12 Август, 2020 06:30 23 674 92

"Никой не забелязва случващото се в България. Никой не желае да го забележи."

  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • протест

Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги освободи от онова, което те наричат мафия

"Никой не забелязва случващото се в България. Никой не желае да го забележи." - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Дълго време българите вярваха, че ЕС ще ги освободи от онова, което те наричат мафия. Постепенно обаче става ясно, че в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи."

 

Европейски издания все по-често обръщат задълбочен и аналитичен поглед към събитията в България. Днес сме подбрали със съкращения две публикации. Първият анализ е от д-р Хелене Кортлендер, която ръководи бюрото на фондация „Фридрих Еберт" в София.

"Къде е Баце? - под този хаштаг в България събират сведения за местонахождението на министър-председателя. Защото „Баце“, премиерът, който иначе присъства навред в медиите, съвсем буквално изчезна от екрана. И го няма най-вече там, където страната ври и кипи политически“, коментира авторката на текста.

По-нататък тя пише за едномесечните протести в България и установява, че оставките на четирима министри не са укротили хората: „Нещо повече: цари недоверие и възмущение, че правителството се опитва толкова евтино да се измъкне. Но протестите не са насочени единствено срещу правителството на Борисов. Гневът се обръща срещу сенчестите правила на политическата игра в България, срещу могъщите мрежи от политици и предприемачи, които взаимно си раздават обществени поръчки. И срещу едно правосъдие, което прикрива тази практика. Срещу тормоза над независимите журналисти и срещу корупция на най-високо равнище.

"Горчива ирония: европейските пари подхраниха корупцията в България"

Става дума обаче и за ЕС и за несбъдналите се надежди след повече от десет години еврочленство, което обещаваше ръст на благоденствието, но и функциониращи институции, върховенство на закона и една модерна държавност. Надеждите, че Брюксел ще бъде не само добрият чичко, който праща пари, но и инстанция за контрол над корумпираните елити. Да, парите потекоха, но контролът тъй и не се появи. Горчива ирония: европейските пари само подхраниха корупцията в България - просто защото тя избуява именно там, където има какво да се преразпределя. (…)

Дълго време се задържа очакването, че ЕС ще освободи българите от онова, което те наричат мафия: картела от великолепно омрежени олигарси, свързани и с организираната престъпност. Постепенно обаче става ясно, че в Брюксел никой не забелязва случващото се в България. Дори по-лошо: никой не желае да го забележи. И парите от Брюксел продължават да се стичат, въпреки скандалите.“

По-нататък в статията си авторката цитира призивите на демонстрантите към ЕС и отбелязва, че всъщност партньорите от ЕС едва ли си правят особени илюзии за това как правителството на Борисов употребява европейските фондове - просто защото трайните злоупотреби са прекалено очевидни. „Брюксел с радост се оставя да го лъжат“, констатира Кортлендер.

Тя обяснява, че в България се вади полезен политически капитал от добрите отношения с Брюксел, а Борисов непрекъснато се показва с европейските си колеги и най-вече с Ангела Меркел, която нарича „кака“. В статията става дума още за плакатите на протестиращите с призиви към Меркел и за, според авторката, конфузното изявление на фракционния лидер на ЕНП Манфред Вебер по адрес на Борисов като борец срещу корупцията. По-нататък Хелене Кортлендер пише:

„А в Брюксел и в Берлин цари тишина. Европейските партийни семейства трудно се справят с проблематични членове в своите собствени редици. Идеологическите различия често пъти са огромни, но в същото време всички гласове, които могат да се съберат в Европейския парламент, са важни. Много колебливо и едва след предостатъчно провокации ЕНП заговори в прав текст срещу „Фидес“ на Виктор Орбан. В сравнение с „Фидес“, ГЕРБ на Борисов е направо за пример: конструктивен, проевропейски партньор в търсенето на европейско решение по бежанския въпрос, партия, която до голяма степен избягва насъскването срещу малцинства. А освен всичко друго България държи затворена европейската външна граница (макар и понякога със съмнителни средства) и поддържа добри отношения с Турция. (…) Борисов е удобен партньор в ЕС, защото не вдига шумотевица като Виктор Орбан и не се държи като мачо в международната политика. Но под неговото управление демокрацията в България и нейните институции бавно, но последователно се изпразват от съдържание. Това важи и за независимото правосъдие, и за свободните медии, и за критичното гражданско общество, дори за парламента като коректив. От демокрацията остава само една фасада - за туристическа радост на европейските партньори.“

Към края на обширния си анализ Хелене Кортлендер от германската фондация „Фридрих Еберт“ пише: „Продължаващите протести са лъч надежда, че България може да съумее да реши проблемите си със собствени сили. Министър-председателят казва, че е готов да се оттегли, но това решение трябвало да вземат министрите и партийните структури. Демонстрантите пък нямат доверие в едни бъдещи избори, организирани от сегашното правителство - с или без Борисов. А друга алтернатива сякаш не се вижда. В едно скорошно допитване на въпроса коя от утвърдените партии сътрудничи с мафията почти половината анкетирани отговарят „всички“. Така че: България има нужда от всяка възможна помощ. И е време европейските партньори да дадат обет. Тяхното досегашно мълчание вече нанесе колатерални щети: сред българите се наблюдава отрезвяване по отношение на ЕС. Тъй че сега е необходимо да се отиде отвъд общите и разводнени заклинания за върховенство на закона, за борба срещу корупцията и за разделение на властите. Необходимо е да се зададе въпросът: А къде всъщност стои Баце?“.

"ЕС не знае какво се случва с парите му в България"

За взаимоотношенията между България и Брюксел става дума и в обширна статия на испанското издание „Ел Конфиденсиал“, озаглавена „Отровното трио: ЕС не знае какво се случва с парите му в България“. В публикацията журналистът Хосе Кано сравнява българските протести с американското движение Occupy от 2011, с испанското М-15 от 2011/2012 и с френското Nuit Debout от 2016. „Мнозина сравняват сегашните протести и със събитията в България от ноември 1989“, посочва Кано, който е прекарал няколко дни в София.

„Премиерът Борисов вече не може да удържи протестите. (...) А той наистина опита всичко: представи като триумф парите от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията, уволни четирима министри, подложи се на вот в парламента, заговори за политическа стабилност в процеса на присъединяване към еврозоната, но нищо не помогна“, отбелязва авторът в началото на статията. В нея той обширно представя „Отровното трио“ и посочва, че Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков са се превърнали в „неволни лидери“ на протестите срещу Борисов и Гешев.

Пред испанския журналист Минеков казва, че Брюксел няма представа какво се случва с парите му в България, че европейските фондове не са подобрили осезаемо живота на българите, че всичко е отишло в джоба на Борисов и хората му. „Минеков е скулптор, който се радва на голямо международно признание и е излагал свои творби и в Испания“, не пропуска да посочи авторът Хосе Кано. Той е разговарял и с адвокат Хаджигенов, който обяснява, че тримата са били наречени „Отровното трио“ от проправителствени медии още преди три години. Хаджигенов не се смущава да нарича българското управление „диктатура“, посочва още Кано. „Че как иначе да наречеш правителство, чийто премиер не се свени да използва главния прокурор и полицията за походи срещу противниците си и за замазване на скандали около себе си и партньорите си“, цитиран е Хаджигенов.

В статията си Хосе Кано посочва, че в началото на юли България е направила стъпка напред по пътя към еврото, влизайки в чакалнята на еврозоната. „Протестираме, защото нито един цент, получен от еврофондовете, не е послужил за подобряване на живота на българите. И сега премиерът ни казва, че фондът за възстановяване след пандемията е победа? Нямаме му доверие“, казва пред журналиста жена, която участва в протестите в София. „Еврото няма да промени нашия живот, ако не бъде сложен край на корупцията“, добавя друг протестиращ.

Именно необходимостта от политическа стабилност в процеса на присъединяване към еврозоната е един от основните аргументи на Борисов срещу нови избори, пише Хосе Кано. „Това може да се интерпретира единствено като шега“, казва Минеков, който няколко часа след разговора си с испанския журналист повтаря същото и пред протестиращите пред Министерския съвет в София.

В статията си испанският журналист препраща накратко и към миналото на Борисов, представя сюжета с лятната резиденция на Ахмед Доган и се спира на акцията на главния прокурор Иван Гешев срещу президента Румен Радев. Журналистът обръща внимание и на ситуацията с коронавируса: по неговите думи, в началото на юли положението се е влошило, а страната е направила крачка назад, връщайки някои от ограничителните мерки. „Това бе интерпретирано от някои протестиращи като опит от страна на Борисов да използва вируса, за да прикрие собствените си проблеми“, пише испанският журналист.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 143 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кочинаааа

    201 14 Отговор
    Няма да се оправим никога, защото не сме единни и тези, които сме избрали не милеят за родината. Чакаме друг да ни свърши работата, а трябва ние като народ да осъществяваме контрол над избраниците си. Всеки един трябва да милее за България.

    Коментиран от #36, #60, #76

  • 2 пройчо

    146 14 Отговор
    Ами някоя европейска мисирка ,опита ли се да вземе интервю лично от Тулупа?....щото нашите отдавна са се отказали и като циганки - хвърлят боб и гадаят какво става.
  • 3 Живка

    178 21 Отговор
    ЕС е един съюз от корумпирани измамници и лицемерни крадци на народите в Европа.Махайте се мошеници!

    Коментиран от #43, #64

  • 4 Добри

    115 10 Отговор
    Знаят те защо го подкрепят.И няма лесно да се откажат.
  • 5 Гост

    34 110 Отговор
    Никакви оставки.
    Идват избори - на тях кой за когото иска да гласува.

    Коментиран от #10, #44

  • 6 А за

    117 19 Отговор
    ЕС И НАТО ли питате.?Те ти булка Спасов ден.За чий се навряхме между шамарите?За успокоението на Паси или за амбицийте на Кунева.Всичко свърши.Вътре сме и не му се виждя края.Няма точно определение за време.На Никой не му пука за нас
  • 7 Булекзит

    116 14 Отговор
    Протестиращите да издигнат лозунга „Булекзит”. Може би тогава от ЕС ще си отворят очите.
  • 8 5555

    71 13 Отговор
    Българският опит в политиката показва, че голямите диктатури биват сваляни от съпартийци.
    Например Вълко Червенков, Тодор Живков, Жан Виденов, и т.н.
    Бойко Борисов сменя често министрите си и те са хората, които са длъжни да го свалят от власт. Те знаят кирливите му ризи и са унижени публично от Борисов, а това не се прощава!
    Борисов, ще подаде оставка. Сигурен съм, защото той не обича да има проблеми. А голямите проблеми за Борисов тепърва предстоят.
  • 9 Антикомунист

    33 80 Отговор
    Забелязва забелязва......Просто не ви отразява. Знае кой и кои стоят зад "протестите". Не мислете че вие сте най умните...Червенотиквеници. С петолъчки.

    Коментиран от #21, #88

  • 10 Мислещ

    76 19 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    То и преди 90-а имаше "избори". И в Беларус имаше. Махайте се с тъпите.си опорки, никой нормален човек не очаква диктатор да бъде свален с "избори"

    Коментиран от #15

  • 11 Минувач

    78 16 Отговор
    ЕС е един от участниците във създаването на организираната престъпност в България. Заглавието на статията е очевидна лъжа.
  • 12 Петко Войвода

    92 22 Отговор
    Вън от този съюз, който ни направи слуги! Вън от този съюз, който ни взема децата! Вън от този съюз, който ни Мори с двеста!

    Коментиран от #53

  • 13 Хах

    101 11 Отговор
    Ами тулупа им върши чудесна работа, осигурява им евтина работна ръка, унищожава производство,което е конкурентно на западното,как ще го махнат
  • 14 gost

    59 9 Отговор
    Има едно предсказание на Слава Севрюкова' който не го е чел да го прочете че става дума точно за този момент от историята ни. И там е казано ' че Европа няма да предприеме нищо...
  • 15 С какво

    48 11 Отговор

    До коментар #10 от "Мислещ":

    очакваш да бъде свален - с ходене за гъби ли? Ей това най не му харесвам на българина, че все другите са му виновни - американците, руснаците, англичаните, Брюксел и който още се сетиш! Но никога той, никога! Няма да седне, да помисли и да си каже: "Бе тука май сбърках". Твърдоглавие до захласване!!!

    Коментиран от #19

  • 16 gost

    24 14 Отговор
    "Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът… От югоизточна България…“, предрича Слава Севрюкова."

    "Народностната ни карма ще приключи, когато парче земя се откъсне от България. Горчива орис. Едва подир това ще настъпи известно благоденствие за изстрадалия народ."

     "И Европа ще гледа и няма да реагира“. В този момент българският народ щял да се вдигне като един, а начело щял да застане прероденият библейски цар Давид. С негова помощ страната ни не само ще се отърве от душманите си, но и после ще стане Швейцария на Балканите."

    "Веднъж тя вметнала, че към 80-та година спасителят на българския народ е 7-8 годишно момче. Разтълкувайки това пророчество излизало, че политикът е роден през 1972-ра -1974-та г."

     "Досущ като в библейската притча той ще посече гиганта Голиат, символичен образ на родната корупция и действащите фактори в нея. Слава Севрюкова била категорична, че точно този човек ще раздаде възмездие на продажните политици, чиновници и магистрати. Затворите ще бъдат препълнени с народоотстъпници и предатели, които доскоро са ни управлявали. Финалът на тяхния демоничен цикъл на властване  щял да бъде отцепването по мирен път на част от България."

    "Докато Европа слисана умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. Мнозина ще заплатят с лихви греховете си. От
  • 17 обществена тайна

    64 12 Отговор
    Брюксел със сигурност знае какво се случва поне 20% от парите, които праща на Баце. Под формата на куфарчета. Затова европарите ще продължат да идват, докато Баце е на власт и ще спрат, ако падне от власт. А на нас ни е все едно дали ще спрат, защото те не достигат до нас.

    Коментиран от #39

  • 18 Ран Босилек

    33 5 Отговор
    НЕВОЛЬООО,ЕЛА ДА НИ ОПРАВИШ КОЛАТААА !!!
  • 19 Мислещ

    23 14 Отговор

    До коментар #15 от "С какво":

    Ходенето "за гъби" се случва когато има "избори" с предизвестен край. Ти как очакваш да има промяна с такива "избори"?

    Коментиран от #40

  • 20 ТОТАЛЕН ЕВРО СРАМ

    40 9 Отговор
    Явно Боко получава едни пари , после ги прехвърля на едни от ЕС , и така строителството в Барцелона процъфтява. Тези не крадът само от България , а и от Нидерландия , която единствена критикува БГ! Не защото културните нидерландци имат нещо против българите , а защото са опозиция на престъпниците които са в бг правителството.
  • 21 удивен

    8 12 Отговор

    До коментар #9 от "Антикомунист":

    Доста рано си се надрусал бе ! И на това отгоре се пробваш да ръсиш бисери !

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    13 12 Отговор
    България не трябваше да бъде приета в ЕС докато не бяха направени всички реформи.Българското правителство обеща че ще напраи реформите но след 13 години в ЕС никакви реформи не са направени, както и много прдизборни програми обещанния в самата България и почти нищо не е направено. Не може някой да обвинява ЕС за мързела и крадливоста си, хората от ЕС казват как и какво да се направи и пари дават, но няма да дойдат и да свършат работата на Българите. Това че в правителството и държавната администрация има много не способни хора е факт. За да извършат реформите са необходими професионални мениджъри консултанти а такива компании има със над 100 гошен опит в преструктурирането на националнотоздравеопазване като McKinsey &company, Deloitte за преструктуриране на държавната администрация и правоохраняването.Има много такива компании със достатъчно специалисти със много опит и знания за да свършат работата професионално бързо. А не да чакате на Български хайдути събрани от кол и въже които са мързеливи, не знаят и не могат а и са обвързани и зависими. Тези консултанти мениджъри не са евтини но България ще спечели много повече отколкот ще им плати, ще се пресекът корупционните схеми.

    Коментиран от #24

  • 24 Мислещ

    44 7 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Как няма да обвиняваме ЕС, след като първо даваг парите въпрекк всичко, при това съвсем директно заявяват, че стоят на 100% зад тиквата. Когато им изнася, винаги могат да се намесят и го правят. И реактори си затворихме, и какво ли още не. Не се съмнявай, ако тиквата не им беше удобен, отдавна да сме забравили за него.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стършел

    13 0 Отговор
    Стани да седна не се забелязва. Нищо ново!
  • 27 k1 profesional

    7 5 Отговор
    Добра статия - грешни изводи. В ЕС много добре знаят как се разпределят и харчат общите средства , защото част от тях се връщат там, където трябва.
    Относно пазенето на границата на ЕС - абсолютно не вярно , защото - установено е ,че поради пропуски в бюджетите на страните членки не са влезли средства от митнически сборове в размер над 1 милиард евро. А относно бежанците - минават през Гърция и Италия защото са в зона Шенген.
  • 28 123

    18 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мислещ":

    Тези които избират Борисов на избори не са бюрократите от Брюксел а граждани на и в България.Когато хората на Борисов крадът винаги в зависимост с кои партии и вестници са свързани излиза че те не били Българите крадците ами Турците, Руснаците или Американците.Никой от вънка не сложил Борисов на Власт за да протестирате пред чужди посолства.Идват избори намирате си почтени,професионалисти и добри хора организирате се предалгате ги и си ги избирате. Но от тези които сега водят протестите няма и един достоен за правителство или за НС.

    Коментиран от #29

  • 29 Мислещ

    21 8 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Още не се отказвате от кухата опорка "явете се на организирани от диктатор/мафия избори и си ги спечелете". Кога и къде диктатор е бил свален с редовни избори, че аз нещо не знам за такъв случай?

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реалист

    25 5 Отговор
    Е,най-накрая бългърина започна да стопля,че геноцидът спрямо всички се осъществява от доказаните престъпници от парламент и министерства, но е с абсолютната протекция на ЕС и посолството на фащ.
  • 32 Алтернативата е

    24 5 Отговор
    Гражданска война.
    Или сиреч да се поизцапаме всички и да си свършим сами мръсната работа.
  • 33 ЖИЗЕЛ

    15 4 Отговор
    "И да го забележат, какво...?" 1 исторически факт. Берлински договор - България разделена на 2 части

    Коментиран от #65

  • 34 ЖИЗЕЛ

    9 3 Отговор
    "И да го забележат, какво...?" 1 исторически факт. Берлински договор - България разделена на 2 части
  • 35 ЖИЗЕЛ

    9 2 Отговор
    "И да го забележат, какво...?" 1 исторически факт. Берлински договор - България разделена на 2 части
  • 36 ПСР

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "кочинаааа":

    Абсолютно точно,браво!
    Все си казвам-3 дни,по 100 хиляди след 20ч.в София и Режимът е довиждане.Да,ама не.
    ЕС-то,като принципи,раздувки,правила,мноооого отдавна е било длъжно да реагира,спрямо безобразията в България.Все пак,това са наши и техни пари,с милиарди.Не знам КОЙ го крепи от там и от Вашингтон.Мълчат.Не чуват и не виждат,ти да видиш!Даже,ми се струва,че пречат на измитането Му./Манфред Вебер,Го поздравява и приветства в борбата Му,срещу корупцията!!!!!!!НЕма по-голяма гавра с България./.
  • 37 123

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "Мислещ":

    Навсякъде където няма подкупни комисии които подменят вота с хартиени бюлетини.Вашите политици, експерти и медиа ви заблуждават че никой не ползва он лайн гласуване.Он лайн гласуване е много точно бързо и сигурно, и всеки който реално иска да гласува може да гласува от всяка точка на света. А страните които ползват интрърнет гласуване са;Аржентина от 2009 г Австралия от 1995гбелгия от 1991г,Бразилия от 1996г ,Канада от 1990г,Естония от 2005г,Франция от 2003 гот когато френските граждани в САЩ могаст да гласуват без проблеми,Индия машинно гласуване от 1982 г,Литва ще има интърнет гласуване от тази година,Намибия от 2002 г,Норвегия 2011 г,Филипини от 2010 г,Румъния от 2003 г за гражданите в чужбина,Южна корея машинно,Испания,Швейцария интърнет гласуване, наират го за много точно както и във франция,В ОАЕ с прокарване на интърнет гласуването , гласоподавателите са се увеличили 20 пъти,Англия машинно,Шотландия машинно,САЩ машинно и по поща. Интърнет гласуването е по гъвкаво, по сигурно, и по-евтино за ползване и поддръжка.Машинното гласуване е много по скъп вариант на гласуване като има високи допълнителни разходи;скалдиране,транспортиране,поддръжка,програмиране.
  • 38 чичо

    9 32 Отговор
    Как да го забележат?Те не могат да паднат до ниското ниво на Радев.Да излъже избирателите,че става за президент,а да им докара национална катастрофа.

    Коментиран от #45, #46

  • 39 Сашо

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "обществена тайна":

    Абсолютно точно! Шефовете в Европейския съюз може би повече корумпирани и от наш Боко.Може да си го наричаме тиква, но е разбрал тая особеност на Европейския съюз и затова на него дават, а на БСП не дават.

    Коментиран от #41

  • 40 чичо

    12 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мислещ":

    Когато Борисов за пореден път спечели,нали правителството беше на Радев?
  • 41 123

    8 18 Отговор

    До коментар #39 от "Сашо":

    Причината за даване на пари на правителството на Борисов е че ,правителстворо на Борисов краде фондовете на 65% до 80% само.А правителството на БСП каде на 100% фондовете. При Борисов има направени и завършени некачественни магистрали 2.5 пъти по скъпи магистрали.При правителството на БСП парите са усвоени/открадени напълно но магистрали няма или има 20-30 км направени. ЕС избират по малкото зло от двете с които трябва да работят.
  • 42 Ще има да ти пати кратуната, Боко!

    7 7 Отговор
    В СТРАНИТЕ БЕЗ КОРУПЦИЯ ОТ ВЕКОВЕ ВАЖИ ПРАВИЛОТО ЗА МОРКОВА И ТОЯГАТА ДОКАТО У НАС ( НЕ БЕЗ ПОДЛРЕПАТА НА ЕС), ТИКВАТА ВЪВЕДЕ УДОБНАТА ЗА НЕГОВИТЕ ДАЛАВЕРИ ФОРМУЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ: " АКО СЛУШАШ - МОРКОВ, АКО НЕ СЛУШАШ - ДВА МОРКОВА"!
  • 43 12udar

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Живка":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 666

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "чичо":

    чичка за пореден път доказваш колко лесно се промива това дет го носиш между ушите си....абе казано по-меко мисленето не ти се отдава

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 чичо

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "666":

    Ще се моля да си прав,дано съм единствения който греши.
  • 49 Шопо

    12 7 Отговор
    Оплюхме ЕС, обвинихме ги за нашите си дертове, а следващата стъпка ще бъде да обясним колко е по-добре в Евразия. Човек какво сам си направи и дявол не може да ни го направи.

    Коментиран от #51

  • 50 СИНОНИМИ

    10 4 Отговор
    герб е синоним на грабеж , надминаха бсп , мутри....
  • 51 бива бива ама

    4 7 Отговор

    До коментар #49 от "Шопо":

    хапчетата , хапчетата.... , хапчетата и в Евразия отивай с Боко грабителя.
  • 52 проф Асенов

    16 9 Отговор
    Уважаеми протестиращи ! Как искате да ви забележат и какво да предприемат? Просто си отговорите сами на въпросите:
    -Имате ли интелигенти, известни личности за водачи? Те в диалог ли са с управляващите. Протестите ръководят трима съмнителни личности с нечисто минало, един престъпник,бягащ от правосъдието в чужбина
    -Исканията ви реални ли са? Искате смяна на системата? С каква: президентска република с президент,одобрен, предложен и обвързан с Русия? Или военен режим-диктатура? Или връщане на старата комунистическа система?
    -В протестиращите има и хора с криминално минало и платени хора
    -С блокирането на кръстовища, пътища, държавни учреждения нарушавате закони и правата да другите граждани
    Деиствията ви са анархистични и със съмнително финансиране. Затова ЕС няма да вземе отношение, защото е нарушение на суверинитета на България и намеса на вътрешните ни работи
    Подкрепа можете да имате единствено от леви, социалистически партии

    Коментиран от #54

  • 53 Петко е голем

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петко Войвода":

    Петкольо и Бойко вън , заедно с опг герб! Поздрави воеводо!
  • 54 ОСТАВКА

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "проф Асенов":

    съмнителен си ти......ОСТАВКА
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор
    А ха, Дойче зеле, ясно, няма да си губя времето..........
  • 56 хахахаха

    14 2 Отговор
    Тя,Българията чака и 500 години Ивропътъ да види как НЯМАМЕ турско робство и как НЯМА Баташко клане,ама не се получи...
  • 57 001

    11 7 Отговор
    Алооо, на туй му се вика крадеца казва дръжте крадеца.
    НЕ ВИ ЛИ СТИГАТ периода 1944-2008 да съсипвате, унищожавате и унижавате обикновения български народ и България....!
  • 58 Хаджиментов

    12 6 Отговор
    На Европа и е ясно че всичко е кьорфишек, нагласени и фалшифицирани компромати, с които една шайка се опитва да дойде на власт чрез преврат.
    Безумното бързане на превратаджиите показва нечистите им намерения.
    Хората вече започнаха да се осъзнават, че след една евентуална оставка животът продължава, но никой от подстрекателите на протеста не е обелил и една дума какво ще е след това. Защо ли?!?!?
  • 59 Бай Знай

    20 2 Отговор
    Хора, на човеците в ЕС никога не им е пукало за България. Трохите, които отделят за нашата инфраструктура ( разбирайте пътища ) се случват замо, защото трябва да сме буфера между централна Европа и Афро-Азиятския наплив. Не, че нашите тулупи не изпедепцаха и тази поста, но нищо друго българско , освен територията и географската позиция не вълнува дембелите в Брюксел. Не се заблужсавайте. Взимайте се в ръзе и да си оправим държавата.
  • 60 Химера

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "кочинаааа":

    Не знам как е по света , но в България най-големите мазници и некадърници влизат в политиката ! Нещата тръгват от там ! За мен "политик" е мръсна дума ! Символ на нагаждачество , продажност и двуличие ! Държавата не трябва да се управлява от политици , а от експерти ! Всяко едно министерство трябва да се оглавява от възможно най-добрия професионалист в бранша ! А прокуратурата и съда трябва да бдят за спазването на законите и Конституцията , независими от никоя власт ! Полицията трябва да бъде продължението на Закона !

    Коментиран от #61

  • 61 Гръмни са

    1 3 Отговор

    До коментар #60 от "Химера":

    За да има продължение...
  • 62 ВОЛЕН

    11 2 Отговор
    Боко плаща на кака Меркел от краденето.
  • 63 Напротив забелязва се

    6 3 Отговор
    Нищо не се случва, най егоистичните хора , са това българите, има ли нужда от повече обяснение...!?
  • 64 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Живка":

    НАПРОТИВ........ДОБРЕ,ЧЕ НИ ПРИЕХА В ЕВРОСЪЮЗА,ТА ХОРАТА ОТ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ СИ ОПРАВИХА ЖИВОТА,СВОЯ И НА СЕМЕЙСТВАТА СИ И ПАРИТЕ КОИТО ИЗПРАЩАТ В РОДИНАТА......ТОВА ГЛЕДАЙ КАКА......
    АМА ЩОМ Е ЗА ПЛЮЕНЕ,ЕША СИ НЯМАМЕ........
  • 65 АНОНИм

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "ЖИЗЕЛ":

    На три части! Княжество България, Източна Румелия и Македония! Пропускаш най-важното!
  • 66 Европа

    14 3 Отговор
    Когато се махнат мутрите от властта, ще може европейските пари да стигнат до всички хора, а не само до "нашите".

    ОСТАВКА!
    Предсрочни избори!
  • 67 Цецо

    9 1 Отговор
    Добра статия, анализът на г-жа Кортлендер ми хареса най-много, тъй като е в съзвучие с моето мнение! А то е, че милата ни Родина няма как да се отърве от октопода, трябва й външна помощ, а тя би могла да дойде най-безболезнено от ЕС... но за съжаление, както отбеляза г-жата, те просто НЕ ИСКАТ да забележат какво се случва тук!!!
  • 68 Васил

    9 1 Отговор
    Това са Европейските ценност харесват диктаторите
  • 69 Мими

    8 2 Отговор
    В България всички промени са се извършвали отвън ,винаги сме били под покровителството на някоя велика сила и играем по техните правила.Малка държава на ветровито място.Четете историята ,има смисъл.Геополитиката още повече.Четете българи.
  • 70 859356

    7 2 Отговор
    Че защо ни е ЕС, ако България се разпада заради него?!
  • 71 Елена Никодимова

    9 9 Отговор
    Oбиднo e .Oбиднo e 50 души дa ce oпитaт дa блoкирaт цялaтa държaвa. Oбиднo e 50 души дa нaнacят щeти зa милиoни нa cвoитe cъгрaждaни и бългaрcкaтa икoнoмикa. Oбиднo e cлeд кaтo cмe извoювaли cвoбoдни избoри ,дa ce oткaжeм oт тях и дa прaвим улични прeврaти. Oбиднo e шeпa хoрa ,кoитo нe ca прeдлoжили никaкъв днeвeн рeд зa прoмянa към пo-дoбрo , дa ни нaзидaвaт и дa ми кaзвaт кaк тe ca ce бoрили зa мeн. Нe .блaгoдaря . Ниe ce бoрихмe зa дa бъдeм гocпoдaри нa cъдбaтa cи и нямa дa пoзвoлим някoй друг дa ce бoри зa нeя. Нямa дa пoзвoлим шeпa кoмплeкcaри ,кoитo ca cи пoвярвaли ,чe ca мoрaлнитe cъдници нa oбщecтвoтo дa дeйcтвaт кaтo мутри и дa ce пoдигрaвaт c нaшeтo търпeниe . Нe ни прeдизвиквaйтe. Щoтo дa нe oткaчим и дa нe минeм нa фoрcaж прeз рeхaвитe ви пaлaтки .Търпeниeтo cи имa грaници.

    Коментиран от #73

  • 72 Никой не забелязва случващото се в Бг.

    7 2 Отговор
    Трескаво я търсят на картата.
  • 73 Хаджиментов

    9 8 Отговор

    До коментар #71 от "Елена Никодимова":

    Това са една групичка наглеци, които под предлог, че имат право да протестират, нарушават правата на другите граждани.
    Такива не ги признавам.
  • 74 Даскал

    5 6 Отговор
    А какво да забележи ? Групи добре платени квичащи и мучащи се търкалят по кръстовищата и искат де що има държавник оставки. Групата вещици към Мая Манолова пък веят сектантски знамена и правят движение "Магията ни убива". Да забележат , че хората едва търпят протестърите и ако полицията не ги пази да са омели с тях кръстовищата.
  • 75 И НИЕ СМЕ БОКЛУЦИ

    10 4 Отговор
    А НИЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ЛИ ? ПОД МОСТОВЕТЕ НА ПАРИЖ И САЩ Е ПЪЛНО С ПРОШЛЯЦИ -- СКОРО И ТУК ВСЕКИ ВТОРИ ЩЕ Е БЕЗДОМЕН , БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ , МЕДИЦИНСКИ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ ----- НИЩО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ - ЕГОИСТИИИИИИИИИ !
  • 76 Щерев-червен трол

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "кочинаааа":

    За да сме единни трябва да сме въоръжени и,ТЕ МАФИОЗИТЕ, да знаят те бият ама и ние биеме
    ,нас ни боли ама и тях ще ги боли,те вадят Калашников и ние вадим Калашников.Докато това не се случи не разчитайте на милост от престъпници и убийци.Тогава ще има равновесие и справедливост.
  • 77 Иво

    7 2 Отговор
    Просто нищо не се случва в България
  • 78 €£$£€

    13 3 Отговор
    Нито на Европа,нито на Америка и дреме за българския народ.Стига илюзии.Включването ни в техните сметки е дотолкова,колкото ще спомогнем за увеличаване на тяхната сигурност и благосъстояние-НАТО и ЕС-просто нова форма на нео-колониализъм!Сами трябва да решим проблемите си,скъпи българи!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ново

    3 5 Отговор
    Ами то нищо не става в българия наркомани и алкохолици има навсякаде

    Коментиран от #84

  • 81 незнайко

    11 4 Отговор
    Прочетах заглавието и нямаше нужда да чета статията ! Как ще те освобождава някой, който е получавал всичко от БЪЛГАРИЯ чрез МАФИЯТА !!! Защо се правят толкова ударно тези пътища ??? За да може стоките и всичко покрай тях да преминава безпрепятствено към запада !!! Никой не го е ГРИЖА за българските граждани .Всичко се прави за удобство на ЗАПАДА включително и заводи !!! Ще мине още време докато БЪЛГАРИТЕ СЕ ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ СА ТОТАЛНО ИЗПОЛЗВАНИ, КАТО СЪВРЕМЕННИ РОБИ !!!
  • 82 ИСТИНАТА

    9 2 Отговор
    Дългo врeмe бългaритe вярвaхa, чe EC щe ги ocвoбoди oт oнoвa, кoeтo тe нaричaт мaфия. Пocтeпeннo oбaчe cтaвa яcнo, чe в Брюкceл никoй нe зaбeлязвa cлучвaщoтo ce в Бългaрия. Дoри пo-лoшo: никoй нe жeлae дa гo зaбeлeжи

    Коментиран от #89

  • 83 Елен Димов

    7 4 Отговор
    И на мен ми е обидно мутра да ме управлява, то не беше ало Ваньо, .. къщи в Барселона, в Гърция, пари, поръчки да се раздават на нашите фирми, ..младите и способни да бяга в чужбина, да се раздават ДМС на държавните чиновници, а възрастните с по 200 300 лв. пенсии......
    Иначе е много обидно да получаваш по някоя хиледарка и да се оплакваш от протестиращите!
  • 84 Е, чак

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ново":

    пък да наричаш Боко, Шиши, Каскета и НОЩ наркомани и алкохолици... пък може и да си прав!
  • 85 Петър

    5 2 Отговор
    Някой още да се чуди как е дошъл комунизма 1944?
  • 86 Европа не вярва на компромати

    7 1 Отговор
    Брюксел забелязва всичко, но не вярва на лъжите и манипулациите които идват като “сигнали” от определени хора и медии в България защото са клевети и лъжи. Нямат доказателства и покритие а са само доноси и клевети. Типично за Бай Ганьовците на нашето време. Вдигат врява а като стане въпрос за доказателства и факти има пълно мълчание или се изпращат фейкове. Те не са глупави! Просто вие не сте на тяхното циливизовано и интелектуално ново.
  • 87 Какво искате

    4 2 Отговор
    България е демократична държава с легитимно избран премиер. Безработицата е в нормални параметри. Всичко си върви нормално. Това, че БСП се опитва да захапе кокала е ясно на всички.
  • 88 Гочоолу

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Антикомунист":

    Кой е Антикомунист, другаря Борисов ли? Той още е член на БКП, наследник на комунисти. Бай Ганьо не бил комунист-най-големия.. И то от тия най лошите, дето си мислят, че колкото повече крадеш, толкоз си по-комунист
  • 89 Дедовия

    6 0 Отговор

    До коментар #82 от "ИСТИНАТА":

    А бе защо чакате все някой да ви освободи бе келеши!То не беше дед Иван,сега баба Меркел и т.н.! Не разбрахте ли че българските дела са си български проблем...като не ви харесват сменяйте ги!Не ви ли омръзнаха да ви "освобождават".Робско племе това е истината!
  • 90 890853

    6 2 Отговор
    Че какво се случва в БГ?Група дегенерати с натиск и компромати да влязат през задния вход във власта,под предлог че е протест на младите.Е какви млади?Няма млади,има платени зомбита на надник които нямат думата,освен да фигурират като бройка и да изпълняват поръчки на старите заможни играчи,и то тези които ги бастисаха.Нови палатки,алкохол,дрога,краста ковид ,това им се предлага за да викат " оставка".Всички са зависими от надника.И какво правят ,само гнусотии и анархия.Така им нареждат,кпйто плаща ,той поръчва.Те ако имаха идеи ,нямаше да гледаме този позор .Платени протести от малка група екскурзианти в Берлин и Виена.А кои се подвизават във Виена,бивши ченгета източили банките и сега помагат.Толкова е деградивно,че не е за гледане.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 И ще забележат

    0 0 Отговор
    Ами протестирайте пред дойчовското и гринговското посолства и....ще забележат. Досега не съм видял големи протести там.