22 Юли, 2020 09:59 13 055 52

Евгений Дайнов: Обидно е да те управлява квартален хулиган със съветско самосъзнание

  • протест-
  • правителство-
  • оставката борисов-
  • оставка кабинет-
  • оставка правителство-
  • евгений дайнов

"Протестът е цивилизационен - хората протестират срещу варварите. Той е с много дълбоки корени, зрее години наред и ще преобърне обществото", категоричен е политологът

Евгений Дайнов: Обидно е да те управлява квартален хулиган със съветско самосъзнание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: На 12-я си ден протестът се оказа доста вял. Казано накратко, революционната ситуация не се състоя. Вместо това видяхме настървени в дебатите говорители на ГЕРБ и неколцина познати лица от БСП, които повтарят денонощно тезите си. Ще отстъпят ли протестиращите срещу втвърдената позиция на управляващите, втвърдена само на пръв поглед, иначе доста хаотична на втори? Каква развръзка се очертава? Вижда ли се крайният изход и в чий ръце ще попадне?

Наш гост е проф. Евгений Данов. Решителен или показателен ден се оказа 12-ят? Защо на бунтовния Илинден бунтът значително свали градусите си?

- Аз мисля, че протестът и протестиращите още не са събрали достатъчно решителност, за да минават към по-драстични мерки. Често се случва, че когато някой обяви радикализация на някакъв протест – и се повяват по-малко хора. Още не е дошъл моментът за барикади и за блокиране на парламента, това е очевидно, от друга страна имаше акции по цялата страна, макар и по-малки, това не е заключено в София, което пък е някакво отклонение от обичайното правило.

- Проф. Дайнов, да погледнем какво има от двете страни на барикадата – вие какво виждате при управляващите и при протестиращите?

- Аз виждам протестиращи, които са много устойчиви. Те са млади, по-млади са от тези, които бяха през 2013 година и на възраст, че са и на акъл. Много са европейски обаче доста от тях. Тези хора са израснали в страна, за която са били убедени, че е част от Европейския съюз. Те са израснали в страна, в която са били убедени, че има върховенство на закона и че някакви закони се спазват. Аз наблюдавах доста преди да избухнат протестите как това поколение, което беше убедено, че живее в Европа и в европейска България, вероятно разбра, че не е така покрай „Алепу“. Покрай тези скандали край морето това поколение разбра, че не живее в европейска България и се обиди. И тази обида чакаше повод да избухне и избухна. Доста хора казват, че това е протест на морала. За мен това е протест на обидата. Хора, чисто европейски по съзнание се обидиха на това, че ги управлява квартален някакъв хулиган със съветско, средноазиатско самосъзнание и байганьовски маниери.

- Управляващите как изглеждат? Поисканите през миналата седмица оставки на министри се спихнаха в зародиш и май се оказва, че тази оставка няма да се състоят

- Вижте, от доста време, аз даже писах няколко статии последния месец, поне от година време е видно, че Бойко Борисов не е стопанин на собствената си къща, че не той управлява основните си министри, не той управлява дори министерства и подразделения на министерства, като ДНСК например, които буквално му се изплезиха за „Алепу“ – казаха, че това е подпорна стена с асансьорни шахти за стабилност, а той ги прати да кажат, че е хотел и да го спрат. Страшно много хора му се плезят и не изпълняват неговите заповеди. Но това, което се случи, и това е от години, поне от 2 години, това, което се случва в момента, е същото, което се случи на правителството на Орешарски, само че след около години протести, а тук се случва след след 12 дена. Виждаме с очите си как ДПС превзима властта отвътре. Министрите, нарочени и всъщност функциониращи като министри на Пеевски, няма да подадат оставка, това е ясно от първия ден. Спомнете си след масовото плажуване на „Росенец“ Бойко Борисов – министър-председателят поиска оставката на главния полицай на Бургас, тя беше подадена, министърът на вътрешните работи не я прие, и Бойко Борисов отстъпи посрамен и мълчащ. А в момента ДПС превзема властта, както стана при Орешарски. Орешарски падна тогава, когато се събраха две неща – непрестанни протести и брутален вътрешен преврат, при което ДПС взема властта. И в София тогава се знаеше, че това е вече правителство на ДПС. До няколко дни ще стане отново ясно, че и това е правителство на ДПС. Бойко Борисов е някакъв смешен остаряващ, дебел човек, който няма никакъв авторитет никъде, и говори глупости, на които само той си се радва. И в общата картина управляващите изглеждат като свои карикатури – аз като историк съм изследвал този въпрос – всички режими авторитарни или диктаторски когато започват да падат, внезапно всички техни персонажи се превръщат в карикатури на себе си – започват, нали знаете, карикатурата е увеличение на някаква черта на този човек, на тях всичките им се преувеличи чертата глупост, преувеличи им се чертата, че лъжат непрекъснато, нонстоп и непрестанно, преувеличи им се чертата наглост, а те ни се подиграват поне от 2 години, и им се увеличи чертата простотия – те са прости хора. Те са прости, в смисъл не само, че са съвсем елементарни духовно, те са простаци. А пък съвременните европейски хора да търпят тези простаци, няма как да стане това нещо. Така изглеждат – като собствени карикатури, както подозирам са изглеждали в бункера на Хитлер през началото на май 1945 година шефовете на нацистката партия.

- Каква развръзка се очертава?

- Обичайната. Този режим ще падне.

- Въпросът е кога и как? Може ли само с викове „Оставка“ и събиране на площадите да падне този режим? Не е ли малко наивно да се очаква?

- Чакайте, чакайте, сега да върнем малко филма назад. 1989 година свалиха бай Тошо, 1990 година имаше протести – падна Петър Младенов, паднаха и двете правителства на Андрей Луканов, 1996-1997 година имаше протести – падна правителството на Виденов, 2013-2014 година имаше протести – падна правителството на Орешарски. Това е закономерност в новата българска история, закономерност. Няма нищо, което да предстои и което да не сме виждали.

- В случай, че правителството падне, в чий ръце попада властта? Какво се случва по-нататък?

- По Конституция властта леко отслабва, защото се връща властта голяма част в ръцете на гражданите чрез избирателни комисии, Централна избирателна комисия и т.н. Остатъчна власт има в служебната правителство, което трябва да проведе, основната му задача е да проведе нормални избори. Аз не виждам какви са тези драми, изкуствено помпане от окончателно загубилите авторитет и срам гербаджии, каква е тази драма със служебно правителство на Радев. Ами ние вече сме имали едно.

- Може би си имат опорна точка, може би искрено вярват, че президентът цели президентска република и извеждането на България от Европейския съюз и НАТО и влизането ни в Евразия.

- Това са идиотщини, глупости и залъгалки, които само такива прости хора като гербаджиите могат изобщо да си помислят, камо ли да ги говорят. Как ще стане президентска република със служебно правителство, чийто мандат е 90 дни и който мандат е да направи избори – как ще стане тази работа? Тези хора са толкова свикнали, че законите не важат и че това, което е разписано на хартия като закон, не действа в реалността, че тези хора просто са забравили да четат законите. Тези хора мислят, че всички са като тях, тези хора си мислят, че всичко е въпрос на сила, насилие и мачкане. Само това. Само това ги дисквалифицира за вечни времена от държавна служба. За вечни времена.

- Стои въпросът оттук насетне дали няма да се разцепи протестът от една страна, а от друга страна да се направят опити той да бъде приватизиран?

- Винаги когато има протест, вие го знаете не по-зле от мен, всякакви хора се опитват да застанат начело, да го разделят, да го подменят с всякакви имитации. Въпросът е, че този ми се вижда прекалено голям и прекалено устойчив, за да бъде отклонен в такава посока. А и пък хората, които са там, това са важни хора, това са големи инвеститори, които са на улицата, това са хора с огромни бизнеси, които са на улицата, това са европейски хора, които са на улицата. Те няма да влязат в обичайните страхливи провинциални игри на българите. Това, което се случва в момента, е, че едно поколение, моето, за жалост дълбоко ме е срам от него, в момента върти провинциални страхове, дребни еснафски, чисто българска болест на хора, израснали във време, когато всички се страхуваха от кварталния милиционер. И те си казват : „Ами какво ще стане? Ами чакай сега да не пипаме тази работа, да не я разбутаме“. Това е тежък провинциализъм. Хората, които протестират, са дълбоко непровинциални, те са нов тип хора.

- Те ще се приберат ли по домовете си преди да видят оставките на правителството и на главния прокурор?

- Нямам никаква представа. Но всеки протест си пулсира – някой път има много хора, друг път има малко хора. Гледам, че властимащите всеки ден сервират по нещо, което да ги разяри допълнително. Така че можем да разчитаме на онази загуба на елементарен здрав разум, който гербаджиите показват в момента, да разяряват хората всеки ден с нещо и да направят така, че да подкаждат онази ярост, нецивилизационна ярост, даже не гражданска, която подклажда протеста.

- С какво разяриха протестиращите днес?

- Вчера ги разяри това откровението на Бойко Борисов, че дядото на пребития студент е бил комунист и попречил на Борисов да стигне до Харвард да се изучава – това си е чисто разяряване, дори и дядо му да е бил комунист, а той се оказа, че не е човекът. А днес имаше две разяряващи неща: първо, очевидно няма да подават оставка и никакви министри, защото ДПС превзема изпълнителната власт, и второто, смайващото съобщение от парламентарната трибуна – речта на Томислав Дончев. Изумително. Изумително арогантен човек: „Корупция е имало винаги и винаги ще има, няма да подаваме оставка докато не загубим връзка с обществото“. Те отдавна загубиха връзка с обществото, те нямат представа в какво общество живеят, защото в последните години като паяци във влажна дупка те виждат само себе си, те не са се показвали, особено пък да видят как се е променило обществото.

- Въпросът е в тази ситуация как ще падне правителството, проф. Дайнов? Технологично как?

- Може да падне, както си иска. Вижте, не сам астролог, не съм Ванга, не съм пророк – де да знам как ще падне. Нямам никаква представа как ще падне. Ще падне.

- То дава вид, че се крепи много здраво. Дали са му глинени краката или по-стабилни?

- Аз не виждам как да дава вид, че се държи много здраво. Дава вид, че се е вкопчило като удавник за сламка и чака Бойко Борисов да измисли някакво чудо. Аз съм убеден, че тези хора са толкова изглупели, че даже не горят документи в момента, а би трябвало. Те чакат Бойко Борисов, както винаги, да измисли нещо. Те чакат този човек, смайващо неадекватен, да измисли нещо да ги спаси. Няма, няма как това да се случи.

- Обмисля се създаването на експертен кабинет или на втори кабинет на ГЕРБ с премиер Екатерина Захариева, примерно. Дали този вариант би могъл някак си да поукроти страстите?

- Аз мисля, че това беше ниво на мислене отпреди една седмица. Както казва Карл Макмилън, седмица – това е адски дълго време в политиката. Може да се вдигне някакъв такъв трик с огледала, но това няма да отслаби искането. Разбирате ли, този бунт няма да спре по една много проста причина, защото той е повторение на бунта от 1990 година. Той е цивилизационен – хората искат да живеят в друг тип цивилизация, основана на друг тип дейности, на друг тип дейности, това е цивилизационен. Това е цивилизованите - протестират срещу варварите. Вече не искат да живеят като варвари. Това е исторически бунт. Той е с много дълбоки корени, той зрее години наред и ще преобърне обществото.

- Цивилизационният бунт през 1990 година роди СДС и водачи на бунта. Сега какво ще роди?

- Сега бунтовете по цял свят трудно раждат водачи, но в крайна сметка политическият въпрос ще се реши на избори, там ще трябва да се гласува за някои партии. И ти не можеш да гласуваш за протеста на избори. Така че някъде там вече ще се избистри за сегашните протестиращи, кого ще изберат за свой представител във властта, те ще трябва да изберат някого.

- Трябва ли протестът да има свои водачи?

- На протеста не му трябват водачи. Знаете ли, едно от важните неща на всеки протест, особено многоброен и особено дълго продължаващ, той е университет по реална политика. Хората, които протестират заедно, непрекъснато обсъждат политиката, морала, смисъла на живота и т.н. Те стигат до много важни заключения. Това е работата на протеста, не е работата да излъчва лидери. След това, когато са стигнали до определено ниво на политическа зрялост, протестиращите ще могат да избират за кого да гласуват на избори. Аз не виждам защо на тях впрочем им трябва лидер, а и спомнете си 1989, 1990, 1996-1997, 2007 за Странджа, 2009 година – всички тези бунтове и протести нямаха лидер, нямаха. Не е работа на протеста да излъчва лидери.

- Проф. Дайнов, август месец като отпускарски дали няма да свали градусите на протеста, дори да го стопира?

- Може текущият проблем да отслабне, тоест, процесите да забавят своя интензитет. Но тези хора от София, ако се пръснат по страната, те където и да са, ще правят някакви акции. Днес имаше гражданско неподчинение, блокиране на съда в Царево. И това са хора, които са дошли, това не са царевчени, царевчени ги е страх от сянката им. Царевчени като ги погледне кметът и се напикават на секундата. Това са хора, които са дошли, курортисти, от другите, от големите градове. Така че дори да се отслабне протестът в София и по площадите на големите градове, той ще продължава да тлее.

- Има ли вариант за Борисов, освен оставка?

- Има няколко варианта за Борисов. Най-безопасният за него е оставка и да се скрие, да изчезне от България. Прекалено много хора ще искат да му връщат когато е паднал, а други хора ще искат да му отмъщават, че не им е дал това, което им е обещал като министър-председател, щото не му е стигнало времето. Така че най-добре за него и най-добре и за нас би било оставка и да изчезне, и след това да го издирваме с Интерпол. Ще го намерим.

- Още един човек тези дни някак си се покри – главният прокурор. Какво ще се случи с него? Последното, което чухме, е, че той няма никакво намерение да подава оставка.

- В тези калабалъци главният прокурор още от времето на Цацаров, от време на предишния протест 2013-2014 година, тези протести, които тресат изпълнителната власт, главните прокурори Цацаров, и след това Гешев влизат и превземат парчета от политическата власт, някакви парчета от политическата власт. Те ги събират. Гешев прави в момента същото. На него не му трябва да се афишира. Той поглъща все повече власт, присъща на изпълнителната. Очевидно би желал да измисли как той да стане диктатор на мястото на Борисов, който вече изглежда слаб, остарял, дебел, мек и не достатъчно решителен – там някъде му е на него мисълта, да стане един Путин да речем. Очевидно не го е измислил, но той няма никаква полза в момента да бъде прекалено шумен.

- Как бихте отговорили на тези конспиративни теории, според които една генералска клика води битка срещу друга генералска клика? Едната била родила СИК, другата била родила ВИС и сега се борят за рокада на пионките си във властта и в политиката.

- Аз тази теория да ви кажа за пръв път я чувам. Но конспиративните теории са признак на провинциално малодушие, ще ви кажа защо. Конспиративните теории виреят там, при такива обществени среди, където хората са убедени, че от техните усилия никога не зависи нищо. Те затова са конспиративни теории – да спрат и други хора да постигат каквото и да било със собствени усилия, защото ако някой друг започне да постига със собствени усилия нещо, този, който седи и казва: „Аз не правя нищо, защото нищо няма да излезе, щото има конспирации“, ще излезе като пълен идиот. И затова хора, които не правят нищо, не са правили нищо и са убедени, че нищо не може да бъде правено, в момента си седят по диваните и бълват конспиративни теории. Това е пак този признак на тежка варварска провинциалност, който протестът се опитва да преодолее.

- Кога ще го преодолее? Колко време трябва да чакаме?

- Както е казал източният мъдрец: ако чакате, ще е дълго.

- Ако станете, ще е утре?

- Ама то си зависи от всеки. Ако вие и аз вярваме, че от нашите усилия зависи и успеха в нашия живот, и можем да направим обществото по-добро, няма да се чака дълго. Ако висим и чакаме, накрая ще дойде някой Путин и ще опатка нещата за 30 години напред.

Цоня Събчева


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо съветско

    27 30 Отговор
    ...? Той обслужва интересите на едрата буржоазия!
  • 2 Каскета

    21 12 Отговор
    За Гешев ли говори?

    Коментиран от #36

  • 3 Обидно

    59 51 Отговор
    Обидно е пребоядисани комунисти като Дайнов и Христо Иванов да замърсяват Демократичният ефир на България.
  • 4 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    51 20 Отговор
    Нагла лъжа е мантрата, че Борисов и Гешев са легитимно избрани!

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР
    22-ри юли,
    20-та година.

    Борисов Чекмеджетов и Гешев Каскетов са само върхът на айсберга!

    Постоянно повтаряната мантра е, че Правителството и Главният прокурор са легитимно избрани!
    ТОВА Е долнопробна ЛЪЖА!

    Цялата държавна машина на България е НЕЗАКОННА!
    Защото е изпрана от незаконно народно събрание!

    От незаконни "бутончета за гласуване", избирани по незаконен избирателен закон.

    Конституцията е върховен закон, има пряко действие и никой закон не може да и противоречи!

    И от птичи поглед е видно че:
    -Прагът на преференциите и "избираемите места", определяни от централите на партиите противоречат на чл.1, ал 3 на Конституцията на РБ.
    -Авантажа на водачите на листи с гласовете на неотбелязалите преференции е в грубо нарушение на чл.6, ал 2 на Конституцията на РБ.
    -Особено грубо нарушение на чл.6, ал 2 на Конституцията на РБ., е за независимите кандидати!
    4% от 5 000 е 200, а 4% от 5 000 000 е 200 000, нали?
    -тава, че активната регистрация за избори е задължителна само за българите гласуващи в чужбина, но не и за гласуващите в България
    е грубо погазване на чл.6, ал 2 на Конституцията на РБ.

    Постоянно нагло повтаряната мантра е, че Правителството и Главният прокурор са легитимно избрани!
    ТОВА Е абсолютна ЛЪЖА!

    Цялата държавна машина на България е НЕЗАКОННА!
    Защото е изпрана от незаконно народно събрание!

    От незаконни "бутончета за
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Протестър

    20 15 Отговор
    Обидно ми е да те слушам.
  • 7 Последния Софиянец

    36 22 Отговор
    Целия бизнес сме срещу този стар комунист Бойко.Национализира хазарта и бензиностанциите.То така се почва.
  • 8 КОТарАК

    47 15 Отговор
    колкото повече герб се задържат на власт , толкова повече ще губят позиции. тепърва ще излизат още снимки и записи . спасението им е незабавна оставка , но явно са много уплашени и се надяват с пълна мобилизация на обичайния си ромски електорат и манипулации да спасят положението напролет , но враговете и настроенията срещу тях са твърде големи ,за да се случи това.

    Коментиран от #17, #26

  • 9 Дайнов ляв либерал

    27 19 Отговор
    Нито един човек живял на тази земя, отговорен към семейството си, съвестен предприемач или работник и честен към обществото не е проявявал интерес към социалистическа и либерална идеи. Вие господа и дрогаре винаги сте били противни на нормалните хора. Колкото противни и нагли са либералите, толкова неграмотни и крадливи са социалистите комунисти. За сметка на това няма нито един от вас с хармония във взаимоотношенията със собственото си семейство, колеги, съдружници. Вие всички от либерал-социал-демократичния сектор сте едни ревливи кресльовци и сте по всички медии и ръководни постове в света, вместо да бъдете отлъчени от обществото.
  • 10 безпартиен

    19 8 Отговор
    За да имаме истински избор на личности способни да направят истинска промяна трябва да знаем всичко за всеки от кандидатите!Трябва да знаем КОЙ ГИ ПРЕДЛАГА,кой реди листите!!Трябва да знаем какви "роднини" има кандидата,свързани ли са с ДС,номенклатурата на БКП и ДКМС т.е.с привилегиите на АБПФК,членство в "тайни общества",криминални прояви в миналото!!!ИНАЧЕ С ГЛАСУВАНЕТО СИ УЗАКОНЯВАМЕ ИЗБОРЪТ НА НЯКОЙ ДРУГ,направен бе наше участие!!
  • 11 пройчо

    8 8 Отговор
    99% от до тук писалите са чукча -писател! Прочетете първо !
  • 12 Сърп и чук

    13 11 Отговор
    Нинова е глупава! С тоя непремислен като тема и време вот само направи нещо, което съзнателно или подсъзнателно винаги прави в помощ на Греб - изпуска набраната пара! Хората на площада добре се представят! Защо се месиш? Сто пъти ти казаха и не ти увря главата? Просто рутина - комисарят да намери своето място и принос в създалата се ситуация! Ще излезем с призив! Ще проведем витинг, ще поискаме вот! И вкара дебата в 30 годишното русло - наште и ваште, сини и пембени, клошари и пременени!
  • 13 Кочо

    15 7 Отговор
    Ще падне ... лошото е, че след него ще е същото ... най-много да са слуги на друг олигарх
  • 14 ЕВГЕНИЯ НАПРАВО Е ПРЪДНАЛА У КОФАТА

    20 11 Отговор
    СМАХНАЛА СЕ Е НАПЪЛНО! "МЛАДИТЕ СОРОСИ СА НЕУДАЧНИЦИ И ЛЕПИЛАРИ ,ГРАНТАДЖИИ!
    А ДЪРТИТЕ ПЕНДУЛИ КАТО РУМИТО-ПРЕВРАТА,ГАЛЕВА,ХИТЛЕРА,,БАБИКЯНКА,ЛОПЕЙКИН,ТЪПУТУ ОТ Г ЕЙ-БОЕЦ СА...СА СБЪРКАНЯЦИ И ФИГУРАНТИ НА ЕЛ ЧАПО И БЕЛГРАДСКИЯ КРА-ДЕЦ
  • 15 Заради такива като дойнов

    21 12 Отговор
    България не може още да се отърве от комунистите.
  • 16 jorj

    14 6 Отговор
    Ти ли говориш бе, Дай нов комунизъм ?!
  • 17 Никога повече червена сган

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Да се забавят поне още четири мандата
  • 18 ай де бе

    23 11 Отговор
    Ееее, и отново нитo думa зa гeрмaнcкaтa фoндaциятa „Хaнc Зaйдeл“ , кoятo нocи ocнoвнaтa винa зa прecтъплeниeтo нaрeчeнo „ГEРБ“... която и до днес поддържа и работи с Б.М.Борисов.
    За сметка на това в изобилие ни се натяква отново, и отново за "съветско", комунисти, Путин...

    Ай cтигa де, ниe дa нe ядeм дoмaтитe c кoлцитe??
  • 19 да бе да

    13 6 Отговор
    Щяло да се преобърне обществото.Колкото се преобърна 1990-та,или 1997-ма,2001-ва,2009-та,2013-та?Няма човек в тая държава останал,който да е рзсъждава по Бай Ганьовски,ако имах възможност и аз бих крал.Останалите идеалисти се запътват към Терминала
  • 20 Търпението си има граници

    12 4 Отговор
    Дойнов,защо си мислите всички,че ще ни прежалвате постоянно и ще си играете на стани да седна и ще обещавате ревизии,арести,съд като всички участвали в политиката до сега ще омазани с едни и същи ла_на.Малко работата е като наредено домино и ако бутнеш едно всички ще изпопадат.Оуснете една анкета кой вярва на един политик,една партия или една медия.Всеки излиза да ни обединява,че е по-чист от другите,всяка медия една новина я интерпретира различно-зависи от зависимостта си.Само мога да кажа,че и на тези,които не гласуват,защото не припознават никой им се изчерпва търпението да слушат на всички ви лъжите.Търпението и подигравките с кой крал,кой по-малко,кой пък не достатъчно има граници,протеста без лидер и спонтанен ще ви помете всички,не този в момента-дледващия на безпартийните минали през всички кризи от 89 г. да сега.
  • 21 Обидно е

    14 5 Отговор
    да пробутваш на хората бълвочи написан на пиана глава
  • 22 Чук и Гек

    8 5 Отговор
    Точно така! Важното е комунистите да не крадат! Нека и другите малко да си хрупнат и да се порадват, че са най голямата работа! Една книга, но виж как ги мачка ония с многото дипломи и магистратури.Какво като говорят по 4 езика! Бойко само като си постави ръката в джоба, маската на бърната и като крачи като бабаит, ония мишки дават парите!
  • 23 айде

    10 7 Отговор
    стига бе. Понеже се дрънкат Прокопиев и Пеевски, пък Божков го е яд, че те тук, а той там, та разхождат едни хора по паветата напред назад. Разбира се на клона веднага се накачулиха и други тотално попаднали политици, все известни със своята некадърно. И понеже Христо Иванов е машата на Прокопиев се разхожда по обектите на ДП С като си мисли, че сега му иде ред. Истината е, че всеки политик се съобразява с тях, щото показват когато искат, че могат както си искат да довлекат масата от хората си без проблем. А пияница като теб, минали ПРЕЗ няколко партии и убеждения ме убеждават, че ТОВА ОФ ДБ е чисто, ама не е
  • 24 ПРОЙЧО

    10 7 Отговор
    ХА ХА ХА / А ВИЕ Г-Н ДАЙНОВ ОТ КОИ БЯХТЕ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ ?
    И НА КАКВО СЕ НАДЯВАТ ВСИЧКИ КАТО ВАС ПЛЯМПАЧИ ?
    ДА ЛАПКАТЕ ОЩЕ 30 ГОДИНКИ ТАЙНО ПАРИЦИ ОТ ПАРТЙНИТЕ КАСИ ЛИ ? ВИЕ С КАКВО ДОПИНЕСОХДЕ В РОДИНАТА ДА СМЕ ПО-ДОБРЕ ?
    Я И ВИЕ СЕ СКРИИТЕ И НЕ НИ ДРАЗНЕТЕ !

    ОК - ТЕЗИ ЩЕ СИ ОТИДАТ ДАЛИ СЕГА ИЛИ СЛЕД НЯКОЙ ДРУГ МЕСЕЦ, НООООООО КОИ ЩЕ ДОЙДАТ ? ВИЕ ЛИ ?
    ИЛИ
    ПРИВАТИЗАТОРИ ЗА 1 ЛЕВ ?
    ЛЕКВИДАТОРИ НА БАНКИ ?
    ДРУГИ ПО ГЛАДНИ ?

    ПОСОЧЕТЕ КОИ ! НАЛИ ПРИТЕНДИРАТЕ, ЧЕ ГИ РАЗБИРАТЕ НЕЩАТА. ВЪРТИТЕ САМО ЕДНИ И СЪЩИ ПРАЗНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ ФРАЗИ !

    РАБОТА ЗА МЛАДИТЕ ТРЯБВА, А КЪДЕТО ИМА ПЕНСИОНЕРИ НАВСЯКЪДЕ ПО МИНИСТЕРСТВА, ОБЩИНИ, БОЛНИЦИ,СЛУЖБИ, МВР,ВиК, РИОСВ, ХЕИ И ДР. ДА БЪДАТ НЕЗАБАВНО ОСВОБОЖДАВАНИ . ДА Е ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ, А НЕ ДА СЕ НАСИРАТ ПО БЮРАТА, А МЛАДИТЕ ДА СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА БЕРАТ ЯГОДИ В ЧУЖБИНА !

    ЕХООООО СВЕТНЕТЕ СЕЕЕЕ !

    СТИГА СТЕ ИЗЛИЗАЛИ СТАРИ МУЦУНИИИ И ВАС НЕ ВИ ИСКАМЕ ВЕЧЕ !
  • 25 до чукча -писател # 21 Обидно е

    2 2 Отговор
    Това е интервю.Дадено е устно.
  • 26 чичо

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Ей, писанке, я ми кажи на колко си годинки?Що не мислиш,преди да пишеш?Има само един факт от тия снимки и клипчета.Извършва се държавно престъпление,защото е сниман БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР,без значение кой е той.Това е,няма друг факт.И вместо да искате,този или тази, да са в съда,вие си играете на прескочи кобил.А какво ще кажеш за ония шкафчета в които има секретна информация.Е,дано си разбрал нещо.

    Коментиран от #45

  • 27 Тим

    8 6 Отговор
    Интересно интервю. Много точни попадения!
  • 28 Ю Кортес

    12 2 Отговор
    И аз виждам млади хора,обаче управлявани и представяни от дъртляци от миналия век.Няма нови лица,няма нови идеи,има само оставка за да се намърдат други дъртляци.
  • 29 Edin

    9 2 Отговор
    ББ и "съветско самосъзнание"??? Глупости! ББ няма нито едното, нито другото!
  • 30 bgred

    13 5 Отговор
    Какви времена дойдоха, интелигентни и можещи на улицата срещу полуграмотни и некадърни слуги в меки държавни кресла.Българи с достойнство срещу ганьовци.
  • 31 555

    10 6 Отговор
    Дайнов, Дайнов.........нямам думи, какво беше, какво стана! Срам, срам, нямаш ли срам?!?!?!?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ПАТРИОТ

    6 4 Отговор
    Точно, ясно, подредено, логично и разбираемо представена е сегашната политическа ситуация.Въпросът е дали МИСИРКИТЕ, ТУЛУПИТЕ и ТЪПИТЕ КЪРДЖАЛИЙСКИ П-ТИ ще съумеят да напънат сивото си вещество в мозъчните си кутии за да осъзнаят що им се казва.
  • 34 Българан Балкански

    5 2 Отговор
    Амортизираните "ветерани" на демокрацията остаряха и вече не носят на пиене. А им се пие. Много им се пие. Ама и много ги мързи. Мързи ги дори да драснат някоя дребна статийка. Затова - давай интервюта.
    Давай и мастика, грозданка, квото има. Важното е да пелтечим вечно неизтрезняли 30 годишните си клишета за дребни пари.
  • 35 Матей

    1 3 Отговор
    Някак убягва от вниманието ролята на свързаните с К-19 нови навици,като носенето на маски и спазване на дистанция.Маските са знак за подчинение и страх от властта,а дистанцията прави протеста рехав.Често при протести само с телесна маса и натиск тълпата помита стражарските вериги.А докато хората са маскирани и на 2 метра един от друг,какво очаквате да стане,липсва лакътната връзка,като при войниците в строя.
  • 36 до Каскета

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Каскета":

    Не , за Радев ...
  • 37 бракоразводен адвокат

    3 8 Отговор
    Груба грешка е ако правителството започне да прави кадрови промени! Щом 30 лумпена с по 30 лева в джоба, бутнати им зад шадравана на президентсвото могат да накарат правителството да прави промени, то това правителство наистина не става за нищо и трябва да си отиде!В Бългaрия нe живeят 50 чoвeкa, тa 30 нeдoвoлни oт прaвитeлcтвoтo прoтecтирaщи дa рeшaвaт cъдбaтa нa ocтaнaлитe 20! C 30 или 300 души прoмeни нe ce прaвят, а вие успявате да съберете максимум 300 човека пред президентството! Кoгaтo ce cъбeрeтe 2 милиoнa и изпълнитe цaригрaдcкo шoce и цeлият цeнтър c прoтecтирaщи кaтo нac кoгaтo бутнaхмe кoмунизмa тoгaвa щe бъдeтe чути.Зa ceгa cтe eдни бeзглacни комунистически букви!Да ви дадат по една мотика и на полето да поработите без заплащане!
  • 38 Ново

    7 1 Отговор
    При толкова умни политолози които даваха акъл на СДС видяхме му края и сега пак съветват други
  • 39 TROL4е

    5 1 Отговор
    Още по-обидно е да цитират неадекватния Дайнов. Ниво на квартален пианица.
  • 40 30 ГОДИНКИ КРАДЕНЕ И ОБИРИ

    6 2 Отговор
    30 ГОДИНКИ ЧЕ И ПОВЕЧЕ НИ ДЕЛЯТ ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО БАНДИТИ НАЛАЗИХА ПО МАГАЗИНЧЕТАТА А НЯКОЛКО ДЪРВОДЕЛЦИ ОТ С. ИВАНЯНЕ СЕ ХВАЛЕХА ЧЕ ПРАВЯТ ЛУДИ ПАРИ ОТ ПРОИЗВОДСТВО НА ........ БУХАЛКИ ...... И ВСЯКА ЧЕРНА КОЛА В БАГАЖНИКА СИ ИМАШЕ ТАКЪВ ИНСТРУМЕНТ . така започнаха нашите управляващи - които днес работят с друг инструмент в багажника НА ЖИПА --- ЧЕКМЕЖЕТА !
  • 41 GTR

    3 2 Отговор
    Истинска революция ! Това е нужно ....всичко останало са приказки.
  • 42 БРАВО ДАЙНОВЧЕ

    4 2 Отговор
    ДАЙНОВ НЕ ЧЕ Е УМЕН НО ОПИТА МУ ПОДСКАЗВА ЧЕ ТРЯБВА ВЕЧЕ ДА СМЕНИ ГОСПОДАРИТЕ КОИТО ГО НАПРАВИХА ..... ПРОФЕСОР , ТА СЕГА ТОЙ Е ПРОФЕСОР КОЛКОТО БОЙКО Е ГЕНЕРАЛ !
  • 43 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    АЗНЕ СЪМ КОМУНИСТ ... ПРОСТО -КОМУНИСТИТЕ ПЛАЩАХА !!! АЗ НЕСЪМ КОМУНИСТ , НО СЕ ВАЗПОЛЗВАХ ОТ ПЛАЩАНЕТО !!! ДНЕС СЪМ СИ ДАЙНОВИСТ И ТОВА МЕ УСТРОЙВА-ЗАРАДИ ПЛАЩАНЕТО !!! НЕ СЪМ ПРОВИНЦИОНАЛИСТ ... АЗ СЪМ СИ СТОЛИЧАНОВИСТ !!!!!!!!
  • 44 Бунището което мирише

    5 2 Отговор
    Отвън и отвътре пак дрънка небивалици и вмирисва въздуха.Утрепка,ннищожество
  • 45 Бачо Киро

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "чичо":

    Тоя па, проститутката снимала Бою и било държавно престъпление... А научи български първо, после давай акъл... Бойко да не е строго засекретен обект, че снимането му да е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА. Държавно престъпление би било, ако държавата извърши престъпление, неук герберски електорате.
  • 46 НИКОЙ НЕ Е НАД ЗАКОНА

    4 2 Отговор
    Много си прав г-н професор МАЙНОВ,разбирам ,че става дума за ПРЕЦЕДЕНТА МЕТЕЖНИК нали.И наистина сте много прав ,защото се оказа ,че прецедента е птевърнал президентствотов в ШПИОНСКА ЦЕНТРАЛА работрща за не много чужда държава.Бие ги знаете това и наистина сте прав.Заглавието ви е перфектно, адругото под него не съм го чел,за да не си губа времето,и ЗЩОТО НАЙ-ВАЖНОТО Е ИРЕЧЕНО В ЗГЛАВИЕТО.БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ ЗА АДЕКВАТНОТО ,ТОЧНОТО ,НАВРЕМЕННО ЗАГЛАВИЕ .
  • 47 И МЕТЕЖНИКА НЕ Е НАД ЗАКОНА

    2 2 Отговор
    Много си прав г-н професор МАЙНОВ,разбирам ,че става дума за ПРЕЦЕДЕНТА МЕТЕЖНИК нали?.И наистина сте много прав ,защото се оказа ,че прецедента е превърнал президентството в ШПИОНСКА ЦЕНТРАЛА работрща за не много чужда държава.Вие го знаете това и наистина сте прав.Заглавието ви е перфектно, а другото под него не съм го чел,за да не си губа времето,и ЗЩОТО НАЙ-ВАЖНОТО Е ИЗРЕЧЕНО В ЗГЛАВИЕТО.БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ ЗА АДЕКВАТНОТО ,ТОЧНОТО ,НАВРЕМЕННО ЗАГЛАВИЕ .
  • 48 Изключително обидно е

    5 0 Отговор
    Едно мекере като тебе с родители комунисти,ползвало благинките на партията майката БКП подчинена на Кремъл да говори за съветско мислене
  • 49 Красимир Вълчев

    1 3 Отговор
    Таня Михайлова, а и колежкити Жени Начева и Кирил Ананиев трябва да вземат по още няколко заплати. Вие какво, завиждати ли им?
  • 50 иван

    1 0 Отговор
    А ти кой си Дойнов един лъжец и пияница.Говори когато си изпереш дрехите.
  • 51 иван

    1 0 Отговор
    А ти кой си Дойнов един лъжец и пияница.Говори когато си изпереш дрехите.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.