Last news in Fakti

4 Август, 2020 23:00 5 307 26

Втора вълна ли? Стига апокалиптични фантазии!

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • втора вълна-
  • пандемия-
  • европа-
  • туризъм-
  • фантазии

Вместо да се плашим от апокалиптични фантазии и да слагаме под ключ цели държави, трябва да предприемем няколко практични мерки

Втора вълна ли? Стига апокалиптични фантазии! - 1
Снимка: Shutterstock

От няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Европейския съюз се увеличава. Редица вирусолози, а и много журналисти тръбят за взрив на инфекциите и предричат втора вълна, която щяла да е много по-сериозна от първата. Ако се доверим на данните от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм (ECDC), ще видим, че няма основания за подобна паника.

От тези данни се вижда, че броят на инфекциите не расте навсякъде в цяла Европа, а само в десетина огнища, които могат да се локализират. В по-голямата част от ЕС броят на новите инфекции се задържа на относително ниско ниво.

Задача на политиците и на здравните системи е да изолират огнищата на зараза и да прережат веригите от инфекции, които тръгват оттам. За целта биха могли да се въведат ограничени мерки за сигурност, както направиха в Барселона, Лисабон, Люксембург или Антверпен. Цялостен локдаун или затваряне на границите на цели държави е напълно ненужно. Не пътуванията са проблем, а поведението на хората на конкретни места в чужбина или в родните им страни.

Вместо да затваряме граници, което е най-лесната работа, би трябвало да се увеличат капацитетите за масово и редовно тестване, така че огнищата на зараза да се откриват възможно най-рано. Проверката на пристигащите от чужбина по германските граници е само част от онова, което трябва да се извърши. А подобно тестване би трябвало да се прави по всички вътрешни и външни граници на ЕС.

Туристите не са по-заразни от другите

Пътуващите не са по-опасни от празнуващите младежи в Берлин, от учениците в някой малък град или от работниците в някоя кланица.

Както казват вирусолозите, нови взривове на Ковид-19 могат да се появяват навсякъде. И това няма нищо общо с държавните граници или пък с националността на хората. С други думи - учениците, студентите и преподавателите, които се завръщат след лятната ваканция в училища и университети, би трябвало редовно и начесто да се тестват. Същото важи за детските градини, за служителите в големи и малки фирми, за администрацията, властите, болниците и домовете за възрастни хора.

Ясно е, че това ще представлява голямо усилие. А за толкова много тестове са нужни и много пари. Вярно, но в дългосрочен план ще излезе по-евтино, отколкото ако отново да бъде поставено цялото общество под карантина. Европа не може да си позволи втори или трети мащабен локдаун. Един поглед към ужасяващите показатели в икономически план стига, за да бъде разбрано това: само в Германия икономическият спад при първата вълна през март и април е бил от 10%. Подобно нещо не бива лекомислено да се провокира.

Има и друга причина, която показва, че няма място за паника. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочат, че т.нар. свръхсмъртност (т.е. смъртните случаи, регистрирани над обичайните показатели) е на относително ниско ниво. Междувременно в болниците на държавите от ЕС вече би трябвало да има достатъчно капацитет и интензивни легла, за да могат да бъдат лекувани  заразените с коронавирус. А там, където това още не е факт, трябва да се предприемат съответните действия. Всичко това определено ще е по-евтино, отколкото икономиката отново да бъде запратена в глуха улица.

А останалата част от света?

Със спокойствие и умереност ще трябва да преодолеем втората, третата и всяка следваща локално ограничена вълна от пандемията. Ефикасна ваксина, която би могла да защити цялото население, не се задава, а може и никога да не бъде създадена. Ще трябва да живеем с вируса, без постоянно да се стряскаме от апокалиптични фантазии. Хора ще продължат да се заразяват, ще продължат и да умират от вируса. Но и това не бива да бъде причина за паника в Европа.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    26 1 Отговор
    Това също е ваша публикация:
    "Втора вълна! Гърция обяви нови мерки срещу COVID-19 след значителен ръст на случаите"
    Поне за вас изчистете мнението дали има коронавирус и в коя вълна е.

    Коментиран от #13

  • 2 🎃кратун

    32 2 Отговор
    Ако ковид 19 не успее да умори нацията,аз и мойте господари ще го направим.
  • 3 Алфа Вълкът

    11 42 Отговор
    Няма вълни, няма мълнии. Има един човек и той е ген Мутафчийски. Генералът беше прав - ще измрат много хора. Ама яко ще измрат, много яко!

    Коментиран от #14

  • 4 Онзи

    42 4 Отговор
    Как пък един български депутат не умря, да даде пример...

    Коментиран от #6, #25

  • 5 jobkov

    23 3 Отговор
    глупaвия бългaрин кoги щe рaзбeрe чe c мирeн прoтecт нямa дa cтaнe caмo щe ви пишaт имeнaтa трябвя бунт кaтo в нaчaлoтo c бoмбитe и щe ги cмaжeтe бъдeтe cмeли

    Коментиран от #9

  • 6 бл.134 в Зап. парк

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Дайте ни пари. Дайте ни пари ......дайте ни пари

    Коментиран от #10

  • 7 Ако вместо поощрения

    29 4 Отговор
    държавите се глобяваха за по-голям брой заболял, щяхте да видите как от три месеца от тоя вирус да не е останал и помен дори.
  • 8 Ехе еее

    19 6 Отговор
    Стига глупости то.ва си е един грип с измисленото име
  • 9 Еее

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "jobkov":

    дай бомбите де, ама ще трябват и оръжия!
  • 10 Вивакомгейт

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "бл.134 в Зап. парк":

    Кои пари бре... крадените или тез от далаверите?
  • 11 Работническо дело

    7 4 Отговор
    Бе ние си плащаме! На Факти, на Дневник, на Сега, .... Нас ни финансира Сорос, и ние определяме новините! Е за това в България няма свободни медии! Да живее Дойче Веле!
  • 12 Къде

    6 23 Отговор
    Къде се покри тая суха съчка Мангъров?Ще ми достави голям кеф,ако фукльото (преглеждал с голи ръце и беэ м аска эараэени с корона вируса) е налапал вируса.На неговата съвест тежат повече от половината эараэени българи.
  • 13 Рошко

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    Вълната е, да има паника и страх с намордници като животните докат спрем да мрем, следва масово недоволство стачки и бунтове, за да има причина да ни чипират, и сбогом свобода ще се раждаме с ипотека в банката и роб до гроб
  • 14 ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Ами дай пример , какво чакаш още ? Ама твоят Мутафчийски се скри като 🐀 !
  • 15 Нане

    8 6 Отговор
    Ходете се гръмнете! Вирус имате там горе дето няма друго кво да вирее!
  • 16 2855

    8 4 Отговор
    Естествен подбор в дейсвие. Тъпото, простото ако не умре ще страда цял живот. Умното, интелигентното ще оцелее - това е закона на природата.
  • 17 Иванов

    10 9 Отговор
    Грипа идва, нанася своите поражения и отминава. Хората си отдъхват и живеят спокойно до следващата вълна от грип. Covid 19 не е грип, защото не отминава и това ще нанесе най-сериозните психически последствия - умората от непрекъснатата борба да се избегне заболяването. Просто в един момент хората ще се уморят и ще се предадат. Тогава ще дойде истинската вълна!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Избягалата...

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    ...в САЩ китайски учен,е признала вчера,че вируса е създаден в лаборатория.Така че,коирдинатите и червения бутон.Да дезинфектират първоизточника.Искам да остане само пепел!
  • 19 NikNay

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    А ти сигурен ли си че covid 19 не е отминали? А не може ли политиката с помощта на медиите да те вкарва в режим на паника за да може по-лесно да те контролира ?
  • 20 Един

    7 1 Отговор
    Covid19 заменя 3-та световна война, но със същата цел и ефекти : пренареждане на икономики и преразпределение на ресурси!
  • 21 Тестването

    0 0 Отговор
    трябва да е безплатно, особено за рисковите групи.
  • 22 Матей

    0 0 Отговор
    Справките за заболеваемост и смъртност от К-19 са тотално изопачени,пита се защо се прави това,кога лекарите са лъгали за диагноза или смъртен акт,а сега започнаха.Защото така се налага,всеки вижда накъде влачи течението,телвега,всеки гледа да улови попътния вятър,иначе--мОртос.Който не клати шапка на мафията,го оставят на сухо,който и да е той и няма сакраменто.Зату е всичко ,за парата,за гребена на вълната,кой ще изплува и кой ще се удави.
  • 23 джиросан ПРЕМИЕР

    0 0 Отговор
    Психозата е налице ! А явно СЗО и властимащите не знаят как да реагират адекватно и дават разнопосочни сигнали. Това само увеличава хаоса. Втора вълнА или трета вЪлна е въпроса !
  • 24 пророк Исай

    1 0 Отговор
    Грипът си е грип отдавна ..............но създаването на ПАНИКА сред населението е с ЦЕЛ.
    А целта оправдава средствата - храната поскъпна с 20-30% , нокаутирани са някои отрасли ( туризма)....и най-важното , осъществи се метод с който да се контролира стадото .

    Коментиран от #26

  • 25 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Аз веднага ще ти дам отговор на въпроса ти.
    Депутатите нямат финансови проблеми и притеснения както повечето пишещи и не само тук българи,защото всеки един от тях е там за да работи за заплата и да решава проблемите на такива като теб.
    Те нямат интерес да ги разрешават защото за тях няма далавера,ако всичко ти е наред и нямаш проблеми замисляш ли се колко по веригата остават без работа?Ако хората са здрави ще има ли такива силни и богати фармацевтични корпорации,които буквално диктуват такива пандемии и как да действат държавите?
    Историята ги показва тези неща,но стадото си остава стадо,тарикатите ще ги има докато има и балъци.
    Уважавай себе си за да те уважават и другите!
  • 26 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "пророк Исай":

    Метода си го има откато се е появил човека,и винаги шепа хора са имали власт на тълпата,робското съзнание до днес доказва,че промяна и еволюция няма при човека.Единственото нещо е контрол и власт над стадото.
    Цените от години се вдигат и вечно няма пари,следвайки и правейки едни и същи действия според едни и същи правила и в крайна сметка,всичко друго има,но не и пари,а те се печатат.
    Всеки играе играта за да има повече пари,това е като дрога за господарите и усещането за власт да бъдат номер едно,но тези най-отгоре където движат цялата тази пандемия и не само нея,след като имат власт да печатат парите,те не търсят печалба от пари,само ги ползват като инструмент,а контрола и робството са печеливши и това правят с тълпата от години.
    Гениалните неща са прости.
    Парите са невидимите окови на нашето съзнание.