Last news in Fakti

30 Юли, 2020 15:54 19 048 35

Проф. Кьосев: Борисов не си дава сметка, че вече е предаден

  • проф. александър кьосев-
  • бойко борисов-
  • предаден

Този човек наистина живее в паралелна реалност, загубил е каквато и да било връзка с действителния свят, пише Кьосев

Проф. Кьосев: Борисов не си дава сметка, че вече е предаден - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филологът професор Александър Кьосев за новия запис с гласа, за който се предполага, че е на Борисов, пред "Дойче веле":

"Най-напред, разбира се, да направим уговорката, че записът би могъл да е фалшив; да допуснем че е така. В такъв случай тайният автор на този фалшификат е велик писател-реалист. Той е постигнал невероятна достоверност и прилика със своя прототип. Не съм криминалист, не мога да кажа, нито се интересувам дали записът е автентичен. Но като литератор мога да гарантирам експертно: той е абсолютно достоверен. Ще цитирам Аристотел, който казва, че изкуството не предлага непременно истини, а неща, верни „по вероятност и необходимост“.

Този начин на говорене ни е познат

И тук евентуалният гениален фалшификатор е показал Бойко Борисов „по вероятност и необходимост“ - как той би изразил себе си. И това е повече от достоверно: защото в този просташки телефонен монолог, той е изразил себе си такъв, какъвто е, и такъв, какъвто би могъл да бъде. Все едно дали го е казал или не (а всички знаем, че той би могъл да го каже): подобен начин на говорене е наистина негов, по вероятност и необходимост той прониква дълбоко в Бойковата същност.

Ние, жителите на Земята, от време на време изпращаме в Космоса платинени дискове със записи на някакви важни за нас неща. Те обикновено са прекрасни: гласът на Валя Балканска разнася из Космоса „Излел е Делю хайдутин“. Дали обаче да не изпратим на извънземните и някои по-срамни неща, да ги подготвим, че тук не всичко е перфектно? Ако се осмелим на такова срамно послание, сигурен съм, че този Бойков запис ще намери достойно място сред другите срамотии на земната цивилизация. Той е такава простащина, такава свинщина и срам, че може директно да замине за Вега, Алкор, Бетелгойзе или Алфа Центавър. Това е уникален байганьовски феномен, който би следвало да се съхрани за поколенията и далечните цивилизации.

А сега да допуснем другото: че записът не е фалшив, нито е манипулиран. Какво означава той тогава? На първо място означава, че - от гледна точка на сигурността - Бойко Борисов е обграден от хора, които го подслушват и записват. И явно не си дава сметка за това, че вече е предаден, записван и подслушван от своите собствени хора. Само това е достатъчно един нормален премиер веднага да си подаде оставката - то означава, че той просто не си контролира службите. Вече те го контролират, манипулират го както си искат.

Израз на пълно безсилие

Пък и да се запитаме друго: как е възможно да се говорят такива неща по телефона, след като би следвало вече да ти е ясно, че те подслушват?

Според мен, отговорът е ясен: този човек наистина живее в паралелна реалност, както каза Христо Иванов. Загубил е каквато и да било връзка с действителния свят, живее в свои фикции. В този измислен свят основното му политическо действие е псувнята.

Няма да цитирам тук конкретните фрази. Не защото се страхувам от цинизми или вулгарности - един филолог никак не се страхува от разнообразните употреби на езика. Да погледнем обаче отблизо – какво представлява псувнята? Тя е израз на практическо безсилие, заменено със символическо убийство, поругаване и унищожаване с думи на този, когото ти мразиш, но не можеш да унищожиш наистина. Когато по подобен начин сипеш цинизми и псувни, това просто означава, че вече нищо друго не си в състояние да направиш – безсилен си.

Стигам до „посланието“. Ако в записа наистина се чува гласът на Борисов, то той се оказва голям лъжец. Защото, както знаем, неговото официално послание гласеше: „Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме.“ Но от записа чуваме: „Аз мисля себе си за непрост, за лукав, хитър и умен, а вас ви мисля за тъпанари, които заслужават да им го набиват“.

"Вие сте тъпанари"

Тоест интимното послание - това, което Борисов наистина си мисли, е обида към протестиращите, брутално незачитане не само на електората, а на Суверена.

Добре е и тези, които са гласували за Бойко Борисов, да си дадат сметка, че посланието „Аз съм като вас“ е подменено: новото послание гласи: „Вие сте тъпанари.“ То е насочено към всички. Имало 200 000 интелигентни хора в България и Бойко Борисов бил сред тях, представете си, хаха… (Протестиращите не са сред тях явно.) С две думи: тук говори един лъжец и всички хора, включително онези, които гласуват за него, трябва да го чуят и разберат.

Колкото до езика, той, разбира се, е, меко казано, неприемлив. И не само защото по принцип е недопустим: защото нарушава нормите на приличие, защото е просташки и разюздан. Зад всички тези верни и непоносими неща има нещо още по-важно. С този език се разрешават политически проблеми, това е работата на един премиер. А както веднага се досещаме, възможностите точно на този груб и обиждащ език не са големи, дори бих казал, че те са изключително бедни с оглед на сложните и амбициозни задачи, които поставя политиката. Този език е лош политически инструмент, той не е „направен“, за да разрешава политически проблеми – направен е, както видяхме, за да унищожава символически противниците си или да набива на електората едно или друго.

А политиката е сложно, фино и тънко нещо. Тя изисква специализиран език, осъществяващ преговори и договаряния между различни социални групи, с различни интереси и манталитети – такива преговори, които постигат сложни, общи цели, език, който тушира конфликтите и обединява, а не овълчва. Така както, да кажем, инженерното дело изисква специализирани инженерни понятия, категории, формули и т.н, така и езикът на политиката е сложен и функционален с оглед на своята сложна цел.

А когато се подменя с един просташки и беден език, цялата картина на политическото безкрайно се опростява и политическите действия започват да се объркват с псувни и сексуално насилие. И всичките решения, които може да предложи този език, остават единствено два вида. Единият вид е „ще ви набиваме акъл“, а другият е „ще ви набиваме ***"." Това може да бъде сведено и до прочутата съмнителна мъдрост за тоягата и моркова, но е още по-грубо, още по-непоносимо. То не е политика, а елементарно, брутално и грубо: затова всички граждани се чувстват обидени: един премиер не говори така. Но да повторя - отвъд обидата, по-важното е, че не може да реши никакъв политически проблем. То имитира решението на проблеми, заменя го с „набиване“.

И какво се оказва? Има там някакви експерти (между които, впрочем, и Томислав Дончев), те извършват някаква експертна работа, но сложната експертна пирамида на работата е увенчана от един просташки връх, където седи един разпищолил се Бай Ганю. И всичко това, което вършат тези специалисти, е унищожено: свежда се до двете брутални действия, за които говорихме. В записа не се чува гласът на Томислав Дончев, не зная дали това не е технически дефект. Но в това има някаква символика. Защото такива хора ще бъдат абсолютно унищожени от това, което прави в момента техният лидер. Той се самоубива символично, но завлича и тях, докато те си мълчат. Той псува другите, а не знае, че псува себе си и убива своята партия, къса връзките ѝ с почтените хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Канна

    17 90 Отговор
    ли ти каза??? Хахаха
  • 2 истината

    15 131 Отговор
    Айде и тоя разбирач - записа е от преди повече от година, бре ---- до тогава нямаще никакви записи или снимки или кавоот и да било...
    Знаел че го подслушвали....обаче па си псувал.... леле леле
  • 3 Хахаха

    15 147 Отговор
    Ти па кой си? Мухльо, какво си направил за държавата - нищо.
  • 4 обаче професорче

    13 97 Отговор
    цитат: "Вие сте тъпанари"
    Тоест интимното послание - това, което Борисов наистина си мисли, е обида към протестиращите,"


    Когато е правен записа - не е имало протестиращи --- пак нарочно изкривявате информацията ---- как по цял ден си смучете разни щуротиии....

    Коментиран от #33

  • 5 Жанбо

    47 1 Отговор
    Харакири
  • 6 Човек

    115 2 Отговор
    Мутрата пожарникар!
    Цяла Европа му се смее, пенсия и на бостана за тикви!

    Коментиран от #12

  • 7 Хайде откровенно;

    8 54 Отговор
    Бихме ли могли да си представим подобен запис, направен на наскорошния претендент да управлява Добрев? С "богатия" речник и стил Кирчо би направил Бойко да изглежда като скромно чавдарче ;)
  • 8 Жанбо

    67 2 Отговор
    О безгранична простащина,наглост и безочие.
  • 9 Дълбоко Виждащ

    85 0 Отговор
    Борисов-знае много добре,че не е сниман от охрана,не е сниман от мадама на Божков!Знае,че създателят му е Намерил заместник и е решил да го прибере в зимникът!Партията му без него ще се разпадне,като лятна мъгла!Трябва да влезете и в неговата същност-сега засега той е облечен в железния костюм на властта!Да го съблече сам в момента означава---- и Затвор!На него му трябва време за да мимикрира и се измъкне чист от блатото,където сам влезе воден от миналото си!

    Коментиран от #27, #29

  • 10 пътник съм

    41 2 Отговор
    На Борисов едни най-добрите му приятели са псично болни от Перник -главорези,аз им сърбам попарата!
  • 11 Бла ,бла ,бла.

    6 96 Отговор
    Бойко го чака поредният мандат,ние нормалните българи ще го изберем отново.

    Коментиран от #25

  • 12 Глупости.

    3 51 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Тук никой не му се смее. Нещо си се объркал.
  • 13 Алеко К

    50 0 Отговор
    Ганьо , Ганьо - Оставка!
  • 14 Анти ГМО

    52 2 Отговор
    Гласът на Томислав Дончев, или който и да е, не се чува, не защото е дефект, а защото записът е направен от друг човек, който се намира по същото време в същото помещение, най-вероятно с телефон пуснат да записва от джоб на сакото или ризата.
    То се чува, че ББ е на метри от записващия.
    Сами се сетете сега кой може да го е записвал, а ББ много добре знае.
    Също знае, че може да има десетки подобни записи, още по-брутални.
  • 15 ПРОСТАК

    59 4 Отговор
    КОЙТО ИСКА ДА ПРАВИ РАДЕВ СМЕШЕН ........... СТАВА СМЕШЕН
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 3.14К

    57 1 Отговор
    Не мога да разбера хората, които подкрепят Борисов. Дали по убеждение или срещу пари, да защитаваш такъв човек , визирам такива,като първите 5 драскачи тук е абсолютна деградация.
  • 18 Всички знаят

    42 2 Отговор
    Борисов толкова може! И, понеже не го осъзнава, ще лежи в затвора!
  • 19 Елефант Букаке

    4 36 Отговор
    Професореее,..зная мяка ти добре професореее.и тя предаде баща ти!!!Тоя завършен глупендер!
  • 20 Ива

    39 0 Отговор
    Новата тактика на защитаващите мутрата от СИК е да бълват глупости и лъжи , веднага ако се появи тук статия за него ! Явно са пикаджии или от матряла , назован от самият него , предполага се , че е отделил сериозна дума от шкафчето за тях !

    Коментиран от #30

  • 21 Terminator

    30 0 Отговор
    Характерно за всеки недообразован "Близнак"! Да не се сърдят "Близнаците". Това е градивна критика. Нищо лично, но е доказано от живота. Той се мисли за всезнаещ, всеможещ и недосегаем. Проблемът му е, че се люшка, като вода в бряг между различните си зависимости. Без дори да го осъзнава. Пропуска малките камъчета. Докато накрая стане мазало. И дори тогава според божественото му мнение са виновни всички останали. И това нещо на чело на държата? Може дилбоко в мислите си да има и добри намерения, но манталитета! МАНТАЛИТЕТА е фактора, който определя поведението! А на този е Мутренски! Да го терминираме! Hasta la vista, Boyko!

    Коментиран от #22, #32

  • 22 Терминирай си задника!

    2 21 Отговор

    До коментар #21 от "Terminator":

    Дълъг и тъп коментар.

    Коментиран от #23

  • 23 Terminator

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Терминирай си задника!":

    Недей с лошо! Това са факти! От живота!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Нормални

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бла ,бла ,бла.":

    Явно не знате какво значи "нормални". Арогантните простаци ли?!
  • 26 СВОБОДА!!!!!!!

    6 0 Отговор
    ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!!
  • 27 Храна за размисъл

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дълбоко Виждащ":

    Да добавя само,че той самият толкова се е приел на сериозно и по скоро ролята на някой си в държавата,че чак не се усеща как мирише от това което е направил вече в собствените си гащи.
    Лаком г.з глава затрива казват някои хора.
    Време е да се спрат подобни политики и действия в държавата защото няма да е все така и народа няма да е все така търпелив и да плаща за това.
  • 28 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    Бочката управлява държавата ,както управлява и джипката!!!!Без ОТГОВОРНОСТ!!!!!Друг един пукал се мъчеше да управлява ДЪРЖАВАТА!!!като ...фирма!!!За 800 дена СЕ оправи и....и...и фалира фирмата!!!Толкова със ТАЗИ избирателна и политикоикономическа ЛИБЕРАЛНА система!!!!!Преди него друг педуин намъкна 10% ДОД като форма на капиталистическа ,,,справедливост,,,....та да произвеждаме БЕДНЯЦИТЕ на ЕСъто!!!!!!иии,така 30годинки се изтъркаляха,остава да добавим че ЩЕ е такаааа...до края на света!!!!!
  • 29 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дълбоко Виждащ":

    най смисленото и логично нещо ,което обяснява ситуацията...Пък за любопитните първата книга на Емил Димитров ..митници,,глава,,,старецът и планината,,...Е в стла на конспирацията добавяме и посолството,защото само то...РЕШАВА,кога,кой,как!!!!!...Иначе ееегати и АКЪЛЪТ и стратегиите на ДС!!!!!!!
  • 30 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ива":

    /Публикувано във факти.бг: или от матряла , назован от самият него/-първо научете българския.Това го каза Нинова.Явно и ти си падаш по лъжите или имаш проблем със сивото вещество.
  • 31 хехехехе

    0 2 Отговор
    МИ ТОЙ И БАЙ ТОШО КАТО ГО ОГСВИРВАЖА ГЛЕДАШЕ КАТО НАТРОВЕН И НЕЗНАЕШЕ НА КОЙ СВЯТ Е ТА И СЕГА ЩЕ Е ТАКА
  • 32 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Terminator":

    А спри се,ще оставиш маг Светлина без хляб.
  • 33 истината 2

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "обаче професорче":

    КАК НЕ Е ИМАЛО ПРОТЕСТИРАЩИ.ТОГАВА БЯХА МАЛКО И БЕШЕ СВЪРЗАНО НЕЩО СЪС СТАРИТЕ КОЛИ,ЗА НЯКАКЪВ ДАНЪК.
  • 34 нина

    3 0 Отговор
    Да харесваш подобно влечуго,..и аз съм гласувала за него..веднъж,,можеш да сбъркаш..Да продължиш,обаче ..я си с неговия грозен език.я си хванал някоя службичка..че да не я оттървеш..Кат за нищо друго не ставаш....Я.си ояден,изморен конформист...превърнал "робството в удобство"..Има един Андрей Слабаков,който лала като просяк по телевизии,,от сутрин до късна доба..докато го нарочиха за евродепутат...Че,за друго не става..Та.тъй и с другите симпатизанти на Боко,,Шишо и сие..
  • 35 Споко

    2 0 Отговор
    DW се издържа от данъци,жалко за немските данъкоплатци.Иначе е една левичарска медия,прелияаща от политическа коректност,без нужната дистанцираност и обективност.Рупор на така наречените ляволиберали.Така че есетата на DW не бива да се вземат много насериозно.