Last news in Fakti

5 Август, 2020 10:00 5 972 45

Борисов може да задържи властта само с репресии

  • протести-
  • юли 2020-
  • власт

Експресното развитие на кризата е индикатор за екстремно високи нива на обществено напрежение и натрупан гняв към управлението на държавата

Борисов може да задържи властта само с репресии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец юни 2020 година под заглавие:
БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗЕ В ИНСТИТУЦИОНАЛНА КРИЗА И ВЪЛНА ОТ МАСОВИ ПРОТЕСТИ

Ето резюме на основните изводи и прогнози:

Юли 2020 е месецът, който в дългосрочна перспектива може да промени България.

Перманентната скандалност от последните три години се превръща в перманентна политическа криза, която може да бъде решена само чрез избори – предсрочни или редовни

Протестите върнаха самочувствието на гражданите на „най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз“ по безапелационен начин.
Митът за най-търпеливия европейски народ се срути.

Протести Лято 2020 са най-мащабните като география, участие и заряд и най-рискованите за Борисов за всичките му мандати.

Напред излезе ново поколение българи, чието основно послание е, че иска да живее в нормална държава.

То направи заявка за промяна не само на властовия модел, но и на профила на българския политик като образование, култура, морал.

Страната влезе в политическа криза, която се разви само за 48 часа – от акцията в парк „Росенец“ през призива „Мутри, вън“ до масови протести. Експресното развитие на кризата е индикатор за екстремно високи нива на обществено напрежение и натрупан гняв към управлението на държавата.

Събитията през юли потвърдиха основния ни извод от предишния месец – атаката е концентрирана лично около Борисов. Новото сега е, че гражданската енергия се фокусира и върху главния прокурор, както и върху цялостния модел за управление на страната.
Протестиращите играят ва банк и искат пълна промяна.

Властта може да изкара мандата си докрай по два начина - със засилване на популистките или репресивните елементи.

Гражданското недоволство ще продължи да съществува - активно или латентно, и при подходящ момент ще изяви автентичното си начало в нови форми.

Рискът за властта е сливане на моралния със социални протести през есента и в края на годината.

Събитията наложиха нов хоризонт пред политическото бъдеще на Бойко Борисов.
Премиерът вече свързва бъдещето си с партията, а не с изпълнителната власт. 

Всъщност той няма ход. Ерата "Борисов" приключи. 

Борисов слиза от властта по стъпките на Виденов и Костов. 

Политическата му кариера се раздели на две – преди и след протестите.

Борисов достигна „типинг пойнта“ (повратната точка), отвъд която дефектът вече не се превръща в ефект, а си остава дефект.

Милиардите по линия на Европейския съюз не се превърнаха в актив за властта. Отключи се полемика какъв национален план може да изготви България, за какво ще се харчат милиардите, имаме ли капацитет да отговорим на европейските условия.

Политическият климат за Борисов се промени радикално. Вместо джипка и неефективен пиар се искат три К-та - конкретика, компетентност, контрол.
Най-решителната стъпка за овладяване на политическата криза бе обновлението на кабинета, предприета обаче в хаотичен порядък и без ясни мотиви.

Борисов и ДПС публично се разделят с всички възможни последици и за двете страни.

Рокадата в кабинета беше минирокада на фона на обществените очаквания и прогнозите в медиите. Аргументите за смените не бяха ясно артикулирани и оставиха поле за спекулации.

„Усещането за зависимост от ДПС“ се смени с усещане за зависимост от Валери Симеонов.
Борисов отстрани основни фигури в правителството, фундаментът на една изпълнителна власт – финанси, икономика, вътрешна сигурност. По дефиниция в такава ситуация трябва да падне целия кабинет, докато у нас управляващите очакват това да постигне обратен ефект – да го стабилизира. Това е още един симптом за дефектирали демократични стандарти.
Налага се изводът, че промените се правят, за да няма промени.

Управлението демонстрира дефицит от критична саморефлексия.
В България - страната с най-голямо социално неравенство в Европейския съюз, двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ се превърнаха в „подпорна стена“ на правителството.

Президентът Радев зададе целта, посоката и основния лозунг на Протести 2020. Масовото недоволство от наложилия се управленски модел и острата реторика на президента намериха пресечна точка.
От социалните мрежи то се пренесе на площадите.

С няколко хода (излизане сред хората, вдигнат юмрук и слово) Румен Радев мобилизира масите и зададе лозунг и цел на протестите – „Мутрите и мафията вън от властта!“. Призивът му за оставки обаче излиза извън конституционните правомощия на държавния глава според повечето конституционалисти.

Крайната реторика уплаши членовете на ГЕРБ. Вместо да разплете, това заплете политическия възел. Страхът от служебен кабинет се разрасна до ирационални размери.

Президентът изигра силни козове в къс отрязък от време. Ако правителството овладее протестите, пред Радев има две опции: окопна война или формиране/припознаване на пропрезидентска партия.

Протестите пробиха безразличието на западния мейнстрийм към България. Само за месец в западната преса се изписа толкова за България, колкото иначе и за година не се пише. Водещо начало в публикациите бе, че България има проблеми с доходите, корупцията, правораздаването и демокрацията. Управлението на Борисов вече е наричано дяснопопулистко. Имиджът му и проблемите в България вече имат негативен импакт върху ЕНП и германската коалиция ХДС/ХСС, които акушираха политическото създаване на ГЕРБ.

Голямата грешка на Иван Гешев бе, че започна да говори политически и идеологически, да изрежда политически системни фигури и партии.
Това може да се тълкува като атака срещу партийната система в страната. В една установена парламентарна демокрация политиката се осъществява от политическите партии.

Кризата катализира процеси на разпад в най-стабилната в последното десетилетие партия. В ГЕРБ избиват разделения – между хардлайнери и умерени, между различни поколения, по линия на Цветанов и дори - на президента.

ГЕРБ отказаха да видят доминиращия профил на протеста извън групи с провокатори.

ГЕРБ разполагат с най-голямата членска маса, но в сюблимен момент тя се оказа трудна за мобилизация, защото липсва сплотяваща идеология.

Корнелия Нинова остава безспорния лидер, но води битка на два фронта – срещу ГЕРБ и Борисов и срещу вътрешната опозиция. Нинова е подложена на остра компроматна атака отвън (хотелът в Гърция), и на непрекъснати сражения отвътре.

 През целия мандат на „Борисов-3“ Нинова остана единствената опозиция, което я превръща във водач на битката срещу статуквото. 

Опонентите ѝ сега играят ва банк и показват деструктивност на всяка цена. Под натиска на събитията вътрешната опозиция бе принудена да смени тактиката и да следва реториката на Нинова.

ДПС отново е силно стигматизирана. Партията се намира в най-острата криза от създаването си насам.
ДПС гласува за вота на недоверие и не подкрепи рокадите в правителството. По дефиниция това я прави част от опозицията. Реално обаче партията е никъде. В сегашния парламент ДПС е във видима
изолация след протестите.

Това може да се повтори и в следващ парламент. За партията ще бъде трудно да влезе в изпълнителната власт официално поне още един изборен цикъл.
Партията генерира омраза и трябва да мине през реформа.

Двата малки елемента от управляващата коалиция – НФСБ и ВМРО, които през юни заплашваха с напускане на правителството, сега го бетонираха.
Патриотите доизживяват присъствието си във властта.
Красимир Каракачанов запазва прагматичен подход, докато Валери Симеонов се превърна в синоним на политически скандал.
Ако остане на политическата карта, НФСБ я очакват дълги години на извънпапарламентарна опозиционност.
Същият извод важи и за „Воля“, която в парламентарния си залез произвежда единствено и само политически провокации.

Коалицията „Демократична България“ рязко излезе напред и вкара в дневния ред темата за върховенството на закона и мястото на прокуратурата в конституционната конструкция.
Така наречената градска десница, която в последните години бе маргинализирана и стигматизирана, сега взима своя реванш.

Акцията на лидера на „Да, България“ Христо Иванов в парк „Росенец“ бе брилянтно замислена и добре изпълнена.

Епидемията от COVID-19 отбеляза нови пикови стойности в България. Балканите се превърнаха в несигурна зона, а страната ни отново влезе в балканската зона, като се отдалечи от европейската.

Глобалната здравна и политическа несигурност продължи да доминира движението на пазарите. Най-важните новини през месеца дойдоха от ЕС, които раздвижиха пазарите и оптимизма за възстановяването на икономиката на света.

Ключово икономическо събитие на месеца е постигнатото споразумение в маратонското заседание на Европейския съвет на ЕС. Евроскептиците се бяха зарадвали за поредния риск от разпад на ЕС, а лошите новини бързо се трансформираха в спад на пазарните индекси. Радостта им беше кратка, защото все пак споразумение беше постигнато.

Дебатът в Европейския съвет показа дълбоката пропаст между северния и южния модел на икономика и икономическа политика, който споразумението между спорещите само временно потули. Това е и фундаменталният икономически проблем на ЕС – моралният хазарт да се дава от тези, които се справят по-добре на тези, които се провалят.

Европейската икономика е в рецесия, българската се очаква също да навлезе в рецесия, а БВП през тази година ще се срине според ЕК с рекордните над 7%. Външната среда и рисковете от нова вълна на пандемията засилват рисковете пред икономиката, което едва ли ще ѝ позволи да постигне критериите от Маастрихт в рамките на следващите две години. Тоест, вероятността за по-дълго престояване в механизма е голяма.

Рейтинговите агенции обещаваха, че при присъединяване към валутния механизъм ще покачат рейтинга на България, но кризата с Covid-19 и икономическите ѝ последици биха могли да бъдат добро извинение да не повишат рейтинга.

Фискът отбеляза изненадващо позитивна новина – приходите в бюджета надвишават разходите. За първите шест месеца на годината превишението е в огромния размер от 1,3% от БВП. Тази новина не беше отразена, защото би изглеждала като „пир по време на чума“. Прекомерното свиване на разходите, когато икономиката и гражданите се нуждаят от подкрепа, ще изостри допълнително последиците от кризата. Неспособността да се приложат ефективни мерки за насърчаване на икономиката е сигнал за това, че дори и страната да премине през множеството препятствия за получаване на 29-те млрд евро европейски пари, те може и да не бъдат усвоени.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гладен студент

    16 72 Отговор
    Добре, че Бай Дончо прекрати студентските бригади за шатско, иначе протестът щеше да е от 20 пенсионера.

    Коментиран от #21

  • 2 илия

    15 89 Отговор
    Борисов, вади армията срещу метежниците!

    Никаква милост към организаторите на кървавия пуч.

    Коментиран от #33

  • 3 Промяна в Конституцията

    85 4 Отговор
    Максимум 5 години във властта. След това губят представа за реалността.
  • 4 Кремлъов

    13 46 Отговор
    Защо никой от анализаторите не говори за московската връзка през тези години на"преход"....или е ЗАБРАНЕНО !!!!?????
  • 5 констататор

    16 68 Отговор
    За какви репресии говорите в България. Снощи 20 човека незаконно блокират магистрала и няма нито един от тях който да е бит или арестуван при освобождаването и от полицията. Да вземат тези 20 юнаци да отидат в Русия да блокират магистрала, тогава ще разберат какво значи репресия.
  • 6 Donbalon

    75 5 Отговор
    Никога не съм си представял, че Стоичков ще говори по-добър английски от целия министерски съвет заедно!
  • 7 Бойко

    51 4 Отговор
    Викам танковете, Каракачанов къде са ни танковете да го е5@ ?!?
  • 8 SH BG

    51 11 Отговор
    Росенец и "къпането" на христо иванов в морето нямат нищо общо с протестите...!!!

    Нахлуването на мутрите на Каскета в Президентството запали искрата...!!!

    И затова навсякъде се вика "гешев Е ПОЗОР", "БОКо е ПОЗОР", "МУТРИ ВЪН", "ОСТАВКА и ЗАТВОР"...!!!

    Дааа...!!!
  • 9 Псевдоним

    29 5 Отговор
    С репресии - едва ли, но с ченгеджийски номера има голям шанс да успее.
  • 10 Karosel

    11 24 Отговор
    В ИСА само галфони ли има бе? Кви репресии, той Боце не смее косъм да падне от "Протестърите"! Вече взе яко да нерви!
  • 11 Васко антикварчето

    11 18 Отговор
    Плащам добре за да може Москва да е доволна
  • 12 чао чао

    29 3 Отговор
    Горното ме навежда на мисълта, че ако всички БСП / Бесни Страшни Пенсии/ излезем с тенджерите и тиганите под прозорците на баце можем да докараме поне 50% увеличение на пенсиите и то веднага!К,во ще кажете да пробваме, а?
  • 13 Свинчо

    14 42 Отговор
    Кое е репресия ,това че нормалните хора не могат да ходят на работа , или някои им пречи на тия миризливи каиши да се изпъват по асфалта.Никога няма да подкрепим такъв протест гогато пречиш на другите да живеят нормално това е репресия.Всеки може да тури някаква палатка и да поиска да се подкваси морето.
  • 14 оставка

    33 6 Отговор
    Хареса му да лъже и краде. Не иска да си ходи. Със бандата си що чекмеджета напълниха и по колко кожи от гърба на народа смъкнаха, само Господ знае.

    Коментиран от #40

  • 15 Диверсант

    14 12 Отговор
    Очаква се конгрес на ЦК на БКП, ... пардон на ГЕРБ. ... Та в случая генералния секретар на партията си подава оставката, излиза лице от нафталина и ви обяснява грешките му и как новото ръководство няма да ги допусне никога, защото за него грижата за човека е основна грижа за партията. Партията си има парламентарно мнозинство и си прави ново правителство което гарантира неприкосновеност на предишното. Някой си лягат спокойни до шкафчетата и заспиват сладко затова че най после са ви разкарали от топките си. Искахте оставката на Борисов ето имате я. За избори ще почакате
  • 16 0808

    31 3 Отговор
    .... то и Чаушеско го пазеше страховитата Секуритата, а кво стана - претрепаха го като куче на улицата....
  • 17 Перо Гюров

    36 7 Отговор
    Тиквата си купи гласовете на държавните корумпета и семействата им с парите на данъкоплатците,чрез 30% увеличение на заплатите им. С парите от чекмеджетата ще купува гласовете на клиентелата-работодатели от криминалния контингент и мургавите. Ще направи всичко възможно да няма машинно гласуване и проверка на населението.И да подаде оставка ще гледа да запази Гешев,ЦИК,РИК,местни комисии и дървения професор от изчислителния център. Бори се с последни сили да запази мутренското статукво. Дули мафията, мутри вън!
  • 18 Абе

    11 28 Отговор
    Кви репресии, кви пет лева бе. Не виждате ли, че ги е оставил да правят каквото си искат. Не случайно авторът на тая дописка се е скрил зад някаква абревиатура, щото подбужда към насилие. Кви репресии, хиляда полицаи стоят диван чепраз и гледат как 20 души се търкалят и пият бира на Орлов мост и тормозят нормалните хора. Айде разтуряйте седянката вече.

    Коментиран от #29

  • 19 chi

    25 8 Отговор
    И ГЕРБ и главната им мутра са тъпаци, освен да крадат за нищо друго не ги бива! ОСТАВКА!
  • 20 MGewehr

    13 3 Отговор
    "Институтът за стратегии и анализи (ИСА) е научно-изследователска "неправителствена" организация"
    .... а сега де, тези пък кои бяха и кой ги финансира?

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ХЕБЪРсайта

    5 18 Отговор
    Факти най червения комунистически сайт.95процента подкрепят червената измет заедно с мунчо в писанията..много пъти без автор..
  • 23 Довиждане

    17 5 Отговор
    Боюо, ща помним като Виденов и Костов и точно толкова ще ни липсваш
  • 24 Комшиите

    20 5 Отговор
    Гърци, Румънци, Сърби скачат за доста по малко, щом Българинът скочи значе Бацон се е покафенял целия и вече е пътник завинаги
  • 25 еяаоа

    21 6 Отговор
    Много добра статия. Наистина не е нормално 10 г да ни управлява онуй нещо изпълзяло от средите на БКП и СИК и да се прави на демократ! По-голямо унижение за десния избирател няма , да го представлява кадър на БКП , чиито патрон е Живков и постоянно се сравнява с него. Боко е извън пътя. Не коментирам ниската култура
  • 26 333

    19 5 Отговор
    Що за човек може да се задържи на власт чрез репресии? Човек, който вече не е наред с главата и е далеч от действителността , трябва да бъде изритан от народа, за да се върне България към нормалния начин на живот!
  • 27 Нойзи

    20 5 Отговор
    Жалък, уплашен, безидеен, треперещ да не му се разследва цялото управление, взимащ все по-глупави решение и потъващ в блатото на безизходицата. Смешен, трагикомичен и се прави, че не му пука, готов да избяга веднага, стига да не изглежда долно и предателски към тези които лъга повече от 10 години. Днес ги събира и защо, търси някакво спасение. Защо никой от фалшивата му партия не го попита за милиярдите с които ограби и тях, колко са и къде са скрити? Какъв е произхода на парите в стаята му, златото, защо твърдо ни заби като най-бедна и корумпирана държава в ЕС? Тези 3 000, едва ли толкова ще дойдат, защото излагацията на Вижда им е огромна и световна и всеки по-нормален знае, че на всички нива ще се търси отговорност за причинената разруха и упадък на държавата и държавността!! Публично ще бъдат заклеймявания дълги години напред и гледани с презрение, а някои дори и бити за гадориите които са вършили.
  • 28 Риторичен въпрос

    5 20 Отговор
    Къде виждате репресия от страна на Борисов, има ли автора връзка с релаността?
    Репресият се опражнява от протестиращите, платени от Божков, целящи сваляне на легитимната власт и поставяне на БСП и ДПС на чело на държавата с цел НЕКОНТРОЛИРУЕМО РАЗГРАБВАНЕ!
    Явно е че ФАКТИ публикува статии, подкрепящи Божков, а без да ви плаща едва ли бихте си дали толкова много зор да плюете и да пишете жалки глупости.
    Един път да имаме успешен премиер и вие се задавихте от завист, от алчност да го съсипете, за да окрадете страната
  • 29 Софиянка

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Много точно го каза!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Вече

    3 10 Отговор
    ни вбесява те с лъжите си. Затова ще има Борисов 4
  • 31 Факти

    2 4 Отговор
    е медия на Прокопиев както Медия пул, Дневник и други. Така, че лъжат като за световно като Каната от БТВ то
  • 32 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "MGewehr":

    Я не бъди наивен.Пари навсякъде,за всичко и на всеки трябват.В кой свят живееш?
  • 33 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "илия":

    Илия Илия и ти с тях в килия🙂
  • 34 Кано

    3 4 Отговор
    Няма нормален диалог всички искат да се режат глави ,Др Червено тиквеници идват избори защо превръщате наша София в гето.Като не искате ГЕРБ на изборите си турете когото искате Симеончо ,Иванчо, Жанчо , Корнелия , имате богат избор.НО СЕГА НИ ОСТАВЕТЕ ДА ПО ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО БЕЗ НАГЛИ МУТРИ ВСЯКА СУТРИН ПО Телевизите
  • 35 Мими

    3 5 Отговор
    Може Борисов да е всякакъв,обаче.......опичайте си акъла,защото тези дето дебнат да го заменят,са многократно по-долни!!!
  • 36 В.В.П.

    0 9 Отговор
    Нищо не става от ШОПИИИТЕ.... ОПЪВА СЕ ТОЛУПА,А????...ЖИЛАВА ТИКВА....ЩЕ ВДИГНЕ ПАРИТЕ НА НОМЕНКЛАТУРАТА,ТАМ ШЕ ДАДЕ НЯКОЙ ЕВРО...ЩЕ ПОДКУПИ БАЛЪЦИТЕ..И ЩЕ СЕ РАЗМИНЕ....И КАТО МАЛЪК МУ СЕ Е РАЗМИНАВАЛО НА ТОЛУПЧЕТО......ВСЕ ДРУГИ СА ИЗЛИЗАЛИ ВИНОВНИ.......СТЕГНЕТЕ БУЗКИ,ШЕ ИМА ОТМЪЩЕНИЕ....СЪВЕТ ОТ СЕЛЯНИН....ГОТВЕТЕ СЕ ЗА БОРИСОВ 4
  • 37 Активист на БКП

    3 3 Отговор
    БСП от репресии се не плаши ! Венсеремос !!!!
  • 38 Матей

    7 1 Отговор
    Бойко защо я прави тая шантава конференсия,не само за да си хвали с разни измишльотини и работи,каквито въобще не ни влазят в работа.Асфалт не се яде НАЛИ,Разните му евро-проекти и бюджетни разходи не ползват материално широката общественост.Следователно,той извърта нещата,така като му уйдисва,изопачава и извращава,говори неща ,които изглеждат благоприятно,а от друга гледна точка е страхотно мазало.Фанфарон,дрънкалник,това е тоя надут пуяк.
  • 39 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    САМО ДОБАВЕТЕ : ЧАСТНИЯТ ИНСТИТУТ ...ИЗДЪРЖАН ОТ МАФИОТСКАТА СТРУКТУРА НА БИВШИТЕ ДС ...!!!!!!!!!!!!
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "оставка":

    Бойко Борисов Ви “изработи” всички кукловоди и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.
  • 41 еха

    1 4 Отговор
    Явно тези 29 милиарда ви бодат в някои задни части и не можете нормално да седнете и помислите - то би такава излагация, ама вашата "обоснован" и черноглед анализ минава всички граници на тенденциозност и лъжи! Много ви се иска да познаете, ама не - както винаги впрочем!!!
  • 42 гладна кокошка просо сънува

    2 5 Отговор
    " Протести Лято 2020 са най-мащабните като география, участие и заряд" - е по-опашата лъжа не бях чел! тия хора кого заблуждават при днешните средства за масова информация - нали ги виждаме колко са масови или е така само в болните им мозъци!!!
  • 43 Бой Джордж

    4 1 Отговор
    Свърши вече ерата на Ким Тик Вун,който не е разбрал си е за негова сметка.Сега центробежните сили от различни интереси ще разцепят партията и е въпрос на късмет и анализ меркантилните и кариеристите да се преформатират
  • 44 Млад весел гербер

    0 1 Отговор
    Отиваме при Цецоо,ша-ля-ля-ла,
    Отиваме при Цецоо,шаа-ля-ля-ла!
  • 45 НИКОЙ НЕ ИСКА

    4 1 Отговор
    МУТРАТА. ВСИЧКИ ГО ПСУВАТ, А ТОЙ ПИТА: ДЪЖД ЛИ ВАЛИ ?
    БЪЛГАРИЯ ИЗОСТАНА. КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ТЯ ДА ИМА ЕДИН ОСЪДЕН
    И ВКАРАН В ЗАТВОРА "ПРЕМИЕР". А ТОЙ ОТДАВНА ГО Е ЗАСЛУЖИЛ...
    МАРШ В ПАНДЕЛАТА ...