Last news in Fakti

28 Юли, 2020 19:00 5 319 19

Краят на Ататюрк

  • турция-
  • ердоган-
  • ататюрк-
  • кемал мустафа ататюрк

Базиликата е символ на християнското минало на Източната римска империя до нашествието на османците

Краят на Ататюрк - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Патрик Сен-Пол за в. “Фигаро”
През Х век посетителите били заслепени от гледката на централния купол на “Света София”, покрит с милиони златни плочки. “Не знаехме къде се намираме, в рая или на Земята”, казвали руските пратеници от Киев. Единадесет века по-късно, Ердоган “завоевателят” я върна в мюсюлманското русло, извършвайки акт, който ще остане в историята.
Базиликата е символ на християнското минало на Източната римска империя до нашествието на османците. 

Новият султан нанася двоен удар: 

политическа диверсия и, най-вече, кулминация на ислямо-националистическата си мечта след 18-годишно управление.

Ердоган следва стъпките на Мехмед II, който вечерта след завладяването на Константинопол през 1453 г. се отправил към християнската базилика, за да я преобърне в мюсюлманския ритуал. Посланието е ясно: Османската империя ще бъде новият модел на съвременна Турция. Светската държава на Мустафа Кемал Ататюрк, който превърна джамията в музей през 1934 г., e отживелица. С времето “Света София” се бе превърнала в живо свидетелство за търсенето на помирение между християнския и мюсюлманския монотеизъм. Това зрелищно връщане назад е 

пирон в ковчега на Ататюрк, 

чийто статуи Реджеп Тайип Ердоган не спира да маха. Дискредитиран заради светската си политика, той представлява една Турция, лишена от всякаква имперска амбиция.

Краят на Ататюрк
Снимка: БГНЕС

Новият султан може да се перчи, че напълно е завладял Истанбул и така да ласкае турската националистическа струна… и своите незаменими крайнодесни съюзници. След като превърна парламентарния режим в авторитарно президентство, той довършва овладяването на страната.

Междувременно, Ердоган отвлича вниманието от икономическата криза и отслабващата подкрепа за своята Партия на справедливостта и развитието, която загуби Истанбул, Анкара и други важни градове на местните избори. Той казва силно и ясно, че вече няма да се обременява със западни ценности като демокрацията. Подкопава образа на сравнително отворено мюсюлманско общество. Този обременителен съюзник предизвика непоправим разрив със Запада.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    11 61 Отговор
    Много тъпа статия ..Франция губи позиции в Африка и Близкия изток и почва да плюе ..дохода на Франция е цели ..500 милиарда..и бай бай моней

    Коментиран от #12, #14

  • 2 Правилно прави Ердоган

    9 98 Отговор
    Отживелиците на един пияница, дето е пил люта ракия и е замезвал със сланина, и е бил постоянно под въздействието на опиума, нямат място в Турция! Да живее император Ердоган!
  • 3 Жа сФикне

    24 3 Отговор
    Жа сФикне,Жа сФикне безгнусливият Запад. Западът търпи тъпите и диви чаршафосници в Рияд,та да не изтърпи Ердоган. За пари Западът си изЯда и месата. За пари ще продадат и въжето ,и ятагана с които ислямът ще го затрие.
  • 4 СЛЕД КАТО

    15 34 Отговор
    Светска Турция, десетилетия наред беше подритвана и уважавана от Кръстоносния Запад, нормално беше да се появи лидер, който да им тегли една....благословия и да ги прати на хер.Нищо чудно да преименуват "Св.София" и да я нарекат Джамия " Мехмет Втори- Завоевателя.
  • 5 СЛЕД КАТО

    5 10 Отговор
    ......Подритвана и УНИЖАВАНА
  • 6 Behemoth

    41 11 Отговор
    Турция вън от Европа!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мюмюн

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Абе хабиби,не говори глупости ми заемай позата,че след козата си ти!!!
  • 10 ай де бе

    31 1 Отговор
    Много точна статия. Дълго време имах уважение към Ердоган, заради постигнатите икономически успехи. Три пъти съм посещавал "Св. София" и съм водил приятели да видят този изключителен храм. Възприемах храма - музей, като символ на надживяване на верския екстремизъм и сътрудничество между хората от различни религии. Макар и да зная какви са политическите цели на Ердоган, не мога да проумея защо го направи? Вероятно възприема "Св. София" за военен трофей. Делото на най-великият реформатор на Двадесети век - Кемал Ататюрк е съсипано. Да му мислят турците. Лично аз няма повече да ходя в Турция и ще препоръчвам и други хора да направят това. Няма да летя с турските аеролинии.

    Коментиран от #13

  • 11 Ислямска Република Турция

    19 0 Отговор
    Целта е да се създаде теократичен режим като Иран.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Стойчо

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "ай де бе":

    Не е Ердоган, който дръпва шалтера на Ататюрк и неговите реформи. Турция просто не става за светска държава. Нейното място никога не е било и не трябва да бъде в Европа. Жалко, че Чърчил се провали при Галиполи. Жалко, че Великите Сили винаги си пречеха, когато някоя от тях беше близо до избутване на Турция извън Европа. Западът трябва да престане да се лигави с Ердоган след тази провокация. Първо ЕС трябва ясно да заяви, че Турция никога няма да стене член на съюза. След това Турция трябва да се изхвърли от НАТО и накрая да се търси вариант да освободи европейските си територии. Мястото и е в Ориента.

    Коментиран от #17

  • 14 гост.

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    хасан, ти просто си дивак, скоро нчма да има турция, ще има само малко парче земя. твоите братя араби ще я унищожават или ще я разделят на парчета за да продолжат свой власт. ти кащвай благодаря че можеш да живееш в Бьлгария.
  • 15 гост.

    5 3 Отговор
    хасан, ти просто си дивак, скоро нчма да има турция, ще има само малко парче земя. твоите братя араби ще я унищожават или ще я разделят на парчета за да продолжат свой власт. ти кащвай благодаря че можеш да живееш в Бьлгария.
  • 16 Нане

    4 2 Отговор
    що им викат османци кат са си турци? Не съм чувал термин османизиране а потурчване на християнското население с ятагана
  • 17 Цецо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Не мисля, че Ердоган не е виновен, още с встъпването си на власт ясно показа султанските си намерения, които затвърди с опита за преврат. Според мен в близките години ще наблюдаваме интересни събития в Турция, защото турците вече не са това, което бяха преди 90 години, много от тях вече имат европейски мироглед и няма да търпят страната им да стане султанат...
  • 18 1234

    1 1 Отговор
    То от съвременна гледна точка Ататюрк е бил диктатор нямало е избори до смъртта му
  • 19 Президент

    1 0 Отговор
    Абе авторката, "президентска диктаторска", защо не споменаваш, че имаше референдум дали да стане президентска или да остане парламентарна, народа реши да е президентска, франция, Русия, Америка са президентски, тая система е за велики сили.Ердоан винаги е печел власт с избори, но на последните местни загуби Анкара и Истанбул, кметовете са на опозицията, но още първата година им лъснаха далаверите и на следващите едва ли ще спечелят.Ердоан е вече в първата световна четворка, по точно Турция, който да дойде на власт политиката и няма да се сменя идните 50-100г.