7 Август, 2020 09:02 7 101 5

Туризъм по време на пандемия: един нидерландец за пътуването си до България и обратно

  • туризъм-
  • коронавирус-
  • нидерландия-
  • протести-
  • българия

Разказът на един нидерландски турист за безплатните PRC тестове, неправилното носене на маска и пълното право на протест

Туризъм по време на пандемия: един нидерландец за пътуването си до България и обратно  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четири дни преди самолетът на Том да излети от Амстердам към Мюнхен, а от там към София Кралство Нидерландия повишава нивото на риск при пътуване в България до предпоследна оранжева степен заради значително увеличаващия се брой заразени с коронавирус у нас. Въведена от още и силно препоръчителна карантина за пристигащите от България. Една магазинерка в Слънчев бряг преди седмица ми каза, че нидерландските туристи били събрани с полиция и откарани на летището в Бургас – „не, защото са направил нещо лошо, а за да могат да се приберат вкъщи“. По информация на Том, това дори се случвало с полети, платени от туроператорите.

Когато бях в Слънчев бряг впрочем, той далеч не беше толкова пуст, колкото понякога чета, че е. Том, който също прекарал един ден там, ми казва, че видял в Слънчев бряг една кола с нидерландска регистрация – някой карал от Нидерландия до един от хотелите на първа линия.

Въпреки опасността да не успее да се прибере вкъщи и огромната вероятност, ако успее, да се наложи да прекара 14 дни в карантина, Том решава, че ще стигне до България, защото идва да посети близък човек. Не са се виждали от седем месеца. Последно празнували Нова година заедно в Поморие, а след това пандемията ги разделила. Сега, при пътуването си в България, прекарва осем дни в Несебър и един ден в София - между 21 и 30 юли.

За да стигне до България, Том има резервиран билет от Амстердам до София с прекачване в Мюнхен. Полетът от Амстердам до Мюнхен обаче се оказва отменен. Том още чака „Луфтханза“ да възстановят сумите за билетите му за отиване и връщане, както обещали по телефона. За да се свърже с тях пък чакал на линията около час и половина и платил 50 евро за обаждането.

Наложило се да купи нови билети. Спрял се на Bulgaria Air, защото техните полети между Амстердам и София са директни. Сподели, че е доволен от услугите им и ги сравни с Air Serbia, с който летял веднъж и се наложило да чака 24 часа за връзка в Белград. Какво още ни каза 22-годишният софтуерен инженер от Утрехт, четете в интервюто ни с него:

- България честа тема ли е в новинарските емисии в Нидерландия?

- Всъщност не. Преди заминаването ми обаче имаше новини, че ситуацията с COVID-19 в България се влошава. На гарата в Утрехт, когато взех влака към летището в Амстердам ме попитаха къде отивам. Отговорих им, че ще пътувам към България и хората се ядосаха, защото отивам към оранжева държава.

- Все още ли има новини за България или само преди заминаването ти?

- Не, само преди отпътуването ми имаше новини, че се справяте зле и има определен брой нидерландци, които са в България в момента и биха имали проблеми с прибирането си. Направи ми впечатление, че държавата ми нямаше намерение да осигури връщането им тук. В новините се казваше, че не трябва да пътуваме към България, защото не е безопасно. След това новините спряха, но продължаваше да важи препоръката да не ходим в България.

- Отношението към България беше ли негативно?

- Не, не беше негативно, просто ни казаха да не ходим там. Казваше се, че има внезапен ръст на заразените с коранавирус. Не се посочваха причините за това, не се казваше, че не спазвате противоепидемичните мерки или нещо такова. Информацията беше, че има внезапен рязък ръст на заболелите и не е безопасно.

- Ти обаче решаваш да пътуваш въпреки това. Имаше ли някакви специфични мерки на летищата, задаваха ли ти повече въпроси?

- На отиване към България ме питаха ме къде отивам, защо отивам, здрав ли съм, кога се връщам, възнамерявам ли да прекарам карантина след връщането си. Когато се връщах ме попитаха откъде пристигам и стандартните въпроси, свързани с предпазването от разпространението на вируса – дали съм бил в контакт със заразени и т.н. Когато пристигнах в Амстердам ми дадоха да попълня и декларация, че съм здрав.

- Когато се прибра в Нидерландия не беше нужно да си правиш PCR тест, а само да се карантинираш, така ли?

- Да, точно така. Аз обаче реших да си направя тест така или иначе.

- Какво беше нужно да предприемеш, за да се тестваш?

- Обадих се на правителствен телефон, попитаха ме няколко въпроса, а след това планираха тестването ми възможно най-скоро.

- PCR тестът плаща ли се?

- Не, тестът е безплатен.

- Колко време след обаждането ти беше насрочено тестването ти?

- Тестваха ме 48 часа след обаждането ми.

- Тестваха те толкова бързо, защото идваш от оранжева държава – България, или обикновено отнема толкова време?

- Всеки може да си направи тест, винаги отнема толкова време и е безплатно за всички.

- Как получавате резултата от теста?

- Чрез обаждане. Когато резултатът от теста е готов, тествалият се го получава с телефонно обаждане. Моят резултат беше отрицателен и се върнах на работа. Въпреки отрицателния резултат обаче ми препоръчаха ми все пак да остана вкъщи 14 дни, защото идвам от държава, която не е безопасна.

- Според твоите наблюдения, хората в България спазват ли противоепидемичните мерки?

- Не зная всичките правила, които имате, но забелязах нещо много глупаво – много хора носят маските си грешно. В градският транспорт повечето хора изобщо не покриваха носовете си с маските, което напълно обезсмисля носенето им. Направи ми впечатление, че носите маски и в хранителните магазини, в аптеките, изобщо навсякъде в затворени пространства, които не са ресторанти – в Нидерландия носим маски единствено в градския транспорт. Носенето на тези маски обаче отново няма ефект, ако те се не носят правилно. Поне не сте като САЩ, където хората се противят на носенето на маски и има цели движения против тях.

- Чувал ли си нещо за протестите в България от новините в Нидерландия?

- Не, в новините не съм попадал на информация за протестите в София. Аз самият прекарах един ден и една нощ в София. Не успях да видя протеста, но го чух.

- Какво е мнението ти за прoтестите?

Доколкото разбрах, гражданите протестират срещу правителството и министър-председателя и искат оставки. Не съм запознат със спецификите и не мога да кажа дали подкрепям протеста им. В моята държава правото на протест е едно от основните човешки права – затова подкрепям напълно самия акт на протест, тъй като те имат право на него. Надявам се единствено на протестите да се спазват мерките срещу коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 14 Отговор
    Тоя пък холандец намери да дойде на полигана за ипитание на васкините. Ганьовците, както обикновено изтеглиха късата клечка и ще ги бодем първи. Затва раздигахме и седянката, че не остана за кога.
  • 2 гост

    8 7 Отговор
    Толкоз ,,мъки, за едно .........! Ама на 22 години,простено му е, то не знае какво прави.
  • 3 Съвет

    0 5 Отговор
    Да иде в Бразилия.
  • 4 Оракула от Делфи

    5 5 Отговор
    Това беше, един много добре настроен, холандски турист, България със корупцията, заздравена, като хомогенно движение ,през мандатите на Бойко Борисов , сега се слави , като най-корумпираната , столица на Европа!
    Оставка на Правителството веднага!
    Нарушаването на човешките права , е срамота за хора ,които
    искат да управляват държавата, и дали им е ясно , че те , не могат да управляват, нас гражданите, които живеем , днес в СТРАНАТА НИ??????
  • 5 Рижав кренвирш

    3 7 Отговор
    Горкия нидерландец, решил, че и тази година ще удари малко на кекс туризъм в Слънчака с евтините коври и Бай Киров алкохол на корем, а то каква стана тя.... Незадоволен и решил даже очерци да пише, същински Алеко!