от
    Пчеларово да ни командва.... Един лежал в затвора против България а сега я държи в ръцете си.... Доган е никой... Отнемане на всичко и да ходи да си бере малини те.
  • 17 да да

    7 11 Отговор
    доган е маша на руснаците!
    на който това не е ясно, да не приказва !
    с руснаците шега не бива, те нямат скрупули да унищожат физически всеки , който не им е удобен, без значение, кой е, и какъв е!
    затова никой не смее да пипне доган - защото заминава !
    но да е ясно , ако не е доган ще е някой друг, руснаците никога няма да оставят тези земи да не са под техен контрол, НИКОГА!
    ние сме малки и зависими, не можеш да путин да му покажеш среден пръст защото си край !
    и така ще е оше много дълго време.
    да се радваме все още ,че на нашето черно море още не е решил да сложи ръка и телена мрежа, като на Крим !

    Коментиран от #23

  • 18 Льотчик Рътев

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Никакъв подпис. Мафията е задкулисна .тя им асвои хора на всякъде в администрацията, в ,съда ,в прокуратурата ,в президентството. Борисов държи само част от общественото богатство.
  • 19 възпитаник

    11 1 Отговор
    ревизия и затвор за боко,каскета,сокола и пеевски

    Коментиран от #21

  • 20 Пустите Доганци,

    2 1 Отговор
    станали московци, а Кърджалии - Донски казаци.
  • 21 мъжкар

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "възпитаник":

    РЕВИЗИЯ СЕ ПРАВИ НА НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ А В СЛУЧАЯ ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТДАВНА СЕ ЗНАЯТ.ВЪПРОСА Е ДА СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ КОЙТО НАИСТИНА ДА ГИ НАТИКА ПО ЗАТВОРИТЕ САМО ЧЕ БЕЗ СЪД ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЪДИШ НЯКОЙ КОЙТО Е ИЗВЪРШИЛ ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ АМА ТИЯ ГАДОВЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ТАКИВА МАРОДЕРСТВА КРАЖБИ И ЗЛОУПОТРЕБИ ЧЕ ТРУДНО ЧОВЕК БИ МОГЪЛ ДА ГИ АСИМИЛИРА.
  • 22 ъъъъъ

    2 0 Отговор
    хайде обявете я за противоконституционна .
  • 23 Объркано Атлантиче

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "да да":

    И като Доган е маша на руснаците, защо цялата соросоидно- атлантическа шайка чак сега се сетиха, след 30 години?
    На всеки му е ясно,че турската партия-ДПС на Доган прокарва политиката и интересите на Турция в България. И САЩ, и соросовите фондации ги подкрепяха, до момента в който Турция вместо да воюва в Сирия с руснаците, започна търговия с тях.

    Тази ситуация мен като българин ме устройва, защото ще намали драстично влиянието на Турция над страната ми, но ме тревожат "партнерите" - утре може да им хрумне друго,те винаги гледат тяхната изгода , а нас не броят за нищо.

    Коментиран от #26

  • 24 ДОГАН ВЪВ ИНДИЯ

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България не е Догансарай. България - това сме ние
  • 25 йокин

    0 0 Отговор
    Доган сарай,е И ОЩЕ КАК.Как бързо,агите,оставиха тютюня,и хайде на плаж.А ганювците,един,друг,се плюем.Толкоз сме разединени,ЧЕ ПОВЕЧЕ,НЕМА НАКЪДЕ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Объркано Атлантиче

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Мечти мелез, мечти, бяхме под Османско робство векове. Къде е сега османската империя,а? Няма я, изчезна! България още я има.
  • 28 Кристиян Вигенин

    0 1 Отговор
    Бойко е само част от проблема.Доган,Пеевски,всички Червени Милионери и цялата мутро-болшевистка паплач на топло.Само тогава ще има резултат.А не,сваляме Бойко и слагаме Черепа или някое негово протеже,като Корнела например.
  • 29 Byg

    1 1 Отговор
    Този скеч с ми;ката иванов и подченените на радеф служители на нсо , доведе до ходенето на плаж на другия ден . Тръгнаха да се къпят и едните и другите , правиха панаири докато се дигна слънцето и отидоха да се цопнат и едните и другите пеейки мила родино пред погледа на почетния. Плоска постановка , слаби актьори , неграмотен режисьор . Сега плажа празен като глава на протестант , никой вече неще да се къпе , няма камери. Платени охлюви.
  • 30 Очевидец

    0 0 Отговор
    Мафията и Етноса е едно и също нещо в България. В цялата ни история не е имало организирана престъпност. Не е трудно да се разобличат турците, помаците, гърците, каракачаните, руснаците и няколкото западняка, които представляват цялата т. н. българска мафия. Като видя жалки опити на манипулация, от вида на Помаци и Българи се прегръщаха и побратимиха, ми се повръща. Подлогите на исляма докараха милиони чалми тук... правейки се на българи, за да няма организирани нападания срещу тях, създавайки фалшивото впечатление, че са едни от нас. Боклука се изхвърля, не се прегръща.
  • 31 Попа

    1 0 Отговор
    Вярваите на Осман Октай, той наистина е загрижен за избирателите на ДПС.Други всички са мафиоти и милионери които ги исползват само за избори.Вижте само кои личности са в партията, Данчо Ментата, Пеевски защо.Защото ще бъдат вечните депутати много хитро а избирателите.