Last news in Fakti

12 Август, 2020 21:30 3 049 30

Коронавирус в Румъния: над 40% вярват, че всичко е конспирация

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • румъния

Една от причините: фалшивите новини, конспирациите и руската пропаганда

Коронавирус в Румъния: над 40% вярват, че всичко е конспирация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния има сериозен проблем: от 22 юли почти всеки ден в страната се регистрират по над 1000 случая на новозаразени. Една от причините: фалшивите новини, конспирациите и руската пропаганда.

 

Разхлабването на мерките в европейските държави доведе до покачване на случаите на Ковид-19. Редица страни отчитат сериозен ръст на новозаразените в последните седмици. А в държави като Румъния има и още един проблем: вълната от фалшиви новини, конспиративни теории и руска пропаганда, пише германският вестник "Ди Велт".

И в Германия имаше подобен феномен: преди седмица по улиците на Берлин на протест излязоха привърженици на конспиративните теории, противници на ваксините, крайнодесни активисти и хора, които не одобряват ограничителните мерки. 

В Румъния обаче фалшивата информация вече коства и човешки животи, изтъква "Ди Велт". Дори националната телевизия на страната дава трибуна на политици и активисти, които изразяват скептично мнение относно коронавируса. Чуват се и позиции срещу ваксините. От 22 юли насам Румъния регистрира повече от 1000 на Ковид-19 на ден. Нараства и броят на пациентите със заболяването, които се борят за живота си в интензивни отделния. В някои градове и села властите налагат частични забрани за излизане, в много общини носенето на маски на обществени места е задължително. Освен това властите предупреждават хората да не вярват сляпо на неофициални информации за пандемията. 

Руската пропаганда прониква дълбоко

"Има вече няколко кампании за разпространяване на дезинформация", казва Раед Арафат, който ръководи румънската Служба за спешни ситуации. В добре финансирани кампании се отправят послания срещу маските. Те са насочени най-вече към младите хора, казва той. "В медиите се появяват хора, които нямат каквато и да било научна обосновка. Включително лекари, които са специализирали в съвсем други области и протестират срещу мерките за превенция", обяснява Арафат. Според него объркването, провокирано от подобни разнопосочни мнения, е една от причините за нарастването на инфекциите. "Всичко това доведе до там, че много хора започнаха да нарушават правилата, спряха да носят маски и започнаха да разпространяват конспиративни теории", посочва експертът.

Корина Ребегеа от Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон посочва, че при част от подвеждащата информация следите водят към Русия. Руската агенция  "Спутник" и редица националистки и антиваксърски групи в Румъния разпространяват конспирации за вируса още от началото на пандемията. Румънски политици също не се притесняват да повтарят фалшиви новини, за да атакуват правителството.

"Съобщения, които омаловажават вредите от коронавируса, се възприемат и от водещи политици и коментатори", казва Ребегеа. Тя нарича Румъния "типичен пример за балканските региони, в които руската пропаганда е проникнала дълбоко". Местното издание на руския "Спутник" призовава към улични демонстрации срещу мерките, предприети от правителството, и твърди, че управляващите преувеличават последиците от заболяването. 

Над 40% от румънците се доверяват на конспиративни теории

Според изследване, проведено през април, 41% от румънците вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от САЩ. Теория, която се разпространява и сред любителите на конспирациите в Германия и други европейски държави. Обществената медия ORF съобщава, че в Австрия например 32% от населението е склонно да вярва на конспиративни теории по отношение на пандемията - те смятат, че зад "предприетите мерки се крие нещо, което политиците и медиите премълчават", като най-сериозен афинитет към конспирациите демонстрират привържениците на националистката Австрийска партия на свободата. В съседна Германия на недоказани слухове и конспиративни теории са склонни да вярват около 20%.

Процентът на привърженици на конспирациите в Румъния е висок, но за региона това не е никаква изненада. Липсата на доверие в традиционните медии и в държавните институции е сред основните причина за това. Аналогични изводи могат да се направят и за други източно- и централноевропейски държави.

  


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 90 процента

    56 8 Отговор
    знаем, че Ковид е една измама, останалите 10 процента са балъци или самите измамници.

    Коментиран от #4, #26

  • 2 Даниел

    39 6 Отговор
    Жалко, малко са все още...няма критична маса.Когато нарасне критичната маса във всички държави коронакризата ще завърши и лъжливите политици ще понесат отговорността за лъжите и манипулациите си!!!
  • 3 Антимилиционер

    21 1 Отговор
    Дълги години не можех да си обясня света и ставащото. А и станалото преди мен - световните войни и безцелното изтребване на 100 милиона души без никакъв смисъл... как никой от стотитиците милиони не са се противопоставили.

    В един момент доказателствата, че повечето са невменяеми и тотално бавноразвиващи започнаха да се трупат и купчината стана с размери на 20х пирамидите в Гиза.

    В ретроспекция, това е цената, за да разбереш света и събитията.

    Коментиран от #13

  • 4 Полицията годоказа

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "90 процента":

    Така е
  • 5 Последния Софиянец

    33 3 Отговор
    Който го е страх от короната да дойде в Триъгълника на властта.Два месеца ни един болен.Най сигурното място в България.
  • 6 лош ПУтин

    5 7 Отговор
    Путин лъже руснаците, че има Корона вирус. Защо?

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И. В България

    5 8 Отговор
    ДА СЪЩИТЕ. УМНИЦИ
  • 9 qwe

    7 2 Отговор
    Хахахахахахахахахахахахахахаха!
    Бантускотовете са още по-зле. Ама те и за Тиквус Имбецилус си гласуват. И нито съд имат, нито прокуратура... Толкова им е акъла.
  • 10 Дедо Ванго

    4 15 Отговор
    Е, умниците задължително трябваше да се изкажат и под тази статия! Очаквано. Ако се закучат нещата и у нас, те вероятно ще намалеят и при коментарите. Очаквано...
  • 11 Who cares

    13 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Коронавирус в Румъния: над 40% вярват, че всичко е конспирация

    В България вярващите в "Ковид измамата" може би са повече. Но това няма никакво значение, важно е да се четат само заглавията на "новините". Управляващите държавите хвърлиха 2X6 или дюшеш да правят квото си пожелаят...
  • 12 Сандо

    31 4 Отговор
    Не 40%, а 400% е конспирация, лъжа и измама. Упражнява се геноцид над хората по света.
  • 13 Миро

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Още трябва да четеш и анализираш. Нищо не си си обяснил. А щом дълги години се стараеш и няма резултат по добре не си губи времето. Успех в другите начинания от мен.
  • 14 Тото

    17 0 Отговор
    Голяма болница в София с ковид отделение. И тия смотаняци нямат ортопед. Ми ако има болен с ковид и човека е за ортопед кво правите бе чукундури ? Нещата са абсурдни. Не вярвам в конспирации но вече не знам какво да мисля.
  • 15 просто е вече

    5 8 Отговор
    каква е конспирацията: илюминат/рептил/ + демократ от сащ +психоза covid-19= нов световен ред.А дано ама на дали!
  • 16 Хора

    24 3 Отговор
    Хората на изток винаги се съмняват във властта и бързо разбраха, че се опитват да ги къпят с хладка вода. Повечето западняци са потънали в задоволство и безгрижие, а са и свикнали правителствата да се "грижат" за всичко и не е проблем лесно да ги баламосат.

    Коментиран от #23

  • 17 ха ха ха

    8 3 Отговор
    Не знам за коя руска пропаганда говорите, но определено някой ваксинатор ще яде дървото в Източна Европа ;)
  • 18 щи кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "лош ПУтин":

    За да ги прецака мощно, както и го направи с ваксината... иначе щях да ореват орталъка срещу него ;)

    Той отново ги матира!
  • 19 Кривата на интелигентност

    7 18 Отговор
    Короната ясно показа че повечето хора са ковидиоти, накратко безмозъчни. Не притежават елементарни математични и логически умения дори и за 4ти клас. Не могат да четат елементарни графики - да броят в БГ се увеличава според графиката. Така и не разбраха че броят новозаразени следва периодична форма всяка седмица и неграмотни "журналисти" докладват "увеличение" в началото на всяка седмицата и "спад" в края на седмицата, а би трябвало да се следи сумарната бройка за седмица. Не знаят елементарна теория на вероятностите - не разбраха че ако 2-3% от населението са се заразили и повечето без или с леки симптоми без тест, не е вероятно "да познаваш" заразен. Заразиха старите хора по домовете и сега умират по 12 души на ден а преди бяха 2-3. Но не, вирус няма, това е "конспирация" или "лек грип", докато не ги удари тях или семейството им.

    Коментиран от #20, #30

  • 20 Последния Софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кривата на интелигентност":

    Във Великобритания от коронавирус са умрели за юни и юли 2 000 ,а от пневмония за същия период 6 000.

    Коментиран от #25

  • 21 Ковид от Долно Уйно

    29 3 Отговор
    Преди няколко месеца, не само в Румъния, хората вярваха, че всичко е конспирация. Днес вече не вярват, а ЗНАЯТ, че всичко е конспирация.
  • 22 абг

    6 1 Отговор
    Фалшивите новини викат, дръжте "фалшивите новини".
  • 23 абг

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хора":

    Протеста в Берлин, за който се споменава във фалшивата статия и съобщиха, че е от 20 хил. човека, всъщност е бил от 800 хил. човека. Преди 2 месеца също имаше протести във всички градове в Германия, просто не ги отразяват, все едно не са били.
  • 24 Социолог

    3 8 Отговор
    В Румъния 40% в България - 100%....понеже Ганьо е най - интелЕгентен в цяла Европа и пръв разбобличи конспирацията...чипове, Гейтс и т.н.
    А и в БГ на ушанките е по-лесно да обработват матрЯла ...
  • 25 Статистик

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    А пневмонията от кво е ве Мангъров!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Уса

    10 1 Отговор
    Американците вече станаха 70% невярващи,което ще убие и бизнеса с ваксините,какво остава за по-будните балканци.При тези протести нито се увеличиха заразените нито има болни,всичко си е по старому

    Коментиран от #29

  • 28 ВИРУС ИМА

    3 1 Отговор
    И ТОЙ Е ВЪВ ВЪОБРАЖЕНИЕТО НА БИЛ ГАЙТС
  • 29 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    Какво не вярват, те стоят затворени още в някои щати. И си ходят чинно с маски. Ами то и в България е като в Румъния, повечето трябвало да ги кръстим Тома. Не вярва докато не пипне, да ама проклетия вирус като не може да се пипне и види. Щом не го виждат значи хората са умряли от друго, от извънземните, от заболявания и т.н. Повечето българи са на ниво първи клас. Не са помирисвали биология и химия и все повече ще стават такива за съжаление поради чудната ни образователна система. Е това му е лошото да държиш хората нарочно тъпи, току-виж се появил някой вирус , избил ги, защото са прости и вече няма от кого да цъцаш.
  • 30 АВЕР

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кривата на интелигентност":

    А ти явно не си разбрал, че ковидидиот е такъв, като теб, който вярва в тази манипулация. Но как да разбереш....