Last news in Fakti

5 Август, 2020 11:57 6 920 51

"Има такъв народ" няма да бъде патерица на ГЕРБ. Със сигурност!

  • слави трифонов-
  • няма такава държава-
  • тошко йорданов-
  • бойко борисов

С кого партията на шоумена смята да си сътрудничи в един бъдещ парламент и кого няма да подкрепи

"Има такъв народ" няма да бъде патерица на ГЕРБ. Със сигурност! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скри ли се Слави Трифонов от протеста? С кого партията на шоумена смята да си сътрудничи в един бъдещ парламент и кого няма да подкрепи – въпроси, на които отговаря Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ".

 

Г-н Йорданов, национално представително проучване на „Алфа рисърч" от края на юли показва, че – ако изборите биха се провели „тази неделя" – „Има такъв народ” би била трета политическа сила, след ГЕРБ и БСП. Изглежда партията печели, заедно с „Демократична България”, най-много от протестите срещу правителството. Същевременно се чуват и скептични към цитираните данни гласове, които обвиняват Слави, че всъщност „се е скрил” от протеста. Как си обяснявате този ръст на подкрепата за формацията, как отговаряте на въпросните обвинения?

Т. Йорданов: Не бих искал да коментирам българска социология. Горчивият ми опит около провеждането на референдума от 2016 показа, че към българската социология човек трябва да подхожда с огромни резерви. Не искам да обиждам, но си спомням тогава какви резултати даваха нашите агенции за референдума, както и каква беше социологията на белгийската агенция Kantar. Много добре си спомням, коя агенция позна… А иначе дали хората ни подкрепят ще се види на избори. Да, предполагам, че ни подкрепят – ние тази партия я направихме заради това, че политическата класа изхвърли референдума в кошчето, а 2.5 млн. българи ясно заявиха какво искат. Направихме партията, за да може решенията на референдума да бъдат превърнати в закон. Така че е логично да предполагам, че имаме някаква подкрепа. Не знам какво означава „Слави да се скрие от протестите”, ТВ 7/8 отразява протеста постоянно. Ако трябва да съм честен, мразя думата „партия” – хората от „Има такъв народ” са на протеста защото са граждани. Г-н Слави Трифонов ясно е заявил, че подкрепя напълно гражданите и смята, че исканията – за оставка на кабинета, за предсрочни избори, за оставката на Гешев – са справедливи. А това, че Слави не ходи по площада и не вее партийно знаме е правилно, според нас, защото това е граждански протест. Когато падне това правителство и дойдат изборите, тогава всяка партия ще си извади платформата и хората ще решат на кого да гласуват доверие.

Готови ли сте за избори, как върви изграждането на структурите? Как гарантирате, че този път вместо „калинки”, в парламента няма да попаднат, да речем, „щурчета” – вкарани от вас там?

Т. Йорданов: Ние се готвим за избори когато и да са те; определено много преди да бъде регистрирана партията. Още докато бяхме в бТВ беше ясно какво ще правим, като видяхме, че там няма свобода. Неслучайно правихме „кастинги” – както ги нарекоха журналистите – с тази цел. Във властта трябва да влязат хора с достатъчно висока степен на образование и морал; такива, които могат да покажат, че това, което са завършили, могат да го правят. Така че е просто абсурдно да има калинки, щурчета и други бръмбарчета. Крайно време е т. нар. „политически елит”, да има образование и способности. Иначе гаранция, че един човек е безкрайно честен няма – няма политик, който да може да гарантира с главата си за всичките си хора. Но има екзистенц минимум на образование и професионални способности, който е задължителен. А в момента наблюдаваме простаци с власт.

Каква е Вашата прогноза: как ще се развие протестът, ще видим ли оставка на премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев?

Т. Йорданов: Всяко нормално управление досега би подало оставка. Никога не е имало такава демонстрация на корупция. Дори ако върна лентата назад - не мисля, че някой от всички бивши премиери – ако бъде заснет с 2 млн. евро в шкафчето, патлак до главата, и чатове между финансовия му министър и крупен бизнесмен, за това как да бъде легализирана една кражба от бюджета – не мисля, че който и да е от предишните би останал на власт, при такива разкрития. Всеки от предишните би си тръгнал веднага. Тук наблюдаваме тежко дебелоочие на хора, които са по-близко до криминалните елементи, отколкото каквато и да е политика. Дори не мисля, че комунистите, които всички сме нарочили, биха си позволили нещо подобно. Поради това не мога да прогнозирам докога тази клика ще стиска властта; най–вероятно ще стиска докато може. А Гешев според мен ще е втора стъпка (т.е. след оставка на Борисов – б. а). В сферата на фантастиката е Гешев сам да подаде оставка или ВСС да му я поиска.

Има подозренията към „Има такъв народ”, че в следващия парламент ще бъде патерица на ГЕРБ – Вашият коментар?

Т. Йорданов: Искам да се хвана на бас с този, който го твърди, на толкова пари, колкото каже!

Само да не залагате в банкноти по 500 евро…

Т. Йорданов: Не мe интересува, защото ще спечеля! „Има такъв народ” няма да бъде патерица на ГЕРБ със сигурност!

И все пак – социологическите изследвания показват, че следващият парламент ще бъде много фрагментиран – с кого бихте работили заедно? Бихте ли работили например с „Демократична България” (ДБ) и при какви условия?

Т. Йорданов: Според мен в следващия парламент нещата ще се случват на две нива. Първо: всички срещу ГЕРБ и ДПС. Второ: ние отиваме с конкретни, ясни цели; ние искаме нещата, за които хората казаха „да" (намаляване на партийната субсидия, за електронно гласуване, за мажоритарен вот) – искаме те да станат закон максимално бързо. Всеки, който иска това да се случи, е добре дошъл да гласува с нас в тази посока. Това е нашата цел.

А оттам нататък – по другите политики?

Т. Йорданов: Като му дойде времето. Ние от „Шоуто” винаги сме правили нещата последователно и сме изпълнявали това, което сме казвали. Включително относно референдума. Така че нека първо постигнем тези цели. Тогава ще видим следващите. А същият въпрос (за евентуално партньорство – б. а) може да се зададе и на ДБ. Не виждам кой би казал „не, аз съм по умен от вас” на 2.5 млн. души. Тези, които го направиха, сега са на път да си ходят.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ако е така

    39 40 Отговор
    Ами щом няма да е с ГЕРБ, Значи ще е в коалиция с БСП! Браво !!! АТАКА 2-ра серия :))))

    Коментиран от #15, #27

  • 2 ротации

    40 30 Отговор
    Заменяме Марешки с Трифонов след това с Иванов, Петрив и така докато има публика.
  • 3 историята

    39 17 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според мен в следващия парламент нещата ще се случват на две нива. Първо: всички срещу ГЕРБ и ДПС."

    И от АТАКА така казваха --- А после КОАЛИЦИЯ с ДПС и БСП!!!
  • 4 Тошко Козарев

    45 11 Отговор
    Има такъв народ,но няма такива дебили.
  • 5 КОНТРАТА

    57 10 Отговор
    И Яне Янев така говори и Волен Сидеров, и Николай Бареков, и Обединените патриоти!
  • 6 AzAzAz

    31 9 Отговор
    Вярно е, той от 20 год. си е патерица на Газпром.
  • 7 гост

    25 18 Отговор
    Тия пък кой ги излъга? Ама има доста заблудени ,дето 31 години търсят някой да ги ,,оправи, и като нищо ще ги вкарат в парламента. Новата ,,воля,, ще бъдат ми се струва. Празни приказки и въртене накъдето духа вятъра.Депутатството си е сладка работа,а тв 8/9 е пред фалит и бонги нема.
  • 8 Някой си

    30 19 Отговор
    Лъже дългия!
    Първи ще се прегърне с Бойко тоя, като едно време на диванчето в шоуто му......само дето не се разцелуваха!
  • 9 chi

    40 17 Отговор
    Трифонов иска дебело да намаже филията и ни моли да му помогнем за това. Още един кандидат тулуп...
  • 10 Те щото

    41 18 Отговор
    хората ще се юрнат да избират поредния комплексиран нарцис , страхливец , който без охрана две крачки не може да направи , водач се гласи да бъде ! Хайде стига с поредните тъпотии !
  • 11 Славуца

    33 17 Отговор
    Дългия се върти като обран евреин и се чуди накъде да хване.

    Коментиран от #20

  • 12 Мара Мичковица

    19 14 Отговор
    Няма да бъдем патерица, Вервайте ни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шопо

    20 27 Отговор
    Какъвто и да е ,тоя поне влиза богат в политиката,а не беден като Бойко Борисов и Кутка Караянчева!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Елементарно

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "ако е така":

    -типично по гербаджийски - и двуполюсно мислене, характерно за кръгозора на Вожда. "Който не е с нас, е против нас" - кой го беше казал? Попрочетете малко, има една книга - 4Изкуството да управляваш", не е по "Винету"...
  • 16 Еххо

    23 11 Отговор
    Че кой ги иска тези смешници голяма лъжа,, за малки уста, Славчо не беше ли от мутренска импрерия. Забрави за автогарата това е сляпо да погледне а неговите милиони от шоуто на слави ли са❓❓❓❓❓
  • 17 Уххха

    19 9 Отговор

    До коментар #14 от "Шопо":

    И от каде забогатя. Къса памет имаш
  • 18 Я ПЕЕВСКИ ХАХАХАХАХ

    15 8 Отговор
    Новото лице на Шиши
  • 19 Каква

    18 6 Отговор
    политика ще ми прави тоя несигурен в себе си човек , бе , който става по - нисък от тревата , ако срещу него е някой силен , с голяма власт и пари ? Да не говорим колко е лабилен и нерешителен ! Какъв ти ми лидер ? Не е за тая работа !
  • 20 Не го подценявайте

    17 12 Отговор

    До коментар #11 от "Славуца":

    - за разлика от ГЕРБ, където простащината на Вожда не допуска присъствието на умни и образовани, тук не е така - явно "мозъчният тръст" на Слави Трифонов е добро негово вложение. / Уточнявам - не понасям чалката и чалгизацията, нито "духовитостите" на Трифонов - но фактът си е факт . Добре плаща на тези, от които има нужда - и те си вършат добре това, за което са им платили. Сравнете ги със Севдето например, а?/

    Коментиран от #47

  • 21 Пламен

    16 4 Отговор
    Гласувам за Станислав, ако го видя да пие кафе в Плевен сам без анаболовите дрисни, които са с него. Пример - Найден Зеленогорски. Сам и в центъра на Плевен пие кафе!
  • 22 Петьо Петров

    12 10 Отговор
    Интересно как троловете четат избирателно и слагат каруцата пред коня.Не виждам,какво не искат повече от това да имат право на електронен глас,мажоритарен избор/да могат да гласуват за личности,заставащи с лицето си,миналото си и експертните качества,които притежават,а не калинки и парашутисти/, да облекчат народа с по-малко пари за субсидии, да намалят депутатите на 120 от 240 или да има пряк избор на главен прокурор и областните полицейски шефове?.Но нищо,все ще преброим пилците, наесен или напролет!

    Коментиран от #48

  • 23 2loop

    1 3 Отговор
    Да не забравите пенсионерите и инвалидите
  • 24 габровец от варна

    19 9 Отговор
    Поредната изцепка на малоумния халтураджия и пасмината му. Трябва отсега да е ясно че тоя ЕДИНСТВЕНО иска да лапа държавна пара! Усетил е явно мазнинката и всячески се стреми да плюска. Стига с тия Барековци!!!!
  • 25 Пешо

    16 8 Отговор
    Тия и за патерица не стават.
  • 26 Doni Brasko

    11 8 Отговор
    Тия от гроб днес имат конференция и тролчетата се надпреварват да се харесат на Бойко ефенди.
  • 27 Антиседераст

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "ако е така":

    И защо трябва непременно дае в коалиция с други?Целта е да може сам да състави правителство. Има ли коалиция нищо няма да се промени.
  • 28 Баницата...

    8 2 Отговор
    Естествено, че няма да си патерица... Най-много да си поредния около масата и сърцето на ДП. Но след изборите ще разберем колко близо ще бъдеш допуснат до менюто... Блаженни са вярващите които ще гласуват да поредния проект...
  • 29 ссссс

    8 5 Отговор
    Стига сте плюли бе,само Слави не е бил в политиката, да ва ева...изберете си бою!!
  • 30 Елена

    6 6 Отговор
    Ами на кой друг да дадем шанс,предложете!

    Коментиран от #32

  • 31 BMW5

    7 1 Отговор
    Щом е "със сигурност" значи работата е ясна.
  • 32 габровец от варна

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Елена":

    Стига сме давали шансове! 30 години шансове даваме! Въпроса е: можеш ли да вършиш дадена работа или не! Ако не можеш пък лъжеш,много бой съд и затвор! Като отодеш на работа не ти дават шанс,а искат да правиш нещо.
  • 33 8644

    11 2 Отговор
    "... в момента наблюдаваме простаци с власт..."
    А ние наблюдаваме простаци, откакто ви гледаме на екран ; затова и спряхме да ви гледаме. Имате ГРАНДИОЗЕН принос за ОПРОСТАЧВАНЕТО на "ТОЗИ НАРОД" !
  • 34 местен

    8 1 Отговор
    Добре, читав, честен и т.н. , а за целувките с Илия Павлов какво да кажем.......?
  • 35 Представяте ли си

    5 1 Отговор
    Славчо Премиер, а балет Магаданс, Ванката, Годжи и Гъмзата в парламента ... и безкрайни вечери на Северозапада в политиката ... инвестицията на новия арендатор на Летище София и Терминал 2 със сигурност ще излезе на далавера
  • 36 Диамантената ръка

    7 3 Отговор
    Тея главанаци ще се хванат с Манолова и Корнелия и накрая и те ще ядат бой..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Политолог

    6 2 Отговор
    Тая смешна структурка дали някой ще опре до нея или до този плитк0умен ч@лгар0-пр0здоват палячо??
  • 39 всичко

    6 1 Отговор
    Си Е заради мазнинката!
  • 40 само

    3 2 Отговор
    Да питам понеже бързам,ами шоуто на Слави по коя програма ще го излъчват ????
  • 41 3275

    3 4 Отговор
    Слави, пyтк0, отдръпни се от партията "Има такъв народ", за да стане първа политическа сила!
  • 42 ха ха

    2 2 Отговор
    Със сигурност ще бъде...
  • 43 ke da

    5 5 Отговор
    За да не рискувам с гъвкавостта на гръбнака на Слави Трифонов , ще гласувам за Христо Иванов , най-последователно представящия се политик за правна реформа и гарантиране на пазарна конкуренция на всеки инвеститор , чрез справедливо и навременно правораздаване , дърпащо икономиката ни яко напреде си!

    Коментиран от #45

  • 44 ШОУТО СЕ МЕСТИ НА ДОНДУКОВ 1

    4 2 Отговор
    ДА НЕ СИ ПАТЕРИЦА НА ГЕРБ СЛАВЧО ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е ЗА ДА ПОЛУЧИШ ДОВЕРИЕ --- НЕЩО Д КАЖЕШ ДРУГО ТРЯБВА , А ТРЯБВА И ДА ГО ДОКАЖЕШ .............. ЗАСЕГА СИ РАВЕН С ДРУГИТЕ - ГЕРБ И БСП , ДПС И ПАТРИОТИТЕ ТОЕСТ СИ СЪЩИЯЛЪЖЕЦ И ДЕМАГОГ А МАЛКИЯ ТИ ОПИТ ТЕ ПРАВИ И ПРЕДСКАЗУЕМ СТО ХОДА НАПРЕД ! ОБОБЩАВАМ ПАК -- СЪЩИЯ ЛЪЖЕЦ СИ , НЕ МОЖЕШ ДА ГО СКРИЕШ !
  • 45 МИСЛИ БЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "ke da":

    ХРИСТО ИВАНОВ БЕШЕ МИНИСТЪР ПРИ БОЙКО -- ТОВА НЕЩО НЕ ТИ ЛИ ГОВОРИ !?
  • 46 🧳🧳🧳🧳🧳🧳🧳🧳🧳🧳👍

    0 0 Отговор
    Има народ няма пари🥵 Няма народ има пари 🤭 ДА ГЛАСУВАМЕ Всичко е пари 👍
  • 47 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не го подценявайте":

    И какъв е "мозъчният тръс"т на чалгаря - банда сервилни, нереализирали се драскачи, способни само да бистрят голямата политика с хоремашкия си жаргон, без абсолютно никаква истинска визия за промяна на системата.
  • 48 Пълни глупости,

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Петьо Петров":

    Тошко, и си го знаеш. Няма как да се случат "директивите ви", защото само ВНС може да го направи. Просто гъделичкаш простолюдието, че нещо може да промените. Не можете! Нито имате капацитет, нито компетенции и визия, нито пък морал за да го направите.
  • 49 По размерът ще го познаеш

    1 0 Отговор
    Абе какъв Герб, чисто ДПС-арска формацийка си е!!
  • 50 Аре

    3 0 Отговор
    Моля? Да гласувам за чалгари който с години опростачваха поколения българи. Съжалявам. Как става тая работа от чалга на политика.
  • 51 Коментатор

    2 0 Отговор
    Тези дни видях, че С. Трифонов с неговата нова партия има електрална подкрепа около 15%. В същото време Демократична България, респективно Х. Иваннов - малко повече от 6%. Да приемем, че данните са точни. Недоумявам как българина може да се подхлъзва толкова лекомислено и да вярва на химери и на празноглави дърдорковци. Как С. Трефонов от шоумен ще се превърне във вещ политик е въпрос, на който трудно може да се отговори. Плямпането на общи приказки, дори разкриването на истински проблеми не означава, че този който ги приказва става за политик. Нима след като С. Трифонов се изхаби в едно поприще ще търси спасения в политиката? Верояно - да. След като регистира партия. Но той ще е следващият Бареков, Симеонов и Марешки, че и като царя дори. Партията на Трифонов е пример как се създава политическа организация само заради самото и съществуване, за задоволяване на лични апетити да оправяме държавата и кой знае още заради какво. Какви ценности изповядва партията на Трифонов, каква обществена прослойка представлява? Тези въпроси нямат отговор и докато се създават партии заради една личност, която има политически амбиции, без принципи и без ясна социална продкрепа, изчезването на такава политическа организация е гарантирано. Еднодневни партийки са гаранция за безпътицата в българската политика, лутането насам-натам и забаване на развитието на страната. Сл. Трифонов ще бъде поредият балон в политиката, който вместо да укрепи партийната система в страната ще внесе