Last news in Fakti

15 Август, 2020 06:30 23 056 87

Трагедията, която още преди 20 години разкри как ще управлява Путин

  • русия-
  • владимир путин-
  • подводница-
  • курск-
  • трагедия

Историята на "Курск" е по-особена от другите трагедии, сполетели Русия

Трагедията, която още преди 20 години разкри как ще управлява Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тя потъна" - тези думи, изречени от Владимир Путин, станаха крилата фраза след катастрофата с атомната подводница "Курск" през август 2000-та година. И днес, 20 години по-късно, тя продължава да живее в стотици публикации в интернет-пространството. Парадоксално, но факт: именно от тях днешните двайсетгодишни руснаци научиха за гибелта на подводницата и нейния екипаж. Същевременно те обаче знаят твърде малко за други руски трагедии.

И това е твърде символично. През изминалите 20 години ние преживяхме какво ли не - различни терористични акции, като тези в Дубровка и Беслан, войната в Грузия, конфликта с Украйна, интервенцията в Сирия, убийствата на Анна Политковская и Борис Немцов, съдебния процес срещу Ходорковски, пандемията и протестите в Хабаровск. Но историята за гибелта на "Курск" е по-особена. Защото поглеждайки назад, човек разбира, че още през август 2000-та година са си проличали всички характерни черти на управлението на Путин.

Важен урок за Путин

Преди всичко става дума за равнодушието към съдбите на хората. За това, че към тях се отнасят като към някаква незначителна бурмичка от държавната машина. Отказът на Москва да приеме предложената от британците и норвежците помощ в спасителните дейности лиши няколкото моряци, оцелели след експлозията в подводницата, от всякакви шансове за спасение. В това време върховният главнокомандващ на армията продължаваше да си почива в Сочи.

А от официално място непрестанно се сипеха безконечни лъжи - първо за това, че аварията в "Курск" е локализирана, после за наличието на връзка с екипажа, а след това и за някакво уж стълкновение с американска подводница. По онова време обаче лъжите бяха все още твърде недодялани - защото нито командването на Северния флот, нито администрацията на президента бяха достигнали до сегашното ниво на пиар подготовка в държавните властови структури.

Разбирането, че властта не е длъжна да казва истината пред обществото, станало принцип в политиката, си пролича особено ясно тъкмо в онези августовски дни преди 20 години. Тогава Путин показа на цялата страна, че потискането на всяко мнение, различно от това на властта, представлява ключов елемент от политиката на Кремъл. Президентът постепенно пое и целия контрол над телевизията, което фактически означава и контрол над страната.

В онзи период имаше обаче и някои различия спрямо сегашната ситуация. В резултат от гибелта на "Курск" бяха уволнени близо двайсетина държавни служители, адмирали и старши офицери от флота "за пропуски в организацията на бойната подготовка". Иначе казано - за това, че много от действията на борда на подводницата са били не по устав и по правилник, както и че далеч не всички членове на екипажа са съответствали на длъжностите, за които са били назначени.

Това беше обаче и почти единственият подобен случай за последните 20 години. Жестокостта на Кремъл към военните е лесно обяснима: гибелта на атомната подводница даде на Путин неочакван повод да се разправи още съвсем в началото на своето президентстване с военния елит от Елциновата ера, да уволни министъра на отбраната Игор Сергеев и на негово място да назначи своето протеже, генерала от КГБ, Сергей Иванов.

Защо народ, който толкова обича да говори за гордостта на бойната си слава и дух и почита армията и паметта на загиналите войни, така леко прости на властта за гибелта на "Курск"? Мисля, че през 2000-та година това беше неизбежно. Първо, на Путин по онова време се възлагаха големи надежди. И макар че гласовете на критиците му звучаха достатъчно силно, те все пак потънаха в хора от гласове, възхваляващи президента. Част от тях бяха искрени, друга част - с користни кариерни помисли. Второ, постсъветското общество е поразено от цинизъм, чиито корени водят началото си от съветски времена и особено от късния им период.

Разпадането на СССР и различните превратности, съпътствали този процес, усилиха масовото желание отговорността за страната, и в частност - за собствения живот - да се прехвърли на някой вожд-избавител. Путин го усети и култивира цинизма и гражданската безотговорност до основни инструменти на политическото управление на Русия. За него "Курск" беше първият урок, показал съвсем нагледно моралното състояние на руското общество. И Путин отлично го е усвоил.

Лъжите вече дразнят руснаците

Само че 20 години са достатъчно дълго време, за да угаснат надеждите, възлагани на Путин. А лъжите и отказът да се поеме отговорност започнаха да дразнят хората.

Безпомощността на могъщата авторитарна система пред епидемията от Ковид-19 сякаш положи началото на нова епоха, в която повечето руснаци са обзети от разочарование. Онези, които са били деца, когато "Курск" потъна, сега публикуват в социалните мрежи закачки от сорта на: "Какво им е на болните и старите хора? - Ами, задъхват се". Историческата памет е нещо опасно. Особено за циниците.

Автор: Константин Егерт; Константин Егерт е руски журналист и автор на седмична колонка в ДВ


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е руски журналист.

    207 70 Отговор
    Пропуснал е да каже какво е отношението на руския народ към Путин - с одобрение, непадащо под 70%. Това, разбира се, не е от значение. И че под управлението на Путин Русия установи мястото си на велика сила и незаобиколим фактор в съвременния свят. Дори фактът, че нейните противници лягат и стават с призрака на Путин в главите си показва , че присъствието му на световната политическа сцена е значимо. Та-такова е управлението на Путин. Останалото е каканижене.

    Коментиран от #3, #48, #84, #86

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вярно е

    87 23 Отговор

    До коментар #1 от "Не е руски журналист.":

    точно...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DW=пропаганда

    185 49 Отговор
    Даже германците скандираха "Путин в Берлин, Меркел в Сибир". Колкото и яростна да е пропсгандата ви, Путин си остава най-силния, най-предпочитания, най-уважавания лидер в света.

    Коментиран от #32, #38, #53, #77

  • 6 Путин

    140 26 Отговор
    А помниш ли Коста, авторе Русия преди Путин? Червеше ли се от срам, като Елцин от водка? Помниш ли как западните лешояди се бяха събрали около съветския труп и късаха кървави меса? Ако ти не помниш, те помнят и за това го мразят. А вирусът в много по - голяма степен излъска пред света не руската автокрация, а американската демокрация. Съединените щати изглеждат доста разединени, бунтуващи банди съсипват градовете, а полицията отстъпва. И всичко се управлява от изкукуригал старец, който пиеше профилактично дезифектант - нещо като американската версия на Елцин. Е сега Коста, авторе, ще видим какъв демократ ще дойде след управлението на американския Елцин и ще пишеш ли с такъв хъс и за него.

    Коментиран от #73, #74

  • 7 Василена

    131 28 Отговор
    Ех, тоя льош, льош Путин. Не иска да играе пиян казачок под краварска свирка, нито пък иска да подари Крим и Сибир на богоизбраните.. .как не го е срам. Колко ли по добре щяха да живеят руснаците, ако Москва беше краварска колония...ама малкото, останали живи. .

    Коментиран от #57

  • 8 Алекс

    54 105 Отговор
    Вие като си харесвате толкова Путин, не знам дали сте стъпвали в Москва, отидете и останете там и само от цените на храните ще ви стане лошо

    Коментиран от #17, #28, #63, #82

  • 9 Друговремец

    34 88 Отговор
    Путиновото управление започна с потъването на Курск и по същия начин и ще свърши. Това е символа на епохата,да стържеш дъното и да се гордееш с това,като държавата му потъва,а хората се мъчат в бедност.Иначе статията на Костя и дойче веле,е поредната гнус с изисканост за компетентност.

    Коментиран от #11

  • 10 ПСР

    87 13 Отговор
    Не съм сигурен-трагедията не се ли случи през първият мандат на Путин?
    К141-проект 949А.Загиват 118 души.12.08.2000 г.
    Можело ли е над 20 от тях да бъдат спасени-да.Можело ли е,изобщо да не стигне до взрив на борда от дефектите торпедо-да.
    Не знам къде авторът видя вина в Путин.
    Некадърна работа на командването на Северният флот.Закостенялост,предрасъдъци и вечното им криене на истината./което много напомня на същото във Вашингтон,ДС/.
    Трагедия.Поклон пред паметта на загиналите моряци.

    Коментиран от #18, #85

  • 11 Знаещ

    51 12 Отговор

    До коментар #9 от "Друговремец":

    Безделието.... даа, това е причината да се пишат.. тъпотии... .
  • 12 Сандо

    66 10 Отговор
    Тези 20 години можем да определим като едно тихо,донякъде незабелижимо,но непрекъснато въстание на една осакатена във всяко едно отношение провинция срещу световния хегемон.Нещо,което изключителните,чешейки се самодоволно по корема,проспаха.Когато се пробудиха и разбраха какво става,вече беше късно.Путинова Русия заяви своите претенции за световно лидерство.А колкото до Курск - никой и никъде не е застрахован от подобни трагедии1нека си спомним и за чилийскта подводница рледи 2-3 г..А ДВ нека повече да ни осведомяват за родната Германия,защото протичащите там процеси не са особено оптимистични,а всички знаем какво значение има тя за Европа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За Русия с любов

    50 66 Отговор
    Салтиков-Шчедрин пише: „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...”....Тургенев: „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”....Пушкин пише: "Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”. ...Иван С. Шмельов : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”. Сергей Аксаков: „Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства”

    Коментиран от #29, #37

  • 15 радио Ереван

    73 11 Отговор
    А какво правим с нашия Лъжец. Преди да гледаме другите , да си погледнем в канчето. Някога имало ли е такава фурнаджийска лопата като мафиота Буда ? От където го препикаеш , на там се извърта. Колко години е нужно да се разбере, че този самозванец е вреден за България и българския народ. Ако не сте сигурни и му вярвате , продължавайте да събирате капачки и фасове докато той ви купува самолети, ракети и курвети. Сега в разгара на кризата може да ви ощастливи и с две стари норвежки подводници за капак.
  • 16 Василена

    73 16 Отговор
    Краварите колко негроси и латиноси свои войници затриха в Ирак, Афганистан, Сирия , Либия,?
    Ай Дойче веле да не плачат на чужди гробове

    Коментиран от #68

  • 17 РЕАЛИСТ

    68 14 Отговор

    До коментар #8 от "Алекс":

    Достатъчно ми е да видя цените на храните в България, за да ми стане лошо. Не ми се ходи да проверявам в други държави.
  • 18 Ххх

    32 6 Отговор

    До коментар #10 от "ПСР":

    Недей да приемаш официалната версия за гибелта на подводницата за толкова правдоподобна. Предполагам си чувал и за другите версии..........
    Август е черен месец за руския флот. Ядрената подводница Курск загина на 12 август 2000 г., ядрената подводница К-159 потъна в Баренцово море на 30 август 2003 г., батискафът AS-28 почти загина край бреговете на Камчатка ... Около Курск, който почина преди 16 години „страстите все още бушуват: как можеше да се случи такова нещо?
    По едно време Pravda.Ru беше една от първите (ако не и първата) руски публикации, която година след трагедията публикува най-страшната версия за смъртта на подводен ракетен носител. Група руски „концептуални“ учени смятаха, че нашата подводница е унищожена от военен сблъсък с чужда, вероятно, американска, подводница. Казват, че тази бележка паднала върху масите на първите лица на страната ... Вярно, отговорът на нея все още не се е появил. И до ден днешен тази версия не е напълно опровергана.
    Спомнете си, К-141 Курск е руският ядрен ракетен крайцер на проект 949A Антей. Поставен в корабостроителницата „Севмаш“ в Северодвинск през 1992 г., пуснат в експлоатация на 30 декември 1994 г. От 1995 г. до 2000 г. Курскът служи като част от Северния флот на Русия, базовата точка - Видяево. Sank в Баренцово море на 175 километра от Североморск на дълбочина 108 метра в резултат на бедствието, станало на 12 август 2000 г. Всички 118 членове на екипажа на борда бяха убити. По отношение на броя на загинали
  • 19 Ххх

    30 5 Отговор
    По отношение на броя на загиналите, аварията стана втората в следвоенната история на руския подводен флот след експлозията от боеприпаси на подводницата Б-37.
    Веднага след катастрофата няколко адмирали и служители твърдят, че Курск е торпилиран от американска подводница. Тогава тази версия започна да се приглушава в полза на официалната версия. На адмиралите беше наредено да млъкнат.
    Режисьорът Жан-Мишел Каре във филма си Курск.Подводницата в размирни води, който беше показан по френската телевизия на 7 януари 2005 г., твърди, че Курск е торпилиран от американската подводница Мемфис. Според неговата версия Курск извърши демонстрационен изстрел на новото торпедо на Flurry, тези тестове бяха наблюдавани от две американски подводници - Мемфис и Толедо.
    Тук няма нищо необичайно - обикновено и подводници на Русия, и НАТО се наблюдават взаимно както по време на учения, така и по време на обикновени бойни тренировки. Това е разбираемо - какъв е най-добрият начин да научите подводници на бойни умения? Вярно, това се прави на безопасни разстояния.
    Но Толедо вървеше опасно близо под прикритието на Мемфис, което беше „на сянка“. По някое време Курск и Толедо се сблъскаха (видео на Курск, лежащ отдолу, показва дълги сълзи по корпуса му) и за да попречи на Курск да стреля в Толедо (предполага се, че се чуваше отварянето на торпедната тръба апарати "Курск"), "Мемфис" откриха огън с торпедо Мк-48 на "Курск". Същата версия все още се спазва от някои руски пенсиониран
  • 20 РЕАЛИСТ

    60 18 Отговор
    "Курск" бе потопена от американска подводница. Повод за Трета Световна. Путин прецени, че Русия не в готова за война , след разрухата, която оставиха Елцин и Горбачов. Тогава обаче той обеща на генералите" Ще направя Русия отново силна" Направи го. Когато си върна Крим, постави ядрените оръжия на stand by и им го каза, като в уестърн" И какво ще направиш?" Нищо. Мълчание. Измислиха само едни глупави санкции.

    Коментиран от #52

  • 21 Жужето е глупак

    19 49 Отговор
    Водещ пиянския си народ към поредната катастрофа...за какво са им трилионите за ракети флот армия като един грип ше ги унищожи....занапред конвенционалните оръжия ще стават все по безполезни
  • 22 Жоро

    22 48 Отговор
    Глупости пишете. Русия от как съществува се управлява от диктатори. Така и ще бъде,защото русияните са прости и страхливи алкохолици и само с терор могат що годе да се управляват

    Коментиран от #26

  • 23 Някой

    42 13 Отговор
    Всяка подводница може да потъне , когато бъде простреляна от упор , с торпедо , и това се случва в мирно време , без обявени бойни действия .Когато единият от капитаните изпадне в паника , нареди торпедна атака , а другите стават мишена , защото на тях никой нищо не е наредил , и един техен отговор , би остъклил целият свят. Това е доблестта на екипажа на Курск , за това сме сега още живи. Следват тежки , много тежки решения , тези останали ента долу моряци , трябва да бъдат погребани със своята тайна, жертвани в името , сега всички ние да сме още живи. Броени часове след инцидента , руснаците приземяват своята стратегическа авиация , а американците им превеждат 10 000 000 000 долара , и още толкова им опрощават от дълга -помощ с които са подпомагани от американците Горбачов и Елцин.
  • 24 Я сега това продажно мекотело

    41 7 Отговор
    Да напише и за Фукуш4ма дето отрови целия Пасифик с радиация и защо неграмотните джапанки отказаха руската помощ!
  • 25 Behemoth

    54 7 Отговор
    Ами Курск е наследството на Елцин ...за двайсет години това е вече друга страна ,войните са спечелени и изнесени извън Русия...а тя е отново на политическата карта....Путин направи много за тая страна по неговия си начин за съжаление като ,че ли единственият възможен... Страната е огромна и склонна към анархия само силната централна власт може да я държи в кондиция....
  • 26 Бай Стойчо

    43 7 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Ти какво си мислиш, че сащ или ес се управляват от демократично избрани хора ли??
    Блажени са вярващите като теб!
  • 27 ай де бе

    43 13 Отговор
    Абе тия от Дойче Веле не се ли усещат, че плоската им пропаганда тук не върви. С толкова тъпа пропаганда даже правят реклама на Путин и Русия.
  • 28 иванов

    26 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алекс":

    Вие освен пари знаете ли нещо друго? Свят, в който парите командват е обречен.
  • 29 Сандо

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "За Русия с любов":

    Ей,ще вземеш да се гънеш в любовната прегръдка на Русия.Почини си малко,след това порови в творенията на руските класици,там пишат за какво ли не,та да ни запознаеш с нови цитати.
  • 30 SAAB

    25 8 Отговор
    Махмут- Дойче........учи корана ! И на колене ......върху килимчето !
  • 31 Е дин

    46 18 Отговор
    И как управлява Путин? Възроди държавата си, пресече опитите на тъмните сили да започнат трета световна война в Сирия, руснаците пътуват по света, което показва достатъчен стандарт. Сега и ваксина срещу ковид създадоха първи и тя струва 10 долара. Колко ще струва американската? Преди време бях краен русофоб, но последните няколко години мнението ми се промени. Гледах делата и на едните и на другите. А в Дойче веле няма нищо дойче. Пропагандна маша на соросоидите.

    Коментиран от #33

  • 32 Умен човек

    18 32 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    Мале мале ужас ако искаш наистина мутра и психопат, който не става може би да Путин ще ви е добре. Ако питаш мен и Бойко си е добре просто хората са неблагодарни, алчни, невъзпитани, мързеливи и така нататък и така нататък, но ние сме прост народ и интелигентните хора отдавна са избити от вашата Рашка или отдавна са си тръгнали

    Коментиран от #43

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЛилиПунски суки

    9 16 Отговор
    Валенки.Рубашки и Чайници ейте си животеца
  • 35 Дългият

    19 4 Отговор
    Каквото да пишат тук русофили и русофоби,язък за тези млади момчета които си отидоха ей така...акерне за нечие Его...Всичко възможно трябваше да се направи за да бъдат спасени.Всичко друго е демагогия...
  • 36 Дългият

    9 4 Отговор
    Каквото да пишат тук русофили и русофоби,язък за тези млади момчета които си отидоха ей така...акерне за нечие Его...Всичко възможно трябваше да се направи за да бъдат спасени.Всичко друго е демагогия...
  • 37 иванов

    26 6 Отговор

    До коментар #14 от "За Русия с любов":

    А Вие знаете ли какво пише Хр. Ботев за нашия българският народ? А Емилиян Станев? А А. Страшимиров?А какво казва БОГ чрез устата на Ванга ? Режисьора Стилиян Иванов е записал Ванга вижте записа Няма стадо без мърша Доброто възпитание прави самокритика,но не си позволява да хули чужди народи

    Коментиран от #50

  • 38 джанти

    14 14 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    И какво конкретно всъщност е направил за народа си и за света, да речем? Никой не може да каже, но всички повтарят една и съща мантра като папагали

    Коментиран от #40

  • 39 куку

    17 4 Отговор
    Огромна трагедия. Даже не ми се четат размишления. Непростима грешка е, че не се опита и направи всичко възможно за спасяването на екипажа. Душата ме боли за загиналите деца. Мир на духа им.
  • 40 иванов

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "джанти":

    Върна Вапцаровското друго, дето мъчно се разбира ПОСЛЕ ИМА ДРУГО ТО НЯКАК МЪЧНО СЕ РАЗБИРА ТРЪГВАТ. БИЯТ СЕ. ЗАЩО САМО ХЛЯБЪТ ЛИ ГИ СБИРА?"
  • 41 Вова водков

    16 33 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ДА СИ ОБИЧАТ ПУТИН ВОДКАТА И СЕЛЬОДКАТА ,НО ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ ДА СИ РАЗКАРАТ МИСЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ .НЕ ИМ БЛАГОДАРЯ ЗА Т.Н ОСВОБОЖДЕНИЕ ПО ДОБРЕ ДА НЕ БЯХА ИДВАЛИ .ТОВА Е ВЕЛИКА НАЦИЯ АМА ЗА ТЯХ СИ
  • 42 Сибиряк

    15 22 Отговор
    На снимката на десния борд на АПЛ"Курск" има 2 пробойни ,една входяща,малка,видимо причинена от торпедо,и една по-голяма,от последвалата детонация....Преди това флагмана "Петр Великий" изстрелва торпедо"Шквал" в рамките на учението....Американска подводница в близост ,удобна за стрелба не е имало,а и най-големия наивник не би допуснал ,че янките биха започнали 3-та световна война....Просто братушките са се саморазстреляли,а Вова с жестока и безчувствена усмивчица на въпроса "какво се случи с Курск " отговаря:"Она утонула".Точка.....
  • 43 Е-5

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "Умен човек":

    Той моя малкия има повече мозък от теб. Не давай туй що нямаш!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ушанка

    16 13 Отговор
    Светла памет на войниците! НО РУСОФИЛИТЕ ИМАМ ЧУСТВОТО ,ЧЕ НИКОГА НЕ СА ХОДИЛИ В РУСИЯ ОСОБЕННО С КОЛА ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО ПОРЯДКИТЕ И ДЪРЖАНИЕТО ИМ .ВЕДНЪЖ ХОДИХ ОТ ВАРНА ДО СОЧИ СТРУВА МИ 200$ ГОРИВО И 500$ РУШФЕТИ НА ВСЯКО КПП ТОЕСТ ПРЕЗ ТРИДЕСЕТ КИЛОМЕТРА ОТДЕЛНО ВСИЧКАТА БИРА СОКОВЕ ШОКОЛАДИ КАСЕТКИ И НАКРАЯ ДАДОХ СИ КОЛАТА НА КОЛЕГАТА С МЕН И ЧЕНГЕТАТА Я ПРИБРАХА НА Т.Н ЩРАВ ПЛОЩАДКА ПОНЕЖЕ НЯМАЛ ПЪЛНОМОЩНО ОТ МЕН СТОЯ ТРИ ДНИ ПЛАТИХ 100$ НЯМА ТАКЪВ НЕУБОЗДАН ПОЛИЦЕЙСКИ РЕКЕТ

    Коментиран от #69

  • 46 Ушанка

    13 18 Отговор
    РУСОФИЛИСТИЦИ ГЛЕДАЙ ТЕ БЕЛАРУС И УМНОЖИ ПО ДЕСЕТ ДА ВИДИШ РУСИЯ
  • 47 Кристиян Вигенин

    13 24 Отговор
    В Русия всичко е вехто,ръждясало и разбрицано.Там всичко се руши,разваля,гори,потъва и взривява.
  • 48 Владо

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "Не е руски журналист.":

    Сега е Лукашенко, Путин после. Хората поумняват и си искат правата. С изключение на такива като теб, разбира се. А за страха, цял свят се тресе от смях от пропагандните изцепки на тоя идиот и нарисуваните му оръжия.
  • 49 2020

    23 13 Отговор
    И как управлява Президента на Русия Владимир Путин?Искате да внушите ,че управлението е лошо.Няма да успеете.Вл. Путин има одобрение повече от 70% на руския народ.А руския народ е труден ,противоречив ,свободолюбив и не се управлява лесно.Президентът на Русия Владимир Путин/най-уважавания и респектиращ ръководител/,знае това и управлява своя народ точно и правилно.Оставете легендите за автократизъм ,за насилия ,за терор.Гледайте обективно,а не през призмата на предатели и провокатори.Поради нелепата и глупава Екатерина Захариева ние правим грешки след грешки и сме изоставени от всички страни/да не говорим за Русия/.

    Коментиран от #55, #58

  • 50 На корена му ряпа

    5 9 Отговор

    До коментар #37 от "иванов":

    Че той никого не хули, просто запознава с руската самокритика.

    Коментиран от #51

  • 51 иванов

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "На корена му ряпа":

    Защо тука сред хулите я казва Мястото и не е тука
  • 52 Хората го обясниха

    26 7 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Курск бе потопена , но не защото Америка са търсили 3-та световна война. Това е период в който Русия и Китай започват да си сътрудничат . На борда на Курск има няколко китайски инжинери , които трябва да наблюдават изстрелване на руското свръх секретно торпедо Шквал . Две американски подводници Мемфис и Толедо са там за да попречат на заданието . Малката и маневрена Толедо обикаля около руският гигант подобно куче около кон. Мемфис я охранява от разстояние . Нервите на всички са опънати до край . За да изстреля учебно торпедо пред Курск трябва да има свободно поле , иначе това може да послужи като сигнал за атака . Самият звук на отварянето на торпедните апарати е като изваждане на пистолет от кобура. Мемфис решава , че Курск ще стреля по Толедо , решава да го изпревари. Има направен филм на канал Франс национал -Подводница в Мътни Води. Хората там го обясниха , а основните играчи скриха истината , за да не се стигне до война ,и ядрен апокалипсис.

    Коментиран от #62, #81

  • 53 Дидо

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    Тотално си се объркал роб на комунизма
  • 54 Чук

    15 3 Отговор
    Не мое да милее за народа си Путин кат нашия Тулуп и туйто))))
  • 55 ФобР

    10 7 Отговор

    До коментар #49 от "2020":

    Отивай бързо там ,ама как ще ревеш да се върнеш
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гого

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Василена":

    Те вече подариха Сибир на китайците,които масово изсичат горите!
  • 58 Тони

    15 16 Отговор

    До коментар #49 от "2020":

    Жалко за бедният руски народ,живее в мизерия и тирания! Путин убиец!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ацо

    13 16 Отговор
    Те рашките са свикнали да живеят под ботуш,иначе казано "Стокхолмски синдром" ! Като е много хубаво що никой не емигрира в Русия а?! Включително се обръщам и към тука пишещите Русопоклонници айде бегайте натам !
  • 61 Един българин

    10 21 Отговор
    Русия бавно но сигурно потъва също като" Курск" обгърната в лъжите на джуджето вожд и неговите кремълски слуги.
  • 62 Бунтата

    9 1 Отговор

    До коментар #52 от "Хората го обясниха":

    Колко изчерпателен анализ.Ти си бил там май май!!!!
  • 63 Не са о съ стъпвал!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алекс":

    Е говори за цени, не се излагай
  • 64 Боро

    17 7 Отговор
    Елементарна пропаганда, целта на която е да накара плоскоумните, (а те се оказва не са никак малко), да повярват в това, колко нечовешко е всичко в Русия! Но угодно премълчава за избиването на хилядите хора годишно в САЩ от полицаи на улицата, за потъналите кораби и подводници пак в САЩ, за стотиците хиляди избити с ядрени бомби в Япония, за поливните във Виетнам с бойни отровни вещества, за милионите избити в Ирак, Либия, Сирия.......
  • 65 Ч и

    4 3 Отговор
    Какъв си ти платен журналист, малък нерез, мислел бил, хахах
  • 66 Generalissimo FRANCO

    5 5 Отговор
    Възхитен съм от тази статия! Учуден съм, че ФАКТИ (за които имам убеждението, че са платен руски трол), са се решили да я публикуват!
  • 67 А нашият

    0 0 Отговор
    ХЕРА! А?!
  • 68 Едуард Петров-Едо

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Василена":

    Не знам забрави ли да споменеш Виетнамската война, от където в КОВЧЕЗИ СЕ ВЪРНАХА ,,У ДОМА" 1000000 НЕЩАСТНИ АМЕРИКАНЦИ, БЕЗБРОЙ МНОГО ОСАКАТЕНИ, А УБИЙСТВОТО НА ПРЕЗИДЕНТ ДЖОН ФИЦДЖЕРАЛД КЕНЕДИ И БРАТЯТА МУ СЕНАТОРИ!? И СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ В 38 ЩАТА НА САЩ!?
  • 69 БИ 58

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ушанка":

    Къде това ?
    От тук до Сочи по морето или как ?А ....
    Или през Украина . Та недей да дрънкаш глупости , че руснаците са ти съдрали кожата .....
  • 70 БИ 58

    3 3 Отговор
    Къде това ?
    От тук до Сочи по морето или как ?А ....
    Или през Украина . Та недей да дрънкаш глупости , че руснаците са ти съдрали кожата .....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 krasimir

    6 3 Отговор
    Всеки нормално мислещ човек знае че ако е нямаше Америка светът штеше да е мирен и спокоен.

    Коментиран от #75

  • 73 Е не

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Путин":

    Каква дързост, какъв плам! Браво другарю, за теб само орден Ленин! А, и побързай, щото пред президентството,пак ще раздават сандвичи и по 20 лева!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 rambaldievskievich

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "krasimir":

    Дърта, брадата лъжа на ненормално мислещи
  • 76 От дек на дек?

    0 1 Отговор
    Такива фашкии могат да бълват само устенцата и да бъдат бъркани от ръчичките на слугите, и сайтът на Шишо ПеЮФски.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ивчо

    6 2 Отговор
    поредната антируска еквилибристика на новоизлюпил се бг журналист, който освен от гугъл няма и грам представа какво е Русия. Който спестява да каже че трагедията с Курск е резултст на Елциновия разпад на държавността и самият той го усети и сдаде жезъла на този който видя че ще свърши работа ще въздигне Русия от суровинен придатък на Запада в ъв фактор в геополитиката.

    Коментиран от #80

  • 79 Колев

    7 2 Отговор
    Не съм никакъв НО Русия си е Русия Велика и могъща, може да се оправи с санкции, ембарго и.....Които са служили знаят че за всяко учение се предвиждат жертви и няма как да стане да поддържат такава огромна армия без инциденти, някой плюят и по СТАЛИН, да ,но никой не е безгрешен съумял е да запази цялостта на Русия и я изведе на световно равнище, както и Путин и ако не беше той говедарите и Уж великите сили щяха да я направят като България, защото от о време са свикнали само да грабят и роби да им робуваме. А може ли някой да ми каже каде е Велика България, когато нашите Царе са били като СТАЛИН и Путин и са милеели за нея я е имало и е би
    ла фактор на световната сцена А сега българин съм и се гордея, че съм НО на базата и подвига на нашите деди и прадеди, а сега просто нямам думи
  • 80 rambaldievskievich

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "ивчо":

    ивчо-миризливчо, не бъркай антипутьовска с антируска. Ботоксовото джудже не е Русия.
  • 81 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Хората го обясниха":

    ИМА ОЩЕ ПО-ДОБЪР ФИЛМ И ТОЙ Е ,,КУРСК,, НА РЕЖИСЬОРА ТОМАС ВИНТЕНБЕРГ. ОТ 2018 г......ТАМ Е КАЗАНА ЦЯЛАТА ИСТИНА 1КЪМ 1 ВЯРНО.......

    И ГОРНАТА ПУБЛИКАЦИЯ Е МНОГО ДОБРА,ДАЖЕ ОТЛИЧНА,ЩОТО СЕ ВИЖДА,ЧЕ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ У РАШАТА НЕ СТРУВА И ПУКНАТ ГРОШ......И ВЪВ ФИЛМА ,,КУРСК,, ЗА КОЙТО СПОМЕНАХ,ДАВАТ ТОЧНО ТОВА......ГЛЕДАЙ ГО.....
  • 82 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Алекс":

    Живях наскоро.
    Стана ми лошо, нещо, което тук струва 6 лв за килограм там струва 2 лв. Цигари - тук 6.50 там- 3 лв, бензин тук 2.00 там 1.10, и т. Н. Стига лъжи. Разликата в храните тук и там - там има за всички и за бедните и за свръхимащите, а тук само за едните, познай кои!?
  • 83 дагузнайте

    2 2 Отговор
    слава расия,закрилница на мира
  • 84 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не е руски журналист.":

    Колкото популярността на Лукашенко е 80 % толкова и на Путин е 70 %.
  • 85 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ПСР":

    Вината на Путин е че отказа помощ да бъдат спасени оцелелите, дълбочината на която ,,аварира" бе около 100 м.Защо не можеше самата Русия да ги спаси - технически невъзможен проблем да подадеш електричество,храна въздух с подводница за такива операции,и политически - защото Путин така реши.По сталински - есть человек есть проблем...
  • 86 Консерватор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не е руски журналист.":

    АКо аз мислех така и по някакъв начин можех да се погледна отстрани – глобално и да се съизмеря с нормалното, традиционно мислене... нямаше да го понеса..., но ти виждам, че си добре!
  • 87 Той

    0 0 Отговор
    Давайте да търсим всичко каквото има против Русия че вече не знам какво да публикуваме!!!