Last news in Fakti

3 Август, 2020 13:53 6 508 55

"Ковидиоти": в Германия са ужасени след хилядния протест в Берлин

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти

"Ковидиоти": в Германия са ужасени след хилядния протест в Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без маски, плътно един до друг: хиляди демонстрираха в Берлин срещу ограничителните мерки. Политиците са шокирани от безотговорното им поведение. Шокираща е и лъжата на организаторите за "над 1 милион демонстранти".

 

Хиляди излязоха тази събота по улиците на Берлин. Не носеха маски, не спазваха никаква дистанция. Мнозина политици са шокирани от безотговорното поведение на демонстрантите и сега настояват за още по-строги мерки и безвъпросно спазване на ограниченията. А твърденията, че броят на демонстрантите надвишавал 1 милион, са просто безогледна лъжа.

"Налудничави"

Кметът на Берлин Михаел Мюлер остро атакува демонстрантите с обвинението, че не се интересуват от фактите и излагат на опасност здравето на други хора. А берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ нарече протестите „налудничави“. Както знаете, полицията разтури демонстрацията тъкмо защото протестиращите отказваха да спазват задължителните правила: маски и дистанция. В резултат от настъпилите сблъсквания бяха ранени 45 полицаи, трима от които постъпиха в болница.

Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в Бългаия) предизвика оживена политическа дискусия след демонстрацията в Берлин. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан написа в Туитър: „Да, дори във времената на коронавируса демонстрациите трябва да са възможни. Но не по този начин“. А министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер предупреди, че броят на новозаразените отново се покачва и затова не бива да се либерализират мерките срещу разпространяването на заразата. Мнозина вече се отнасят твърде лекомислено, подчерта още Зьодер, който води твърд курс за спазване на мерките и в момента е един от най-одобряваните политици в Германия. Към „лекомислените“ Зьодер причислява именно привържениците на заговорническите теории и призоваващите към либерализиране на мерките - все хора, които не вярват, че има пандемия.

А съпредседателката на ГСДП Саския Ескен дори нарече берлинските демонстранти „ковидиоти“ и предупреди, че тези хора поставят под заплаха както досегашните успехи в борбата срещу вируса, така и съживяването на икономиката, на образованието и на цялото общество.

Политици от повечето утвърдени партии в Германия се обявиха категорично против такъв тип опасни демонстрации. Такива протести са особено опасни и за полицията, защото демонстрантите не носят маски, припомнят специалистите. Но опасност имаше не само за полицаите: в събота на мушка се оказаха и редица журналисти. Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти. Представителите на медиите бяха атакувани с призиви да си свалят маските и с агресия срещу свободата на словото.

Повод за много критика дават и информациите за числеността на демонстрантите. Полицията съобщава, че в сутрешните часове на изходния пункт в източната част на Берлин са се събрали около 17 000 демонстранти, а на митинга броят им е достигнал 20 000. В същото време в социалните мрежи масово се разпространява твърдението, че демонстрантите били 1,3 милиона. То се върти в близо 120 групи във Фейсбук, част от които са известни като крайнодесни или като убежище на привържениците на заговорнически теории. В тези групи се разпространява и лъжата, че самата полиция била потвърдила 800 000 участници в демонстрацията.

Нищо общо с истината

Тези лъжи се споделят хилядократно в мрежата, включително и от политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В групите, откъдето идва твърдението за над 1 милион участници, често пъти се прави и сравнението с масовото участие в берлинския “Парад на любовта“ през 2001 година, когато в столицата наистина излязоха над 1 милион танцуващи млади хора.

Редица журналисти, експерти и наблюдатели оценяват числата, изнесени от полицията, като реалистични. И дума не може да става за стотици хиляди, камо ли за 1 милион души, защото такава многочисленост щеше да парализира цялото движение в града, припомнят те.

С помощта на софтуера MapChecking може да се извърши доста надежден анализ на кадрите от демонстрацията. Този анализ също показва, че дори при известно преувеличение числото едва ли може много да надхвърли 20 000.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    68 17 Отговор
    Хиляден? 3,5 млн събудени по улиците на Берлин, а Ганчо спинка ли, спинка.

    Коментиран от #18, #24

  • 2 ха ха

    63 8 Отговор
    Още по-ужасени ще стават... Нищо още не сте видяли!!

    Коментиран от #43, #44

  • 3 Мутафчийски

    56 12 Отговор
    Яко ще се мре и в Германия.
  • 4 др Гей Билтс

    41 9 Отговор
    Който му се излиза, да излиза, че идва затварянето по къщурите, бой, стригане и боц у гъзеца.
  • 5 Време е за Възраждане

    68 8 Отговор
    Германия се събужда
  • 6 Германистан

    59 4 Отговор
    1 милион прайдърчета можело, ама 1 мил. антиковиди не можело !? Не чакайте подкрепа срещу Боко и неговата мафия от тези "германци", напротив очаквайте да го подкрепят още повече срещу още 1 шкаф за него !

    Коментиран от #21

  • 7 Чочо

    79 9 Отговор
    Хората започват да се осъзнават че този вирус е измамата на века! 😄

    Коментиран от #14, #17

  • 8 нулев мандръсан

    13 33 Отговор
    Да се изпрати Мънгъра за да им обясни, че няма такова нещо като ковид-19.
    #БЪДЕТЕ ЧЕРЕПИ
  • 9 ммм

    52 3 Отговор
    сваляйте онази измет там и да се свършва и с нашата тиквена сапунка - меркелето е за гласене най много
  • 10 1954

    57 9 Отговор
    германците се събудиха ние още спим
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Храна за размисъл

    47 5 Отговор
    Замислете се защо има само контрол,новини от които човек започва да се ограничава и да живее под стрес и страх и с времето този психоклимат води до масово умиране на възрастни хора?
    В подобна среда има ли предпоставки за здраве или обратното,за развиване на повече болести?
    Здравната система без болни хора какво ще прави?
    Без болни хора какво се случва с фармацевтичната индустрия ?

    Коментиран от #48

  • 13 Последния Софиянец

    19 7 Отговор
    Ние ресторантьорите протестираме още от пролетта.
  • 14 Анонимен

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    Масово по интернет какви ли не факти и информации се споделиха от които им стана ясно,че това е измама.
    Същото е както и с религиите,вярваш или не вярваш.
  • 15 Необразовани клоуни

    48 3 Отговор
    Тази планета е на всички хора и няма как шепа измамници да доминират над другите 8 млр!! Протестите ще залеят планетата,и част от хакерите ще са на страната на масите!!! СТИГА АЛЧНОСТ ....,или системата си отива,науката си знае работата!
  • 16 БРЦК

    45 3 Отговор
    Политиците шокирани . НАРОДА СИ ИСКА СВОБОДАТА РАЗБРАЛ ЗА ЛЪЖАТА С КОЯТО ВСЕКИ ДЕН Е ОБСЕБВАН НО СЪБУДИ СЕ ВЕЧЕ НАРОДА И СВЕТЛИНАТА В ДУШАТА НАПИРА ЗА ДА СТАНЕ СВОБОДЕН . ЖИВОТ БЕЦЗ ЛЪЖИ БЕЗ РОБСТВО БЕЗ СТРАХ И ПРИТВОРСТВО
  • 17 Да Чоче

    7 32 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    И за това хора измират като мухи. Ма на теб кво дреме. Като ти дойде до кратуната и ще обърнеш плочата.

    Коментиран от #28, #31, #32, #36

  • 18 ха ха ха

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "COVID1984":

    Тия събудените бяха нахъсани от българските протести, защото там бяха представени като протест срещу коронавирусните мерки ;)

    Та, не смей да обиждаш българите! Ние нито носим маски, нито вярваме в тая болест, нито сме били затваряни като тях!

    Коментиран от #22

  • 19 1234

    22 1 Отговор
    Германия започва да се събужда от натовския сън. На два пъти ги биха и сега събират сили отново, стават войнствено настроени. Дано този път енергията им бъде използвана на ЗАПАД
  • 20 Госあ

    6 15 Отговор
    Ако не друго, щото тези не отстъпват по IQ на тройкаджията и феновете му, то поне отново нещата в Германия са в ред. Цялата тая пропаганда срещу пандемията е на десните с малкия и среден бизнес. А не да го приписват на комунистите. А ако наш'те социалисти се включват в нея,то говори какви социалисти са. Никой социалист няма да хвърли хората да умират в името на печалбата и няма да си претоварят здравеопазването заради малкия и среден бизнес. Включително китайските. Това е патент на тръмп,болсонаро и джонсън в началото.

    Коментиран от #25, #49

  • 21 явертъ

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Германистан":

    Лав парейда не е прайд. Музикално шествие е.
  • 22 COVID1984

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха ха":

    На протестите в БГ се дава гласност единствено в Русия.
  • 23 Дали

    13 1 Отговор
    няма"световните архитекти"да си вкарат автогол с измамата вирус?!

    Коментиран от #55

  • 24 Информиран

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "COVID1984":

    3.5 млн били на протеста в Берлин!? Фейсбук лъжи! Че то цялото население на града е толкова. Хората си казаха, че е изчислено до 15-20 хиляди. Не вярвам да има 3 млн. прости хора, отричащи заразата в цяла Германия. Все пак тази държава е водеща в Европа. Е, може и да има, ако броим и повечето "умни" балканци, дето работят там...

    Коментиран от #27

  • 25 Ужас

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Ам цялата пропаганда че има пандемия е на левите и комунистите. "Никой социалист няма да хвърли хората да умират в името на печалбата" пхаааа, ти чуваш ли се какво говориш бе другаре?Да затвориш хората у къщи, да ги психясаш, да закопаеш икономиката,да ги оставиш без работа,да им ръгнеш ваксината,дето е печалба за фармацевфтичната мафия, с всичко това не ги хвърляш хората да умират?А?

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 26 Не е тайна,

    20 1 Отговор
    че информацията в целия свят се контролира от единен център.Това най-вече пролича с коронавирусния цирк.Нооо...се получиха пропуквания в системата за контрол,предимно в интернет и някои от зомбираните започнаха да мислят и да задават неудобни въпроси.Човешката психика е като пружина и се поддава на свиване,но този който я свива,дали ще може да я задържи в това състояние или ще бъде пометен от обратният ход!?

    Коментиран от #38

  • 27 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Информиран":

    Ало информирания, бяха и протестиращи и от други градове в Германия.
  • 28 Чочо

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Да Чоче":

    Помисли само какви симптоми ти дават за вируса, "леки болки в гърлото придружени с температура" че това нещо повечето хора хора го изпиват поне един път годишно. Пиеш една студена бира, заболявте гърлото и лягаш да риташ олеле заразих се с ковид-19⛑️
  • 29 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ужас":

    Китай има ръст с над 3% и смъртност малко над 4000 при население над милиард. Баста.
  • 30 Не се връзвай!

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ужас":

    Това е шампиона по т..ъ..п..и коментари!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СТИГА ГЛУПОСТИ!!!

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Да Чоче":

    Измират ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ОТ ГРИП!!!!
    Вирус има, както и стотици други вируси!
    ЩО НЕ СЕ СЪБУДИШ? И да разбереш, че са нанесени ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ!

    Коментиран от #34, #47

  • 33 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #25 от "Ужас":

    Иначе, виждам че си фен на бразилерото и рижата, ама айде ходи си продавай кебапчетата у джунглата

    Коментиран от #37

  • 34 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "СТИГА ГЛУПОСТИ!!!":

    Парите за чибапчета отиват в здравеопазването. Проблем ? Ти да не си мислиш,че с една скара трябва да печелиш повече от лекар ? А?
  • 35 Анализатор

    5 18 Отговор
    Забелязвам много общи черти между протестиращите в Германия и България - всички са пр0паднали, нереализирани, г€й0ве и н@рком@ни...
  • 36 Bbbb

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да Чоче":

    Ковид-крет.н
  • 37 Ужас

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Аве папа гал виждам че само кИбапчИта са ти у главата. И защото само кИбапчИта у главата ти се въртят немож схвана за какво иде реч в целия ковид панаир.

    Коментиран от #39

  • 38 А ДАЛИ НЕ Е...

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не е тайна,":

    Най-мащабни социален експеримент за проверка търпимостта на популацията?
    Вярно е също, че планетата е пренаселена! И този процес трябва да бъде обърнат - В ИНТЕРЕС НА ЧОВЕЧЕСТВОТО? Само ХИПОТЕЗА!?

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Манафоглу

    7 1 Отговор
    Берлинската сенаторка по здравеопазването...Милек Калайджъ!!!!!! На сенаторката с мусул мански корени,,,може ли един мамул в г..за?!
  • 41 Ром Калайджия Котел

    12 1 Отговор
    "берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ ".. няма смисъл от коментари повече!
  • 42 Не е тайна

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "А ДАЛИ НЕ Е...":

    Хипотезата ти е бетон!Но човекът е леко бъгнат по начало и дали ще успее?!

    Коментиран от #46

  • 43 Пълно е с идиоти

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    по света и заради тях ще има строги мерки навсякъде. То да има въобще някаква полза от тези протести... Пълна загубенящина са. Анархията до нищо добро не води. Някои общества си заслужават диктатурата.
  • 44 Пълно е с идиоти

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    по света и заради тях ще има строги мерки навсякъде. То да има въобще някаква полза от тези протести... Пълна загубенящина са. Анархията до нищо добро не води. Някои общества си заслужават диктатурата.
  • 45 незнайко

    3 1 Отговор
    Какво значение има БРОЙКАТА ??? Ако има нещо нередно хората го усещат . Резултата е налице !!! Щом се говори вече и за цена от 50 евро за ваксина която ОЩЕ НЕ Е ОТКРИТА, значи има КОНСПИРАЦИЯ !!!
  • 46 А ДАЛИ НЕ Е...

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Не е тайна":

    За това са опитите да се контролират!
    Има три начина според мен:
    1. Закон за приръста! - Бавно и Малко вероятно с много противници.
    2. Чрез стерилизация/ваксинация! - По-бърз с много изгоди!
    3. Селективно Изтребление! - Крайна мярка с много неизвестни.
    Пак да повторя: САМО ХИПОТЕЗА!

    Коментиран от #50

  • 47 Кой ти го каза това.

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "СТИГА ГЛУПОСТИ!!!":

    От предните коронавируси са починали общо 1500 души. От испанския грип преди век са измрели доста хора за 2-3 години. Сегашният ковид-19 е с доста по-висока смъртност от грипа. А срещу грип все пак има някакви лекарства.Дори от свинския грип 2009-2010,когато бяха най - тежките епидемии по света има много по-малко починали. А и грипът е сезонен. През лятото има само парагрипни и ентеровируси, които не са смъртоносни. А ковид е смъртоносен за поне 3-4процента от заразените. Досегашната статистика показва 6% дори. Ако се гледа съотношението оздравели/починали. При останалите коронавирусът е в активна фаза и изходът още е неизвестен. Дано повечето да са безсимптомни и по-малко да се нуждаят от лечение. Целта е да не скача рязко броят на тежко болните, но малоумниците това не го разбират... Ако се надхвърли определена граница от болни в интензивните отделения смъртността скача рязко. А у нас процентът на починалите на възраст под 65 години и дори под 55 е доста стряскащ.

    Коментиран от #51

  • 48 Аман от глупаци

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Храна за размисъл":

    Здравната ни система е задръстена от болни, бе. Явно не си стъпвал в болница. Приятелката ми е с втори антибиотик и й казала личната, че и да, я прати в болница няма места. Идиоти ще си останете явно.
  • 49 Глупости

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Какво да кажем за Нинова и Радев, те до последно смятаха мерките за глупост и призоваваха да се събират хора, щото много мислят за народа или по-скоро за кокала?
  • 50 Не е тайна

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "А ДАЛИ НЕ Е...":

    Закона за прираста мисля,че действаше в Китай.А проблемът е сериозен и е извън теорията на конспирацията.Естественият подбор например при хората е извратен до такава степен,че само отрицателни качества спомагат за да успееш.Такива са тези,които имат възможност да моделират света.Така те ще оставят себеподобните и масата-послушни биороботи.
  • 51 Да кой ти каза

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Кой ти го каза това.":

    Смяташ ли, данните, които цитираш, са истински. Я провери броя на починалите от свински грип в България. И още , преди години официалния брой на жертвите на Испанският грип беше 10 милиона, извднъш се увеличиха на 40, 60 ,100. Малко странно не мислиш ли?
  • 52 В Германия протестират срещу Меркел

    1 0 Отговор
    Не маниполирайте фактите!!!! Чадъра на Бойко в ЕС!!!
  • 53 Матей

    2 1 Отговор
    45 ударени полицаи и нито един демонстрант,много съмнително.Браво на германците,че са решили да се съпротивяват,с тоя ковид ни набутват в киреча управниците,всичко спира на стоп кадър,заради един невинен бацил,каквито има безброй в природата.

    Коментиран от #54

  • 54 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Матей":

    Вижте само как се опитват да всяват чувство на вина в протестиращите, че са опасни за здравето на другите хора. Не знаят още какво да измислят , страх ги е, каквото и да говорят все им се объркват плановете . Никой не им вярва вече, даже тези които ходят с маски не им вярват но си траят от страх а е въпрос на време да се преборят със страхът, когато осъзнаят че тези които ги командват са само едни жалки, страхливи лъжци. Когато хората са заедно и близки един до друг , без маски ......това показва ясно какво мислят хората.
  • 55 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дали":

    Вече си го вкараха. Сега могат да действат само със военна сила но и от там има доста напрежение. Странно е че много млади полицаи и военни се самоубиват, какво ли ги отчайва толкова за да си теглят куршум ?