14 Юли, 2020 20:30 6 581 54

Как талантливият мистър Борисов стана Орешарски

  • пламен орешарски-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • ахмед доган

Този процес започна още през 2014 г., ескалира през 2015-а, а през последната седмица го виждаме в завършен вид

Как талантливият мистър Борисов стана Орешарски - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от най-тъжните метаморфози в българската политика е превръщането на Бойко Борисов в Пламен Орешарски. Този процес започна още през 2014 г., ескалира през 2015-а, а през последната седмица го виждаме в завършен вид.

 

Този процес започна още през 2014 г., ескалира през 2015 г., а през последната седмица го виждаме в завършен вид. Вече всички първични политически белези между бившия премиер Пламен Орешарски и настоящия Бойко Борисов съвпадат:

- ясна свързаност с ДПС: движението осигурява медиен и прокурорски чадър на Борисов, а правителството дава на Доган и приближения му кръг надзаконов статус, студени резерви и топли държавни поръчки;

- пълна реторическа симбиоза на ГЕРБ с бизнес– и медийната империя на ДПС и сие;

- подкрепа от ГЕРБ за наказателния инструмент на тази група, който доби форма не на шеф на ДАНС, а на цял главен прокурор;

- изкривяване на правото в полза на определени (същите) бизнес и медийни интереси по модела “Росенец”;

- заклеймяване от ГЕРБ и Борисов на протестите срещу симбиозата между власт и политика и твърдения, че протестиращите са платени от Васил Божков и докарани с камили от Дубай;

- организиране на контрапротести с автобуси;

- прокарване (в суматохата) на, като цяло, руски интереси – АЕЦ “Белене” и българо-турския поток – с основна цел материална изгода за определени лобита.

Има и разлики между 2013 г. и сега. Тома Биков стана Мая Манолова, а Мая Манолова зае мястото на Тома Биков. Волен Сидеров пък мъдро взе каквото му се полага и остави Каракачанов и Симеонов да си крият златните пръсти под пластмасовата маса. ТV7 стана НОВА, но качеството се запази същото.

Някои не успяха съвсем да се трансформират. Томислав Дончев, например, изглежда като човек, който не знае съвсем ясно къде се намира и физиономията му добива все по-озадачен вид – явно му е трудно да се превъплъти в Сергей Станишев. Бойко Борисов, обаче, очаквано се оказа със сериозен театрален талант. Записвайки се дистанционно в школата по актьорско майсторство на Камен Донев, Борисов направи прекрасна имперсонализация на Орешарски. Е, получи се един доста по-бъбрив и драматично-кахърен Орешарски, но това са допустими различия в интерпретациите – въпрос на естетическо решение.  

Метаморфозите застигнаха и други хора. Андрей Райчев, например, изведнъж заговори като протестър за нуждата от предсрочни избори. А всички вкупом започнаха да хвалят Христо Иванов и Демократична България, които само преди седмици или критикуваха или просто пренебрегваха.

И тук идва интересен въпрос. Защо даже и отявлени говорители на ГЕРБ не можаха да не дадат кредит за това, което ДБ и Христо Иванов направиха? Та тази формация винаги е говорила нещата, които и сега говори. Какво толкова се промени през последните дни? Може ли една гумена лодка да предизвика коренно различни оценки за един политически актьор?

Отговорите на тези въпроси са в две посоки. Първо, твърденията зад които ДБ и Христо Иванов стоят, не само се оказаха верни, но и хората видяха състоянието на нещата в пряк ефир. “Росенец” даде ярка илюстрация за беззаконието, а действията на Иван Гешев просто потвърдиха очакванията за неговия мандат, които ДБ имаше още преди избирането му: предубеденост и мерене с различен аршин все в полза на определени кръгове.

Но истината не е достатъчна за спечелване на общественото доверие. Това, което реално отличи Христо Иванов и Демократична България в подвижните пясъци на сегашната ситуация е, че те останаха единствената партийна формация, която не е минала през някаква метаморфоза. И в този смисъл те си останаха автентични. А всички останали са с изцяло или частично сменени физиономии.

Талантливият мистър Борисов лесно стана Орешарски, но от Корнелия Нинова далеч по-трудно става протестър: вари я, печи я, все го докарва повече на комсомолски апаратчик. Но да не прибързваме - опитите и там продължават. При Мая Манолова трансформацията стана елегантно, но пък остана съмнението, че от предишния Тома Биков тя отново ще се превърне в предишната Мая Манолова в някоя полунощ. За Тома Биков няма и съмнения.

На този силно флуиден фон на политически идентичности Демократична България е ясна, непроменлива алтернатива: проевропейска, демократична формация, за която са важни зелените политики и отстраняването на мафията от властта. Такава тя е сега, такава си беше от създаването, такива са си били Христо Иванов, Атанас Атанасов, Радан Кънев и зелените. Заради тази устойчивост по време на всеобща флуидност ДБ има голям шанс да се позиционира добре и да разшири подкрепата си на следващите парламентарни избори.

ГЕРБ искат да внушат на обществото, че президентът Румен Радев ще е големият печеливш на парламентарния вот. Но елементарни сметки показват, че това не е вярно. Радев просто няма да се явява на парламентарните избори. А едва ли той чистосърдечно ще подкрепи БСП, която в момента е в насипно състояние: неговото обществено одобрение няма как да се прелее към столетницата. Причините за това са много, но две са най-важни. Доста хора застанаха зад Радев, без да одобряват политиката му, а просто в защита на конституцията: подкрепата му в момента не е подкрепа за “Грипен” или за ходенето по паради в Москва. Второ, в левицата се оформи силно про-ГЕРБ крило, което размива още повече нейната опозиционност. А и самата Нинова трудно застава срещу ДПС и Гешев, които са съществена част на настоящия управленски модел. В този смисъл Радев няма какво толкова да налее в левицата, нито пък има подходящ съд, в който да го налее.

Винаги има алтернатива

Още по-абсурдно е Радев да застане зад Мая Манолова или Слави Трифонов. По същата логика би могъл да подкрепи и Цветан Цветанов (друга драматична метаморфоза в пейзажа). Така че на следващите парламентарни избори Демократична България ще бъде силната критика и алтернатива на ГЕРБ в център-дясното пространство. По въпроси за икономиката и отношенията с Русия, тя ще е по-надясно от ГЕРБ. По проблемите на зелените политики и малцинствата – може да се окаже по- в центъра от ГЕРБ: акцията в “Росенец” беше и перфектна демонстрация на междуетническото уважение и толерантността, зад които ДБ стои. А по отношение на Иван Гешев и съмнителните свързаности и активности на сегашната власт, ДБ и ГЕРБ просто са в различна лига.   

Извод: политическата автентичност и последователност са важни ценности, а в демокрацията винаги има смислени алтернативи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 3 Отговор
    Меркел чете ли Дойче Веле?
  • 2 Terenski

    65 4 Отговор
    Борисов се е опиянил от властта и сега си мисли,че все още има подкрепа,а всъщност не е така! Време е да помисли трезво и да си тръгне докато все още може!
  • 3 Asdfg

    64 5 Отговор
    ТИКВАТА и ТАЛАНТЛИВ? Шегувате ли се? Пожарникаря е талантлив само в това да пълни нощни шкафчета и да говори простотии и глупости!

    Коментиран от #33

  • 4 Кеворк

    43 4 Отговор
    Всички от ГЕРБ са талантливи, красиви и богати

    Коментиран от #7

  • 5 ннн

    32 1 Отговор
    Kъде е Б. Борисов?

    Коментиран от #8

  • 6 мутра стажант

    14 15 Отговор
    БАЦО ЩО СА НАКАЗВАШ БЕ ЧОВЕК,ФЪРГАЙ ИМ Я ТАМ ОСТАВКАТА ,ХА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАЯТ БЕЗ ТЕБ
  • 7 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кеворк":

    За богати да.Другото не.
  • 8 стръгач

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "ннн":

    МИИ ОТЗАДЕНКА ЖИПКАТА -УТРЕ Е РЕШИЛ ДА ПО ЖИТКА УЕКО
  • 9 СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ

    10 35 Отговор
    ИМЕТО МУ,ДА БЪДЕ ВОЛЯТА МУ!!!
    ВЕЛИК СИ БОЙКО, НАИСТИНА ВЕЛИК!
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК ВЕЛИК РОДОЛЮБЕЦ, БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!!
    МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА КРАДЛИВА ОЛИГАРХИЯ,ФАТМАЦИТЕ-БЪЛГАРОМРАЗЦИ, КОМУНИСТИЧЕСКАТА СЕКТА ОГРАБИЛА И УНИЩОЖИЛА БЪЛГАРИЯ!
    ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ,
    ЕВРОПА И ЦЕЛИЯТ ДРМОКРАТИЧЕН СВЯТ СМЕ СЪС ТЕБ!

    Коментиран от #12, #15, #30

  • 10 бай Винету

    38 3 Отговор
    Гледайте "Осем джуджета" и ще разберете от къде са пачките в чекмеджето на Борисов.

    Коментиран от #13, #43

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ти нещо се обърка май

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ":

    сарайска ли каза ?
  • 13 АЛИ БАБА

    5 16 Отговор

    До коментар #10 от "бай Винету":

    Виждал ли си 4 милиарда, другарю?
    Ще тичате накъдето и когато ви кажа!
    Коремното и той!
  • 14 ГЕШЕВ Е ПОЗОР

    14 2 Отговор
    И талантливият мистър Каскет
    http://www.image-share.com/ijpg-4087-3.html
  • 15 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ":

    Недей така,че докарваш другарите и фатмака до инфаркт.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Behemoth

    26 5 Отговор
    Абе тия в ред ли са ?Разликата е два камиона книги между Тиквата и Орешарски...и добрият министър... ай си.ктир....кой го е писал това нещо бе?Ама сериозно, пс.их.одесните са най голямата заплаха за бъдещето на България...ей тоя па.сквил всъщност казва -Абе той ще се поправи щото няма кой....нямам думи просто...

    Коментиран от #19

  • 19 мечо

    5 21 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    еи комунис на такива като теб трябва да се забрани интернет сас закон орешарски бил по добар от борисов абе ти чуваш ли се изопщо

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Корона глад

    12 3 Отговор
    Абе кафе е началника с джипката,да не свършиха парите за бензин?
  • 21 Behemoth

    10 3 Отговор
    Искам да прочетете коментара и да ми кажете защо аджеба трябваше да го напиша ТРИ пъти....много поздрави на майките ви...

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Врачка

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    И моя до твоя.
  • 24 Behemoth

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "мечо":

    А на тебе го.ведо пр.осто трябва да ти се забрани да пишеш и по възможност да дишаш...безмозъчно животно!

    Коментиран от #25

  • 25 мечо

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    аве еи не ми се отвараи че полудях
  • 26 мечо ли си клечо ли си

    23 5 Отговор

    До коментар #19 от "мечо":

    нито орешарски нито най-върлите комунисти диктатори не са грабили така народа си като боко чекмеджето терориста българоубиеца

    Коментиран от #37, #44

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Един

    4 4 Отговор
    http://www.image-share.com/ijpg-4087-3.html Поздрав за Гешефт
  • 29 Сандо

    4 7 Отговор
    ДВ спрете да се излагате,бе хора!Този,който е написал тази простотия,е за уволнение.Стига сте плюли на авторитета си,който може би е останал.
  • 30 Не дай боже

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ":

    Пази боже от такива като теб
  • 31 Проф Константинов

    4 1 Отговор
    Вече започваш да прилицаш на Мефистофел, хептем тисее променила физиономия та и погледа, Само където рогата ти растат навътре, заради шапката, която носиш зимно време!!! Идва време и Дяволите да носят вода наБаламите!!!!! Забравил сие тази поговорка????
  • 32 един от многото

    9 2 Отговор
    Колко ли още филии с мас трябва да излапа Тиквун , за да може поне малко да се доближи до интелекта на Орешарски?
  • 33 БГ гражданин

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Asdfg":

    Препратката е към емблематичният герой "Талантливият мистър Рипли", който от низините,чрез убийства и измами се изстрелва във висшето общество.
  • 34 Талантлив

    7 2 Отговор
    Никога не е бил, виж лъжлив много лъжлив ама хората му верваха
  • 35 Електра

    3 8 Отговор
    Само, че Орешарски със СС Момата го лапаха на Чалмата, сега го лапат Фърчилото Радефф и Импексовата му господарка...
  • 36 Ения

    10 1 Отговор
    Борисов не е Орешарски!Орешарски е умен човек,отличен икономист.Само можем да съжаляваме,че кратко време беше премиер.
  • 37 колю

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "мечо ли си клечо ли си":

    Аре ве.на друга планета си бел.а?
  • 38 Браво

    5 5 Отговор
    Отлична статия. Радан и Христо това са хората които могат да направят България европейска страна. Останалите са се навързали като омазани свински черва. Хората искат политиците да приличат на тези от европейските държави. Искат истинска демокрация с работещ парламент. Никога по-вече полицаи и военни на ключови държавни постове.
  • 39 В.В.П.

    0 0 Отговор
    АЙЙ,СПРЕТЕ СЕ С ТЪПОТИИТЕ...ПЪЛНА КАЦА С ЛА.НА
  • 40 4икибойко

    4 2 Отговор
    От статията прозира неистовото желание на американското посолство да назначи на власт Христо Иванов, който да им е поредния послушко. Така корупцията няма да изчезне, но пък ще се 'насладим' на много от джендър идеологиите в действие. Не трябва да позволяваме на кое и да е чуждо посолство да ни назначава колониални управители.
  • 41 да ама не

    2 0 Отговор
    ГОСПОДА ОДРУСАРСКИ, ОТ ТУЙ ДРУСАНЕ ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА НИЩО НЕ ОСТАНА, ОСВЕН ВАШТА БЕЗБОЖНА ЛАКОМИЯ !
  • 42 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Много сложно врачуване: какво ще стане в бъдеще.
    Важното е СЕГА да премахнем Гешев и Борисов за да има БЪДЕЩЕ!

    Коментиран от #45

  • 43 доктора

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "бай Винету":

    Бай еди кой си, аланкоглу, когато управляваш милиарди, не е ли нормално да имаш няколко милиона, тези пачки сравними ли са с далаверата на Доган, що така постоянно гладни хора се оглеждат в чекмеджетата. Ако имаше качества, умение, артистизъм, амбиция, дедукция и много други липсващи ти качества, велоятно щеше да си министър председател, ама нямаш и не си, но плюеш, завиждаш и викаш дай друг. Е другия е със същите качества които нямаш и пак ще има милиони, ти не. Тогава кво искаш.
  • 44 доктора

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "мечо ли си клечо ли си":

    Ти беше там, знаеш и разпределяше порциите ли бе рамзи.
  • 45 доктора

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Hoho Boho":

    Правилно хохо, искаш ли да станеш премиер, понеже явно можеш, то е като да си стругар, но това е важното, после нема значение, важно е тва.
  • 46 доктора

    2 3 Отговор
    Хора, стига мрънкахте, всеки в този живот се оправя сам, независимо от социалното общество, направете жертви, например като световно известният тенисист със звучно хасковско име Гришо. Човека лесно ли му е било да бори горилата Уилиямс, после леля си Шерцингер, после дузина заможни и влиятелни баби и лели, но резултата е - известен и богат некрофил.Обаче на него му е гот въпреки горчивината и миризмата. Вземете пример, вземете живота си в ръце, никой не ви е виновен че не ставате. Опитайте. Отпийте глътка горчивка и се фукайте.

    Коментиран от #51

  • 47 А как така в

    4 1 Отговор
    Дойче веле има толкова продажници,как така няма името на поръчковия драскач,това работа на Рада Дълбоката ли е,на другите психо десни ли е който и да е е пълен боклук,мръсник
  • 48 пройчо

    6 1 Отговор
    ".... или за ходенето по паради в Москва. ...."*******Кога е ходил Радев на паради в Москва бе ,серсеми!?
  • 49 ОПГ ГЕРБ

    5 1 Отговор
    Боко Алтънчето никога не може да стигне нивото на Орешарски.
    Орешарски свали цената на тока с 18%, взе активите на КТБ и ги разпредели в други банки. Орещарски е професор.

    Не сравнявайте мутрата Борисов,ГЕШЕВ ,Мафията ГЕРБ с другите.
    Най-простите, тъпите, отмъстителни са мафията ГЕРБ и васалите им.
  • 50 JY Moineay

    0 1 Отговор
    Въпроса е- има ли в ДБ агенти на ДС?
  • 51 извратеняк

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "доктора":

    Докторе, мога ли да видя ваша снимка?
  • 52 Полуобърната палачинка

    3 0 Отговор
    Дойче Зеле пръдна е се размириса на развалено зеле. Как така се сетиха отведнъж за Христо Иванов? Кой им спусна опорните точки? Ама защо така лековато и лицемерно изоставиха Тиквоний? Ама тия са по отвратителни дори и от прелитащия от цвят на цвят бивш даскал по научен комунизъм Огнян Минчев. Но не е за чудене - гледам кохортата мисирки на ГРОБ он 2-3 дена започнаха да се пренастройват за евраците и опорните точки. Тупне ли Боко въобще няма да познаети бившите му мисирки - телевизии,олигарси,политолози,социолози и социални антрополизши. Хараланчо Александров вече полуобърна палачинката.
  • 53 Верно ли

    2 0 Отговор
    Абе ясно е, че пак набутват ДБ на политическия небосклон, ама те ако не си променят политиките за "малцинствата", дето им ги диктуват неолиберастите, пак няма да им се получи.
  • 54 МНОГО СЪМ ПРОСТ

    1 0 Отговор
    ХУБАВА СТАТИЙКА - НАПРАВО И ПОВЕРВАХ