Last news in Fakti

12 Август, 2020 15:58 4 389 41

Опашката на гущера

  • протест-
  • протести-
  • правителство-
  • олигархия-
  • власт

Бутафорните барикади и песните по площадите са символ на лъжливото народовластие – те не пречат на управляващата върхушка, по-скоро я забавляват... нужен е друг подход

Опашката на гущера - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стели се мъгла над протеста. Похвално е, че хората излизат на площада - значи, съвестта е още будна, има желание да се постигне нещо! Моите уважения за тяхното дръзновение! И толкоз.

За изтеклия месец замисълът на организаторите не се избистри. Идеята за свикване на Велико Народно събрание ни бе подхвърлена в самото начало като недозряла ябълка и комай такава тя си остава досега. Никой не дава смислен отговор какво точно ще включват промените в Конституцията и защо те са потребни. Под чия диктовка се пишат – на президетските съветници, или на чиновниците от Държавния департамент на САЩ? А може би се е появил нов кандидат за редактор? Главният закон на републиката не е занимавка за многознайковци, тъй че предложенията за обновяването му трябва да се правят с чисто сърце и да са насочени единствено към добруването на обществото.

Друга тайна е виждането на протестиращите за начина, по който ще се избират депутатите. Богаташите, циганите, западните фондации и турските тайни служби ли ще продължат да определят нашето бъдеще? Къде са идеите за преустановяване на тази практика? Как те биха били изпълнени?

А, да, щяло да има електронно гласуване!... И по чии фамилии ще натискаме на екрана, на досегашните хубостници и на техните метреси ли? В нашата страна с разбита индустрия и ширеща се неграмотност способните да мислят и приемат решения кадри стават все по-малко.

От време на време някой се изпуска на площада, че иска лустрация. Безспорно, чистката на всички нива е жизнено важна. Ала съществуват ли ясни критерии за провеждането ѝ? През деветдесетте години на миналия век едни членове на БКП се саморазправиха с други и в резултат държавата стана недееспособна, органите ѝ бяха прочистени от професионалисти и родолюбци.

Без отговор остават щекотливите въпроси за недосегаемите политици и бандити – предвиждат ли се наказания за извършените от тях престъпления? Все пак, в основата на морала, който обществото загуби, лежи възмездието. Но как ли да се научат съответните органи да разследват качествено и да отсъждат бързо, безпристрастно и справедливо?

По какъв начин бизнесът ще бъде отделен от политиката, силовите ведомства и съдебната власт?

Ще бъдат ли отменени решенията, приети от министри и депутати в ущърб на държавните интереси?

Промяната, изисква идея, политическа платформа и партия на убедени съмишленици, за да бъде реализирана и защитена. Обаче поне засега хората на улицата са обединени единствено от антипатията към министър - председателя и главния прокурор. От самото си начало протестът беше персонифициран и вкаран в тесни рамки, той нямаше за цел да използва обществената енергия за постигането на по-смели цели... Макар да е ясно, че оставките на няколко човека може и да удовлетворят нечие наранено самолюбие, ала не ще помръднат ни на йота към по-добро нашето битие. Гущерът ще откъсне опашката си и ще оцелее.

Учудващо и същевременно подозрително е, че темите за икономиката, политиката, здравеопазването и образованието, които засягат всички ни и са тясно обвързани с борбата за оцеляването на републиката, не фигурират в лозунгите. Истински засегнатите от безобразията на системата не са в множеството навън... За представители на нашето недоволство се самоназначават безсрамните лумпени от градската десница. В този си безидееен вид летните вълнения заемат отреденото им място във войната за преразпределяне на активите между бандитските групировки.

Бутафорните барикади и песните по площадите са символ на лъжливото народовластие – те не пречат на управляващата върхушка, по-скоро я забавляват... Ония държат ножа и хляба – в буквален и в преносен смисъл. Защото, ако се почувстват застрашени, най-малкото ще спрат снабдяването в големите градове, докато поданиците им не изберат указаните ръководители. Това е мафията – срастване на престъпността с официалната власт. Тя е навсякъде и не може да бъде преборена, ако се спазват нейните условия. Нужен е друг подход.

Автор: Николай Николов


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    45 11 Отговор
    Ами там сме културни хора с бизнес.За два месеца една витрина не сме счупили.Зимата като излязат гладните ще почнат погромите.Аз в ресторанта съм приготвил пушката.

    Коментиран от #4, #22, #32

  • 3 народ

    46 6 Отговор
    Оставка на корумпираната власт!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Край

    32 4 Отговор
    Промяна при демокрация се прави със смяна на избирателната система.
    С мажоритарни избори за парламент партиите ще останат същите като абревиатури но хората в тях ще се сменят.
    На мажоритарно избран депутат и председател на парламента не може премиера да му каже тъ па кърджалииска тутка и да остане премиер.
    Парламентарна република без мажоритарни избори е невъзможна - изражда се в премиерска.

    Коментиран от #25

  • 6 Хунтата

    36 3 Отговор
    НАКРАТКО

    Депутат, софра, запой.
    Преход, пасмина, застой.
    Болни, доктори, рушвет.
    Кмет, корупция, разцвет.

    Безпорядък, рев, искри.
    Алкохол, жени, псувни.
    Цици, интернет, Айфони.
    Бизнес, спонсор, милиони.

    Обир, банка, далавера.
    Ред, полиция, химера.
    Път, поръчка, магистрала.
    Катастрофа, вой, раздяла.

    Улици, ремонт, павета.
    Кражби, сеч, екодървета.
    Фирми, призраци, офшорки.
    Евро, сметки, уговорки.

    Избори, елит, управа.
    Шок, пародия, държава.
    Изход, бягство, терминал.
    Народ, история, финал...

    Коментиран от #39

  • 7 Последния Софиянец

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЩАВКА":

    Ако не свалим Боко натам отиват нещата.Туризма е нула.Цяла Източна България ще гласува.И емигрантите ни ще спрат да пращат пари.

    Коментиран от #14

  • 8 Behemoth

    27 10 Отговор
    Какви са тия глупости?Нима се очаква от хората по протеста да дават идеи ,какво да се прави ...нали за това са партиите....нашата задача е да се ликвидира морално групировката ГЕРБ...да бъде срамно да кажеш ,че си член на тая банда или избирател....от там има партии които дават идеи и хората ги припознават или не....но трябва ГЕРБ да стане мръсна дума...когато благодарение на купения вот вкарат 80 депутата никой да не иска да се коалира с тях...един мандат в опозиция без кражби и плъховете ще се разбягат....после Баце на съд!

    Коментиран от #30, #37

  • 9 Емил

    10 23 Отговор
    Протестиращите, Украинският фронт няма да влезе, за да се повтори 9 септември! И вие, като партизаните, сте една шепа болни от русофилия хора!
  • 10 Емил

    15 13 Отговор
    Интересна статия - пълна с полуистини (най-добрите лъжи)! Авторът надали е толкова тъп, т.е. статията е долна провокация съветски тип, насочена към нивото на футболните агитки!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Просветлен

    8 21 Отговор
    Тoвa пoкaзвa кoлкo ca гo зaкъcaли прeзидeнтa + БCП. Вeчe ce нaдявaт дa хвaнaт рибa в жeлeзaрcкия мaгaзин. Знaят, чe тaм рибa нe ce прoдaвa, нo ce възмущaвaт кaк мoжeлo тaкoвa нeщo. Eлeктoрaтa им изчeзвa пo ecтecтвeни ( прирoдни ) причини. Имa някoлкo нa улицaтa, aмa нe e дoбрe дa ce припoзнaвaт, чe пo-злe cтaвa.
  • 13 Doni Brasko

    9 3 Отговор
    Тролчо, здравей. Не заработи ли за днес, че още в 16,30 още пишеш. Айде че кодекса ще те хване
  • 14 Клиент

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Е нали ти свалила ДДСто? Кво ревеш? Целувай ръка, или марш обратно на село!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Клиент":

    Ние ДДС не плащаме.Дигнаха осигуровките .А те ни съсипват.

    Коментиран от #20, #33

  • 17 Точно така

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Весела Коледа":

    При този тип хулиганщина се разчитат на утайката на обществото.
  • 18 СТАЛИН

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Точка Омега Последни Времена":

    ИМА ЛИ 1 НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН, КОЙТО ИЗЛИЗА НА ТОЗИ ЦИРК? Отговор: НЕ !

    Коментиран от #19, #21, #40

  • 19 Хахаха

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "СТАЛИН":

    Намерете нормалния Българин и нито една водеща телевизия няма да го снима. Обзалагам се.
  • 20 Клиент

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Ми ставаме нормална държава. Ще плащате осигуровки, ДДС, и т.н. Нали за това подскачате.

    Коментиран от #23

  • 21 Урааааа

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "СТАЛИН":

    Браво Сталин! Така ще спре "протеста". При появата на нормален Българин, телевизиите вече няма да излъчват от мястото на събитието. Как се сети само!
  • 22 Елена Никодимова

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Oбиднo e .Oбиднo e 50 души дa ce oпитaт дa блoкирaт цялaтa държaвa. Oбиднo e 50 души дa нaнacят щeти зa милиoни нa cвoитe cъгрaждaни и бългaрcкaтa икoнoмикa. Oбиднo e cлeд кaтo cмe извoювaли cвoбoдни избoри ,дa ce oткaжeм oт тях и дa прaвим улични прeврaти. Oбиднo e шeпa хoрa ,кoитo нe ca прeдлoжили никaкъв днeвeн рeд зa прoмянa към пo-дoбрo , дa ни нaзидaвaт и дa ми кaзвaт кaк тe ca ce бoрили зa мeн. Нe .блaгoдaря . Ниe ce бoрихмe зa дa бъдeм гocпoдaри нa cъдбaтa cи и нямa дa пoзвoлим някoй друг дa ce бoри зa нeя. Нямa дa пoзвoлим шeпa кoмплeкcaри ,кoитo ca cи пoвярвaли ,чe ca мoрaлнитe cъдници нa oбщecтвoтo дa дeйcтвaт кaтo мутри и дa ce пoдигрaвaт c нaшeтo търпeниe . Нe ни прeдизвиквaйтe. Щoтo дa нe oткaчим и дa нe минeм нa фoрcaж прeз рeхaвитe ви пaлaтки .Търпeниeтo cи имa грaници.

    Коментиран от #24, #28, #34, #36

  • 23 Последния Софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Клиент":

    Да пълним шкафчето.
  • 24 Разбирач

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Елена Никодимова":

    Подкрепям !!!!
  • 25 ще има да чакаш

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Край":

    Хората отхвърлиха мажоритарния капан, който им заложихте!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 чикирикилапдуду

    2 1 Отговор
    Копачите на гробове, правете ги по луксозни че накрая вие ще се озовете там..! Инсталирайте си музика и някоя биричка и хлебец с консервичка че каката от БСП ще ви ЗАБРАВИ и няма да ви жали дълго.!
  • 28 Мъка

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Елена Никодимова":

    Обидно е! Обидно е 50 души да пречат на блокадата на цялата държава! Oбиднo e 50 души дa нaнacят щeти зa милиoни нa cвoитe cъгрaждaни и бългaрcкaтa икoнoмикa със своето малодушие и бездушие! Oбиднo e 50 души да си мислят, че са извoювaли cвoбoдни избoри, след като се купуват масово гласове от малцинствата за жълти стотинки, да се вкарват мъртви души и да има предизвестен край на изборите. Обидно е тези 50 души да ги манипулират като марионетки с Пеевските медии и дa ги убеждават, че се прaвят улични прeврaти. Обидно е шепа хора, които не могат да разберат борбата на останалите и не могат да предложат нищо различно от корупция, мафия и рекет, да твърдят, че робството е по-доброто. Не благодаря! Обидно е да твърдят, че те са се борили в предишните платени и манипулирани протести, но видиш ли тогава е било правилно, а сега не! Няма да позволим шепа комплексари, които са си повярвали, че само те са моралните съдници на обществото да действат като марионетки и да се подиграват с борещите се против мафия, робство и рекет. Народ, който толкова елементарно го манипулират и разделят на два лагера, е глупав народ! Народ, който не се бори и за най-малкото си право, е робски народ!
  • 29 Анонимен

    2 1 Отговор
    След две седмици като сложат КПП- тата тогава ще стане още по-забавно и интересно.
    Корона вируса като не е обект на внимание и сред протестиращите всичко е ок,което е нормално,защото медиите яко зомбират и стресират хората.

    Коментиран от #31

  • 30 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    E тук не съм съгласен с теб. Статията е много добра и повдига много резонни въпроси, без чиито отговори все ще тъпчем на едно място.
  • 31 Верно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Да, тогава на "обидената" г-жа Никодимова няма да ѝ е толкова обидно. Даже съм сигурен, че ще подкрепя с две ръце.
  • 32 Ушанка

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти един път готвач друг път бизнесмен .Ти май си объркан като твоите водачи на гей парада
  • 33 Ушанка

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Ах ти тарикат ДДС НЕ ПЛАЩАШ А ТЪРСИШ 10 000 лв на месец пропуснати ползи 10х12 месеца .Ти тарикат неден трябва да си регистриран по ЗДДС ЕЙ ТАКИВА СТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ
  • 34 Ушанка

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "Елена Никодимова":

    Браво подкрепям!ТОЗИ ЧОРТ ПОСЛ. СОФ. Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТОЙ ДЕ ДЕ СЕ НЕ ПЛАЩАЛ НО ИМАЛ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ ОТ 10хил на месец
  • 35 Hoho Boho

    7 2 Отговор
    Целта е кристално ясна.
    Бойко да подаде оставка!
    ...и повече никога да не допуснем подобен модел на управление
  • 36 Ленчето

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Елена Никодимова":

    Ленче, мислех да те светна за някои неща, но се отказах. Та ти имаш повече от 10 правописни грешки в написаното. Бъди жива и здрава и дерзай!
  • 37 Ежко Бежко

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    Много си прав. Партиите трябва сами да излязат със избирателните си платформи, а ние да направим нашия избор. Коментарът на #30 е несъстоятелен. Ние не сме политици, а избираме такива. Целта на протеста е да се даде реална възможност за честни избори, където да се отсее просото от плявата.
  • 38 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко манговци е эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!
  • 39 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хунтата":

    Но защо не римува капитализъм с канибализъм. Нали си наясно че обществото, в което 30 години се развива посаденият от запада компрадорски (продажен и слугински) капитализъм е самоизяждащо се канибалско общество? А защо друг капитализъм, напр. като онзи на запад, не може да вирее тук? Надявам се, че знаеш отговора - защото на колониите не се полага онова, което се полага на метрополията. На вола не се полага онова, което се полага на бог Юпитер.
    На роба не се полага онова, което се полага на робовладелеца.
    А защо сме толкова прецакани? - Ти знаеш ли или още вярваш в "свободния пазар" и в "конкуренцията".
    Колко от тук четящите знаят, че свободната капиталистическа конкуренция умря по време на световната капиталистическа криза от 1908 г.? А колко от четящите тук знаят, че от 1913 г. американският долар е даден на концесия от САЩ на частната централна американска банка наречена Федерална резервна система? А колко знаят, че ПСВ от 1914 г. е резултат от световната криза на капитализма, която през великата депресия, ВСВ, студената война и разпада на световната социалистическа система продължава и днес??!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 йокин

    0 0 Отговор
    Ситуацията,я сравнявам,с Великия понеделник,ЗРИТЕЛЯТ,ПОВЕЛЯВА,НОООООООООООООО,НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ФИЛМИТЕ.