Last news in Fakti

17 Август, 2020 22:00 6 717 58

Бруталната истина за Беларус: побой, унижения и издевателства

  • беларус-
  • протести-
  • истина-
  • александър лукашенко-
  • насилие-
  • полиция

Хиляди бяха арестувани в Беларус по време на протестите

Бруталната истина за Беларус: побой, унижения и издевателства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Докато ни биеха, все повтаряха: „И какво, да не би да сме фашисти?“. А когато те налагат с палка, ти определено няма да им кажеш: „Да, фашисти сте“. Това разказва Андрей, който всъщност се казва другояче, но предпочита да запази анонимност. „Как иначе да ги нарича човек, след като очевидно работата им е да пребиват хората. Че на всичко отгоре изпитват и удоволствие от това“, продължава Андрей.

Той е един от онези близо 7000 души, които бяха арестувани в Беларус по време на протестите след президентските избори. Миналата седмица властите освободиха 2000 души, а заместник-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков се изправи пред затвора на улица „Окрестина“ и заяви на журналистите: „Не е имало никакви посегателства и нарушения“. Но Андрей и още двама от арестуваните разказват пред ДВ точно обратното.

Ужаси зад решетките

Павел Чудка бил арестуван в Минск през нощта на 10 август. След като го съборили на земята, полицаите започнали да го налагат с електрошокова палка в областта на бъбреците. „От това не остават следи, но в продължение на 5 минути усещах токовите удари. Изобщо не можех да ходя“. Вратът и брадичката му така се схванали, че не можел да говори, а ден и половина не бил в състояние и да преглъща. Ръцете му треперят и до ден-днешен. Освен че го малтретирали, полицаите го и унижавали. „Е, как е, харесва ли ти? Искаш ли още? Ще ходиш ли пак да протестираш?“, подигравали се те, докато го биели.

След това го натикали в затвора, където вече били прибрани стотици други демонстранти. С очите си видял как ги биели. Той самият бил принуден да стои във вътрешния двор, където го карали да заема много болезнени пози. „Два часа седиш на колене с ръце зад тила и чело, опряно в земята. Или пък трябва да подпираш стената с ръце и чело.“ Надзирателите ги карали на всеки 20 минути да пълзят на колене от едната стена до другата - цели 20-30 метра.

По време на престоя му в затвора на четири пъти пристигали линейки, но медицинският персонал не бил допуснат вътре, разказва още Павел. Самият затвор бил безнадеждно претъпкан. „В килия от 10 квадратни метра бяха натъпкани 25 души. Имаше и непълнолетни. Но тях първи ги освободиха.“

Андрей бил арестуван през нощта на 11 август и още в полицейската кола започнали да го бият. Разказва, че когато пристигнали на паркинга пред участъка, там вече лежали други 30 души, с лица, притиснати към асфалта. „Наоколо се разхождаха надзиратели, които непрекъснато крещяха. Ние, новопристигащите, също трябваше да легнем с лице към земята, а за „добре дошли“ изядохме още бой с палки. После ни поляха с вода.“ По този начин Андрей прекарал близо три часа. Младият мъж има кръвоизливи по краката и синини по гърба. Но е видял други да излизат от затвора в много по-лошо състояние.

Арестантите били принуждавани да подпишат един предварително подготвен протокол, в който пишело, че са участвали в забранена демонстрация и са скандирали призиви към насилие, обяснява Андрей. А който не искал да подпише, бил отвеждан в съседното помещение, където пак го биели. И така докато подпише. Държали ги в претъпкани килии, където нямало дори вода за пиене.

"Зверове"

Михаил бил натоварен на затворнически бус заедно с тежко ранени хора. Повикали лекари, които да се погрижат за ранените, разказва той. Една от лекарките крещяла на войниците, че са зверове. На което те отвърнали: „Да бе, ясно. А сега почвай да работиш“. Михаил също се казва другояче, но помоли истинското му име да бъде запазено в тайна. Той самият дори не участвал демонстрацията - просто го извлекли от колата му. „Попаднахме в задръстване. По едно време се появиха хора с щитове и палки, мисля, че бяха от специалните части. Накараха ни да излезем от колите и да им предадем мобилните си телефони. Провериха дали някой не е заснел видео от протестите.“ Михаил имал в телефона си видео, на което се виждали хора с бяло-червено-бели знамена. Това знаме до 1995 година е официален флаг на Беларус, а част от опозицията го използва днес по време на протестите. Михаил начаса бил арестуван.

„Войниците, които ме отведоха, ми препоръчаха да си кротувам. Така се опазих от побой. Други обаче бяха жестоко пребити още в затворническия бус. Човекът до мен направо не можеше да говори. Само стенеше и по всички личеше, че не може да се държи на краката си.“

Михаил прекарал нощта в двора на участъка - с оковани ръце и лице към стената. Не му разрешили да сяда, въпреки че му се виело свят. Не му дали и вода, а един от надзирателите дори казал: „Не им давайте вода, нека да пукнат от жажда“. Когато на другия ден го освободили, Михаил си дал сметка, че се е отървал съвсем леко.

Автор: Татяна Неведомская


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    40 19 Отговор
    В Беларус, като у нас.

    Коментиран от #3, #4, #19, #30, #50

  • 2 Последния Софиянец

    66 10 Отговор
    Оставете Беларус.Вижте каква провокация правят милиционерчетата на Ситняково.

    Коментиран от #11

  • 3 Голем смях

    27 75 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    И къде си видял у нас такива издевателства бе умник.В Беларус е като в Русия.Диктатура и пожизнени президенти.Да не мислиш,че Радев ще управлява 30 години.

    Коментиран от #31, #44

  • 4 мечо

    16 49 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    друк пат като унас не сам чул борисов да праща полицаите да бият до смарт протестирва се свободно има свобода и демокрациа всеки да изразява мнение така че тес опорки да ти кажа ли каде да си ги завреш

    Коментиран от #5, #7, #9, #56

  • 5 Иван

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Поне се научи да пишеш грамотно! То бива простотия, ама чак толкова...
  • 6 Така трябва

    13 29 Отговор
    Така трябва и тук, да махат тия палатки, че пречат на хората да ходят на работа за 520 лв заплата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Т.е

    13 3 Отговор
    Няма разлика с България ...я да видим кой отговаря за Белгия....Сакс-Кобург и Гота или казано на български семейство Саксобурготски...
  • 9 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Опорки ,.....ба му лафовете ползвате у маалата ве , Методи !
  • 10 охота на гаулайтера

    23 12 Отговор
    След тези публикации човек остава с впечатлението че в Беларус не управлява дем. избран президент , а ,, гауллайтер от вермахта ' този път назначен от москва вместо Берлин . Всички знаем че този гаулайтевр тероризирал и тормозил през втората световна война е отлетял към небесата благодарение на въоръжената съпротива на белоруския народ тогава . Може и историята да се повтори . Никой не е безсмъртен .

    Коментиран от #12

  • 11 Герб На върха Винаги

    4 22 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Милиционерчетата са сред вас ,по на 60 години ....охлюви плешиви !

    Коментиран от #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    4 10 Отговор
    Батя:★ Необходима е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото те се различават малко от този. Работата е по третата. Елате, седнете и работете върху конституция и я представете на референдум. И ще предам своите правомощия върху конституцията на вас. Но не под натиск или от другата страна на улицата “, каза той.

    Той каза, че е готов на факта, че рано или късно ще напусне поста си. "Разбира се, ще напусна един ден. Или след година или две. Но не можете да дадете тази конституция на някой, който не е ясен. Защото това ще бъде катастрофа. Страхувам се от това най-вече", каза той.★
  • 14 охота на гаулайтера

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "алчо":

    А ми то трябва пипе и четене за това .. аи малко познаване на историята .
  • 15 другарят

    43 6 Отговор
    Интересно че от нацистката медия дойче веле нищо не писаха за 11те убити от жълтите жилетки във Франция и хилядите арестувани!? Също така не пишат за полицейските разстрели във фашистка Америка! Много странно че точно за Беларус се трогнаха тези Гьобелсови манипулатори!
  • 16 Малееее....

    12 5 Отговор
    Там ги смазват от бой, че и с електрошокови палки, след това все едно си бръкнал в контакта, като в онази песен...две дечица веселушки светнаха кат крушки...тц..тц..тц...пичове елате в България да протестирате, щом така ви бият у вас. Без това тази година няма чуждестранни туристи, нашите ченгета са готини, не бият, абе бият ама малко, бият тези които закачат протестиращите, за това тези които не протестират си стоят в къщи, и на работа не ходят, защото не могат, полицаите се грижат за протестиращите, особено за тези които блокират кръстовищатата, в горещините им носят студена бира, минерална вода и скара, през ноща ги завиват с одеала за да не настинат, идвайте веднага..за да направите малко калабалък, че нашите останаха малко, тъй ами, дето ще ви бият вашите диваци...нашите са цивилизовани, все пак сме членки на ЕС, и Черепа и Цецо мустака по някой лев ще ви дадат, нашият лев е вързан за еврото, не е като вашите хартийки. И девочките да доведете, да не се домъкнете само пръчове.

    Коментиран от #41

  • 17 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    15 5 Отговор
    ★ Ако не искаш да си направиш труда да го четеш, не те обвинявам. В обобщение: НАТО трябва да „направи нещо“ или „да предприеме действия“ или „да се намеси“. Той не използва думата „преврат“, защото нашата страна не прави такива, но определено означава преврат.

    Икономистът говори за „правилния начин да се отървете от Лукашенко“, докато Чатъм Хаус настоява, че е време да „играем твурдо с топката“ в Беларус.

    Европейският външен министър Жозеп Борел също се включи, като излезе с изявление, че изборите в Беларус не са "нито свободни, нито честни" и че "народът на Беларус заслужава по-добро".

    Нямам представа дали гласуването е било фалшифицирано или не. Но знам, че никой от хората, които твърдят, че не е предоставил доказателства, за да подкрепи това, и винаги съм подозрителен, когато факт се твърди без доказателства. Защото знаете, ако имаха, щяха да го използват.★
  • 18 баба ви от бг

    7 1 Отговор
    да,да, снимахме България бееееее! каква белорус!и в Брюксел!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РЕШЕТНИКОВ

    5 18 Отговор
    СЛЕДВАЩИЯТ МАНДАТ НА ПАРАШУТИСТА И ТУК ЩЕ Е ТАКА.
  • 21 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    17 5 Отговор
    ★Също така е напълно вярно, че Европа - и изобщо западният свят - не се интересуват от това, че изборите са честни. Свидете за пълната липса на изобличение за корумпираната бъркотия, която бяха украинските избори 2014 г.Що се отнася до насилието на полицията срещу протестиращите, Лукашенко и Беларус са получили повече сурови думи в западния печат през последните два дни, отколкото Макрон по време на 18-те месеца на протестите на Жълтите, или испанското правителство някога за унищожаването по фашистки на Каталунското движение за независимост.

    Коментиран от #28

  • 22 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    6 6 Отговор
    Историята е много ясна в този прецедент: Корупцията и / или насилието не биха били пречка за осъществяване на бизнес със Запада, желае ли Лукашенко да участва в търга и да служи на подкрепяната от НАТО дълбока държавна програма. Политиката на коронавируса на Лукашенко показва, че той не е, и така двадесет и шест години от нежното му понасяне свърши и е време да си отиде.
  • 23 Ivivivн

    24 2 Отговор
    Нова цветна революция на соросоидите е тоя път няма да стане изроди.

    Коментиран от #52

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    15 3 Отговор
    Всички отличителни белези на сценарий са там.

    Внезапната широко разпространена и еднообразна употреба на терминологията (в случая „Последният диктатор на Европа“), плакати за протести с полезно написани на английски и разпространени в социалните медии разкази за „герои“, преодоляващи неблагополучието (напр. Жената, която не може да подкрепи протестите, тъй че ги вплита в юрган. Да, сериозно.)
  • 27 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    9 2 Отговор
    Организирането на маршове в Минск на жени, които държат цветя и носят бяло, е приятно докосване, ново завъртане. Въпросът е как ще го нарекат. Те абсолютно не могат да го нарекат „Бялата революция“ по доста очевидни причини.

    Може би революцията на цветята? Революцията на венчелистчетата?

    Възможностите им са ограничени, но каквото и да свършат, не може да бъде по-лошо от „снежната революция“.
  • 28 Да де..

    1 16 Отговор

    До коментар #21 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Обаче Каталунското движение за независимост е подстрекавано от Москва, връзките на каталунските комунисти с Москва датират още от гражданската война, за това Франко като е превзел Барселона ги е турил под ножа, четири хиляди комунисти е застрелял. Обаче каталунците се осетиха кой ги тласка към бездната и прекратиха протестите.

    Коментиран от #32, #54

  • 29 🐷 Боко ТИКВАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Герб На върха Винаги":

    Аз съм на 60, и съм завършил милиционерската школа в Симеоново.
  • 30 Минск

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    И кaквa e приликaтa? Разликата е огромна! Aкo и тук излязaт тoлкoвa хoрa пo улицитe, ББ oтдaвнa щeшe дa e в кaнaлa нa иcтoриятa! C пeшeхoдни рaзхoдки нa 2=3 хил. чoвeкa oт Дoндукoв дo Oрлoв мocт нищo нe cтaвa! Изгуби ce eнeргиятa нa прoтecтa, зaтoвa ce търcи вeчe шoу eфeкти и фoйeрвeрки oт пo 5-10-20 чoвeкa, зaщoтo вeчe нямa мacoвocт! И другa рaзликa имa - Лукaш e диктaтoр, кoйтo обаче милee зa нaрoдa и държaвaтa cи, a ББ e (мнoгo прaвилнo oпрeдeлeниe oт Тoмa Бикoв oт пeриoдa прeди дa cтaнe лaйнoмeт нa Гeрб) Кaрикaтурa нa диктaтoр! ББ e удoбeн зa EC и зaтoвa лидeритe нa Eврoпa гo държaт и cи зaтвaрят oчитe и кaзaхa oнзи дeн нa прoтecтирaщитe прeд гeрмaнcкoтo пocoлcтвo - Тoвa ca cи вaши вътрeшни рaбoти! Cтрaннo кaк ca ce "зaгрижили' зa бeлaруcкaтa дeмoкрaция при уcлoвиe, чe Бeлaруc e извън EC, a кoрупциятa нa упрaвлявaщитe в Бългaрияc eврoфoндoвe и държaвни пoръчки ca cи "вътрeшни рaбoти"?! Прocтo нaшия нe глeдa интeрeca нa нaрoдa и нa държaвaтa, a кaк дa угoди нa EC, нa CAЩ, нa Руcия
  • 31 без име

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смях":

    Смешко,а за бруталната истина у Франция?М? Или за там тишина?А?
  • 32 без име

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да де..":

    И във Франция ли така? Пише се Усетиха неграмотнико.

    Коментиран от #34

  • 33 Кой68

    14 1 Отговор
    Поредната нежна революция......Поредната Украйна.....Поредния майдан.......
  • 34 Абе папуняк...

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "без име":

    Като си го написал "у" рога ли ти поникнаха, по умен ли стана?
  • 35 Ушанка

    1 12 Отговор
    Описано е състоянието при комунизьма всички русофили веднага да отиват беларусия да ги научат на обноски
  • 36 ЛИЦЕМЕРИ

    15 1 Отговор
    Абе тия боклуци от ЕС как веднъж не се загрижиха за изборите в България?

    Коментиран от #53

  • 37 ДИМИТЪР

    3 0 Отговор
    ДО 5 ИВАН
    Ами какво се чудиш?Само като му видиш
    името ,,МЕЧО" и е ясен!
  • 38 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    3 2 Отговор
    Той иван един грамотен......добре ,че флашки му праят ,иван глупака
  • 39 Hoho Boho

    4 3 Отговор
    Мафиотите в Беларус за изроди.
    Нашите - също.
  • 40 естествено

    7 2 Отговор
    само дойчовото желе може да лъже така нагло...
  • 41 Ха ха....

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Малееее....":

    Ха ха ха😆👏
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Така ще е в цяла

    5 2 Отговор
    Източна Европа! Защото са забранили правото да носим оръжие. Прави са русофилите, че НАТО е лошо нещо, само ти взима оръжието от ръцете и после правят каквото си поискат с теб. Човек без оръжие е нищо повече от добитък. А самите американци никога няма да преживеят тези ужаси, защото си имат пушка и гърмят униформени наред, като пазят последния патрон за себе си. На нас спасението ни е да спрем да гоним араби, нещо с което спечелихме Меркел на Бойкова страна, а да се сдушим с тях, защото те знаят как се сваля власт и как да ни снабдят с бомби и оръжия. Като гръмнат всички полицейски участъци в един миг и ще освободим родината.
  • 44 Верно си смешник

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смях":

    Говориме за Тиквун,той у нас е главатарят.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чегевара

    0 4 Отговор
    Същото ще е тук с фашистко еднолично президентско правителство
  • 47 досадник

    5 2 Отговор
    либералите и фашистите атакуваха Беларус по познатата схема- Майдан. Ще разграбят последната свободна република в Европа, ако Вовата не помогне.На нищо не прилича уродливото лице на българската "демонокрация". Това готвят на тази прекрасна държава.
  • 48 борошенко

    2 1 Отговор
    И там един се е вкопчил във властта ….
  • 49 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    сега ще се надигне пропутиновата масовка да реве срещу желаещите свобода!другари ама само преди седмица псувахте лукашенко.след като върна "частните" боици на вагнер пак ви се оказа много мил ,а протестиращите станаха либерали и незнам кви си!та в беларус е супер и търсят много хора като вас за работа.нищо че вие не сте по работата те там тва са го предвидили и затова не плащат .та организираите си еднопосочна екскурзия за там.
  • 50 Ново

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    Като унас но там 200 000 души тук 200 там ги бият тук ги пазат/в българия се спазва закона за умсвено изостанали хора трябва да ги пазим
  • 51 Дойче Вел

    5 0 Отговор
    Дойче Веле ... нЕма начин да не е истина ....ама най -истинската истина.
    Да не говорим, че показаха по телевицията една дето плачеше сърцераздирателно, че я били, заплашвали , сваляли и панталоните ... после се оказа от платените кооординатори на протеста и като за капак проститутка по професия.
  • 52 А дано

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ivivivн":

    иначе примката около руският врат се затяга. А това ще има последствие за цялото човечество.
  • 53 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ЛИЦЕМЕРИ":

    Кои избори бе сополанко,президентските ли.?Я се скрий в дупката от която изпълзя.
  • 54 Лукашенко

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да де..":

    Кон с капаци си . ама голем КОН.
  • 55 Боро

    2 0 Отговор
    Не казвам, че никой не е бит в Беларус, но информация идваща от Дойче Веле, станция, която официално е собственост на ЦРУ..... Достоверността на такава информация е меко казано под съмнение!
  • 56 Герги

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Момче, кажи ми че си си направил майтап и нарочно си написал правилно само думичката "опорки"!!
  • 57 Пешева

    0 0 Отговор
    Що Соросоидната Дойче зеле не споменава,че в Беларус здравеопазването е безплатно и никога не е имало Корона 19.Няма маскирани,няма безработни,няма клошари ,няма корумпирани чиновници.Не им отърва,за това искат главата на Лукаш но Путин им показа среден
  • 58 Калбо

    0 0 Отговор
    Не го харесвам лукашенко но той прави по-добро за народа си отколкото нашите властелини животът в Беларус е по-добър отколкото в България живота на стандарт е по-качествен а що се касае за протестите повечето от тях са от Полша от Литва Латвия и Естония и Украйна най-много провокира там действат украински националисти които са срещу Русия и и това им целта да разединят Беларус от РусияБългария не може да се сравни по никакъв начин с Беларус нито здравеопазване нито по на копател на способност