Last news in Fakti

10 Август, 2020 12:19 15 609 39

Сблъсъкът ми с Ковид - 19 – разказ от първо лице

  • коронавирус-
  • мерки-
  • заразени

Давност: последните 14 дни

Сблъсъкът ми с Ковид - 19 – разказ от първо лице - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Десислава Матева във "Фейсбук"
Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.

Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!
Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия.
Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца!

Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!
Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това!

Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!
Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!

Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации.

Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

Изводи:
1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.

2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.

3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.
Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек!

Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел др Делиева – не сме ѝ давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!

Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 23 Отговор
    Аз имам аугоритъма, ама чакайте да се поразболеете повече, че да има и повече контактни лица за боцкане у дупарлягите с ваксината с двете игли.
  • 2 Wee

    75 0 Отговор
    Иначе на пресконференциите голям го вадеха , просто всичко е трагикомедия в Бг.
  • 3 Не се учудвам

    66 0 Отговор
    Преди години прекарах 2 часа пред спешния кабинет в Пирогов със спукана язва.След като ме приеха някакъв лекар каза на сестрата,малее тоя ако беше чакал още половин час щяхме да го сваляме в мазето.

    Коментиран от #33

  • 4 Диоген

    56 1 Отговор
    Отпред,на Народното Събране трябва да пише:,,Проблемът на давещия се е проблем на самия давещ "

    Коментиран от #26

  • 5 Баш Батка

    21 1 Отговор
    Сблъсъкът ми с грипа се сведе до витамин Ц, Авирон и евентуално 5 дена Зинат. Да превъртим здравната каса и да сложим хората на колене.

    Коментиран от #19

  • 6 Бай салам

    40 5 Отговор
    Ами нищо ново , не съм изненадан! Есента ще стане мазало, всички вируси ще ни атакуват , а болниците ще ни лекуват по телефона.
  • 7 Гост

    12 13 Отговор
    Таа пък зорлем иска екшън! И колко хора заразени има чрез децата? Колко от тях тежко състояние? Жертви? Айде стига вече паника...! Тва е като едно време крастата по бригадите. Заразят се, мине и айде. Нямаше дандания, нямаше нищо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аха

    12 18 Отговор
    Изводите са, че е пълно с родители немислещи хипохондрици, решили да тормозят здравите си деца и хората имали неблагоразумието да се срещнат с тях по една или друга причина. Слава Богу, че живеем в страната на неограничените възможности, че току виж са арестували и запрели половин България. Ролята на медицинските фашисти винаги има кой да я изиграе!
  • 11 Госあ

    24 5 Отговор
    Най накрая да се каже проблема. Всичко е бутафория и не случайно Европа ни изолира. Всъщност това е за наше добро, защото единствено че сме последна дупка на кавала и няма никакво движение ни спаси от чувалите.

    Коментиран от #13

  • 12 Много полезна статия!

    26 6 Отговор
    Това ПОКАЗВА и ПОТВЪРЖДАВ тезата, че вирусът и силата му са СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНИ!
    Че хората от които зависят решенията и Управляват тази Манипулация СА НАЯСНО, че се разиграва сценарий.
    Дали пък в Давос 2020, не са спуснат инструкции от най-високо ниво?
    Дали няма ВТОРА серия през есента?
    И затова Правителството се страхува, ЧЕ НЯМА ДА ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТИТЕ СИ, АКО СДАДЕ ВЛАСТТА? - още един аргумент.
    МНОГО ВЪПРОСИ, МАЛКО ОТГОВОРИ!
  • 13 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    А кебапчиите,чалгарите и ония с третокласните дупки гордо нарекли хотели ....да правят вятър на супата да изстине.
  • 14 Цицекс из за Лоич

    23 1 Отговор
    не се учудвайте, никой от РЗИ не се тества, тези 5000 бройки всеки ден дето обявяват да не мислите че "държавата" тества (то държава няма), тези бройки са от хора дето искат да отидат на море в белите държави, от тези които си отиват и им искат ПСР тест (германия,белгия ит.н.) и от фирми в които има заболели и са решили да тестват останалите роботещи.....а и от някой който се е притеснил да не е заразен
  • 15 Цицекс из за Лоич

    17 0 Отговор
    обаче ако питате тези от НОЩ и ден всичко е под контрол , взимат се мерки...... само че, защо не се намери поне един джурналист дет се вика, да зададе малко неудобни въпроси ..... то прокурор няма да се намери това е ясно.....

    Коментиран от #16

  • 16 Много полезна статия!

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Цицекс из за Лоич":

    ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА ОТГОВАРЯТ НА ТАКИВА ВЪПРОСИ!
    ЗАЩО НЕ ПРИЕХА ОТКРИТ ДЕБАТ В ЕФИР С ОПОНЕНТИТЕ СИ?
    ДА РАЗБЕРАТ И ТЕЗИ, КОИТО ВЯРВАТ В БАЛОНА "К-19", ЧЕ АРГУМЕНТИТЕ ИМ НЯМА ДА ИЗДЪРЖАТ!
  • 17 sstor

    1 9 Отговор
    В началото на епидемията не беше така.Мисля ,че от както няма ЩАБ,не се следи епидемията

    Коментиран от #20

  • 18 Бочу ч$па

    3 0 Отговор
    Ами няма да има пари за нас! И на вас са ви направили ПСР, но не знаете просто, дори сте положителни!
  • 19 Дълбоко Виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баш Батка":

    Да-Точно казано! Приличаме СИ!АНТИБИОТИК-Спасява Живот,а Зинат и Таванит Са прекрасни Антибиотици за проблеми ,,,с вируси!Сега всеки Дофффтор а и лекари на високо ниво, като дъщеря ми ще Започнат,,,,,не помага срещу Вируси!Така е не казвам че срещу Вирус помага,но срещу Бактериална инфекция,която се предизвиква от Вирусите след сваляне на имуна ни е Перфектно средство!Точно така лекувам-Първо бабини лекарства и когато усетя задаващата се бактериална-Качествен антибиотик от рода на ЗИНАТ!ИМате Перфектни знания-Поздравления!Малко лекари имат тези знания!

    Коментиран от #21

  • 20 Цицекс из за Лоич

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "sstor":

    за какъв щаб говорим.... пунта мара.....тогава тестваха по 200-300 човека на ден...
  • 21 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Дълбоко Виждащ":

    Най ефективното лечение е тестове 》томография 》при инфекция в долните дихателни пътища - Нафамостат + Фавипиравир. Така правят хората със здравеопазване като Япония, Китай, Южна Корея, Германия, Русия. Краварите пият белина. Впрочем колко човека с covid са минали скенер у бг'то ???

    Коментиран от #22

  • 22 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Фавипавир за инфекцията която някой карат в по тежка форма и наричате Ковид19 вероятно е добро!извода правя на База малка смъртност при Руснаците те го съчетават с Антикоагуланти!Но лечението което Ви Описа пост 5 е Безотказно и Доста Евтино- за всякакви вирусни инфекции!Не ви трябват джипита!Антибиотик слава Богу се продава все още Свободно в бг!

    Коментиран от #25

  • 23 Петър Иванов

    3 0 Отговор
    За съжаление навсякъ е така, а правиха щабове, нощове, извънредно нощни брифинги...
    Предложение:
    При съмнения, симптоми...
    1.Изпращат ти пср-а по куриер.

    2. Правиш си го сам, като гледаш клип от сайта на министерството на здравеопазването.
    3. Връщаш го по куриера.
    4. Резултатът го виждаш пак от сайта.

    Не става само с крадене, трябва и малко акъл.
  • 24 Ковид 19

    4 0 Отговор
    Най- важното е да усетиш кога болестта се усложнява. Много горещи чайове пийте, парацетамол и имайте налице широкоспектърен антибиотик при усложнение. Азакс е един от вариантите.
  • 25 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дълбоко Виждащ":

    Всъщност комбинацията от блокер за рецептора за клетъчната инфекция и инхибитор за вирусната обратна транскриптаза се оказва супер ефективно. Японците вече не говорят само за Авиган (фавипиравир), а комбинацията между двете. А при положение, че наистина някои го карат по леко, не е нужно на всички да се дават медикаменти, а само на тези на които инфекцията е слязла в белите дробове. Което с компютърна томография се установява в най ранните стадии. Но....въпрос на здравеопазване и мерки. В България липсват и двете.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 26 Густо, майна!

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диоген":

    Ааа, не съм съвсем съгласен! Ами ако някойиска помощ от натоварените с тази длъжност, то тогава може да има и няколко предудавнешки слова по техен адрес... Тва щото се развива транзиторна разсеяност, съчетана с намален слух от службите, по времето на събитието, ама отминава...
  • 27 112

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Ей, после обаче да не звънкаш на 112, малко преди да се наложи интубация!... Като си тръгнал да "проглеждаш" на дълбоко, като стигнеш тиня, не се отказвай! Тия доктори не ти трябват! За кво са ти, ти сам можеш и знаеш всичко! Даже като някой близък изправи чертата, кажи,че ти удостоверяваш смъртта...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Това можете и без томография да установите!трябва да познавате себе си,или да имате добър Слухар на слушалки се хваща всичко свързано с дишане!Според мен все още няма инфекция която да влезе през носоглътката и да прескочи Гърло Сливици трахея и да ,,,,както казва Д-ката на бял дроб !Усетите ли че не зависимо какво слиза надолу-Качествен антибиотик!Не е вярно че не действат и че много увреждали!Пробиотик-Кисело зеле през зимата през Лятото сок от диворастящи гъби!Няколко пъти наблюдавам Лекари в Германия как издевателстват над малки деца,но все пак Дебнат точния момент за Антибиотик!За мен да чакаш дете да"заври" от температура и до тогава да не си мръднеш ,,,,,е меко казано-неправилно!

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Гост

    3 7 Отговор
    Платена статия срещу РЗИ - авторката, защо не отидеш да изкараш едно дежурство на КПП - тата на границата, в лабораториите, да обработиш тонове информация за общини, МВР, социални, МОН и още какното се сетиш, плюс проверки с прокуратурата по обекти и полицията за спазване на карантината, плюс другите дежурни дейностти по здравен контрол и мониторинг по планови показатели на РЗИ - аман от разбирачи в сайта.....
  • 31 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Дълбоко Виждащ":

    Ами чувал съм за Германия, а същото съм го виждал в Япония. Антибиотик се изписва само в краен случай и то строго дозиран. От аптеката дават точно толкова, колкото е предписан. И хапче повече няма. Не съм противник на антибиотиците, но смятам че е по добре да се инхибира вируса, а не да се чака пневмонията. В един момент, вируса се реплицира ако не са взети мерки за него паралелно с пневмонията, а се лекува само пневмонията.
  • 32 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дълбоко Виждащ":

    Скенера хваща нещата много преди нарушението в дишането освен това. Но въпросът е, че то наистина до слушалки не може да се доредиш, пък какво остава за скенер. Пълен батак. Излязоха някакви хорица и казаха, пари няма. Казаха разбира се, "няма смисъл от тестове и препарати, няма смисъл от интубатори и от маски няма смисъл" . Обаче имаше смисъл да затворят планината (не говоря за лифтовете и хотелите). После отвориха обаче границите (които май си бяха отворени без тестове), фитнесите, чалгарниците и стадионите и почнаха да говорят за клъстерно проследяване 😂 хахахаха. Пълна пародия. Затова иде реч. От другата страна пък този с тройките по чревни инфекции разиграваше другия цирк. Според мен режисиран. Общо взето, долнопробна комедия.
  • 33 ЗАТОВА АЗ УЧА МЕДИЦИНА

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Не се учудвам":

    В КЪЩИ САМОСТОЯТЕЛНО. ..КАКВО Е ПОЛЕЗНО. .КАКВО Е ВРЕДНО. ..ЗА ВИРУСИ. .КАКЪВ МЕДИКАМЕНТ. .ЗА БАКТЕРИИ КАКВИ АНТИБИОТИЦИ. ....КАКВИ УПРАЖНЕНИЯ. .ЕТС. ..40 ГОДИНИ ОПИТ. ..ЗА МЕНЕ ДОКТОРИТЕ СА УБИЙЦИ

    Коментиран от #37

  • 34 незнайко

    3 0 Отговор
    БРАВО , ТОВА ГО ЗНАЕМ ВСИЧКИ, НО СЕ НАМЕРИ ЕДИН ДА ГО КАЖЕ БЕЗ СТРАХ ОТ ПОСЛЕДИЦИ !!!
  • 35 Пенев

    2 7 Отговор
    Нали много ви пречеше НОЩ - репресирали ви, всявали паника в к¥хите ви кратуни, било леко грипче....ае ся се оправяйте!

    Коментиран от #38

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...И ЛОГОРЕЯ.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ЗАТОВА АЗ УЧА МЕДИЦИНА":

    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.