Last news in Fakti

26 Юли, 2020 13:01 4 634 61

Константинопол падна за втори път!

  • константинопол-
  • истанбул-
  • света софия-
  • джамия-
  • реджеп ердоган

Превръщането на „Св. София“ в джамия сложи ясната граница между цивилизациите

Константинопол падна за втори път! - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позиция на младежката организация на ВМРО

Днес (бел. ред. 24 юли) е траурен ден за Европейската цивилизация.

Въпреки че Хънтингтън я разделя на източноправославна и западна, днешното събитие ги обединява.

Не само заради загубата на последната частица от Константинопол, а заради липсата на отговор, заради обръщането на бузата след звучния шамар от страна на Ердоган. Актът на превръщането на „Света София“ в джамия е неприемлив сам по себе си, но символиката, която носи, е стряскаща. През 1934 г. статутът на храма е променен от „джамия“ в музей от тогавашното турско правителство, ясен знак, че страната ще премине през редица реформи, за да се отърси от варварското си минало. Страната започна да търси своето място в Европа и дори преговаряше за членство в ЕС.

На 1 юни 1453 г. в падналия Константинопол се провежда петъчната молитва в новата джамия. Лично султан Мехмед II присъства, за да демонстрира религиозната сила на мюсюлманската цивилизация и доминацията ѝ над разединена християнска Европа.

Днес (бел. ред 24 юли) се проведе първата петъчна молитва в „Света София“. Президентът Ердоган цитира първата сура от Корана след спорната промяна на нейния статут от музей в действаща джамия.

Турция си направи сюнет на европейския континент. Европейският отзвук е подобен на онзи от 1453 г. Константинопол падна за втори път. С това свое действие Ердоган заяви, че Турция се отказва от това да бъде светска държава и вместо да се лута, за да намери място в европейската цивилизация, страната ще бъде лидер в мюсюлманската. Това е ясна декларация, че страната няма да бъде светска, а религиозна.

Политически Турция вече няма да признава географските граници и ще се бори за влияние във всяка страна, в която има дори и един мюсюлманин, а това означава цяла Европа. Докато Ататюрк реформира страната, за да се откаже от османското минало, то Ердоган го възстановява, а с действията си показва, че ще си служи и с методиката от времената, в които ориенталската страна е унижавала християнска Европа неведнъж.

И докато Европа се лута из политически противоречия, Константинопол отново се превръща в граница между две цивилизации. Липсата на ясен подход спрямо Турция в последните години само засилва надигащата се опасност.

Отговорът може да бъде само един: Турция никога не е била и няма да бъде Европа!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    66 7 Отговор
    Заради либералните лидери на западна Европа, ще падне цяла Европа в мюсюлмански ръце. Не защитават културата и религията си, а приеха милиони мюсюлмани, които раждат в пъти над европейците. Богатите арабски държави си затвориха границите за бежанци и след 100 години, исляма ще доминира в Европа.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    31 11 Отговор
    Почти 400 хил.души са присъствали на петъчната молитва!В петък на много места в Гърция знамената са били спуснати в знак на траур, от отварянето на джамията, а камбанарията в църквите са звъняли като за погребени! А днес в тубата има стотици клипчета на туристи, които обикалят в джамията, та проблем ЬОК, ОТВОРЕНО е за ВСИЧКИ!

    Коментиран от #33

  • 3 среднощен

    26 9 Отговор
    " През 1934 г. статутът на храма е променен от „джамия“ в музей от тогавашното турско правителство, ясен знак, че страната ще премине през редица реформи, за да се отърси от варварското си минало..."; За да се отърси от "варварското си минало"..? Ердоган дали мисли така..?
  • 4 Случаен

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Малко си в грешка, но по принцип си прав. Това е плана на новия световен ред сътворен от илюминатите. Получи им се донякъде, ама в последните две години губят и ще продължават да губят пред гражданското общество.
  • 5 дддд

    25 7 Отговор
    МВРО са в управлението, да не ни занимават с партийните си декларации, а да представят официална декларация на правителството.
  • 6 е как

    16 7 Отговор
    Хората имат против... а БОГ НЕ имаше ли против това вярвайте нямаше да го позволи това тъй че оставете справедливостта в ръцете на БОГ.
  • 7 какъв е проблема

    33 6 Отговор
    Никакъв проблем няма символично всяка християнска държава да превърне по една джамия музей в действаща християнска църква.

    Ердоган разбира само от шамари.
  • 8 Хасан

    24 37 Отговор
    А защо да е "варварско минало " ?! ..Кръстоносците като са опожарявали православен Константинопол не са били варвари но османците са били варвари !?

    Коментиран от #16

  • 9 не ми пука

    29 9 Отговор
    Не ми пука, няма да стъпя в Турция.

    Коментиран от #13, #37, #38

  • 10 Последния Софиянец

    33 2 Отговор
    Да нещата се повтарят.Ердоган се опитва да върне империята в старите граници,а Европа нехае.Сирия, Либия,Кипър, Азербайджан, Армения.Може би като стигне до Виена Европа ще се стресне.

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Behemoth

    4 3 Отговор
    Урумов,къде се загуби бе човек?Ама слабо ,дай нещо от стария завет!Кажи за говорещия храст...
  • 12 Някой си

    13 3 Отговор
    МВРО, някой да ви иска мнението?
  • 13 Хасан

    20 13 Отговор

    До коментар #9 от "не ми пука":

    На турчина много му пука дали ще отидеш ..той иска арабина да дойде и да харчи като арабин

    Коментиран от #53

  • 14 щом ВМРО започна да говори така

    12 2 Отговор
    ЗНАЧИ ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА СКОРО
  • 15 Хасан

    10 28 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Лошо ли е бе!? Пак да има 5 вековен мир ..хората да живеят в добросъседство и благоденствие

    Коментиран от #17, #19, #21, #50, #59

  • 16 Ооооо Роме

    27 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    И кръстоносците и османците са варвари! Ти обаче защо не се занимаваш с река Ганг? Света София не е за устата на низшите !

    Коментиран от #25, #40

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Густо, майна!

    8 3 Отговор
    Почнаха предизборните пируети...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 среднощен

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Правилно разсъждение, колега..! Но и властта на Путин се "обновява" с носталгия към "минали славни времена"..? Западна Европа пази себе си.., на карта е положена Източна Европа и най-вече Православието..! "Нищо ново под слънцето" - "мюсюлманският проект" продължава да върши работа..? Аз лично си мисля, че Ердоган прави грешка, но това само времето ще покаже..? В Китай също има мюсюлмани, ако "Велика Турция" погледне и на там - това ще е краят..!

    Коментиран от #23

  • 21 Датиго тура в устенцето

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    И аз много те обичам!
  • 22 Гост 1

    11 5 Отговор
    Няма значение какво пишеМ, туристи има, а кадрите в интернет пространството го доказват, имало е, има, и ще има туристи, да му мислим ние у България, че всичко, и всички ни заобикалят.
  • 23 Хасан

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "среднощен":

    Ердоган гони националния си интерес ..опитва се да привлича пари от мюсюлмански страни и да си ги направи свои пазари ...Либийците колко години си вкарваха парите в френската икономика ,сега ще петродоларите ще потекат към Турция ..всичко е за пари
  • 24 Кристиян Вигенин

    16 6 Отговор
    Реджеп изпързаля и ЕС и Русия,само САЩ го натискат и в някакъв момент,ще се освободят от него.Путин клекна заради "Патока" и заедно с Ердоган откриха в Москва най-голямата джамия в Европа.Европейците също го раздаваха толерантни и разрешиха да се построят доста джамии в Германия,Великобритания,Франция.Сега лицемерно се измъкват от ситуацията с "призиви" и "декларации".Турция на Ердоган се отрича от Ататюрк и се превръща в теократична диктатура,подобно на Иран.

    Коментиран от #27

  • 25 Хасан

    5 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ооооо Роме":

    Съветите не са ли ? Те ти избиха буржоазията , царските генерали и елита на България

    Коментиран от #28

  • 26 Surko

    10 7 Отговор
    Вмро е сбирщина от турбо @лигофрени,които нямат представа за историята на Османската и Византийската империя. Невежи като вожда си.
  • 27 Хасан

    8 15 Отговор

    До коментар #24 от "Кристиян Вигенин":

    Ататюрк играеше в защита ,да задържи територии аЕрдоган играе в нападение ..да увеличи сферите си на влияние ..какво лошо има в това Турция да има военни бази в Средна Азия,Азербайджан,Босна,Косово,Либия,Ирак,Катар,Судан ...Сащ,Франция,Русия,Англия имат ,защо Турция да няма
  • 28 Елита е бил избит

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    По време на османското робство!

    Коментиран от #30, #39

  • 29 1453

    12 2 Отговор
    Хайде сега бягайте да биете бабички на Капитан Андреево.
  • 30 Хасан

    4 18 Отговор

    До коментар #28 от "Елита е бил избит":

    Стига бе човек ..трябва да насадим на младото поколение омраза към Русия

    Коментиран от #31

  • 31 Искам да ти отворя черепа

    10 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    По добре срещу теб, и мръсното ти семенце!

    Коментиран от #34

  • 32 Айхман

    11 0 Отговор
    У нас и в Европа,вместо да хленчим,да превърнем по две джамии в черкви в отговор на Ердоган.
  • 33 Безплатно

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    и безплатен достъп за всички
  • 34 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "Искам да ти отворя черепа":

    Руснак ли си !? Ако не си защо толкова защитаваш Руснака?
  • 35 Сидеров ,Каракачанов- турски фам. имена4

    5 2 Отговор
    Еврoгeйците, ще си дават още дyпeто под наем на мюсулмани,просто разврата е много голям. Във всеки голям град в Германия ,престъпността е от такива-чеченци,ливанци,турци,кюрди. Бежанците в Германия си отварят чайни,Фризьорски салони,Наргиле Бар( Шиша Бар), магазини в който се продава само и единствено стоки от Турция или арабския свят( Халал). А Европееца мучи, за толерантност и разбиране,ще им дадът едно разбиране до 10-15 години тия от магреба. Вече бяла германка,холандка или англичанка с црънци,африканци или пакита се счита за нормално на Запад,така че ,пак ние българите сме от страната на булката.

    Коментиран от #36

  • 36 Гост4

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Сидеров ,Каракачанов- турски фам. имена4":

    Бай Ганьо, да те попитам, какво против имаш храната, която е Халал? Знаеш ли въобще, какво е Халал храна, защото ако знаеш, то би трябвало и ти да пазаруваш от там!
  • 37 Ердо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "не ми пука":

    Тя е в бегето ти недей си стъпва, виж си етикета на гащите и какво слагаш на масата
  • 38 В турция прошляци

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "не ми пука":

    Нямат място.
  • 39 Глупости на търкалета

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Елита е бил избит":

    Елитът е получил османски титли и бейлици. Дори синът на Иван Шишман Александър е сменил името и вярата си и като Искендер Шишман е получил управлението на област Кония.
  • 40 Някой

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ооооо Роме":

    От река Ганг май произлизат прабулгарите. Роме-булгаре

    Коментиран от #52

  • 41 Tурците са слаби

    6 2 Отговор
    Брей, какво се случи с онзи кораб, който уж би направил изследвания в гръцки води?! Нищо.. Гърците казаха СТОП, иначе ще паднат шамари, Браба Ердос прибра опашката между краката и лодката остана в пристанището! хахаха

    Коментиран от #43

  • 42 Катя

    11 4 Отговор
    Много съм се чудила, защо турците превръщат един прекрасен музей в джамия, вместо да си построят своя,отделна такава. И благодарение на автора разбрах- връщат се във варварското си минало, този акт е точно това.

    Коментиран от #44

  • 43 Слабо ти е инфото

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Tурците са слаби":

    Днес "Оруч Рейс" е напуснал пристанището и се е насочил южно от о.Меис. Гърците пак плачат...

    Коментиран от #47

  • 44 Конан варваринът

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "Катя":

    Падаш ли си по варвари, моме?

    Коментиран от #58

  • 45 Истина

    2 2 Отговор
    Интересно защо гърците се бунтуват за св. София , тя е постртоена от Източна Римска империя като санта София и се говорило на латински .
    Никога Византийска държава не е имало и няма нито един народ да си казва аз съм византйец . 500 години след построяването на санта София в
    Константинопол се наблюдава гръцко малцинство които постепенно
    асимилирват и употребяват
    етническо почистване над латинците .
  • 46 Освен това

    0 4 Отговор
    Ако през първата световна война България беше съюзник не на Турция а на Русия, сега Цариград щеше да бъде християнски.
  • 47 Турски фейк нюз

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Слабо ти е инфото":

    Изследователският / проучвателният кораб ORUC REIS се намира в зоната EMED - Източно Средиземноморие на 36 ° 49 '33 .996 "N, 30 ° 37' 36.516" E, както е записано от Системата за автоматично идентифициране на наземната мрежа на MarineTraffic на 2020-07-26 12: 51 UTC (преди 10 минути) ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  • 48 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Някой много искаше да вкара Турция в Европейския съюз и така да го унищожи , като конкурент. Този някой е "Обичайният заподозрян". Европа не се огъна и Турция показва вече истинското си лице, което криеше старателно за да изпълни плана. Дадоха на им Формула 1, развиха им футбола, помагаха им да правят филми със светско съдържание. Един Борис Джонсън, завършил Охфорд и имаш турски корени каза, че Турция е наследник на Византия и никой не го опроверга. Кой отвори вратите на Константинопол за турските пълчища. Не бяха ли наетите генуезци, които бяха оставени после да напуснат преди опустошаването на града.
  • 49 Истина

    4 6 Отговор
    Европа никога не е била светска , винаги са били империалисти , колонизатори и фашисти с/ у другите народи . Турците и другите народи видяха истината за европейците и лека по-лека се отдалечават от "светската" фашистка Европа .
  • 50 Циган

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Aз, Хacaн и вcичкитe пceвдoними кoитo пoлзвaм прeз пocлeднитe 3-4 гoдини cъм зaпoзнaт cъc знaчeниeтo нa oпрeдeлeниeтo " Cиcтeмнa прoпaгaндa в пoлзa нa чуждa държaвa " и cъзнaвaм рaзликaтa мeжду Шпиoнин,Шпиoнaж ,Прeдaтeл ,Прoвoкaтoр и Прoпaгaндaтoр в плaтeнaтa им и в бeзкoриcтнaтa им фoрмa. Cъзнaвaм и кaквo e cиcтeмнa прoпaгaндa в oбщecтвeни мeдии в пoлзa нa чуждa държaвa в уcлoвиe нa " Извънрeднo пoлoжeниe ,кризa или вoeннo пoлoжeниe ". Зa oмрaзa и нeoocмaниcткитe възглeди нямa зaщo дa cпoмeнaвaш

    Коментиран от #51

  • 51 Намери ми хасан

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Циган":

    пък аз ще му променя всички възгледи, отваряйки ромския му череп!

    Коментиран от #55

  • 52 Неси някой, никой си!

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    Само едно необразовани, еволюционно недоразвито, полусъщество, може да твърди че сме дошли от река Ганг!
  • 53 Демократ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Те пък арабите как ви обичат, малееее....с капка вода ще ви издавят.

    Коментиран от #54

  • 54 НРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Демократ":

    Македонците и сърбите също ни обичат
  • 55 Много сме

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Намери ми хасан":

    Чакай си реда ,но и това ще стане. Мелез от Гагаузин и циганин от североизтока е. Няма да уточняват за сега за да не избяга. Вече го държат под ухо.
  • 56 аристотел

    1 0 Отговор
    Псевдопатриоти-български изедни, видяхме как се грижите за сараите в България, сега сте тръгнали да оправяте християнството, замълчете, замълчете и се засрамете нищо освен власт и мангизи не ви интересува...отдавна си продадохте вий ВМРО пищовите и за рязахте Македония - изконна земя българска да купувате имоти в България и ламтите за власт и пари, нейсе станахте от ВМРО миризливо ЛА@НО !
  • 57 1234

    0 0 Отговор
    Да наплюем Ердоган, докато гълтаме за пари на нашия Доган. ПишманпатрЕотите... скрийте се! Толкова беше с ближния курбан. Събирайте лъжиците и да ви няма!
  • 58 Катя

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Конан варваринът":

    В случая говоря за варварски акт, не знаех, че турците са варвари. Но за да ги наричаш така, значи за теб са такива.
    Ми хубуу, няма да ти опонирам.
  • 59 Андрей Мирев

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Господине, случайно съм историк със специализации по средновековна европейска и българска история, и като Ви чета разбирам, че сте абсолютно необразован.
    Защо постоянно дразните и унижавате хората с абсурдни нелепости?
    Ако наистина не сте платен драскач, то успешно са Ви изгладени мозъчните гънки.
  • 60 Историята

    0 0 Отговор
    Спорим за неспорими (не неоспорими) неща! Какво значи кой - кой е? Турците, османците да бъда точен се настаняват на Балканите, след като на крепостта Цимпе Аллах срутва стените (земетресение "непросветено" казано). Във всяко едно от безбройните сражения станали на Балканите за век и половина, християнските войски направо са помитали турците в бой, лице в лице! Показателни особено са никополската и битката при Варна. Но... Винаги на тотала сме губили! Защо така се е получило?! Подценяваме ги. Бих казал обаче правилна дипломация - варвари били?! Сърбите имаха възможността, след битката при Анкара - 1402 г. да върнат Балканите под християнски контрол, но... Дипломация. Пет века вече, след формирането на съвременните нации, Св. София си е тяхна, ще си я правят каквото им е кеф! Лично на мен не ми е куул джамия, сигурно и на Енрико Дандоло, но е факт, че саркофага му не са си позволили да го пипнат. И християни, и мюсюлмани!

    Коментиран от #61

  • 61 Не съм Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Историята":

    То, Хасан, и Централната джамия в София-Баня Баши джамия е наша и можем да си я правим каквото искаме. И по твоите думи и мисъл, това за вас и мюсюлманския свят няма да е варварски акт на варвари, и ще ни подкрепите да си я правим каквото ни е кеф. Така ли е?