14 Август, 2020 06:30 4 093 25

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

  • туризъм-
  • икономика-
  • пандемия-
  • коронавирус

Два милиона по-малко туристи от обикновено е имало през юли на българското Черноморие, броят на германските туристи е спаднал с цели 70%

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Два милиона по-малко туристи от обикновено е имало през юли на българското Черноморие, броят на германските туристи е спаднал с цели 70%. Но се забелязват и някои положителни тенденции. Как се справя България в кризата?

 

Пандемията от коронавирус нанесе тежки удари на тазгодишния ваканционен туризъм по целия свят, а България не е изключение. Летният туристически сезон в страната започна чак края на юни, но почти без туристи в пенсионна възраст, които са най-силно застрашени от заразяване с Ковид-19. В предишни години именно тези така наречени „бест-ейджъри“ бяха важен източник на доходи за по-реномираната част от хотелската база по Черноморието в началото и в края на летния сезон.

Тазгодишните очаквания за сезона сочат седемкратно свиване на броя на чуждите туристи в българските летни курорти – на фона на известно оживление на вътрешния туризъм, който сега компенсира част от загубите на туроператори в по-малки центрове като Обзор, Несебър, Поморие и хотелите на юг от Бургас. Приносът на туризма в брутния вътрешен продукт (БВП) на България тази година в сравнение с миналата навярно ще падне под миналогодишните 12% – въпреки новите данъчни облекчения. Експертите очакват и свиване на сивия сектор в бранша. Понастоящем националната статистика отчита едва 3 500 места за настаняване в хотели, къщи за гости, санаториуми, пансиони и хижи. Но обявите за нощувки, предлагани в интернет, разкриват, че на практика в България има близо 20 хиляди такива обекта, твърди шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Срив в международния туризъм

Представителят на един от най-големите германски туроператори „DER Touristik Deutschland" Калин Сутев споделя, че досега са анулирани три четвърти от направените на германския пазар до края на февруари записвания за летуване в България. Сред тях са абсолютно всички заявки за групови посещения на германски пенсионери, които традиционно ползват и голям брой допълнителни физиотерапевтични и балнеоложки услуги.

„Тази година спадът на германски туристи ще бъде около 70%. По изрично нареждане на „DER Touristik“ от офертите ни бяха изключени възможностите за младежки туризъм, които някои наши недоброжелатели свързват с бума на нощните алкохолни турове по заведения в курорти като Златни пясъци и Слънчев бряг“, отбелязва Сутев. Според него, единственият светъл лъч е фактът, че броят на новите записвания в офисите на германския туроператор започва постепенно да се доближава до броя на анулираните заявки. „Наблюденията ни сочат, че работещите български черноморски хотели и ресторанти доста стриктно прилагат изискваните от германската страна противоепидемиологични мерки. Подготовката за това е започнала още през май. Опасността сега обаче идва основно от безотговорното поведение на отделни германски туристи, които пренебрегват правилата“, посочва Сутев и добавя, че туроператорът на може да следи или санкционира всеки отделен турист. 

Друг повод за тревога по отношение на бъдещето на черноморските летовища е продължаващото им презастрояване, което представителят на "Der Touristik" категорично не одобрява. То не се харесва и на част от „туристите-носталгици“ – хората от бившата ГДР, които в младостта си са летували по Черноморието. „Те помнят това, което беше, и продължават да се връщат всяко лято в България. Други пък харесват новите луксозни хотели, в които са инвестирани много средства – за разлика от Гърция, където правят чудеса с една кофа боя“, казва Калин Сутев.

Положителните ефекти от пандемията

Румен Драганов посочва пандемията като причина за пренасочването към черноморските курорти на 80% от българските туристи, които иначе биха избрали отдих в гръцки и турски курорти. „Макар че по Черноморието общо за юли и август имаме с 2 милиона туристи по-малко в сравнение с миналата година, някои хотелиери в малките морски и планински градчета предпочетоха да рискуват и да отворят, но да съхранят персонала и постоянните си клиенти. И именно те спечелиха в пандемията и в кризата за задгранични клиенти, защото привлякоха български туристи и дори бележат рекорди по заетост на легловата си база с отдавна невиждания ръст от 14%.

Големият удар понесоха хотелите, които разчитат изцяло на чартърните полети, и които нямат собствени паркинги за евентуални клиенти от България и Румъния", резюмира Драганов изводите от тазгодишния туристически сезон. Ниската за сезона заетост по Черноморието е дала шанс на работещите комплекси да наемат най-добрите професионалисти – мениджъри, доставчици, готвачи, сервитьори, рецепционисти, допълва експертът.

Драганов е приятно изненадан от запълнения сега докрай с български туристи град Поморие, известен с руската си колония. „Навсякъде предлагат прясна и вкусна морска храна, дори се образуват опашки, което отдавна не сме виждали", посочва той. И още: наемът за шезлонг на плажа вече е само 1,30 лева, тероризиращите децибели на дискотеките са намалени, изглежда липсват и среднощните фойерверки, които нарушават съня на почиващите.

Проблемът с презастрояването – заради корупцията

Продължаващите неласкави отзиви за качеството на обслужването по морето Драганов приписва на „мърморещите туристи“, които все търсели пошлото, а не виждали подобренията. Шефът на Института за анализи и оценки в туризма подкрепя колегата си Калин Сутев за продължаващата вреда от презастрояването на българските курорти. „Цялата корупционна система, започваща от министерствата и стигаща до кметовете и главните архитекти на общините, е виновна за разрастването на това зло“, категоричен е Румен Драганов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    32 1 Отговор
    Събаряне, Събаряне на кичозния мутренски псевдобарок от 90-те трябва ! Събаряне както в Испания. Иначе няма оправяне. И руснаците започнаха да избягват кафяво море.
  • 2 123

    28 1 Отговор
    Всички хотели ресторанти които работят със цени които всеки българин може да си позволи,си имат достатъчно клиенти.Няма причина да не са запълнени другите хотели освен ако нямат паркинг и имат твърде високи цени. Ако цените на стая са до 6О лева на вечер , и пълна вечеря до 17 лв максимум 20 лв, не само Българи но Румънци, Унгарци, Чехи, Македонци,Сърби, Молдавци и Украинци ще са всички на море в България. Пуснете си такива оферти и си ги изпълнявайте почтено,България ше има достатъчно туристи, но алчноста е незкрайна. Бобова супа за 15 лв няма никъде, максимално е 5 лв,8-9лева е супа с месо от омари.

    Коментиран от #3

  • 3 qwerty

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    онзи ден в ресторант Романтика/Панорама в Несебър - 7 човека 350лв сметка, обслужване добро и накрая: плащаме с карта... и като настана една драма и трагедия, сервитьора даже се изцепи, че джобчето с касовия бон било за бакшиша-ааа да го отнесе. за да им е вътрешно на скъпчиите: Хора плащайте само с карти, където има възможност за да не крият обороти.

    Коментиран от #7, #11, #18

  • 4 Facti

    10 1 Отговор
    То и снимката говори, защо няма почиващи на бетономорието!
  • 5 ПСР

    19 0 Отговор
    Синът ми се прибра вчера от Морето.Млади хора,компания,на Лозенец са си изкарали перфектно.Отишли на Слънчака-ад под небето.Дублирана резервация.Отвратително отношение.
    Като цяло-безумни цени по заведенията.Хубави плажове,чиста вода.
    Собственици и персонал.....под всякаква критика.
  • 6 Мичмана

    25 0 Отговор
    Драганов, свали розовите очила и виж нещата такива каквито са в действителност. Поморие (най-незначителния морски курорт), както и останалите общини на Бургаска област, започват да се пълнят с български туристи в петък след обяд и започват да се изпразват в неделя по същото време, като първи си тръгват към 16-17 часа по-отдалечените - София, Пловдив и т.н., а последни тези от Сливен, Ямбол, Хасково, Карнобат. "Пресните" морски дарове са замразени цаца, миналогодишна граца, чернокоп, скариди и т.н. Прясно уловените попчета и сафрид са археологическа находка
  • 7 123

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    В по цивилизования свят навсякъде се плаща с кредитна карта,пари в наличност се използвват много малко и обикновено ако въобще се използват са не повече от 20 евро или долара. Хотелска стая или кола под наем никога не можеш да наемеш ако не направиш резервацията с кредитна карта и платиш с нея. Това което описваш е чиста операция на черно, няма да платят данъци по ДДС и печалба, а сервитьора няма да плати данаци на приходи от парите за почерпка.И тези след това са същите хора които най много искат пари от държавата, тя и за това е в това положение.Кражбата и измамата извършена от Българи в други държави до скоро беще описвана като колко са смели и умни българските бандити, и пример за подражание на другите хора в България. Изведнъж разбраха че са си избрали хора със същите такива престъпни наклонности да ги и управляват и нещо много вече не ги харесват :). И по стар български обичай все някой друг е виновен за това,като вчера виновни бяха Германия и Меркел. Много интересно когато стане време да се пенсионира собственника на този ресторант и сервитьора кой ще обвинят че не са си внасяли осигуровки и нямат пенсия?

    Коментиран от #19

  • 8 Поморие

    13 1 Отговор
    Ха-ха-ха - това е някакъв виц: прясна и вкусна храна в Поморие, липса на фойерверки вечер! Хората ви вярват, ха-ха-ха! По-добре е да се "почива" на 4-ти километър.
  • 9 Анонимен

    17 0 Отговор
    До г-н Драганов. Може ли да си свалите розовите очила-няма чадъри и шезлонги по 1.30лв(или има само във вашата фантазия). Хората действително се редят на опашки, но за дюнери и пици, а не за цаца(която между другото беше 2.00-3.00лв за 100гр.). И при тези цени как си мислите ще се запази българския турист?
  • 10 Анонимен

    15 0 Отговор
    И в Поморие не са намалили децибелите в заведенията-звучи силна музика поне до 24:00 и още на плажа шезлогите и чадъри те вечно бяха с табели резерв. Защо ли е така, а Драганов? И как точно Вие помогнахте на този бизнес да се осветли? С мнения, че хората, които избират Турция и Гърция са вечно мрънкащи? Хаха тези хора(ние) искаме чистота на плажа и водата и спокойствие, а не вечно кисели хора от обслужващия персонал и собственици, за които важи максимата, че ден година храни.
  • 11 123

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    След като не зная какво се си поръчвали за вечеря и пиене не мога да коментирам дали 350 лв са много за 7 човека в ресторант Панорама. Това което мога да кажа за ресторантите в района на Несебър е че порциите им са твърде малки като грамаж а цените твърде високи. И че на омара се яде само опашката и месото във щипките със отделнак купичка със сос и за това се донасят специални вилици и клещи за ядене на омар а такива там няма. Освен това цените им там са почти двойна и половина по високи от да речем порция сьомга от 360 грама с две гарнитури и салата от 24 лв, което е в границите на до 3 лв плюс или минус на цената в ресторанти в запада.А бира е към 3 лв, водка до 5 лв,чаша вино е до 5 лв, салата или безплатна към вечерата или до 5 лева, една салата цезар за вечеря в която само пилешко филе е 240 грама на грил струва 18 лв.
  • 12 МАЛОУМНА АНГЕЛКОВА...

    15 0 Отговор
    ОЩЕ ПО МАЛОУМНА ДУХАЛКА МАРИЯНА! СЪБОРЕТЕ ОГРОМНИТЕ ХОТЕЛИ, УВЕЛИЧЕТЕ ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ, ДАЙТЕ НОЩУВКИ ПО 10-20 ЛЕВА, ХРАНА ПО ЕВТИНА...И МОЖЕИ ДА ЧАКАТЕ ТУРИСТИ! АМА СЪС ВКИСНАТИ КЕБАПЧЕТА И ВМИРИСАНА РИБА... ЧАКАЙТЕ ПРИХОДИ!!! ЩЕ ИМА ЗДРАВЕЙ ГЪРЦИЯ, ЗДРАВЕЙ АДРИАТИКА...

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Черноморски

    13 0 Отговор
    От Варна съм и отдавна избягвам българското черноморие.Не защото не ми е удобно да ходя на близо и да си почивам, ами защото където и да съм ходил в чужбина на море ми харесва в пъти повече.И догодина пак съм навън, щото нищо няма да се промени в България.
  • 15 божкееее

    11 0 Отговор
    Ква е тая прясна морска храна като в момента улов в Черно море няма бря?Само една хилава мида и толкуз.Дори цаата е замразена от Китай.
  • 16 Прясно от Созопол

    9 0 Отговор
    Плащаш 100 кинта на вечер за 1 стая, проблем с паркирането. Храна - ако намериш гот ресторант - не по-малко от 50 за двама души за вечеря, около 30 за обяд. Плаж - общинските са пълни с чадъри - 12 лева комплекта (чадър+2 шеазлонга). Малк омясто за свободно плажуващи. Градина и Златна - 5 лева паркинг - баровете фраш дъни музика, няма маски, има нарко, алко и т.н.
    Гърция: Нощувки - същите, храна същата, паркинг - няма, няма няма. Мутри, татуирани дрисльовци гърмящи пъбчета на плажа - няма. Там си имат специални курорти за алкохолните келемета.
  • 17 С цената на нощувката

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "МАЛОУМНА АНГЕЛКОВА...":

    не съм съгласен. Няма как. Помисли малко. С другота - да!
  • 18 Нап не иска с карти

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    Блокирани ни са , от НАП!
  • 19 Чети за да знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Искам да те подкрепя , но ми е трудно ,защото хотелите и плажната ивица е запазена за приятелите на Бойко Борисов, Маджо,Маргините , и всички мутри, които ни управляват, трябва, тотално прочистване на Мутрите в България, но как да стане ,сега имаме и Мутра Главен Прокурор.
    Дай предложение, как, да се промени България?

    Коментиран от #21, #22

  • 20 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    6 0 Отговор
    как работеше балкантурист? надценките в Албена и Зл.пясъци бяха 300 % по закон. т .е . всички цени се умножават по 3 и строг финансов контрол. Албена отначало беше каманаци и пустиня, сега вижте каква гора разкошна има. Пречиствателната на златните сега бълва фекалии нощем в морето необработени защото капацитета и е 8 кратно превишен. Чак от америка идваха на Златните и Албена. Сега кьорав американец не може да видиш. Лайноморието и фалшивия алкохол, алкохолните партита отблъскват. по френски норматив неможе да има ресторант до ресторанта. отстоянието трябва да е над 1200 метра. Беше възприета франската система за туризъм. Сега действа хищническата система навсякъде от таксиста до хотелиера.

    Коментиран от #23

  • 21 123

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чети за да знаеш":

    Ако е се отнася за подкрепа на информацията на начина на заплащане,правене на бизнес,промяна на живота към по добър в България,благодяря. Аз тези гореописани проблеми които ги има в България ги нямам, по принцип виждам проблемите след като слезна от самолет в дадена държава и то при положение че искам да видя начина на живот на местните хора,или когато не можеш да заобиколиш местните проблеми.Обикновенно за една страна можеш да съдиш още от качването в автомобил на летището какво е около летището,пътя от летището да центъра на Града.Колкото повече дупки по пътя, боклуци по и до пътя и напълно мизерна обстановка ,токова по корумпирано е нейното правителство.Което хората на Борисов казват че на запад се краде 10% от парите на проектите и има корупция, те не са доразбрали за какво става въпрос.Когато има държавни или частни търгове, има едни условия и една информация за всички кандидат участници,който спечли търга трябва да даде пълна информация разбивка за плана на работа ,материали, цени, работни часове и всичко което влиза в цената на проекта.Като на спечелилия търга са дава до 10% надценка която му е печалбата, никой на тъмно не им плаща 2-3 пъти по високи цени, обикновенно има комисия от независими участници които оценяват офертите. Колкото до как да се подобри живота на обикновените хора, проблема най вече е в системата на управление,избори, и законоприлагане.Когато е правено последното велико народно събрание, тези които са участвали в него удоб
  • 22 123

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чети за да знаеш":

    които облагодетелствуват партиите и депутатите.Пред кой отговарят депутатите за работата си?Кой наблюдава и контролира МП и правителството и Главния Прокурор? На кой се отчитат всички тези и Президента.Отговоар е на себе си и на партията си, не на тези които са ги избрали.Трябва напълно преустройство на начина на работа на държавата, като всеки един от тези мъже и жени бъде проверен
    100 %, тестван за професинални качества, пригодност за тази професия, за финансови задължения,за държание спрямо подчинените си, за това дали лъже и краде и детектор на лъжата. Да бъде държан персонално отговорен за действията си и бездействията си? Това че черноморието е в това състояние е заложено от грабежа на България преди 20 и няколко години. Черноморието е презастроено трябвало е да се разпростят повече на запад , сега в момента е като гето.не може да има хотел или къща за гости без безплатен паркинг поне за по една кола на стая в хотела.Всеки хотел предлага безплатна закуска, цената на стя в хотела не на легло се определя като % от минималната заплата в страната в случая България а не хотел в България с цени за норвежки стандарт. Цените за повечето хотели са между 4 %и 7% от минималната за страната, тези с 3 и 4 звезди са между 7 до 11% като 5 звезден хотел е до максимум 21% от минималната работна заплата за България. Или ако в България минималната заплата е 650 лв от 17 до 29 лв на стая в 1-2 звезди хотел от 29 до 45 лв за 3-4 звезди и 86 лв за 5 зве
  • 23 123

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА":

    кaтo 5 звeздeн хoтeл e дo мaкcимум 21% oт минимaлнaтa рaбoтнa зaплaтa зa Бългaрия. Или aкo в Бългaрия минимaлнaтa зaплaтa e 650 лв oт 17 дo 29 лв нa cтaя в 1-2 звeзди хoтeл oт 29 дo 45 лв зa 3-4 звeзди и 86 лв зa 5 звeзди, тoвa ca цeнитe кoитo щe рaздвижaт туриcтитe в Бългaрия и привлeкът туриcтитe oт Близкитe нa Бългaрия cтрaни кoитo приблизитeлнo имaт cъщитe дoхoди. В цeнитe нa хрaнaтa в рecтoрaнтa ce cлaгaт вcички cъcтaвки дa рeчeм злaтнитe пържeни кaртoфи в Бългaрия и дрeбнaтa рибa ,кaртoфи 1 кг 0.59 cт oлиo 1 лт 2.20 лв, eлeктичecтвo 10 cт,-250 гр кaртoфи 0,15 cт/500 лм oлиo -1.10 лв/eлeктричecтвo-10 cт=1.35 лв/0.359=3.76 лв зa пoрция oт 250 гр кaртoфи.Кaлкулaция нa мaлкa рибa 500гр -1.69лв- 300 гр пoрция-1.14+ 500 мл oлиo 1.10 лв =2.24/0.359=6.24 лв цeнa нa крaeн пoтрeбитeл. Нa мacaтa и в мeнютo дa имa грaфa кoятo кaзвa чe щe бъдe нaчиcлeнa oт 10 дo 20% тaкca зa oбcлужвaнe и aкo клиeнтa нe хaрecвa oбcлужвaнeтo нe e длъжeн дa плaти тaзи тaкca така се стимулират сервитьорите, Зaплaщaнeтo e caмo c крeдитни кaрти.Кoгaтo в пo cкъпитe хoтeли кoитo ca прeдимнo зa aнгличaни, имaт пaк рaзлични цeни , eдни ca зa пo плaтeжocпocoбнитe хoрa a пo ниcкитe ca зa Бългaри и oт cъceднитe cтрaни. В Турция имaт рaзлични цeни в eдин и cъщ хoтeл cъc вcичкo включeнo зa рaзлични гeoгрaфcкo цeнoви рeгиoни, зa тoвa нa Бългaритe e пo eвтинo дa oтидaт нa пoчивкa в Турция вмecтo в Бългaрия. А и не само в Турция, различните хотели имат по ниски цени от обявените и са
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Натуряха си цени като за германци, а сега чакат на българите да им спасяват сезона. Как да стане, питам?
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор
    Всички само говорят за презастрояване, но досега нито един голям обект не е СРИНАТ СЪС ЗЕМЯТА !!! Може да се спре строителството, но БОГАТИТЕ, които дърпат конците не искат това ! Ако приватизират сарая на Доган за благото на обществото, ако спрат "даренията" за ТЕЦ ВАРНА, която му подариха и върнат статуквото на пристанището в държавни ръце БЪЛГАРСКИЯ народ ще разбере, че се МИСЛИ ЗА НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ !!!