3 Август, 2020 15:00 5 008 28

Пуснахме Скопие в НАТО срещу голи обещания

  • договор за добросъседство-
  • северна македония-
  • скопие

Равносметката от Договора за приятелство с Македония на третата му годишнина

Пуснахме Скопие в НАТО срещу голи обещания - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Три години след подписването на Договора за приятелство с Република Македония и в деня на Илинденско-Преображенското въстание е време за равносметка – дипломатическа и историческа:
Договорът наистина се оказа исторически. Няма друга такава държава, която се отрича от своето минало и (без никакъв външен и вътрешен натиск) легитимира политически претенции на съседна страна за редактиране на историята.

С договора от 1 август 2017 г. правителството на ГЕРБ и ОП признаха написания на сръбска пишеща машина „македонски език“. Но корените на езиковия проблем са заровени в 1999 г. Тогава двете страни подписаха Декларация за добросъседство и сътрудничество, с която България призна македонския език като официален.

Вместо да се възползваме от уникалната ситуация в Скопие, където премиер бе Любчо Георгиевски, а вицепремиер - непоколебимата българка Доста Димовска, ние задоволихме искането им за признаване на македонския език с витиевата формулировка „официален език на страната“. Сторихме това с оправданието, че така трасираме пътя си към Европейския съюз.

Робувайки на евроилюзии, през 1999-а така си постлахме в отношенията с Македония, че днес сме в примката на македонистите. При всяка наша реакция на техните претенции, те ни отговарят с логичен въпрос и императивен отговор: България призна ли македонския език? Значи признавате и македонската нация, а с нея и македонската история!
И са прави! Признаване на език води до признаване на национална идентичност, а с нея и на историята, без значение дали е истинска или измислена.

Въпреки предупрежденията на дипломати и историци, че договорът не изисква промяна на македонската конституция в раздела за македонските малцинства в чужбина и не съдържа гаранции за ревизия на македонизма в академичната литература, София подписа този документ.

Мастилото от ратификацията не бе изсъхнало и Румен Радев посети Скопие, за да заяви пред македонския президент Георге Иванов: „За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република Македония да няма географски определители, които да бъдат интерпретирани като претенции към Република България…“

Това пожелание бе признание за пробойни в българо-македонския договор и закъсняла молба към Скопие и Атина да отчитат нашите интереси в гръцко-македонските преговори за новото име на Македония.

Случи се най-лошото. Без изобщо да се допитат до София, Скопие и Атина договориха на тъмно новото име „Република Северна Македония“.

Така с гръцка помощ бяха узаконени претенциите на Скопие към Пиринския край. Вместо в съюз с Гърция да принудим Скопие да ревизира македонизма, ние допуснахме гърците да играят на македонистката струна.

Освен с името „Република Северна Македония“, Гърция инкасира и друг успех. След почти 30-годишен гръцки натиск, през 2018 г. премиерът Заев ликвидира т. нар. антиквизация, зачената от ВМРО-вския министър-председател Никола Груевски и комично търсеща античните корени на населението във Вардарска Македония.

Комисия към Министерството на културата реши да отстрани паметниците "Александър Македонски", "Филип Македонски" и "Порта Македония". Проектът "Скопие 2014" стартира през 2009 г. и бутафорно промени центъра на македонската столица. Само високата 13 метра скулптурата на Александър Македонски струва 10 млн. евро.

Около нея има десетки други паметници - като се започне от Майка Тереза и се стигне до… цар Самуил, Гоце Делчев, Яне Сандански, Братя Миладинови и десетки други български възрожденци и революционери.

Тогава предупредих, че ще е историческа грешка да се задоволи искането на Атина за заличаване на антиквизацията, а се остави антибългарският македонизъм. Ще е непростим пропуск, ако само се редактира конструкцията „бугарски фашистички окупатори“ в училищните и университетските учебници, а не се срине фундаментът на македонизма.

В онзи момент трябваше да кажем на Зоран Заев: Ако е искрен в своите усилия да ревизира македонизма, той трябва да посегне на сътворения в Белград македонски език, признавайки, че е диалект на българския. И да изтегли от употреба абсурдния „Бугарско-македонски речник“. Да не забрави и „Историja на македонскиот народ“, по която учат поколения ученици и студенти в Скопие, в която македонската история до 1944-а е изцяло българска.

Тези две книги са фундаментът на македонизма, духовно осакатил стотици хиляди в Титова Югославия и посял семената на взаимното недоверие между българите от двете страни на границата.
Уви, на 1 август 2017-а дипломацията ни направи непростими отстъпки заради виртуалното евроатлантическо бъдеще на Македония.
Всъщност ние пуснахме Македония в НАТО срещу голи обещания, незакрепени с подписа на Заев и печата на правителството му.

Дори шумно обявеният успех с формирането на Смесената комисия за общата история се оказа провал. До момента комисията постигна скромен напредък в работата си. Дори половинчатото македонското признание, че Самуил е цар на българите бе оттеглено от скопските историци. Докато в нашата част на комисията са авторитетни учени със световна известност, в македонската са само македонистки пропагандисти с академични титли.

За съжаление председателят Ангел Димитров и зам.-председателят Наум Кайчев /от квотата на ВМРО/ възприеха прекалено умерен тон в преговорите, оправдавайки се с нуждата от търпения и дипломатичност.
Но от другата страна, изцяло дирижирана от скопското правителство, не оцениха българската дипломатичност и минаха в настъпление.

Връх на агресията им бе неотдавнашният ултиматум на премиера Заев, на президента Пендаровски и на техните историци, че македонската националност на Гоце Делчев изобщо не подлежи на преговаряне и договаряне. С това се сложи точка на илюзията, че с македонизма може да се преговаря.

От няколко месеца външният министър Екатерина Захариева предупреждава Скопие, че България няма да отстъпи от своята история в преговорите за македонското еврочленство.
Това звучи добре. Но така звучахме и преди три години, когато парафирахме договора.

Затова на третата годишнина трябва да си признаем сътворената от нас глупост: Подписаният на 1 август 2017 г. Договор за приятелство с Македония е прецедент в международното право. С него влязохме в историята на дипломацията като държавата, която първо подписва неизгоден за нея договор, а след това започва преговори за съдържанието на документа.

Ще повторим ли тази грешка отново?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само тумбакът е гол

    30 2 Отговор
    Голи обещания, или срещу некое и друго чекмедже.
  • 2 123

    24 4 Отговор
    И без това тая бутафорна организация нато ще изкара още няколко години максимум
  • 3 Факт

    46 5 Отговор
    Пуснахме ги заради зависимия отвсякъде Бойко Борисов! Провал!
  • 4 Време е за Възраждане

    28 5 Отговор
    Нова звездна изява на Тиквата
  • 5 Тиква

    31 3 Отговор
    А бе къде се скри тиквата? Чак почна да ми липсва
  • 6 Време е за Възраждане

    28 6 Отговор
    Всеки ден с Шайката е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    22 4 Отговор
    Много приказки,много обяснения,а всичко е толкова просто:Господарят има интереси и даде съответната заповед и ние и гърците я изпълнихме,само че гърците си защитиха и техния интерес,а ние останахме с едни голи конграчулейшънс.
  • 9 оня с коня

    11 14 Отговор
    Ще ми се ОПИТВА ДА СВИРИ Русофилнята в БГ на "тънката НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА струна" на Бълг. народ,обвинявайки Правителството че било "пуснало" Македония в НАТО?!Ами нали ЕДВАМ и "та косъм" Европа и Америка измъкнаха Македония от ЛАПИТЕ на Русия правейки я член на НАТО,като по този начин охладиха желанията на Путин да изгради Супер Ракетни бази там,предварително наливайки Океан от пари за да възцари ПРО-РУСКО ПРАВИТЕЛСТВО?Да сме били Стопирали Македония към НАТО,че да гледаме С ПРОСТО ОКО насочени към България /и цяла Европа/ РУСКИ РАКЕТИ,базирани на самата ни Граница?Еееей Руски наглеци с БГ-гражданство - куда Вы идьоте БОСИ ПРЕЗ ЛУКА?:)

    Коментиран от #20

  • 10 Ivan

    6 2 Отговор
    Системата си отива и около нова година и след това икономическия колабс на светът ще предизвика размирици ,то и сега ги има но медиите още са зависими от пари и корупция и с лъжливите си новини леко забавят процеса,нищо повече!
  • 11 Лангър Мангъров

    23 2 Отговор
    А бе кво толкова ги мислим тия цървули бе. Не ги признаваме и толкоз..и без това вече Али Ахмети ги е набримчил с 200...Скоро ще имат президент-албанец, вече има закон за официализирането на албанския език...да си ги прибират във Велика Албания, тогава ще им уврат кратуните , ама ще е късно. А...и да не забравим да си приберем паспортите.....
  • 12 Шопо

    13 3 Отговор
    Когато Тъпанар е начело на държавата ,се случва това...
  • 13 голи обещания за народа

    14 4 Отговор
    пълно чекмедже и шкафче за вожда на Народа.....
  • 14 Кой68

    13 3 Отговор
    След като ходобаващо бяхме "посъветвани" за да се заобиколи Сърбия отвсякъде със натовски държави.....Това отдавна го бях писал.
  • 15 Бау

    13 11 Отговор
    Никога не съм разбирал каква е тая лакомия макетата да ги пишем българи. Ние нас си не можем оправим, тях искаме да прилапаме. Какво като историята и езика им са измислици? Не искат да са българи? Много им здраве! Да се оправят сами! От това да се биеме в гърдите, да викаме "Булгар!" и да лаем срещу тях няма да спечелим нищо. Само ще си влошим отношенията и ще ги отдалечим от нас. Искат в ЕС и НАТО? Да заповядат. От това можем само да спечелим. Така се отказват от каквито и да било териториални претенции към нас. И въобще не разбирам тази комплексарщина спрямо Македония. Никой не ни я е откраднал. Те сами не искат да са българи. Следователно не са! Случайно да сте видели Великобритания да се перчи на САЩ че са техни? Не. Тогава защо ние да си губим времето с хора, които не им пука за нас? Аман от криворазбран национализъм и комплексари.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Каракачанка

    5 2 Отговор
    във вълча кожа. Е затова тия, които вкараха вълците в кошарата, заслужават само едно - ешафод.
  • 18 BMW5

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бау":

    Да прилапаме? Толкова хора години са си жертвали живота за да освободят останалата под турско България, а сега нашенци ги броят за чужденци. Докъде я докарахме.
  • 19 миролюб бенатов

    4 2 Отговор
    Не се ядосвайте - ние отдавна сме продадени. Следва само да ни заличат.
  • 20 GOID RUSH

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Ти наистина си,много зле.Спешно намаляй дозата,и сменяй дилъра.
  • 21 идетрибунал

    3 3 Отговор
    Дека е Баце,дека е...При тез дето го заставиха да подпише договора със скопските антибългари!А сега да си дойдем на думата!Бъдете в очакване до момента в който простака от банкя ще ви ощъстливи с благата вест,че в България ще се открие американска военна база!слава на Бойко,слава на герб!Е сега вече густото ще ни влезе изодзаде!
  • 22 Ахмет

    5 3 Отговор
    Когато става за някакво недоразумение между Гъция и Турция ще си скъсате да защитавате Гърците
    А сега в статията пишете ,че гърците са пазили интересите си и са оставили спорни въпросите между България и Македония
    А аз казвам гледайте Интерсити с Турция защото те най добре ви защитават и оставете тази симпатия към готованците гърци
    А за Македония седнете разберете се по братски а кой какъв се чувства си е такъв
    И турското малцинство в България колкото и да отричате си го има. И щом се чувстват турци са си такива
    Работете и се борете за развитието на майка БЪЛГАРИЯ и тигава ще видите ,че сте направили най доброто за родината си

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Ха ха ха

    0 3 Отговор
    Па те македонците ако не ги излъжат БКП+БЗНС-шайката и ДС-патриотарстващата СГАН, кого ще излъжат! БОКо, ДС-Ванче караПраси и ДС-ВсеЛизарчо умират от яд, че македонците са по-изкусни лъжци и правят за жълти стотинки цялата БКП+БЗНС+ДС "научно"-пропагандна комисионна шайка!
  • 24 Изход

    5 6 Отговор
    Първо да изброим предателите:
    1. Бойко Борисов - министър председател на България - подписал позорния българо-македонски договор за приятелство (предателство).
    2. Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи, подписала и известната Истанбулска конвенция за други полови роли, освен тези на мъжа и жената.
    3. Красимир Каракачанов - лъжепатриот, вицепремиер и военен министър.
    4. Всички онези народни представители, които гласуваха закона за ратификация на приятелския (предателския спрямо българите в България и Македония) договор.
    5. Президентът на Р. България, Румен Радев, който се сниши и не наложи вето на ратификацията на антибългарския договор с Р. Македония.

    Изход: ДЕНОНСИРАНЕ НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

    Основания за денонсиране:
    1. Договорът е омразен на Народа на Р. България.
    2. Република Македония е подменена с Република Северна Македония.
    3. В Република Северна Македония официалният език е диалект на българския език.
    4. Историята на Бивша югославска република Македония започва като Федеративна република Македония с състава на Югославия започва от 1945 г.
    5. Състоялата се българска история не може да бъде пренаписвана от никой, вкл. и от комисии, учени, политици...
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ахмет":

    В българското общество има един негласен консенсус по въпроса за турците. Ние мълчим, защото ЗВЕРСТВАТА над българите са неописуеми. Ето ви само две насоки. 1. Писани спомени-дневници на хиляди бежанците от Южна Тракия поради своето ужасяващо съдържание, не се публикуват официално и обществото няма достъп до тях. 2. Гр. Маджарово. В сравнение със случилото се там, край водите на р. Арда, Батак е като битов побой в квартална кръчма. За другите кървища ще мълча. Мълчим, защото при другата алтернатива, ще загубим човешкия си образ и ще изколим всички турци, които толкова много ни "обичат", нас БЪЛГАРИТЕ.
    Доколкото си спомням "Преименуването" беше през 1985г. Пет години по късно, турците решиха, че ги гонят и масово се юрнаха с покъщнината си посред лято към Турция, зарязвайки в България работните си места в учреждения, институти,училища, заводи, фабрики, кравеферми и т. н. Обаче номерът не мина и икономиката ни не се срина. Доста от "изгонените" скоро се върнаха обратно, "ни лук яли, ни мирисали" , но с огромни претенции.
    Не мислете, че Българите са тъпи и не излизайте с плитки номера като това ...
  • 26 какви турци в България

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ахмет":

    Турци в България няма. Има българи с изповядващи християнството и българи изповядващи исляма. Турци в България се наричат само излъганите българи с мюсюлманско вероизповедание и турчеещите се цигани.
    Цигани има в България - турци няма.
    Това че няма турско малцинство в България е признато и от турският министър-председател Сюлейман Демирел на среща с Тодор Живков.
    Впрочем, истинските тюрки в Р. Турция са малцинство в Анадола и са с монголоидни лица.
    В Истанбул не съм виждал истински турци, а само европеиди, чиито лица са като българските, защото милиони турски граждани са с балканско потекло, вкл. и с българско потекло.
  • 27 Винету Борисов

    2 1 Отговор
    Защо да са голи обещания? Островчето, подарък (почти) от страна на гърчулята и гарантирането на "спестяванията" от САЩ и техните ЕС сатрапи за наш Тиквун Тулупов, са си съвсем облечени и реални.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.