Last news in Fakti

7 Август, 2020 15:00 7 675 47

Германски експерт: как в България възникна сегашната "мафиотска държава"

  • българия-
  • дс-
  • лустрация-
  • герб-
  • бойко борисов

Кадрите и мрежите на някогашния комунистически елит разграбиха и продължават да грабят България

Германски експерт: как в България възникна сегашната "мафиотска държава" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е ключът към възникването на сегашната "мафиотска държава": кадрите и мрежите на някогашния комунистически елит, които разграбиха и продължават да грабят България. Анализ на германския експерт Кристофер Неринг:

 

На вече едномесечните протести в България все по-често се чуват и призивите за лустрация: за отстраняване от обществения живот и от политиката на всички бивши агенти на ДС и представители на някогашните комунистически елити. Особено настойчиво тези призиви издигат активистите на БОЕЦ. Бившият председател на Комисията за досиетата Методи Андреев в едно интервю също твърди, че в днешна България избуяващата корупция и мафиотската държава се дължат тъкмо на отказа от лустрация.

Несъстоялото се прочистване

Думата „лустрация“ произхожда от латинското „lustrare“ - осветляване, прочистване. В политическия речник тя означава отстраняване от публични длъжности на политически обременени личности. Малко са историческите примери за лустрация. Един от тях: въведената през 1990 фактическа забрана за служители и сътрудници на Щази (бившата Държавна сигурност на бившата ГДР) да заемат обществени длъжности в обединена Германия. На фона на поучителните грешки, допуснати след края на националсоциалистическата диктатура, с тази фактическа лустрация Германия пое по непознат дотогава път. Нито една друга държава от бившия социалистически лагер не блокира достъпа на бивши тайни агенти до високи позиции.

Лустрацията има пъпна връзка с нещо, което повечето граждани смятат за банално: архивите. За мнозина архивите не са нищо повече от купчини прашна стара хартия. Но тази стара хартия има експлозивна сила. Защото в архивите се крият информации за изтезания, убийства, проследяване и подслушване, психотерор, ограбване, разхищения, контрабанда, пране на пари. Неслучайно през 1989-1990 всички тогавашни комунистически партии и тайните служби в съветския лагер бързо започнаха да унищожават архивите. В Берлин демонстрантите щурмуваха централата на Щази още на 15 януари 1990 - именно за да запазят архивите. През същата година в България демонстрантите атакуваха Партийния дом на БКП, а в това време (до лятото на 1990) ДС успя да унищожи почти 40% от архивите си. Ако не броим Германия, на бившите социалистически страни им трябваше доста време, докато осигурят достъп до досиетата на някогашните тайни служби. Този процес продължи чак до двата етапа на Източното разширяване на ЕС през 2002 и 2007 година. Специално в България всички дотогавашни опити се бяха проваляли.

Комплексната роля на ДС по време на прехода

Но защо все пак въпросът за бившите комунистически кадри още буни духовете в България след цели 30 години? Отговорът на този въпрос се крие в комплексната роля, която ДС играеше по време на прехода. Мнозина експерти, сред които например разследващият журналист Христо Христов, смятат за безспорен факта, че тъкмо кадрите и мрежите на старата комунистическа ДС са ключът към възникването на сегашната „мафиотска държава“. В „дивите“ първи години на прехода милиони и милиони държавни и партийни пари изчезнаха именно благодарение на мрежите и обвързаностите, в които се намираха офицери от ДС, партийни и стопански функционери. Според един бивш служител на КГБ, сменил фронта, още през 1980 година в България е имало над 1000 милионери, натрупали власт и богатство благодарение на държавните си постове. През 1990-те години се появиха и нови. Често се говори за „куфарчетата с пари“, които тогавашният премиер Андрей Луканов раздавал на внимателно подбрани кадри от редовете на партията и на ДС, за да основават фирми, медии, бизнеси, хотели, банки, застрахователни дружества. Държавните пари станаха частни, а офицерите от ДС и партийните кадри получиха стартова помощ за новия живот при капитализма. Когато крушението на комунизма принуди старите другари от ДС и Комунистическата партия отчасти да се откажат от политическата си власт, те си подсигуриха икономическо и обществено влияние по друг начин.

Отминаха времената, в които имаше един-единствен партиен вестник. Почти всички нововъзникнали медии в България бяха основани от стари кадри, а редакциите им бяха просмукани от агенти и доносници на старата ДС. Когато Комунистическата партия отпадна като инстанция, която раздава постовете, изведнъж се оказа, че редица професори, директори и хора на изкуството навремето тайно са работили за ДС. Проверките, които извършва сегашната Комисия по досиетата, показват, че цялата българска политика, икономиката и обществото са направо „подгизнали“ от официални и неофициални сътрудници на ДС. Цели 30 години след политическата промяна този факт илюстрира връзката между комунистическите кадри, престъпните мрежи, корупцията, незаконното обогатяване и задкулисните сделки. Казано другояче: акушерите на сегашната „мафиотска държава“, срещу която хиляди хора протестират днес по улиците на България, са същите тези стари елити от Комунистическата партия и ДС.

Отровен кръговрат

Този отровен кръговрат си остава непокътнат и до ден-днешен. На няколко пъти след изборната си победа през 1990 БСП отхвърляше настояванията да се отворят досиетата и да се проведе лустрация. Провали се обаче и опозицията. Правителството на Иван Костов се опита да отвори архивите и да извърши проверки, но бързо удари на камък. И една особено пикантна подробност: дори конституционни съдии, които трябва да се произнасят по съответните закони, се оказаха бивши доносници на ДС.

Така отварянето на досиетата се проточи чак до приемането на България в ЕС през 2007 година. Тогава с едно трескаво усилие беше създадена Комисията по досиетата, която за пръв път успя да премести в собствения си архив повечето оцелели досиета на ДС и да ги отвори. Но това си остана единственото последствие за сътрудниците на ДС: лустрация или наказателно преследване нямаше.

Все пак през 2010 се случи едно многозначително събитие: многобройни високопоставени български дипломати бяха осветени като бивши сътрудници на ДС. Тогава за пръв и последен път последваха уволнения. Но тази „скрита лустрация“ беше отменена от Върховния административен съд поради липса на правно основание.

Липсващата лустрация в България е истинска колективна травма. „Ако архивите бяха отворени и беше проведена лустрация още в началото на прехода, това щеше да предотврати или поне да ограничи всички обвързаности и зависимости, които съществуват и до днес и са в основата на днешната корупция“, казва историкът Момчил Методиев. Дългата сянка на този провал вече от три десетилетия виси над българската политика и над обществото. А днес за пореден път предизвиква и вълна от протести.

Нужни са нови елити

Дали обаче през 2020 година лустрацията все още е реалистична възможност? Експерти като Методиев са скептични: „Трудно е да се каже какви резултати може да даде една лустрация днес“. Старата гвардия дейци на Комунистическата партия и на Държавна сигурност вече са в пенсия и са предали скиптъра на нови поколения.

Лустрацията едва ли ще успее да „произведе“ нови елити, каквито искат днешните протестиращи. 30 години след краха на комунизма една лустрация би имала единствено символично значение. Тя обаче може да се превърне в морална база за възникването на нови елити. Защото е очевидно, че сред всички прослойки на българското общество съществува потребността от нови елити. Но пътят все още е дълъг и трънлив.

 

Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. Автор е на книгата "77-те най-големи митове в шпионажа".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    81 8 Отговор
    Възниква, защото хората го разрешиха. Протестите са малобройни, политиците разединияват народа на турци, цигани, възрастни, млади, комунисти и т.н. и всичко цъфти. Хората просто се надупиха и си живеят мизерния живот и дори сега мрънкат, че Орлов бил затворен от пияници и наркомани. Заслужена съдба.
  • 2 НЕ Е

    7 44 Отговор
    ЛОШО ТЕЗИ ДА ГЛЕДАТ В ТЯХНАТА ПАНИЦА

    Коментиран от #7

  • 3 Измит и изкъпан

    66 5 Отговор
    Другарят Борисов член на партията до 1995 г !

    Коментиран от #10

  • 4 Гаргамел

    78 7 Отговор
    Не лустрация, късно е за това, ЗАТВОР за мафиотите, това е единственото решение. Като за начало е хубаво ЕС да ни спре фондовете

    Коментиран от #45

  • 5 Кочонаааа

    26 1 Отговор
    Събуди сее
  • 6 Бачо Киро

    44 1 Отговор
    ДС. Всичко е в ръцете на ДС
  • 7 Гаргамел

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ Е":

    НЕ Е ЛОШО, първо да прочетеш какво е написал човека
  • 8 Хак да ни е

    41 5 Отговор
    Безкръвната революция води до това. Няма ли истински метеж = няма истинска държава. България не заплати 30г. цената на прехода си. Докато това не стане, всичко ще си е по старому с ново име. Както каза Живков, да изчакаме, да видиме , пак тогава ще се преустройваме. Колко беше прав само ...
  • 9 Жоро

    35 11 Отговор
    А тия умни немци не схващат ли че новите немци да мюсулмани чернокожи и раждат по 5 чавета и след 20 години бели немци няма да останат

    Коментиран от #17, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Български експерт

    26 6 Отговор
    Как Германия се превърна в Халифат
  • 12 Я... Я

    40 3 Отговор
    ЕТО НЯМА ГРЕШКА И ГЕРМАНИЯ НИ ГО КАЗВА ВЕЧЕ НЯКОЛКО ПЪТИ:МАФИОТСКА ДЪРЖАВА.САМО ГЕПИ И ПИШМАН "ПАТРИОТИ" НЕ ВИЖДАТ ИСТИНАТА. ЗАЩО ЛИ??? СРАХ, СТРАХ, СТРАХ. ДАЛАВЕРИ И ДАЛАВЕРКИ.
  • 13 ГЕРБ БКП СИ Е

    36 2 Отговор
    ГЕРБ Е БКП - МУТРОКОМУНИСТИ. МОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ЧЛЕНОВЕТЕ ИМ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грейс

    26 7 Отговор
    Хайде моля, не ни е необходим експерт и то германски да ни обяснява как е възникнала българската мафиот ска държава. Този експерт трябва да знае, че възникна и продължава да опосква горката ни държавица с благословията на една немска фондация под благия поглед на фрау Меркел. Не се правете на ощипани булки. Малииий, експерт! Колко ти плащат, всеки български гражданин без да е експерт ще го каже същото, ама няма да му платят.
  • 16 Един от многото

    23 8 Отговор
    Борисов е на власт благодарение на Германия, за да може България да бъде като гостоприемник за паразита Германия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 лустрация ли

    9 2 Отговор
    Да, тя за това меркелица им е канцлер с водещ офицер путлер.
  • 19 Жоренце

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    А ти не свхащаш ли че тук след 10г няма да има българи. Пак трийте.

    Коментиран от #27

  • 20 Буда

    18 3 Отговор
    Всички мафиоти във властта начело с мутрата от СИК са били слушалки и сътрудници на ДС и се знаят псевдонимите им ! Вън от властта и съд за кражбите , протести до свалянето на милиционерите !
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 14 Отговор
    Какви времена доживях, "ИЗПАДНАЛ ГЕРМАНЕЦ" акъл да дава на Българите. Арбайтен унд орднунг....за друго не ги търсете.
  • 22 Гост

    6 8 Отговор
    Вий се запитайте първо как така възникна продажността на немските политици и откъде се пръкна таз Меркел че да докарате Германия до саморазруха. Пък тогава давайте акъл за други държави
  • 23 кал я

    17 3 Отговор
    ся щи кажа... шмъркъл си създаде собствено управление в държавата, за да не усвоим парите, за да ни държат гладни и да отидем там бели роби и да им оправяме генофонда, за да им връщаме парите от еврофондовете, за да си унищожим земеделието и индустрията и за да откраднат, усвочт, изкупят всичко ценно, което имаше страната ни!
    Попитайте колко процента от добива на злато от Дънди, отиват във Франция и Германия, като нямат нищо общо?
  • 24 1111

    17 1 Отговор
    С любезното съдействие на Европа.
  • 25 Илийката

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ":

    нацяло се е смахнал.
  • 26 4рррр

    13 3 Отговор
    Много ги разбират нашите проблеми германците,защо тогава лансираха и до ден днешен подкрепят агента на ДС Борисов
  • 27 4852

    7 7 Отговор

    До коментар #19 от "Жоренце":

    10г. са много. Реално сега в бг са около 2милиона пенсионери,1.5милиона цигани които след 10г сигурно ще са 5милиона,мюсюлмани 1.5милиона и милион от ГЕРБ . Средно интелигентните и образованите ,гордите и работливи БЪЛГАРИ отдавна обикалят из Света и Европа и внасят в бюджета свежи пари (което се крие ). Това обаче няма да е вечно БЪЛГАРИНА е кротък и работлив въпрос на време да си намери мястото сред сродни нему в Европа и по света . Така че пожелавам на ГЕРБ и ДС-мс интригантите успех в така наречената бг ЦИГАНИЯ . Кой луд нормален БЪЛГАРИН ще се прибере в бг да го бият ченгета безнаказано да го лъжат някакви примати "управленски ЕЛИТ" на бг слушащи чалга . УСПЕХ БЪЛГАРИ Светът е ваш в чужбина не те питат от къде си а искат да видят какво можеш . Ако не ме лъже паметта така се е създала ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ която историците и тези които продължават да се наричат БЪЛГАРИ по света не спират да величаят . Съжалявам "българи" ГЕРБ как може да биете БЪЛГАРИ . Отвратен съм УСПЕХ 👍🧳
  • 28 ела

    13 1 Отговор
    Вие " цивилизовани идиоти" правехте всичко възможно да унищожите "комунизма" и всичко свързано с нея само в ГДР бившия- хиляди фабрики, заводи, и предприятия бяха продадени " привитизирани" на безценица само земята им струваше много повече за 2 години всичко бе продадено и разграбено по- различни източници повече от 2 трилиона долара бе притока на капитал в ФРГ. (Това което беше купено по-късно продадено на реални Западногерманск цени ) . Бившия ГДР още плаща това ограбление безработицата е многo висока почти няма никакви инвестиции (който е живял там знае) заплатите са наполовина така,че тоя идиот учи нас какво е правилно или неправилно.Когато бандитите разрушаваха грабеха България вие ги възхвалявахте ,поощрявахте и убеждавахте народа, че те са "елит и бизнесмени " трябва да бъдат уважавани.Вие лицемерни цивилизовани свине едно мислите, друго говорите , трето вършите.
  • 29 Диверсант

    11 3 Отговор
    Сегашната мафиотска държава е рожба на немските секретни служби в посолството на Германия в София
  • 30 KOZEL

    3 0 Отговор
    PESENTA ZA VIATARA NA PROMIANATA TRBVA DA PEETE .
    OSVEN TOVA OCHTE IMA GIVI KOMUNISTI.
    TREBVA NOVI XORA S NOV MANTALITET.
    S PROSTI XORA NAPRED NE SE VARVI .O.K.
    MUTRITE TREBVA DA ISCHEZNAT I DA DOIDAT XORA OBICHACHTI STRANATA I XORATA I KOITO DA NE KRADAT I DA SE DARGAT KATO LUMPENI NAVSEKADE. TAKA CHE OCHTE 25 GODINI.
  • 31 Ван дер Любе

    6 2 Отговор
    Хубаво, но се премълчава ролята на Германия. Най-ужасният период от 100 години насам е с подкрепата на немска фондация, свързана с Меркел, която е създала и продължава да поддържа ГЕРБ и Борисов. То бяха думи за Русия и т.н., а както на Берлинския договор, то и сега се оказва друго.
  • 32 В действие

    14 0 Отговор
    Спомням си как заговорниците от Политбюро дето свалиха бай Тошо в първите месеци нагло се разграничиха от Държавна сигурност. Ген. Семерджиев в зала пълна с кадри на ДС ги обяви за жертвен козел и ги сатанизира. Демек ДС са безкрайно виновни, а създалите я и ръководилите я Политбюро на БКП и ЦК на БКП......света вода ненапита. Създаването на мутрите започна тогава.....,след като Семерджиев в очите им каза ,че ги турят на дръвника. ДС беше апарат с хиляди служители,повечето от които добре подготвени в най-различни области и те не си оставиха магарето в калта. Точно през 1990г. служителити на ДС масово преминаха на страната на САЩ и западняците като цяло - има доста книги със спомени в първите години след 1989г. в които доскорошните ръководители на българските секретни служби ратуват и се хвалят със сътрудничество с ЦРУ,Ми-6.... Западът е мното утилитарен и прагматичен и затова охотно прие експертизата на тия хора. Затова няма и няма да има лустрация. Затова е пълно в САЩ с грабители на българско държавно богатство. Затова ДС е задкулисието. Тя вече 30 години служи на тия срещу които се бореше - и Луканов,и Костов,и Доган,и Тиквоко са креатури на ДС нооо......одобрявяни ,качвани и сваляни от американците и западноевропейците. Вие се клянкайте по протести. Следващият проект за нови проксита вече е в действие.
  • 33 ннтг

    3 6 Отговор
    От 30 години БСП е в основата на мафията. Васил Божков финансовия благодетел на БСП
  • 34 Смешно

    13 1 Отговор
    Смешно ми е швабите да ми обясняват за българската мафия след като те дундуркат ТиквокУ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хаджиментов

    4 1 Отговор
    Вярно е, но са пропуснали да кажат, че освен с икономическа власт тази мафия има и политическо представителство - чрез БСП, ДПС и всички други проекти, които се извървяха и се извървяват на политическата сцена от 1989г насам.
    За зависимата и корумпирана съдебна система, пък само е загатнато. А там започва и свършва всичко. Тя е ключова и прочистването трябва да започне от там.
  • 37 Анатема на Сашо Нереза и на СулЮ Пасито

    4 0 Отговор
    Каква лустрация,като архивите са ощавени отдавна.Този АбдрееФ също има принос с тази работа - в щавенето.
  • 38 Пенсионер

    12 3 Отговор
    Статията е една боза а разсъжденията са на сооополивци,и антикомунисти(бездарници,които не са могли да се реализират в нещо повече от папагали на западната пропаганда)които си тълкуват,както им харесва.Човек,трябва да е запознат със структурата на предишната държавна сигурност за да не пише глупости.ДС преди, е комбинация от сегашните(ДАНС),ДСразузнаване,сегашното НРС(външно разузнаване-първо главно) и (вътрешно-второ главно) и УБО-сегашното НСО.Никога не е било подчинено на никой,освен на държавата България.Благодарение на икономическия шпионаж,и неговата реализация,България става 30 икономика в света и е с водеща роля в света,за редица отрасли на икономиката.......Да не влизам в подробности.Всички кадри на ДС от преди 90-те години,в момента са или пенсионери или измрели.След разкриване на досиетата,те и техните деца,нямат право да работят на държавни служби или отрасли с национално значение.Така че версията на "ДС във власта" издиша от всякъде.Мутрите и мафията ги създадоха новите демократи с неправилното тълкуване на закона и че според демокрацията,всеки може да прави каквото си иска.Ако една ливада не я чистиш от плевел,скоро ще остане само плевела.Преди 90-те години нямаше нито милионери нито бедни или безработни.Сегашната демокрация направи 1% от Българите милионери а останалите 99% бедняци.Теорията,че комунистите са създали групировките,за да противодействат на власта са пълни глупости и издишат от всякъде.Точно,криворазбраната демокрация е причина
  • 39 Пенсионер

    12 2 Отговор
    Точно,криворазбраната демокрация е причина мафията да си има държава.И всеки може да обвинява за миналото ,но е важно настоящето.От анализи държавата няма да се оправи.Трябва да се измете и осъди мафията във всички структори на власта и да се почне на чисто.
  • 40 ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ

    2 0 Отговор
    ЛЕЛЕ , КОЛКО Е ПРОСТАК ТОЯ КРАДЕЦ !
  • 41 УЖАС

    2 0 Отговор
    СВАЛИЛ СИ Е МАСКАТА ЩОТО МЕРКЕЛ МОЖЕ ДА НЕ ГО РАЗБЕРЕ КАКВО И ГОВОРИ ТЪПАКА !
  • 42 в името на вимето

    4 2 Отговор
    КАК ? Как ли ? Как един КОМУНИСТ се превръща в МУТРА , а после става.....ПОЛИЦАЙ ? Как един деспот става......първи ДЕМОКРАТ ....уж ? Как един МАФИОТ управлява еднолично в ПАРЛАМЕНТАРНА република само с думата АЗ в устата ? Как бай Ганьо дтана НАЦИОНАЛЕН модел за подражание и добродетел ? Как ТИКВАТА стана символ на България ? Как ?
  • 43 БОЙКОВЩИНАТА

    2 2 Отговор
    ВЪН !
    ВЪН ЗА ВСИЧКИ МУТРИ И МУТРЕСИ, ОСОБЕНО ТЕЗИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. ТА ТЯ СЕ Е НАПЪЛНИЛА СЪС ВСЯКАКВИ КАЛИНКИ.
    ВЪН ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИЙСКИ ПОДЛОГИ. МЕСТОТО НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ Е В ЗАТВОРА, НЕ В ПОЛИТИКАТА ...
  • 44 Побеснявам

    1 1 Отговор
    Когато дойчовец тръгне да ми обяснява за Мутроко.....побеснявям. Нали Шмеркел и фондациите на ХДС и ХСС финансират тоя Франкенщайн.
  • 45 незнайко

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гаргамел":

    Фондовете бяха измислени как да се откраднат парите които внасяме в бюджета на ЕС като членски внос !!! Тези пари са достатъчно много за да може де се краде !!! За 2019 година вноската ни е 1 200 000 000 лева !!! За 2020 година се предвиждат 1 400 000 000 лева !!! Ако не се крадеше за собствена изгода БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е РАЙ НА БАЛКАНИТЕ !!! Отделно съсипването на големите промишлени заводи и предаването им на скраб !!! Сега нямаме нито един НАШ ДЪРЖАВЕН ЗАВОД !!!
  • 46 Споко

    3 0 Отговор
    Добър анализ,но както е известно ние българите акъл не искаме.И като чета коментарите ,повечето са бесепари ама ги е срам да си кажат.
  • 47 Ицо Боксьора

    0 0 Отговор
    Германия пък е в плен на меките китки и сигурно 20% от хората са такива. Като станат 50% , ще спрат да се раждат бели деца там ,а турци,араби раждат яко и взимат помощи. До 50г. ислямът ще е първа религия ,а белите ще са малцинство в Германия.