Last news in Fakti

16 Август, 2020 06:31 6 881 65

Късният Борисов: плавен преход от Тодор Живков към Андрей Луканов

  • бойко борисов-
  • герб-
  • тодор живков

В момента, въпреки огромната разлика в интелектуалните равнища, Бойко Борисов влиза в ролята на Луканов

Късният Борисов: плавен преход от Тодор Живков към Андрей Луканов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов е усвоил номерата на Живков, макар да ги прилага по кьопав начин. С искането си за ВНС Борисов сега влиза в ролята на Андрей Луканов. Но няма да му се получи. Защото не е разбрал най-важното, пише проф. Евгени Дайнов.

 

Известна е репликата на Бойко Борисов, че той е завършил два университета: Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Очевидно при втория университет е минал с тройка „по милост”. Личи му обаче, че в университет „Тодор Живков” е полагал изключителни старания.

В момента повтаря, едно към едно, онова, което Тодор Живков правеше в последните месеци на своето управление, като същевременно се опитва да включи теми, разработвани от правителствата на БКП след Живков.

В края на 1980-те години народното надигане започна с екологична тема: искането на русенци за чист въздух. В последните години на Борисовото управление, екологичните теми също произвеждаха най-устойчивите протести и негодувания. Тогава, по времето на БКП, управляващите периодично се солидаризираха с негодуванията и обещаваха да оправят нещата с природата (лъжеха, разбира се); същото правеше доскоро и Борисов.

В края и на двата периода съвпаднаха необяснимо (от гледна точка на логиката) пребиването на протестиращи и огромен „зелен” протест, бързо прелял в политически. На 3 ноември 1989 това се случи в момента, в който събралото се множество мина от „Искаме чиста природа!” към „Демокрация!” и „Свобода!”. На 25 юни 2020 година това се случи, когато зеленото шествие в София най-сетне извика „Бойко вън!”, след като (както и своите предшественици) години наред отказваше да прави това, надявайки се властта да прогледне.

По някое време Живков беше решил да подкупва онези групи от населението, които биха му помогнали да се задържи на власт: чиновници, полиция, армия. Парите бяха похарчени, но очакваната помощ не се получи. Борисов също подкупи чиновниците, полицията и пенсионерите; обеща да подкупи всички останали. Не знам за чиновниците и полицаите; но знам, че пенсионерите – особено в малките населени места – са кръвно обидени от раздадените им 50 лева.

В последните си дни Тодор Живков се опита да оглави протестите срещу себе си. Останаха легендарни неговите реплики: „Всеки ден, всеки час, навсекъде има матрял (за протести)”; „Да бех триесе години по-млад, днеска и аз щех да съм на улицата”. С неумелото си подмазване на „младите”, тия дни Борисов се опита да направи същото.

За разлика от БКП, тогава подложена на неимоверен външен натиск и от Изток, и от Запад, днес ГЕРБ се радва на подкрепата или поне на снизходителното пренебрежение от страна на Запада; от Изток признаци за натиск също няма. Липсата на натиск обяснява защо Бойко Борисов е все още на власт - за разлика от Живков, свален точно една седмица след големия екологичен протест. Така на Борисов бе осигурен плавен преход - от това да бъде Тодор Живков към това, да се превърне в Андрей Луканов.

В капана за Велико народно събрание

В момента, въпреки огромната разлика в интелектуалните равнища, Борисов влиза в ролята на Луканов. А последният си беше поставил за задача да намери начин да инкорпорира протестиращите към „реформиращата се” БКП (станала БСП през април 1990 г.), или да ги раздели и обезсили. Инкорпорирането беше неговата цел по време на Кръглата маса от началото на 1990 година. Поради непрестанния натиск на улицата, това не му се получи.

Получи му се, обаче, да подлъже отсрещната страна да падне в два капана: първият – бързи избори; вторият – тези избори да са за Велико народно събрание. Първият капан разчиташе на това, че тогавашната опозиция не беше готова за избори. Вторият – на това, че разнородният СДС, съдържащ партии от крайно ляво (Нова СДП) до крайно дясно (наследниците на Легионите) ще потъне в караници по различните членове и алинеи на новата Конституция и ще се разпадне.

Така и стана. Веднъж приели идеята за ВНС, отхвърлена във всички други страни от „соцлагера” (там веднага разбраха, че това е капан), българските демократи се изпокараха помежду си. В края на ВНС, СДС се разпадна на три части, които се явиха на изборите поотделно. А междувременно, пак за разлика от всички останали „соц” страни, в България БСП убедително спечели юнските избори, изхарчвайки за целта последните пари в държавата. Ако се бяха провели през ноември, социалистите щяха да ги загубят гръмотевично, тъй като пари в страната вече нямаше.

Тук Борисов няма как да успее

Подобно печелене на избори не е нещо, което вече може да се случи на Борисов, макар и той днес да опразва хазната с бързи темпове. Няма как да оглави и протестите срещу себе си – нещо, което дори многократно по-хитрият Живков не успя да направи. Едва ли ще му се получи и хващането на протестиращите в капана на Велико народно събрание. Той е усвоил, макар да ги прилага по кьопав начин, номерата на Живков. Луканов обаче той няма как да бъде. Не е разбрал най-важното: че ВНС може да има единствено в резултат на Кръгла маса, на която да бъдат прикоткани видни опозиционери и „лица на протестите”. А оттук насетне, дори да се опита да ги покани, никой няма да дойде.

Всъщност това, че Борисов няма капацитета да се превърне в Луканов е добре не само за нацията, но и за него самия. Все пак Луканов излезе от политиката с куршум в главата... 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    79 11 Отговор
    БОРИСОВ е мутра управляват ни олигарси мутри престъпници

    Коментиран от #8

  • 2 Активист на БКП

    71 8 Отговор
    И като Луканов ще свърши-с куршум в главата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    22 61 Отговор
    Много тъп платен "анализ" на DW.

    Коментиран от #10, #30, #37, #42

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 7 Отговор
    идва ерата на ВОДОЛЕЯ всеки си получава това което е вършил и върши
  • 6 Велчо Велчев

    59 7 Отговор
    Колко глупав е ББ,си нямам на идея,колко глупави сме ние е ясно от хеликоптер.Прости сме братя и сестри,прости.Щом 10 г. сме управлявани от ББ значи сме уникални дебили.Кой да обвиним за това,че доста хора напуснаха БГ,Бойко ли е виновен,че сме такива?,или ние сме си виновни.Най-лесно е да хвърлим вината върху един човек.Както при идването на демокрацията обвинихме Тодор Живков,а останалите червени изедници ,реабилитирахме.Такива сме си ние,народ мрънкащи скотове,чакащи бащицата да ги пляска.ББ е разбрал същността ни,и според мен доста добре се справя.

    Коментиран от #62

  • 7 Дълбоко Виждащ

    37 8 Отговор
    Начинът по който една част от Данъкоплатците гледат на Корупцията и кражбите във власта!И Какво от това,нима тези,които му искат оставката не са същите??Нима корнелия нинова не окраде техноимпекс??Така разсъждават,а с такава нагласа,,,,,Трудно се върви с Букаи на краката!Не е редно да се сравняват времената на Живков и Този престъпник!Най-Малко Тодор Живков не бе Крадец,докато Борисов е ДоКУМЕНТИРАН,като КРАДЕЦ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мили дебили

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    От Гената Соросоида, какво да очакваш!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кутка Караянчева

    15 18 Отговор
    Разправят че навремето Борисов пращал на малолетната Сесил Каратанчева неприлични СМС-и!!!Не мога да повярвам,че говорят така за този достоен човек!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СКОРПИОН

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "Кутка Караянчева":

    действително БОРИСОВ епращал мръснишки смс на КАРАТАНЧЕВА

    Коментиран от #58

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Веселин Стойнев

    9 2 Отговор
    Кой е надхитрил, Народа ЕДВАЛИ!
  • 17 КЕМИЛ РАМАДАН

    13 11 Отговор
    БОРИСОВ, ДОГАН И ПЕЕВСКИ И КУРНЕЛИЯ ЩЕ БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ! А БСП, ДПС, И ГЕРБ УНИЩОЖЕНУ! НА БОРИСОВ ЖИВОТА МУ ПРИКЛЮЧВА ДО ДНИ! А НА ОСТАНАЛИТЕ ДО МЕСЕЦИ!
  • 18 Рап

    33 2 Отговор
    Много глупости се пишат! Борисов си е Борисов един комунист разбрал на време,че ако се обяви за десен ще спечели и успя! Сключи неписани договори с всички партии и си управлява,който много знае го разбива от вътре! Политиката е много мръсна,не е за всеки.... От сърце призовавам всички протестиращи да внимават,защото вече ги употребяват! Няма да промените нищо,пак ще стане това,което те всички са решили.... Забележете всички!

    Коментиран от #20

  • 19 Karosel

    10 17 Отговор
    Това е помия, изливаща се от перото на лилавият маргинал - Дайнов. Да сравняваш Борисов с Луканов е все едно да сравняваш Москвич с Мерцедес. Единственото общо е главната буква в имената. Иначе нищо лошо за Луканов, те и за това го убиха. Само че Дайнов обича да брани своя господар и няма какво ново да каже. Всичко е притоплена манджа.
  • 20 Karosel

    7 22 Отговор

    До коментар #18 от "Рап":

    И по кое разбира, че Борисов е комунист? Да не си му чел досието. Ако в него имаше нещо пикантно вярвай ми досега да са му изкарали "кирливите ризи".

    Коментиран от #23, #29, #31

  • 21 Кarosel

    9 15 Отговор
    Имате ли почивен ден бе кремълски тролове?
    За копейки може и да не спите!
    Копейки, копейки, но най - обичате еврото!

    Коментиран от #51

  • 22 Фактите

    29 5 Отговор
    За 11 години “ управление “ на ОПГ “ ГЕРБ” България е най- бедната и най-корумпираната държава в Европа , на 111 място по свобода на словото и най- бързо изчезващата нация в света.

    Коментиран от #24, #25, #28

  • 23 Агент Буда

    22 3 Отговор

    До коментар #20 от "Karosel":

    Поради отказа си да се деполитизира, да напусне БКП Алтънчо Евраков напуска системата на МВР. Все още от задния му джоб виси партийната книжка на БКП.
    Ако грамитата на Байерли, че ББ е свързан с мутрите, СИК, неразкрити убийства с гриф строго секретно не Ви притесняват, то голяма част от българите ги тревожи откровено бандитското минало на Агент Буда, оказа се, че е бил и доносник на ДС. Не разузнавач, а ДОНОСНИК, едно е да си разузнаване външно - владееш няколко западни езика, друго е да си Доносник - най-презряната пасмина от БГ народа.

    Още един бивш САЩ посланик също нарече ББ "съмнителен".
    Много бързо забравихме Чехия арести, Йоцата ли беше сърбина, взрива на джипа приятелката на Борисов, неразкритите над сто убийства, канали за незаконна контрабанда.
  • 24 Karosel

    4 15 Отговор

    До коментар #22 от "Фактите":

    111 място по свобода на словото и най- бързо изчезващата нация в света.//__// Да, за това ежеминутно псувате по ГЕРБ и Борисов! Ако беше в вашата мать до сега да сте изчезнали безследно! Защо стоите тук, а не отивате в земният рай?
  • 25 Антеэ

    7 12 Отговор

    До коментар #22 от "Фактите":

    Да, бе! А защо забравяш или въобще не знаеш, че страната за 50 г.е фалирала 3 пъти. Та за това комунистите се разделят с властта и друг тегли нагоре. Факт е! Това обяснява изоставането най общо. Можеше и да е по бързо развитието, да. Аргументът ти е слаб!

    Коментиран от #27, #54

  • 26 Както е

    3 5 Отговор
    тръгнало ще завърши с монархия . ЦАР Бойко а фамилията му е Борисов така че всичко си има своето историческо развитие !👍
  • 27 Единадесет Години Управлява ГЕРБ

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "Антеэ":

    Единадесет години управлявате, и все другите са ви виновни, децата ни станаха мъже, управлявате 1/3 време от 30 г.

    Аспарух ви е виновен, ЕДИНАДЕСТ години нищо не направихте за хората.

    Коментиран от #34, #35, #53

  • 28 Помнещ

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Фактите":

    Шо преди герб,да не беше на друго различно място,не ни е виноновен герб,нито бсп ,нито Пеевски,нито никой.От нас си зависи.Докато никой не произвежда нищо ,а само консумира,и работи на ишлеме,няма да стане.И да не забравяме,че освен права имаме и задължения.Всеки се скътава , осигурява се на мин.заплата,крият се данъци,крадат се ддс и др.Господа, държавата управлява 10%,от парите ни , другите 90%са в нашите си ръце,така ,че е глупаво да обвиняваш другиго за собствените си неуспехи.

    Коментиран от #59

  • 29 За комуниста Борисов

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Karosel":

    "През 1990 г. майор Борисов отказва да остане в МВР, защото не е съгласен с деполитизацията. Тя се изразява в това кадрите на вътрешното ведомство да се откажат от членството си в комунистическата партия и да декларират, че ще работят за демократични промени. Борисов заблуждава гербаджии, че е враг на БКП.

    Той е напуснал МВР, защото е предпочел да остане комунист. А може вече да е бил свързан с други структури и е предпочел да влее своя опит и знания в тяхното изграждане? Всички знаят, за кои структури става дума. Едва ли Борисов е забравил и времената, когато е попивал потта на някои силови босове с пешкира, когато са играели тенис... И те не са забравили.

    Тези изречения не са компромат, а припомняне на фактите. Декларацията на майор Борисов от 1990 г. е налице, както и името му в списъците на въпросните структури."
    https://mobile.frognews.bg/article/127359/

    Коментиран от #32, #38

  • 30 Мислещ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    И кой им плаща, черепа ли? Щото меркел му е изявена денка, та нещо не се връзва.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "За комуниста Борисов":

    Евгени е прав да споменава двата университета на Бойко. Какво научи от университет " Тодор Живков". След 9-ти всички партизани са или по улиците да празнуват или гонят да трепят фашисти. Един хитрец от Правец обаче, се мушка в архива на Никола Гешев и взема досиетата на съпартийците си. Всички са пеели пред Гешев, от човек от ДС, бивш антифашист го знам. Така Бай Тошо държи властта 35 години. Бойко се мушна в МВР , като главен секретар и с помощта на Цветанов разнасяха разни папки из министерството. Всичко, което е могъл , го е изчистил от досието си. Другите да му мислят.
  • 33 Скелета на държавата

    12 3 Отговор
    Всъщност кой насади във висшата власт тоя Франкенщайн? Преди да ни се натресе мадридският комарджия Боку беше една от многото мутри занимаващи се с охранителна дейност. Дедо ви Цар извърши огромна подигравка както с полицаите,така и със всеки нормален българин. Дедо ви Цар нагло се изплю в лицето на нормолните българи като насадИ мутра за Главен секретар на МВР. От тогава стана ясно,че образование,професионализъм,коректност,стаж в каквато и да е система......няма никакво значение. Има значение само политическата целесъобразност. Дедо ви Цар отвори широко вратите на ятА калинки и марокански скакалци без грам способности да изгризат скелета на държавата.

    Коментиран от #36

  • 34 Попитай

    0 6 Отговор

    До коментар #27 от "Единадесет Години Управлява ГЕРБ":

    някой наведен ,целуваш ръка гербер . Мисля че се справят мн.добре . Така че само ГЕРБ ако ли не наливат акъл ,наказан в ъгъла и напред към монархия на цар Бойко 🤭
  • 35 Напротив много направиха

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Единадесет Години Управлява ГЕРБ":

    за хората. Аз ги знам тия хора кои са.
  • 36 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Скелета на държавата":

    Царят обясни, че е имало купчина с кандидатури от охранителни фирми, предложили да го охраняват. Шегуваше се, че и тази на Алексей Петров е била там. Ако вика, бях избрал Алексей да ме охранява, сега Бойко щеше да е в затвора. Не сме наивници обаче и знаем, че който докара цар Симеон в България, той наложи и Бойко за Главен секретар на МВР. По същия наивен начин и Евгения Живкова обясняваше, как са избрали фирмата на Бойко за охрана.

    Коментиран от #50

  • 37 Нормално за ЩАЗИ

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Пък и писано от в.м.и.р.и.с.а.н.и.я а.л.к.о.х.о.л.и.к Дайнов!

    Коментиран от #46

  • 38 Не позна

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "За комуниста Борисов":

    " В момента бившия първи(Тодор Живков) се охранява от дейсващ агент на ДС"-
    има стенограми и аудио в Парламента от исказване на Григор Шопов.
  • 39 Народа на Бг.

    7 0 Отговор
    Дано борисоф ще да завърши като Луканов. Амин!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 милко

    1 9 Отговор
    до коментари 22 и 27 преди бб имаше ли метро-за незнаещите метрото смучеше пари и уж се строеше същото се отнася и за магистрала „тракия„ бб е откраднал бая покрай тях ,но ГИ НАПРАВИ и да може лузъри като вас да пътуват и плюят,а какво направиха -луканов ,костов ,царя ,станишев и всички „добри„ комунисти?

    Коментиран от #44

  • 42 Темида

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Колкото повече отлага, толкова повече изхода с куршума в главата нближава
  • 43 хахаха

    5 0 Отговор
    То за куршума никога не е късно.Руската,а още по-малко нашенските мутри не прощават.Поживьом...увидим
  • 44 Още малко ви остана

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "милко":

    За голямото крадене му е нужно и голямо алиби-магистралите дето и метрото са точно това
  • 45 милко

    0 6 Отговор
    до44 пак пиша , краде но и прови а другите само КРАДЯХА

    Коментиран от #48

  • 46 Тулуп Трети

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Нормално за ЩАЗИ":

    Написано точно за вмирисания и от ден на ден още по-вонящ политически труп на мазния тулуп със скътаната мазнинка в нощното шкафче...
  • 47 ъъъъъ

    0 4 Отговор
    стига с този евгени !ДАЙ НОВ .
  • 48 Още малко ви остана

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "милко":

    Абе отворко на тия селски пътища дето са дупка до дупка и така тресе, че ще ти паднат бъбреците ли им викаш магистрали.. Жалки опорни точки на жалки герберски лъжи... Свърши се тая. Дойде Видовден!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сокола

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    Царя го докара Доган
  • 51 tost

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Кarosel":

    Ние, кремълските тролове работим за копейки, но не отказваме € и $🤭
  • 52 Васил

    5 0 Отговор
    Даже и да има ВНС протестите и блокадите няма спрат всичко води до гражданска война. Не може едно мафиотско управление да се заменя с друго и да му викаш рестарт. Във момента гледаме народа срещу диктатора Лукашенко-2

    Коментиран от #55, #56

  • 53 Губиш си времето !

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Единадесет Години Управлява ГЕРБ":

    Опитваш се да налееш разум в черна дупка.
    Промити мозъци.Сиреч шахмат за теб.
    Неможе един 30-ет годишен геноцид да не се отрази на психиката на масите.
    Българина не знае какво точно иска.
    Затова и все някой друг му е виновен.
  • 54 Ха ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антеэ":

    Какъв си ти бе щраусе.
    А ти чувал ли си,че и доста други държави бяха в същата комунистическа обсада ?
    А за държавата Румъния чувал ли си ?
    За Чеушеску ?
    А знаеш ли сега къде точно са румънците?
    Не знаеш ! И по-добре защото просто мозъка ти няма да го проумее.
    А знаеш ли,че 90 год.бе даден повече или по-малко равен старт за всички ни.
    Къде сме ние в общата картинка на бившите соц. държави.Представи си стадион с бегачи.Погледни този който е 5 обиколки зад останалите.
    Мислиш,че аналогията с абсурдистан е свързана с него?
    Надявай се.
    Аналогията е свързана ей с оня дебелак който се влачи към състезанието с развързани маратонки на няколко километра извън стадиона.Това е българията ти в момента.
  • 55 Майданчо

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Васил":

    Вие не разбрахте ли ,че докато тия ви водят протеста НЯМА да спечелите симпатите на хората ,да сменим едните мутри с други осферипяли
  • 56 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Васил":

    Гражданска война !
    Единственият начин ЕС,посолството на фащ и доказаните престъпници от парламент и министерства да бъдат стреснати и да вземат нещата насериозно.

    Коментиран от #57

  • 57 Кой той

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Реалист":

    Аман от освободители.А ве като толкова искате революция ами направетия стига пихте бира и ревахте революцията иска жертви
  • 58 Сърдит

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "СКОРПИОН":

    Ти да не се сърдиш че не е пратил на теб ами хетеро човека
  • 59 Пламен

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Помнещ":

    Грешиш, никой не се осигурява доброволно на мин. заплата.Просто не те взимат на работа. Ама имаш семейство и дебити.Както казват:"Гладът е по - силен от тока"!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Нона

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Велчо Велчев":

    Много,много сте прав господине.Точно така е.Народ,който гласува за такъв човек си заслужава съдбата!
  • 63 Слави Славов

    2 0 Отговор
    Нека всеки ,който е против Герб да хвърли по един камък пред народното събрание,може и да потрябват!
  • 64 Сбогом, гринго!

    1 0 Отговор
    Единственият достоен изход за Борисов е пистолетът до главата му. Другото ще е мрачна самота, мъчителен позор и презрение до края на дните му.
  • 65 трой унция

    0 0 Отговор
    Борисов - една смесица и симбиоза от ПРОСТАЩИНА , ХАМЕЛЕОНСТВО , ЕГОЦЕНТРИЗЪМ , КОМУНИСТ , МУТРА , ЛИЦЕМЕР , НАГЛЕЦ , БАЙГАНьОВЩИНА , МЕГАЛОМАНИЯ , ПСИХОПАТИЯ !