10 Август, 2020 19:00 2 650 13

Арабски ренесанс с атомна енергия и мисия до Марс

  • оае-
  • космос-
  • ракета

С първата мисия до Марс и първата атомна централа в арабския свят ОАЕ демонстрират новото си самочувствие пред региона и света

Арабски ренесанс с атомна енергия и мисия до Марс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) посягат към Космоса и към новите технологии. С първата мисия до Марс и първата атомна централа в арабския свят страната демонстрира новото си самочувствие пред региона и света.

 

Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли те станаха първата арабска държава, изпратила космическа сонда на мисия до Марс. В началото на август, заработи и първата им ядрена централа. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ, я обяви за "първия мирен ядрен реактор в арабския свят".

Синциа Бианко от „Европейския съвет за външни отношения" казва, че техническите иновации отразяват новото самочувствие на ОАЕ. Арабската държава иска да демонстрира, че и малките страни са в състояние да мислят и да се развиват мащабно. Това е демонстрация пред останалите арабски държави, но и пред цялата световна общественост, смята Бианко.

Програми със символно значение

Атомната и космическа програми имат символно значение за Емиратите. „Тази нова техническа фаза черпи своето вдъхновение от миналото, когато арабите са били лидери във всички области на науката и са създали някои от най-ранните теории за Космоса, физиката и астрономията ", се казва в изявление на Центъра за стратегически проучвания и изследвания на Емиратите.

С тези проекти ОАЕ са се устремили към нов арабски ренесанс, който да осигури и дългосрочна енергийна сигурност на страната, казва Сара Базубанди от Вашингтонския институт за страните от Арабския залив. Емиратите се подготвят от години за края на фосилните горива. Още през 2002 година в ОАЕ е създадена държавната компания "Мубадала", която инвестира в технологии на бъдещето в целия свят.

Амбициите на ОАЕ обаче не се ограничават само до региона на арабските държави. Те искат да се изявят и на глобалната арена. САЩ, Китай, Русия, Индия - това са държавите, които са реализирали досега свои мисии до Марс. Към тази елитна група наскоро се присъединиха и Обединените арабски емирства. "Това е сериозна заявка. С нея ОАЕ искат да заявят, че са географски малка, но цивилизационно важна страна", смята Синциа Бианко. В изявлението на Емирския център за стратегически проучвания и изследвания се казва, че събраната от Марс информация ще бъде споделена с всички заинтересовани страни, а натрупаните знания "ще се разпространяват в полза на човечеството".

Израз на ново самочувствие

Превръщането на страната във водеща регионална сила изисква вътрешна консолидация и единствено. Подобни инициативи целят да постигнат именно това. Нарастващата милитаризация на ОАЕ и по-високите военни разходи са пример за това, също както и големите паради, историческите изложби и новите музеи.

Малката държава с около 10 милиона жители има значително по-малко лостове за оказване на външнополитическо влияние в сравнение със съседна Саудитска Арабия, която има население от 44 милиона, при това предимно местни граждани, а не трудови мигранти, както в ОАЕ. Затова Емиратите действат с по-меки дипломатически средства, казва Сара Базубанди. Това си личи и в отношението към Иран - най-големия противник на Саудитска Арабия, чиито регионални амбиции се оценяват критично и от страна на Абу Даби.

Дълго време ОАЕ се ангажираха военно на страната на Саудитска Арабия в Йемен, за да се борят срещу подкрепяните от Иран бунтовни хути. Наскоро обаче ОАЕ изтегли повечето си части от Йемен и се насочи към преки преговори с Иран. В началото на август външните министри на двете страни обсъдиха пандемията и други регионални предизвикателства на съвместна видеоконференция.

Проблемите с човешките права са все така актуални

Дипломацията е все по-предпочитана от ръководителите на ОАЕ, отбелязва Синтиа Бианко. Но Абу Даби все още демонстрира сила - преди всичко в Либия, където заедно с Русия и Египет подкрепя силите на генерал Хафтар, докато международно признатото правителство в Триполи получава помощ от страна на Анкара.

Иначе лъскавите фасади и впечатляващата архитектура на мегаполисите Дубай и Абу Даби, любими дестинации на западните туристи, могат бързо да те накарат да забравиш за сериозните дефицити в сферата на човешките права и медийната свобода в Обединените арабски емирства. В последната класация на „Репортери без граници" за свобода на словото страната заема 131 място от общо 180 държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    8 43 Отговор
    Тия камилари най много да стигнат полумесеца, а сомалийците да им извадат ракетата като цопне в Индийския океан. Земята е ПЛОСКА, тарамбуките по-високо от финикова палма не са стигали.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ххх

    25 13 Отговор
    Пожелавам им успех. Макар че арабска ракета до Марс ми звучи като македонската подводница по Вардаро. Кой знае откъде са събирали учени и технологии, че да развяват после гордо знамето на арабската научна мисъл.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 pepy

    49 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    "... Кой знае откъде са събирали учени и технологии..."

    Финансирането е изцяло на ОАЕ, ракетата е японска "H2A", а на борда на сондата има три построени в САЩ научни прибора:
    — ЕXI /Emirates eXploration Imager/ - Колорадския университет /инженери САЩ и ОАЕ/;
    — EMIRS /Emirates Mars InfraRed Spectrometer/ - Аризонския университет /инженери САЩ/;
    — EMUS /Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer/ - Колорадския университет /инженери от САЩ и ОАЕ/.

    Коментиран от #6

  • 6 Ххх

    11 15 Отговор

    До коментар #5 от "pepy":

    Ами аз за какво говоря в коментар 3 ? Какво арабско има в цялата история, освен финансирането ?

    Коментиран от #7

  • 7 pepy

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    Само ти допълвам коментара с малко подробности и с нищо не опонирам... Явно това дразни или просто да става лафа... и трафика...
  • 8 Кристиян Вигенин

    19 6 Отговор
    Дори камиларите почнаха да пращат апарати до Марс,а Роскосмос все още нямат успешна мисия до там.Всъщност Марс се оказа недостижим не само за Русия,но и за СССР.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Поли от Симитли

    1 14 Отговор
    А аз пращам кожена ракета до простатата на Суджук Тулупов Мисирков
  • 11 pepy

    25 0 Отговор
    "... САЩ, Китай, Русия, Индия - това са държавите, които са реализирали досега свои мисии до Марс..."

    Много е интересно, кога Русия е имала мисии до Марс... Дали някой ще осветли невежеството ми...
  • 12 КАСАПИНА

    0 0 Отговор
    Знаете ми мнението по тая тема,не искам да ми трият коментара.
  • 13 Мустафа Кемал Ататюрк

    5 1 Отговор
    Леле тези надминаха технологичен континент като Европа и застават зад САЩ, Китай, Русия, Индия. Браво на пустинните камилари с робство и чужда ръка се постига всичко