Last news in Fakti

7 Август, 2020 06:30 7 416 8

Една провалена държава, една прогнила върхушка

  • ливан-
  • бейрут-
  • хизбула-
  • саад харири

Трагедията от вторник произнася унищожителна присъда за политическата класа в Ливан

Една провалена държава, една прогнила върхушка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"И тогава младежта се надигна срещу прогнилия ред и неговите корумпирани представители." Звучи познато. Но става дума не за България, а за Ливан, където една алчна политическа върхушка обра до шушка държавата.

 

Огромното количество амониева селитра, складирано в пристанището на Бейрут: ливанското политическо ръководство знаеше за него от години. И до онзи ден изцяло игнорираше риска. Това е поредната нова страница в дългия списък от лекомислени и безотговорни действия, с които ливанските лидери застрашават живота и здравето на гражданите. Към края на гражданската война управниците в Бейрут по същия начин поставиха здравето на хората под заплаха, превръщайки страната си в сметище за отровни отпадъци от Европа - и, естествено, изкараха добри пари от това. А съвсем не толкова отдавна кадрите от планините смет по улиците на Ливан се превърнаха в символ за провала на една цяла държава.

Краят на стария Ливан

Трагедията от вторник произнася унищожителна присъда за политическата класа в Ливан. Тази трагедия онагледява провала на досегашната идея, че страната може да бъде разделена между различните религии. В резултат от това разделение малък брой семейни кланове, повечето от които са стари политически династии, обраха до шушка Ливан, като винаги отделяха малка част от богатствата си за своята вярна клиентела.

През октомври обаче опасността от държавен банкрут стана съвсем осезаема, а животът на обикновените ливанци започна драматично да се влошава. И тогава младежта се надигна срещу прогнилия ред и неговите корумпирани представители. Демонстрантите настояваха за ново начало и не се оставиха да ги баламосват с вечните приказки, че разпределението на постовете в държавата по религиозна пропорция осигурявало стабилност в един регион, раздиран от войни и конфликти. В тези протести имаше и нещо съвсем ново: демонстрантите излязоха на улицата със самочувствието на ливански патриоти, а не на представители на едно или друго вероизповедание.

Така е в целия арабски свят

Катастрофата се случи в Бейрут, но тя всъщност е шокиращ пример за нестабилността в целия арабски свят. Там на пръсти се броят държавите, където управниците имат чувство за отговорност. В повечето случаи главната задача на властниците е да си подсигурят привилегии и да натъпчат собствените си джобове. През деветте години след избухването на Арабската пролет в този регион почти нищо не е тръгнало към по-добро. А гневът на хората е повече от основателен.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оставка

    43 1 Отговор
    Аз пък съм сигурен че става дума за БГ . И ние натам сме тръгнали.

    Коментиран от #2

  • 2 Скоро всички

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Оставка":

    Ще станем бедни и на улицата. Всички блокове и апартаменти ще бъдат празни и ще събират прах , хлебарки и плъхове. И тея които живеят в дом ще ходим да ги ограбваме. И после и те ще бъдат на улицата. И накрая ще живеем в 1 ви век в пещери вместо да живеем в бъдещето ние ще живеем в миналото.
  • 3 Нещастието да си българин

    27 1 Отговор
    Жалко, че ще свършим зле. Явно на овцете им харесва
  • 4 Псевдоним

    20 1 Отговор
    Умният човек се учи от чуждите грешки. Гледайки Ливан, ние трябва винаги да се подсещаме за нас и какво може да се случи с алчни и прости управници.
  • 5 Трудовакъ

    18 0 Отговор
    Проблемът не е само в това. Главатарите на местните политически елити са по традиция агенти на чужди разузнавания. Те се хранят с пари от чужбина. През време на гражданската война (1975 г.-1990 г.) те воюваха с пари от чужбина. На времето (в началото на войната) Сюлейман Франджие взе 50 000 000 долара "помощ" от Израел. Как бяха похарчени тези пари и досега не е ясно (онези 50 млн. $ не са като сегашнитe 50 млн $). Президентът Мишел Аун е ветеран от гражданската война и повечето, които са под него също. Спомняте ли си какъв див вой се надигна в САЩ и Западна Европа след като при мощна експлозия през 2005 г. загина Рафик Харири? Това стана не от съчувствие, човечност и загриженост, както и от искрено осъждане на тероризма, а защото Харири обслужваше важни интереси на чужди играчи в Близкоизточния театър. Най - напред като основен, фундаментален проблем е слугинажа на местния политически елит на чужди интереси, а като следствие - и корупцията, която е добре дошла за чуждестранните политически жонгльори. В мътна вода риба се лови! Познато, нали...
  • 6 .........

    14 0 Отговор
    Пишем за Ливан... то било за Бантустан.
  • 7 моше фейглин

    0 8 Отговор
    на фона на гнилите резпадащи се държави в близкия исток израел трябва да се разширява укрепва за благото на евреиския народ и доброто на целия свят.
  • 8 Чичолина

    14 0 Отговор
    Това е положението и в България!Колко трагично!