15 Юли, 2020 15:56 9 045 76

За справедливия протест и равносметката за него дотук

  • протести-
  • българия-
  • софия-
  • равносметка

Протестиращите български граждани искат истинска промяна, а не подмяна

За справедливия протест и равносметката за него дотук - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите на част от българските граждани категорично са справедливи. Да, именно част, защото все още не се забелязва стотици хиляди или милиони да са по улиците на цялата страна. А основание има. Такова имаше и през миналата година, и през по-миналата година, защото от поне две десетилетия цялостната ситуация в страната само се влошава, въпреки двете положителни явления - членството в НАТО и това в ЕС. А от 2012-13 г. разрушаването на институциите се вихри с пълна сила. Е, днес то е факт, като, за съжаление, е придружено от брутално потъпкване на човешки права, включвайки към това и зверското полицейско насилие срещу млад българин, студент по право в Хага. Така ли ще го върнете в България, посткомунистически изчадия? Не, вие не искате да го върнете, а чрез размазаното му тяло искате да покажете пътя към Терминал 2 на още хиляди български младежи.

Исканията на протеста. Гражданите искат нова конституция или промени в настоящата. Правилно. България има животоспасяваща нужда от нова конституция, защото настоящата е направена от комунисти и е направена така, че да осигури безнаказано пребиваване на мафията във властта.

Гражданите искат и съдебна реформа. Да, правилно, България има силна нужда от такава, но тя не може да се случи без нова конституция или кардинална промяна на настоящата такава.

Гражданите искат и електронно гласуване от вкъщи. Също правилно. Ако електронното гласуване бъде въведено за следващите парламентарни избори, било то предсрочни, било то редовни (б.р. редовни има през пролетта на 2021 г.), политическата реалност в Народното събрание може да бъде съвършено различна от настоящата и тази, която сме имали през последното десетилетие.

Гражданите все още не са казали, че искат лустрация. А тя е необходима и в четвъртък (утре), на организирания от ''БОЕЦ'' национален протест, ще бъда поискана благодарение на хората от това гражданско сдружение. Лустрация спрямо бившите членове на БКП, агентите на комунистическата Държавна сигурност и целия посткомунистически политически елит, участвал дейно в редицата престъпни управления на страната ни. Вид лустрация трябва да има и за икономически субекти, свързани с престъпния комунистически режим и чужди служби на страни, в които демокрацията не е на почит.

И не, в Министерски съвет тази сутрин Борисов не спомена нищо за нещата, което искат гражданите на площада. Той не иска и да чуе за истински реформи.

И не, никакви други разклонения на БКП и ДС (извън ГЕРБ), които сега са на протестите срещу ГЕРБ, не искат радикална и истинска промяна в полза на гражданите. Защото такава промяна ще е и срещу тях. Те искат да продължат, макар и в по-мек вид, режима, практикуван от ГЕРБ и господарите им от ДПС/ДС.

И не, добре е всички да сме наясно, че нито САЩ, нито Европейският съюз ще ни помогне. Те не се интересуват особено от нас и това не трябва да ни изненадва. Всеки гледа себе си и своите интереси. Но съглашателството на някои персони в Брюксел с тукашния режим... Не бива да бъде прощавано. 

А какво наблюдаваме на протестите дотук? 

Мнозинството хора са автентични български граждани, които вече не издържат на издевателствата на властта. Ако тръгнем да изреждаме всичко, заради което тази власт, не само изпълнителната, трябва да бъде на бунището, днешният ден ще се окаже недостатъчен.

Но на протеста има и организирани групички, които не изглеждат особено автентични. Създава се впечатление, че опитите им да създадат безредици не са продиктувани от гняв срещу правителството и Гешев, който не могат вече да въздържат, а може би целят да откажат мнозинството недоволни граждани, което съвсем основателно би могло да се притесни от летящи бутилки и самоделни бомбички, застрашаващи всички, които се намират в периметъра.

За неутрализацията на тези групи, които не е изключено да са ''финансово подплатени'' от всяка една заинтересована страна, включително от такава, която на пръв прочит няма интерес, е необходимо още по-голямо мнозинство на нормалните граждани и добра организация от страна на организаторите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАСКО ИВАНОВ

    133 31 Отговор
    ДА НА ПРОТЕСТА! МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЪВОВЕ МИ СКРИХА ШАПКАТА. ЩЕ БУТНАТ БОЙКО ЗЛАТНИЯ И ХУНТАТА МУ , БАРАБАР С НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ГЕШЕВ. БРАВО БЪЛГАРИ! НА НИВО СМЕ!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Генералът

    105 21 Отговор
    Времето за промяна настъпи. Да свалим всички заедно тази корумпирана шайка. Сега е моментът българи.

    Коментиран от #49, #58

  • 4 Бесен язовец

    28 120 Отговор
    Платени протести с пари от Дубай.

    Коментиран от #12, #13, #57, #61

  • 5 Авторът греши

    47 21 Отговор
    Много закъсня лустрацията. Вече няма смисъл от нея. Хората вече са пенсионери, а тези, които имат влияние, са в задкулисието и за тях няма значение.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НА ТЕСЛАТА ДРЪЖКАТА

    26 11 Отговор
    НА БАЦУНДЪРА И МУСТАФАТА МУ ГО НАЧУКА С 290 " И СЕ СЕ ВЪРТИ ТУКА..."КО ПРАЙМ МОЙ - ПУТИН ЧАКА ПО ТРЪБАТА ДА ТРЪГНЕ ГАЗ ЗА СЪРБИЯ,....ТИ СА ПЪНЕШЕ - ПАРАТА Е В ТРЪБАТА ....КО ПРАЙМ
  • 8 Чудя се

    37 46 Отговор
    Тия ще гу бутнат хубаво, но кои ще дойдат... Корнелка и Майчето.... резил голям

    Коментиран от #18

  • 9 БИВШ БЪЛГАРИН

    58 18 Отговор
    МАЙ ЩЕ РАЗМИСЛЯ ЗА ГРАЖДАНСТВОТО КАТО ГЛЕДАМ МЛАДИТЕ.....СЪЛЗИ МИ В ОЧИТЕ ,МАЙ ЩЕ Я БЪДЕ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #24, #39

  • 10 Бесен Язовец

    46 17 Отговор
    Тоя па соросоид седнал да обижда на комунисти. Точно демократите от запад докараха тая сган която от 23 г руши държавата строена 52 години!

    Коментиран от #44

  • 11 ЧИЧКОТО С МУСТАЧКИТЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    АНОНИМКООООО,КУТКО ЯЛОВА,
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 я пък този наглец какви ги дрънка

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    паритe от Дубай са в едно чекмедже !
  • 14 onq s konq

    14 39 Отговор
    Протестире ги плаща Сорос с неговия ратай Христо Иванов!

    Коментиран от #15

  • 15 джаба

    29 4 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    ПИЧ СПРИ ДА БЯГАШ ОТ ПСИХИАТРИЯТА ,БЕНЗИН НЕ ИМ ОСТАНА ДА ХОДЯТ ДА ТЕ ВРЪЩАТ ,СТОЙ СИ ТАМ ,Е НАПОЛЕОН ВСЕ ЗА ТЕБЕ ПИТА
  • 16 Последния Софиянец

    50 11 Отговор
    Протеста започна за защита на президента.Сега вече е на младите модерни хора в България които си искат откраднатото бъдеще.Те не са обременени от спора за сини и червени и не ги интересува измисления етнически модел.

    Коментиран от #43

  • 17 onq s konq

    12 45 Отговор
    Еваларка на Борисов, той е моя кумир и пример за водач достоен,той е мойта светлина която ме води към светло бъдеще!

    Коментиран от #26, #27, #68

  • 18 шундурко

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Чудя се":

    КОЙТО ГО СВАЛЯ ТОЙ ЩЕ РЕШИ КОЙ ДА ДОЙДЕ ,КИБИЦИТЕ КАТО ТЕБ - МАРШ ДА БЕЛИШ КАРТОФИ ,ЧЕ ЖЕНАТИ ГЛЕДА И ТИ ЗНАЙШ
  • 19 Дон Чико

    20 4 Отговор
    Добре, после Влади ако трябва да си плаща наем вече като безработен как ще стане?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пророк Исай

    20 5 Отговор
    Агенти-провокатори винаги е имало и ще има .........те са инструменти на Властта и на власт имащите .
    Колкото до писателчето на тази статийка - и на него семката не му е чиста ... най - вероятно КОНКУРЕНЦИЯТА го финансира и му подава данни по които да драска .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Друг бивш

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "БИВШ БЪЛГАРИН":

    Аз няма да размисля, да България ще я бъде, младите са на ход, можем да живеем и чуждо, важно е нашите деца и внуци да са добре и да имат сигурност в бъдещето, да живей България 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬
  • 25 Българин

    30 2 Отговор
    Млади българи- деца, борете се за България, тя е и ваша и имате право да работите и живеете достойно в нея, а не да бъдете мачкани и да работите за 600-800лв, а милиардерите в страната да никнат като гъби след дъжд.Отстоявайте си правата и ще победите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде грабвай

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Светлината и беж по пътеката към бърлог@т@ от която си изпълзял, п,л.Ужек!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румен

    1 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хей очилатко":

    А ти нали знаеш че имат айпито ти и до часове ентусиазма ти може да стигне когато бъдеш изкаран от дупката ти с шутове.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 младеж

    23 7 Отговор
    Молбата ми към хората в София е да излезнат на протеста! За Бога,само в София сигурно има няколко стотин хиляди пенсионери,със 200лв пенсия! Нека всички сме там,за да покажем на тях и на Европа,че така повече не може.Искаме не само оставка,но и истинска промяна! Искаме чиста и свята република! Искаме България на духът, културата и прогреса! Времето на мутрите,толупите и мисирките свърши.

    Коментиран от #38

  • 32 Гогол

    17 3 Отговор
    И никога повече слуги на Запада или Изтока! България за себе си! Оставка!
  • 33 Стати не сме Банкомати

    10 0 Отговор
    Това бяха написали на един плакат студентите преди няколко години в УНСС??? Защо ли??? Синчето му също Стати, кара голям джип, защото е станал към 180кг,какво ли работи???? Като ученик 4-5 клас в частен колеж Ровел в Иваняне(Банкя) беше сменил 5-6 училища, подлудяваше учители най вече директорката на Ровел, тя изпаданш в истерия от него, хвана рак и след година почина жената!!!!! Беше и забранено да го обижда и да му се кара!!! Тя на Галено го наричаше"свинче" Бог дае прости директорката!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 той

    12 3 Отговор
    за тези които викат кой ще дойде, ако не е той :
    1 вариянт -вдига кръвно , болест , смърт (не му го желая) - кой ще дойде?
    2 вариянт още 25 години царува , и после кой ще дойде?


    хайде замислете се , слънцето ще изгрее и без него......
  • 36 аре бегай

    12 14 Отговор
    Кви протести ве? Я се омитайте! Събрали се 1000 човека и ще правят промени! Смях!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 мими

    6 8 Отговор

    До коментар #31 от "младеж":

    Да дойдат БСП ,с пенсиите от Жан Виденовото време от по 10-15 долара или от на Бай Тошо 40-50 долара заплати.
  • 39 Българско дете

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "БИВШ БЪЛГАРИН":

    България няма да я бъде.
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!
    НАПРЕД!
  • 40 Измам Измамов

    8 7 Отговор
    Само като прочетох, че двете най-добри неща за БГ са влизането в НАТО и ЕС и ми става ясно КОЙ...
    Който мисли ,че тия протести са спонтанни се лъже жестоко. И те са нагласени и платени. Разбира се, че не всички хора там са платени. Повечето просто са използвани от платените.
    Боку, требва да си ходи......в затвора и това го знаят всички. Шиши и подобните му също. Проблемът е че на тяхно място Херо Мустафа пак ще ни назначи някой. Който се лъже, че ние избираме на избори е голям наивник. На мястото на Боку ще дойде някой друг, не по-малко удобен за новите "освободители" и така ще е до без край. А ще така поради това, че сме в НАТО и ЕС.
    Кой разбрал, разбрал.

    Коментиран от #42, #48

  • 41 ДА РАЗБИРАМ ЛИ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хей очилатко":

    ...ЧЕ ВСЕКИ, КОЙТО ПИШЕ КРЕЩУ РУСИЯ, ЩЕ БЪДЕ НАМЕРЕН И ЛИКВИДИРАН?????? ПРАВИЛНО ЛИ ТЕ РАЗБРАХ?...
  • 42 Даааа, РАЗБРАХ ТЕ

    2 8 Отговор

    До коментар #40 от "Измам Измамов":

    СЛЕДВА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС.

    Коментиран от #73

  • 43 Копейкин

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    На Президентската институция . Има разлика . Повечето не подкрепяме руския проект Радев .
  • 44 Руски еничарин

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Дааа . И на теб демокрацията ти е отнела много . Това, което би трябвало да е в кухината между ушите го няма.
  • 45 2925

    5 0 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ В СИБИР НА ТОПЛО
  • 46 мими

    10 10 Отговор
    очно сега е момента, Борисов да подаде оставка!

    По време на пандемия от Ковид-19 и наближаваща втора вълна на заразата през есента,неизбежната жестока икономическа криза в целия свят,протести, организирани от черепа и Кремъл..

    Сега трябва да си даде оставката, да остави подобието ви на президент да направи служебно правителство с препоръките на черепа и Кремъл!

    Нека да се удавят в санитарната и икономическа кризи и на пролет при поредните избори Борисов и ГЕРБ ще имат пълно мнозинство в парламента!!

    Но жалко за България и българите, че ще се върнат десетина годинки назад в развитието им

    Коментиран от #63

  • 47 NAGAMOTO

    10 7 Отговор
    ВНИМАНИЕ !!! НИЕ СЕ БОРИМ ЗА ПРОМЯНА !!! ПАРТИИТЕ ВЪН ОТ ДЕБАТИТЕ !!!
    ЗА ДА НЯМА ЗАМЯНА ТРЯБВА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !!! ВНИМАНИЕ !!!

    Коментиран от #50

  • 48 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Измам Измамов":

    иди да живееш в Русия, та не е в ЕС
  • 49 А,после накъде?

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Генералът":

    С тия компрометираните около тебе и ония от нафталина ? Да сменим поне зелените чорапи,все е нещо.

    Коментиран от #53

  • 50 Сам не си вярваш другарю !

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "NAGAMOTO":

    И аз не искам един да мисли и да взема решенията. Видяхме на #1 осветените съветници. Големи държавници и с какво са замесени. Трябва да видим развитието по правилен начин. Но,няма светлина,а само тъмнина.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 чичо

    8 5 Отговор
    Що не мислите преди да пишете.Тия,ония,наши,техни,ваши...Вие не сте ли граждани на една държава.Да не би като смените конституцията ще станете марсианци.Ще си останем все същите.Колко удобно все някой друг да е виновен.И тия младите утре пак ще излязат в чужбина-я на работа я на уч-ще.А те са още млади и глупави,лесно хвърчат в небесата- те ли ще ви правят новата конституция.Пък ако се надявате на Радев-по добре карайте без конституция.

    Коментиран от #66

  • 53 Грейс

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "А,после накъде?":

    Защо не свалиш зелените чорапи от зам птедседателското място в НС? Или за валерка далавера траеш а?

    Коментиран от #55

  • 54 Оставка да хвърля Радев веднага

    5 10 Отговор

    До коментар #50 от "Сам не си вярваш другарю !":

    Много станахме да ти искаме Оставката. От 4 години те чакаме. Мутри вън !

    Коментиран от #65

  • 55 Мунри вън

    9 9 Отговор

    До коментар #53 от "Грейс":

    Радев да си подава оставката или ще чака импийчмънт за 9-ти септември
  • 56 Колъо зета

    3 1 Отговор
    Такива мирни протести няма по света. Де гръцки демонстранти де!
  • 57 САМИЯТ БАЦЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    Каскет Каренин нещо обърка числата.. Та каза, че Черепа по 50 стотинки на протестиращ дава.. Което си е жива девалвация на протестния- гласуващия ентусиазъм.. Щото кат затвориха маалите в София – протестиращите в тях изплюха цената, за която са избрали Фандъчката му – 50 лв.. ПП ГРОБ тъй да са мине.. Пък Черепа 100 пъти по-еФтино да ги катурне.. Ти да видиш..
  • 58 Нека погледне себе си

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Генералът":

    Не ти вярвам по въпроса кои са МУТРИТЕ. Ще ти повярвам ако си подадеш оставката.
  • 59 ГруЮ

    3 3 Отговор
    Очилатия Криско по цяла нощ, облян в пот сънува комунисти. Не, че знае какво е това, обаче се е начел на статии в Терминал 3 и ПИК и тъй като, вероятно е точно толкова умен, колкото и изглежда ужаса е невероятен!
  • 60 ВеРа

    4 6 Отговор
    Търпяха едноличната власт на мутрата - пожарникар 10 години, 3 пъти го избираха и преизбираха, за да се изсипят с хиляди по улици и площади точно по време на пандемия, която може да избухне като взрив, да докара до колапс здравната система, да лиши от медицинска помощ не само заразените и болните с коронавирус, но и стотици нуждаещи се от помощ с други заболявания, да отнесе стотици и хиляди човешки животи, и хиляди да остави инвалиди!
    Хубава работа, ама българска!

    Не, нито я одобрявам, нито подкрепям!

    Коментиран от #62

  • 61 Платен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен язовец":

    язовец си ти! 👅
  • 62 Щото

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "ВеРа":

    не си умен като протестиращите, затова не одобряваш. Стой си вкъщи и се страхувай

    Коментиран от #64

  • 63 Как

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "мими":

    не те срам да се наричаш българка!
  • 64 ВеРа

    3 4 Отговор

    До коментар #62 от "Щото":

    Никога не съм гласувалА за тиквата. Защото съм била умнА и винаги съм го виждалА каква е стока. А тъй наречените "умни", ако бяха наистина умни, нямаше да го избират и преизбират цели 3 пъти, докато им светне в канчетата на каква самовлюбена мутра са си дали доверието, че да се юрнат да го свалят точно по време на пандемия. Ако и ти си като тях - 'оди да се мешаш по площадите. Аз нямам такива намерения.

    Коментиран от #67

  • 65 Много

    8 0 Отговор

    До коментар #54 от "Оставка да хвърля Радев веднага":

    са ви плоски тролските коментари - насочвате скандиранията на протеста срещу друг. Мизерна работа! Измислете нещо по-оригинално (ако имате капацитета, разбира се)
  • 66 Другарю, чичо,

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "чичо":

    Младите искат да се върнат в България като завършат образованието си в чужбина. Затова протестират. И много от тях, макар и толкова млади, са несравнимо по-интелигентни и разумни от вашите мили мАлО уМнИ управляващи
  • 67 Браво,

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "ВеРа":

    Спинкай сладко!
  • 68 Шегуваш се,

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    нали?
  • 69 ЗОЯ

    0 3 Отговор
    Здравков, още нищо не е решено окончателно, а ти си загрял тигана да пържиш другите, различните от теб. Такива като твоя милост и Гешев са най-опасни, знаят всичко и другите са по-глупави от тях. Изччезвай с 200, Здравков, вече си с овехтяло мислене, ако има нещо там зад очилата.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Иванчо

    3 3 Отговор
    Сега с кеф ще видя как ще свалят Бойко и скоропостижно ще се нанижат на Дядо(вия) БСП и президентски проект за подобие на управление! Кеф! Е тогава ще видим кой срещу кого ще вика! Дерзайте!

    Коментиран от #75

  • 72 Мутруген

    0 2 Отговор
    Аз Бойко М Борисов ,подавам оставка ,нека другаря Радев да ви опрява с 200 .А зимата него наистина ще го издухаме с 300
  • 73 Ушанка

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Даааа, РАЗБРАХ ТЕ":

    И страшен бегом към рашан
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Проутестър

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Иванчо":

    Защо бе Иванчо. Аз като по-млад взимах по 2.3$ на месец при жан. Сега като съм поострял да не мислиш, че съм оглупял. Ще протествам до дупка. Два долара са си два долара.
    Научих и нови думи. "проутестър" как ти звучи. Със сигурност е нещо важно.
  • 76 До П Здравков

    2 2 Отговор
    Слаба статия, авторе. Пълна с клишета. "Спонтанният" протест се изроди защото много "активисти" го яхнаха. Няма да видиш стотици на улиците, за милиони дори не си помисляй. Освен това от посолството на САЩ "прогнозираха", че вълненията ще спрат на 16 юли. Всеки да си го тълкува както иска.

    Народът не иска нова конституция. Настоящата е много добра. Проблемът е, че я погазват ежеминутно - на всички нива във властта. Всъщност, "стратегическите" партньори на БорисОфф искаха да ни пишат нова конституция неотдавна. Не благодаря!

    Членството ни в НАТО не е положително събитие. И в ЕС не вярвам вече.
    Имаш някои точни попадения, но общо взето оценката ми за труда ти е среден 3!