4 251 43

Народната любов е тънък лед

Протестите не са „за” определена партия, а са против цялата система и всичко, което някога е било

Народната любов е тънък лед
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес преди обяд гледах живо излъчване от пред Народното събрание. Депутати от БСП се обявяват за оставка. Едната от тях вдига високо ръка с палец, казва „Оставка за Гешев”, ръкостиска някого, по-скоро някой ръкостиска нея. Другата казва нещо за обединеността на протестиращите, усмихва се, почти хванала двете си ръце пред корема в болезнено фалшив маниер.

След още няколко усмивки и палци двете дами се отправят към входа на Парламента, кълчейки глезените на нозете си, обути с високи тънки черни токчета по жълтите павета. Патосът на срещата с протестиращите приключва, сърцата на дамите вероятно бият силно.

Народната любов е тънък лед и струва ми се, по него не се ходи на токчета. Да ви кажа честно, не зная с какво се ходи по него, но съм направо сигурна, че не са токчета. Метафорично, разбира се, но и не съвсем – високите токове са направо адско творение.

По въпроса с народната любов - такъв „звяр” няма. Изразът е много хубав и ни е ясно, че се използва иронично. Утопията на обединеното мнение е една глупост, която при евентуалното си осъществяване, би донесла единствено безвкусно уеднаквяване. Различните мнения са полезни, опозицията също.

Опозицията обаче не е полезна, когато например:

- Очевидно не успява да реши вътрешните си проблеми;

- Не приема председателя си;

- Председателят от своя страна не спира да говори за оставката на управляващото правителство, но когато неговите собствени искат от него да се оттегли, той не го прави;

- Изразява опозиционността си в пленарната зала, крещейки „Оставка”, обута във високи токове и облечена в летни рокли с флорален десен вместо да иде и (просто идея) да разговаря с протестиращите на изключени камери, а пленарната зала да използва по предназначение, за да води конструктивен политически дебат.

Използвам случая да напомня, че протестиращите освен за оставката на Борисов, на неговия кабинет и на Гешев, активно говорят и за въвеждане на лустрация в българското законодателство. Такава лустрационна норма съдържаше например Законът за радиото и телевизията в частта с изискванията към членовете на управителните съвети на БНТ, БНР и СЕМ преди да бъде премахната през 2013 година след решение на Конституционния съд, който определи забраната за противоконституционна. Лустрационната норма забраняваше служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват във въпросните управителни съвети.

Използвам случая да спомена още, че протестите не са „за” определена партия, а са против, струва ми се, цялата система и всичко, което някога е било. А БСП като че ли са тук от много време.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Още по темата

 • Кога протестът ще успее: четири тайни

  Кога протестът ще успее: четири тайни

  Правителството в България управлява с 23%, а 60% подкрепят протестите. Народът има свещено право да се бунтува, а най-добрият протест е масов, ...
  14.08.2020
  4 015
  35

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 бойко шкафа

  49 8 Отговор
  Ама мен всички ме обичат,всички ми се радват,аз съм най-хубавия...
 • 2 Гробар съм

  41 15 Отговор
  Границата е тънка, всички искаме мирно да се разделим, но ако не си тръгнат с мир, септември месец ще трябва да се бием. А НИКОЙ ОТ НАС НЕ ИСКА ТОВА!!!

  Коментиран от #12, #15

 • 3 БМБ

  33 7 Отговор
  Какво не сме направили като хората ?
 • 4 ГешеФ

  29 12 Отговор
  Аз съм си бухалка на власт,изпълнявам нареждания и не питам.
 • 5 Само глупости пишете

  40 11 Отговор
  Няма ли някоя съществена публикация вместо само бози на инфантилчета?Само фантасмагории за крайно отчаяни люде

  Коментиран от #24, #32

 • 6 дУган-ага

  10 16 Отговор
  Какво не ме харесвате на бойко?Я го вижте къв голям българин съм ви сложил да ви управлява.

 • 7 Най тъжното е

  28 12 Отговор
  Че наглеца пак ще вкара чувалите с бюлетини, ще спечели изборите и ще сме като в Беларус...

  Коментиран от #36

 • 8 Майна

  40 11 Отговор
  КЪДЕ Е БОРИСОВ??? ТОВА ЛИ Е ТРУДНОТО МУ РЕШЕНИЕ , КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ВЗЕМЕ- ДА СЕ СКРИЕ ЛИ??))

  Коментиран от #11, #17

 • 9 Татко Махно

  39 8 Отговор
  Браво, Илияна! Само истински анархист може да бъде ПРОТИВ ВСИЧКО и да не предлага НИЩО! Впечатлен съм колко задълбочено си усвоила моето учение!!!
 • 10 Маринкова

  36 11 Отговор
  Ама кой тука бръсне БСП за праскова (слива). Какви ги плещиш. Ясное че никой не се бори БСП да е на власт. Защо въобще ги дрскаш тези неща? Мисирка ли си, пуйка ли си?

  Коментиран от #25, #31

 • 11 Ми трудно е да се

  11 4 Отговор

  До коментар #8 от "Майна":

  правиш на мъж когато си путь*

  Коментиран от #14

 • 12 Емил

  11 7 Отговор

  До коментар #2 от "Гробар съм":

  Що, бе?! Ако искате мир - тръгнете си вие! Нагло е да искаш от другите това, което ти не искаш да напреавиш!
 • 13 Псевдоним

  15 5 Отговор
  Момичето поне сама си пише статиите. Повечето журналисти се задоволяват с това да превеждат и перефразират мненията на някого другиго.
 • 14 Протестър

  20 0 Отговор

  До коментар #11 от "Ми трудно е да се":

  Какви мъже, бе!? Ние яйцата вече си ги хвърлихме!
 • 15 Съгласен

  6 5 Отговор

  До коментар #2 от "Гробар съм":

  съм с теб. Сбогом.
 • 16 Българин

  16 9 Отговор
  Хубаво сваляме настоящите и след това какво? Започват да се карат за баницата и ако някой направи правителство другите започват отново протести и скандиране "оставка"
 • 17 Мунчо

  8 4 Отговор

  До коментар #8 от "Майна":

  при мен е от вчера ни рендосва с деса и секретарките....
 • 18 пройчо

  12 3 Отговор
  Следователно :...бъдещия политик --по галоши ,лустросан и чистак нов?!!!...... Ще дойдат с последния дъжд...

  Коментиран от #28

 • 19 Смяна на системата

  18 6 Отговор
  означава смяна на собствеността. Означава контра на 30-годишната контрареволюция. Означава експроприация на експроприаторите, т.е. връщане на народа (държавата) на откраднатото/приватизираното от народа имущество и най-вече - връщане на народа (държавата) на средствата за производство и на всички финансови институции, воглаве с частните и чъждите банки, ерп-та, вик-та, концесионираните златодобивни рудници, летища, пристанища и всичко което беше държавно и общонародно притежание до 10.11.1989 г.

  Коментиран от #20, #29

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 ПСР

  24 5 Отговор
  "Проблемът"Нинова,точно днес,никак не е актуален.Със или без токчета.Що за флустрация от страна на авторката,не знам. БМБ и придворните Му дами/също обути в обувки с токчета/,днес отсвириха Парламента.Парламентаризма не ги касае.То,отдавна е ясно,чий е този Парламент и Кой се разпорежда в него. Даже и на токчета да дойде в НС,ама да дойде,Неговото Величество. Глупава статия.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Зайко Байко многознайко

  11 4 Отговор
  Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко манговци е эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!
 • 24 гост

  9 1 Отговор

  До коментар #5 от "Само глупости пишете":

  АБСОЛЮТНО ВЯРНО! Факти, като пишете кой какво казал( ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО) и ( ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО) поне ги цитирайте дословно. До момента четем доста преразкази ,определено тенденциозни.Уж претендирате за 100% факти. Това се отнася особено когато се цитират политици.В противен случай насочвате вниманието на читателите натам накъдето ви е удобно на вас( по-точно на някой над вас). Резултат: коментари на всякакви елементи,повечето от които са на хора с основно образование.
 • 25 ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР за ТУЛУП с КАСКЕТ

  13 4 Отговор

  До коментар #10 от "Маринкова":

  Ама тея подлоги не чуха ли народа иска ясно: ОСТАВКА НА ТИКВА С КАСКЕТ и незабйвни честниизбори!!!!! Какви БСП-та какви 5 лв.!!!!!
 • 26 Trovatore

  15 5 Отговор

  До коментар #20 от "а нещо":

  Преди 1944 България е аграрна страна. Промишлеността й е нула. Какво искаш да ти върнат. Нулата ли? Може да ти се върне земята в този случай, тъй като, както ти казах страната ни е била до 1944 чисто аграрна. Само че когато земята ти е била върната след 1989, ти или не си интересувал от нея, или си я продал на някой мастит латифундист. Следователно, пак получаваш нула. Е, какво ми ревеш тогава срещу комунистите?

  Коментиран от #34

 • 27 Karlson

  13 6 Отговор
  Добри, лоши, но те са единствените които показват някаква опозиционност. А, критикуващи да искаш в България!
 • 28 Ани

  13 3 Отговор

  До коментар #18 от "пройчо":

  Браво!!Въпросът с токчетата е фундаментален!!И забележете,кой ходи на токчета-гадните социалистки!!!Всички десни красавици-на плажа по джапанки!!!
 • 29 Прав си

  5 7 Отговор

  До коментар #19 от "Смяна на системата":

  и всичко това пак под ръководната роля на Партията и пак и пак...ти редовен ли си!?

  Коментиран от #35

 • 30 до авторката

  14 2 Отговор
  Илиянче, кой ти даде диплома! Статиятата ти не е статия, а пасквил. Нещо искаш да кажеш, да се подмажеш на управляващите, ама много плоско. Парадоксалната ти мисъл сама си я изясни.
 • 31 корекция

  11 2 Отговор

  До коментар #10 от "Маринкова":

  Не е мисирка! Илиянчето е фитка е!
 • 32 Не и се

  8 1 Отговор

  До коментар #5 от "Само глупости пишете":

  връзвай, тя Илианчето така си пише
 • 33 препоръка

  10 4 Отговор
  Когато избирате материал за ПОЗИЦИЯ, моля подбирайте статиите. С този пасквил на Илияна еди коя си се излагате.

  Коментиран от #41

 • 34 Какво значи,

  5 9 Отговор

  До коментар #26 от "Trovatore":

  Аграрна? Че повечето от производството ни е било селскостопанска продукция, нали? Тотюн, вълна, кожи, месо, грозде... Народът ни е притежавал единственият ДМА, който не се амортизира, износва и е средство за производство, но комунистите са го отнели, по примера на СССР! Справедливо е, според теб, общото, общонародната собственост, да я заграбят шумкарите само? Много нагло...

  Коментиран от #37

 • 35 Димитровската конституция

  5 2 Отговор

  До коментар #29 от "Прав си":

  от 1947 г. не определя ръководна роля на БКП. Тя е 100% демократична (народна) конституция. Ръководната роля на БКП (на ман.гал Тодор Живков) е залегнала в конституцията от 1971 г., за да Му укрепи властта, но е пропуснала възможността от легално сдаване на властта, поради което Неговите "другари" му играха черна Донка и се самоубиха за историята.

 • 36 Сън в лятна нощ

  5 0 Отговор

  До коментар #7 от "Най тъжното е":

  За Беларус можеш само да мечтаеш. Националният доход на Беларус, като се почне от 2000 година, расте всяка година между 5-11 процента годишно.
 • 37 Натък

  10 0 Отговор

  До коментар #34 от "Какво значи,":

  Заграбиха земята шумкариште, направиха я общонарода собственост и поставиха селското ни стопанство на едно от водещите места на глава от населението по производство на грозде, домати, слънчоглед, пшеница. Хранитлено-вкусовата ни промишленост беше на световно ниво.

  Коментиран от #38

 • 38 над световното ниво

  7 0 Отговор

  До коментар #37 от "Натък":

  Защото България хранеше не само своето 9-милионно население с екологично чиста продукция, но и държавите от СИВ, и близкия изток с агнета, пилешко и телешко, и западна Европа с плодове и зеленчуци. Отделно имахме консервна промишленост и изнасяхме консерви в целия свят. А киселото мляко от Н.Р.България е все още закуска №1 в Япония. Сега едно истинско кисело мяко нямаме. Всичко е вносно менте - мляко на прах, яйца на прах, прошуто-шудо от 20-годишно месо, обрезки, изрезки и соя в саламите; един свестен и безопасен колбас не можем да произведем...
 • 39 chi

  1 3 Отговор
  И на едните и на другите сме им яли попарата. Моето мнение е, че между тях няма ралика, от едно и също котило са с огромен вълчи апетит за кражби.
 • 40 Умен по цялата глава

  2 4 Отговор
  Разбира се,че Няма политическа криза.4 Вота на Недоверие безуспешни...Има Недоволна Опозиция от скочили до Небесата Рейтинг на ГЕРБ и Щаба в борбата с Вируса и скочиха като Ужилени -БСП и тридесет Неизбрани организации от ДС...И... Правим Хаос да сринем Рейтинг...Начело с Президента всички на Амбразурите...Хората и Народа се чудят - кво става тука,бе....Това става....Комунисти в Опозиция....И най-лошото е,че нямат шанс за новия парламент да са в повече...Затихващите функции направо Озверяват Комунистите.Олигарсите им в затвора...Цялата Държава ия Взривиха да събарят Рейтинг...Това ли е Държавност...Така ли ще Играем - с Бутонките ,мръсно...Тогава какво Очаквате освен Бутонки и Мръсна Игра...Всички наети дадоха Фира..Сега е ред на самата БСП
 • 41 Да не стане съвпъдък

  2 1 Отговор

  До коментар #33 от "препоръка":

  Яйцата да не погнат и Илиянчето тъй както Ивчето от ПИК.....
 • 42 некоя си

  0 0 Отговор
  То в държава, в която всеки докопал се до молив, се бори с опозицията, промяна нЕма как да има!
 • 43 йокин

  0 0 Отговор
  Не е вярно,че искаме да се бием,ИСКАМЕ И ОЩЕ КАК?Но нема шанс.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.