31 Юли, 2020 06:30 4 148 8

Гърците не се дават на коронавируса

  • гърция-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • туризъм-
  • икономика

Южната ни съседка успя да ограничи разпространение на Ковид-19 в страната по-успешно от редица европейски държави

Гърците не се дават на коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата криза. И не допуска пандемията да я обезкуражи.

 

Гърция успя да ограничи разпространение на Ковид-19 в страната по-успешно от редица европейски държави. До момента починалите след заразяване с коронавирус там са едва 207. След отварянето на границите и началото на туристическия сезон обаче броят на новозаразените започна да расте. Новите инфекции в Гърция илюстрират колко е трудно за цяла Европа да се върне към икономическата нормалност, отбелязва "Ди Велт".

На 15-и юни гръцкото правителство започна да отваря границите след сериозен натиск от страна на туристическия бранш. В първите две седмици на юли здравните власти отчетоха 530 потвърдени случаи на коронавирус - повече, отколкото през целия месец юни. След това - заради предупрежденията на епидемиолози, че Гърция може да бъде застигната от втора вълна на коронавирус, управляващите решиха отново да затегнат мерките. Пристигащите в страната трябва да представят негативен тест за Ковид-19, направен в последните 72 часа. Служителите и клиентите на магазините пък вече са задължени да носят маски. Глобата за нарушителите е 150 евро.

Изборът не е голям: корона или глад

Това казва Савас Пагонакис, собственик на хотел на остров Родос. Според Пагонакис, сривът в туризма ще се отрази и на редица други браншове. Заради по-малкото посетители това лято, земеделците например е трябвало да изхвърлят част от продукцията си, защото не са успели да я продадат.

Влиянието на туризма върху икономиката се надценява, смята от своя страна управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Туризмът генерира пряко 6,8 процента от брутния вътрешен продукт на страната, косвено около 10. На този фон в последните години индустрията в Гърция се развива с темпове над средноевропейските, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Десет години след началото на тежката финансова криза в Гърция през 2019-а година икономиката на страната за първи отбеляза ръст. И то с 1,9 процента, което е над средния за Европа.

Правителството декларира, че целта за 2020-а е ръст от 2,8 на сто, но пандемията сериозно попари тези надежди. Според Европейската комисия, свиването на БВП на Гърция ще е с 9 процента, което е близо до очаквания среден спад за ЕС. През юли ЕК дори подобри прогнозата си за гръцката икономика: през май се прогнозираше спадът да е още по-тежък - с 9,7 процента.

Гърците са оптимисти

На този фон гърците продължават да се числят към най-големите оптимисти в Европа по отношение на икономическия климат. По данни на Евростат, сред 27-те единствено Люксембург и Литва задминават Гърция по този показател. "Гърците имат опит в справянето с кризи и са по-корави", смята Никос Магинас, главен икономист в Националната банка на Гърция.

Развитието на пандемията ще е ключово за икономиката и бъдещето на страната. "Академичните изследвания показват, че колкото по-добре може да се справи с пандемията една държава, толкова по-бързо ще се възстанови от кризата", обяснява Стурнарас. Досега в близо 11-милионна Гърция са регистрирани малко над 4000 хиляди случая на заразени с коронавирус. Предстои да се види дали след отварянето на границите властите ще успеят да овладеят ситуацията.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ирена

    28 2 Отговор
    Гърците колкото и според българите да са лукави, мислят за народа си преди всичко. Живеят добре, спокойно, синхронно, с традиции и морал и без западняшките или американски натрапени правила и отношения. И още 200 г. Няма да ги настигнем по спокойния им начин на живот.
  • 2 БРАВО

    17 2 Отговор
    На гърците. не като нас само мрънкаме
  • 3 Йордан

    10 2 Отговор
    Гл.мутра за да угоди на другите мутри,от бетономорието,вдигна изискването за сертификат за ковид-19,на по-силно заразената Украйна.Намали им данъците и внесе зараза.Отделно БГ данъкоплатец ще плаща лечението на укрсинците.
  • 4 Пенсионер 200

    6 1 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА СИ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ! ТРИЖДИ ПРОКЛЕТ!!! И СЕМЕТО ТИ ДА Е ТРИЖДИ ПРОКЛЕТО!!! АМИН!
  • 5 Президент Радев, спри това БЕЗУМИЕ!

    4 1 Отговор
    Гърците може да са по-добре, но си нямат мута-премиер с пачки, злато и черен револвер. Тоя тип заради частни интереси съсипа цял народ. Прост бил, на процеса адвокатите му ще пледират за невменяемост, затова най-добре още сега да се .....награди според заслугите. Без никаква милост!

    Коментиран от #7

  • 6 Матей

    2 0 Отговор
    Директивата от къде я получихте?За ново изкуствено надуване на плашилото.Гръцкия народ е уж от най-хитрите,а тоя път го надхитриха,тоя път икономическата криза ,която им наложиха,няма как да я преборят.Туризъм--нанай,и пари никс.Тъкмо увлякоха повечето паралии българи и хопала,удариха им кепенците.Ами крийте се от виртуалиса,носете си намордниците в жегата и карайте на фотосинтеза.
  • 7 333

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Президент Радев, спри това БЕЗУМИЕ!":

    И в Гърция са като у нас - добре са тия, дето са на държавна ясла и свързаните с тях.
  • 8 миро

    0 1 Отговор
    е сега тия се наиграха глупаците,тази зима ще го духат гърците