5 Август, 2020 20:30 4 658 44

Франс Прес: Коронавирусът опустоши българския туризъм

  • туризъм-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • слънчев бряг

Правителството в София се опита да смекчи удара, но усилията засега изглеждат безплодни

Франс Прес: Коронавирусът опустоши българския туризъм - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма никакви туристи. Проточили са се безкрайни редици от празни чадъри и шезлонги. Правителството се опита да смекчи удара, но усилията засега изглеждат безплодни, пише Франс Прес за проблемите в българския туризъм.

 

"Нуждаем се от поне 100 чартърни полета на ден", казва пред Франс Прес Пламен Копчев, шеф на Асоциацията на хотелиерите в "Слънчев бряг". Агенцията определя курорта като "туристически мамут", който е предназначен за масов туризъм. И обяснява, че заради пандемията притокът на туристи драматично е намалял.

"Няма никакви туристи"

„На най-бедната страна в ЕС ще бъде нанесен тежък удар от срива на туристическия сектор, който възлиза на 12% от годишния ѝ БВП.“ Франс Прес обяснява, че България първоначално се е справяла добре с коронавируса, но в момента се озовава в условията на нова вълна. Заради нарастващия брой зарази няколко западноевропейски страни ограничават пътуванията до България.

„Никакви ги няма британските туристи, които иначе масово се търкалят по плажовете. Само тук-таме по някое чешко, полско или румънско семейство се разхожда по брега или по пустите алеи и се радва, че хотелският басейн е единствено за него. Проточили са се безкрайни редове от празни шезлонги и чадъри, а търговците, които продават надуваеми птици фламинго и други плажни потребности, се мотаят без работа.“

Неделин Янков, управител на плажен бар, казва пред френските журналисти: „Оборотът ни е спаднал с 90%. Просто няма чужденци, малко са и българските летовници.“

А чешката учителка Ленка Свободова, дошла на почивка заедно с група приятели, се радва, че поне барът работи – нищо, че хотелът е запълнен едва 15%.

Усилията изглеждат безплодни

„Франс Прес“ припомня, че българското правителство се опитва да се справи с кризата и с тази цел стартира кампания, призоваващи българите да почиват у дома. „Министерството на туризма реши да субсидира чартърни полети и дори разреши на туристи от страни извън ЕС (например Израел и Кувейт), които представят отрицателен тест за коронавирус, да летуват в България. Всички тези усилия обаче изглеждат до голяма степен безплодни.“

Агенцията информира, че летището на Бургас този сезон е приело само 400 полета – вместо очакваните 2800. Пламен Копчев нарича този срив „безпрецедентен“: „Никой от нас никога не е предполагал, че може да ни сполети такова нещо,“ казва хотелиерът. И обяснява, че половината от 150-те хотела в „Слънчев бряг“ са затворени.

„Масовият туризъм в познатия ни вид навярно няма да изчезне, но ще премине през години на сътресения,“ добавя Копчев и цитира оценката на германски туроператор, според която, равнището от 2019 година вероятно ще бъде достигнато чак през 2022 година.

Българите масово поеха към съседните Гърция и Турция

„Франс Прес“ припомня, че миналата година над 9 милиона чуждестранни туристи са посетили България, а правителството дори се надявало на увеличение през тази година. „Кризата може да засегне икономиката, но има и хора, които смятат, че от нея е възможно да има и полза: ако се преосмисли моделът на масовия туризъм, довел и до строителен бум.

Защото бурното строителство по цялото крайбрежие, дори в защитени природни резервати, охлади у мнозина българи желанието да почиват у дома – въпреки усилията на правителството. Вместо това те масово се насочват към съседните Турция и Гърция. Дори дългите опашки на Кулата и изискването на гръцката страна да представят отрицателен тест за коронавирус не възпира българите, поели на юг,“ коментират френските журналисти.

Екология и масов туризъм

По-нататък в кореспонденцията от България „Франс Прес“ пише за незаконното застрояване на плажната ивица и цитира еко-активистката Кремена Ватева, която посочва различни вратички, които се използват за незаконни строежи.

Става дума и за скандала със строежа на Алепу. Кремена все пак е оптимист, тя смята, че щетите, нанесени на природата и на Черноморието могат да бъдат поправени. Но кореспонденцията завършва с едно не толкова оптимистично коментарно изречение: „Дали обаче това би било в съзвучие с амбицията на България да съживи туристическия си бизнес?“


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🐷 Боко ТИКВАТА

    68 7 Отговор
    Аз опустоших всичко.Цялата страна я направих кочина.ГРУХ.🐷
  • 2 Гост

    58 3 Отговор
    Не сте прави! И Николинка много помогна.
  • 3 Антимилиционер

    12 48 Отговор
    Заради неукия Магър тук се взривихме от заболели за 2 месеца. От 200, станаха 12 200. Няма такива ц.вули като родните.

    Коментиран от #18, #34, #44

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тито

    47 1 Отговор
    Само така фалит ще ви вкара във правят пъп алчни идиоти.

    Коментиран от #22

  • 6 Арсенал Казанлък

    73 1 Отговор
    Не коронавирусът ,а родните мутри съсипаха черноморието

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Изберете Българското

    50 3 Отговор
    Мутри, чалга, коври и вайняно море... ми, НЕ!!!
  • 9 ФАКТИ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ръмпези":

    За ТИКВАТА и Рада ДЪЛБОКАТА може, ЗА ТЕБ НЕ МОЖЕ.
  • 10 Парадокс

    50 2 Отговор
    Парадокса е че продължават да строят хотели и в морето са влезнали почти, даже мутрите и в морето ще почнат да строят и хотелите им, ще стигат от другата страна на Черно море до Грузия.
  • 11 българина

    11 4 Отговор
    с мамум на власт, мамут на Св Влас
  • 12 Иванов

    33 6 Отговор
    Само след месец всеки един българин ще усети лично кризата в бранша. Няма значение дали е почивал в Гърция Турция или не е ходил никъде. Туризмът генерираше огромни външни средства които пряко подпомагаха търговци производители и хора в заети в транспорта и услугите. Може и да не е бил на нужното ниво но погледнато реално в Държавата всеки един отрасъл е на същото дередже. Това е заради кражби корупция беззаконие и незаинтересованост на правителството поради първите три действия.

    Коментиран от #29

  • 13 Някой си

    25 5 Отговор
    НЕ, опустошиха го Бойку и щаба Му, и мутрохотелиерите по Бетономорието!
  • 14 München

    48 4 Отговор
    Какъв туризъм, бе Муньо? Превърнахте курортите в бетон, морето в септична яма. Кой ще повтори почивка в България?
  • 15 Бою вируса

    27 6 Отговор
    Цялата държава опустоши, вие за едно море кафево се вайкате
  • 16 РЕАЛНОСТ ПРЕС.

    31 3 Отговор
    Българският туризъм бе опустошен от зверската непотдаваща се на описания алчност на бг.фирмаджии-мародери.
    Подкрепена абсолютно законно чрез закон разрешаващ спекулата с цени и надценки.
    Това е реалноста !
    Иначе всеки е свободен да лъже себе си както намери за добре.
  • 17 Чочо

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Арсенал Казанлък":

    Мутрите не ги мисли хотелите баровете и казината са им за друго а не да правят реален туризъм. Те средства си имат от други неща достатъчно. И десет години да са им на половина пълни хотелите още по добре за тях. Нормалните хора в туризма обаче не ги виждам как ще изкарат до пролетта. И не мутрите а държавата е виновна за концесии презастрояване и разпределяне на блага.
  • 18 1-20

    3 23 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Мангъра вече не се изявява в медиите. С право го е страх от линч.
  • 19 сива икономика бг

    23 1 Отговор
    аз, като повечето българи, на българския туризъм му желая бавна смърт
  • 20 поданик

    23 0 Отговор
    Мутренското ни море няма място на картата на нормалните туроператори. Тази година на 10.07. например, цените във всички заведения в Китен скочиха с 10-20 процента, сякаш имаше опашка от туристи, толкова закъсали, че готови да консумират всякакви боклуци. Преди тридесет години, по времето на предпоследния диктатор, цените също бяха дирижирани и съгласувани навсякъде. Разликата е в това, че тогава за еднаквите цени следеше милицията и ДС, а сега това е делегирано на мутрите, които затлъстяват с т.н. такса спокойствие.
  • 21 Пурко

    25 0 Отговор
    Не коронавируса опустоши туризма, Ами мутровируса
  • 22 Мурджо

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тито":

    Верно ъ! Туризмът е тънка работа, не е за алчни разбойници. Справка - с. Гела, супа от коприва - 9 лева. Да ви е сладко!
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 13 Отговор
    .........глупаците знаят само да ревът. Приморско се пука по шевовете...Всички чадъри на Южния плаж още до 10:30 са заети...
    Порция шкембе чорба на Юг е между 3,20 и 3,60 лв., според заведението... Цацата,- твърдо 1,00 лв. за 100гр. Телешки стек около 8,50 - зависи много от грамажа на порцията, а не толкова от заведението... Цените на чадърите са с около 50% надолу. Морската вода е кристално чиста, без нашествия от медузи и водорасли, което е доста необичайно...Такова хубаво лято скоро не cъм имал!

    Коментиран от #24, #35

  • 24 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Братчед, точно юли-август да ми говориш, че няма водорасли.....може,кочините наречени хотели не бълват толкова органика,че да цъфтят толкова водораслите.....
  • 25 герб вируси

    7 2 Отговор
    Защо наричат Ангелкива и Тиквата коронавируси, те са много по пагубни ит короната !
  • 26 Истината

    14 1 Отговор
    Не короната, а алчността и бездарието на бг хотелиера унищожиха туризма. Значи все имат оправдание, то не беше "евтини" туристи..... лоша министърка.......... голямо ДДС, сега и короната ..... Все някой друг им е виновен, а те са идеални.......Настаняват гостите върху мухлясал матрак. Тази смърт беше предизвестена. Нека фалират сега всички неконкурентни и Ние потребителите да получаваме това, за което плащаме.
  • 27 Кьорави

    11 0 Отговор
    Много тикви засяхме! Те затова няма туризъм! Нали хотелиерите се ерчеха, че ще докарат работници чужденци! Бетонираха лайняното море, мутра до мутра и на какво се нядяваха? Има и един от филибето /също с хотел/, който започна с девиза - да изработиш клиента! Само че балами веке нема!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    А така,обясни им на форумните умници.12% от БВП няма от какво да се компенсират,ако ще и извънземните да са власт. Хубав,лош.имаше си хора за навсякъде.Много заблудуни,нямащи понятие от туризъм, си мислят че всичко друго е виновно, но не и пандемията.

    Коментиран от #33

  • 30 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Колко човека от Франц прец са се киснали в черноморските води сред фекалиите ?? Колко от тях са яли "шопска", едва покриваща дъното на чинията за 8 лева ? Колко от тях са лежали на "дълъг стол" под "омбрела" за 40 лева дневно ? Да не говорим за хотела със "седем" звезди !? Много от сиромашките българи се докосват до европейските курорти, брегове крайморски , и обслужване общочовешко. Каква корона-вирус бе многознайковци? Българите, те бягат от черноморския си бряг !!! Постоянно питам: Къде и колко пречиствателни станции са построени по брега ? На колко населени крайморски селища и къде бе направена мръсна канализация ?? Няма отговор !!! Не съм обикалял много-много по Ривиери и Лазурни брегове, но в Испания от Розес до Мурсия на Средиземно море, как на един плаж поне не ме спряха и да кажат : " Това е на Доган, пардон, на Хосе Родригес"или друга мутра или политик ?! Но по тях брегове събаряха бетотнни сгради........и в България ще дойде това време. Френците да не се тревожат - ще се оправят нещата - да престанат да дават пари на крадливите ни политици , за този дето духа !!!
  • 31 номад

    4 0 Отговор
    1 селски бекове с татуси и гледащи лошо няма как да стане
    2 плащане на празни столове на масата такса тоалетна хартия 5 лв няма как
    3 паркинги по 20 лв на ден
    4 барбарони и шезлонги
    5 измама с грамажи в порцийте също порцията я мерите с чинията
    6 селските изпълнения по баровете с охранители също
    ОЩЕ МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ ЩЕ ИМА ОПАШКИ ЗА КЪМ ГЪРЦИЯ !
    По-добре 1500€ в Гърция отколкото 2000лв в Бг и срязани гуми и надрани с ключ коли
    Айде с здраве аз нерви за късане нямам
  • 32 Б.Б.

    0 0 Отговор
    Повечето хотели са построени от мутри. А мутрите имат мазнинка и ще издържат. Не ги мислете
  • 33 123

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Какви 12% от БНП от туризма, в България по официални данни туризма генерира 3 милярда евро или 5 милярда и осемстотин и 50 милиона лева или малко под 5% от БВП на България от 115 милярда лева. Разбира се реалната сума по която туристическите бизнесмени не са платили данак печалба е около 12-13 милярда лева.Работниците им които не са били осигурявани тези бизнесмени сега ще са на издръжка на данъците на всички други работници. А и самите Бизнесмени искат да получат подаяния от държавата, за ядът и пият отново за сметка на цървулите както те се изразяват.
  • 34 Така е, но ще ти

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    слагат минусите. НОЩ им бил съсипал бизнеса. Мерките бяха въведени на 14-и март, а тогава зимният сезон почти беше приключил. А повечето приключиха в началото на май.Ама рев, че не работели дискотеки, барове и фитнеси.Е, пуснаха ги да работят и какво? Всички се държат като отвързани и не спазват елементарни правила и после рев, че няма туристи... Ами няма да има. И зимният сезон ще е в канала, ако продължава стремглаво да расте броя на заразени и починали. Ама нали си имаме "протести". Те сигурно привличат допълнително туристи? И дали ако някой друг вместо ГЕРБ управлява ситуацията би била различна? Ха дано, ама надали... Като гледам какви коалицийки се заформят предизборно...
  • 35 За българите, които

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    имат работа и доходи тази година е много по-достъпно българското море. На Албена чадъри и шезлонги са по левче. В свободните зони дори има безплатни шезлонги. Във Варна са по 50 стотинки. Е, в Албена има 10 лв вход за комплекса, но миналата година бяха 2 бариерите и се плаща ха по 20 лв на кола на 2 бариери, за да паркираш в близост до плажа. Но чужденците са малко. Предимно румънци. Така, че няма как да са пълни хотели, ресторанти, капанчета, барове. И затова доста от тях са затворени. А съответно това се отразява и на заетостта на хората в туристическия бранш. Няма нищо общо това нито с ГЕРБ, нито с НОЩ.Световната пандемия и коронавирусът са причината. В КАН - Франция е същото. Няма ги богатите туристи с безумно скъпите коли, доста празно и глухо е и там. Магазини и бутици предлагат огромни отстъпки, но клиентите са малко. По испанските курорти не е по-различно. Гърците също се жалват. Така, че Франс Прес може и собствения си туризъм да коментира по същия начин. А в Тулуза(сравнително близо до Испания) наново връщат дори маските на открито, където има струпване на хора. А поръчките в завода за самолети там са се свили неимоверно много. Отказват ги авиокомпаниите новите самолети. Че навсякъде полетите са намалели драстично.
  • 36 Времето е наше!

    1 0 Отговор
    Голям кеф!Още пет,десет години и всичко ще си дойде на мястото!Пък и морето ще си вземе завладяното от мутропУтеците на тридесет годишният ,,преход"....
  • 37 МРЕТЕ МУТРИ

    1 1 Отговор
    ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ КРАДЦИТЕ НА ХОТЕЛИ И МУТРИТЕ КРАЛИ ОТНАРОДА ЗА ДА СТРОЯТ НОВИТЕ ХОТЕЛИ И КРЪЧМИ - ДАНО ВСЕ ТАКА ДА Е !
  • 38 ГЛУПАЦИ

    2 1 Отговор
    ВИРУСА БОКО И ШАЙКАТА МУ ЩЕ ИЗСМУЧАТ ХАЗНАТА В ПОМОЩ НА МУТРИТЕ НО ЩЕ ОТКРАДНАТ ПАРИТЕ --- ЧЕСТИТО
  • 39 12345678

    2 0 Отговор
    Няма свободни места никаде.Проверете.
  • 40 Грешка

    0 1 Отговор
    Алчността, а не коронавируса. Опустошено от бетон, огради и фекалий. Още лошо обслужване, много високи цени, заплащане на ненужни неща, абе ако може да ти свалят и дрехата от гърба. И всичко да е препълнено казват, че са на загуба и искат помощи. Нормално е. Хотели, ресторанти, магазини и всичко друго е тяхно, защо да не си раздават и помощи.
  • 41 Манго

    0 0 Отговор
    На Южното Черноморие няма къде да сложиш една хавлия от летуващи. Не знам тия откъде извадиха такава информация.
  • 42 нощно шкафче с пищоФ

    0 0 Отговор
    По-точно е да се каже - БОРИСОВЩИНАТА унищожава и смазва БЪЛГАРИЯ !
  • 43 джиросан ПРЕМИЕР

    0 0 Отговор
    Големият вирус всъщност е ББ и неговата кохорта от слуги и подчинени карикатури ! Някой ги нарича ШАЙКА , друг ХУНТА , трети КЛИКА .....
  • 44 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    ама вие цитирате някакви цифри, които някой е казал... Имате ли поне един познат, който е заразен?Ако да, какви симптоми има? А болен шознсвсте ли, виждал ли сте? Нека дават мнение само очрвидци, моля