Last news in Fakti

2 Август, 2020 13:00 6 140 72

Кой се страхува от протестите?

  • протест-
  • протести-
  • евгений дайнов-
  • страх-
  • правителство-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • христо иванов

Тежко увреденото от комунизма съзнание пречи на разбирането, че човек е автор на живота си

Кой се страхува от протестите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване покрай властта, за заставане срещу собствения си народ в защита на окончателно отвързала се банда разбойници. Направих си труда обаче да вникна в техните аргументи - и обявени, и подразбиращи се. И към презрението се добави разбиране.

Три са основните конструкции на противниците на протеста. И трите са вкоренени в житейския опит на хората над 40-50. Ето ги по важност: неверие в идеите; неверие в това, че човек е автор на живота си; страх от бъдещето за сметка на идеализиране на настоящето.

Неверието в идеите бе насаждано с поколения от комунистическата пропаганда. Посланието, буквално натъпквано в хорските глави по стотици пъти на ден, бе следното: марксическото "учение" не е идеалистичестко - то е "материалистическо". Като такова то е разбрало, че човешкото поведение никога не е мотивирано от вяра в идеи, а от "материални интереси" и то не на отделната личност, а на класата, към която тя принадлежи. Всеки, който твърди, че е мотивиран от идеи - лъже. Винаги става дума за пари и власт.

Всичко това е, разбира се, е отровна каша от примитивни и неверни твърдения. Самата теза, че в някакво учение не иде реч за идеи, е абсурдна. Съдържанието на всяко учение, колкото и марксическо да е то, се състои от идеи за устройството на света и за мястото на човека в него. А основният постулат на материализма е направо варварски: че идеите са отражение на окръжаващия свят в съзнанието на хората. Ако беше така, още щяхме да живеем в пещери. Велосипедът, например, не съществува в природата. За да просъществува, отначало той е бил идея в нечия глава. Идеите градят света, а не обратното - идеите са първични.

Тежко увреденото от комунизма съзнание обаче не е способно да приеме това. Оттук убедеността, че никога не се протестира заради идеи, а че протестиращите протестират заради едни пари, които или искат да имат (например, по-високи заплати и помощи), или вече имат (например, платени са от Сорос, Черепа или за по-лесно - от американците). Може да протестират и за власт (например, Христо Иванов иска да бъде главен прокурор, както наскоро подхвърли Борисов).

Въпросът с парите е интимно свързан с втората конструкция, доминираща в съзнанието на противниците на протестите: неверието в това, че човек може да бъде автор на живота си.

В сърцето на европейската цивилизация е тезата, че всеки човек е свободен, и че, следователно, човеците могат да създадат условията за това всеки от тях да води независим живот. Да взема решенията си сам. В останалите цивилизации не е така. Там водеща е тезата за подчинението: на волята на някой бог, на някой вожд или на заварените традиции. Човек никога не взема решенията си сам - те винаги са му диктувани от източник извън него. Човек не е автор на себе си, той изпълнява разписана от други роля.

Това беше реалността по времето на "реалния социализъм". Възможностите за вземането на самостоятелни решения бяха свити до минимум. Подчинението беше ценност, а независимостта - подривна дейност. По-късно развихрянето на мутрите подсили посланието. Как да развиваш самостоятелен бизнес, когато идват мутрите и ти искат рекет? Още по-късно, когато ГЕРБ превърна рекета на хора и бизнеси в държавна политика, подчинението отново се оформи като фундаментална ценност.

Е, как хората, прекарали целия си живот в състояние на подчинение, да повярват, че наоколо има и други хора, които не изпълняват чужди заповеди, а сами решават какво да правят? И е напълно абсурдно да повярват, че някой може сам да реши да застане срещу властта. А значи прави това, защото някой отвън му е заповядал да го прави.

Страхът от бъдещето също играе съществена роля. Цял рояк изследвания от 1990-те години разкриваха, че българите гледат на бъдещето по начин, различен от този на хората в Западна и Централна Европа. Там бъдещето се схваща като поле на нови възможности и постижения, тук бъдещето се схваща като поле на опасности и рискове, които могат да увредят вече съществуващото, колкото и сиромашко да е то. Оттук, разбира се, произлиза недоверието, че нещо може изобщо да се промени, ако ГЕРБ падне от власт. Напротив, може дори да се влоши. "Да се счупи държавата", пак по Борисов.

Не на последно място е завистта - в българския контекст никога не трябва да подценяваме силата на този мотиватор на поведението. Ако живееш зависим и подчинен живот, страхувайки се всеки ден да не би някой по-силен от теб да ти направи нещо лошо, няма как да не завиждаш на онези, които живеят без подчинение и следователно без страх. И, разбира се, правиш всичко възможно, за да убедиш себе си и другите, че такива хора лъжат. Че и те са като теб. Защото, ако не лъжат, ако наистина постигат резултати на основата на собствените си решения и усилия - ти самият ще изглеждаш много лошо, живеейки без постижения в постоянния сумрак на подчинението.

Да, разбирам противниците на протеста. Не, не преставам да ги презирам. Разбирането обаче води и до надеждата, че рано или късно дори те могат да разберат какво се случва пред очите им. И дори да вземат свободното, самостоятелно решение да живеят живота си без подчинение и без страх.

Автор Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Часовника

    61 20 Отговор
    Тиквуне тик так тик так тик так времето ти изтича
  • 2 ъъъъъ

    35 24 Отговор
    този пак не е наясно със себе си .мисленето не ти се получава. всичко е за пари. и от двете страни .

    Коментиран от #56

  • 3 Герб

    14 39 Отговор
    Не се страхуваме!

    Коментиран от #14, #69

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уморен

    41 6 Отговор
    Който е на власт. А власта винаги опорочава. До идването на новите корумпирани,протестите ще са истински.После историята ще се повтори и с тях..Само в хаоса се ражда истината.В началото бе хаоса.
  • 7 Ми политиците

    23 7 Отговор
    Защото народа се е събрал на куп а има вирус. И политиците са много загрижени за народа и се чудят какво да направят за да са на разстояние 2 метра. Да защитят народа от коронавирус.

    Коментиран от #67

  • 8 Последния Софиянец

    43 12 Отговор
    Всички далавераджии ходят като ударени с мокър парцал.Даже хора дето уж не са във властта страх ги тресе.Те си знаят защо.
  • 9 Последния Софиянец

    22 44 Отговор
    Още ли има наивни хора, които смятат, че Радев е с чисти намерения и протестите не целят спасение за подсъдимите олигарси - Божков, Василев, Арабаджиеви, Баневи и така нататък?

    Коментиран от #17, #59

  • 10 Монгола

    34 13 Отговор
    Тежко увреденото съзнание на западната джендерия пречи да разберат, че от идеите на комунизма за равенство няма по хубаво! И комунизъм не е имало, а социализъм, комунизма е висша форма на социализма която не беше достигната 1989г!

    Коментиран от #34

  • 11 Сделано в СССР

    19 8 Отговор
    Браво . Точно в десятката.
  • 12 ХУ Ю

    27 8 Отговор
    ава женя , запомни - борисов със зор ще фърли кърпата ,защото знае какво се случи на чаушеско,страхът му е космически
  • 13 БАБА ЯГА ОТ ПИК

    16 2 Отговор
    ЩЕ МЕ ИЗНАСИЛИИШ ТИИИ..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 питане

    25 7 Отговор
    Къде е ББ?
    Само питам.

    Коментиран от #18, #31, #60

  • 16 Питанка

    11 20 Отговор
    Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България? Могат ли да извършат закъснялата , но необходима лустрация ? Да се освободи управлението от ДС-БКП ("филиал на КГБ " - по Т. Живков) Протестиращите не виждат ли корена на злото ? МОЧА ще им извади очите и пак не го виждат

    Коментиран от #30, #41, #61

  • 17 Последния Софиянец

    19 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Стига бе трол.Вече ми разблокираха телефоните.Явно ви идва края.Стига ми ползва Ника.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В.В.П.

    17 6 Отговор
    ДАЙНОВ Е МНОГО УВРЕДЕН,ОТ ВСИЧКО...ТОТАЛ СКРАП....САМО СЕДЕСАРИТЕ И БОЙКОВИСТИТЕ ВЪРТЯТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДОГМА....ДА ПЛАШАТ НАСЕЛЕНИЕТО...ОСОБЕНО МЛАДЕЖТА.

    Коментиран от #26

  • 20 прозрение

    21 4 Отговор
    най-добрия гербаджия е този,който се страхува от протестите
  • 21 Московски трол ...

    9 12 Отговор
    Московския трол е за проруското правителство ГЕРБ-ОП или за руската опозиция БСП-Д(п)С . За Москва няма значение - и двете конфигурации защитават грабежа на Москва (Белене, Руски поток, Лукойл ...). Московския трол е лют противник на ЕС и САЩ и горещ привърженик на путиновата диктатура. За тях Иван Костов е най големия им кошмар и след 20 г. продължават да го анатемосват от страх да не се завърне и измете.
  • 22 Истината боли много..

    17 5 Отговор
    Поне в България е правило,че всички се борят за власт за да имат като шкафчето на Къртун Банкянски!Само съд и присъда върху крадците от прехода ще възстанови вярата на Българина в ПРАВДА и СВОБОДА! Всички виновни в затвора за времето на един Български преход-30 години размисъл в ЗАТВОРА...
  • 23 Матей

    15 3 Отговор
    Интерес,това е думата,много тарикати и далавераджии се навъдиха,те се награбиха и сега не искат да изпуснат кокала,тлъстината.Знаят ,че при едно преобръщане на хавата,може всичко да загубят и затова сега се дърлят,а ако е необходимо и ще се бият не на шега,ще трепят всеки ,който се осмели да им посегне на плячката.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БОЕКО СЕ КРИЕ В ХИСАРЯ

    11 5 Отговор
    БЛОК 7 НА ВОЕННИЯ САНАТОРИУМ..ИМА И БОМБОУБЕЖИЩА..ПОСЛЕДНО СЕ Е КРИЛ ТАМ ИВАН КОСТОВ
  • 26 Чукча писател ...

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "В.В.П.":

    Колко "струва" мнението на форумен трол ?
  • 27 Жоро

    10 19 Отговор
    Платените селяни и келеши ми пречат да се придвижвам за работа всеки ден.

    Коментиран от #28, #32, #36, #62

  • 28 Последния Софиянец

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    Кво ревеш бе!На вас чиновниците пролетта ви плащаха заплати да си седите вкъщи.Ние работещите да му мислим.
  • 29 РЕАЛИСТ

    11 2 Отговор
    Евгени, като пишеш, че човешкото поведение не се мотивира от вяра в идеи, а винаги става въпрос за пари и власт, себе си ли имаш в предвид. Преди 30 години, когато говореше за демокрация, това ли ти беше целта? Дали Ботев и Левски са разсъждавали, като теб? За пари и власт ли са пожертвали живота си? Ти щеше ли да си професор по онова време, пишейки такива небивалици. Трудно ти се следи мисълта и поне се оправдай, че си на две ракии поне. Писа се веднъж, че преподавател срещнал колега и оня рекъл, че отива на хабилитацията за доцент на професор Дайнов. Парадокс, не ли?
  • 30 гледайте си

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Питанка":

    Простака....Айдее....
  • 31 това е ясно

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "питане":

    насрал се....
  • 32 Трикстер

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    Жорко, акъла ти липсва и тази липса на акъл ти пречи да стигнеш до мъдобарската си рабора.
  • 33 Гост

    12 3 Отговор
    Комунизъм та комунизъм в статията. За кои комунисти става въпрос за комунистите от Герб или комунистите от Бсп? Когато наистина се отървеме от комунистите и всякаквите им там структори тогава може би ще се оправим и ше имаме нормално приличен начин на живот!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 111

    0 0 Отговор
    Как беще в Калифорния? ААА, от какво семейство беше?
  • 36 Чукча писател ...

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Жоро":

    Да не са направили палатков лагер в дневната ти ?
  • 37 Диамантената ръка

    6 4 Отговор
    То хубаво, ама поне 80 процента от протестиращите ще забравят всякакви идеи, ако се уредят с шкафчето на Бойко...
  • 38 Диверсант

    9 1 Отговор
    Абе защо не пише още в началото от
    кого е писано това.? Прочетох пет реда.... Върнах се отначало, няма автор, слезнах бързо най отдолу. Ох о о о о о ясно
  • 39 Митоди

    9 3 Отговор
    Смени дилъра бре Евгейний...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 питаш отговарям

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "Питанка":

    все отнякъде трябва да се почне, а протеста си чисто наш български, не путинов или тръмпов
  • 42 Майна

    9 4 Отговор
    ПЛОВДИВ!!!СТИГА СТЕ СИ НАТИСКАЛИ ЗАДНИЦИТЕ ПО КАФЕТА И КИСНЕЛИ ПО ПЛАЖОВЕ И МОРЕТА!!! МНОГО ЛИ СИ ХАРЕСВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО? ВИЖТЕ КАКВА КОЧИНА Е ПЛОВДИВ.ДУПКИ И КРАДЕНЕ ОТВСЯКЪДЕ... МРЪНКАТЕ, ЧЕ НИЩО НЕ ВЪРВИ...АМИ ХАЙДЕ БЕ, МАЙНИ..!!! Я СЕ ЗАЯВЕТЕ БЕЕ, НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ИМАТЕ КУРАЖ И ДОСТОЙНСТВОТО
  • 43 Йордан

    10 4 Отговор
    Комунизмът си отиде преди 30 г.,както и в другите страни от източна Европа,които не говорят за него от същото време,но вървят напред,а не към пладнешки грабеж и феодализъм,чиито феодали са криминалните престъпници-държавни управници и олигарси със задкулисна власт.Авторът ще ни изкара олигофрени с исторически корени от комунизма.Какво да кажем тогава за Китай,които от 71 г. са в комунизма.Просто проблема на БГ не е в комунизма,преди 31 г.,а ОПГ на Гл.мутра!

    Коментиран от #48

  • 44 Петя

    10 5 Отговор
    Посвещава се на всички млади хора, протестиращи срещу корупцията и политическия цинизъм с молба да ни простят,че ги допуснахме и проспахме

    Оптимистично за младостта
    Забравихме я някъде по пътя
    между вечерите,прането и обяда.
    Прогонихме я от душите си
    и тя превърна се в жарава.
    И топлехме премръзналите пръсти
    със спомена за нейното горене.
    Решихме,че не ни е нужен огън,
    достатъчно бе той да тлее.
    Но въглените жалки оживяха,
    не смогна пепелта да ги убие.
    И младостта ни оцеля, възкръсна,
    в очите на децата ни сияе!
    И ето я, изпълва днес с куража си
    площадите,простора и душите ни!
    Възторжена, усмихната, тревожна,
    тя е надеждата и гордостта ни!
    Родена от живота ни забързан,
    тя ни отрече, но при нас остава.
    За да ни върне огъня забравен
    и да ни стопли с вяра!
  • 45 Джудже

    6 3 Отговор
    На тези възраст съм, която уж не подкрепяла протестите, но аз и всичките ми приятели и познати ги подкрепяме. Да, не участваме активно в тях защото вече сме се напротестирали през последните 30г.(уж за по-добро, а то едни и същи мутри се въртят във властта през годините). Заради това може да се каже, че се отнасяме малко скептично, но не съм съгласен, че това е следствие от"увреденото ни от комунизма съзнание"!
  • 46 ГЕРБЕРИТЕ

    7 3 Отговор
    ПРИЕЛИ ЗАКОН ПРОТИВ ОБИДИТЕ. ПОДПИСАЛА ГО НЕ-ОБИДЕНАТА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ....
    БОГ ДА ПОЗИ БЪЛГАРИЯ !
  • 47 Активист на БКП

    5 4 Отговор
    Как кой?!!!! Крадецът БорисоФФ !!?
  • 48 Станислав Дерменджиев

    6 6 Отговор

    До коментар #43 от "Йордан":

    Затвор ,за този ,затвор за онзи ,само смъртни присъди нe са обявили като след 9ти . Забележете не разследване , а направо затвор . Ние така решихме . решават си .Пращат 15 човека на Орлов мост и го блокират , защото ние така решихме . Правят ли си сметка ,че утре да дойде най-доброто и демократично правителство ще му пратят 100 човека да блокират няколко кръстовища и ще го свалят ,това ли е демокрацията. Това не е протест .протест се прави за определени действия или бездействия и се изисква те да бъдат коригирани . Добър ден аз реших ,че не ми харесва Правителството и Главния прокурор . а ми във всеки един момент все ще се намерят не 15-20 или 20 хиляди ,ами 500хиляди които не харесват някого . И на мен не ми харесват ,ама протестирайте и изисквайте да бъде свършена работа , а не само да гоним некадърни майстори . Най-добрия урок към политиците е не да бъдат гонени ,ами да бъдат накарани да си свършат работата.

    Коментиран от #52

  • 49 Питека

    3 3 Отговор
    Ако ми пречите да усвоявам бюджетни и ЕС средства и да си получавам редовно такса- спокойствие ще ви налази отново комунизма,защото няма да ви пазя.
  • 50 Тракторист

    0 0 Отговор
    Въжен, случайно да си еб*л таралеж?
    Не че ме интересува, само да се включа и аз в разговора за страха у бременните кокошки.
  • 51 Тракторист

    2 0 Отговор
    Еужен, случайно да си еб*л таралеж?
    Не че ме интересува, само да се включа и аз в разговора за страха у бременните кокошки.
  • 52 Джудже

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Станислав Дерменджиев":

    Има логика в написаното от теб, но ще ти задам въпроса, как ще накараш политиците да си свършат работата? Имам чувството, че политиците живеят в някаква паралелна вселена и си мислят, че след като хората си траят, те се справят прекрасно. Все пак не забравяй, че това не е първото правителство на Борисов, но след всяко вземане на властта става все по- самоуверен и арогантен. Не казвам, че комунистите са по- добри, че и тях ги видяхме. Просто има нещо сбъркано в системата и явно трябва да се промени модела на управление, но това не изнася на политиците.
  • 53 Евгенииии

    6 6 Отговор
    Ренета Инджова като се напие пада по стълбите и после не си спомня, а ти като се напиеш пишеш повръщано
  • 54 Споко

    8 1 Отговор
    Да заклеймяваш, да морализаторстваш, да мислиш,че само ти единствено си прав,всичко това са болшевишки похвати.Дайнов като син на червената номенклатура ги умее тези неща.Иначе е едно объркано човече, въобразило си , че е нещо.
  • 55 МИСЛИ ЗА ДЪРЖАВАТА ДА НИ СЪ СЧУПИ

    3 2 Отговор
    БОКО Е В ИСТАМБУЛ И ПОДПИСВА СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ , СМЕНЯ И РЕЗБАТА
  • 56 Пилотът Гошу

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ъъъъъ":

    Не е разбрал, че идеи винаги има и те винаги са свързани с придобиването на пари и власт. От както свят светува... Комунисти, капиталисти, марсианци... Всичко живо гледа да докопа кокала. Просто политиците в читавите страни оставят и стадото да живее прилично, за да върви далаверата. Овцата се стриже многократно, а се коли веднъж. Няма страна, в която да не се краде, да няма корупция и тн, но не са в гаргантуалните размери, в които са у нас. То при нас май няма място, което да не е превзето нс 99%, с единици читави тук, там....
  • 57 Работник

    8 2 Отговор
    Мнoгo удoбнo e дa cи критикaр, да си представяш, че cи вeлик, вcичкo рaзбирaщ... Гъделичка егото нали Евгени? Е, те зaкoнитe ca зa другитe, нe зa тeб, ти cи oт "cвoдoмиcлeщитe", oт нeпoдчинявaщитe ce, а оcтaнaлитe кoитo нe ca c тeб ca някaквa мaca. Май се изпълни лозунга- ‘Мутри вън!‘ Не са ли те сега на улицата? Всъщност по какво се различават от мутрите? Ако погледнеш от страни, май подходите и поведението им е мутренско – изнудване както на останалите хора, които не са съгласни с тях, пък и държавата.
    Не трябва ли да припомняме, чe харесва ли ни или не, живeeм в пaрлaмeнтaрнa, дeмoкрaтичнa държaвa, c вcичкитe и куcури, и че държавата се съгражда и с труда на тези над 40-50 години, и че зaкoннocтa изиcквa упрaвлeниeтo дa ce cвaля c ИЗБOРИ, а нe c беззаконие и изнудване от страна на улицата? И когато отиваме на избори да не гласуваме първосигнално, а с разума си, и да знаем че хората които избираме ще ни управляват четири години, дори да не ни се иска.

    Коментиран от #64

  • 58 Хаджиментов

    7 2 Отговор
    А бе, Дайнов! Жегата съвсем ти е вкиснала мозъка. Как може да напляскаш толкова безсмислици.
  • 59 Доктор

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Абе тиквуне,че кой ти каза ,че Радев ще е
    Егати изтръпналите гербажии
  • 60 Доктор

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "питане":

    Има си тоалетни ролца и си бърше нацвъканото ББ
  • 61 Доктор

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Питанка":

    Не бери грижа,знаем къде се корени злото,точно ББ И ШАЙКАТА МУ Е С ДС И КГБ
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Комунистическото протеже

    3 1 Отговор
    Дайнов и неговите антикомунистически емоции. Толкова ли е трудно да разбере, че бедни хора с класово съзнание е по-вероятно да подкрепят протеста, отколкото баби реститутки.
  • 64 Х.Ботев

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Работник":

    Когато нещата не вървят със хората които са избрани се взема знамето и се излиза на улицата
    Когато доброволно не дават власта се вземат крути мерки,употребява се сила
    Навремето в чили е било същото и се е намерил мъж с топки,прочистил е тази паплач до прак по стадионите и сега е първата икономика в южна америка
    Щом не става по мирния път,а се пъчат с тежко въоръжена полиция....
    Каквото повикало,това се е и обадило
  • 65 ГруЮ

    3 0 Отговор
    Жалък тип. Като си освободил съзнанието си на какво го натресе? На нихилизъм и пак материализъм. В най-грубата му форма- да имаш, да ядеш, да с.реш и с това свършва света. Ааа, и с мазната рядка косица.
  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Това Дойче велето на кретена Дайнов ли е???
  • 67 Храна за размисъл

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ми политиците":

    А преди вируса за какво бяха загрижени политиците години подред?
    Да сме на първо място по корупция и смъртност в ЕС?
    А за пенсиите да кажеш нещо в България и грижите на политиците за тяхното повишение?
    В другите европейски държави какви са пенсиите ?
    Още да питам ли?
    Сега вируса ви е оправдание,а преди него нещо друго,а ти ли си следствието или винаги причината?
  • 68 Малко история

    1 0 Отговор
    Роден е на 11 май 1958 г. в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник Работническо дело в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977). Средното си образование Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон, където основава първата си рок група „Луус чейндж“.[1][2] В 1976 г. със стипендия от Inner London Education Authority постъпва в колежа Корпъс Кристи на Оксфордския университет, който завършва три години по-късно с първокласна диплома по „Нова история“.[1] През 1984 г. получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“ От март 1985 г. е асистент в Софийския университет, а през учебната 1985–1986 г. е гост-преподавател в колежа „Св. Антони“ на Оксфордския университет.[1] Специализира в Париж под ръководството на професор Ален Лансло.[1]
  • 69 СТАЛИН

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Герб":

    И СЛЕД ГЕРБ, ПАК ЧЕРВЕНА МИЗЕРИЯ.....
  • 70 ДОКО

    0 0 Отговор
    ОТ ПРОТЕСТИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ГЕНЕРАЛА БОКО И НЕГОВОТО ПОДЛОГА ГЕШЕВ И СИЧКОТО ДЕПУТАТ КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ ГОТИНАТА ЗАПЛАТА..ХА ХА
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Петя

    0 0 Отговор
    Българино, защо напуснта България? От комунистите. Защо сега искаш те да се върнат?