17 945 35

Проф. Кьосев: Борисов не си дава сметка, че вече е предаден

Този човек наистина живее в паралелна реалност, загубил е каквато и да било връзка с действителния свят, пише Кьосев

Проф. Кьосев: Борисов не си дава сметка, че вече е предаден
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филологът професор Александър Кьосев за новия запис с гласа, за който се предполага, че е на Борисов, пред "Дойче веле":

"Най-напред, разбира се, да направим уговорката, че записът би могъл да е фалшив; да допуснем че е така. В такъв случай тайният автор на този фалшификат е велик писател-реалист. Той е постигнал невероятна достоверност и прилика със своя прототип. Не съм криминалист, не мога да кажа, нито се интересувам дали записът е автентичен. Но като литератор мога да гарантирам експертно: той е абсолютно достоверен. Ще цитирам Аристотел, който казва, че изкуството не предлага непременно истини, а неща, верни „по вероятност и необходимост“.

Този начин на говорене ни е познат

И тук евентуалният гениален фалшификатор е показал Бойко Борисов „по вероятност и необходимост“ - как той би изразил себе си. И това е повече от достоверно: защото в този просташки телефонен монолог, той е изразил себе си такъв, какъвто е, и такъв, какъвто би могъл да бъде. Все едно дали го е казал или не (а всички знаем, че той би могъл да го каже): подобен начин на говорене е наистина негов, по вероятност и необходимост той прониква дълбоко в Бойковата същност.

Ние, жителите на Земята, от време на време изпращаме в Космоса платинени дискове със записи на някакви важни за нас неща. Те обикновено са прекрасни: гласът на Валя Балканска разнася из Космоса „Излел е Делю хайдутин“. Дали обаче да не изпратим на извънземните и някои по-срамни неща, да ги подготвим, че тук не всичко е перфектно? Ако се осмелим на такова срамно послание, сигурен съм, че този Бойков запис ще намери достойно място сред другите срамотии на земната цивилизация. Той е такава простащина, такава свинщина и срам, че може директно да замине за Вега, Алкор, Бетелгойзе или Алфа Центавър. Това е уникален байганьовски феномен, който би следвало да се съхрани за поколенията и далечните цивилизации.

А сега да допуснем другото: че записът не е фалшив, нито е манипулиран. Какво означава той тогава? На първо място означава, че - от гледна точка на сигурността - Бойко Борисов е обграден от хора, които го подслушват и записват. И явно не си дава сметка за това, че вече е предаден, записван и подслушван от своите собствени хора. Само това е достатъчно един нормален премиер веднага да си подаде оставката - то означава, че той просто не си контролира службите. Вече те го контролират, манипулират го както си искат.

Израз на пълно безсилие

Пък и да се запитаме друго: как е възможно да се говорят такива неща по телефона, след като би следвало вече да ти е ясно, че те подслушват?

Според мен, отговорът е ясен: този човек наистина живее в паралелна реалност, както каза Христо Иванов. Загубил е каквато и да било връзка с действителния свят, живее в свои фикции. В този измислен свят основното му политическо действие е псувнята.

Няма да цитирам тук конкретните фрази. Не защото се страхувам от цинизми или вулгарности - един филолог никак не се страхува от разнообразните употреби на езика. Да погледнем обаче отблизо – какво представлява псувнята? Тя е израз на практическо безсилие, заменено със символическо убийство, поругаване и унищожаване с думи на този, когото ти мразиш, но не можеш да унищожиш наистина. Когато по подобен начин сипеш цинизми и псувни, това просто означава, че вече нищо друго не си в състояние да направиш – безсилен си.

Стигам до „посланието“. Ако в записа наистина се чува гласът на Борисов, то той се оказва голям лъжец. Защото, както знаем, неговото официално послание гласеше: „Аз съм прост, и вие сте прости, затова се разбираме.“ Но от записа чуваме: „Аз мисля себе си за непрост, за лукав, хитър и умен, а вас ви мисля за тъпанари, които заслужават да им го набиват“.

"Вие сте тъпанари"

Тоест интимното послание - това, което Борисов наистина си мисли, е обида към протестиращите, брутално незачитане не само на електората, а на Суверена.

Добре е и тези, които са гласували за Бойко Борисов, да си дадат сметка, че посланието „Аз съм като вас“ е подменено: новото послание гласи: „Вие сте тъпанари.“ То е насочено към всички. Имало 200 000 интелигентни хора в България и Бойко Борисов бил сред тях, представете си, хаха… (Протестиращите не са сред тях явно.) С две думи: тук говори един лъжец и всички хора, включително онези, които гласуват за него, трябва да го чуят и разберат.

Колкото до езика, той, разбира се, е, меко казано, неприемлив. И не само защото по принцип е недопустим: защото нарушава нормите на приличие, защото е просташки и разюздан. Зад всички тези верни и непоносими неща има нещо още по-важно. С този език се разрешават политически проблеми, това е работата на един премиер. А както веднага се досещаме, възможностите точно на този груб и обиждащ език не са големи, дори бих казал, че те са изключително бедни с оглед на сложните и амбициозни задачи, които поставя политиката. Този език е лош политически инструмент, той не е „направен“, за да разрешава политически проблеми – направен е, както видяхме, за да унищожава символически противниците си или да набива на електората едно или друго.

А политиката е сложно, фино и тънко нещо. Тя изисква специализиран език, осъществяващ преговори и договаряния между различни социални групи, с различни интереси и манталитети – такива преговори, които постигат сложни, общи цели, език, който тушира конфликтите и обединява, а не овълчва. Така както, да кажем, инженерното дело изисква специализирани инженерни понятия, категории, формули и т.н, така и езикът на политиката е сложен и функционален с оглед на своята сложна цел.

А когато се подменя с един просташки и беден език, цялата картина на политическото безкрайно се опростява и политическите действия започват да се объркват с псувни и сексуално насилие. И всичките решения, които може да предложи този език, остават единствено два вида. Единият вид е „ще ви набиваме акъл“, а другият е „ще ви набиваме ***"." Това може да бъде сведено и до прочутата съмнителна мъдрост за тоягата и моркова, но е още по-грубо, още по-непоносимо. То не е политика, а елементарно, брутално и грубо: затова всички граждани се чувстват обидени: един премиер не говори така. Но да повторя - отвъд обидата, по-важното е, че не може да реши никакъв политически проблем. То имитира решението на проблеми, заменя го с „набиване“.

И какво се оказва? Има там някакви експерти (между които, впрочем, и Томислав Дончев), те извършват някаква експертна работа, но сложната експертна пирамида на работата е увенчана от един просташки връх, където седи един разпищолил се Бай Ганю. И всичко това, което вършат тези специалисти, е унищожено: свежда се до двете брутални действия, за които говорихме. В записа не се чува гласът на Томислав Дончев, не зная дали това не е технически дефект. Но в това има някаква символика. Защото такива хора ще бъдат абсолютно унищожени от това, което прави в момента техният лидер. Той се самоубива символично, но завлича и тях, докато те си мълчат. Той псува другите, а не знае, че псува себе си и убива своята партия, къса връзките ѝ с почтените хора.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 120 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Канна

  17 90 Отговор
  ли ти каза??? Хахаха
 • 2 истината

  15 131 Отговор
  Айде и тоя разбирач - записа е от преди повече от година, бре ---- до тогава нямаще никакви записи или снимки или кавоот и да било... Знаел че го подслушвали....обаче па си псувал.... леле леле
 • 3 Хахаха

  15 147 Отговор
  Ти па кой си? Мухльо, какво си направил за държавата - нищо.
 • 4 обаче професорче

  13 97 Отговор
  цитат: "Вие сте тъпанари" Тоест интимното послание - това, което Борисов наистина си мисли, е обида към протестиращите," Когато е правен записа - не е имало протестиращи --- пак нарочно изкривявате информацията ---- как по цял ден си смучете разни щуротиии....

  Коментиран от #33

 • 5 Жанбо

  47 1 Отговор
  Харакири
 • 6 Човек

  115 2 Отговор
  Мутрата пожарникар! Цяла Европа му се смее, пенсия и на бостана за тикви!

  Коментиран от #12


 • 7 Хайде откровенно;

  8 54 Отговор
  Бихме ли могли да си представим подобен запис, направен на наскорошния претендент да управлява Добрев? С "богатия" речник и стил Кирчо би направил Бойко да изглежда като скромно чавдарче ;)
 • 8 Жанбо

  67 2 Отговор
  О безгранична простащина,наглост и безочие.
 • 9 Дълбоко Виждащ

  85 0 Отговор
  Борисов-знае много добре,че не е сниман от охрана,не е сниман от мадама на Божков!Знае,че създателят му е Намерил заместник и е решил да го прибере в зимникът!Партията му без него ще се разпадне,като лятна мъгла!Трябва да влезете и в неговата същност-сега засега той е облечен в железния костюм на властта!Да го съблече сам в момента означава---- и Затвор!На него му трябва време за да мимикрира и се измъкне чист от блатото,където сам влезе воден от миналото си!

  Коментиран от #27, #29

 • 10 пътник съм

  41 2 Отговор
  На Борисов едни най-добрите му приятели са псично болни от Перник -главорези,аз им сърбам попарата!
 • 11 Бла ,бла ,бла.

  6 96 Отговор
  Бойко го чака поредният мандат,ние нормалните българи ще го изберем отново.

  Коментиран от #25

 • 12 Глупости.

  3 51 Отговор

  До коментар #6 от "Човек":

  Тук никой не му се смее. Нещо си се объркал.
 • 13 Алеко К

  50 0 Отговор
  Ганьо , Ганьо - Оставка!
 • 14 Анти ГМО

  52 2 Отговор
  Гласът на Томислав Дончев, или който и да е, не се чува, не защото е дефект, а защото записът е направен от друг човек, който се намира по същото време в същото помещение, най-вероятно с телефон пуснат да записва от джоб на сакото или ризата. То се чува, че ББ е на метри от записващия. Сами се сетете сега кой може да го е записвал, а ББ много добре знае. Също знае, че може да има десетки подобни записи, още по-брутални.
 • 15 ПРОСТАК

  59 4 Отговор
  КОЙТО ИСКА ДА ПРАВИ РАДЕВ СМЕШЕН ........... СТАВА СМЕШЕН
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 3.14К

  57 1 Отговор
  Не мога да разбера хората, които подкрепят Борисов. Дали по убеждение или срещу пари, да защитаваш такъв човек , визирам такива,като първите 5 драскачи тук е абсолютна деградация.
 • 18 Всички знаят

  42 2 Отговор
  Борисов толкова може! И, понеже не го осъзнава, ще лежи в затвора!
 • 19 Елефант Букаке

  4 36 Отговор
  Професореее,..зная мяка ти добре професореее.и тя предаде баща ти!!!Тоя завършен глупендер!
 • 20 Ива

  39 0 Отговор
  Новата тактика на защитаващите мутрата от СИК е да бълват глупости и лъжи , веднага ако се появи тук статия за него ! Явно са пикаджии или от матряла , назован от самият него , предполага се , че е отделил сериозна дума от шкафчето за тях !

  Коментиран от #30

 • 21 Terminator

  30 0 Отговор
  Характерно за всеки недообразован "Близнак"! Да не се сърдят "Близнаците". Това е градивна критика. Нищо лично, но е доказано от живота. Той се мисли за всезнаещ, всеможещ и недосегаем. Проблемът му е, че се люшка, като вода в бряг между различните си зависимости. Без дори да го осъзнава. Пропуска малките камъчета. Докато накрая стане мазало. И дори тогава според божественото му мнение са виновни всички останали. И това нещо на чело на държата? Може дилбоко в мислите си да има и добри намерения, но манталитета! МАНТАЛИТЕТА е фактора, който определя поведението! А на този е Мутренски! Да го терминираме! Hasta la vista, Boyko!

  Коментиран от #22, #32

 • 22 Терминирай си задника!

  2 21 Отговор

  До коментар #21 от "Terminator":

  Дълъг и тъп коментар.

  Коментиран от #23

 • 23 Terminator

  9 3 Отговор

  До коментар #22 от "Терминирай си задника!":

  Недей с лошо! Това са факти! От живота!
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Нормални

  4 2 Отговор

  До коментар #11 от "Бла ,бла ,бла.":

  Явно не знате какво значи "нормални". Арогантните простаци ли?!
 • 26 СВОБОДА!!!!!!!

  6 0 Отговор
  ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!!
 • 27 Храна за размисъл

  6 1 Отговор

  До коментар #9 от "Дълбоко Виждащ":

  Да добавя само,че той самият толкова се е приел на сериозно и по скоро ролята на някой си в държавата,че чак не се усеща как мирише от това което е направил вече в собствените си гащи. Лаком г.з глава затрива казват някои хора. Време е да се спрат подобни политики и действия в държавата защото няма да е все така и народа няма да е все така търпелив и да плаща за това.

 • 28 ТОЧКАТА

  4 1 Отговор
  Бочката управлява държавата ,както управлява и джипката!!!!Без ОТГОВОРНОСТ!!!!!Друг един пукал се мъчеше да управлява ДЪРЖАВАТА!!!като ...фирма!!!За 800 дена СЕ оправи и....и...и фалира фирмата!!!Толкова със ТАЗИ избирателна и политикоикономическа ЛИБЕРАЛНА система!!!!!Преди него друг педуин намъкна 10% ДОД като форма на капиталистическа ,,,справедливост,,,....та да произвеждаме БЕДНЯЦИТЕ на ЕСъто!!!!!!иии,така 30годинки се изтъркаляха,остава да добавим че ЩЕ е такаааа...до края на света!!!!!
 • 29 ТОЧКАТА

  0 0 Отговор

  До коментар #9 от "Дълбоко Виждащ":

  най смисленото и логично нещо ,което обяснява ситуацията...Пък за любопитните първата книга на Емил Димитров ..митници,,глава,,,старецът и планината,,...Е в стла на конспирацията добавяме и посолството,защото само то...РЕШАВА,кога,кой,как!!!!!...Иначе ееегати и АКЪЛЪТ и стратегиите на ДС!!!!!!!
 • 30 чичо

  0 1 Отговор

  До коментар #20 от "Ива":

  /Публикувано във факти.бг: или от матряла , назован от самият него/-първо научете българския.Това го каза Нинова.Явно и ти си падаш по лъжите или имаш проблем със сивото вещество.
 • 31 хехехехе

  0 2 Отговор
  МИ ТОЙ И БАЙ ТОШО КАТО ГО ОГСВИРВАЖА ГЛЕДАШЕ КАТО НАТРОВЕН И НЕЗНАЕШЕ НА КОЙ СВЯТ Е ТА И СЕГА ЩЕ Е ТАКА
 • 32 чичо

  0 1 Отговор

  До коментар #21 от "Terminator":

  А спри се,ще оставиш маг Светлина без хляб.
 • 33 истината 2

  1 0 Отговор

  До коментар #4 от "обаче професорче":

  КАК НЕ Е ИМАЛО ПРОТЕСТИРАЩИ.ТОГАВА БЯХА МАЛКО И БЕШЕ СВЪРЗАНО НЕЩО СЪС СТАРИТЕ КОЛИ,ЗА НЯКАКЪВ ДАНЪК.
 • 34 нина

  3 0 Отговор
  Да харесваш подобно влечуго,..и аз съм гласувала за него..веднъж,,можеш да сбъркаш..Да продължиш,обаче ..я си с неговия грозен език.я си хванал някоя службичка..че да не я оттървеш..Кат за нищо друго не ставаш....Я.си ояден,изморен конформист...превърнал "робството в удобство"..Има един Андрей Слабаков,който лала като просяк по телевизии,,от сутрин до късна доба..докато го нарочиха за евродепутат...Че,за друго не става..Та.тъй и с другите симпатизанти на Боко,,Шишо и сие..
 • 35 Споко

  2 0 Отговор
  DW се издържа от данъци,жалко за немските данъкоплатци.Иначе е една левичарска медия,прелияаща от политическа коректност,без нужната дистанцираност и обективност.Рупор на така наречените ляволиберали.Така че есетата на DW не бива да се вземат много насериозно.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.